Din position: Hem > Värmdö kommun > Kommunstyrelsen > Sammanträde 2012-11-14
Kommunstyrelsens förslag
Kommunen tecknar borgen för Ingarö Gestio AB för ett lån om högst 5330tkr, under förutsättning av att kommunen erhåller tillfredställande säkerhet för borgen.
Beslutsnivå
Kommunfullmäktige.
Ärendebeskrivning
Gestio Ingarö AB vill fortsätta att ta ansvar för drift, skötsel och tillsyn av Ingarö idrottsplats. En förutsättning är att nuvarande kommunala borgensåtagande, som löper ut den 31 december 2012, förlängs. Åtagandet avser konstgräsplan och friidrottsanläggning. Förvaltningen tillstyrker fortsatt borgen, en förutsättning är emellertid att kommunen erhåller en tillfredställande säkerhet för borgensåtagandet.
Handlingar i ärendet
Förlängt borgensåtagande för Gestio Ingarö AB, KLK 2012-10-15
Yrkanden
Lars Bryntesson (S) och Anders Bergman (FP) yrkar bifall till förvaltningens förslag.
Propositioner
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beslutar enligt förvaltningens förslag och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget.
Sändlista
KF
____________
Dnr
Kommunstyrelsens beslut
Kommunstyrelsen.
Det centrala lärarlöneavtalet är nu klart. I och med detta föreslås att berörda nämnders ramar 2012 och 2013 revideras utifrån effekten av avtalet. Dessutom föreslås att den extra miljon kronor, som avsattes i budget 2012, tillförs finansieringsnämnden för utbildning och läggs in i skolpengen för grundskolan. Sammantaget innebär förslaget att nämnderna tillförs 4500 tkr 2012 och 5400 tkr 2013 samt att pengnivåerna revideras i paritet med budgetrevideringen.
Revidering av ramar och pengnivåer 2012 och 2013 p.g.a. lärarlöneavtalet, KLK 2012-10-10
Anders Bergman (FP) och Lars Bryntesson (S) yrkar bifall till förslaget med följande tillägg:
3. När löneförhandlingarna avslutats ska förvaltningen återkomma med en rapport till kommunstyrelsen över hur fördelningen blivit av den extra pott på 1 mnkr som avsatts i kommunens budget 2012 för lön till ”arbetsledare inom skolan och behöriga lärare inom prioriterade ämnesområden”.
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beslutar enligt förvaltningens förlag med tillägg enligt yrkandet från Bergman och Bryntesson och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget.
Finansieringsnämnden för utbildning
Utbildningsstyrelsen
Ekonomiavdelningen
KLG
Dnr 12KS/0303
Förslaget till yttrande godkänns.
Kommunen har erbjudits att yttra sig över regeringens uppdrag till landstinget att göra en regional bedömning av behovet av bostäder i länets kommuner.
I förslag till yttrande framhålls bl.a. att kommunen i allt väsentligt delar landstingets bedömning av behovet av bostäder, att utvecklingen med inriktning på att bygga i tätare strukturer i kollektivtrafiknära lägen är positiv och att Värmdö tar ett rimligt ansvar för regionens bostadsförsörjning. Vidare redovisas vilka åtgärder från statens sida som skulle kunna underlätta ett ökat bostadsbyggande.
Yttrande över regeringens bostadsuppdrag till landstinget, KLK 2012-10-15
Peter Frej (M) yrkar bifall till förslaget till yttrande.
Lars Bryntesson (S) yrkar avslag på förslaget till yttrande.
Ordföranden ställer proposition om förslaget till yttrande bifalles eller avslås och finner att det bifalles.
Votering begärs. Följande voteringsproposition uppläses och godkänns:
”Den som bifaller yttrandet röstar ja, den som avslår yttrandet röstar nej.”
Följande röstar ja:
Peter Frej (M), Marie Bladholm (M), Anders Bergman (FP), Stefan Dozzi (KD), Max Ljungberg (MP), Malin Åberg Aas (MP), Monica Pettersson (M).
Följande röstar nej:
Lars Bryntesson (S), Annika Andersson Ribbing (S), Nils-Erik Särnbrink (S), Ninni Påhlman (S).
Kommunstyrelsen beslutar med sju ja-röster mot fyra nej-röster att bifalla förslaget till yttrande.
Reservationer och protokollsanteckningar
S-gruppen lämnar följande reservation:
”Förslaget till yttrande talar sitt tydliga språk när det gäller den politiska majoritetens bostadspolitik i Värmdö. Man beklagar minskad efterfrågan p g a den ekonomiska krisen, men nämner inte med ett ord de stora behov som finns. Kommunens bostadskö till hyresbostäder är rekordstor, men detta tycks inte beröra den politiska majoriteten. Mot denna bakgrund reserverar vi oss mot beslutet.”
