Din position: Hem > Stockholms stad > Äldrenämnden > Sammanträde 2007-01-16
Justerat den 18 januari 2007 Ewa Samuelsson Leif Rönngren
Ordförande Ewa Samuelsson (kd)
Vice ordförande Leif Rönngren (s)
Ledamöter Olle Andretzky (m)Birgitta Holm (m)Carolin Ludvigsson (m)Bengt Lagerstedt (m)Marie Ljungberg Schött (m)Helen Jäderlund Eckardt (fp)Berit Kruse (s)Lars-Åke Henriksson (s)Norma Aranda de Gutiérrez (s)Margareta Johansson (v) Eivor Karlsson (mp)
Tjänstgörande ersättare - - -
Ersättare Ralph Svalstedt (m)Diana Wallhager (fp)Carina Franke (kd)Henry Holmström (s)Catarina Carbell (s)Olle Palmborg (s) Ulla-Liza Blom (s)
Förhinder: Kitty Ericsson (m), Louise Åstrand (m), EvaMargareta Nyhlén (m), Tünde Kovach (m), Mujde Rashid (v) samt Ann-Sofi Matthiesen (mp).
Inga-Lill Björck (Kommunal) närvar som fackrepresentant.
Dessutom var förvaltningschef Gunnel Rohlin, enhetscheferna Marianne Hedenström och Raili Karlsson, utredare Lars B Strand, kanslichef Patric Rylander samt nämndsekreterare Göran W Edenberg närvarande.
Ordföranden Ewa Samuelsson öppnade sammanträdet.
Utdelades förteckning. Närvarande ledamöter och ersättare presenterade sig.
Noterades närvarande ledamöter och tjänstgörande ersättare.
Vice ordföranden Leif Rönngren utsågs att tillsammans med ordföranden Ewa Samuelsson justera dagens protokoll.
Vice ordföranden Leif Rönngren anmälde en skrivelse på övriga frågor.
I övrigt fastställdes dagordningen.
Ärende
Förelåg tjänsteutlåtande 2006-12-05 , Dnr 1/2007
Yrkande
Ordföranden Ewa Samuelsson önskade flytta aprilsammanträde till den 23 april, men yrkade i övrigt bifall till förvaltningens förslag.
Beslut
Äldrenämnden beslöt enligt ordförandens yrkande följande sammanträdesdagar för äldrenämnden 2007:
13 februari
20 mars
23 april (ändrad tid)
15 maj
19 juni
21 augusti
18 september
16 oktober
13 november
18 december
Förelåg tjänsteutlåtande 2006-12-05, Dnr 2/2007
Ordföranden Ewa Samuelsson yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Ledamoten Margareta Johansson (v) anmälde ett särskilt uttalande:
Vänsterpartiet förordar i sin verksamhetsplan och budget för Stockholms stad att äldrefrågorna kvarstår inom socialtjänstförvaltningen.
Vänsterpartiet anser att Äldreombudsman och kommunstyrelsens pensionärsråd ska kvarstå under kommunstyrelsen, för att understryka deras betydelse och självständighet i förhållande till den verksamhet som de granskar.
Vänsterpartiet säger nej till onödig byråkrati i form av en äldrenämnd. Äldreomsorg är en del av socialtjänsten och vi förordar därför att äldrefrågorna sammanförs till en äldreenhet med ett äldreutskott under socialtjänstnämnden. Äldreomsorgsinspektörerna ingår i äldreenheten. Trygghetsjouren blir kvar hos socialtjänstnämnden liksom bidragsgivning till äldreorganisationer.
Äldreförvaltningens organisation godkänns enligt detta tjänsteutlåtande.
