Din position: Hem > Tyresö kommun > Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden > Sammanträde 2024-11-28
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut
Informationen noteras.
Beskrivning av ärendet
Biträdande rektorn Erik Lundbäck besöker gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för att informera om specialpedagogisk verksamhet (SPV).
Ordförandeförslag
Ordförande Christoffer Holmström (S) föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att informationen noteras.
Beslutsgång
Ordföranden frågar om gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden bifaller ordförandeförslaget och finner att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden bifaller det.
GVN/2024:131, GVN/2019:53
Ärendet flyttas till dagordningsplats två (2).
Redovisningen av nämnduppdraget att starta specialpedagogiskverksamhet på el- och energiprogrammet inriktning dator- och kommunikationsteknik godkänns.
Vid nämndssammanträde den 30 november 2023 presenterade enheten för juridik och utredning en utvärdering av Resursskolans verksamhet på Tyresö gymnasium. Utvärderingen visade på positiva resultat för närvaro och kunskaper hos eleverna. Resursskolan gör det möjligt för Tyresö kommun att erbjuda stöd för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) på hemmaplan, vilket minskar beroendet av externa resursskolor. Även kommunens ekonomi har förbättrats genom minskade kostnader för externa placeringar.
Utvärderingen visade att eleverna i Resursskolan fortsatt behöver specialpedagogiskt stöd. Därför beslutades att starta en specialpedagogisk verksamhet inom el- och energiprogrammet, inriktning dator- och kommunikationsteknik, på Tyresö gymnasium. Under våren 2024 pågick förberedelser som lokalanpassningar och antagningsrutiner.
Efter första antagningsomgången i februari 2024 hade 36 elever sökt, och efter omvalsperioden i maj hade 50 elever ansökt, varav 21 i första hand. Vid slutantagningen i juli antogs 12 behöriga elever, det maximala antalet platser. Efterfrågan på utbildningen bedöms vara hög, och utbildningen kommer fortsatt att följas upp inom ramen för Tyresö gymnasiums kvalitetsarbete.
Ordförande Christoffer Holmström (S) föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att:
Yrkanden
Christoffer Holmström (S) yrkar att ärendet flyttas till dagordningsplats två (2).
Handlingar som ingår i beslutet
Tjänsteskrivelse, Redovisning av nämnduppdrag att starta specialpedagogisk verksamhet på el- och energiprogrammet inriktning dator- och kommunikationsteknik
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2023-11-30 § 85
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2020-11-26 § 73
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2019-05-23 § 51
GVN/2024:134
Reservation
Hanne Sofia Carlsson (C) reserverar sig mot beslutet och avser inkomma med en skriftlig reservation (bilaga).
Barn- och utbildningsförvaltningen har sammanställt förslag till nämndplan för gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens verksamhetsområden – verksamhetsområde 6, gymnasium och anpassat gymnasium, och verksamhetsområde 7, vuxenutbildning. Förslaget baseras på kommunplan 2025–2028 med budget för 2025 fastställd av kommunfullmäktige den 24 oktober 2024.
Ordförande Christoffer Holmström (S) föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att nämndplan för gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens verksamhetsområden – verksamhetsområde 6, gymnasium och anpassat gymnasium, och verksamhetsområde 7, vuxenutbildning – för år 2025 antas.
Hanne Sofia Carlsson (C) tilläggsyrkar till ordförandeförslaget att;
Christoffer Holmström (S) och Bengt Bäckström (SD) yrkar avslag till Centerpartiets tilläggsyrkanden.
Vidare ställer ordföranden frågan om gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden bifaller centerpartiets tilläggsyrkande om att fortsätta arbetet med att utveckla programmens utbud. Ordföranden ställer frågan om gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden avslår Centerpartiets tilläggsyrkande. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden avslår centerpartiets tilläggsyrkande.
Slutligen ställer ordföranden frågan om gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden bifaller centerpartiets tilläggsyrkande om att samverka med lokala företag i utformningen av vuxenutbildningar för att kunna möta efterfrågan på arbetsmarknaden idag. Ordföranden ställer frågan om gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden avslår Centerpartiets tilläggsyrkande. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden avslår centerpartiets tilläggsyrkande.
Särskilda yttranden
Bengt Bäckström (SD) lämnar särskilt yttrande (bilaga).
Håkan Andersson (L) lämnar särskilt yttrande (bilaga).
Protokollsanteckningar
Håkan Andersson (L) hade yrkar bifall Centerpartiets tilläggsyrkanden om han hade haft rösträtt.
GVN/2024:132
Månadsrapporten omfattar utfall per den 31 oktober 2024 avseende barn- och utbildningsförvaltningens verksamhetsområden gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
Månadsrapport oktober 2024
GVN/2024:51
StorSthlms justering av prislista för gymnasieskolan i Stockholmsregionen år 2025 med en uppräkning om 2,8 procent antas.
