Din position: Hem > Stockholms stad > Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd > Sammanträde 2008-04-22
Mellan kl 18:00 - 19:00 kan allmänheten komma och ställa frågor och prata med stadsdelsn Läs mer...ämndens politiker i Medborgarcaféet som ligger i anslutning till sammanträdesrummet. Därefter möjlighet att stanna kvar och lyssna på nämndens sammanträde.
Ordförande Birgitta Wahlman förklarade sammanträdet öppnat.
Dagordningen godkändes med vissa tillägg och justeringar.
Stadsdelsnämnden beslöt att jämte ordförande Birgitta Wahlman utse vice ordförande Berit Kruse att justera dagens protokoll.
Tillkännagav ordförande att justering av dagens protokoll skulle ske 2008-04-29.
Stadsdelsdirektör Leif Spjuth informerade om pågående ledarutvecklingsprogram i förvaltningens ledningsgrupp. Programmet skall även omfatta övriga chefer inom förvaltningen.
Ordförande Birgitta Wahlman påminde om kommande medborgarmöte med temat ”Miljö i fokus – vad kan jag göra? ”.
Plats: Medborgarhuset Trappan, Lionsalen, Vällingby centrum
Tid: torsdagen den 15 maj, kl 19.00.
Lämnades redogörelse av ledamöter och ersättare i nämnden om de
frågeställningar som tagits upp från allmänheten vid caféträffen före sammanträdet.
Nedan följer några frågor som togs upp
Synpunkterna tas med till förtroendevalda i utbildningsnämnden.
Frågan tas med till förtroendevalda i kulturnämnden, som handhar stadens bibliotek.
Västerorts Kvinnojour bjuds in till stadsdelsnämndens sociala utskott för vidare diskussion.
Anmäldes protokoll från pensionärsrådets sammanträde den 11 april 2008.
Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.
Anmäldes protokoll från handikapprådets sammanträde den 31 mars 2008.
Särskilt uttalande
Ledamot Leif Larsson (v) lämnade följande särskilda uttalande:
”Vi ställer oss bakom handikapprådets protokoll, 6 § 4 st ”Ungdomar med funktionshinder som inte har rätt till daglig verksamhet är ofta helt sysslolösa efter de har gått ut gymnasiet. Dessa bör beredas möjlighet att ta del av stadsdelens befintliga sommarjobb. Vattentäta skott bör inte finnas mellan sociala avdelningen, som har hand om sommarjobb och handikappomsorgen, som skall hjälpa dessa ungdomar till sysselsättning och ett värdigt liv. Samarbete mellan avdelningarna även vad gäller ungdomar över 18 år bör förekomma”.”
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 14 mars 2008.
Dnr 100-155-2008.
_____________________
BESLUT
Stadsdelsnämnden lägger rapporten till handlingarna.
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 9 april 2008.
Dnr 100-156-2008.
Sammanfattning
Detta är nämndens underlag till kommunstyrelsen inför dess beredning av förslag till budget för staden åren 2009-2011. I ärendet beskrivs trender, utvecklingstendenser, strukturella frågor, större avvikelser samt behov av nybyggnad, ombyggnad m.m. under kommande treårsperiod. Vidare redovisas ur ett lokalt perspektiv prioriteringar och andra synpunkter, som bedöms vara av värde för stadens översiktliga och långsiktiga planering i enlighet med de övergripande mål för staden som fastlagts av kommunfullmäktige.
___________________________
Stadsdelsnämnden godkänner underlaget till budget och överlämnar det till Kommunstyrelsen.
Ordförande Birgitta Wahlman m fl (m), ledamot Ingela Gille Rausén (fp) och ledamot Fredrik Wahlén (kd) lämnade följande särskilda uttalande:
”Det är med tillförsikt den lokala Alliansen tar emot stadsdelsförvaltningens förslag till budgetinriktning för de kommande tre åren. Efter en målmedveten, envis och mödosam vandring kan man nu börja ana att det finns ett ljus i tunneln.