Instruktionen för kommunstyrelsens pensionärsråd ändras till följd av ändrad organisation
Instruktionen för äldreombudsmannen ändras till följd av ändrad organisation
Äldreförvaltningen får i uppdrag att utarbeta förslag till instruktion för äldreomsorgsinspektörerna
Förelåg tjänsteutlåtande 2006-12-11 , Dnr 3/2007
Äldrenämnden beslutar att delegera förtecknade ärenden och ärendegrupper i bilaga 1 till angiven befattningshavare
Förvaltningschefen får rätt att vidaredelegera förtecknade ärenden och ärendegrupper som anges i bilaga 2 till annan anställd
Anmälan av beslut ska ske tertialvis till äldrenämnden om inte annat anges i delegationsförteckningen
Vid förvaltningschefens frånvaro träder i första hand enhetschefen Marianne Hedenström och i andra hand enhetschefen Raili Karlsson in om inte förvaltningschefen beslutar annat.
Förelåg tjänsteutlåtande 2006-12-04 , Dnr 4/2007
Äldrenämnden ansöker hos kommunstyrelsen om en förskottskassa på 10 000 kr
Till kassaförvaltare utses förvaltningschefen Gunnel Rohlin
Attestinstruktion fastställes enligt bilaga 3
Förvaltningschefen får rätt att använda företagsupphandlat privatkort
Förvaltningschefen får rätt att utse andra innehavare av företagsupphandlade privatkort inom äldreförvaltningen.
Förelåg tjänsteutlåtande 2006-12-05, Dnr 5/2007
Äldrenämnden beslöt att förordna Staffan Halleskog som personuppgiftsombud.
Förelåg tjänsteutlåtande 2007-01-08 , Dnr 6/2007
Vice ordföranden Leif Rönngren anmälde ett förslag (s) till beslut och yrkade bifall till detta:
att i huvudsak godkänna förvaltningens förslag till beslut
samt
att därutöver anföra följande
Socialdemokraterna välkomnar inrättandet av en äldrenämnd för övergripande samordning, verksamhetsutveckling och kvalitetsuppföljning. Äldrenämndens arbete med att bistå kommunstyrelsen i framtagandet av de nya riktlinjerna bör ske skyndsamt. Det är inte ytterligare utredningar som kan förbättra kvalitén i omsorgen utan snarare konkreta satsningar och reell påverkansmöjlighet både för personal och brukare.
I budget för 2007 avsatte socialdemokraterna 90 miljoner mer till äldreomsorgen jämfört med år 2006 (46,4 miljoner extra jämfört med de borgerliga partierna) för utökad kvalité och reell valfrihet inom äldreverksamheterna. Bland annat avsåg resursförstärkningen i reservationen satsningar som en följd av de nya riktlinjer som majoriteten valt att återremittera. Det återremitterade förslaget som vi socialdemokrater ville godkänna innebar en tydlig kvalitetsförstärkning på området. Rätt till utevistelse och promenader slogs fast. Det skulle vara möjligt för den enskilde att välja mellan matlådor eller hjälp att tillaga maten. Det slogs fast att äldre hade rätt att få sin bostad städad varannan vecka, fönsterputs minst en gång per år samt hjälp med inköp minst en gång per vecka och så vidare. Syftet med de nya riktlinjerna är utöver kvalitetshöjningen att säkerställa en likställighet för de äldre i staden och öka rättssäkerheten. Socialdemokraternas resursförstärkning omfattade, förutom medel till de nya riktlinjerna även 2 timmars hemtjänst per vecka utan biståndsbedömning för alla över 75 år, trygghetslarm till alla över 80 år som önskar det samt träffpunkter för äldre.
För oss Socialdemokrater handlar utvecklingen och kvalitetsarbetet mer om innehåll än om formfrågor. Valfrihet är inte en marginaliserad fråga om privat – offentligt driven verksamhet. Valfrihet är ett begrepp som skall fyllas med innehåll. De enskildas val och frihet avgörs dels av de egna förutsättningarna men också av möjligheten till delaktighet och inflytande över den egnas vardag.
Äldrepolitik är mer än enbart frågeställningar om vård och omsorg. Det omfattar även personal- och lönepolitik i offentlig sektor, stadsmiljö- och planeringsfrågor, arbetsmarknad, konsumentfrågor samt tillgänglighet och demokratiaspekter på äldres möjligheter utifrån individens förutsättningar och åldrande, för att nämna några exempel.
