Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2005-03-17

Sammanträde 2005-03-17

Datum
Klockan
18.30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Översiktsplan 99 och arbetet med "Vision Stockholm 2030".
Kajsa Palo, chef för stadsbyggn Läs mer...adskontorets strategiska avdelning medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

4 Planering för år 2006 med inriktning för år 2007 och 2008

Dnr: 102-26/2005

Utbyggnaden av förskoleverksamheten och minskningen av barngruppernas storlek fortsätter. Äldreomsorgen omstruktureras med anledning av minskat antal äldre över 80 år och förändrade behov. Planeringen av det framtida äldreboendet sker i samarbete med Kungsholmens och Östermalms stadsdelsförvaltningar. Norrmalms behov av gruppbostäder och stödbostäder för funktionshindrade kommer i stor utsträckning att kunna tillgodoses under perioden. En utredning om daglig verksamhet ska visa om det finns behov av fler platser inom Norrmalms stadsdelsområde. Nya modeller för att kunna hantera övertalighet bland personalen kommer att behöva utvecklas under perioden. Elevantalet minskar i Norrmalms skolor. Grundskoleverksamheten och omsorgerna för funktionshindrade måste effektiviseras för att den beslutade ekonomiska planen ska hålla.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand, ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson, 508 09 023, 508 09 077

5 Nytt stadsbibliotek - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 304-787/2004

Kommunstyrelsen har remitterat kulturnämndens redovisning av förstudie till nytt stadsbibliotek till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förstudien utreder förutsättningarna för en tillbyggnad av Stockholms stadsbiblioteks huvudbyggnad vid Sveavägen/ Odengatan.

Förvaltningen delar uppfattningen om att det är viktigt att stadsbiblioteket utvecklas med sin tid och tillåts expandera. Stadsbiblioteket har som stadsdelsbibliotek mycket stor betydelse för alla stadsdelsnämndens verksamheter och alla invånare inom nämndens ansvarsområde. Önskemålet är att stadsbiblioteket utvecklas till att bli en mötesplats för människor, dels inom den egna gruppen, dels mellan grupper.

Ett utökat stadsbibliotek är även en utmärkt plats för inhämtning av samhällsinformation. Det är viktigt att alla grupper känner sig välkomna och att atmosfären är välkomnande och tillåtande. Förvaltningen anser att Alternativ 1 skulle vara genomförbart och berika området arkitektoniskt, om man minskar intrånget i parken så långt det är möjligt. Av kulturhistoriska och symboliska skäl är det angeläget att Asplundhuset även i framtiden utgör en central del av huvudbiblioteket och får fortsätta vara en solitär tillsammans med miljön runt Observatoriekullen.

Förvaltningen anser att man bör integrera en restaurangverksamhet i det nya stadsbiblioteket och förlägga den i anslutning till Spelbomskans torg så att man kan använda torget till uteservering.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

6 Detaljplan för fastigheten Blekholmen 3 m.m. - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-57/2005

Norrmalms stadsdelsnämnd har fått förslag till detaljplan för fastigheten Blekholmen 3 m.m., belägen vid Blekholmsgatan, på remiss från stadsbyggnadskontoret. Planens syfte är att anpassa fastigheten till ett framtida utbyggt Västra City och innebär att fastigheterna byggs om och till så att de kommer att innehålla 36 000 kvm varav 6 000 kvm bostäder. I samband med detta byggs en ny bostadsgata i direkt anslutning till fastigheterna.

Förvaltningen ser mycket positivt på en upprustning och en ombyggnation enligt förslaget. Förvaltningen förordar det alternativ där bostäderna placeras så högt upp som möjligt i fastigheterna och skulle gärna se att projektet innehöll en större andel bostäder. Vidare vill förvaltningen framhålla vikten av att stadsdelsnämnden genom förvaltningen redan från början deltar i planeringen av den nya gatan och en ev. upprustning av Klarabergsgatan. Förvaltningen anser att man bör pröva möjligheten till infiltration av dagvatten vid Blekholmsterrassen för att förbättra miljön i parken.


Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

8 Ansökningstillfälle två för Miljömiljarden - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 301-111/2005

Kommunstyrelsen har begärt svar på en snabbremiss senast den 24 mars 2005 om sex ansökningar från fackförvaltningar och bolag för miljöprojekt ur stadens miljömiljard, ansökningstillfälle två. Nämnden ska bedöma om de föreslagna projekten berör nämndens verksamhet och om de kan stå i strid med nämndens/förvaltningens expertkompetens, uppdrag eller planer. Förvaltningen anser att inga av de miljöprojekt som berör nämndens verksamhet står i strid med detta.