Mats Skoglund (V) lämnar följande ersättaryttrande:
”Behovet av fler bostäder i regionen har aldrig varit så stort som nu. Enligt Länsstyrelsen behövs ca 20000 nya lgh/år i länet. I Värmdö kommun är behovet av hyresrätter rekordstort i kommunens bostadskö står över 5000 personer i kö till hyresrätter.
Vänsterpartiet anser att det i Värmdö årligen byggs ca 500 hyresrätter per år till behovet är tillgodosett.
I stället för att som i yttrandet förlita sig till marknadskrafterna måste kommunen ta huvudansvaret för att det nu produceras hyresrätter. Eftersom marknaden totalt misslyckats tillgodose behovet av bostäder som efterfrågas måste kommun ge Värmdö Bostäder AB i uppdrag att planera och bygga merparten av de bostäder som såväl behövs.
Det är mycket viktigt att producera bostäder till rimliga hyresnivåer. För detta behövs bl. a statliga stödåtgärder i form av investeringsstöd till nyproduktion av miljövänliga hyresrätter. Det är nödvändigt att öka konkurrensen i alla led inom byggnadsindustrin. Kommunerna bör se över samtliga taxor och avgifter som driver upp boendekostnaderna. Vi menar att det är orimligt att belasta bostadsbyggandet för infrastrukturkostnader utanför det direkta exploateringsområdet.”
Landstinget
Kommunfullmäktige (p. 1-4).
Kommunstyrelsen (p. 5-6).
Värmdövallen AB har med stöd av kommunal borgen uppfört en idrottshall vid Värmdövallen. Efter hemställan från bolaget beslutade kommunfullmäktige i februari 2012, mot bakgrund av fördyringar i projektet, om utökad borgen. Beslutet har emellertid överklagats och har därför ännu inte vunnit laga kraft. Under tiden har framkommit att Värmdövallen AB har en ansträngd ekonomi och har upprättat kontrollbalansräkning. Osäkerhet råder kring händelseutvecklingen framöver, bl.a. beroende på överprövningen av beslutet om borgen.
I rådande situation har förvaltningen belyst tre alternativ för Värmdö kommuns agerande. Om kommunen vill åstadkomma en långsiktigt stabil och hållbar lösning bedömer förvaltningen att kommunen bör förvärva samtliga Värmdövallen ABs byggnader vid Värmdövallen. Värmdö IF åtar sig att därefter genomföra likvidation av bolaget. Avtal tecknas mellan Värmdö kommun och Värmdö IF rörande föreningens nyttjande av anläggningen.
Förslaget innebär att kommunfullmäktige bemyndigar kommunstyrelsen att fatta slutligt beslut och godkänna affären.
Förvärv av byggnader vid Värmdövallen, KLK 2012-10-29
Monica Pettersson (M) yrkar att första beslutspunkten formuleras
Annika Andersson Ribbing (S) yrkar att kommunstyrelsen beslutar
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beslutar enligt förvaltningens förslag med komplettering enligt yrkandet från Bryntesson och Pettersson och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget.
Ordföranden ställer proposition om Andersson Ribbings tilläggsyrkanden bifalles och finner att de bifalles.
S-gruppen lämnar följande protokollsanteckning:
”Vi ser nu resultatet av den politiska majoritetens synnerligen undermåliga hantering av frågan om kommunal borgen till Värmdövallen AB, och därmed risktagande med skattebetalarnas pengar. Våra tidigare ställningstaganden kring detta framgår av ett flertal protokollsanteckningar och reservationer, bl. a. i Kommunfullmäktige i december 2011 respektive i februari 2012. Vi vidhåller dessa ståndpunkter och konstaterar att kommunens relationer till Värmdö IF och Värmdövallen AB alltmer påminner om kommunens relationer till och hantering av ett liknande ärende med Ingarö IF och dess bolag Gestio AB under 2004 och 2005.
Ärendet ska inför Kommunfullmäktige kompletteras med ett antal väsentliga dokument, bl.a. en närmare ekonomisk redovisning som belyser såväl underlaget vid majoritetens beslut om utökad kommunal borgen i februari 2012 som den ekonomiska utvecklingen för Värmdövallen AB också därefter. Dessutom ska föreningen Värmdö IF yttra sig i ärendet, inför Kommunfullmäktiges behandling av frågan. Detta är väsentliga fakta som saknades vid Kommunstyrelsens sammanträde. Vi valde ändå att låta frågan gå vidare till Kommunfullmäktige eftersom ärendet är brådskande.