För att nämnden skall kunna följa och ta del av äldreomsorgens utveckling i stadsdelarna är det nödvändigt att äldrenämnden löpande också får ta del av stadsdelarnas verksamhetsprogram, budgetar, tertialrapporter och bokslut i form av anmälningsärende till nämnden.
Ledamoten Eivor Karlsson anmälde ett förslag (mp) till beslut och yrkade bifall till detta:
I huvudsak godkänna förvaltningens förslag till beslut samt därutöver ange följande:
Rätt till utevistelse och promenader, den enskilda bör få välja matlåda eller hjälp att tillaga mat, få bostaden städad varannan vecka, säkerställa likställigheten för de äldre i staden.
Vänsterpartiet hänvisar till den budget och verksamhetsplan som vi lagt för äldrefrågorna inom ramen för socialtjänstförvaltningen. I den förordar vi att äldrefrågorna sammanförs i en äldreenhet med ett äldreutskott.
Vänsterpartiet har i sin budget för 2007 avsatt 100,8 mnkr mer pengar till äldreomsorgen än den nuvarande majoriteten. I de förslag till nya riktlinjer som togs fram under vår majoritet och som är återremitterad av den nya majoriteten, ges den äldre en större valfrihet kring beslut om boende och en generösare biståndsbedömning. Kompletterat med en gratis vaktmästartjänst från 75 år ökar det servicen och minskar fallolyckor. Fyra timmars hemtjänst med förenklad biståndsbedömning är också en utökning av servicen.
Ordföranden ställde förslagen mot varann och fann därvid majoritet för sitt eget yrkande.
Äldrenämnden beslöt att
Budget och verksamhetsplan för år 2007 fastställs enligt förvaltningens tjänsteutlåtande
Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen
Äldrenämnden redovisar omslutningsförändringar med 15,7 mnkr till kommunstyrelsen.
Reservation
Mot beslutet reserverade sig (s) och (mp) med hänvisning till egna yrkanden.
Förelåg tjänsteutlåtande 2006-12-12, Dnr 7/2007.
Äldrenämnden beslöt att godkänna det förslag till verksamhetsbidrag för utomstående organisationer som vänder sig till äldre enligt bilaga 1 för år 2007.
Förelåg tjänsteutlåtande 2007-01-08, Dnr 8/2007.
Äldrenämnden beslöt att godkänna redovisad planering för utbildningsinsatser.
Anmäldes och utdelades kommunstyrelsens pensionärsråds protokoll nr 1/2007, tisdagen den 11 januari.
Äldrenämnden beslöt att lägga anmälan till handlingarna.
Äldreförvaltningen ges därför i uppdrag att återkomma till nämnden och presentera ett förslag till rutiner för hur äldrenämnden ska få del av stadsdelsnämndernas viktigare ärenden beträffande äldreområdet.
Ledamoten Eivor Karlsson (mp) anmälde instämmande.
Skrivelsen överlämnas till förvaltningen för beredning.
- Hälso- och sjukvårdsnämnden: Inbjudan till seminarium 2007-02-16 om hälsosamtal – förebyggande hembesök till äldre personer
- Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum: Inbjudan till seminarium 2007-03-16 – Mellan det ordinära och det särskilda boendet
Äldrenämnden beslöt att 3 + 3 hade möjlighet att anmäla sig för deltagande. Ersättning utgår enligt gällande arvodesregler.
Anmäldes intresse för prenumerationer av ”Dagens samhälle” och Äldrecentrums tidskrift. Då ett flertal medlemmar redan har prenumeration på Dagens samhälle samt då prenumerationer på Äldrecentrums tidskrift redan är beställda
Beslöts
att övriga kan anmäla intresse till nämndsekreteraren.
Förvaltningen planerar utbildning för nämnden.
Äldrenämnden föredrog 2 halvdagar.