Handläggare: Agenda 21 samordnare Liselotte van den Tempel, 508 09 245

9 Mobbning och annan kränkande behandling i Stockholms skolor - svar på remiss från revisionskontoret

Dnr: 104-91/2005

Stockholms stads revisionskontor har i fem stadsdelar, däribland Norrmalm, genomfört en enkätundersökning om arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Rapporten konstaterar att de problem som uppdagades i motsvarande undersökning år 2000 till stora delar kvarstår. Rapporten föreslår att en kommungemensam policy utarbetas för skolornas arbete mot mobbning och kränkande behandling.

Förvaltningen anser att rapportens resultat är ett viktigt redskap i det fortsatta
arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Då det redan finns gemensamma riktlinjer för detta arbete bl.a. genom Skolverkets allmänna råd anser dock inte förvaltningen att någon kommungemensam policy är nödvändig att upprätta.


Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

10 Våld mot äldre kvinnor - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 500-893/2004

Norrmalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen givits möjlighet att, senast den 13 april 2005, lämna yttrande över Eva Samuelssons (kd) och Desirée Pethrus (kd) motion om våld mot äldre kvinnor. I motionen föreslås att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att genomföra en undersökning angående våld mot äldre.

Stadsdelsförvaltningen stödjer Eva Samuelssons (kd) och Desirée Pethrus (kd) förslag då undersökningen skulle kunna utgöra ett bra underlag för arbete och utveckling inom området.


Handläggare: utvecklingssekreterare Christina Österling , 508 09 527

11 Aktiv tillvaro i seniorboende och inom hemtjänst på Norrmalm

Dnr: 504-135/2005

Initiativet till detta projekt kommer från Adolf Fredriks församling och är en förlängning och utvidgning av ett tidigare påbörjat projekt som riktat sig till boende på Riddarsporrens servicehus. En preliminär överenskommelse har träffats mellan representanter för stadsdelsförvaltningen och församlingen om ett treårigt projekt där det övergripande målet är att höja livskvaliteten för boende på Riddarsporrens och Dalagatans seniorboende samt för de som har hemtjänst.


Handläggare: utvecklare Christina Larsson , 508 09 526

12 Inrättande av "servicegrupp", verksamhet för f.d. missbrukare - redovisning av uppdrag från stadsdelsnämnden

Dnr: 502-9/2005

Förvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att undersöka möjligheten att inrätta en ”servicegrupp” för före detta missbrukare, liknande den verksamhet som bedrivs i Maria–Gamla stan. Verksamheten skulle kunna ge människor som inte har möjlighet att få arbete på den öppna arbetsmarknaden en värdig sysselsättning och samtidigt minska förvaltningens kostnader för underhåll, parkskötsel m.m. Målet med verksamheten är att de deltagande ska kunna erbjudas offentligt skyddat arbete.

Förvaltningen anser att det inte finns behov av en verksamhet av det slag nämnden föreslagit eftersom man redan har väl fungerande metoder för att rehabilitera missbrukare och stärka de enskilda individerna till ett självständigt liv oberoende av bidrag.


Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

13 Rätt till heltidsplats i förskolan - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Dnr: 400-130/2005

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) har i en skrivelse till stadsdelsnämnden föreslagit att förvaltningen får i uppdrag att utreda i vilken utsträckning villkoren för att behålla heltidsplats för sitt barn i förskolan kringgås genom att föräldrarna uppger att de studerar när de i själva verket är föräldralediga.

Förvaltningen har inga indikationer på att föräldrar med barnomsorg på Norrmalm kringgår de regler som gäller för heltidsplats och ser därför ingen anledning att utreda frågan närmare. Det är möjligt att benägenheten att lämna felaktiga uppgifter är större i kommuner där rätten att under föräldraledighet behålla barnomsorgsplats är begränsad till tre timmar per dag.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

14 Ändring av delegationsbestämmelser inom äldreomsorgen - svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp)

Dnr: 002-872/2004

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) har i en skrivelse till stadsdelsnämnden föreslagit att delegationsbestämmelserna inom äldreomsorgen ska ändras så att beslutanderätten i ärenden där förvaltningen föreslår avslag flyttas från tjänsteman
till sociala delegationen.

Förvaltningen anser att rätten att fatta beslut, såväl beslut om bifall som beslut om avslag, bör delegeras till en och samma delegat. Den stora ärendemängden inom äldreomsorgen gör dock, som förvaltningen ser det, att det inte är rimligt att delegera beslutanderätten till sociala delegationen. Syftet med förslaget synes vara att tillämpa stadens riktlinjer mera generöst. Det finns dock inget som talar för att förvaltningen inte följer gällande riktlinjer och de bestämmelser som i övrigt gäller inom äldreomsorgen. Förvaltningen föreslår därför att ingen ändring görs av nu gällande delegationsbestämmelser.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

15 Kartläggning av miljön i stadens förskolor och skolor - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 400-131/2005

Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där han föreslår att en kartläggning av bullret i stadsdelens skolor och förskolor genomförs.

