Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2004-05-25

Sammanträde 2004-05-25

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Fritidsaktiviteter för äldre. Enhetschef Mari Falk informerar om verksamheten vid Vasaträf Läs mer...fens fritidscenter. Vidare informerar projektledare Märit Luthbom om projektet "Aktiv fritid" på Riddarsporrens äldreboende.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Bordlagt ärende. Samråd om Vanadisbadets framtid - svar på skrivelse från Jan Valeskog (s) och Håkan Olander (s), ordförande resp. ersättare i Norrmalms stadsdelsnämnd

Dnr: 304-100/2004

Jan Valeskog (s) och Håkan Olander (s), ordförande resp. ersättare i Norrmalms stadsdelsnämnd har inkommit med en skrivelse till nämnden om samråd med boende på Norrmalm angående Vanadisbadets framtid. De önskar få det aktuella läget belyst vad gäller utbyggnadsplaner och avtal och vill även få förslag till samrådsförfarande.

Både badet och vandrarhemsanläggningen i Vanadislunden drivs i privat regi och hyrs av Vanadis Hotell & Bad AB. Nuvarande kontrakt gäller fram till den 31 december 2012. Stadsdelsförvaltningen är positiv till ett samrådsförfarande men bedömer att detta bäst fyller sitt syfte om det genomförs vid en tidpunkt som ligger närmare kontraktstidens slut eller i samband med att nuvarande kontrakt eventuellt sägs upp tidigare.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

5 Bordlagt ärende. Åtgärder för att öka antalet bilpooler i innerstaden

Dnr: 310-28/2004

I verksamhetsplanen för 2004 har förvaltningen fått i uppdrag att informera stadsdelens invånare om hur de kan ansluta sig till bilpooler. Förvaltningen anser dock att det inte är meningsfullt att gå ut med en bred information till allmänheten innan frågan om utökade parkeringsmöjligheter för bilpoolsbilar lösts. Detta är ett problem gemensamt för innerstaden. För att lösa parkeringsproblemet föreslår förvaltningen att staden på försök under åren 2004-2006 upplåter gatumark för 30 bilpoolsbilar i innerstaden och dessutom reducerar parkeringsavgiften för 30 bilpoolsbilar som etableringsstöd under maximalt tre år.

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel , 508 09 245

6 Bordlagt ärende. Lokalt förbud mot alkoholförtäring i parken vid korsningen Surbrunnsgatan-Roslagsgatan (Claes på Hörnet) - hemställan till kommunfullmäktigr

Dnr: 309-305/2004

Med anledning av ett medborgarförslag från Anna Oxenstierna om åtgärder i parken Claes på Hörnet har stadsdelnämnden 2003-12-18 beslutat att ge stadsdelsförvaltningen uppdraget att undersöka möjligheten till alkoholförbud i parken. Stadsdelsförvaltningen kan konstatera att denna möjlighet finns. Beslut i ärendet kan fattas i kommunfullmäktige efter hemställan från stadsdelsnämnden. Mot bakgrund av synpunkter på ordningen vid parken inkomna från allmänhet och verksamheter föreslår stadsdelsförvaltningen att stadsdelsnämnden hemställer hos kommunfullmäktige om ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende parken vid Claes på Hörnet, syftande till lokalt förbud mot förtäring av alkohol i parken.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

7 Tertialrapport 1 för 2004 ( MBL-upplaga)

Dnr: 102-361/2004

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson , 508 09 077

8 Handikappolitiskt program för Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 505-138/2004

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till handikappolitiskt program för Stockholms stad. Tanken är att det föreslagna programmet ska ersätta den, av kommunfullmäktige år 1999, antagna handikapplanen.

Förvaltningen är positiv till förslaget och bedömer att det nu presenterade programmet kan bli ett mycket värdefullt redskap för stadens nämnder och bolagsstyrelser i det fortsatta arbetet med handikappfrågor. Förvaltningen är däremot tveksam till om stadens mål att Stockholm år 2010 ska vara världens mest tillgängliga huvudstad kan uppnås utan väsentligt utökad budgetram.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , ´508 09 015

9 Projektansökningar ur Miljömiljarden - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 310-306/2004

Komunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av sammanlagt sju ansökningar från fackförvaltningar och bolag för miljöprojekt ur stadens Miljömiljard. Nämnden ska bedöma om de föreslagna projekten berör nämndens verksamhet och om de kan stå i strid med nämndens/förvaltningens expertkompetens, uppdrag eller planer. Förvaltningen anser att inga av de miljöprojekt som berör nämndens verksamhet står i strid med detta.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel , 508 09 245

