Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2003-06-18

Sammanträde 2003-06-18

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Inget tema på detta sammanträde. Allmänheten har dock som vanligt möjlighet att ställa frå Läs mer...gor eller framföra synpunkter till nämnden.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 124-291/03

Revisionskontoret har granskat hur staden arbetar med elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan. Granskningen har omfattat samtliga stadsdelsnämnder som nu givits möjlighet att yttra sig över rapporten. Huvudsyftet med granskningen har varit att beskriva hur stadsdels-nämnderna arbetar för att ta reda på elevers behov av särskilt stöd samt hur beslut om åtgärder fattas och hur resurserna fördelas. Vidare har en kartläggning gjorts vad gäller ansvars- och resursfördelning på olika nivåer. Revisionskontoret har även undersökt formerna för samverkan mellan olika aktörer samt om den ekonomiska redovisningen är tillförlitlig och ger en rättvisande bild av verksamheten.

Stadsdelsförvaltningen anser att rapporten ger en bra bild av de svårigheter och utvecklingsområden som finns vad gäller barn i behov av särskilt stöd och delar revisionskontorets uppfattning om att det är angeläget att snarast utveckla nyckeltalen inom verksamhetsområdet. Även i övrigt delar förvaltningen i allt väsentligt de synpunkter revisionskontoret framfört och de slutsatser man dragit utifrån den genomförda granskningen.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld , 508 09 307

5 Inrättande av en förskoleavdelning på Norrbackagatan 21-23

Dnr: 324-486/03

DUKAS

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

6 Delegation av beslutanderätt - ändring i delegationsförteckning

Dnr: 012-473/03

Stadsdelsnämnderna har efter beslut i kommunfullmäktige tagit över ansvaret för vissa bygglovs- och markupplåtelseärenden. Under högsäsong tenderar handläggningstiden att bli lång på grund av en kraftigt ökande ärendemängd. Ett sätt att minska handläggningstiden är att delegera beslut om förlängda tillfälliga bygglov till avdelningschef för stadsmiljö- och planeringsavdelningen, i de fall inga klagomål inkommit eller förutsättningarna för förlängning inte förändrats på annat sätt. Förvaltningen föreslår mot bakgrund av detta att beslut rörande förlängning av tillfälligt bygglov delegeras till ansvarig avdelningschef vid stadsmiljö- och planeringsavdelningen.

När det gäller beslut om yttrande till polismyndighet i markupplåtelseärenden är dessa enligt nu gällande delegationsförteckning delegerat till ansvarig enhetschef. Förvaltningen anser att denna delegationsrätt endast bör gälla beslut om att tillstyrka ansökan om markupplåtelse och att beslut om att avstyrka ansökan fattas av bygglovs- och markupplåtelsedelegationen.

Handläggare: Bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Hanna Berg, 508 09 064

7 Ansökan om bidrag till Birkagårdens öppna verksamhet

Dnr: 452-925/02

Birkagården, som är en av stadens sex hemgårdar, ansöker om ett verksamhetsbidrag för sin öppna ungdomsverksamhet. Verksamheten i Birkagårdens Ungdomscafé är uppskattad och den fyller en viktig funktion för stadsdelens ungdomar. Det är positivt att det finns ett varierande utbud av fritidsaktiviteter för ungdomarna i stadsdelen.

I samband med Stockholms stads budget för 2003 beslutade kommunfullmäktige att ansvaret för stadens stöd till hemgårdar övergår till kulturnämnden. Vid årsskiftet 2003 överlämnade Norrmalms stadsdelsnämnd därmed de budgetmedel, som under tidigare år hade fördelats till stadsdelens hemgårdar till kulturnämnden. Dessa medel inkluderade även bidraget till den öppna ungdomsverksamhet som stadsdelens hemgårdar bedriver. Mot bakgrund av detta föreslår förvaltningen att ansökan avslås.