Förvaltningen delar Anders Brobergs förslag om att buller i skolor och förskolor är ett allvarligt problem. Medvetenheten om problemen med höga ljudnivåer i stadsdelens förskolor och skolor är dock hög, och ett kontinuerligt arbete bedrivs för att successivt förbättra situationen. Förvaltningen anser därför inte att någon kartläggning av bullernivåerna i stadsdelens skolor och förskolor är aktuell.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

16 Luftkvaliteten i tunnelbanan - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 304-38/2005

Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden, där han föreslår att förvaltningen får i uppdrag att följa kartläggningen av luftkvaliteten i tunnelbanan.

Inom staden är man medveten om den förorenade luften i tunnelbanan och arbetar aktivt för att förbättra situationen. Bland annat planerar miljöförvaltningen att ta fram riktlinjer för gränsvärden i tunnelbanan. Vid sidan av det arbete som staden bedriver pågår även andra studier om miljön i tunnelbanan. Förvaltningen förutsätter att det arbete som bedrivs uppmärksammas av media. Frågan om miljön i tunnelbanan är en angelägen fråga för staden som helhet och inte specifikt för Norrmalm. Förvaltningen ser därför ingen anledning till att ytterligare följa stadens arbete i denna fråga.


Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

17 Farthinder mellan Vattugatan 15 och Drottninggatan - svar på medborgarförslag

Dnr: 305-936/2004

Gabriella Lundmark har inkommit med ett medborgarförslag om att ordna ett farthinder eller övergångsställe på Vattugatan mellan nummer 15 och korsningen till Drottninggatan. Gatu- och fastighetskontoret planerar inte något trafikhinder på föreslagen plats och hänvisar till hastighetsbegränsningen på 30 km/h som nyligen införts på alla lokalgator i Stockholms stad. Hastighetsbegränsningen kommer att följas upp med hastighetsmätningar av gatu- och fastighetskontoret, vilka kommer att ligga till grund för eventuella beslut om ytterligare åtgärder. Även polisen kommer att genomföra hastighetskontroller på berörda gator. Förvaltningen anser att effekterna av de nya hastighetsbegränsningarna bör utvärderas innan ställning tas till ytterligare åtgärder. Medborgarförslaget sänds för kännedom till gatu- och fastighetskontoret.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

18 Kafé eller restaurang i Vasaparken - svar på medborgarförslag

Dnr: 309-937/2004

Mattias Segerbrand har inkommit med ett medborgarförslag om att få etablera ett kafé i Vasaparken där han föreslår tre alternativ för denna etablering. Två av föreslagen innebär uppförande av nya byggnader inne i parken. Det tredje förslaget är att integrera ett kafé i de befintliga byggnaderna som idag tillhör parkleken.

Förvaltningen är i och för sig positiv till idéen men anser inte att det är möjligt att etablera ytterligare verksamheter i Vasaparken varför ärendet inte utreds vidare. Några nya byggnader bör inte uppföras i den snart upprustade parken och samtliga av parklekens utrymmen behövs för att bedriva verksamheten på ett tillfredsställade sätt.



Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Erika Nordberg , 508 09 050

19 Ekonomisk månadsuppföljning för februari 2005

Dnr: 103-166/2005

DUKAS

Handläggare: controller Birgitta Dahlin, 508 09 066

20 Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

21 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

22 Anmälan av beslut fattade enligt delegation angående

- tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd
- anskaffning av varor till belopp överstigande 50 000 kronor
- godkännande av skolresa till Berlin för elever och lärare i Vasa Real
- godkännande av studieresa till Paris för elever och lärare i Vasa Real

23 Anmälan av inkomna handlingar

25 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.
OMEDELBAR JUSTERING

26 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

§67 Tema: Översiktsplan 99 och arbetet med "Vision Stockholm 2030"

Berit Göransson, från stadsbyggnadskontorets strategiska avdelning, informerade om den pågående översynen av Översiktsplan 99 och arbetet med "Vision Stockholm 2030". Målsättningen är att utveckla Stockholm på ett hållbart sätt och bygga staden inåt. Det finns fem stora stadsutvecklingsområden, bl.a. Norra Stationsområdet och Västra City.

Stockholms län fortsätter att växa och man räknar med att det år 2030 bor ca 2,4 miljoner människor i länet. Detta kommer bl.a. att ställa krav på fler bostäder, fler mötesplatser och utökad service. Vidare kommer länets grönområden att nyttjas mera och fler människor kommer att resa, vilket kräver en utbyggnad av t.ex. den spårbundna trafiken.

Därefter följde en diskussion där flera av de förtroendevalda hade frågor och framförde synpunkter.

Frågor och synpunkter från allmänheten

Claes Beckman, som inkommit med ett medborgarförslag om att stadsdelsförvaltningen ska informera om var och i vilka fastigheter Citybanans stationsuppgångar kommer att placeras, redogjorde närmare för sitt förslag.

