Din position: Hem > Stockholms stad > Stadsholmen > Sammanträde 2007-02-22

Sammanträde 2007-02-22

Datum
Klockan
09.00
Plats
Svenska Bostäders kontor på Söder Mälarstrand / Heleneborgsgatan 2 A

OBS! Fotografering av styrelsen till verksamhetsplanen 2006 kommer att ske direkt efter st Läs mer...yrelsemötet.

2 Fastställande av dagordning

3 Anmälan om protokollsjustering

4 Fyllnadsval styrelsen, anmälan

11 Kommande sammanträdestider

Mötesinformation

Justeras:
Teres Lindberg Hugo Nordenfelt Folke Dellström

Närvarande:

Ordföranden Kristina Alvendal (m)

Vice ordföranden Teres Lindberg (s)

Ledamöterna
Hugo Nordenfelt (m)
Theréz Randquist (m)
Hans-Göran Olsson (fp)
Leif Hjärpe (s)
Yvonne Ruwaida (mp) fr o m § 8
Folke Dellström (Samfundet S:t Erik)

Suppleanterna
Kerstin Gustavsson (m)
Gabriel Holmberg (m)
Gulan Avci (fp)
Karin Ehlin Kolk (s)
Håkan Sundman (s)
Mehdi Oguzsoy (v) tjg §§ 1-7
Kerstin Westerlund Bjurström (Samfundet S:t Erik)

Personalrepresentanten
Kjell Savenholm
Eva Blomqvist

Verkställande direktören
Sven Belfrage

Dessutom närvarade tjänstemännen vid Svenska Bostäder Torbjörn Dacke, Klas Heldesten och Göran Wendel.

§1 Val av justeringsmän

Styrelsens vice ordförande samt ledamöterna Hugo Nordenfelt och Folke Dellström utsågs att justera dagens protokoll.

§2 Fastställande av dagordning

Utsänt förslag till dagordning godkändes.

§3 Anmälan om protokollsjustering

Anmäldes att protokoll från styrelsens sammanträde den 19 december 2006 (nr 6 - 2006) är justerat och utsänt.

§4 Fyllnadsval styrelsen, anmälan

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Anmälan om fyllnadsval”, daterad den 5 februari 2007, (Bilaga § 4).

Styrelsen beslutade, i enlighet med verkställande direktörens hemställan, att godkänna anmälan.

§5 Nya firmatecknare

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Nya firmatecknare”, daterad den 5 februari 2007, (Bilaga § 5).

Styrelsen beslutade, i enlighet med verkställande direktörens hemställan, att Stadsholmens firma skall tecknas två i förening av Kristina Alvendal, Folke Dellström, Leif Hjärpe, Teres Lindberg, Hugo Nordenfelt, Hans-Göran Olsson, Theréz Randquist, Yvonne Ruwaida och Sven Belfrage;

eller

två i förening av Sven Belfrage, Torbjörn Dacke, Patrik Emanuelsson, Mona Finnström, Klas Heldesten, Thomas Lundmark, Roland Nilsson, Sandra Plavinskis och Göran Wendel.

§6 Resultatrapport och uppföljning av verksamheten 2006

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Resultatrapport och uppföljning av verksamheten 2006”, daterad den 8 februari 2007, (Bilaga § 6).

Styrelsen beslutade, i enlighet med verkställande direktörens hemställan, att godkänna rapporten.

§7 Finansrapport tertial 3 2006

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Finansrapport 3:e tertialet 2006”, daterad den 5 februari 2007, (Bilaga § 7).

Styrelsen beslutade, i enlighet med verkställande direktörens hemställan, att godkänna finansrapporten för 3:e tertialet 2006.

§8 Årsredovisning 2006

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Årsredovisning samt förslag till vinstdisposition för verksamhetsåret 2006”, daterad den 5 februari 2007, (Bilaga § 8).

Vid överläggning noterades att förslaget till årsredovisning är i behov av vissa redaktionella justeringar. Verkställande direktören åtog sig att genomföra dessa justeringar.

Styrelsen beslutade att, med de redaktionella justeringarna, fastställa förslaget till årsredovisning samt godkände förslaget till vinstdisposition.