Handläggare: utredare Riitta Sköld , 508 09 307

8 Flytta muren vid Observatorielundens damm närmare Sveavägen - svar på medborgarförslag

Dnr: 341-42/03

Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att bereda ett medborgarförslag från Henk Schaake. Förslaget innebär att den mur som avgränsar Observatorielunden mot Sveavägen flyttas mot Sveavägen, så att trottoaren införlivas med parken. Muren, dammen och stadsbiblioteket är klassat som riksintresse för kulturminnesvården. Gatu- och fastighetskontoret som ansvarar för ombyggnationer av sådant slag, har därför inte för avsikt att flytta muren. Stadsdelsförvaltningen anser också att muren skall stå kvar på sin nuvarande plats. Orsaken är att effekten av en flyttning är oviss, och att muren utgör ett riksintresse för kulturmiljövården.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 050

9 Upprensning av bergsbrant vid Bellevueparken - svar på medborgarförslag

Dnr: 342-75/03

Förvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att bereda ett medborgarförslag. Förslagsställaren Claes Grill anser att man borde rensa upp och snygga till bergsbranten mot Sveaplans gymnasium i Bellevueparken. Under vintern 2002/ 2003 har sådan gallring av buskage och träd skett på denna plats. Dylikt arbete utförs fortlöpande. Kvarvarande vegetation anses värdefull och ej aktuell att borttaga. Ny gräsmatta är inte aktuell att anlägga eftersom parkens form genom en sådan åtgärd skulle förvanskas. De byggnader som är uppförda ovanför branten är enskild egendom med bygglov och uppförda på mark med evigt arrende från Stockholms stad. Därför är ingen åtgärd från stadsdelsförvaltningens sida aktuell i syfte att borttaga dem.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 050

10 Ny bollplan för barnen i Rödabergsområdet - svar på medborgarförslag

Dnr: 445-911/02

Förvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att bereda ett medborgarförslag. Björn Salomonsson föreslår att ett område invid norrsidan på Rödabergsskolan bör utformas till en bollsportplan då möjligheten till bollspel för skolbarnen är begränsade. Detta skulle innebära omfattande och mycket kostnadskrävande sprängningsarbete invid skolan, transport av berg, rivning av naturstensmur, flyttning av ett monument m.m. En inte ideal men väl populär och i vissa avseende värdefull naturlekyta skulle samtidigt gå förlorad om idén förverkligades. Av ekonomiska och praktiska skäl samt av hänsyn till det värde som platsen har som lekyta anser förvaltningen att förslaget lämnas utan åtgärd och att förvaltningen ombesörjer att platsen städas från skräp så att dess kvaliteter inte förvanskas.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 050

11 Alkoholservering i restaurang Såpsjudaren - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-414/03

Restaurang Såpsjudaren som ligger på Birger Jarlsgatan 41 ansöker om ett nytt tillstånd för att servera starköl, vin och spritdrycker till allmänheten mellan klockan 11.00 och 03.00 både inom- och utomhus. Restaurangverksamheten beräknas att komma i gång i mitten av september 2003. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

12 Alkoholservering i restaurang Café Opera / Operakällaren - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-438/03

Restaurang Café Opera / Operakällaren ansöker om ett fortsatt tidsmässigt utökat alkoholserveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

13 Alkoholservering i restaurang Blue Moon Bar - Diva - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-432/03

Restaurang Blue Moon Bar-Diva som ligger på Kungsgatan 18 ansöker om ett fortsatt tidsmässigt utökat alkoholserveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

14 Alkoholservering i restaurang Aladdin - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-431/03

Restaurang Aladdin, som ligger på Barnhusgatan 12-14 ansöker nu om ett fortsatt tillstånd att servera alkohol mellan klockan 11.00 och 05.00. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

15 Alkoholservering i restaurang Berzelii Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-439/03

Restaurang Berzelii Bar, som ligger på Hamngatan 2, ansöker om ett fortsatt tillstånd att servera alkohol mellan klockan 11.00 och 05.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks under förutsättning att restaurangen kan komma till rätta med de tidigare kända ordningsproblemen.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

16 Alkoholservering i restaurang Daily News café - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-427/03

Restaurang Daily News Café, som ligger vid Kungsträdgården, ansöker om ett fortsatt tillstånd att servera alkohol mellan klockan 11.00 och 05.00. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

17 Alkoholservering i restaurang Lebanon Meza Lounge - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-393/03

Restaurang Lebanon Meza Lounge som ligger på Hamngatan 6 ansöker om ett fortsatt alkoholserveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inom- och utomhus. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld , 508 09 307

18 Alkoholservering i restaurang April - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-442/03

Restaurang April på Brunkebergstorg 2 ansöker om ett alkoholserveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 utomhus. Uteserveringen finns på Jakobsgatan i anslutning till restaurangen. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

19 Alkoholservering i restaurang Phuket rest - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-450/03

Wittrax AB, som driver restaurant Phuket rest på Upplandsgatan 7, har ansökt om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00. Stadsdelsförvaltningen bedömer
att ett tillstånd i enlighet med ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser och föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