10 Årsrapport år 2003 för Norrmalms stadsdelsnämnd - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 104-307/2004

Revisionskontorets årsrapport för år 2003 har överlämnats till stadsdelsnämnden
för yttrande. Av rapporten framgår att nämndens ekonomiska och verksamhets-
mässiga resultat bedöms vara tillfredställande. Resultatet innebär en förbättring i budgethållningen jämfört med år 2002. Även nämndens styrning och uppföljning av verksamheten bedöms tillfredställande. Däremot framhålls att styrningen av resultatenheterna bör förbättras och att nämndens arbete med internkontrollplanen behöver stärkas.

Stadsdelsförvaltningen delar i allt väsentligt de bedömningar och synpunkter som framförs i rapporten. Förvaltningen har vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med de brister som påtalats och kommer också att följa de rekommendationer som lämnats.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

11 Tillägg till detaljplaner för Citybanan, delsträcka Norrmalm - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-224/2004

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag tillägg till detaljplaner för Citybanan, delsträcka Norrmalm. Förslaget innefattar spår- och stationstunnlar inklusive parallelltunnel för service/ räddning samt stationsentréer och underjordiska gångförbindelser från station City.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till förslaget och vill betona, mot bakgrund av den långa byggperioden och den generella utrymmesbristen på gatorna i city, att byggarbetena utförs på ett sådant sätt att inverkan på handel och arbetsplatser minimeras samt att förutsättningarna för barmarksrenhållning och vintervägshållning inte avsevärt försämras.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

12 Ny detaljplan för fastigheten Ingemar 13 - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-309/2004

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till ny detaljplan för fastigheten Ingemar 13, hörnfastigheten Roslagsgatan och Ingemarsgatan. Förslaget innebär utökad byggrätt för att kunna uppföra ett smalt gatuhus mot Roslagsgatan samt att inreda vind för bostadsändamål
i det befintliga bostadshuset.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till förslaget men vill samtidigt betona vikten av att de många barn som dagligen passerar fastigheten till och från Johannes skola även under byggperioden kan använda gångbanan utanför fastigheten.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

13 Varsamhetsbestämmelser och upphävande av vindsinredningsförbud på Norrmalm - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-342/2004

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till ändrade detaljplaner som syftar till att upphäva förbud mot vindsinredningar för bostadsändamål på Norrmalm och Vasastaden. Samtidigt försvinner förbudet mot inredning av arbetsrum.
Stadsdelsförvaltningen tycker att förändringen är positiv men är angelägen om att nya bostäder tillskapas och inte kontor.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

14 Ny detaljplan för del av Sabbatsbergsområdet - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-287/2004

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till ny detaljplan för en förskola på Sabbatsbergsområdet, vid korsningen Torsgatan- Sabbatsbergsvägen. Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget är mycket väl anpassat till förskolans pedagogiska verksamhet. I likhet med slutsatserna i miljökonsekvensbeskrivningen bedömer stadsdelsförvaltningen att detaljplanen kan genomföras. Parallellt med detta bör man studera hur säkerheten såväl inomhus som utomhus ytterligare kan höjas med tanke på förskolans närhet till järnvägen.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

15 Trafikförändringar inom SL år 2005 - yttrande till gatu- och fastighetskontoret

Dnr: 004-315/2004

AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) har inför år 2005 i ett remissbrev till gatu- och fastighetskontoret givit Stockholms stad möjlighet att inkomma med synpunkter och förslag till förändringar vad gäller kollektivtrafiken samt förslag på omfördelning av befintliga resurser och möjliga besparingsområden.

Stadsdelsförvaltningen vill liksom tidigare år framföra önskemål om en busservicelinje som trafikerar Johanneshöjden invid Johannes kyrka och Väderkvarnens äldreboende. Önskemål om detta har framförts av många äldre i området och även i ett medborgarförslag. Vad gäller omfördelning av resurser och möjliga besparingsområden har förvaltningen däremot inga synpunkter.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

16 Skapa ett Astrid Lindgren museum på Sabbatsbergsområdet - svar på medborgarförslag och skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) samt begäran till kommunstyrelsen

Dnr: 004-249/2004, 399-246/2004

Stadsdelsnämnden har givit förvaltningen i uppdrag att bereda ett medborgarförslag
samt en skrivelse från moderaterna i Norrmalms stadsdelsnämnd med förslag om att skapa ett Astrid Lindgren museum i Stockholms läns museums nuvarande lokaler på Sabbatsbergsområdet.