§68 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 23 mars 2005.

Anmäldes att protokoll från stadsdelsnämndens sammanträde den 17 februari 2005 justerats den 23 februari.

§69 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Jan Valeskog (s) hälsade ersättaren Ulf Linder (m) välkommen i nämnden.

Ledamoten Carina Fredén (s) anmälde en fråga om deltagande i konferensen "Mobilisering mot narkotika".

Ersättaren Berit Vikner (v) anmälde en fråga angående projekt med förkortad arbetstid inom äldreomsorgen.

§71 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 304-119/2005

Ett förslag om att åter vattenfylla plaskdammen i Vasaparken anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut
Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att medborgarförslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

§72 Planering för år 2006 med inriktning för år 2007 och 2008

Diarienummer 102-26/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg reserverade sig mot beslutet.

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 mars 2005. Utbyggnaden av förskoleverksamheten och minskningen av barngruppernas storlek fortsätter. Äldreomsorgen omstruktureras med anledning av minskat antal äldre över 80 år och förändrade behov. Planeringen av det framtida äldreboendet sker i samarbete med Kungsholmens och Östermalms stadsdelsförvaltningar. Norrmalms behov av gruppbostäder och stödbostäder för funktionshindrade kommer i stor utsträckning att kunna tillgodoses under perioden. En utredning om daglig verksamhet ska visa om det finns behov av fler platser inom Norrmalms stadsdelsområde. Nya modeller för att kunna hantera övertalighet bland personalen kommer att behöva utvecklas under perioden. Elevantalet minskar i Norrmalms skolor. Grundskoleverksamheten och omsorgerna för funktionshindrade måste effektiviseras för att den beslutade ekonomiska planen ska hålla.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden ställer sig bakom den borgerliga oppositionens gemensamma inriktning för Stockholms stad som underlag för budget år 2006 och inriktning för år 2007 och 2008.
  2. Stadsdelsförvaltningens förslag i övrigt lämnas vidare till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande från nämnden.
  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Underlaget för budget 2006-2008 baserar sig på kommunfullmäktiges budget för 2005 med inriktning för åren 2006 och 2007. Folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna har inte samma prioriteringar för Stockholms stads och Norrmalms verksamhet. Våra budgetförslag i kommunfullmäktige prioriterar de kommunala kärnverksamheterna skola, förskola och omsorg om äldre och funktionshindrade framför mer byråkrati. Vi ger också större förutsättningar för den enskilda människans valfrihet.

    Som underlag för arbetet med budget 2006-2008 hänvisar vi därför till de gemensamma utgångspunkter som finns i folkpartiets, moderaternas och kristdemokraternas förslag gällande 2005 års budget.

    När det gäller Norrmalm specifikt är vi mycket oroliga för hur äldreomsorgen skall kunna tryggas och drivas på en för de gamla bra nivå. Vi accepterar inte att äldre med stort omvårdnadsbehov och önskan om servicehusboende nekas det önskade boendet. Det som börjat ske i andra kommuner runt om i Sverige är att hemtjänsten blivit allt mer restriktiv, vilket socialstyrelsen nyligen larmat om. Vi tror inte att Norrmalm nämnvärt försämrat hemtjänsten men vi kan ändå se att till exempel tiden för social kontakt minskats. Vi vill därför påpeka att det är viktigt att hemtjänsten i detta hänseende förbättras – d.v.s. att de äldre ges mera
    tid allteftersom fler med stort omvårdnadsbehov bor kvar hemma.

    När det gäller försörjningsstödet ser vi att kostnaden ökar lavinartat, något som vi larmat om redan tidigare. Vi anser därför att Skärholmsmodellen studeras och prövas i Norrmalm.

 Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Som nämnden tidigare uttalat kommer de demografiska förändringarna att betyda mycket för förutsättningarna att bedriva verksamheten i vår stadsdel. Minskat antal äldre och färre elever kommer att medföra stora förändringar
åren framöver i vår stadsdel. Visserligen måste de dramatiska prognoserna över t.ex. minskningen av antalet elever på Norrmalm noga analyseras och tas med viss försiktighet, men vi måste dock förbereda oss för att stora förändringar av skolstrukturen kan bli aktuell. Inför detta måste förvaltningen noga förbereda och utreda alternativ för neddragning av kapaciteten på skolområdet i stadsdelen.

Det är glädjande att minskningen av barngruppernas storlek fortgår i den takt som krävs för att nå målet två barn mindre per barngrupp under mandatperioden. Förutsättningarna finns för att Norrmalm kommer att uppnå målet.

