Din position: Hem > Tyresö kommun > Kommunstyrelsen > Sammanträde 2024-09-17
Heinz Sjögren (L) var tjänstgörande ersättare för Mats Lindblom (L) som var frånvarande.
Beskrivning av ärendet
Protokollet från kommunstyrelsens sammanträde 21 augusti 2024 justerades med en felaktig närvarolista. I protokollet angavs att Heinz Sjögren (L) var ersättare, när han i själva verket var tjänstgörande ersättare för Mats Lindblom (L).
Ordförandeförslag
Ordförande Fredrik Bergkvist (M) föreslår att kommunstyrelsen beslutar att:
Protokoll för kommunstyrelsen 2024-08-21 rättas enligt följande:
Beslutsgång
Ordföranden ställer frågan om kommunstyrelsen bifaller ordförandeförslaget och finner att kommunstyrelsen bifaller det.
KS/2024:107
- Informationen noteras.
Kommundirektör Cynthia Runefjärd informerar kommunstyrelsen om aktuella händelser.
Ordförande Fredrik Bergkvist (M) föreslår att kommunstyrelsen noterar informationen.
Handlingar som ingår i beslutet
SHN/2024:63
Kompletterande uppföljning av delårsrapport 1. Ärendet har föredragits och beretts av samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden 2024-09-04, 15.
Särskilda yttranden
Mats Lindblom (L) lämnar särskilt yttrande (bilaga).
Bilagor
Uppföljning prioriterade områden
§ 15 - Protokollsutdrag samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden 2024-09-04
SHN/2024:27
Kommunstyrelseförvaltningen gavs i uppdrag att samordna arbetet med, och att ta fram, en vattentjänstplan för Tyresö kommun (KSM2023-392.340).
Arbetet med framtagandet har samordnads av VA-enheten, berörda myndigheter har inkommit med synpunkter som har beaktats vid färdigställandet av vattentjänstplanen. Vattentjänstplanen har också ställts ut för att berörda fastighetsägare och allmänhet ska ges möjlighet att inkomma med synpunkter enligt lag krav.
Ärendet har föredragits och beretts av samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden 2024-09-04, 16.
Ordförande Fredrik Bergkvist (M) föreslår att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
KSM/2023:305Kommunstyrelsens beslut1. Utökad budget i enlighet med Bilaga 1 medges.2. Den utökade budgeten fastställs inom ramen för kommunstyrelsens anslag för beslut mellan beslut om investeringsprogrammet.3. Driftskostnader inarbetas i budget för verksamhetsområde 10, VA och Park.4. Paragrafen justeras omedelbart.
Beskrivning av ärendetProjektet, Wättinge södra dagvattendammar, innefattar omkoppling av dagvattennätet för att avlasta befintligt dagvattennät i centrala Tyresö centrum och Kolardammarna.Behovet av utökad budget beror på att gällande budget inte rymmer nuvarande marknadspriser för att utföra projektet. På grund detta behöver ytterligare medel tillskjutas projektet. Uppskattningen baseras på inkomna anbudssummor och analys av gällande marknad.Att inte utöka budgeten för projektet innebär att projektet inte kan genomföras varav dagvattennätet kring Tyresö centrum inte kommer att avlastas och Kolardammarna får fortsatt otillräcklig rening. Centrumområdet kommer inte heller avlastas med avseende på skyfall.Bilaga 1 är sekretessbelagd till dess att upphandlingen är slutförd, då hävs sekretessen.Ärendet har beretts av kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-09-04, § 2.
OrdförandeförslagOrdförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att kommunstyrelsen beslutar att:1. Utökad budget i enlighet med Bilaga 1 medges.2. Den utökade budgeten fastställs inom ramen för kommunstyrelsens anslag för beslut mellan beslut om investeringsprogrammet.3. Driftskostnader inarbetas i budget för verksamhetsområde 10, VA och Park.4. Paragrafen justeras omedelbart.
BeslutsgångOrdföranden ställer frågan om kommunstyrelsen bifaller ordförandeförslaget och finner att kommunstyrelsen bifaller det.