Den Socialdemokratiska gruppen har i en skivelse till Kommunstyrelsen den 12 september lagt ett antal förslag till åtgärder från Kommunstyrelsens sida. Därefter har två Socialdemokratiska ledamöter i Kommunfullmäktige lämnat en interpellation till kommunalrådet med ansvar för ekonomi Anders Bergman (Fp) i ärendet. Kommunstyrelsens behandling av vår skrivelse, vilket vi förutsätter kan ske den 27 november, liksom Bergmans skriftliga svar på interpellationen kommer också att utgöra ett viktigt underlag inför S-gruppens slutliga ställningstagande i detta ärende. Avgörande utgångspunkter för S-gruppen kommer att vara dels barns och ungdomars möjligheter till innehållsrik fritid, dels det politiska ansvaret för skattebetalarnas pengar.
I likhet med KS-ledamoten, tillika KF-ordföranden, Marie Bladholm (M) deltar inte KS-ledamoten Annika Andersson Ribbing (S) i Kommunstyrelsens beslut.”
”Inför ett eventuellt förvärv av Värmdövallen AB samtliga byggnader på kommunens mark vid Värmdövallen är det av yttersta vikt att bolagets ekonomiska ställning genomlyses samt att Värmdö IF:s synpunkter inhämtas.”
Marie Bladholm (M) och Annika Andersson Ribbing (S) antecknar till protokollet att de inte deltar i kommunstyrelsens beslut.
Dnr 12KS/0465
Kommunstyrelsen har gett kommundirektören i uppdrag att utarbeta en strategi för kommunens innehav av fastigheter i Gustavsbergs hamn. En strategi har utarbetats som omfattar:
· Utgångspunkter
· Målbild för hamnområdet
· Utveckling av fastighetsinnehav
· Återrapportering
Strategi för utvecklingen av Gustavsbergs hamn, KLK 3012-09-17
Annika Andersson Ribbing (S) yrkar att första beslutssatsen formuleras:
Andersson Ribbing yrkar vidare på följande ändring av strategin:
Anders Bergman (FP) yrkar bifall till förvaltningens förslag avseende första beslutssatsen. Han yrkar vidare bifall till Andersson Ribbings yrkande om ändring i strategin.
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beträffande första beslutssatsen beslutar enligt förvaltningens förslag eller enligt Andersson Ribbings yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt förvaltningens förslag.
Votering begärs . Följande voteringsproposition uppläses och godkänns:
”Den som biträder förvaltningens förslag röstar ja, den som biträder Andersson Ribbings yrkande röstar nej.”
Peter Frej (M), Erik Pettersson (M), Anders Bergman (FP), Stefan Dozzi (KD), Max Ljungberg (MP), Malin Åberg Aas (MP), Monica Pettersson (M).
Kommunstyrelsen beslutar med sju ja-röster mot fyra nej-röster att bifalla förvaltningens förslag.
Ordföranden ställer proposition om Andersson Ribbings förslag till ändring i strategin bifalles och finner att det bifalles.
”Det är bra att Kommundirektören nu fått ett tydligt uppdrag och att detta ska redovisas på ett ställe. Beroende på frågans strategiska betydelse bör detta vara Kommunstyrelsens arbetsutskott, såsom nu beslutats. Men att dessutom låta Gustavsbergsutskottet kunna följa frågan och få en återrapportering anser vi dessutom vara rimligt. Annars finns det verkligen anledning att på alvar ställa sig frågan vad Gustavsbergsutskottet ska vara till för.”
Dnr 12KS/0448
Finansieringsnämnden för utbildning har av kommunfullmäktige fått uppdraget att, tillsammans med socialnämnden, utreda och föreslå stödåtgärder för att få elever i gymnasieskolan att slutföra sin utbildning samt att redovisa resultatet till kommunstyrelsen.
Nämnden har redovisat uppdraget i en rapport.
Gymnasieelevers genomförande av sina studier, KLK 2012-10-23
Finansieringsnämndens för utbildnings beslut 2012-09-19, § 37
Max Ljungberg (MP), Annika Andersson Ribbing (S) och Nils-Olof Särnbrink (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag att rapporten godkänns. De yrkar vidare att kommunstyrelsen beslutar:
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beslutar enligt förvaltningens förslag med komplettering enligt yrkandet från Ljungberg, m.fl., och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget.
