Din position: Hem > Stockholms stad > Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd > Sammanträde 2008-09-18

Sammanträde 2008-09-18

Datum
Klockan
19:00
Plats
Medborgarhuset Trappan, Vällingbysalen nb, Vällingby torg 43-51, VÄLLINGBY

Mellan kl 18:00 - 19:00 kan allmänheten komma och ställa
frågor och prata med stadsdelsn Läs mer...ämndens politiker i Medborgarcaféet
som ligger i anslutning till sammanträdesrummet. Därefter möjlighet att stanna kvar och lyssna på nämndens sammanträde.

1 Öppnande av sammanträdet

3 Protokolljusterare och tid för justering

4 Förvaltningschefens information

Redovisning från Medborgarcaféet

5 Redovisning av synpunkter mm från Medborgarcaféet.

Anmälan protokoll från nämndens råd

6 Protokoll från lokala pensionärsrådet.

7 Protokoll från lokala handikapprådet.

Nya beslutsärenden

9 Tertialrapport 2-2008 samt delårsbokslut för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.

Remisser

10 Skärpning av kontrollen gällande ordningsföreskrifter vid användande av fyrverkerier - motion från (s).

Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 667-1174/2008.
Dnr 006-250-2008
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

11 Om fler eldar på Valborg - motion från (s).

Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 328-1402/2008.
Dnr 006-319-2008
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

12 Kartläggning av mäns våld mot kvinnor samt hur staden organiserar och bedriver kvinnofridsarbetet - motion från (v).

Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 325-1290/2008.
Dnr 006-320-2008
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

13 Framtida församlings- och pastoratindelningen inom Spånga kontrakt avseende Spånga, Kista och Vällingby församlingar.

Remiss från Kommunstyrelsen, dnr xxx-1634/2008.
Dnr 006-311-2008
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningar och Redovisningar

14 Inkomna handlingar.

15 Uppdragslista.

Dnr 000-388-2008

Övriga frågor
Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (146 kb)

§1 Öppnande av sammanträdet

Ordförande Birgitta Wahlman förklarade sammanträdet öppnat.

§2 Godkännande av dagordning.

Dagordningen godkändes med vissa tillägg och justeringar.

§3 B Avsägelse av uppdrag samt fyllnadsval till Socialdelegerade

Ledamot Erik Gutierrez-Aranda (s) har begärt avsägelse av uppdraget som ersättare i Socialdelegerade.

BESLUT

1. Stadsdelsnämnden godkänner ledlamot Erik Gutierrez-Arandas (s) begäran om avsägelse av uppdraget som ersättare i Socialdelgerade.

2. Stadsdelsnämnden utser ledamot Leif Larsson (v) till ersättare i Socialdelegerade.

§3 Protokollsjustering och tid för justering.

Stadsdelsnämnden beslöt att jämte ordförande Birgitta Wahlman utse vice ordförande Berit Kruse att justera dagens protokoll.

Tillkännagav ordförande att justering av dagens protokoll skulle ske 2008-09-23.

§4 Förvaltningschefens information

  • Dietist Eva Berglind informerade nämnden om projektet Matglädje inom hemtjänsten. Inom hemtjänsten har 215 personer gått på matlagningskurs eller på föreläsningar om nutrition, mat för äldre m m.
  • Avdelningschef Annika Dominius informerade om restaurangen på Hässelgården. Den 28 september upphör Sudexo att driva restaurangen och i avvaktan på ny entreprenör finns en temporär lösning.







§5 Redogörelse av frågeställningar som har tagits upp från allmänheten vid caféträffen före sammanträdet

Lämnades redogörelse av ledamöter och ersättare i nämnden om de frågeställ­ningar som tagits upp från allmänheten vid caféträffen före samman­trädet.

· Diskuterades Västerleden med flera boende

· Äldrefrågor togs upp av medborgarna, bl a hur dagverksamheten ska fungera på Råcksta vård- och omsorgsboende i och med att Carema äldreomsorg AB har tagit över driften av övrig verksamhet och dagverksamheten drivs i kommunal regi.

· Togs upp frågan om att caféträffen även ska innehålla en allmän öppen frågestund där allmänheten kan ställa frågor till nämnden.

§6 Anmälan protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Anmäldes protokoll från pensionärsrådets sammanträde den 8 september 2008.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

§7 Anmälan protokoll från stadsdelsnämndens handikappråd

Anmäldes protokoll från handikapprådets sammanträde den 8 september 2008.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

§8 Månadsrapport september 2008 – ekonomi och verksamhet

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 12 september 2008.

Dnr 100-385-2008.