§9 Revidering av hyresvillkor för föreningsgårdar

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Revidering av hyresvillkor för föreningsgårdar”, daterad den 12 februari 2007, (Bilaga § 9).

Under överläggning yrkade vice ordföranden samt ledamöterna Leif Hjärpe och Yvonne Ruwaida, med instämmande av suppleanten Mehdi Oguzsoy, att styrelsen beslutar

att återremittera ärendet

samt att därutöver anföra följande

Kommunfullmäktige beslutade den 15 december 2003 om en renodling av stadens fastighetsbestånd. Syftet var att erhålla en rationell och effektiv fastighetsförvaltning. Syftet var inte att öka stadens hyresintäkter. Därför är det anmärkningsvärt att målet i förhandlingarna om hyra för föreningsgårdarna skall vara att på sikt i huvudsak uppnå långsiktig kostnadstäckning och att hyrorna successivt ska trappas upp för att uppnå detta mål

Till AB Stadsholmen överfördes kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Då utnyttjas bolagets särskilda kompetens för förvaltningen. I vissa av dessa fastigheter bedrivs kulturverksamhet genom samlingslokaler. Vi är angelägna om att främja det fria kultur- och föreningslivet och dessa fastigheter är en viktig del i detta ändamål.

Stadsledningskontoret fick i höstas i uppdrag att genomföra en översyn av de ekonomiska konsekvenser som uppstår för kultur- och föreningsverksamheter i staden i samband med renodlingen av fastighetsbeståenden men denna översyn har ännu inte levererats.

Det är av vikt att poängtera att tanken med renodlingen generellt var att det skulle finnas en ekonomisk balans i det paket av fastigheter som överfördes till Stadsholmen och att Stadsholmen därmed skulle kunna driva verksamheten utifrån en slags långsiktig självkostnadsprincip. Detta är dock inte detsamma som att betrakta varje enskild fastighet på det viset. Dessutom är det värt att beakta att de överförda fastigheterna enligt resultatrapporten för 2006 kommer att ge ett positivare resultat de första åren än vad som bedömdes vid förvärvstillfällena.

Vi anser vidare att staden bör ta de ökade ekonomiska behoven för kultur- och föreningsverksamheter i kulturhistoriskt värdefulla fastigheter i beaktande i kommande budgetsammanhang.”

Under överläggning yrkade ordföranden samt ledamöterna Hugo Nordenfelt, Theréz Randquist och Hans-Göran Olsson, att styrelsen beslutar

att återremittera ärendet

samt att därutöver anföra följande

Ett nytt förslag från företagsledningen bör omfatta den kommande hyrestiden om tre år. Under innevarande år bör hyreshöjningen dock begränsas till en indexuppräkning av gällande hyra.”

Styrelsen beslutade i enlighet med hemställan av ordföranden m fl.

Mot beslutet reserverade sig, såvitt avser andra att-satsen i beslutet, vice ordföranden samt ledamöterna Leif Hjärpe och Yvonne Ruwaida.

§10 Ombildning till bostadsrätt

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Ombildning till bostadsrätt”, daterad den 7 februari 2007, (Bilaga § 10). Vidare förelåg skrivelse från ledamoten Folke Dellström daterad den 8 februari 2007 (Bilaga § 10 a) jämte skrift daterad den 9 november 2006 från Samfundet S:t Erik ställd till ordföranden (Bilaga § 10 b).

Verkställande direktören noterade att texten på sid 3 i skrivelsen, Bilaga § 10), angående kulturhistorisk bedömning skall ha följande ändrade lydelse:

”…….kulturhistorisk eller historisk synpunkt.

§ Gul som betecknar bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.

En mer ingående ……”

Under överläggning yrkade ledamoten Folke Dellström, med hänvisning till skrifter, Bilaga 10 a-b, att styrelsen beslutar

att försäljning av fastigheter ur AB Stadsholmens bestånd endast undantagsvis och efter särskild prövning skall kunna komma ifråga,

att den särskilda prövningen skall göras med utgångspunkt från den enskilda fastighetens unika och historiska värde och dess betydelse för helheten,

samt att endast fastigheter av mindre sådana värden skall komma ifråga för försäljning.”