Socialnämnden
Dnr 12KS/0421
Socialnämnden föreslås utses som ansvarig vårdgivare för den hälso- och sjukvårdsverksamhet som bedrivs inom nämndens verksamhetsområde. Ett tillägg föreslås i nämndens reglemente med denna innebörd.
Ändring av socialnämndens reglemente – vårdgivaransvar, KLK 2012-08-20
Värmdö kommuns skolplan upphävs.
Kommunfullmäktige beslutade i september 2008 att anta en skolplan för kommunens förskolor, grund- och gymnasieskolor samt vuxenutbildningen. Skolplanen har sedan dess blivit inaktuell när en ny skollag trädde i kraft 2011. Kraven på skolplan har avskaffats.
Upphävande av skolplan, KLK 2012-10-08
Finansieringsnämnden för utbildnings beslut 2012-09-19, § 40
Dnr 12KS/0404
Förslaget till generell planeringsnyckel för barnomsorg godkänns.
Kommunstyrelsen har haft i uppdrag att ta fram en generell planeringsnyckel för barnomsorg.
Nu föreslås att de nyckeltal för beräknad efterfrågan på barnomsorg som använts inom ramen för projektet Framtidens Gustavsberg ska användas generellt i planeringsarbetet. I genomsnitt beräknas ett barn per bostad i nyproduktion med en halverad efterfrågan på barnomsorg efter fem år.
Osäkerheten i kommunens befolkningsprognoser, liksom en minskad efterfrågan på barnomsorg över tid, gör att möjligheterna till att uppföra förskolebyggnader med flexibel användning bör ses över. Vidare bör, av miljöhänsyn, förskolor i möjligaste mån uppföras i anslutning till god kollektivtrafikförsörjning. Förskolelokaler bör som regel uppföras med flera avdelningar, för minst 100 barn.
Planeringsnyckel för barnomsorg, KLK 2012-09-28
Peter Frej (M) och Anders Bergman (FP) yrkar bifall till förvaltningens förslag.
S-gruppen antecknar till protokollet att gruppen inte deltar i kommunstyrelsens beslut. Gruppen lämnar följande protokollsanteckning:
”Enligt vår uppfattning har Kommunstyrelsen inte fullföljt uppdraget från Kommunfullmäktige och tagit fram en planeringsnyckel för barnomsorg. Istället har majoriteten gömt sig bakom allmänna, och ibland tämligen självklara, formuleringar, som inte ger något stöd av det slag som behövs i samhällsplaneringen för att säkerställa tillgången till barnomsorg i kommunen. Mot denna bakgrund kan vi inte delta i beslutet.”
”Vänsterpartiet delar inte uppfattningen att kommunens förskolelokaler som regel uppförs med avdelningar för minst 100 barn. Vi menar att förskolor skall finnas i barnens närmiljö.”
Dnr 12KS/0229
Kommunen har erbjudits att yttra sig över rubricerade förslag.
I förslag till yttrande framhålls:
1. Värmdö kommun är positiv till den övergripande ansatsen och i samverkan kring förslaget till inriktningsdokument för transportssystemets utveckling.
2. Värmdö kommun anser att de geografiska redovisningar som görs av regionen ska inkludera hela ostsektorn
3. Värmdö kommun anser att de utmaningar som redovisas snarare har formen av problemframskrivningar än utmaningar att lösa.
4. Värmdö kommun samtycker till det förslag till huvudprinciper för transportsektorns utveckling som redovisas, utom när det gäller samfinansiering.
5. Värmdö kommun anser att framtida satsningsområden ska inkludera en förstärkning av Saltsjö-Mälarsnittet.
Yttrande över förslag till Regional inriktning för transpostsystemets utveckling i Stockholms län, KLK 2012-10-03
MP-gruppen lämnar följande reservation:
” Transporter står för mellan 70-80% av Värmdös utsläpp av växthusgaser därför är en minskning och en omställning av resandet från fossilt till förnybart, från enskilt till kollektivt av största vikt för att minska utsläppen av växthusgaser och öka effektiviteten både i användandet av infrastruktur och energi/körd mil och person.
Yttrandet som Miljöpartiet reserverar sig emot lyfter flera gånger fram Stockholmsöverenskommelsen och dess intentioner som positiva, något som Miljöpartiet inte håller med om. Vi anser att Stockholmsöverenskommelsen ska omförhandlas så att investeringssatsningarna flyttas från utbyggnad av motorvägar till utbyggnad av kollektiva transportsystem.