Bilagor• Tjänsteskrivelse Investeringsansökan Wättinge södra dagvattendammar• (Sekretess) Bilaga 1. Justering av budget för projekt Wättinge södra dagvattendammar• Bilaga 2. Enklare prövning av barns bästa
KS/2024:274
Med ökande krav på avfallshantering och återbruk är det nödvändigt att utveckla befintlig kretsloppscentral. Idag är möjligheten att utöka med fler separata fraktioner begränsad. Därtill behöver problematik med förhöjda bullernivåer åtgärdas. Bilaga 3 redovisar en jämförelse av ekvivalent ljudnivå innan och efter ombyggnation.
Kommunstyrelsen har tidigare beviljat medel för ombyggnad enligt förstudiens förslag. Tidigare budgetuppskattning baserades på förstudieskisser och innehöll många osäkerheter. Uppdaterad kalkyl baseras på systemhandling och visar att genomförandet blir dyrare än tidigare uppskattat. Efter framtagandet av uppdaterad kalkyl har ett aktivt arbete genomförts med syfte att minska kostnaderna och identifierade kostnadsminskningar uppgår till cirka 5,3 miljoner kronor.
Bilaga 1 är sekretessbelagd till dess att upphandlingen är slutförd, då hävs sekretessen.
Ärendet har beretts av kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-09-04, § 3.
Ordföranden ställer frågan om kommunstyrelsens arbetsutskott bifaller ordförandeförslaget och finner att arbetsutskottet bifaller det.
KS/2024:244
Rundmar gård (Rundmar 1:1) ligger invid Albysjön i Tyresta naturreservat söder om Albybron, inom riksintresset för friluftsliv. Gården har medeltida anor som en frälsegård under Tyresögodset, starkt förknippad med industriverksamheten vid Nyfors och Wättinge.
Tyresö kommun köpte 2009 tillbaka ett antal torp och gårdar i Tyresta naturreservat från Stockholm stad, för att de fortsatt skulle vara tillgängliga för friluftslivet och inte köpas upp av privatpersoner. Rundmars gård är en av dem. Jordbruket på Rundmars gård upphörde 1944 och den senaste hyresgästen flyttade ut 2016. Dessförinnan, sedan 1980-talet, har gården använts för hästhållning med ridverksamhet. Gården har varit tomställd sedan 2016.
Gårdens byggnader består av ett boningshus, en tvättstuga med tillhörande före detta bastu, en stallbyggnad, ett par mindre bodar och en foderplats/vindskydd för hästar.
Under 2021 antog Kommunstyrelseförvaltningen Strategi för kommunägda fastigheter (KSM2021-367) där Rundmars gård (Rundmar 1:1) finns omnämnd som en fastighet som har ett stort värde för besöksnäringen (naturturism) i kommunen, tex service och/eller övernattning längs vandringsleder mm.
Under 2022 har kommunstyrelseförvaltningen studerat olika utvecklingsmöjligheter med syfte att föreslå en inriktning för Rundmars utveckling. Då Rundmar gård är intressant utifrån besöksnäringen har samverkan skett med Kultur- och fritidsförvaltningen, Tyrestastiftelsen och Naturvårdsverket. Besöksmål i Tyresta och vandringsstråken kring och fram till Rundmar gård är populära och nås bl.a. via Sörmlandsleden.
I juni 2023 fattades inriktningsbeslut (§36 2022/KS0327) att Rundmar gård ska ha en fortsatt användning som boningshus med syfte att hyras ut av kommunen till en hyresgäst som främjar besöksnäringen. Uppdraget gavs att genomföra en förstudie som söker lämplig hyresgäst för gården samt beskriver renoveringsbehovet, förutsättningar, hyresform och prissättning för uthyrningen.
Det utökade uppdraget att förstudien även skulle omfatta en översiktlig plan för samtliga av kommunens tomställda kulturfastigheter har avgränsats från Förstudien för Rundmars gård. Övriga tomställda kulturfastigheter utreds separat.
Bilaga 2 är sekretessbelagd till dess att upphandlingen är slutförd, då hävs sekretessen.
Ärendet har beretts av kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-09-04, § 4.