Att fortsatt arbete med budgethållning är av yttersta vikt kan inte nog betonas. Skattebetalarna har rätt att kräva att deras pengar används effektivt och till största nytta för den kärnverksamhet förvaltningen ska fokusera på. De organisations- och metodöversyner som pågår leder till en både bättre och mer kostnadseffektiv verksamhet. Att sedan uppföljning och kontroll nu intensifierats innebär att vi även får redan på vad vi betalar för, att det är rätt och på mest ekonomiskt sätt.
Det är i detta sammanhang också viktigt att invånarna i vår stadsdel alltid tillförsäkras samma standard och trygghet som i övriga staden – varken mer eller mindre. Så lyder även kommunallagen.
I vår stadsdel ska vi sträva efter en balans mellan olika boendeformer. Som det är nu, med 86 % hyresrätter och 14 % bostadsrätter, har vi en lång väg kvar. Vi behöver verka för en betydligt tydligare integrering mellan olika boendeformer, samt en allmänt sett betydligt lägre andel hyresrätter. Av de hyresrätter som finns är också den dominerande andelen ägd av något av de kommunala bostadsbolagen. Vi behöver få in fler aktörer som kan medverka till de satsningar som behöver göras. Vid projekteringar bör fler bostadsrätter, småhus och stadsvillor planeras, och inom områden dominerade av småhus bör prövas om flerbostadshus kan integreras.
Vid alla exploateringar bör all infrastruktur; vägar, kollektivtrafik, service, rekreationsmöjligheter och annat som hör till tidigt och integrerat samplaneras. Alliansen påminner här om den begäran om en bred och översiktlig plan som behöver göras inom stadsdelen. När det gäller den tekniska utvecklingen välkomnas alla de satsningar som Stadsledningskontoret nu driver; här påminns också om resultaten från projekten vid Vällingby e-center som kanske på ett bättre sätt bör tas till vara av staden.
Det förändrade arbetssätt som nu tonar fram inom förvaltningen handlar mycket om ledarskap – ett ansvarsfullt, professionellt och tydligt ledarskap. Detta märks inom flera områden, och har en stor roll i den ökande kvaliteten och det ekonomiska tänkandet. Vi noterar även med glädje alla de nya positiva och kreativa förslag som finns i denna plan - ett nytänkande som ger oss en ljus framtidstro!”
Vice ordförande Berit Kruse m fl (s) lämnade följande särskilda uttalande:
”Vi lämnar ärendet utan eget ställningstagande och uttalar följande
Det nämnden nu har att ta ställning till är det dokument som lägger grunden för budgeten 2009 och inriktningen för åren 2010 och 2011. Förvaltningens förslag bygger på de inriktningsmål som den moderatstyrda majoriteten beslutade i kommunfullmäktige.
Förvaltningen har nu i sitt tjänsteutlåtande beskrivit stadsdelens behov och pekat på förändringar som kommer att ha betydelse då kommunfullmäktige senare ska fördela resurserna till stadsdelen.
Stadsdelen har t.ex en ökning av personer med psykiska funktionshinder 8 % vilket innebär att efter de neddragningar som gjorts under 2007 och 2008 finns behov av att öka resurserna så att kvalitetsnivån är acceptabel i stadsdelen.
Den kraftiga ökning med 12 % under 2007 rörande anmälningar för barn och ungdomar visar att ytterligare satsningar, inte minst förebyggande, behövs för att bemöta det behov som finns i Hässelby-Vällingby. Socialsekreterare i stadsdelen har idag en alltför hög arbetsbelastning.
Stora nedskärningar har gjorts i princip alla verksamheter under 2007 och kommer att göras enligt plan 2008. Det framgår ännu ej vilka konsekvenser detta kommer att få både vad gäller kvaliteten i verksamheten som arbetssituationen för personalen.
Vi socialdemokraterna kommer senare under året presentera det socialdemokratiska förslaget till budget som bygger på helt andra förutsättningar för i första hand äldreomsorgen och skolan men även i andra verksamheter som finns behov av att förstärka och utveckla. Vi avvaktar därför med vårt ställningstagande till höstens kommunfullmäktigeöverläggningar
Vi ställer oss bakom de synpunkter som nämndens båda råd framför i detta ärende.