Den generation som är född på 1960-talet tillhör den andra generationen i Sverige där en stor del har haft tillgång till egen bil. I Värmdö ökade innehavet av bilar per invånare från 276 per 1000 invånare 1974 till 422 bilar per 1000 invånare 2011. Hela transportutvecklingen under 1900-talet bygger på tillgången till billig fossil energi, en utveckling som vi i dag ser hotar våra eko-system men som också visar sig vara en parentes i mänsklighetens historia eftersom tillgången på fossila bränslen är ändlig och med den ohållbara takt som vi i dag bränner dessa på global nivå så har många av de länder som producerar olja redan nått oljetoppen.
Vi kan alltså inte fortsätta att bygga transportsystem som utgår ifrån att vi på individnivå ska kunna resa på samma sätt som under 1900-talets senare hälft under lång tid framöver, för våra ekosystems skull och för vår ekonomis skull.
Miljöpartiet är därför starkt kritiska till att man i den regionala inriktningen för transportsystemens framtid inte kommer med tydliga förslag till hur kollektivtrafikandelen ska öka med de 5% som målsättningen är. Det kollektiva resandet borde öka ännu mycket mer! Vi saknar ett mål om fördubblad andel kollektivtrafik i förhållande till bilismen. Detta mål är grundläggande om vi ska klara att möta klimatförändringarna i regionen och bidra till en hållbar utveckling för samhället i stort.
Några målsättningar för hur mycket den privata bilismen ska öka finns inte tagna men ändå väljer regionen att föreslå byggandet av motorvägar som Förbifart Stockholm och för Nacka/Värmdös del en ny Skurubro där lösningarna för hur en sådan ska förstärka kollektivtrafiken inte är tydliga. Det förslås också en fyrfältslösning på Grisslingerakan som också premierar ökat individuellt bilresande. Allt detta är kortsiktigt och av flera skäl ohållbara satsningar. Ohållbara därför att det ytterligare låser fast oss i transportsystem som bygger på individuellt resande och vägbaserade varutransporter.
Vi vänder oss särskilt kraftigt mot den del i yttrandet som beskriver en önskvärd utveckling av Saltsjö-Mälaravsnittet när det gäller skrivningen om en förbindelse som gäller varor och tjänster. Miljöpartiet ställer sig positiva till en utbyggnad av tunnelbanan till Nacka men är skarpt kritiska till utvecklingen av en motorvägslösning som ligger i linje med det förslag till Österled som presenterades i Dennispaketet.
Vi saknar också tankar kring en utveckling av resandet på vatten inom regionen.
Det är för oss i Miljöpartiet obegripligt att ett stort antal politiska partier envist håller fast vid en trafiklösning som bygger på oändlig tillgång till billig energi och billiga råvaror och som kraftfullt tar avstånd från en utveckling av det gemensamma resandet som innebär en mer effektiv användning av såväl energi som transportinfrastruktur.”
”Vänsterpartiet anser att grundtonen i förslaget till yttrande är bra och välkomnar den tydlighet som finns kring att transportsystemet måste byggas ut med kollektivtrafiken som bas. Det finns dock en inkonsekvens i att samtidigt stödja genomförandet av Stockholmsöverenskommelsen samt lyfta behovet av kapacitetsstarka väglösningar.
Om Förbifart Stockholm och övriga vägprojekt i Stockholmsöverenskommelsen genomförs kommer detta att medföra en kraftigt ökad biltrafik på bekostnad av de kollektiva transporterna. En sådan utveckling är oförenligt med miljömålen och ambitionen att öka andelen kollektivtrafikresor i länet. För att kollektivtrafikandelarna ska kunna ökas måste biltrafiken begränsas. En viktig åtgärd, vid sidan av ökade satsningar på kollektivtrafiken, är därför införandet av trängselavgifter på Essingeleden.”
Länsstyrelsen
Dnr 12KS/0445
Kommunen har erbjudits yttra sig över rubricerade förslag.
I förslag till yttrande framhålls att SSBFs primära uppgift ska vara att bedriva en verksamhet med fokus på en modern och effektiv räddningstjänst. Värmdö kommun tillstyrker uppförandet av en ny brandstation i Åkersberga. Värmdö förordar dock att SSBF hyr fastigheten istället för att äga den. Den modellen används bl.a. i Värmdö där kommunen är fastighetsägare och SSBF hyresgäst.
Förslag till yttrande angående SSBFs förslag till förvärv/försäljning av tomt samt nybyggnation av brandstation i Åkersberga, KLK 2012-09-28
SSBF
Dnr 12KS/0274
P. 1 Kommunstyrelsen
P. 2 Kommunfullmäktige
Finansieringsnämnden för utbildning har haft i uppdrag att utreda möjligheterna att införa en differentierad skolpeng i Värmdö baserad på bl.a. SALSA-värden (Skolverkets arbetsverktyg för lokala sambandsanalyser).