Förvaltningen är mycket positiv till förslaget. Vid de kontakter förvaltningen haft med olika företrädare för kulturförvaltningen, bl.a. med Stockholms stadsbibliotek, har förslaget mötts med odelat positivt intresse.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

17 Utbyggnad av gruppbostäder för funktionshindrade

Dnr: 303-367/2004

Stadsdelsnämnden kan erhålla stimulansbidrag för utbyggnad av gruppbostäder för funktionshindrade. En förutsättningen är att stadsdelsnämnden beslutar om inriktningen av den planerade utbyggnaden. Stadsdelsförvaltningen föreslår att sex gruppbostäder om vardera minst fem lägenheter planeras i den nybyggnation som kommer till stånd inom stadsdelen. Dessutom planeras en sådan bostad i befintlig bebyggelse.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

18 Den framtida skolorganisationen på Norrmalm - genomförandeplan (MBL-upplaga)

Dnr: 403-346/2004

Stadsdelsnämnden godkände den 27 november 2003 inriktningen för arbetet med att minska elevkapaciteten i stadsdelens kommunala skolor. Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att återkomma med en plan för genomförande. I denna plan skulle också konsekvenserna av de olika förslagen utredas.

Förvaltningen föreslår att ett F-9 perspektiv ska prägla de pedagogiska verksamheterna och organisationen av skolenheterna, liksom integrering av fritidsverksamheterna i skolorna.
Förvaltningen föreslår också att kapacitetsminskningar görs i skolorna med ca 300 elever fram till 2010. Avvecklingen av friliggande lokaler motsvarar en minskning av hyreskostnaderna med 3,3 mnkr från 2007. Förslaget medför också att en ny förskola inrättas. Förvaltningen föreslår att inga förändringar av Norrmalms upptagningsområden görs för närvarande.

Förvaltningen anser att de föreslagna förändringarna ger goda förutsättningar att bibehålla fortsatt hög kvalitet på undervisningen. Alla skolors pedagogiska inriktningar behålls. Genom att anpassa lokaler och organisation har förvaltningen och skolorna också bättre möjligheter att effektivt utnyttja resurserna och i framtiden möta förändrade ekonomiska förutsättningar.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

19 Bidrag till frivilligorganisationer

Dnr: 008-153/2004

Stadsdelsnämnden har i budget för 2004 avsatt 100 000 kronor till bidrag till frivillig-organisationer som bedriver verksamhet riktad till äldre respektive funktionshindrade. Bidrag kan beviljas både i form av verksamhetsbidrag och projektbidrag.

Stadsdelsförvaltningen föreslår att 90 000 kronor används för verksamhetsbidrag och resterande 10 000 kronor för projektbidrag. Sammanlagt har elva ansökningar om verksamhetsbidrag inkommit. Stadsdelsförvaltningen föreslår att bidrag beviljas i enligt med ovanstående och att ansökan från Matteuskyrkan avslås.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

20 Alkoholservering i restaurang Claes på Hörnet

Dnr: 309-264/2004

Restaurang Claes på Hörnet på Surbrunnsgatan 20 ansöker om ett tillstånd att servera starköl, vin och spritdrycker till allmänheten mellan klockan 11.00 och 02.00 inomhus. Med hänsyn till att restaurangen ligger på ett utpräglad bostadsgata och att det finns risk för störningar föreslår förvaltningen att ansökan om serveringstillstånd till klockan 02.00 för allmänheten avstyrks. OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Marie Andersson , 508 09 064

21 Rätt att begära polishandräckning

Dnr: 000-249/2004

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

22 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

23 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

24 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

25 Anmälan av inkomna handlingar

29 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

§139 Tema samt synpunkter och frågor från allmänheten

Tema: Fritidsaktiviteter för äldre

Enhetschefen Mari Falk informerade om verksamheten vid Vasaträffens fritidscenter. Verksamheten, som nu funnits i tio år, riktar sig inte enbart till boende på Norrmalm utan till seniorer i hela Stockholms stad och finansieras av staden centralt. Syftet med verksamheten är att ge de äldre möjlighet till gemenskap och man erbjuder en rad olika aktiviteter.