I kapacitetsplaneringen av äldreboenden bör beaktas att förmågan att snabbt tillgodose behov av boende med heldygnsomsorg förutsätter en viss överkapacitet för att oacceptabla köer inte ska uppstå. Staden i sin helhet bör ha samma norm för hur stor denna överkapacitet får tillåtas vara.

En självklarhet i samband med ombyggnationer av äldreboenden måste vara att en upprustning sker så att tekniska förutsättningar för bredband finns tillgängliga på samtliga äldreboenden. Så är inte alltid fallet idag. Förvaltningen framhåller i sitt yttrande att arbetsförmedlingens minskade personliga insatser medför ökat behov av försörjningsstöd. Vi vill påpeka att även försäkringskassans ambition att dra ned antalet sjukskrivna kan få samma konsekvens.

Det är viktigt att löneanalysen även omfattar könsuppdelad statistik.Det är viktigt att verka för att buskar, träd och annat grönt som kan binda dagvatten, rena luft och minska solinstrålningen återplanteras.

§73 Nytt stadsbibliotek - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 304-787/2004

Stadsdelsnämndens beslut
1. Stadsdelsförvaltningens förslag bifalls i huvudsak.
2. Stadsdelsnämnden förespråkar att pröva användning av byggnaderna i korsningen Odengatan och Sveavägen för det nya biblioteket
3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
Nämnden anser att även fastigheten och byggnaderna i korsningen Odengatan / Sveavägen, invid stadsbiblioteket, bör prövas som användning som del av det nya biblioteket. Det möjliggör att lokalytor kan disponeras på ett effektivt sätt nära huvudbiblioteket och kanske också att ytorna totalt sett kan utökas.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet samt anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 mars 2005. Kommunstyrelsen har remitterat kulturnämndens redovisning av förstudie till nytt stadsbibliotek till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förstudien utreder förutsättningarna för en tillbyggnad av Stockholms stadsbiblioteks huvudbyggnad vid Sveavägen/ Odengatan.

Förvaltningen delar uppfattningen om att det är viktigt att stadsbiblioteket utvecklas med sin tid och tillåts expandera. Stadsbiblioteket har som stadsdelsbibliotek mycket stor betydelse för alla stadsdelsnämndens verksamheter och alla invånare inom nämndens ansvarsområde. Önskemålet är att stadsbiblioteket utvecklas till att bli en mötesplats för människor, dels inom den egna gruppen, dels mellan grupper. Ett utökat stadsbibliotek är även en utmärkt plats för inhämtning av samhällsinformation. Det är viktigt att alla grupper känner sig välkomna och att atmosfären är välkomnande och tillåtande.

Förvaltningen anser att Alternativ 1 skulle vara genomförbart och berika området arkitektoniskt, om man minskar intrånget i parken så långt det är möjligt. Av kulturhistoriska och symboliska skäl är det angeläget att Asplundhuset även i framtiden utgör en central del av huvudbiblioteket och får fortsätta vara en solitär tillsammans med miljön runt Observatoriekullen. Förvaltningen anser att man bör integrera en restaurangverksamhet i det nya stadsbiblioteket och förlägga den i anslutning till Spelbomskans torg så att man kan använda torget till uteservering.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Beslutsgång
Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med socialdemokraternas, ledamoten Hans Enroths (v) och ledamoten Ulla Dahls (mp) förslag till beslut.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat i enlighet med förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är glädjande att ett initiativ till utbyggnad och förbättring av stadsbiblioteket nu har tagits. En utbyggnad av stadsbiblioteket är välkommen och nödvändig! Det kommer att gynna kulturens förutsättningar i staden i stort och i Norrmalm specifikt.

När det gäller hur en utbyggnad skall göras, anser vi det viktigt att bevara den asplundska byggnadens karaktär. Vi tycker därför att alternativ 1 är det mest lovande, en expansion upp mot Observatoriekullen tror vi även skulle kunna gynna parken, om den genomförs på rätt sätt. Alternativ 1 har en tydligare koppling till Odenplan, och studentpalatset är mycket välkommet. Det är viktigt att man vid planeringen av det nya stadsbiblioteket gör vad man kan för att utöka antalet läsplatser och öka tillgängligheten till biblioteket. Vi delar även förvaltningens syn på att en servering / restaurang med anslutning till Spelbomskans torg skulle kunna förstärka stadsbiblioteket som mötesplats.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§74 Detaljplan för fastigheten Blekholmen 3 m.m. - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-57/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 mars 2005. Norrmalms stadsdelsnämnd har fått förslag till detaljplan för fastigheten Blekholmen 3 m.m., belägen vid Blekholmsgatan, på remiss från stadsbyggnadskontoret. Planens syfte är att anpassa fastigheten till ett framtida utbyggt Västra City och innebär att fastigheterna byggs om och till så att de kommer att innehålla 36 000 kvm varav 6 000 kvm bostäder. I samband med detta byggs en ny bostadsgata i direkt anslutning till fastigheterna.