Pensionärsrådet skriver
”Pensionärsrådet framför till stadsdelsnämnden att det är viktigt att äldreomsorgen har en realistisk budget för sitt uppdrag och att stadsdelsnämnden markerar det ökade behovet av budgetmedel för Hässelby- Vällingby äldreomsorg i sitt beslut.
Pensionärsrådet framför att det är viktigt att det finns moderna boende för äldre och att de som önskar komma till ett boende för äldre har möjlighet att få göra det”
Handikapprådet skriver
”Hur ska staden uppfylla målet med att vara ”väldens mest tillgängliga huvudstad år 2010 ” Rådet har noterat att klimatet för personer med funktionshinder har stramats åt i många sammanhang och att det finns tendens att krympa utrymmet för tillgänglighetsfrågor.
På vilket sätt ska barn och ungdomar ha inflytande i sin egen stadsdel? Varför inte skapa ett barn/ungdomsråd för att hitta bra samverkansformer och ta tillvara barns och ungdomars synpunkter.
Kommunikation, e-tjänstutveckling, medborgarservice tillgänglighet och IT-utveckling hänger ihop. Alla dessa områden måste beaktas när det diskuteras ny teknik. Rådet anser att staden bör vara mer drivande i dessa frågor.
Mer satsning bör göras för att ordinarie kultur och fritidsverksamhet ska vara så utformad så den passar även rörelsehindrade barn och ungdomar”
Ledamot Tomas Melin (mp) lämnade följande särskilda uttalande:
”Vi lämnar ärendet utan eget ställningstagande”.
”Vi vill definitivt inte att Förbifart Stockholm byggs, av miljöskäl.
Av mycket större betydelse är en väl utbyggd kollektivtrafik.
I övrigt lämnar vi inriktningsärendet utan vidare eget ställningstagande”
Paragrafen beslöts omedelbart justerad
Genomförandebeslut
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 4 april 2008.
Dnr 302-101-2008.
Förskolebranden på Melongatan 24 i Hässelby strand sommaren 2007 innebär att en paviljongbyggnad, som i dag står vid Söderberga skola i Råcksta, föreslås uppföras på tomten. Byggnaden konverteras till förskoleändamål och renoveras. Ärendet brådskar, då behovet av förskoleplatser är stort och verksamhetsstart planeras till hösten 2008. Förvaltningen föreslår nämnden att godkänna ärendet, samt söka stimulansmedel i kommande tertialrapport i enlighet med redovisning i detta tjänsteutlåtande.
_________________________
1. Stadsdelsnämnden godkänner förslaget att hyra in en 4-avdelnings förskolepaviljong för en beräknad totalkostnad på ca 14,4 miljoner kronor innebärande en årshyra på ca 1,87 miljoner per år i tio år.
2. Stadsdelsnämnden ansöker om stimulansmedel på 1,2 miljoner kronor.
3. Stadsdelsnämnden hemställer hos Kommunstyrelsen om rätt att genomföra projektet.
4. Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att teckna avtal om genomförande under förutsättning av kommunstyrelsens beslut.
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 31 mars 2008.
Dnr 602-157-2008.
För att få en tydlig uppfattning om hur hälso- och sjukvårdskvaliteten och den medicinska säkerheten fungerar gjorde medicinskt ansvarig sjuksköterska(MAS) en uppföljning på gruppbostäderna och dagliga verksamheterna under perioden oktober - november 2007.
MAS har använt frågor utifrån QUSTA (Kvalitetsinstrument för kommunal hälso- och sjukvård, utarbetat av Stockholms stads MASar.) Enligt QUSTA -modellen kan man få maximalt 20 poäng för varje frågeområde. Svaren redovisas per vårdcentrals ansvarsområde. Förbättringsförslag och tid för genomförande redovisas nedanför varje poängtal.
________________________
Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning.
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 3 mars 2008.
Dnr 600-017-2008.