Beslutspunkt 1–3 börjar gälla 1 januari 2025 och ersätter tidigare beslut om prislista för gymnasieskolan i Stockholmsregionen och strukturtillägget för nämnda meritvärdesnivåer.
I enlighet med nuvarande samverkansavtal ska avtalsparterna årligen besluta om eventuell justering av programpriserna. StorSthlms tar fram underlag enligt fastställd beräkningsmodell och därtill görs en politisk bedömning utifrån kommunernas ekonomiska läge och andra aspekter som påverkar utvecklingen av den gemensamma gymnasieregionen.
StorSthlms styrelse föreslår att programpriserna för nationella program och räknas upp med 2,8 procent inför år 2025. Strukturtillägget föreslås räknas upp med 6 procent för de lägsta meritvärdesnivåerna 1 – 79 och 80 - 119, samt med 2,8 procent för meritvärdesnivåerna 0 samt 120 – 159 och 160 – 199.
Kommunerna ska årligen besluta om en eventuell justering av programpengen för respektive utbildning på nationellt program samt strukturtillägg inför nästa budgetår.
StorSthlms styrelse fattade beslut om rekommendation 13 juni 2024.
Tjänsteskrivelse, Uppräkning av programpriser och strukturtillägg inom den gemensamma gymnasieregionen 2025
Rekommendation från StorSthlms till kommuner
GVN/2024:124
Programpriset för introduktionsprogrammet individuellt alternativ (IMA) år 2025 fastställs till 146 568 kronor per elev och år.
Programpriset för introduktionsprogrammet individuellt alternativ med specialpedagogisk inriktning NPF (IMA-SPV/IMA-NPF) år 2025 fastställs till 250 888 kronor per elev och år.
Programpriset språkintroduktion (IMS) år 2025 fastställs till 146 568 kronor per elev och år.
Programpriset yrkesintroduktion fordon och transport (IMYFT) år 2025 fastställs till 153 554 kronor per elev och år.
Programpriset yrkesintroduktion vård och omsorg (IMYVO) år 2025 fastställs till 146 568 kronor per elev och år.
Programpriset yrkesintroduktion försäljning och service (IMYFS) år 2025 fastställs till 146 568 kronor per elev och år.
Programpriset yrkesintroduktion frisör och stylist (IMYHV) år 2025 fastställs till 146 568 kronor per elev och år.
Programpriset Second Chance School år 2025 fastställs till 154 719 kronor per elev och år.
StorSthlm lämnar årligen en rekommendation till kommunerna om prisjusteringar för de nationella program och introduktionsprogrammet programinriktat val. För 2025 är rekommendationen en generell prisökning på 2,8 procent jämfört med 2024. Varje kommun beslutar själv om sina programpriser gällande övriga introduktionsprogram. En översyn har visat att programpriserna generellt ligger på den bra nivå. Dock ligger introduktionsprogrammet för fordon- och transport lägre jämfört med andra kommuner i regionen och lågt i jämförelse med det nationella programmet.
Traditionellt har samtliga introduktionsprogram haft samma prisnivå, men då en justering av de nationella programpriserna gjort de senaste åren för att undvika över- eller underfinansiering, ser förvaltningen nu ett behov av att sätta individuella priser för varje introduktionsprogram. För 2025 föreslås därför en särskild uppräkning av priset för fordon- och transportprogrammet med 7,7 procent, eftersom elevgruppen här är mer resurskrävande än på det nationella programmet. Övriga introduktionsprogram föreslås höjas med 2,8 procent, medan introduktionsprogrammet individuellt alternativ med specialpedagogisk verksamhet bibehåller sin nivå från 2024.
Programpriser för introduktionsprogrammet individuellt alternativ (IMA) år 2025 fastställs till 146 568 kronor per elev och år.
Tjänsteskrivelse programpriser för introduktionsprogrammen och Second chance school 2025
Bilaga 1 Beskrivning av introduktionsprogrammen
GVN/2024:126
Prislistan för anpassad gymnasieskola år 2025 antas.
Finansieringsmodellen för Tyresö anpassad gymnasieskola från och med budgetåret 2025 övergår från att finansieras via anslag till att finansieras via programpeng enligt gällande prislista.
Anpassade gymnasieskolan har nio nationella program samt ett individuellt program, och Tyresö erbjuder programmen för fastighet, anläggning och byggnation (FAFAS), hälsa, vård och omsorg (HOHAL) samt det individuella programmet. Eftersom denna skolform inte ingår i den gemensamma gymnasieregionen beslutar varje kommun om sina egna programpriser, vilka vanligtvis justeras efter prislistan för gymnasieregionen. En kartläggning inför 2024 visade att Tyresö hade de högsta programpriserna i regionen, vilket ledde till en prisjustering för att harmonisera med andra kommuner. Inför 2025 föreslås en generell prisökning på 2,8 procent, vilket följer gymnasieregionens prisökning.
Tjänsteskrivelsen programpriser anpassad gymnasieskola 2025.