20 Alkoholservering i restaurang Window Bar & Matsal - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-466/03

Restaurang Window Bar och Matsal, som ligger på Norrlandsgatan 31-33, har ansökt
om utökat serveringstillstånd fram till klockan 04.00. Restaurangen har för närvarande tillstånd att servera alkohol fram till klockan 02.30. Stadsdelsförvaltningen bedömer att ett tillstånd i enlighet med ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser och föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

21 Alkoholservering i restaurang Stacy - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-493/03

Entermill AB, som driver restaurang Stacy på Regeringsgatan 61, har ansökt om att i restaurangen få servera alkohol fram till klockan 05.00. Restaurangen har för närvarande serveringstillstånd fram till klockan 03.00. Stadsdelsförvaltningen bedömer att en utökad serveringstid inte kommer att medföra några negativa konsekvenser och föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

22 Fördelning av medel för förskoleverksamhet, modersmålsundervisning m.m. - redogörelse

Dnr: 404-309/03

Stadsdelsnämnden har, med anledning av en skrivelse från föräldrar i stadsdelarna Norrmalm och Östermalm, givit förvaltningen i uppdrag att återkomma med en redogörelse för hur medel för modersmålsundervisning fördelas. Stadsdelsnämnden har även givit förvaltningen i uppdrag att återkomma med en redovisning av hur budgetmedel fördelas till förskoleverksamheten.
Kommunfullmäktige har för innevarande år fastställt en schablonersättning per inskriven elev med modersmålsundervisning respektive inskrivet barn i förskoleverksamheten. Större delen av schablonersättningen utgår i form av s.k. peng. Den del av schablonersättningen som inte utgår i form av peng används för att täcka övergripande kostnader för respektive verksamhet, främst lokalkostnader men även vissa administrativa och förvaltningsövergripande kostnader.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

23 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för maj 2003

Dnr: 126-495/03

Handläggare: vik. ekonomichef Birgitta Dahlin , 508 09 066

24 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

- angående studieresor
- angående inköp av varor och tjänster
- angående remissyttranden gällande
bygglovsärenden

25 Anmälan av beslut fattade av ordföranden i stadsdelsnämnden angående öppning av Adolf Fredriks skola

26 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden första halvåret 2003

27 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

28 Anmälan av inkomna handlingar

29 Anmälan av beslut från Socialstyrelsen med anledning av anmälan enligt Lex Maria

30 Stadsdelsdirektörens information

§189 Tema / Frågor från allmänheten

På detta sammanträde togs inget tema upp. Allmänheten hade dock som vanligt möjlighet att ställa frågor eller framföra synpunkter till nämnden.

Frågor från allmänheten
En mötesdeltagare, boende på Vädurens äldreboende, tog upp frågan om varför det inte längre finns någon restaurang på äldreboende och framhöll att möjligheten att äta tillsammans med andra är oerhört viktig för människors välbefinnande. Ytterligare en mötesdeltagare tog upp frågan om restaurangverksamheten.

Lars Rydberg, som tidigare inkommit med ett medborgarförslag angående cykeltrafik på trottoarerna, redogjorde närmare för sitt förslag. I samband med detta informerade ordföranden Jan Valeskog (s), om att det finns planer på att i samband med ett kommande möte i stadsdelsnämnden låta någon från gatu- och fastighetskontoret medverka för att informera om trafikfrågor.

§190 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 24 juni 2003.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 22 maj 2003 justerats den 27 maj 2003.

 

§191 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde majoritetens inriktningsmål för 2004.

Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde en skrivelse från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) angående möbleringen av gaturummet på Norrmalm.

Ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en skrivelse angående konsekvenserna av nytt avtal och budget samt en skrivelse angående borttagning av SSU-affischer.

Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade om att dagordningen utökats med två ärenden, dels ärende 20 B – Alkoholservering i restaurang Stacy – yttrande till socialtjänstförvaltningen och ärende 33 B – Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § Föräldrabalken.

Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade vidare om att ärendet angående beslut från Socialstyrelsen med anledning av anmälan enligt Lex Maria, dnr 538-81/03, som ingått i anmälan av inkomna handlingar ( ärende A 27:3 på dagordningen ), kommer att behandlas som ett särskilt ärende.

§195 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 414-492/03
Ett förslag från Maria Luthelius angående upprustning av lekplatsen på Johannes kyrkogård anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande. 