_____________________

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger rapporten till handlingarna.

§9 Tertialrapport 2 – 2008 för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 17 september 2008.

Dnr 100-386-2008.

BESLUT

1. Stadsdelsnämnden överlämnar tertialrapport 2 för år 2008 till Kommunstyrelsen.

2. Stadsdelsnämnden godkänner att Råcksta sjukhem upplöses som resultat­enhet.

3. Stadsdelsnämnden anmäler till Kommunstyrelsen ökad omslutning med 1,9miljoner kronor.

4. Stadsdelsnämnden ansöker hos Kommunstyrelsen om stimulansbidrag för utbyggnad av förskolelokaler med 4,0 miljoner kronor.

5. Stadsdelsnämnden ansöker hos Kommunstyrelsen om budgetjustering med 4,3 miljoner kronor avseende övergångsersättning för vissa privata boenden.

6. Stadsdelsnämnden uppmanar stadsdelsförvaltningen att på alla sätt verka för en budget i balans

7. Stadsdelsnämnden föreslår Kommunstyrelsen att placeringar vid privata gruppbostäder som ej ligger inom resursfördelningssystemet, bekostas av placerande stadsdel, samt när det gäller placeringar från andra kommuner, bekostas med centrala medel.

samt uttala att
Stadsdelsförvaltningen har genom träget arbete lyckats att både minska under­skottet och samtidigt höja kvaliteten. Dock återstår vissa poster där arbetet måste intensifieras; t ex inom handikappomsorgen där, förutom att följa tidi­gare fattade beslut, förvaltningen ytterligare måste se över rutiner, arbetssätt och uppföljning. Vidare inom flyktingmottagandet behöver ytterligare arbete göras, liksom inom några andra områden. Nämnden väntar också på effekterna av en del tidigare gjorda åtgärder vilka kan inväntas senare under året. När det gäller socialbidragskostnaderna behöver nu Jobbtorgsverksamheten hitta sin form; både för att sänka kostnaderna men också för att fler människor ska få komma ut på arbetsmarknaden.

Reservation

Vice ordförande Berit Kruse m fl (s) reserverade sig mot nämndens beslut med hänvisning till eget yrkande enligt följande:

”Förslag till beslut

  1. Stadsdelsnämnden överlämnar med nedanstående anförandetext
    tertialrapport 2 för år 2008 till kommunstyrelsen.

  2. Stadsdelsnämnden anför följandeDen uppföljningsmodell som staden arbetar efter är Kf:s indikationer, periodens utfall, prognos helår, årsmål KF:s årsmål etc etc. Det är ett material som är svårt att ta till sig för såväl förtroendevalda som medborgare. Man kan inte utläsa förändringar som genomförs än mindre konsekvenser av budgetförändringar och omorganisationer. Dessutom hänvisas, som en förklaring, till olika färger som i materialet runnit ut i olika grå nyanser.

Den borgerliga majoriteten gick till val på fler jobb och bättre välfärd. Tyvärr har de ännu inte lyckats uppnå sina löften. Tvärtom visar det sig gång på gång att det bakom den vackra retoriken dolde sig samma gamla högerpolitik som vanligt.

Jobben

De borgerliga partierna gick till val på att alla arbetssökande skulle få jobb inom fem dagar. Så har det inte blivit. Många människor är idag arbetssökande – både i vår stadsdel, och i hela kommunen.

Här i Hässelby-Vällingby lovade de borgerliga partierna att de nya jobbtorgen skulle innebära 90 färre familjer med socialbidrag varje månad. Så såg löftet ut i den budget som stadsdelsnämnden antog för 2008. Men så blir det inte heller. I stället har kommunstyrelsen tvingats skicka över ytterligare resurser för att hantera växande socialbidragskostnader, som inte heller de räcker. Den tertial­rapport som nu ligger på stadsdelsnämndens bord visar på ett fortsatt under­skott.

Vi känner oro för framtiden. Nu har konjunkturen vänt och arbetsmarknaden väntas hårdna. Den politik som inte lyckades i högkonjunktur lär knappast lyckas i en lågkonjunktur. Tyvärr har inte stadsdelsnämnderna något ”mandat” att agera i jobbfrågorna längre – och tyvärr har vi förlorat mycket kompetens från stadsdelen i och med alla omorganisationer.