Frågan har utretts av förvaltningen som redovisat hur en differentierad skolpeng skulle kunna utformas. Finansieringsnämnden för utbildning har överlämnat utredningen till kommunfullmäktige.
Differentierat bidrag för obligatorisk grundskola baserat på socioekonomiska faktorer, KLK 2012-09-06
Finansieringsnämnden för utbildnings beslut 2012-04-18, § 14
Annika Andersson Ribbing (S) yrkar att differentierat bidrag för obligatorisk förskola ska införas i Värmdö kommun fr.o.m. höstterminen 2013.
Peter Frej (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag att rapporten ska godkännas.
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beslutar enligt förvaltningens förslag eller enligt Andersson Ribbings yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt förvaltningens förslag.
Peter Frej (M), Erik Pettersson (M), Anders Bergman (FP), Stefan Dozzi (KD), Monica Pettersson (M).
Följande avstår från att rösta:
Max Ljungberg (MP), Malin Åberg Aas (MP).
Kommunstyrelsen beslutar med fem ja-röster mot fyra nej-röster att bifalla förvaltningens förslag.
MP-gruppen antecknar till protokollet att gruppen inte deltar i kommunstyrelsens beslut.
”Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att utreda frågan om att införa differentierad skolpeng baserad på socioekonomiska faktorer. Detta följer en viljeinriktning som återfinns i allt fler kommuner, och som också riksdag och regering uppmanar till för att motverka de alltför stora skillnaderna i förutsättningar och skolresultat mellan olika skolor. Förvaltningen har, på ett förtjänstfullt sätt, tagit fram underlag som visar att det är fullt möjligt och rimligt också i Värmdö. Men trots behovet, de politiska signalerna från omvärlden och det tydliga uppdraget från Kommunfullmäktige så väljer den politiska majoriteten att avisa förslaget. Vi finner det synnerligen oansvarigt och konstaterar att majoritetens skolpolitik blir alltmer svår att förstå.
S-gruppen reserverar sig mot beslutet och ställer frågan vad majoriteten egentligen vill åstadkomma med skolan i Värmdö. Utöver att den ska gå runt ekonomiskt…”
”Förvaltningen har lämnat förslag till modell för differentierad skolpeng. I stället för att föreslå kommunfullmäktige att godkänna rapporten anser jag att kommunstyrelsen skulle föreslagit att differentierad skolpeng införs för den obligatoriska grundskolan.”
Kommunstyrelsen överlämnar frågan om ansvarsfrihet till kommunfullmäktige för beslut.
Samordningsförbundet i Värmdös ändamål är att inom Värmdö kommun svara för finansiell samordning mellan försäkringskassan, arbetsförmedlingen, landstinget och kommunen.
Styrelsens verksamhet ska granskas av en revisor för varje förbundsmedlems räkning.
Respektive förbundsmedlem ska var för sig pröva frågan om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet. För Värmdö kommun ska beslutet fattas av kommunfullmäktige.
Revisorerna har tillstyrkt att styrelsen beviljas ansvarsfrihet för 2011 års verksamhet.
Årsredovisning och ansvarsfrihet för Samordningsförbundet i Värmdö, KLK 2012-10-02
Det antecknas till protokollet att Stefan Dozzi (KD) inte deltar i överläggningar och beslut i detta ärende p.g.a. jäv.
Dnr 12KS/0198
Värmdö kommun ska medverka i arbetet med en tunnelbanelösning för Ostsektorn.
Värmdö kommun har, genom kommunstyrelsens ordförande, tecknat en överenskommelse med Nacka kommun, Stockholms stad och Stockholms läns landsting om en förstudie av tunnelbanan till Nacka.
Nu föreslås att kommunstyrelsen uttalar att kommunen ska medverka i arbetet.
Värmdö kommuns medverkan i arbetet med en tunnelbanelösning för Ostsektorn, KLK 2012-09-17
Nacka kommun
Stockholms stad
Dnr 12KS/0305
Värmdö kommun ansökte och beviljades att medverka i UROSS (Utveckling av Roslagen och Stockholms skärgård) under programperioden 2008 – 2013. Eftersom kommunens medfinansiering inleddes först budgetåret 2009 föreslås att Värmdö, i likhet med övriga kommuner, skjuter till medel även för ett sjätte år. Värmdö kommun har årligen anslagit 241714 kr.
Årlig medfinansiering av Leader UROSS, KLK 2012-10-09
Anders Bergman (FP), Malin Åberg Aas (MP, Lars Bryntesson (S) och Stefan Dozzi (KD) yrkar bifall till förvaltningens förslag.
