Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 1999-01-14

Sammanträde 1999-01-14

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

1 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

4 Stadsdelsdirektörens information

5 Verksamhetsplan för 1999

Nämnden har angivit inriktningsmål för verksamheten och med utgångspunkt från dessa har förvaltningen tagit fram effektmål, som anger vad som skall uppnås. Målen och metoder för uppföljning av målen redovisas i den verksamhetsplan, som skall beslutas av stadsdelsnämnden. Därutöver har framtagits ett särskilt dokument, som visar förvaltningsledningens planering för hur verksamheten skall bedrivas för att uppnå effektmålen. Det dokumentet överlämnas till nämnden i form av ett anmälningsärende.

Handläggare: ekonomichef Hans Skogsfors, 508 09 083

6 Förstudie över mathanteringen inom Norrmalms stadsdelsnämnd (delrapport 1)

Bordläggningen gällde dels den del av ärendet som handlar om att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag för den framtida användningen av köken på Vasen, Adolf Fredriks musikklasser och Gustav Vasa dels att godkänna förstudien över mathanteringen inom Norrmalm.

Handläggare: controller Rolf Båvik, 508 09 062
Ärendedokument
test (6 kb)

7 Redovisning av beredning av medborgarförslag om åtgärder för att öka säkerheten i Vasaparkens parklek

Dnr: 454-1116/98

Förvaltningen fick vid sammanträdet den 5 november i uppdrag att bereda det aktuella medborgarförslaget. Med utgångspunkt från ett möte i parkleken den 30 november föreslår förvaltningen en del åtgärder som redovisas i detta ärende. Nämnden föreslås godkänna förslaget.

Handläggare: programchef Mats Claesson, 508 09 200

8 Val av ledamöter och ersättare till delegationer och arbetsgrupper

Enligt kommunallagen bestämmer nämnden själv om ett eller flera utskott ska inrättas. I detta ärende föreslås nämnden utse ledamöter till social delegation, personaldelegation, planerings- och budgetberedning samt till demokratiberedning för 1999.


Handläggare: nämndsekreterare Ulf Johansson, tel 508 09 016

9 Sammanträdestider för nämndens budget- och demokratiberedningar 1999

Nämnden föreslås i detta ärende besluta om mötestider för de båda beredningarna

Handläggare: nämndsekreterare Ulf Johansson, tel 508 09 016

10 Plan för säkerhetsarbetet inom Norrmalms stadsdelsförvaltning

Kommunfullmäktige beslutade 1993 att anta en policy för säkerhetsarbetet inom Stockholms stad. Förvaltningen redovisar i detta ärende den planering som gjorts för hur säkerhetsarbetet ska bedrivas. Nämnden föreslås godkänna rapporten och lägga den till handlingarna.

Handläggare: arbetsmiljösekreterare Barbro Broo, tel 508 09 049

11 Rapport om medborgarförslag som förvaltningen fått för beredning

Vid nämndsammanträdet, 1998-11-12, presenterades ett medborgarförslag om ändrad busslinjessträckning på västra Kungstensgatan. Nämnden föreslås i detta ärende hemställa om att SL tar upp diskussioner med gatu- och fastighetskontoret för att närmare utreda förutsättningarna för sträckning av busslinjerna 53 och 40 i enlighet med medborgarförslaget.

Handläggare: samhällsplanerare Astrid Rahlén, 508 09 021

12 Anmälan av beslut om läsårsdata 1999/2000

13 Anmälan av tjänstemannabeslut avseende alkoholserveringstillstånd

14 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

15 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

16 Anmälan av inkomna handlingar

§1 Allmän diskussion kring verksamhetsplan 1999

Samtliga partier redovisade sina förslag till budget och planering inför 1999. Därefter följde en diskussion som såväl politiker och allmänhet deltog i.

§2 Protokollsjustering

Stadsdelsnämnden beslöt att utse ordföranden Håkan Tenelius (fp) och vice ordföranden Jan Valeskog (s) till att justera dagens protokoll. Justeringen äger rum 1999-01-21.

Anmäldes att stadsdelsnämndens protokoll för sammanträdet

1998-12-17 blivit justerat 1998-12-23.

§3 Stadsdelsdirektörens information

  • Stadsdelsdirektör Olof Öhman informerade om att temat för sammanträdet 1999-02-11 kommer att handla om utbyggnad av psykiatri, äldre- och handikappomsorgen inom Norrmalm.
  • Olof Öhman informerade vidare om att stadsdelsnämndens sammanträden under vårterminen 1999 kommer att hållas i Hamburgersalen i Brygghuset.

