Din position: Hem > Stockholms stad > Spånga-Tensta stadsdelsnämnd > Sammanträde 2010-10-28
Öppet forum, klockan 18:00Sammanträdet inleds med information från projektet föräldrakra Läs mer...ft och information från "Hela människan". Därefter går stadsdelsdirektören igenom de ärenden som ska behandlas vid dagens sammanträde och allmänheten har möjlighet att ställa frågor. Tidigast klockan 18:30 börjar det formella sammanträdet.Förhinder anmäls till Anna Birgersson, nämndsekreterareTelefon: 08-508 03 051E-post: anna.birgersson@stockholm.se
Stadsdelsnämnden beslöt vidare att protokollet ska justeras den 3 november 2010.
Det anmäldes att protokollet fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 30 september justerades den 6 oktober 2010.
______________________
Beslut
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har inget att erinra mot remissen.
Ärendet
Kommunstyrelsen har remitterat en motion, författad av Hadar Cars (Fp), innehållande förslag om att Stockholm stad låter utreda förutsättningarna för uppförande av en vattenorgel i Stockholm. Förvaltningen har inget att erinra mot förslaget.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 5 oktober 2010.
Dnr 359-2010-1.5.3.
Beslutsgång
Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.
1. Stadsdelsnämnden godkänner månadsrapporten för september 2010.
2. Stadsdelsnämnden godkänner justering av årsmålet för sjukfrånvaro från 7,8 till 7,5 procent.
3. Stadsdelsnämnden godkänner justering av årsmålet för nöjda brukare inom daglig verksamhet, korttidsboende samt LSS boende, vuxna och barn från 60 till 90 procent
Lämnad prognos innebär ett underskott om 0,2 mnkr före och ett nollresultat efter resultatöverföring. Prognosen efter resultatöverföring är oförändrad jämfört med tertialrapport 2.
Stadsdelsnämnden prognostiserar ett underskott om 6,1 mnkr för ekonomiskt bistånd och ett underskott om 2,0 mnkr för flyktingmottagande jämfört med budget. Förskolan har en positiv avvikelse om 3,9 mnkr efter resultatöverföring. Omsorgen för personer med funktionsnedsättning har en positiv budgetavvikelse om 3,5 mnkr. Budgetavvikelse inom individ- och familjeomsorgen är positiv om 0,2 mnkr.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 8 oktober 2010.
Dnr 255-2010-1.2.1.
Nämnden godkänner förvaltningens förslag till parkplan för Spånga.
I enlighet med Stockholms Parkprogram, antaget av kommunfullmäktige 2006, har Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning i samarbete med Trafikkontoret och boende i området, tagit fram en parkplan för Spånga. Parkplanen innefattar stadsdelarna Solhem, Sundby, Flysta, Lunda och Bromsten.
Syftet med parkplanen är att ta fram riktlinjer för hur Spångas parker och grönområden ska utvecklas och skötas. Planen ska även kartlägga behov av investerings- och skötselåtgärder samt fungera som underlag för prioritering av åtgärder vid budgetarbete och fysisk planering.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 12 oktober 2010.
Dnr 409-2010-3.1.
Särskilt uttalande
Vice ordföranden Ornina Younan (S) lade gemensamt för S+MP+V fram ett särskilt uttalande enligt följande:
”Särskilt uttalande
I Parkplanens planunderlag nämns Barnkonventionen, att barn och ungdomar ska vara delaktiga i förändringen av parkmarken. Vi skulle önska en tydligare beskrivning hur barn och ungdomar rent konkret varit med i processen att ta fram Parkplan Spånga”.
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd deltar i projektet ”Verksamhet och hälsa”, under förutsättning att Svenska ESF -rådet bifaller den ansökan som inlämnas av kommunstyrelsen och Farsta stadsdelsnämnd.
Paragrafen justerades omedelbart.
Farsta stadsdelsförvaltning har utifrån en tidigare genomförd förstudie nu utarbetat en ansökan till Svenska ESF-rådet om utvecklingsmedel till ett tvåårigt projekt kallat ”Verksamhet och hälsa”. Målsättningen med projektet är att skapa effektiva, hälsosamma och attraktiva arbetsplatser. Minskad kort och långtids sjukfrånvaro genom ökat inflytande och ansvarstagande, utveckla formerna för kommunikation på arbetsplatsen samt att utveckla samarbetet mellan chef och medarbetare. I projektet deltar 150 deltagare/ stadsdel i 2 år med en budget på ca 25.000/ deltagare.
Projektet planeras genomföras tillsammans med stadsdelsnämnderna Skarpnäck, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista samt Upplands Väsby kommun. Personalstrategiska avdelningen vid stadsledningskontoret i Stockholm föreslås vara projektägare tillsammans med Farsta stadsdelsförvaltning, och därmed ansvara för den övergripande projektledningen och samordningen.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 27 september 2010.
Dnr 434-2010-1.2.6.
BeslutStadsdelsnämnden ger stadsdelsdirektör Maria Häggblom rätt att vidaredelegera rätten att för stadsdelsnämndens räkning genomföra upphandling av konsulttjänster för chefer under omställning, innebärande rätt att MBL-förhandla, godkänn förfrågningsunderlag, annonsera, utvärdera anbud, besluta om tilldelning av kontrakt samt underteckna avtal, till stadsdirektör Irene Lundqvist Svenonius.
Kommunstyrelsen inbjuder till en gemensam upphandling av konsulttjänster för chefer under omställning.