Därefter informerade projektledaren Märit Luthbom om projektet "Aktiv fritid" som är ett samarbete mellan Norrmalms stadsdelsnämnd och Adolf Fredriks församling. Verksamheten riktar sig till de boende på Riddarsporrens äldreboende. Målet med projektet, som nu pågått i två år, är att höja livskvaliteten för de boende och utifrån deras egna önskemål anordnas olika typer av aktiviteter.

Synpunkter och frågor från allmänheten

  • Mötesdeltagaren Eva Brise presenterade sina planer för projektet "Äppellunden", ett projekt hon skulle vilja genomföra på Sabbatsbergsområdet. Idéen är i första hand att starta en café-verksamhet i Klarahuset, där den omkringliggande trädgården skulle

kunna bli ett "mini-Rosendal". Vintertid skulle caféet kunna användas för exempelvis kursverksamhet och mindre kulturevenemang. Eva Brise, som varit i kontakt med initiativtagarna till ett eventuellt Astrid Lindgren museum i Klarahuset, menade att både en musei- och en caféverksamhet mycket väl skulle kunna inrymmas i Klarahuset

Eva Brise överlämnade en skrivelse till nämnden med presentation av projektidéen, diarienummer 099-439/2004, samt en skrivelse med anledning av frågan om ny detaljplan för del av Sabbatsbergsområdet, diarienummer 302-287/2004.

  • En mötesdeltagare, som företrädde föräldrarna till eleverna i klass 1 B i Lilla Adolf Fredriks skola, tog upp frågan om den delning av klassen som man beslutat göra inför nästa läsår. Det framkom att föräldrarna är mycket kritiska till hur skolledningen hanterat frågan. Det som särskilt upprört dem är exempelvis det sätt på vilket beslutet presenterats för barnen och skolledningens ointresse av att lyssna på alternativa lösningar.

Föräldragruppen överlämnade en skrivelse till nämnden, diarienummer 401-438/2004. På förslag av ordföranden Jan Valeskog (s) beslutades att skrivelsen skulle behandlas som ett medborgarförslag. Stadsdelsnämnden beslöt överlämna skrivelsen till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§140 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 1 juni 2004.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 22 april 2004 justerats den 29 april 2004.

§141 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

En skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s) angående samråd om trafiksäkerhetsfrågor med Norrmalmsborna anmäldes.

En skrivelse från ledamoten Nic Nilsson (s) angående frågan om vilket mobbningsarbete som bedrivs i stadsdelens skolor anmäldes.

Följande skrivelser från ledamoten Anders Broberg (kd) anmäldes:

  • Ge Vasaparken en plats på nätet
  • Förebygg skadegörelse i Vasaparken
  • Valborgsfirande i Vasaparken
  • Redovisa simkunnighet bland våra elever
  • Måla postens gråa buntlådor
  • Situationen vid Lilla Adolf Fredriks skola
  • Anonyma jobbansökningar
  • Återigen olaglig affischering i Vasastan av SSU

§144 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 401-382/2004
Ett förslag från Jan Åkerstedt om att dimensionera förskole- och fritidhemsverksamheten för de längre vistelsetider för barnen som införandet av trängselavgifter kan medföra.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Propositionsordning
Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde sitt yrkande mot folkpartiets, moderaternas och ledamoten Anders Brobergs (kd) yrkande och fann majoritet för sitt yrkande.

Votering
Votering begärdes. Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde upp sitt yrkande som ja-proposition och folkpartiets, moderaternas och ledamoten Anders Brobergs (kd) yrkande som nej-proposition.

För ja-propositionen röstade: Jan Valeskog (s), Nic Nilsson (s), Carolina Gomez-Lagerlöf (s), Ellen Sääf-Bergqvist (s), Martin Vallstrand (s), Hans Enroth (v) och Ulla Dahl (mp).

För nej-propositionen röstade: Inge-Britt Lundin (fp), Sebastian Cederschiöld (m), Ewa Schenström (m), Birger Hultman (m), Gunilla Reuterskiöld (fp) och Anders Broberg (kd).

Ordföranden fann att voteringen utfallit med sju röster för ja-propositionen och sex röster för nej-propositionen.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

§145 Bordlagt ärende. Samråd om Vanadisbadets framtid - svar på skrivelse från Jan Valeskog (s) och Håkan Olander (s), ordförande resp. ersättare i Norrmalms stadsdelsnämnd.