GVN/2024:127
Ersättning för specialpedagogisk verksamhet på gymnasieskolans nationella program för 2025 fastställs till 161 400 kronor per elev och år.
Undervisning med specialpedagogisk verksamhet (SPV) på nationella program vänder sig till elever med neuropsykiatriska diagnoser, inlärningssvårigheter och/eller psykosocial problematik och som på grund av det är i behov av omfattande särskilt stöd. Eleverna är behöriga till gymnasieskolan.
SPV-tillägget föreslås vara lika för alla elever och vara en del av grundbeloppet. Det innebär att ersättningen består av följande.
Grundbeloppet består av programpeng och det föreslagna SPV-tillägget
Eventuellt tilläggsbelopp/verksamhetsstöd
SPV-tillägget utgår från förvaltningens egen resursfördelning. Storleken på tillägget baseras på budgeterade kostnader i egen regi för motsvarande verksamhet.
SPV-tillägget omfattar skolor i egen regi och fristående skolor. Storleken på tillägget baseras på budgeterade kostnader i egen regi för motsvarande verksamhet.
För 2024 var SPV-tillägget 157 000 kr per elev och år. Förvaltningen föreslår att SPV-tillägget 2025 höjs med 2,8 procent till 161 400 kr per elev och år, dvs samma procentsats som programpriserna i den gemensamma gymnasieregionen justerats med.
Ordförande Christoffer Holmström (S) föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att ersättning för specialpedagogisk verksamhet på gymnasieskolans nationella program för 2025 fastställs till 161 400 kronor per elev och år.
Tjänsteskrivelse, Ersättning för specialpedagogisk verksamhet på gymnasieskolans nationella program 2025
GVN/2024:138
Barn- och utbildningsförvaltningen ges i uppdrag att inleda samarbete med Mattecentrum under 2025.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Christoffer Holmström (S) har lämnat ett ordförandeuppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen avseende att inleda samarbete med Mattecentrum under år 2025.
Ordförandeuppdrag
Den politiska majoriteten bestående av Moderaterna och Socialdemokraterna är överens – vi ska ge våra elever fler möjligheter att nå sin fulla potential. I hela landet försämras elevers mattekunskaper och ett arbete för att stävja utvecklingen pågår i våra skolor. Men vi vill göra mer.
Sedan 2008 har Mattecentrum, som är en ideell organisation, erbjudit elever kostnadsfritt matematikstöd i olika format som ett effektivt komplement till skolan runt om i Sverige. Mattecentrum har idag räknestugor på 26 orter runt om i Sverige och sex digitala sajter med kunskapsmaterial, samt chatt och läxhjälp via videomöte. Nu vill det politiska styret ge Tyresös grundskole- och gymnasieelever samma möjlighet. Målet är att ha en räknestuga i varje kommundel.
Därför ges barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att inleda ett samarbete med Mattecentrum under 2025.
Christoffer Holmström Ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
Petra Nygren 1:e vice ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
Ordförande Christoffer Holmström (S) föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att barn- och utbildningsförvaltningen ges i uppdrag att inleda samarbete med Mattecentrum under 2025.
Bengt Bäckström (SD) yrkar bifall till ordförandeförslaget.
Ordförandeuppdrag, Mattecentrum
GVN/2024:123
I enlighet med rutinen för statsbidrag redovisas vilka bidrag som sökts och beviljats sedan tidigare redovisat tillfälle, det vill säga föregående nämnd.
1. Tjänsteskrivelse, Redovisning av statsbidrag
GVN/2024:128
Förvaltningen rapporterar vid varje nämndsammanträde en sammanställning av åtgärder vid förekommande fall av kränkande behandling. Lagrum gällande kränkande behandling är skollagen 2010:800 kap 6 § 10 samt diskrimineringslagen (2008:567). Tyresö gymnasium respektive vuxenutbildningen har en rutin med veckovisa möten där förekommande fall av kränkande behandling behandlas och rapporteras till huvudmannen.
Tjänsteskrivelse, Statistik över antal kränkningsanmälningar, oktober 2024
Rapport, Kränkande behandling gymnasiet och komvux avseende oktober 2024
GVN/2024:5
Anmälda delegationsbeslut noteras.
Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar skriftligen de delegationsbeslut som fattats sedan föregående nämndsammanträde.
Ordförande Christoffer Holmström (S) föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att anmälda delegationsbeslut noteras.
Delegationsbeslutslista, Gymnasium oktober 2024
Skolchefen Martin Lundell informerar gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden om medarbetarenkäten, Tyresö gymnasiums idrottsprofiler och gymnasiemässorna.
Anmälda meddelanden noteras.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden informeras om inkomna meddelanden och beslut som berör nämnden.
Meddelandena redovisas som bilagor.
Ordförande Christoffer Holmström (S) föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att anmälda meddelanden noteras.
Kommunfullmäktige 2024-10-24 § 76, Avsägelser och fyllnadsval