Hässelby Gårds äldreboende kallas dagligen av såväl boende, personal och förvaltning för Hässelgården. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beslutar att Hässelby Gårds äldreboende byter namn till Hässelgårdens vård- och omsorgsboende. Namnändringen innebär ingen förändring av verksamheten.
Ärendet har tidigare beslutats i stadsdelsnämnden den 29 januari 2008 med hemställan hos Kommunstyrelsen om namnändring. Enligt uppgift från äldrerotelns borgarrådssekreterare ska ärenden om namnändring på äldreboenden numera beslutas på respektive stadsdelsnämnd.
Stadsdelsnämnden ändrar namn för Hässelby gårds äldreboende till Hässelgårdens vård- och omsorgsboende.
Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 35-3036/2007
Dnr 006-055-2008.
Den föreslagna uppdelningen av ansvar mellan kommunstyrelsen, Stokab och operatören borde ge goda förutsättningar för en tydlig, säker och kostnadseffektiv leverans av stadens datakommunikation.
Stadsdelsförvaltningen anser att det är viktigt att avtalen med driftleverantören ger möjlighet till att avropa flexibla tekniska lösningar som är anpassade till de enskilda enheternas behov. Stadsdelsförvaltningen delar stadsledningskontorets bedömning att den operativa driften av stadens datakommunikation är att betrakta som icke-strategisk, men vill dock särskilt framhålla att utformningen av avtalet med driftleverantören är en strategisk fråga av mycket stor betydelse för staden.
__________________
Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till Kommunstyrelsen som svar på remissen.
Remiss från stadsbyggnadsnämnden, dnr S-Dp 2007-36260-54
Dnr 300-139-2008.
En privat omsorgsverksamhet vill omvandla ett före detta fritidshem i Hässelby villastad till en gruppbostad. Åtgärden kräver ändring av detaljplan. Fastigheten ägs av Proof AB. Det finns en stor efterfrågan på platser i gruppbostäder i Stockholm, för närvarande uppskattas det att ca 600 nya platser måste tillskapas. Förvaltningen tillstyrker planförslaget.
____________________
1. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till Stadsbyggnadsnämnden som svar på remissen.
2. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till Exploateringsnämnden för kännedom.
Ordförande Birgitta Wahlman m fl (m), Ingela Gille Rausén (fp) och ledamot Fredrik Wallén (kd) lämnade följande särskilda uttalande:
”Alliansen konstaterar att även om staden behöver nya gruppbostäder, så leder rådande resursfördelningssystem till att Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd drabbas av betydande negativa ekonomiska konsekvenser om fler gruppbostäder av detta slag etableras inom vårt område. Detta pga. att platser på denna sorts privata gruppbostäder är betydligt högre än de medel som stadsdelen erhåller enligt det schabloniserade resursfördelningssystemet. Stadsdelen ersätts bara för halva merkostnaden, och detta bara övergångsvis. Detta alltså oavsett varifrån brukaren flyttat.
Skulle ett annat system, där den privata vårdgivaren bara får ta ut kostnader enligt schablonen, eller att staden centralt (alternativt avflyttande stadsdel eller kommun) står för merkostnaden så hade det funnits en betydligt större entusiasm över denna nya etablering.”
Vice ordförande Berit Kruse m fl (s), anslöt sig till (m+fp+kd):s särskilda uttalande.
Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 321-5114/2007
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 7 april 2008.
Dnr 006-122-2008.
Kommunfullmäktige har i budget för 2008 beslutat att vårdnadsbidrag ska införas från den 1 juli 2008. Vårdnadsbidraget kan tas ut för barn som fyllt ett men inte tre år. Lagförslaget möjliggör för föräldrar att kombinera förvärvsarbete, förskoleverksamhet och tid med det egna barnet. Under 2008 ersätts stadsdelsnämnderna för utbetalda vårdnadsbidrag. Stadsledningskontoret avser att i budget för 2009 föreslå hur pengar för vårdnadsbidraget ska fördelas till stadsdelsnämnderna för kommande år.