En förutsättning för deltagande är att stadsdelsnämnden ger stadsdelsdirektör Maria Häggblom rätt att vidaredelegera rätten att för nämndens räkning genomföra upphandlingen till stadsdirektör Irene Lundqvist Svenonius.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 6 oktober 2010.
Dnr 436-2010-2.2.2.
Förslag till beslut
Ordföranden Ann-Katrin Åslund (FP) föreslog gemensamt för FP+M+KD att nämnden skulle ställa sig bakom förvaltningens förslag.
Vice ordföranden Ornina Younan (S) lade gemensamt för S+MP+V fram ett förslag till beslut och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det.
Ordföranden ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden hade beslutat att anta FP+M+KD:s förslag.
Reservation
Reservation anmäldes av vice ordföranden Ornina Younan (S), ledamöterna Awad Hersi (MP), Jonas Ljungstedt (V), Anna Jonazon (S), Rune Olofsson (S) och Azad Hassan (S) till förmån för eget förslag:
”Förslag till beslut
Att avslå förvaltningens förslag.
Vi tycker att det är hög tid för majoriteten att ta ansvar för sin politik gentemot förvaltningspersonalen och medborgarna. Vi tror att beslut fattas bäst närmast medborgarna”.
Stadsdelsnämnden ansöker hos Folkhälsoinstitutet om projektmedel, 4.456.000 kronor, för projektet Föräldrakraft i Spånga-Tensta, del 2, under tiden 2011-01-01- 2013-12-31.
Spånga-Tensta är en av de stadsdelar och kommuner som fick medel från Folkhälsoinstitutet för utveckling av föräldrastöd 2009.
Inriktningen i den nya projektansökan innebär ett fortsatt arbete med att ytterligare anpassa föräldrastödet till olika föräldragruppers behov. Fokus ligger främst på de föräldrar som är utlandsfödda och relativt nya i Sverige.
Utgångspunkten är att ha det föräldrastödsprogram som utvecklas i nuvarande projekt, ”ABC- Alla Barn i Centrum” som en bas och att sedan bygga på med träffar som är anpassade till de olika sammanhang som programmet erbjuds i. Tyngdpunkten för arbetet kommer att ligga under åren 2012 och 2013.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 11 oktober 2010.
Dnr 465-2010-1.2.6
Spånga - Tensta stadsdelsnämnd godkänner att Åsa Malmgren, enhetschef på Enheten för beroendevård och socialpsykiatri inom IOF deltar i en studieresa till Skottland den 7-12 november 2010. Studieresan anordnas inom ramen för projektet ”Bostad först i Stockholm” som står för alla omkostnader.
Under 2009 beslutades att Bostad först skulle provas i Stockholms stad och Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen fick uppdraget att leda ett projekt med syfte att utforma en Bostad först modell för Stockholms stad. Projektet startade i augusti 2010. Arbetet sker i partnerskap med Stockholms Stadsmission, Svenska Bostäder och Lunds universitet. Från staden ingår Enheten för Hemlösa, samt stadsdelarna Hässelby - Vällingby och Spånga - Tensta. Projektarbetsgruppen ska nu göra en studieresa till Skottland för att besöka och utbyta erfarenheter med ett antal Bostad först projekt i bl.a. Glasgow och Edinburgh.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 13 oktober 2010.
Dnr 470-2010-1.2.5
Stadsdelsnämnden lägger skrivelsen till handlingarna.
Svar på skrivelse från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd med begäran om utvärdering av aktivitetsplanen och konkurrensutsättningarna i Spånga-Tensta.
Förvaltningen har inte konstaterat att det skett några försämringar av verksamhetens kvalitet eller brukarnas möjligheter till insyn och delaktighet med anledning av att dessa konkurrensutsatts.
Ett förbättringsområde gäller planering för deltagande i såväl centrala som lokala upphandlingar för att säkerställa att blivande avtal motsvarar verksamheternas behov. Även nödvändigheten av samarbete med entreprenörer och leverantörer samt uppföljning och utvärdering av upphandlad verksamhet bör uppmärksammas mer.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 16 september 2010.
Dnr 84-2010-1.1.
Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen.
Den ekonomiska redovisningen för socialstyrelsemedlen skickades in i utsatt tid. Redovisningen skickades direkt till socialstyrelsen utan att gå via nämnden vilket skulle ha gjorts. Förvaltningen föreslår nu att nämnden godkänner redovisning och sänder protokollet till socialstyrelsen.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 29 september 2010.
Dnr 446-2010-1.2.6.
Stadsdelsnämnden lägger förteckningen till handlingarna.
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat förteckning över inkomna och upprättade handlingar under september 2010 i pärm på sammanträdet.
Stadsdelsnämnden lägger protokollet till handlingarna.
Protokoll från lokala pensionärsrådets sammanträde den 23 september 2010 anmäldes.
Dnr 3-2010-1.1.
_______________________
Protokoll från lokala handikapprådets sammanträde den 20 september 2010 anmäldes.
Dnr 4-2010-1.1.
____________________
Inget nytt.
__________________
___________________
I pärm på bordet anmäldes inkomna protokoll med mera
(Bilaga § 11)
Stadsdelsnämndens sammanträde den 25 november ställs in.
1. Stadsdelsnämnden ger Sociala delegationen i uppdrag att skriftligen till Socialstyrelsen redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att komma till rätta med påtalade brister.
2. Sociala delegationen ska anmäla sin redovisning till Socialstyrelsen vid nästa nämndsammanträde.
Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 27 oktober 2010.
Dnr 1.2.1-432/2010