§196 Elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan - yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 124-291/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 28 maj 2003, med anledning av remiss från revisionskontoret angående elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Precis som revisionsrapporten visar är dagens situation otillfredsställande. Det allra bästa vore om vi hade en central hantering av hela verksamheten. Men så länge grundskoleansvaret ligger kvar hos stadsdelsnämnderna så skulle det inte fungera. En utredning om stadens politiska organisation pågår, och innan förslag framläggs om organisationsförändringar av grundskoleverksamheten och ansvaret för barn med särskilda behov kan vi idag inte fatta beslut i den riktningen.

Förvaltningen måste därför även i fortsättningen noga granska verksamheten, och även om bedömningar kan skilja mellan stadsdelar i Stockholm så måste vår egen stadsdels ha en enhetlig bedömning.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§197 Inrättande av en förskoleavdelning på Norrbackagatan 21-23

Diarienummer 324-486/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av 13 juni 2003, angående inrättande av en förskoleavdelning på Norrbackagatan 21-23, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Förskolan Gläntan utökas med en avdelning från den 1 november 2003.
  2. Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om 0,3 mnkr i produktionskostnader och 0,5 mnkr i startbidrag.

§198 Delegation av beslutanderätt - ändring i delegationsförteckning

Diarienummer 012-473/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 2 juni 2003, angående delegation av beslutanderätt och ändring i delegationsförteckning, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Beslut angående förlängning av tillfälliga bygglov delegeras till avdelningschef vid stadsmiljö- och planeringsavdelningen och anmäls i stadsdelsnämnden kvartalsvis.
  2. Beslut om att, i yttranden till polismyndighet, avstyrka ansökan om markupplåtelse fattas av bygglovs- och markupplåtelsedelegationen.

§199 Ansökan om bidrag till Birkagårdens öppna ungdomsverksamhet

Diarienummer 452-925/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 26 maj 2003, angående ansökan om bidrag till Birkagårdens öppna ungdomsverksamhet, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om bidrag till Birkagårdens öppna ungdomsverksamhet avslås.

§200 Flytta muren vid Observatorielundens damm närmare Sveavägen - svar på medborgarförslag

Diarienummer 341-42/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 26 maj 2003, med anledning av ett medborgarförslag om att flytta muren vid Observatorielundens plaskdamm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§201 Upprensning av bergsbrant vid Bellevueparken - svar på medborgarförslag

Diarienummer 342-75/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 27 maj 2003, med anledning av ett förslag om att rensa upp vid bergsbranten vid Bellevueparken, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§202 Ny bollplan för barnen i Rödabergsområdet - svar på medborgarförslag

Diarienummer 445-911/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 19 maj 2003, med anledning av ett medborgarförslag angående ny bollplan för barnen i Rödabergsområdet, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§203 Alkoholservering i restaurang Såpsjudaren - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-414/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 15 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Såpsjudaren 1, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Ansökan om ett nytt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus tillstyrks.
    2. Ansökan om ett nytt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt.
Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkohol-ansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader.
Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§204 Alkoholservering i restaurang Café Opera / Operakällaren - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-438/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av dem 19 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Café Opera / Operakällaren, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt. Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkohol-ansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader.
Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§205 Alkoholservering i restaurang Blue Moon Bar - Diva - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-432/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 23 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Blue Moon Bar / Diva, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt.
Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande -till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader.
Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§206 Alkoholservering i restaurang Aladdin - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-431/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 16 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Aladdin, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt.
Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkohol-ansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader. Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§207 Alkoholservering i restaurang Berzelii Bar - yttrande till socialtjänstänstförvaltningen

Diarienummer 621-439/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 19 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Berzelii Bar, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp)och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Reservationer
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt.
Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande -till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader.
Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§208 Alkoholservering i restaurang Daily News café - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-427/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 19 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Daily News café, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett fortsatt serveringstillstånd mellanklockan 11.00 och 05.00 inomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt.
Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader.
Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§209 Alkoholservering i restaurang Lebanon Meza Lounge - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-393/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av en 16 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Lebanon Meza Lounge, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inom- och utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt. Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande -till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader. Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§210 Alkoholservering i restaurang April - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-442/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 20 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang April, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt. Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl.
3.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader.
Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§211 Alkoholservering i restaurang Phuket rest - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-450/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 28 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Phuket rest, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt.
Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande -till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader.
Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§212 Alkoholservering i restaurang Window Bar & Matsal - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-466/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 2 juni 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Window Bar & Matsal, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 04.00 tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt.
Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande -till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader.
Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