Stadsdelsnämnderna föreslås få i uppdrag att besluta om och utbetala vårdnadsbidrag till föräldrar som har rätt till sådant enligt vad som anges i kommande lag om kommunalt vårdnadsbidrag.
Gemensamma riktlinjer behöver tas fram före införandet då det gäller tillämpning av regelverket för vårdnadsbidrag.
Reservation
Vice ordförande Berit Kruse m fl (s) och ledamot Leif Larsson (v) reserverade sig enligt följande:
”Förslag till beslut
Stadsdelsnämnden avslår införandet av vårdnadsbidrag
Stadsdelsnämnden anför vidare
Socialdemokraterna anser att det varken finns fördelar eller behov av att införa vårdnadsbidrag i stadsdelen och i staden. Därför säger vi nej.
Det finns ingen undersökning som visar hur många familjer som vill byta ut sin förskoleplats och gå ner i tid för att få ta del av den ringa summa som ska ersätta arbete och förskoleplats.
Man kan befara att det är kvinnor som har svårigheter att komma in på arbetsmarknaden som kommer att ta del av bidraget när man ändå inte får något arbete.
Undersökningar från Norge visar att det är kvinnor med invandrarbakgrund som tar ut bidraget.
Detta ett förslag för kvinnor vars män kan försörja familjen och som redan idag har valt att vara hemma med sina barn, för hur ska en ensamstående kvinna kunna klara sig på 3000 kr i månaden.
Om drygt två månader ska vårdnadsbidraget införas i staden Det finns ännu ej några riktlinjer för hur detta ska hanteras. Riktlinjer måste fram.
Det är oklart hur många som kommer att efterfråga detta alternativ.
Modellen att ta ut halva bidraget och ha 25 timmar förskoleverksamhet för sitt barn är en kostsam modell. Någon redovisning av efterfrågan och kostnaden finns ej vilket tyder på att majoriteten handlar även inom detta område på ett sätt som ”vi får se hur det går” modell.
De borgerliga partiernas ”mantra” har ju hitintills varit att minska bidragsberoendet men här gäller det motsatta
Socialdemokraterna vill istället fortsätta satsa på
- utveckling av förskolan,
- istället för bidrag förbättra föräldraförsäkringen
- och införa ”nattis” för dem som behöver.”
”Vårdnadsbidraget kan bidra till en inlåsningseffekt för kvinnor med svag anknytning till arbetslivet. Det är inte en valfrihetsreform eftersom föräldrars val av vårdnadsbidrag låser barn ute från förskolans pedagogiska verksamhet och samvaron med jämnåriga barn. Det gynnar barns språk och kunskapsutveckling att delta i förskolans verksamhet på kontinuerlig basis. Vårdnadsbidrag kan på sikt urholka resurserna till en kvalitativt god förskola.”
Beslutsgången
Ordförande Birgitta Wahlman m fl (m), ledamot Ingela Gille Rausén (fp), ledamot Fredrik Wallén (kd) och ledamot Tomas Melin (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Vice ordförande Berit Kruse m fl (s) lade fram ett eget förslag till beslut till vilket ledamot Leif Larsson (v) anslöt sig till.
Ordförande ställde proposition på förslagen och fann därvid bifall till (m+fp+kd+mp):s yrkande om bifall till förvaltningens förslag.
Votering
Votering begärdes och genomfördes med följande propositionsordning:
Ja-röst för bifall till (m+fp+kd+mp):s yrkande om bifall till förvaltningens förslag.
Nej-röst för bifall till (s+v):s förslag till beslut
Votering genomfördes genom upprop, varefter ordförande förklarade omröstningen avslutad och anmälde att med 8 ja-röster/ Bo Arkelsten (m), Carina Klevenvall (m), Per Hallberg (m), Elias Granqvist (m), Ingela Gille Rausén (fp), Fredrik Wallén (kd), Tomas Melin (mp), Birgitta Wahlman (m) mot
5 nej-röster Berit Kruse (s), Erik Aranda (s), Seyfi Dogan (s), Emma Lennartsson (s), Leif Larsson (v) har stadsdelsnämnden beslutat enligt (m+fp+kd+mp):s yrkande om bifall till förvaltningens förslag.
Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 329-419-2008
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 14 april 2008.
Dnr 006-130-2008.
I en motion till kommunfullmäktige föreslås att upphandlade företag ska betala kostnaderna för privatiseringen. Anledningen är enligt motionären att konkurrensutsättningen av stadens verksamheter medför merkostnader som måste kartläggas och redovisas för stockholmarna. I motionen föreslås att en schabloniserad kostnad ska räknas ut och betalas av anbudsvinnande företag vid upphandlingar. Förvaltningens uppfattning är att avknoppning och konkurrensutsättning totalt sett innebär en minskad overheadkostnad, och att sådana overheadkostnader inte kan finansieras på annat sätt än via budget. Stadens upphandlingsverksamhet är enligt förvaltningens uppfattning en strategisk ledningsfunktion som inte kan avgiftsbeläggas, utan bör som sådan finansieras av stadens egna medel. Det torde inte heller vara förenligt med lagen om offentlig upphandling att vid upphandling av tjänster ställa krav eller villkor som ligger vid sidan av den aktuella tjänsten, exempelvis betalning av kostnader för upphandlingens genomförande.
Ordförande Birgitta Wahlman m fl (m), ledamot Ingela Gille Rausén (fp) och ledamot Fredrik Wallén (kd) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Ledamot Leif Larsson (v) yrkade avslag till förvaltningens förslag samt förordade bifall till förslaget i motionen.
Ordförande ställde proposition på förslagen och fann därvid bifall till (m+fp+kd):s yrkande om bifall till förvaltningens förslag.
Skrivelse till Kommunstyrelsen från (s) och (v), dnr 325-216-2008
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 25 mars 2008.
Dnr 006-105-2008.
Förvaltningen ställer sig positiv till en översyn av lagstiftningen beträffande familjehem – adoption. Förvaltningen ser dock i dagsläget, inget behov av att inrätta en särskild arbetsgrupp för utbildning och rekrytering av familjer åt svenska adoptivbarn. En fungerande utbildning för blivande adoptivföräldrar finns redan idag och förvaltningen har inte upplevt några svårigheter att rekrytera adoptivföräldrar till svenska adoptivbarn i de fall som förekommit.
______________________
Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från Kommunstyrelsen.
Ordförande Birgitta Wahlman m fl (m), ledamot Ingela Gille Rausén (fp), ledamot Fredrik Wallén (kd) och ledamot Leif Larsson (v) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
anslöt sig till (m+fp+kd):s yrkande
Vice ordförande Berit Kruse m fl (s) yrkade avslag till förvaltningens förslag samt förordade bifall till förslaget i motionen.
Ordförande ställde proposition på förslagen och fann därvid bifall till (m+fp+kd+v):s yrkande om bifall till förvaltningens förslag.
Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 311-5070/2007
Dnr 006-021-2008.
En motion (2007:41) om principerna inför detaljplanearbetet av Norra Stationsområdet samt om utvecklingen av den närliggande Bellevueparken har översänts till förvaltningen för yttrande. Förvaltningen tar inte ställning till motionen.
_________________
”Vi anser i enlighet med förvaltningen att frågan inte direkt berör Hässelby-Vällingby stadsdelsnämndsområde och instämmer där i förvaltningens syn.
Det som är principiellt viktigt är dock och som vi vill ändå lyfta fram i detta ärende är att tillgängliga markytor måste planeras och ordnas så att hänsyn tas till barn och unga. Barnperspektivet är nödvändigt och viktigt vid all stadsplanering i staden men särskilt viktigt blir det i tätbebyggda områden som t.ex. Norrmalmsområdet.”
Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 322-858/2008
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 8 april 2008.
Dnr 006-175-2008.
Utbildningsförvaltningens förslag till skolplan omfattar fyra avsnitt; Inledning, Kunskap i fokus, Värderingar, trygghet och elevhälsa samt Styrning och ledning. I förslaget till skolplan behandlas skolans huvuduppgift, olika kunskapsområden, värderingsgrunden, skolans förutsättningar samt uppföljning och utvärdering.