Välfärden

Inte heller på välfärdens område kan vi se några förbättringar - tvärtom. Äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade dras med fortsatta eko­nomiska underskott och ständiga krav på nedskärningar. Detta eftersom den borgerliga majoriteten har prioriterat skattesänkningar före välfärdsinvester­ingar. Det enda som verkar fortskrida enligt den borgerliga majoritetens plan är alla privatiseringar i aktivitetsplanen – där en allt större andel av stadsdels­nämndens verksamheter nu läggs ut på entreprenad, utan att ens stadsdelens egna verksamheter får vara med och lägga anbud.

Med ideologiska skygglappar struntar den borgerliga majoriteten i valfriheten för medborgarna i stadsdelen; möjligheten att välja kommunala alternativ ska inte längre finnas kvar.

En effekt av underskotten i stadsdelsnämndens budget är att personalen inom så gott som alla verksamheter idag arbetar under stor press, med resurser som inte räcker till för det behov och den behovsökning som finns. Tyvärr redovisas inte konsekvenserna av de förändringar som genomförs i tertialrapporten, men vi oroas av de signaler vi får om omflyttningar, förändrade scheman och hög personalomsättning. Stadsdelsnämnden har ett entydigt ansvar för arbetsmiljö­frågorna varför det är nödvändigt att nämnden får vetskap om viktiga föränd­ringar som genomförs.

Ansvar för ekonomin

Den borgerliga majoriteten har nu redovisat stora underskott i stadsdelens bud­get för både 2007 och 2008. Detta trots att dessa år till stor del har präglats av en god allmän ekonomisk utveckling, som borde ha gjort det möjligt att nå ba­lans i stadsdelens budget. För 2008 väntas underskottet bli 10 miljoner kronor, men hade förskolornas överskott räknats bort hade resultatet blivit betydligt sämre: 32 miljoner kronor. Redan nästa år kommer förskolepengen gå direkt till förskolorna, vilket innebär att läget för stadsdelsnämnden försämras ytterli­gare. Vi socialdemokrater menar att de borgerliga partierna måste skjuta till mer resurser till stadsdelsnämndens verksamheter i nästa års budget.

Därutöver vill vi socialdemokrater rikta kritik mot den nya uppföljningsmodell som staden nu arbetar efter. Tertialrapporten är mycket svår att läsa – och ibland rent av löjeväckande. Ibland står det att en ambitiös målformulering är uppnådd, utan att det lämnas någon förklaring därtill. Transparensen måste för­bättras. Tertialrapporten måste också kompletteras med konsekvensbeskriv­ningar av de förändringar/neddragningar som föreslås. Stockholmarna har rätt att få ta del av hur skattekronorna används – och vilka konsekvenser föränd­ringar som genomförs får för deras vardag.

Vi efterlyser även en redovisning av verksamheterna där måluppfyllelser finns med för både verksamhet som kommunen driver i egen regi och den som drivs i privat regi och på skattemedel.”

Reservation

Tjänstgörande ersättare Birgitta Wosse (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande

Ledamot Leif Larsson (v) lade fram ett särskilt uttalande enligt följande;

”Vänsterpartiet lämnar frågan utan eget ställningstagande, med hänvisning till eget budgetförslag i kommunfullmäktige.”

Beslutsgången

Ordförande Birgitta Wahlman m fl (m), tjänstgörande ersättare Fatima Nur (fp) och tjänstgörande ersättare Svante Erlandsson (m) lade fram ett gemensamt förslag till beslut och yrkade bifall till detta.

Vice ordförande Berit Kruse m fl (s) lade fram ett eget förslag till beslut och yrkade bifall till detta.

Ordförande ställde proposition på förslagen och fann därvid bifall till (m+fp):s förslag.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§10 Skärpning av kontrollen gällande ordningsföreskrifter vid användande av fyrverkerier – motion (2008:38) från (s)

Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 667-1174/2008

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 4 augusti 2008.

Dnr 006-250-2008.

Sammanfattning

Socialdemokraterna har lämnat in en motion till kommunstyrelsen om en skärpning av ordningsföreskrifterna vid försäljning och användande av fyrver-kerier. Målsättningen är att minska skadorna på människor, egendom och natur. Stadsdelsförvaltningen delar uppfattningen att kontrollen gällande efter-levnaden av ordningsföreskrifterna och lagstiftningen avseende försäljning och handhavande av fyrverkerier bör skärpas.

_________________________

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från Kommunstyrelsen.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§11 Om fler eldar på Valbord – motion från (s)

Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 328-1402/2008

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 25 augusti 2008.

Dnr 006-319-2008.

Sammanfattning

Stadsdelsförvaltningen redovisar i detta tjänsteutlåtande arrangemang och aktiviteter som stöttas och genomförs i stadsdelen under Valborgsmässoafton.