Förvaltningen ser mycket positivt på en upprustning och en ombyggnation enligt förslaget. Förvaltningen förordar det alternativ där bostäderna placeras så högt upp som möjligt i fastigheterna och skulle gärna se att projektet innehöll en större andel bostäder. Vidare vill förvaltningen framhålla vikten av att stadsdelsnämnden genom förvaltningen redan från början deltar i planeringen av den nya gatan och en ev. upprustning av Klarabergsgatan. Förvaltningen anser att man bör pröva möjligheten till infiltration av dagvatten vid Blekholmsterrassen för att förbättra miljön i parken.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

§75 Ansökningstillfälle två för Miljömiljarden - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 310-111/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) deltog ej i beslutet.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 mars 2005. Kommunstyrelsen har begärt svar på en snabbremiss senast den 24 mars 2005 om sex ansökningar från fackförvaltningar och bolag för miljöprojekt ur stadens miljömiljard, ansökningstillfälle två. Nämnden ska bedöma om de föreslagna projekten berör nämndens verksamhet och om de kan stå i strid med nämndens/förvaltningens expertkompetens, uppdrag eller planer. Förvaltningen anser att inga av de miljöprojekt som berör nämndens verksamhet står i strid med detta.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

§76 Mobbning och annan kränkande behandling i Stockholms skolor - svar på remiss från revisionskontoret

Diarienummer 104-91/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Ärendet bordläggs

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 mars 2005. Stockholms stads revisionskontor har i fem stadsdelar, däribland Norrmalm, genomfört en enkätundersökning om arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Rapporten konstaterar att de problem som uppdagades i motsvarande undersökning år 2000 till stora delar kvarstår. Rapporten föreslår att en kommungemensam policy utarbetas för skolornas arbete mot mobbning och kränkande behandling.

Förvaltningen anser att rapportens resultat är ett viktigt redskap i det fortsatta arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Då det redan finns gemensamma riktlinjer för detta arbete bl.a. genom Skolverkets allmänna råd anser dock inte förvaltningen att någon kommungemensam policy är nödvändig att upprätta.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att ärendet skulle bordläggas.

§77 Våld mot äldre kvinnor - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 500-893/2004

Stadsdelsnämndens beslut
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 februari 2005. Norrmalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen givits möjlighet att, senast den 13 april 2005, lämna yttrande över Eva Samuelssons (kd) och Desirée Pethrus (kd) motion om våld mot äldre kvinnor. I motionen föreslås att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att genomföra en undersökning angående våld mot äldre.

Stadsdelsförvaltningen stödjer Eva Samuelssons (kd) och Desirée Pethrus (kd) förslag då undersökningen skulle kunna utgöra ett bra underlag för arbete och utveckling inom området.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

§78 Aktiv tillvaro i seniorboende och inom hemtjänst på Norrmalm

Diarienummer 504-135/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Projektet godkänns.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 februari 2005.

Initiativet till detta projekt kommer från Adolf Fredriks församling och är en förlängning och utvidgning av ett tidigare påbörjat projekt som riktat sig till boende på Riddarsporrens servicehus. En preliminär överenskommelse har träffats mellan representanter för stadsdelsförvaltningen och församlingen om ett treårigt projekt där det övergripande målet är att höja livskvaliteten för boende på Riddarsporrens och Dalagatans seniorboende samt för de som har hemtjänst.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

§79 Inrättande av "servicegrupp", verksamhet för f.d. missbrukare - redovisning av uppdrag från stadsdelsnämnden

Diarienummer 502-9/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Stadsdelsförvaltningens redovisning godkänns.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 mars 2005. Förvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att undersöka möjligheten att inrätta en "servicegrupp" för före detta missbrukare, liknande den verksamhet som bedrivs i Maria-Gamla stan. Verksamheten skulle kunna ge människor som inte har möjlighet att få arbete på den öppna arbetsmarknaden en värdig sysselsättning och samtidigt minska förvaltningens kostnader för underhåll, parkskötsel m.m. Målet med verksamheten är att de deltagande ska kunna erbjudas offentligt skyddat arbete.

Förvaltningen anser att det inte finns behov av en verksamhet av det slag nämnden föreslagit eftersom man redan har väl fungerande metoder för att rehabilitera missbrukare och stärka de enskilda individerna till ett självständigt liv oberoende av bidrag.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

§80 Rätt till heltidsplats i förskolan - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Diarienummer 400-130/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 februari 2005. Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) har i en skrivelse till stadsdelsnämnden föreslagit att förvaltningen får i uppdrag att utreda i vilken utsträckning villkoren för att behålla heltidsplats för sitt barn i förskolan kringgås genom att föräldrarna uppger att de studerar när de i själva verket är föräldralediga.