Diarienummer 304-100/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 mars 2004, med anledning av en skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s) och ersättaren Håkan Olander (s) angående samråd om Vanadisbadets framtid, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) av följande lydelse:

Då kontraktstiden för hotellverksamheten inom Vanadisbadet har förlängts ända till 2012, utan att stadsdelsnämnden har informerats om detta i särskild ordning, blir förvaltningens förslag till förfarande i denna fråga det enda möjliga. Vi beklagar att delegationsordningen hos idrottsnämnden enligt uppgift är utformad så att tjänstemän på förvaltningen efter eget tycke kan förlänga avtalsperioden på ett hyreskontrakt, som berör en strategisk fritidsanläggning inom en stadsdel, utan att idrottsnämnden eller berörd stadsdelsnämnd informeras.

Vi utgår från att nästa gång avtalsvillkor skall förändras som berör en viktig anläggning i en stadsdel, att sådana frågor prövas av idrottsförvaltningen och lämpligtvis också kommuniceras med berörd stadsdelsförvaltning.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) av följande lydelse:

I god tid före kontraktets utgång bör en bred diskussion tas upp om framtiden för anläggningen.

§146 Bordlagt ärende. Åtgärder för att öka antalet bilpooler i innerstaden

Diarienummer 310-228/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 31 mars 2004, angående åtgärder för att öka antalet bilpooler i innerstaden, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Förvaltningens förslag till beslut godkänns i huvudsak.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Enligt stadens jurister är det idag inte möjligt att ge avgiftsbefrielse eller väsentligt reducerad avgift på parkeringsavgiften utan att lagändring sker.

Idag finns endast ett undantag för handikappfordon i lagstiftningen.

Det är därför troligtvis inte möjligt att ordna med 30 bilpoolsplatser till reducerad avgift om inte denna lagändring sker. I gatu- och fastighetsnämnden finns ett förslag om att staden hos regeringen skall hemställa om att lagändring sker så att bl.a. miljöbilar skall kunna undantas från parkeringsavgift. I denna framställan bör även frågan om gratis, eller reducerade, parkeringsavgifter för upplåtelse till bilpooler på gatumark prövas.

Särskilt uttalande
Ledamoten Sebastian Cederschiöld  m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande från moderaterna av följande lydelse:

Vi ställer oss positiva till detta beslut under förutsättning att man kan skapa minst 60 nya parkeringsplatser i stadsdelen under perioden. Med tanke på att parkeringssituationen är så ansträngd på Norrmalm skulle det vara provocerande att dra undan parkeringsplatser för de vanliga bilisterna. Moderaterna har i tidigare skrivelse visat att det skulle vara möjligt att skapa upp till 400 nya P-platser på Norrmalm. Tanken med bilpooler är spännande, men om platser viks för dessa är det en subvention av affärsverksamhet på den vanlige bilistens bekostnad. Detta kan endast accepteras om det samtidigt skapas fler vanliga P-platser.

§147 Bordlagt ärende. Lokalt förbud mot alkoholförtäring i parken vid korsningen Surbrunnsgatan-Roslagsgatan (Claes på Hörnet ) - hemställan till kommunfullmäktige

Diarienummer 309-305/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 14 april 2004, med hemställan till kommunfullmäktige om lokalt förbud mot alkoholförtäring i parken vid korsningen Surbrunnsgatan-Roslagsgatan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§148 Tertialrapport 1 för 2004

Diarienummer 102-361/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 14 maj 2004, med tertialrapport 1, förelåg.

Yrkanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) yrkade att ärendet skulle återremitteras.

Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle avgöras idag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande att ärendet skulle avgöras idag.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade, med instämmande av vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd), fram ett förslag till beslut till beslut från socialdemokraterna och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade bifall till det.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade bifall till ordföranden Jan Valeskogs (s) förslag till beslut utom vad avser punkt 2.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Förvaltningens förslag till beslut godkänns i huvudsak.
  2. Förvaltningens förslag om att avbryta försöket med dagstädning avstyrks.
  3. Förvaltningen ges i uppdrag att återkomma med alternativa besparingsförslag.
  4. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Det förväntade underskottet i budgeten för 2004 kräver att nämnden i huvudsak vidtar de besparingsåtgärder som föreslagits. Vad gäller de ökande kostnaderna för städning och snöröjning som stadsdelen haft, liksom övriga stadsdelar i staden, de senaste åren, är detta både oroande och oacceptabelt. Visserligen förväntas stadsdelen kompenseras betydligt i det nya fördelningssystem som kommunfullmäktige troligtvis beslutar om i juni. Men den oerhört svaga konkurrens som råder hos entreprenörer inom renhållning/snöröjning samt parkskötsel är mycket allvarlig.