Yrkanden
Mats Lindblom (L), Marie Åkesdotter (MP) och Inger Gemicioglu (V) yrkar bifall till ordförandeförslaget.
Marie Åkesdotter (MP) lämnar särskilt yttrande (bilaga).
KSM/2024:535
Reservationer
Per Carlberg (SD) reserverar sig mot beslutet och avser inkomma med en skriftlig reservation (bilaga).
Ulf Perbo (KD) reserverar sig mot beslutet och avser inkomma med en skriftlig reservation (bilaga).
Region Stockholm har tagit fram ett samrådsförslag till en ny regional utvecklingsplan, RUFS 2060. Tyresö kommun anser att bostadsbristen och långa pendlingstider behöver lyftas som tydligare utmaningar i utvecklingsplanen. Dessutom saknas tydliga mål för biologisk mångfald och grönstruktur. Tyresö kommun ser att det behövs ett mer utvecklat förhållningsätt till regional balans samt ser att utvecklingsplanen måste redovisa framtida behov av transportinfrastruktur och tekniska försörjningssystem. Tyresö kommun föreslår att bebyggelsestruktur redovisas på ett mindre detaljerat sätt. Tyresö kommun ser positivt på en genomförandeinriktad plan men ifrågasätter om årliga rådslag är det bästa sättet att nyttja regionens och kommunernas resurser.
Ärendet har beretts av kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-09-04, § 5.
Kommunstyrelseförvaltningens yttrande och Södertörnskommunernas gemensamma yttrande antas som Tyresö kommuns svar på remiss över samrådsförslag för Regional utvecklingsplan för Stockholmsregion, RUFS 2060.
Per Carlberg (SD) och Ulf Perbo (KD) yrkar avslag på ordförandeförslaget.
Marie Åkesdotter (MP) yrkar bifall på ordförandeförslaget.
Ordföranden ställer frågan om kommunstyrelsen bifaller ordförandeförslaget. Ordföranden ställer frågan om kommunstyrelsen avslår ordförandeförslaget. Kommunstyrelsen bifaller ordförandeförslaget.
KS/2024:351
Ernst & Young har på uppdrag av Tyresö kommuns revisorer genomfört en granskning av interna kontroller för att upptäcka, förhindra och utreda välfärdsbrottslighet. Granskningen har omfattat arbetsmarknads- och socialnämnden, äldre- och omsorgsnämnden samt Tyresö Bostäder. Granskningsrapporten delgavs juni 2024 med flera rekommenderade åtgärder. Svar ska erhållas senast 2024-10-11.
Äldre- och omsorgsnämnden har berett ärendet 2024-08-26, § 65. Arbetsmarknads- och socialnämnden har berett ärendet 2024-08-27, § 50.
· Protokollsutdrag äldre- och omsorgsnämnden har berett ärendet 2024-08-26, § 65
· Protokollsutdrag arbetsmarknads- och socialnämnden har berett ärendet 2024-08-27, § 50
· Tjänsteskrivelse Svar på revisionsskrivelse granskning av interna kontroller för att upptäcka, förhindra och utreda välfärdsbrottslighet
· Granskningsrapport juni 2024 Granskning av interna kontroller för att upptäcka, förhindra och förhindra och utreda välfärdsbrottslighet
SHN/2024:28
Sammanfattning
Två olika Tyresöinitiativ som efter publicering på Tyresö kommuns hemsida uppnått kravet om minst 50 röster för att behandlas av relevant nämnd föreslår lekplatser i Skälsätra och i Raksta. Förslagen har fått 53 respektive 89 stödjande röster på kommunens hemsida och ska därför behandlas i nämnd.
Kommunstyrelseförvaltningen vill bemöta efterfrågan på lekplatser på bästa sätt och anser att behovet av lekplatser bör ses över i ett kommunövergripande sammanhang. Det är ett sätt att ta ansvar för att lekplatsbeståndet utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt, med hänsyn till behov, övrig markanvändning, ekonomi och ett effektivt arbetssätt.