Förvaltningen har inga indikationer på att föräldrar med barnomsorg på Norrmalm kringgår de regler som gäller för heltidsplats och ser därför ingen anledning att utreda frågan närmare. Det är möjligt att benägenheten att lämna felaktiga uppgifter är större i kommuner där rätten att under föräldraledighet behålla barnomsorgsplats är begränsad till tre timmar per dag.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

§81 Ändring av delegationsbestämmelser inom äldreomsorgen - svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp)

Diarienummer 002-872/2004

Stadsdelsnämndens beslut
Ärendet bordläggs.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 februari 2005. Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) har i en skrivelse till stadsdelsnämnden föreslagit att delegationsbestämmelserna inom äldreomsorgen ska ändras så att beslutanderätten i ärenden där förvaltningen föreslår avslag flyttas från tjänsteman
till sociala delegationen.

Förvaltningen anser att rätten att fatta beslut, såväl beslut om bifall som beslut om avslag, bör delegeras till en och samma delegat. Den stora ärendemängden inom äldreomsorgen gör dock, som förvaltningen ser det, att det inte är rimligt att delegera beslutanderätten till sociala delegationen. Syftet med förslaget synes vara att tillämpa stadens riktlinjer mera generöst.

Det finns dock inget som talar för att förvaltningen inte följer gällande riktlinjer och de bestämmelser som i övrigt gäller inom äldreomsorgen. Förvaltningen föreslår därför att ingen ändring görs av nu gällande delegationsbestämmelser.

Förslag till beslut
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) föreslog att ärendet skulle bordläggas.

§82 Kartläggning av miljön i stadens förskolor och skolor - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 400-131/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 mars 2005. Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där han föreslår att en kartläggning av bullret i stadsdelens skolor och förskolor genomförs.

Förvaltningen delar Anders Brobergs förslag om att buller i skolor och förskolor är ett allvarligt problem. Medvetenheten om problemen med höga ljudnivåer i stadsdelens förskolor och skolor är dock hög, och ett kontinuerligt arbete bedrivs för att successivt förbättra situationen. Förvaltningen anser därför inte att någon kartläggning av bullernivåerna i stadsdelens skolor och förskolor är aktuell.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande.

Det är bra att frågan om buller och höga ljudnivåer i förskolorna och skolorna har uppmärksammats och att åtgärder kontinuerligt vidtas. Precis som bland annat kunskapsnivån och simkunnigheten bland elever redovisas årligen bör man överväga att även redovisa ljudnivån i de lokaler som används. Detta för att se hur arbetet fortskrider.

§83 Luftkvaliteten i tunnelbanan - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 304-38/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 mars 2005. Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden, där han föreslår att förvaltningen får i uppdrag att följa kartläggningen av luftkvaliteten i tunnelbanan.

Inom staden är man medveten om den förorenade luften i tunnelbanan och arbetar aktivt för att förbättra situationen. Bland annat planerar miljöförvaltningen att ta fram riktlinjer för gränsvärden i tunnelbanan. Vid sidan av det arbete som staden bedriver pågår även andra studier om miljön i tunnelbanan. Förvaltningen förutsätter att det arbete som bedrivs uppmärksammas av media. Frågan om miljön i tunnelbanan är en angelägen fråga för staden som helhet och inte specifikt för Norrmalm. Förvaltningen ser därför ingen anledning till att ytterligare följa stadens arbete i denna fråga.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är viktigt att förvaltningen beaktar luftmiljökvaliteten i samband med relevanta ärenden.

§84 Farthinder mellan Vattugatan 15 och Drottninggatan - svar på medborgarförslag

Diarienummer 305-936/2004

Stadsdelsnämndens beslut
Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. 

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 23 februari 2005. Gabriella Lundmark har inkommit med ett medborgarförslag om att ordna ett farthinder eller övergångsställe på Vattugatan mellan nummer 15 och korsningen till Drottninggatan. Gatu- och fastighetskontoret planerar inte något trafikhinder på föreslagen plats och hänvisar till hastighetsbegränsningen på 30 km/h som nyligen införts på alla lokalgator i Stockholms stad. Hastighetsbegränsningen kommer att följas upp med hastighetsmätningar av gatu- och fastighetskontoret, vilka kommer att ligga till grund för eventuella beslut om ytterligare åtgärder. Även polisen kommer att genomföra hastighetskontroller på berörda gator. Förvaltningen anser att effekterna av de nya hastighetsbegränsningarna bör utvärderas innan ställning tas till ytterligare åtgärder. Medborgarförslaget sänds för kännedom till gatu- och fastighetskontoret.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

§85 Kafé eller restaurang i Vasaparken - svar på medborgarförslag

Diarienummer 309-937/2004

Stadsdelsnämndens beslut
Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 mars 2005.Mattias Segerbrand har inkommit med ett medborgarförslag om att få etablera ett kafé i Vasaparken där han föreslår tre alternativ för denna etablering. Två av förslagen innebär uppförande av nya byggnader inne i parken. Det tredje förslaget är att integrera ett kafé i de befintliga byggnaderna som idag tillhör parkleken.