    Den upphandling av dessa tjänster som stadens 18 stadsdelar bedriver gentemot ett fåtal entreprenörer innebär att dessa i praktiken kan "spela ut" stadsdelarna och utnyttja en stor efterfrågan av tjänsterna från många stadsdelar. De städområden som erbjuds är dessutom ganska stora och möjlighet att lägga anbud på städområden mellan stadsdelar eller mindre städområden finns i praktiken inte idag. Detta har bidragit till successivt höjda kostnader för stadsdelarna.

    För att åstadkomma en ökad konkurrens borde snarare det omvända förhållandet råda. En gemensam upphandling riktat mot både stora och små entreprenörer på området, antingen genom att stadsdelarna samordnar sina upphandlingar i en gemensam upphandling eller överlåter åt gatu- och fastighetskontoret att göra detta. Genom att genomföra en gemensam upphandling, eller en samordnad sådan, kan omfattningen av entreprenaderna i geografisk storlek och andra villkor, utformas så att även mindre entreprenörer kan lämna anbud. Därigenom kan konkurrensen öka och priserna sänkas. Motsvarande modell har enligt uppgift Vägverket övergått till och därigenom sänkt kostnaderna med ca 10%.

    I Stockholm skulle en sådan motsvarande besparing innebära en besparing på över 30 mkr per år. Istället för att sänka ambitionsnivån när det gäller städning, snöröjning och parkeringspolitik bör istället staden stärka sin förhandlingsposition gentemot dagens entreprenörer. Vi förutsätter för övrigt att nämnden fortlöpande får information om effekterna av aktuella besparingar.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet vad avser punkt 2.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Redan vid aprilsammanträdet föreslog vi från oppositionen att förvaltningen skulle återkomma med förslag till besparingar som överstiger besparingsbehovet med 20 % för att ge nämnden en reell valmöjlighet. Detta blir särskilt påkallat då våra möjligheter att komma tillrätta med underskotten försämras om det föreslagna resursfördelningssystemet skulle bli verklighet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§149 Handikappolitiskt program för Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 505-138/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 3 maj 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående förslag till handikappolitiskt program för Stockholms stad, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Förvaltningens förslag till yttrande godkänns.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Nämnden delar handikapprådets uppfattning att det är lämpligt att utbildning av programmet bör hållas i respektive nämnd och att utbildningen bör vara gemensam för politiker, tjänstemän och handikapprådets medlemmar. Det bör undersökas om utbildningen kan finansieras med medel från Kompetensfonden.

    Det är också viktigt att framhålla frågan om användandet av modern, databuren kommunikation för funktionshindrade personer när de skall förflytta sig inom staden, bör utredas närmare.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§150 Projektansökningar ur Miljömiljarden - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 310-306/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 27 april 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående projektansökningar ur Miljömiljarden, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Den kritik vi tidigare framfört mot Kompetensfonden anser vi även ska gälla den s.k. Miljömiljarden. Detta är endast ett ymnighetshorn, avsett att hålla samman majoriteten. Från oppositionens sida är vi mer varsamma om skattebetalarnas pengar.
    Miljöförbättrande åtgärder skall ingå som en del i den ordinarie budgeten.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§151 Årsrapport år 2003 för Norrmalms stadsdelsnämnd - yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 104-307/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 maj 2004, med anledning av en remiss från revisionskontoret angående årsrapport 2003 för Norrmalms stadsdelsnämnd, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§152 Tillägg till detaljplaner för Citybanan, delsträcka Norrmalm - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-224/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 3 maj 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående tillägg till detaljplaner för Citybanan, delsträcka Norrmalm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) av följande lydelse:

Det är som förvaltningen påpekar väldigt viktigt att säkerheten är hög och störningarna små under byggtiden. Det är viktigt att det inte blir negativa konsekvenser för handlarna och boende vid byggplatserna. Det skall vara tryggt att vistas i vår stad, och det skall vara också vara tryggt att vara företagare i vår stadsdel.