§213 Alkoholservering i restaurang Stacy - yttrande till socialtjänstförvaltaltningen

Diarienummer 621-493/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 11 juni 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Stacy, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt.
Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande -till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller 05.00 …… Var ska det sluta ?
Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader.
Jag är övertygad om att de generösa alkoholserveringstillstånden dessutom i hög grad medverkar till att öka lokalhyrorna och därmed slå ut mångfalden av småföretag inom andra branscher.
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion i hela samhället om värdet och vådan av en generös
tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

§214 Fördelning av medel för förskoleverksamhet, modersmålsundervisning m.m. - redogöresle

Diarienummer 404-309/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 6 juni 2003, med anledning av att stadsdelsnämnden givit förvaltningen i uppdrag att återkomma med en redogörelse för hur medel för förskoleverksamhet och modersmålsundervisning fördelas, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Redogörelsen godkänns.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Kommunfullmäktige har fastställt en schablonersättning per inskriven elev med modersmålsundervisning resp. inskrivet barn i förskoleverksamheten. Större delen av schablonersättningen utgår i form av s.k. peng. Den del av schablonen som inte är s.k. peng används för att täcka "övergripande kostnader". (administration etc.)
Såvitt vi kunnat se tar Norrmalm ut en större andel "övergripande kostnader" än andra stadsdelar och det är inte rimligt. Enligt statistik från kommunfullmäktiges utredningstjänst har Norrmalms stadsdelsnämnd av kommunfull-mäktige fått en total förskoleschablon på 98,2 mkr. Avsatta medel i Norrmalms budget till förskolan är 90,9 mkr. Skillnaden är 7,3 mkr, eller 7,4%. Genom-snittet för staden är 5,4%. Skillnaden motsvarar t.ex. heltidstjänster för 21 förskolelärare eller 26 barnskötare. Något att tänka på när beslut om minskade barngrupper skall tas.

§215 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för maj 2003

Diarienummer 126-495/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 13 juni 2003, angående ekonomisk månadsuppföljning för maj 2003, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för maj 2003 godkänns.

§216 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattade beslut angående studieresor, av enhetschefen Lars B Strand fattade beslut angående remissyttranden gällande bygglovsärenden samt beslut angående inköp av varor och tjänster, anmäldes. Vidare anmäldes beslut angående inköp av varor och tjänster.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälningarna skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälningarna godkänns.

§217 Anmälan av beslut fattade av ordföranden i stadsdelsnämnden angående öppethållande av Adolf Fredriks musikklasser

Diarienummer 019-465/03
Anmäldes att ordföranden Jan Valeskog (s) fattat beslut om att, med anledning av pågående konflikt på arbetsmarknaden, öppna och stänga Adolf Fredriks Musikklasser tisdagen den 27 maj och onsdagen den 28 maj 2003.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§218 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden under första halvåret 2003

Protokoll förda vid bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden under första halvåret 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§219 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll från lokala pensionärsrådets sammanträde den 16 juni 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av protokoll fört vid lokala pensionärsrådets sammanträde den 16 juni 2003 godkänns.

§220 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna / upprättade handlingar anmäldes:

  1. Rapport från tillsynsbesök hos Rehab Station Stockholms dagliga verksamhet. Dnr 525-459/03.
  2. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående tillstånd för JAG-Center att bedriva enskild verksamhet. Dnr 525-223/03.
  3. Beslut från Socialstyrelsen angående anmälan enligt Lex Maria. Dnr 538-81/03. Se § 221.
  4. Svar från gatu- och fastighetskontoret med anledning av medborgarförslag angående cykelbana på Karlbergsvägen. Dnr 316-199/03.
  5. Svar på medborgarförslag angående mera kultur och historia i Vasastan och Vasaparken. Dnr 342-358/03.
  6. Öppet brev från enskild angående fritidshemmet Delfinen. Dnr 438-487/03.
  7. Skrivelse angående barngruppernas storlek i förskolan. Reg.nr 85/2003.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§221 Anmälan av beslut från Socialstyrelsen med anledning av anmälan enligt Lex Maria