Vice ordförande Berit Kruse m fl (s), ledamot Leif Larsson (v) och ledamot Tomas Melin (mp) reserverade sig mot beslutet enligt följande:
Stadsdelsnämnden beslutar att i huvudsak bifalla förvaltningens förslag till beslut
Stadsdelsnämnden anför följande
I förslaget till ny skolplan saknar vi flera delar som är viktiga för såväl lärare, som för elever och föräldrar. För att skolorna ska ha möjligheten att arbeta med barnens kunskapsutveckling måste det finnas en strategi hur detta ska gå till. Skolplanen ger inte uttryck för vikten av uppdraget för skolan att tillvara barnens nyfikenhet och kreativitet på ett sätt så att de utvecklas i skolan.
I detta arbete är personalens möjlighet till kompetensutveckling och fortbildning viktigt, ett område som måste stärkas i förslaget till ny skolplan.
Det tidigare samarbetet mellan förskola och skola på lokal nivå har komplicerats av att grundskolan numera är centralt placerade under Utbildningsnämnden. Därför bör arbetet med integrering och övergång mellan förskola och grundskola finnas med i den nya skolplanen. Även vikten av det lokala samarbetet mellan skolan och t ex socialtjänst, polis och fritidsverksamheter är något som bör slås fast i skolplanen. Trots stora ord om ett utökat arbete mot mobbning saknas tydlighet kring hur man på ett preventivt sätt ska arbeta kring dessa frågor i stockholms skolor. Även när det gäller samarbetet och dialogen med hemmen och elevernas inflytande i skolan saknas riktlinjer. Utöver detta motsätter vi oss att elevernas frånvaro ska redovisas i betygen.
Vi vet att skolorna i Stockholm lider av stora problem på grund av de besparingar den borgerliga majoriteten har beslutat att genomföra. Därför måste stadens utbildningsverksamhet tillföras ökade resurser så att verksamheten har möjlighet att utvecklas i den riktning en skolplan slår fast.”
Vice ordförande Berit Kruse m fl (s) lade fram ett eget förslag till beslut och yrkade bifall till detta.
Ledamot Leif Larsson (v) och ledamot Tomas Melin (mp) anslöt sig till (s):s förslag.
Dnr 006-174-2008.
I en utredning föreslår stadsledningskontoret att ett kontaktcenter för äldre – Äldre direkt – inrättas inom staden. Inledningsvis ska verksamheten starta i mindre skala, och ett nytt telefonnummer lanseras från och med den 1 juli 2008. Förslaget innebär att Hässelby-Vällingby stadsdelsområde ansluts från start, och att övriga stadsdelar ansluts etappvis under hösten 2008. Hässelby-Vällingby har valts ut för att stadsdelen redan har ett fungerande kontaktcenter med etablerad teknik och personal sedan snart tre år tillbaka. Stadsdelsnämnden föreslås få tillskott av centrala ekonomiska medel för att underlätta projektets genomförande. Från och med år 2009 finansieras Äldre direkt inom ramen för de medel som är avsatta för stadens äldreomsorg. Budgetmedel omfördelas därmed till den nya organisation som tar över Äldre direkt i sin helhet. Förvaltningen tillstyrker förslaget att inrätta Äldre direkt, och att inledningsvis placera verksamheten i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltnings befintliga kontaktcenter i avvaktan på en permanent placering.
1. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till Kommunstyrelsen som svar på remissen.
2. Stadsdelsnämnden uttalar att Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm bör utvärderas efter första verksamhetsåret.
Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 051-823/2008
Dnr 006-173-2008.
Stadens nu gällande e-strategi antogs av kommunfullmäktige 2001. I budgeten för 2007 anges att Stockholms stads e-strategi ska revideras och tillämpas i verksamheterna under 2008. Uppdateringen av E-strategin har utgångspunkten i att staden genom att utnyttja informationstekniken på ett strategiskt och målinriktat sätt kan underlätta invånarnas och företagarnas kontakt med staden samt att ge de anställda ett väl fungerande IT-stöd som effektiviserar det dagliga arbetet.