§153 Ny detaljplan för fastigheten Ingemar 13 - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-309/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 3 maj 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående ny detaljplan för fastigheten Ingemar 13, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§154 Varsamhetsbestämmelser och upphävande av vindsinredningsförbud på Norrmalm - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-342/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 13 maj 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående varsamhetsbestämmelser och upphävande av vindsinredningsförbud, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi anser att upphävandet av byggnadsförbudet på vind endast skall gälla för byggnation för bostadsändamål, ej för kontor.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§155 Ny detaljplan för del av Sabbatsbergsområdet - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-287/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 14 maj 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående ny detaljplan för del av Sabbatsbergsområdet, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§156 Trafikförändringar inom SL år 2005 - yttrande till gatu- och fastighetstighetskontoret

Diarienummer 004-315/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 3 maj 2004, med anledning av en remiss från gatu- och fastighetskontoret angående trafikförändringar inom AB Storstockholms Lokaltrafik 2005, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) av följande lydelse:

Vi ser det något märkligt att gatu- och fastighetsnämnden inte får möjlighet att yttra sig över de förändringar i trafiken som kommer att göras till följd av införandet av bilavgifterna, de s.k. trängselavgifterna innan bilavgifterna införs.

§157 Skapa ett Astrid Lindgren museum på Sabbatsbergsområdet - svar på medborgarförslag och skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.f.l. (m) samt begäran till kommunstyrelsen

Diarienummer 004-249/2004, 399-246/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 29 april 2004, med anledning av ett medborgarförslag samt en skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) med förslag om att skapa ett Astrid Lindgren museum på Sabbatsbergsområdet, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Medborgarförslaget samt skrivelsen från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.
  2. Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen med begäran om att utreda möjligheterna att skapa ett Astrid Lindgren museum på Sabbatsbergsområdet.

§158 Utbyggnad av gruppbostäder för funktionshindrade

Diarienummer 303-367/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 maj 2004, angående utbyggnad av gruppbostäder för funktionshindrade, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner att utredning och planering sker för sju objekt som gruppbostäder för funktionshindrade enligt detta tjänsteutlåtande.
  2. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om 3,5 mnkr till förprojektering och projektering av sju objekt samt 0,7 mnkr till beställarstöd för samma sju objekt.

§159 Den framtida skolorganisationen på Norrmalm - genomförandeplan

Diarienummer 403-346/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 14 maj 2004, angående den framtida skolorganisationen på Norrmalm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§160 Bidrag till frivilligorganisationer

Diarienummer 008-153/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 4 maj 2004, angående bidrag till frivilligorganisationer, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
1. Verksamhetsbidrag beviljas i enlighet med följande:

  • PRO Vasastan 10 000 kronor
  • PRO Norrmalm 10 000 kronor
  • SPF Gustav Vasa 9 000 kronor
  • SPF Johannes 10 000 kronor
  • Norrmalms kontaktverksamhet 10 000 kronor
  • Röda Korsets Anhörigstöd 10 000 kronor
  • Frivillig Väntjänst 15 000 kronor
  • SRF-Innerstaden 6 000 kronor
  • SeniorNet 5 000 kronor
  • Immanuelskyrkan 5 000 kronor
  1. Matteuskyrkans ansökan om bidrag avslås.

Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) deltog inte i beslutet på grund av jäv.

Särskilt uttalande
Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) anmälde ett särskilt uttalande från moderaterna av följande lydelse:

Vi anser att bidrag i första hand ska beviljas till föreningar och organisationer som bedriver verksamhet riktad till funktionshindrade.

§161 Alkoholservering i restaurang Claes på Hörnet - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-264/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 28 april 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Claes på Hörnet, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) yrkade att ansökan från restaurang Claes på Hörnet om serveringstillstånd till klockan 02.00 skulle tillstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett utskänkningstillstånd till allmänheten mellan klockan 11.00 och 02.00 inomhus avstyrks.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Restaurang Claes på Hörnet är en av Stockholms äldsta och mest uppskattade restauranger. Den ligger helt avskilt i en egen fastighet, och har inte haft några problem med bråk eller störningar. Att i ett sådant läge beröva Stockholm en av sina äldsta restauranger och turistattraktioner helt utan saklig grund är direkt upprörande.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§162 Rätt att begära polishandräckning

Diarienummer 500-395/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 17 maj 2004, angående rätt att begära polishandräckning, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Delegation ges till nedan nämnda tjänstemän vid socialtjänstförvaltningen att begära polishandräckning enligt 45 § 1 och 2 st. lagen om vård av missbrukare i vissa fall ( LVM ).
  2. Nedan nämnda tjänstemän vid socialtjänstförvaltningen förordnas att begära polishandräckning enligt 43 § 1 st. 2 p lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
  3. Vid socialjouren:
    Maja-Stina Ahlsén, Roland Carlsén, Lars Cronstrand, Agneta Engström, Rolf Eriksson, Britt-Louise Gustavsson, Anita Habel, Maria Larsson, Britt-Marie Martinsson Lind, Inga-Lill Renhorn Källgren, Maria Mistander, Elikristin Norberg, Maj-Stina Samuelsson, Ulla Schöldström, Lars Stenman, Roland Stjärnfeldt, Monica Svederoth, Margareta Svensson, Yvonne Wahlbeck, Anneli Wernstedt, Tuija Viljakka och Ulla-Maija Yrjänä

