Din position: Hem > Stockholms stad > Kyrkogårdsnämnden > Sammanträde 2012-06-19
Rum för gruppmöten för majoriteten och oppositionen är reserveratfrån kl. 15.30 (OBS! Tiden).
Nämnden beslutar att
1. fastställa utsänd dagordning
2. ordföranden och vice ordföranden justerar dagens protokoll den 2 juli 2012
3. Svante Haggren (S) är tjänstgörande ersättare för Mirja Räihä Järvinen (S) vid dagens sammanträde.
1. godkänna protokollet från 10 maj 2012.
Anmäldes av Annette Lundquist Larsson (M), Magnus Jarnling (MP) och Svante Haggren (S).
1. godkänna anmälningarna och lägga dem till handlingarna.
1) Dom från Förvaltningsrätten 2012-05-29 angående avslag om tillstånd till kameraövervakning – LAK (Dnr 30-1549/2010) (utsänds)
2) Beslut från Länsstyrelsen 2012-06-08 om tillstånd om kulturminnen till renovering av kallmur på Spånga kyrkogård, Stockholms kommun (Dnr 30-823/2012) (utsänds ej)
3) Kyrkogårdsnämndens taxa 2012 (Dnr 22-984/2012) (utsänds)
4) Anmälan av protokoll från KF (läggs i mappar)
1. godkänna anmälan och lägga den till handlingarna.
Anmäldes att ordföranden Annette Lundquist Larsson (M) 2012-06-15 beslutat att på nämndens vägnar överklaga två beslut fattade av förvaltningsrätten i Stockholms län. Dels avslag på ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning vid Råcksta begravningsplats, Rosens kapell samt avslag på ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning vid Skogskyrkogården, Heliga korsets kapell. (Dnr 30-1549/2010).
1) Samrådsprotokoll från förvaltningsgruppen 2012-06-11.
Förvaltningen redovisar ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 2012-06-11, Dnr 04-96/2012, delegationsbeslut fattade av tjänsteman inom kyrkogårdsförvaltningen.
Förvaltningen föreslog att nämnden beslutar
1. godkänna informationen.
Förvaltningen redovisar genom Pär Westin från rådets möte 2012-06-18. Rådet hade denna dag gjort studiebesök på Strandkyrkogården. Rådet hade inga synpunkter på de ärenden som nämnden har att behandla.
Förvaltningen redovisar månadsrapport, maj 2012.
1. godkänna anmälan och lägga den till handlingarna
Förvaltningen redovisar anmälan av ändrings- och tilläggsarbeten; utvidgning av Bromma kyrkogård samt nya krematoriet på Skogskyrkogården (anmälan
finns i pärm i sammanträdesrummet).
1. överlämna förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt yttrande över revisorernas årsrapport för år 2011 till kommunstyrelsen.
Förvaltningen redovisar ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 2012-05-30,
Dnr 21-612/2012. Revisionskontoret bedömer att nämnden under år 2011 i huvudsak nått kommunfullmäktiges mål för verksamheten. Vidare att nämnden i huvudsak även nått sina egna mål och uppnått i verksamhetsplanen angiven verksamhet.
1. överlämna förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Förvaltningen redovisar ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 2012-05-31,
Dnr 01-775/2012. Stadsledningskontoret har tagit fram ett förslag till nytt ”Trygghets- och säkerhetsprogram över åren 2013-2016”. Trygghets- och säkerhetsarbetet leds av kommunstyrelsen och kommer att vara stadsövergripande. Förslaget till program omfattar stadens samtliga nämnder och bolag.
Förvaltningen redovisar ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 2012-06-01,
Dnr 30-291/2012. Kyrkogårdsnämnden beslutade den 7 februari 2012 överlämna skrivelse för beredning från Annette Lundquist Larsson (M) m fl angående hur förvaltningen kommer att hantera förändringar i begravningslagen från den 1 maj om att minska tid mellan dödsfall och gravsättning/kremation till en månad.
1. godkänna förvaltningens redovisning.
godkänna informationen
Förvaltningen redovisar ärendet i ett tjänsteutlåtande 2012-05-30,
Dnr 16-986/2012. Kyrkogårdsförvaltningen erbjöd alla tillsvidareanställda medarbetare att genomföra en hälsoundersökning under 2011/2012. Undersökningarna genomfördes av Betania och omfattade provtagning och tester hos sjuksköterska, hälsoenkät, uppföljande läkarbesök samt genomgång av resultat och personlig rådgivning.
· Christer Knutås rapporterade om aktuellt läge kring byggandet av det nya krematoriet på Skogskyrkogården.
· Pär Westin informerade om en förstudie om spridning av aska med hjälp av vatten utifrån nämndens studiebesök i Budapest.
Kyrkogårdsnämnden beslutar att
1. överlämna följande skrivelse för beredning från Annette Lundquist Larsson (M) m fl och Lotta Gravenius (FP) enligt följande:
” Vid kyrkogårdsnämndens studiebesök i Budapest, Ungern, studerade nämnden gravsättningar där spridning av aska genomfördes med hjälp av vatten. Kyrkogårdsförvaltningen ges i uppdrag att återkomma till nämnden med förslag på hur sådana gravsättningar kan införas i Stockholm på någon av nämndens kyrkogårdar. I uppdraget ingår också att se över de juridiska förutsättningarna för att genomföra ett sådant förslag”.
2. överlämna följande skrivelse för beredning från Magnus Jarnling (MP):
”Begravningsplatsen är en plats för vård, vila och eftertanke. Platsen kan vara skrämmande sett ur barnets perspektiv. För att välkomna barnet på begravningsplatsen och ge barnet en ljusare bild kan barnet involveras i vården av graven.
För att inbjuda barnet till en aktivitet i gemenskap med vuxna önskar vi att förvaltningen utreder möjligheten att komplettera begravningsplatsen eller lämpligt gravkvarter med trädgårdsredskap, krattor, spadar, vattenkannor mm, i för barn tilltalande färger och mönster, alla i ett för barn mindre och mer tillgängligt format än de vuxnas. På så sätt kan man fånga barnets uppmärksamhet och intresse för begravningsplatsen och göra platsen mera tillgänglig.
Genom skyltning på begravningsplatsen eller vid kvarter och med information på hemsidan kan vuxna uppmärksammas på att förvaltningen hälsar barnet särskilt välkommet att vara med i skötseln av graven med barnträdgårdsredskap vid serviceplatsen”.
Svante Haggren (S) ställde frågan om hur förvaltningen ställer sig till kistor och stoft som ”taggas” för att säkerställa identifiering .
Mats Larsson svarar att hantering av avlidna berör många olika huvudmän och med olika ansvarsområden. Identifiering av avlidna genom streckkodsystem eller liknade är förvaltningen positiv till. Förvaltningen har också infört ett eget system där kistor med avlidna ”streckkodas” vid våra bisättningslokaler vid Råcksta krematorium och Skogskrematoriet (ännu ej i drift). Under hösten påbörjas arbetet att få in urnor i samma system.
Frågan om man kan använda samma identifieringssystem (”taggning”) inom hälso- och sjukvårdshuvudmannen som sedan förs över till begravningshuvudmannen är komplicerad inte minst juridiskt. Branschorganisationen SKKF har tillsatt en egen utredningsperson som skall lämna förslag i frågan under hösten.
Till protokollet fördes att nämnden under dagen genomfört studiebesök på Brännkyrka kyrkogård och Västberga begravningsplats.
Ordföranden avslutade mötet och tillönskade nämnd och förvaltning en trevlig sommar! Ordföranden tillönskades detsamma!