Lag Leader Uross
Ekonomiavdelning
Dnr 10KS/0428
Uppdraget att kommunicera kommunens telefonpolicy och uppdatera riktlinjerna för telefoni avslutas då frågan kommer att behandlas och utvecklas i arbetet med utveckling av ett kontaktcenter.
Kommunstyrelsen har uppdragit till förvaltningen att kommunicera kommunens telefonpolicy samt uppdatera riktlinjerna för telefoni.
Frågor om kommunens tillgänglighet och service, inklusive telefoni, kommer att ägnas stor uppmärksamhet i pågående arbetet med utveckling av ett kontaktcenter.
Uppdrag att kommunicera kommunens telefonpolicy, KLK 2012-08-28
Dnr 12KS/249
Redovisningen av rapporter om ej verkställda beslut andra kvartalet 2012 från socialnämnden och finansieringsnämnden för äldreomsorg godkänns.
Socialnämnden redovisar sju ej verkställda beslut, varav två ärenden där ansökan återtagits, för andra kvartalet 2012.
Finansieringsnämnden för äldreomsorg redovisar inga ej verkställda beslut.
Rapport om ej verkställda beslut andra kvartalet 2012, KLK 2012-09-21
Kommunstyrelsens sammanträde den 13 mars 2013 flyttas till den 11 mars 2013.
Kommunstyrelsens marssammanträde 2013 föreslås flyttas.
Ändrad dag för kommunstyrelsens sammanträde, KLK 2012-10-17
Kommunsekreterare
Dnr 12KS/0142
Motionen avslås.
Per Vegelow (SD) har i en motion föreslagit
att kommunfullmäktige beslutar att Värmdö kommun omgående avslutar nuvarande samarbete med organisationen Expo,
att kommunfullmäktige beslutar att Värmdö kommun upphör med framtida samarbete med Expo.
Förvaltningen framhåller att stiftelsen Expo verkar för ett samhälle som präglas av tolerans och respekt för de mänskliga rättigheterna. Motionen föreslås avslås.
Svar på motion (SD) om samarbete med Expo, KLK 2012-09-10
Motion, 2012-03-18
Dnr 12KS/0295
Jan-Olof Landqvist och Annika Andersson Ribbing (S) har i en motion föreslagit
att kommunfullmäktige beslutar att omgående inrätta en stadsarkitekttjänst i Värmdö kommun.
I motionssvaret framhålls att det för närvarande inte finns någon anledning att förändra den organisation som arbetar med kommunens samhällsplanerings- och byggnadsfrågor. Införandet av en självständig stadsarkitekt, enligt motionärernas förslag, skulle riskera att ta udden av det politiska ansvaret för planeringen och därmed försämra politikernas möjligheter att styra den fysiska samhällsutvecklingen.
Svar på motion (S) om återinrättande av tjänst som stadsarkitekt i Värmdö kommun, KLK 2012-08-29
Motion, 2012-06-12
Annika Andersson Ribbing (S) yrkar bifall till motionen.
Peter Frej (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag att motionen avslås.
S-gruppen reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
Dnr 12KS/0154
Mats Skoglund (V) har i en motion föreslagit att all personal ska erbjudas önskad anställningsform samt att kommunala verksamheter inte ska tillämpa visstidsanställningar och anställning/timme.
I motionssvar framhålls bl.a. att eftersom det är verksamhetens krav som styr hur arbetet organiseras så är det inte möjligt att erbjuda varje kommunanställd valfri anställningsform. Det är inte heller resurseffektivt möjligt att avstå från visstidsanställningar eller anställningar per timme.
Svar på motion (V) angående avskaffande av de osäkra anställningarna, KLK 2012-07-10
Motion, 2012-03-26
S-gruppen antecknar till protokollet att gruppen inte deltar i kommunstyrelsens beslut.
Delgivningar
· Protokoll Käppalaförbundets förbundsfullmäktige 2012-10-09
· Farliga trappor måste åtgärdas - SRF Stockholms län
· Utlåtande avseende delårsrapport 2012-06-30 –Revisorerna
· Överenskommelse mellan staten och SKL om vissa ersättningar inom folkhälsoområdet för år 2013 – SKL
Delegationsbeslut
· Yttrande om tillstånd till förlängning av tillstånd till försäljning – vidaredelegation från kdir
· Överlåtelse av hyresavtal, Vita Grindarna – vidaredelegation från kdir
· Borgen VBAB - vidaredelegation från kdir
· Upptagande av lån - vidaredelegation från kdir
· Tilläggsavtal för uppförande av extra utrustning, Gustavsbergs vattentorn - vidaredelegation från kdir
· Dispens från förbud mot alkoholförtäring – kdir
Kommundirektören lämnar en muntlig redovisning i rubricerat ärende.