Stadsdelsförvaltningen ser positivt på de övergripande mål och insatsområden som e-strategin anger för stadens IT-utveckling och den ambitionsnivå som uttrycks i texterna. Om e-strategin ska fungera som ett strategiskt måldokument vore det dock önskvärt om dokumentet hade varit tydligare till struktur och innehåll.
Ordförande Birgitta Wahlman m fl (m), ledamot Ingela Gille Rausén (fp) och ledamot Fredrik Wallén (kd) lämnade följande särskilda uttalande till vilket ledamot Tomas Melin (mp) anslöt sig till:
”Vi noterar med glädje att denna nya e-strategi på många sätt stärker våra egna lokala utvecklingssträvanden.
Att kunna använda e-tjänsterna för att utveckla Medborgardialogen ligger helt i linje med de förslag vi inom den lokala Alliansen arbetar för.
Också möjliggörande av utveckling av Kontaktcenter för både medborgare och företagare välkomnas.
Det valfrihetsarbete vi nu på allvar har satt igång kommer att ha stor nytta av denna nya e-strategi. Vi är särskilt nöjda med ansatsen att servicen ska vara organisationsöverskridande. Medborgarna ska inte behöva hålla reda på hur stadens organisation ser ut, eller behöva anpassa sig efter olika förvaltningars olika typer av system. Att man också ständigt vill utveckla den moderna tekniken tyder på en vilja att aldrig slå sig till ro. Här ser vi också den utveckling som staden redan påbörjat inom ramen för projektet Vällingby e-center.
Vi vill även lyfta fram möjligheten att använda sig av systemet ”way” som är ett internationellt provat system för att tillgängliggöra internet för funktionshindrade.
Anmäldes förteckning över inkomna handlingar till Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning samt
inkomna medborgarförslag.
Dnr 000-158-2008.
Anmäldes stadsdelsnämndens uppdragslista per den 22 april 2008.
Dnr 000-159-2008.
Svar på skrivelse från socialdemokraterna 2007-05-15
Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 18 mars 2008.
Dnr 511-259-2007.
I en skrivelse från Berit Kruse(s) föreslås att stadsdelsnämnden tar initiativ till att en seminariedag planeras och genomförs och att förvaltningen får i uppdrag att i samarbete med det lokala brottsförebyggande rådet och andra berörda instanser ta fram en plan för hur arbetet ska bedrivas i syfte att förbättra situationen för ungdomarna i stadsdelen. Stadsdelsförvaltningen avser att genomföra verksamhetsgemensamma seminariedagar och utbildningar i stadsdelsområdet för att stärka samarbetet mellan de olika verksamheterna.
Ordförande Birgitta Wahlman m fl (m), ledamot Ingela Gille Rausén (fp) och ledamot Fredrik Wallén (kd) lade fram ett eget förslag till beslut och yrkade bifall till detta. Vice ordförande Berit Kruse m fl (s) och ledamot Tomas Melin (mp) anslöt sig till förslaget.
1. Stadsdelsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.
2. Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att planera för en seminariedag under hösten för stadsdelsnämnden med syftet att skaffa sig ökade kunskaper om ungdomskriminaliteten i stadsdelen, samt uttala följande:
Det arbete som berörda parter genomför inom det brottsförebyggande området är mycket lovvärt och framåtsyftande. Här har en av framgångsfaktorerna varit att konkret samla dem som i vardagen bör, kan och ska arbeta med det trygghetsskapande arbetet. Stadsdelsnämnden ser senare fram emot en rapport om hur arbetet fortskrider.
ÖVRIGA FRÅGOR
Anmälan av skrivelse
Anmälan av skrivelse 22 april 2008 från Berit Kruse m fl (s).
Dnr 400-215-2008
Dnr 500-216-2008
Anmälan av skrivelse 22 april 2008 från Leif Larsson (v).
Dnr 400-217-2008
Stadsdelsnämnden överlämnar skrivelserna till förvaltningen för beredning.