 

§5 Förstudie över mathanteringen inom Norrmalms stadsdelsnämnd

Återupptogs till behandling ett på sammanträdena 1998-12-03 och 1998-12-17 delvis bordlagt ärende med förstudie över mat-hanteringen inom Norrmalms stadsdelsnämnd (bil § 506). Diarienummer: 326-776/98.

Vice ordföranden Jan Valeskog m fl (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Åke Askensten (mp) lade ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Ordföranden Håkan Tenelius (fp), ledamoten Gustav Blix m fl (m), ledamoten Thomas Fürth (sp) och tjänstgörande ersättaren för (kd), Sven Ljungberg (m), lade ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Ordföranden ställde de två förslagen mot varandra och för-klarade sig finna majoritet för (fp), (m), (sp) och (kd):s förslag.

Stadsdelsnämnden beslöt, i enlighet med detta

att förvaltningen får i uppdrag att återkomma med ett förslag för den framtida användningen av köken på servicehuset Vasen och skolorna Adolf Fredriks musikklasser och Gustav Vasa,

att godkänna "Förstudie över mathanteringen inom Norrmalms stadsdelsnämnd", delrapport 1, samt

att därutöver uttala följande:

Nämnden har hittills i alltför hög grad ägnat sig åt detalj-styrning när det gäller mathanteringen i stället för att ge tydliga ramar och direktiv. Det är inte givet att detta lett till bättre och godare mat jämfört med om de professionella mathanterarna fått friare händer. Snarare har den förra majoritetens ansträngningar lett till att många skolbarn, föräldrar och lärare fått fel uppfattning om ekologiskt odlad mat.

Mathanteringen är viktig också för våra gamla. En fungerande kvalitetskontroll måste gälla också för de äldre.

Inför nästa matupphandling kommer vi mot denna bakgrund att omformulera de sju mål som finns sammanfattade i detta ärende.

Vice ordföranden Jan Valeskog m fl (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Åke Askensten (mp) reserverade sig mot beslutet:

"Rapporten motsvarar väl de mål vi tidigare har diskuterat vad gäller mathanteringen i Norrmalm. Vi delar i stort sätt de bedömningar som förvaltningen gör i rapporten. Kvalitén skall vara det övergripande målet för upphandlingen. I begreppet kvalitet ingår aspekter så som bl.a. typ av råvaror, tillagning samt den miljö och situation som måltiden serveras i. Vi vill understryka att den långsiktiga målsättningen om att använda 100% ekologiskt odlade råvaror i köken skall kvarstå. För att följa utvecklingen av andelen ekologiska produkter, är det nödvändigt att ha någon form av överskådlig redovisning för dessa. Vidare tycker vi att det är lämpligt att brukarna får kommentera denna delrapport, detta lämpligen genom matråden eller brukaråd på aktuella enheter.

Vi reserverar oss mot beslutet eftersom vi yrkat att nämnden skulle besluta

att bifalla förvaltningens förslag till beslut,

att målet om 100% ekologiska produkter kvarstår,

att förvaltningen vidare utreder ett redovisnings system för att följa andelen ekologiskt odlade råvaror som används i köken,

att remittera rapporten till matråd/brukarråd på berörda enheter."

Förutom detta anmälde vice ordföranden Jan Valeskog m fl (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Åke Askensten (mp) ett särskilt uttalande:

"Vi instämmer i förvaltningens bedömning att det är lämpligt att avvakta beslut om kökens användning innan förhandlingarna med hyresvärd är avslutad. Vår uppfattning är dock att det inför nästa upphandling, bör inrättas ytterliggare ett tillagningskök på en skola, samt ytterligare ett tillagnings-kök på en äldreboende enhet."

§6 Åtgärder för att öka säkerheten i Vasaparkens parklek

Återupptogs till behandling ett på sammanträdet 1998-12-17 bordlagt ärende om förslag på åtgärder med anledning av Anita Berencreutz och Helene Karlströms medborgarförslag om behov att öka säkerheten för de barn som vistas i Vasaparkens parklek (bil § 6). Diarienummer: 454-1116/98.

Stadsdelsnämnden beslöt

att godkänna förvaltningens förslag till åtgärder i Vasaparken

§7 Val av ledamöter och ersättare till delegationer och arbetsgrupper

Föredrogs stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 1998-12-18 med anledning av behov av nya ledamöter och ersättare till delegationer och arbetsgrupper inför 1999 (bil § 7). Diarienummer: 011-1124/98.