Det genomförs fyra stora Valborgsarrangemang i samverkansanda, tre av dessa stöttas ekonomiskt av stadsdelsförvaltningen.

Stadsdelsförvaltningen har också ett nära samverkansarbete - som bygger på nätverksarbete och lokalkännedom - med övriga intressenter i stadsdelen kring fältarbete för barn och unga under Valborgsmässoaftonen.

Förvaltningen anser att uppdraget som föreslås i motionen uppfylls för stadsdelens vidkommande d.v.s. att utbudet på Valborgsmässoaftonen är tillräckligt gällande arrangemang och fältarbete.

________________________

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från Kommunstyrelsen.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§12 Kartläggning av mäns våld mot kvinnor samt hur staden organiserar och bedriver kvinnofridsarbetet – motion från (v)

Remiss från Kommunstyrelsen dnr 325-1290/2008

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 27 augusti 2008.

Dnr 006-320-2008.

Sammanfattning

Förvaltningen har i många år haft ett stort engagemang i kvinnofridsfrågor.

En lokal handlingsplan ”Mäns våld mot kvinnor ” togs fram 2006. Stadsdelsnämnden beslutade i januari 2007 att inrätta ett Kvinnofridsteam inom Individ- och familjeomsorgen för att bättre samordna socialtjänstens resurser och mer strukturerat arbeta med stödet till våldsutsatt kvinnor i nära relation och deras barn. Teamet som idag består av totalt fem anställda, har fram till mitten av augusti 2008 haft 149 kontakter med våldsutsatta kvinnor. Teamet har under året medverkat till insatser i form av placeringar i skyddat boende och sk. mellanboende. Teamet arbetar även med att ta fram rutiner och metoder för att möta de våldsutövande männen. Förvaltningen ser inte något behov av ytterligare kartläggning av mäns våld mot kvinnor, då problematiken är väl känd och ett aktivt arbete redan pågår inom stadsdelen.

________________________

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från Kommunstyrelsen.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§13 Framtida församlings- och pastoratsindelningen inom Spånga kontrakt avseende Spånga, Kista och Vällingby församlingar

Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 1634/2008

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 4 augusti 2008.

Dnr 006-311-2008.

Sammanfattning

Enligt remissen behöver Svenska kyrkan en förändrad organisation som är flexiblare och har en bättre resursfördelning för att stå emot framtida föränd-ringar. Remissen innehåller fyra förslag till en ny församlingsindelning i Spånga kontrakt vari Vällingby ingår.

Stadsdelsförvaltningen tar inte ställning till vilket av de fyra föreslagna alternativen som är att föredra. Stadsdelsförvaltningen samverkar med de lokala församlingarna i risk- och säkerhetsförebyggande arbetet. I denna samverkan är det viktigt att den nya församlingsorganisation som skapas är tydlig med ett begränsat antal kontaktpersoner i kontakterna gentemot staden.

__________________

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från Kommunstyrelsen.

§14 Förteckning över inkomna handlingar och medborgarförslag till Hässelby Vällingby stadsdelsförvaltning

Anmäldes förteckning över inkomna handlingar till Hässelby-Vällingby stads­delsförvalt­ning samt inkomna medborgarförslag.

Dnr 000-387-2008.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

§15 Anmälan stadsdelsnämndens uppdragslista

Anmäldes stadsdelsnämndens uppdragslista per den 18 augusti 2008.

Dnr 000-388-2008.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

ÖVRIGA FRÅGOR

Anmälan av skrivelser

§16 Internutredningar vid interna brott

Anmälan av skrivelse 18 september 2008 från Fredrik Wallén (kd), Birgitta Wahlman m fl (m) och Fatima Nur (fp).

Dnr 003-424-2008

§17 Motorcykelklubben Plebs Choppers klubblokal i Lövsta

Anmälan av skrivelse 18 september 2008 från Birgitta Wahlman m fl (m). Berit Kruse m fl (s), Leif Larsson (v) och Birgitta Wosse (mp) anslöt sig till skrivelsen.

Dnr 300-425-2008

§18 Angående problem med bristande information, mathållning, dåligt förankrade beslut mm inom stadsdelens äldreomsorg

Anmälan av skrivelse 18 september 2008 från Berit Kruse m fl (s). Leif Larsson (v) och Birgitta Wosse (mp) anslöt sig till skrivelsen.

Dnr 600-426-2008

§19 Förskolan i Hässelby - Vällingby

Anmälan av skrivelse 18 september 2008 från Leif Larsson (v).

Dnr 400-427-2008

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar skrivelserna till förvaltningen för beredning.