Dnr 12KS/0282
Kommunfullmäktige har beslutat att Värmdö kommun ska inköpa vindkraftverk för att täcka en del av kommunens energiförsörjningsbehov. Ett förfrågningsunderlag har utarbetats som kommunstyrelsen föreslås godkänna.
Förfrågningsunderlag för inköp av vindkraftverk, KLK 2012-10-15
Lars Bryntesson (S) yrkar att ärendet återremitteras så att beslutsförslaget kan föreligga vid beslutstillfället.
Max Ljungberg (MP) yrkar
Ordföranden ställer proposition om ärendet ska återremitteras eller avgöras vid dagens sammanträde och finner att ärendet ska avgöras vid dagens sammanträde.
Ordföranden ställer proposition om Ljungbergs yrkande bifalles och finner att det bifalles.
S-gruppen antecknar till protokollet att gruppen inte deltar i beslutet att bifalla Ljungbergs yrkande. Gruppen lämnar följande protokollsanteckning:
”Det är viktigt att Kommunstyrelsen fullföljer uppdraget från Kommunfullmäktige att införskaffa vindkraftverk – ett beslut vi helt och fullt står bakom. Men det sätt som Kommunstyrelsen valt att hantera frågan, med förslag till beslut om förfrågningsunderlag som på grumliga grunder undanhålls Kommunstyrelsen är under all kritik. Först hävdas att detta är sekretessbelagt, vilket vid kontrollfråga dras tillbaka. Därefter förutsätts att Kommunstyrelsen ändå ska fatta ett beslut om att godkänna förfrågningsunderlaget, fast man inte fått se det. Slutligen, efter ajournering, ändrar majoriteten sit yrkande till att Kommunstyrelsen ska ställa sig bakom ett antal principer, vilka är synnerligen otydliga och inte återfinns i beslutsunderlaget. Ett grundläggande krav på beslutsfattare är att veta vad man beslutat, och dessutom ska det vara rimligt tydligt för omgivningen. Båda dessa faktorer brister i detta fall. S-gruppen kan därmed inte delta i beslutet.”
”Jag anser det oacceptabelt och oansvarigt att kommunstyrelsen beslutar godkänna förfrågningsunderlaget vilket kommunstyrelsen inte haft tillgång till.
Samtidigt vill jag understryka att jag och Vänsterpartiet till fullo står bakom kommunfullmäktiges beslut att Värmdö kommun skall investera i ett eget vindkraftverk.”
MP-gruppen lämnar följande protokollsanteckning:
”Miljöpartiet gläds åt att Värmdö kommun tagit ytterligare ett steg på vägen som leder till utbyggnad av förnybar energi genom upphandling av vindkraft och att kommunen därmed bidrar till att uppfylla miljömål på såväl nationell som regional och kommunal nivå.”
Dnr 12KS/0285
Annika Andersson Ribbing m.fl. (S) har i en motion föreslagit
att det vid platsen kring skatebanan etableras möjligheter att träna klättring, förslagsvis genom att s.k. ”klättersvampar” uppförs,
att kultur- och fritidsnämnden ges i uppdrag att överväga ytterligare komplement till anläggningen.
Kultur och fritidsnämnden har föreslagit att motionens att-sats 1 avslås och att att-sats 2 bifalles.
Förvaltningen föreslår att motionen avslås.
Svar på motion (S) låt barn och ungdomar klättra - bygg klättersvamp vid skatebanan, KLK 2012-10-15
Kultur- och fritidsnämndens yttrande 2012-09-25, § 42
Motion, 2012-05-22
Peter Frej (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag.
Ordföranden ställer proposition om motionärernas första att-sats bifalles eller avslås och finner att den avslås.
Ordföranden ställer proposition om motionärernas andra att-sats bifalles eller avslås och finner att den avslås.
”Den som avslår motionen röstar ja, den som bifaller motionen röstar nej.”
Peter Frej (M), Erik Pettersson (M), Anders Bergman (FP), Per-Olof Fransson (KD), Max Ljungberg (MP), Malin Åberg Aas (MP), Monica Pettersson (M).
Lars Bryntesson (S), Annika Andersson Ribbing (S), Nils-Erik Särnbrink (S). Ninni Påhlman (S).
Kommunstyrelsen beslutar med sju ja-röster mot fyra nej-röster att avslå motionen.