    Vid placeringsenheten:
    Bo Svensson, Svante Wallin och Magnus Nilsson

    Vid Maria ungdomsenhet:
    Christina Edlund Ahrnholm, Hans Andersson, Viveca Feldt, Göran Hägglund och Marja-Leena Kauppila

    Vid uppsökarenheten:
    Solveig Björklund och Olavi Puhakka

  4. Delegation ges till nedan nämnda tjänstemän vid Norrmalms stadsdelsförvaltning att begära polishandräckning enligt 45 § 1 och 2 st. lagen om vård av missbrukare i vissa fall ( LVM ).
  5. Mona Lindgren, Jane Rönqvist, Anette Sjöberg, Margareta Sjöberg och Agneta Orward

  6. Nedan nämnda tjänstemän vid Norrmalms stadsdelsförvaltning förordnas att begära polishandräckning enligt 45 § 1 st. 2 p lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga ( LVU ).

    Annette Luengo, Agneta Heiroth-Lindström, Birgitta Reneby och Kjerstin Zierer

§163 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

Av stadsdelsdirektör Ylva Tengblad fattat beslut om studieresa för Arbetskooperativet KOS till Tallin anmäldes.

Vidare anmäldes av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut för lärare vid Vasa Real att delta i judiska högstadiets Europaresa.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§164 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 6 maj 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§165 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid sammanträde i lokala pensionärsrådet den 12 maj 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§166 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms Län om tillstånd för JAG-center att bedriva enskild verksamhet. Dnr 505-369/2004.
  2. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms Län med anledning av tillsyn av Klockhusets korttidsboende. Dnr 504-325/2004.
  3. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län med anledning av tillsyn av Johanneshusets äldreboende. Dnr 503-923/2004.
  4. Skrivelse från Hörselskadades förening i Stockholm om tillgänglighet för hörselskadade. Protokollsutdrag från sammanträde i kommunstyrelsens handikappråd. Dnr 505-303/2004.
  5. Skrivelse från personal vid Johannes skola samt från fackliga företrädare med anledning av förslag till tilldelningsbeslut i upphandling av kost till skolor samt förvaltningens svar. Dnr 401-365/2004.
  6. "Jag räknar med att gå på flera aktiviteter och själv gillar jag att göra överkast". Enkätundersökning om vad de boende på Riddarsporrens servicehus tycker om projektet Aktiv tillvaro. Dnr 504-414/2004.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut

Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§167 Övriga frågor

  • En skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s) angående samråd om trafiksäkerhetsfrågor med Norrmalmsborna anmäldes. Diarienummer 010-427/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Nic Nilsson (s) angående frågan om vilket mobbningsarbete som bedrivs i stadsdelens skolor anmäldes. Diarienummer 400-428/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Följande skrivelser från ledamoten Anders Broberg (kd) anmäldes:

  • Ge Vasaparken en plats på nätet. Diarienummer 010-429/2004.
  • Förebygg skadegörelse i Vasaparken. Diarienummer 003-430/2004.
  • Valborgsfirande i Vasaparken. Diarienummer 399-431/2004.
  • Redovisa simkunnighet bland våra elever. Diarienummer 499-432/2004.
  • Måla postens gråa buntlådor. Diarienummer 399-433/2004.
  • Situationen vid Lilla Adolf Fredriks skola. Diarienummer 405-434/2004.
  • Anonyma jobbansökningar. Diarienummer 200-435/2004.
  • Återigen olaglig affischering i Vasastan av SSU. Diarienummer 003-436/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att samtliga skrivelser skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§168 Ingripande med stöd av alkohollagen

Diarienummer 309-314/2004
Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§169 Rättelse av tilldelningsbeslut i upphandling av kost till skolor

Diarienummer 125-787/03
Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § sekretesslagen.

§170 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

§171 Ansökan om överflyttning av ärendet till annan kommun

Ärrendet sekretessbalagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.