Under överläggning yrkade vice ordföranden och ledamoten Leif Hjärpe, med instämmande av suppleanten Mehdi Oguzsoy, att styrelsen beslutar

att i enlighet med den Socialdemokratiska budgetreservationen i kf, samt reservation i

Stockholm Stadshus AB, inte ombilda eller utförsälja allmännyttan

samt att därutöver anföra följande

När det gäller Stadsholmens bestånd så går det inte enbart se byggnaderna som skal till ett offentligt gaturum. De måste behandlas som en helhet för att i framtiden kunna berätta en historia också om hur livet levdes i husen. Detta är viktigt även om de flesta i dag inte annat än undantagsvis kan visas invändigt för allmänheten.

Om stadsholmens bestånd övergår i bostadsrättsägo omöjliggörs också bevarandet av ett för stockholmarna viktigt kulturarv. Det finns en övervägande risk att det senaste i modeväg blir det enda som duger när det till exempel gäller köksinredningar, komfort, material och detaljer.

Endaste EN långsiktig ägare kan visa den professionalism som behövs för att upprätta tydliga bevarandemål. Det handlar om kunskap om teknik, material, detaljer och historia. Men framförallt handlar det om att ha tillräcklig professionell överblick för att kunna göra de avvägningar som krävs för att så långt som det är möjligt tillgodose praktiska krav, inte minst säkerhetskrav, utan att värden och upplevelse går till spillo.

Stadsholmen har under många år, och på ett professionellt sätt, varit garanten för att Stockholmarnas historia tas till vara och bevaras samtidigt som det utvecklas. Marknaden kommer aldrig att klara att vara drivande för att skapa en bra atmosfär och mix bland husen och i områdena för att upprätta kulturhusimagen när det gäller t ex hantverkslokaler och konstnärsateljéer.

Ombildning av stadsholmens bestånd är inte bara en stöld från stockholmarna rent ekonomiskt och praktiskt. Det är också en stöld av stadens rätt till sin kulturhistoria. Varje liten del av stadsholmens bestånd är en del av Stockholms själ och hjärta. Därför bör beståndet också tillhöra just stockholmarna.

Sammantaget innebär den borgerliga bostadspolitiken att den sociala dimensionen försvinner och att bostaden blir en handelsvara för de resursstarka i samhället. En sådan osolidarisk politik kommer att öka klyftorna i samhället och exkludera allt fler människor från det allra mest grundläggande i ett välfärdssamhälle, - rätten till bostad!”

Under överläggning yrkade ledamoten Yvonne Ruwaida att styrelsen beslutar

att i enlighet med den miljöpartiets budgetreservationen i kf, samt reservation i

Stockholm Stadshus AB, inte ombilda eller utförsälja allmännyttan,

samt att ge vd i uppdrag att genomföra en konsekvensanalys av vad majoritetens

ägardirektiv innebär för sysselsättningen i bolaget samt utarbeta en strategi för att möta en eventuell sysselsättningsminskning.”

Styrelsen beslutade, i enlighet med verkställande direktörens hemställan, att godkänna i ärendet föreslagen hanteringsordning samt i övrigt godkänna rapporten.

Mot beslutet reserverade sig vice ordföranden samt ledamöterna Folke Dellström, Leif Hjärpe och Yvonne Ruwaida.

§11 Kommande sammanträdestider

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Förslag till sammanträdestider 2007”, daterad den 12 februari 2007, (Bilaga § 11).

Styrelsen beslutade att fastställa följande kommande sammanträdestider år 2007:

29 mars kl 09.00 HK, Vällingby

4 maj kl 09.00 Heldag inkl lunch och avtackning av tidigare styrelse

5 juni kl 09.00 Heleneborgsgatan 2 A

26-28 augusti Studieresa, styrelsemöte

2 oktober kl 09.00 Heleneborgsgatan 2 A

4 december kl 09.00 Heleneborgsgatan 2 A

§12 Inkomna skrivelser

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Skrivelser till AB Stadsholmens styrelse att anmälas på styrelsesammanträde”, (Bilaga § 12).

Styrelsen beslutade, i enlighet med verkställande direktörens hemställan, att godkänna anmälan.