Diarienummer 538-81/03

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas samt att den skulle tillställas Attendo Care AB för kännedom.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Anmälan godkänns.
  2. Anmälan överlämnas till Attendo Care AB för kännedom.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Detta ärende redovisas i särskild ordning till stadsdelsnämnden enligt tidigare överenskommelse i Sociala Delegationen. Berörd personal och stadsdels-nämnden informeras enligt Socialstyrelsens beslut 2003 04 29. Socialstyrelsen har gjort ett principiellt uttalande angående det material som ett Lex Maria-ärende lämnar efter genomgång av händelser inom vården. I Läkartidningen från den 12 juni 2003 påpekas vikten av att ledningen inom vårdavdelningar eller andra vårdenheter arbetar med återkoppling av de felhändelser som skett inom vården. Socialstyrelsen påpekar vikten av kunskapsåterföring till vårdpersonalen för att sprida kunskaper om de risker, som framkommit i samband med en Lex Maria anmälan.
Socialstyrelsen konstaterar också att de inte sällan arbetar med fall, där de som själva arbetar på anmäld avdelning eller motsvarande enhet inte vet om händelsen förrän det beskrivs i media. Detta bör inte få förekomma. Det är nödvändigt att all inblandad personal får delta i att analysera bristerna för att arbeta bort systemfel. Återkopplingen till vårdpersonalen blir därför ett sätt att förebygga risker och att öka patientsäkerheten.
Det är alltså viktigt att all vårdpersonal får ta del av det material som Socialstyrelsens ansvarsnämnd lämnar i samband med en riskanalys och prövning av Lex Maria.
Med anledning av ovanstående anser vi det nödvändigt att ledningen för berörd enhet vidtar omedelbara åtgärder för att ge vårdpersonalen möjlighet att på ett öppet sätt diskutera det material som Socialstyrelsen överlämnat i detta ärende. Detta för att förhindra liknande händelser och därigenom öka patientsäkerheten.
I övrigt ser vi också att det bör ske en Lex Sarah-anmälan av detta ärende.
Attendo Care AB bör i övrigt utbilda all sin personal (fastanställd och timanställd) vad gäller deras skyldigheter att anmäla enligt Lex Sarah.

§222 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdirektör Ylva Tengblad hade ingen information att lämna.

§223 Övriga frågor

  • Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde majoritetens inriktningsmål för 2004.
    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt att inriktningsmålen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för att inarbetas i verksamhetsplan för 2004. Inriktningsmålen biläggs protokollet.
  • En skrivelse från ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl angående möbleringen av gaturummet på Norrmalm anmäldes. Dnr 623-523/03.
    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.
  • En skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående konsekvenserna av nytt avtal och budget, anmäldes. Dnr 129-522/03.
    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.
  • En skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående borttagning av SSU-affischer anmäldes. Dnr 365-521/03.
    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Bilaga
Inriktningsmål inför budgeten 2004 från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

1. Inriktning - barn och ungdom övergripande

  • Stadsdelens barn och ungdomar skall kunna känna sig trygga och med denna trygghet som bas ges möjligheter att skaffa sig kunskaper, erfarenheter och upplevelser i livet. Särskild uppmärksamhet skall ägnas barn och ungdomar som riskerar att fara illa fysiskt, psykiskt och socialt.
  • Alla barn och ungdomar skall ges lika möjligheter inför vuxenlivet. Detta förutsätter att de kommunala resurserna fördelas utifrån barnens skiftande behov och förutsättningar.
  • Barn och ungdomar skall själva vara med och fatta beslut som rör deras vardag i enlighet med principerna i FN:s barnkonvention.

2. Inriktning - barnomsorg

  • Barnomsorgen skall ge barnen omvårdnad och trygghet men också en genomtänkt pedagogisk verksamhet som stimulerar barnens intellektuella, emotionella och fysiska utveckling
  • Barngruppernas storlek skall under mandatperioden ha minskat med i genomsnitt cirka två barn per barngrupp
  • Den växande efterfrågan på barnomsorg skall tillgodoses under budgetåret
  • Barnen i förskolan skall garanteras utevistelse minst en gång per dag
  • Förskolorna skall erbjuda frukost till alla barnen som så önskar
  • Föräldrarnas ansvar och inflytande i barnomsorgen skall stärkas – ett alternativ kan vara lokala barnstugestyrelser där föräldrar och personal ingår
  • Barnen behöver kontakt med både manliga och kvinnliga vuxna. Därför är det ur kvalitetssynpunkt viktigt att försöka rekrytera fler män till barnomsorgen på Norrmalm.