Stadsdelsnämnden beslöt

att till sociala delegationens ordförande utse Gustav Blix (m), till vice ordförande Britten Lagerkvist Tranströmer (s), till ordinarie ledamöter Roland Karlsson (s), Gunilla Nordin (m), Hans Enroth (v), Gunilla Reuterskiöld (fp) och Maud Sandstedt (m), samt till ersättare Åke Askensten (mp), Anna Lisa Melin (s), Ewa Schenström (m) och Margareth Melin (sp),

att till personaldelegationens ordförande utse Håkan Tenelius (fp), vice ordförande Jan Valeskog (s) och till övriga ledamöter Marianne Watz (m), Ewa Schenström (m), Hans Enroth (v), Thomas Fürth (sp) och Sonja Gardefjord (s),

att till budgetberedningens ordförande utse Håkan Tenelius (fp) och till övriga ledamöter Jan Valeskog (s), Tore Lidbom (s), Gustav Blix (m), Marinne Watz (m), Hans Enroth (v), Thomas Fürth (sp) och Anders Broberg (kd), samt

att till demokrati- och valfrihetsberedningens ordförande utse Anders Broberg (kd) och till övriga ledamöter Martin Borgs (m), Ewa Schenström (m), Mehdi Oguzsoy (v), Valeria Nagy-Seidel (fp), Peter Priftakis (s) och Torkel Kjellman (s)

§8 Sammanträdestider för budgetberedningen och demokrati-och valfrihetsberedningen

Föredrogs stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 1999-01-04 med förslag till sammanträdestider för budgetberedningen samt demokrati- och valfrihetsberedningen under 1999 (bil § 8). Diarienummer: 014-1/99.

Stadsdelsnämnden beslöt

att budgetberedningen sammanträder var fjärde vecka torsdagar, klockan 17.00 på Tulegatan 13, den 28 januari, 25 februari, 25 mars, 22 april, 20 maj, 17 juni, 12 augusti, 9 september, 7 oktober, 4 november samt 2 december, samt

att demokrati- och valfrihetsberedningen sammanträder torsdagar tre gånger per termin klockan 17.00 på Tulegatan 13 den 18 februari, 15 april, 10 juni, 19 augusti, 14 oktober samt 9 december

§9 Ändring av vissa sammanträdestider för stadsdelsnämnden under 1999

Föredrogs stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 1999-01-12 med förslag på ändring av två sammanträdesdatum för stadsdels-nämnden under 1999 (bil § 9). Diarienummer: 014-25/99.

Stadsdelsnämnden beslöt

att sammanträdet den 6 maj flyttas till den 29 april och sammanträdet den 26 augusti flyttas till den 19 augusti

§10 Plan för säkerhetsarbetet inom Norrmalms stadsdelsförvaltning

Föredrogs stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 1998-12-04 med förslag till plan för säkerhetsarbetet inom Norrmalms stadsdelsförvaltning (bil § 10). Diarienummer: 226-1181/98.

Stadsdelsnämnden beslöt

att godkänna anmälan och lägga den till handlingarna

§11 Rapport om medborgarförslag som förvaltningen fått för beredning

Föredrogs stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 1998-12-23 med rapport om beredning av bostadsrättsföreningen Planeten nr 5:s medborgarförslag om ändring av sträckningen för busslinjerna 53 och 40 på Kungstensgatan (bil § 11). Diarienummer: 036-1146/98.

Stadsdelsnämnden beslöt

att hemställa att SL tar upp diskussioner med gatu- och fastighetskontoret för att närmare utreda förut-sättningarna för sträckning av busslinjerna 53 och 40 i enlighet med medborgarförslaget

§12 Anmälan

Anmäldes beslut om läsårsdata för läsåret 1999/2000 (bil § 12). Diarienummer: 420-1264/98.

§13 Anmälan av tjänstemannabeslut

Anmäldes tjänstemannabeslut enligt delegation från miljö- och områdesavdelningen gällande tillstyrkta alkoholserverings-tillstånd (bil § 13).

§14 Anmälan av protokoll

Anmäldes protokoll från lokala pensionärsrådets sammanträde 1999-01-11 (bil § 14).

§15 Anmälan av inkomna handlingar

Anmäldes inkomna handlingar enligt förteckning (bil § 15).

§17 Anmälan av beslut

Anmäldes beslut 1998-12-18 från Länsstyrelsen i Stockholms län gällande enskild anmälan av förhållandena i Suomikoti - Finskt Äldrecentrum (bil § 17). Norrmalms stadsdelsnämnd yttrade sig över anmälan 1998-09-10. Diarienummer: 538-717/98.