2018 fick dåvarande Stadsbyggnadsförvaltningen uppdrag att ta fram en handlingsplan för lekplatser, en lekplatsplan. I stället för den föreslås nu att en förenklad och åtgärdsinriktad handlingsplan tas fram. Handlingsplanen blir ett steg i att genomföra Strategi för parker och närnatur, som även berör lekplatser. Den blir ett underlag för att kunna ta ställning till båda dessa specifika Tyresöinitiativ och en sammanhållen plan för lekplatser i hela kommunen.
Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden har berett ärenden 204-09-04, § 17.
Bjarne Vifell (SD) yrkar bifall till ordförandeförslaget.
Inger Gemicioglu (V) tilläggsyrkar enligt följande: Kommundirektören får i uppdrag att kartlägga och föreslå möjliga åtgärder för att göra våra lekplatser tillgängliga för barn med funktionsnedsättningar. Uppdraget rapporteras i december 2024.
Fredrik Bergkvist (M), Peter Freij (M), Christoffer Holmström (S), Marie Åkesdotter (MP), Bjarne Vifell (SD), Mats Lindblom (L), Ulf Perbo (KD) och Emelie Hedberg (M) yrkar bifall till ordförandeförslaget.
Först ställer ordföranden frågan om kommunstyrelsen bifaller ordförandeförslaget och finner att kommunstyrelsen bifaller det.
Sedan ställer ordföranden frågan om kommunstyrelsen bifaller till Inger Gemicioglus (V) tilläggsyrkande och finner att en enig kommunstyrelse bifaller det.
Protokollsanteckningar
Raymond Moubé (C) hade yrkat bifall till Inger Gemicioglus (V) tilläggsyrkande om han hade haft rösträtt.
Bjarne Vifell (SD) anmäler särskilt yttrande (bilaga).
Tjänsteskrivelse – svar på Tyresöinitiativ om lekplateser
Bilaga 1. Förslag från Tyresöinitiativet: Lekpark och/eller fotbollsmål i Skälsätra
Bilaga 2. Förslag från Tyresöinitiativet: Lekplats i Raksta
KS/2024:17
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tillsammans med Riksarkivet tagit fram en klassificeringsstruktur för informationshantering som utgår från processer inom kommuner, regioner och landsting. Klassificeringsstrukturen är baserad på den lagsstiftning som reglerar kommunens verksamhet, inte hur organisationen är indelad. Den gemensamma klassificeringsstrukturen ska göra det lättare att hitta information från en viss verksamhet även om olika förvaltningar har ansvarat för verksamheten vid olika tillfällen.
Tyresö kommun fattade beslut om att införa verksamhetsbaserad informationsredovisning 2019-11-12 §204 (2019 KS/0278), klassificeringsstrukturen är en del av det arbetet.
Ärendet har beretts av kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-09-04, § 6.
KS/2024:337
Kommunstyrelsens arbetsutskott är det utskott som bereder ärenden åt kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) bildades 31 maj 2024 och i samband med det fastställde kommunstyrelsen utskottets arbetsordning.
Kommunstyrelseförvaltningen föreslår en revidering av arbetsordningen i det att kommunstyrelsens arbetsutskotts ordförande avgör vilka ärenden som bereds i utskottet. Förslaget grundar sig i att en del ärenden bereds i andra nämnder eller forum eller är brådskande.
Normalfallet är att ärenden som ankommer på kommunstyrelsens reglemente bereds i utskottet.
Ärendet har beretts av kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-09-04, § 7.
KS/2024:6
Handlingar till kommunstyrelsen för kännedom.
KS/2023:298, KS/2024:264, KS/2024:83
- Anmälda delegationsbeslut noteras.
Kommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän i enlighet med kommunstyrelsens delegationsordning. Beslut som fattas av delegat ska normalt anmälas. Anmälan innebär inte att kommunstyrelse eller utskott får fastställa eller ompröva besluten. Det går inte att återkalla lämnad delegering för redan fattade beslut, men däremot framledes.
• Delegationsbeslut edp vision och w3d3, Delegationsbeslut edp vision och w3d3
• Delegationsbeslutslista 24 maj - 4 september samhällsbyggnadskontoret
• Delegationsbeslut disciplinpåföljd
• Beslut
• Delegationsbeslut avgångsvederlag 20240608