3. Inriktning - skola och skolbarnsomsorg

  • Alla elever skall lämna grundskolan med godkända kunskaper i basämnena
  • Elever och föräldrar måste ha ett reellt inflytande över skolans verksamhet. Försök med lokala skolstyrelser påbörjas där föräldrar, elever och personal ingår
  • Undervisningen i skolorna skall fortsätta utvecklas mot mer elevaktiva och demokratiska arbetssätt. Resurserna måste utnyttjas flexibelt så att en ökad individualisering blir möjlig.
  • Regelbundna elevutvärderingar av verksamheten på Norrmalms skolor bör utföras
  • Ingen elev skall behöva känna oro eller olust för att gå till skolan. Alla skolor skall på ett systematiskt sätt bekämpa all typ av mobbning. Alla skolor måste också ha tillgång till nödvändiga elevvårdsresurser (skolsköterska, skolläkare, psykolog, talpedagog och kurator)
  • Alla barn skall ha tillgång till modern informationsteknik
  • Skolorna bör välkomna frivilliga resurspersoner, i alla åldrar, som vill göra en insats, t.ex. på skolgården under rasterna

4. Inriktning - fritid och kultur

  • Utbudet av fritidsverksamheter och kultur för barn och ungdom i stadsdelen skall öka
  • Skolorna bör utvecklas i riktning mot lokala kulturhus där fritidsverksamhet, i samverkan med föreningslivet, erbjuds efter skoldagens slut
  • Parklekarna och skolgårdarna skall kunna utnyttjas både som öppna, gröna lekmiljöer för barnen men också som pedagogiska redskap i barnomsorgens och skolans verksamhet
  • Barn- och ungdomar ska få möjlighet till naturupplevelser under pedagogisk ledning
  • Frivilliga och lokala ungdomsverksamheter bör få stöd för att aktivera ännu fler barn och ungdomar
  • Stadsdelens ungdomar skall till exempel genom ett på skolorna cirkulerande ungdomsråd kunna lägga förslag till stadsdelsnämnden i frågor som rör skolan eller fritiden
  • Alla elever skall årligen bjudas på en kulturaktivitet

5. Inriktning - social omsorg för vuxna

  • Utbyggnaden av gruppbostäder och boendestöd för psykiskt funktionshindrade skall fortsätta
  • Den dagliga sysselsättningen måste rymma ett bredare spektra av aktiviteter - alltifrån social samvaro till ett riktigt arbete
  • Samverkan med landstinget och med socialtjänstförvaltningen måste förbättras - i synnerhet med avseende på hemlösa och på personer med s.k. dubbeldiagnos (dvs missbruk och psykisk sjukdom).
  • Omsorgen om äldre personer med psykiska funktionshinder kräver en god samverkan och överlämning mellan socialpsykiatrin och äldreomsorgen

6. Inriktning – försörjningsstöd

  • Alla ungdomar som saknar gymnasiekompetens skall beredas möjlighet till kompletterande utbildning
  • Socialbidragsberoendet skall minskas genom att fler ges förutsättningar att försörja sig själva och genom att aktiva åtgärder skall erbjudas till långtidsarbetslösa socialbidragstagare
  • Stadsdelsnämnden skall bidra till att underlätta för små företagare i stadsdelen att bedriva sin verksamhet och rekrytera fler anställda

7. Inriktning - vuxna med funktionshinder

  • Målet är att den funktionshindrade skall ges möjlighet att uppnå jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet
  • Den fysiska miljön i stadsdelen skall utformas så att den är tillgänglig för personer med olika former av funktionshinder
  • En större del av de tillkommande dagliga verksamheterna bör förläggas inom stadsdelen

8. Inriktning - äldreomsorg

  • Äldreomsorgen skall ske med respekt för den enskildes självbestämmande och integritet samt val av omsorg och sjukvård
  • De äldre skall få en personlig omvårdnad, en trygg och säker medicinsk vård, en trygg och säker boendemiljö samt mötas med respekt
  • Social gemenskap skall genom olika aktiviteter ordnas dagligen för de äldre. Sång och musik skall regelbundet erbjudas
  • De äldre på boendeenheterna ska regelbundet varje vecka erbjudas utevistelse
  • Samverkan med landstinget skall ske på sådant sätt att det för den enskilde pensionären saknar betydelse att det är två olika huvudmän
  • Gränserna mellan olika former av särskilt boende skall lösas upp - vården skall anpassas till den enskildes behov, oavsett vårdform
  • Vid personalfrånvaro skall denna ersättas i största möjliga mån. Vikariefrågorna inom omsorgen måste lösas utan att bemanningsföretag i första hand anlitas
  • Det skall finnas tillgång till sjuksköterska på boendeenheterna dygnet runt och det skall vid behov finnas tillgång till läkare med geriatrisk kompetens
  • Den mat som serveras i äldreomsorgen skall vara god, näringsriktig och spännande. Maten skall tillagas så nära brukaren som möjligt.
  • De boende i äldreboendet skall i högre utsträckning få del av kulturutbudet som finns i stadsdelen
  • Korttidsboendet måste utvecklas och förstärkas som en nödvändig avlastningsresurs för de anhöriga
  • Dagverksamheten skall förstärkas och utvecklas som en viktig resurs för pensionärerna i det öppna boendet
  • Vid samtliga boendeenheter skall det finnas fungerande brukarinflytande i form av förtroenderåd och anhörigråd
  • Personalens kompetens och attityder är avgörande för äldreomsorgens kvalitet - därför måste utbildning och kompetensutveckling av personalen vara en prioriterad uppgift