Förvaltningen är i och för sig positiv till idéen men anser inte att det är möjligt att etablera ytterligare verksamheter i Vasaparken varför ärendet inte utreds vidare. Några nya byggnader bör inte uppföras i den snart upprustade parken och samtliga av parklekens utrymmen behövs för att bedriva verksamheten på ett tillfredsställade sätt.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi anser att Segerbrands förslag är mycket tilltalande, och har svårt att se att inte åtminstone delar av förslaget borde kunna gå att genomföra. En caféverksamhet skulle troligen förbättra för alla parkens besökare – även de som besöker parkleken. Det är väl inte så att vi i vår stadsdel helt avhänt oss inflytandet över vår park? Vi skulle gärna se att förvaltningen tar till sig Segerbrands förslag, och försöker kombinera det med en bra parklek. En kombination som skulle kunna vara bra för att föräldrar skall kunna få ett utrymme för att amma/byta blöjor, ge utrymme åt lekrum och också ha enkel försäljning/servering av förfriskningar.

§86 Ekonomisk månadsuppföljning för februari 2005

Diarienummer 103-166/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (fp) och ledmoten  Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 mars 2005.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), tjänstgörande ersättaren Gunilla Nordin m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är ytterst oroande att det beräknade underskottet blir så stort trots beslutade besparingar. Som vi i oppositionen vid ett flertal tillfällen föreslagit borde ytterligare besparingsförslag ha presenterats nämnden. Dessutom visar dessa underskott precis på det som vi ofta framhållit, att bidragsberoendet ökar, och att resursfördelningssystemen inom t ex handikappområdet inte fungerar. Och majoriteten sitter helt handlingsförlamad……….

§87 Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Ärendet
Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 14 mars 2005 anmäldes.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§88 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Ärendet
Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 2 mars 2005 anmäldes.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§89 Anmälan av beslut fattade enligt delegation angående

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Ärendet
Av avdelningschefen Yngve Lindström fattade beslut om alkoholserveringstillstånd anmäldes.

Av rektor Margareta Forsslund fattat beslut om inköp av varor över 50 000 kronor anmäldes.

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut om att elever och lärare i Vasa Real får företa en resa till Berlin samt att elever och lärare i Vasa Real får företa en resa till Paris anmäldes.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§90 Anmälan av inkomna handlingar

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Ärendet
Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Stockholm Omsorg AB att med stöd av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade att bedriva daglig verksamhet, Informatörerna, vid Birkagården Diarienummer 505-144/2005.
  2. Beslut från länsstyrelsen i Stockholm län om tillstånd för Attendo Care AB om att med stöd av socialtjänstlagen bedriva särskilt boende, Dalahöjdens äldreboende. Diarienummer 504-136/2005.
  3. Samverkan med Stockholms stad. Protokollsutdrag från sammanträde i Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsutskott den 25 januari 2005. Diarienummer 106-138/2005.
  4. Beslut från Skolverket om uppföljning av beslut angående kränkande behandling av grundskoleelev vid Lilla Adolf Fredriks skola. Diarienummer 401-288/2004.
  5. Redogörelse till Skolverket med anledning av beslut angående skolsituation för elev i Birkaskolan. Diarienummer 405-104/2005.
  6. Skrivelse inklusive namninsamling till gatu- och fastighetskontoret och Norrmalms stadsdelsnämnd angående den planerade hundrastgården i Vasaparken. Diarienummer 301-125 /2005.
  7. Skrivelse angående Klarastrand. Diarienummer 301-145/2004.
  8. Svar på medborgarförslag om kostnadsfria evenemang för stadsdelens invånare. Diarienummer 599-16/2005.
  9. Svar från gatu- och fastighetskontoret med anledning av medborgarförslag angående boendeparkeringsplatser kring S:t Eriksplan. Diarienummer 305-916/2004.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§91 Övriga frågor

  • Ledamoten Carina Fredén (s) tog upp frågan om deltagande i konferensen "Mobilisering mot narkotika" den 21 april.

Stadsdelsnämndens beslut
Stadsdelsnämnden beslutade att låta följande ledamöter delta i konferensen:
Carina Fredén (s)
Roland Karlsson (s)
Ulla Dahl (mp)
Gunilla Reuterskiöld (fp)

  • Ersättaren Berit Vikner (v) tog upp frågan om projekt med förkortad arbetstid inom äldreomsorgen.

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om att Kompetensfonden beviljat medel för ett arbetstidsprojekt inom äldreomsorgen. Projektet är inte direkt inriktat på arbetstidsförkortning utan rör frågor kring arbetsorganisation och arbetstidsförläggning.

§92 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§93 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.