9. Inriktning - miljö och områdesfrågor

Övergripande

  • Norrmalm skall utvecklas till att bli en ekologiskt hållbar stadsdel
  • Miljöfrågor skall beaktas vid varje beslut
  • Kvaliteten på städningen måste upprätthållas på en hög nivå i stadsdelen och klottret ska bekämpas
  • Barn och ungdomar och äldre bör ges större möjligheter att påverka sin närmiljö, både inomhus och utomhus
  • Mathållningen i stadsdelens verksamheter skall i möjligaste mån vara ekologisk, den kravmärkta andelen skall successivt öka
  • Upphandling av varor och tjänster skall utformas på ett sådant sätt att belastningen på miljön minskar

Parkering och trafik

  • Det skall finnas goda möjligheter till boendeparkering i stadsdelen
  • Förvaltningen skall verka för fler bilpooler i stadsdelen

Grönytor

  • Stadsdelens grönytor skall bibehållas och om möjligt göras mer tillgängliga för invånarna.
  • Parkerna skall vara trygga att vistas i, belysningen måste förbättras och olika former av kultur- och fritidsaktiviteter i parkerna skall stimuleras
  • Stor hänsyn skall tas till den biologiska mångfalden, fler träd och lågväxande buskar bör planteras och den befintliga vegetationen måste vårdas hänsynsfullt

Inomhusmiljö

  • Allergisanering av skolor, daghem och andra lokaler prioriteras. En arbetsgrupp för förbättringar av inomhusmiljön tillsätts.

Renhållning och återvinning

  • Städningen av gator, torg och parker skall hålla en hög kvalitet
  • Det skall finnas ett fungerande återvinningssystem på Norrmalm vilket kräver att den enskilde får bättre information men också närmare till en återvinningsanläggning. Successivt skall en fastighetsnära hämtning av källsorterat avfall införas.

10. Demokrati

  • All berörd personal och brukare skall vara väl informerade vid verksamhetsförändringar
  • Alla högstadieelever skall vid något tillfälle träffa en politiker som en naturlig del av samhällskunskapsundervisningen
  • Budgetarbetet skall varje år föregås av ett rådslag eller temamöte om budgeten innan beslut tas i nämnden om stadsdelens budget
  • All verksamhet som är offentligt finansierad skall omfattas av yttrande- och meddelarfriheten. Detta skall avtalas vid upphandlingen.
  • Fler anslagstavlor skall sättas upp vid till exempel parkentréer och torg
  • Internet skall nyttjas som ett av flera medel för information och kommunikation med Norrmalms invånare
  • Omröstningar av rådgivande karaktär skall användas i för stadsdelen centrala frågor

§224 Godkännande av förfrågningsunderlag för upphandling av vissa boenden enligt Sol Och LSS samt daglig verksamhet enligt LSS

Diarienummer 125-464/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 27 maj 2003, angående godkännande av förfrågningsunderlag för upphandling av vissa boenden enligt SoL och LSS samt daglig verksamhet enligt LSS, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Förfrågningsunderlaget godkänns.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

 

§225 Antagande av utförare för parkskötsel m.m. inom Norrmalms stadsdelsområde

Diarienummer 125-93/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 2 juni 2003, angående antagande av utförare för parkskötsel m.m. inom Norrmalms stadsdelsområde, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stockholm Entreprenad AB antas som utförare av parkskötsel samt renhållning och vinterväghållning av parkvägar.
  2. Stadsdelsdirektören får i uppdrag att teckna avtal med Stockholm Entreprenad AB och att fatta erforderliga beslut för beställaren under avtalsperioden.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§228 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § Föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen