Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2002-06-19

Sammanträde 2002-06-19

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Inget tema behandlas på detta sammanträde.

1 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

4 Stadsdelsdirektörens information

6 Utredning och yttrande till Riksdagens ombudsmän/JO

Dnr: 020-402/02

Stadsdelsnämnden har anmodats inkomma med yttrande om handläggning av ett enskilt ärende. Förvaltningen anser att trots brister i dokumentationen av ärendet har det skötts på ett sätt som har gynnat personens utveckling. Förvaltningens sociala enhet kommer snarast att se över journalföringsrutinerna och dokumentationsreglerna.

Handläggare: enhetschef Jane Rönqvist, 508 09 380

7 Inrättande av gårdsgator på Norrmalm. Svar på medborgarförslag

Dnr: 341-273/02

Förvaltningen har av stadsdelsnämnden fått i uppdrag att bereda ett medborgarförslag om att införa gårdsgator på Norrmalm. Idén med gårdsgata kommer ursprungligen från Nederländerna. Modellen med s k woonerfgator innebär att dessa kan användas av de boende, barn såväl som vuxna till uteaktiviteter. Gatorna är utrustade med särskilda fysiska konstruktioner som trafiklugnande hinder och varierad beläggning och en särskild trafikskylt. Parkeringsplatser är särskilt markerade och högsta tillåtna hastighet är 15 km/timme och företräde har alltid gående och cyklister.Förvaltningen föreslår att förslaget bereds av gatu- och fastighetskontoret, eftersom investeringar krävs, i nära samarbete med stadsdelsnämnden. Särskilt lämpligt anser förvaltningen det vara att inrätta gårdsgator i nya bostadsområden.

Handläggare: Agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel, 508 09 245

8 Årsrapport 2001 för Norrmalms stadsdelsnämnd. Yttrande till revisionskontoret.

Dnr: 124-339/02

Sammanfattningsvis bedömer revisionskontoret att nämndens ekonomiska och verksamhetsmässiga resultat för året är tillfredställande. Nämnden har arbetat på ett aktivt sätt med att följa upp verksamheten och har i stort uppfyllt sina åtaganden. Nämndens redovisning håller en hög kvalitet och bokslutet är rättvisande. I detta tjänsteutlåtande redogör förvaltningen för sina kommentarer och de åtgärder som förvaltningen vidtar med anledning av revisionskontorets rekommendationer avseende bl.a. uppföljning av den ekonomiska utvecklingen inom resultatenheter, förskolornas kvalitetsredovisningar, utveckling av former för ett mer systematiskt sätt än idag att fånga upp brukarperspektivet i kvalitetsuppföljningen samt avseende rutiner för inventarieredovisning.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

9 Svar på skrivelse från Jan Valeskog (s) om betygsresultaten på Norrmalms skolor

Dnr: 420-369/02

Med hänvisning till skolverkets betygstatistik undrar Jan Valeskog (s) om
förvaltningen eller de berörda skolorna kan ge en förklaring till varför betygs-
resultaten inom Norrmalms skolor har försämrats med två procentenheter sedan 1998.
De efterforskningar och förfrågningar som förvaltningen har gjort ger inte tillförlitlig förklaring. För detta behövs en mer professionell undersökning än vad förvaltningen
har möjlighet att utföra.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

10 Svar på skrivelse från Jan Valeskog (s) om upphandling av socialpsykiatrin

Dnr: 125-268/02

I sin skrivelse efterfrågar Jan Valeskog (s) redovisning av vilka stadsdelar som avser konkurrensutsätta socialpsykiatri. Vidare efterfrågas argument för respektive mot en konkurrensutsättning av socialpsykiatrin så att nämnden kan få ett underlag att pröva frågan på nytt. I tjänsteutlåtandet redovisas stadsdelarnas svar som förvaltningen erhållit. Förvaltningen anser att man bör undvika att upphandla boendestöd / öppenvård (social omsorg ), boendestöd/ sysselsättning/ arbetskooperativ (socialpsykiatri) med anledning av att det har visat sig att vara svårt att skilja på myndighetsutövning och utföraruppgifter.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

11 Effekterna av maxtaxan, svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Dnr: 419-370/02

I sin skrivelse efterfrågar Anders Broberg (kd) en utvärdering av effekterna av maxtaxan. Andelen barn vars vistelsetid har ökat är 25%. Barngruppernas storlek i relation till samma tidpunkt förra året har dock inte förändrats. Personalens tjänstgöringsgrad har utökats vid två av de åtta förskoleenheterna. Samtliga förskolorna bedöms kunna hålla budgeten. Förvaltningens uppfattning är att det är för tidigt än att tydligt urskilja vilka av de redovisade trenderna som direkt kan kopplas till införandet av maxtaxan.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

12 Svar på skrivelse med anledning av nämndens beslut om att anta Framnäs anbud i upphandlingen av stödteamet

Dnr: 201-384/02

Upphandling har skett av stödteam för barn och ungdom på Norrmalm. Skrivelse har nu inkommit från förskolepsykologer i staden som vill att stadsdelsnämnden omprövar sitt beslut att anta Framnäs Skola och Terapicenter som utförare av dessa tjänster. Förvaltningen föreslår att nämnden besvarar på skrivelsen med vad som anges i detta tjänsteutlåtande.


Handläggare: upphandlare Hans Skogsfors, 508 09 083

14 Yttrande över Viviann Gunnarssons (mp) och Per Bolunds (mp) motion om att göra Östra City till en bilfri zon

Dnr: 036-196/02

Stadsdelsnämnden har fått en motion av Viviann Gunnarsson på remiss från Kommunstyrelsen. I motionen framförs önskemål om att man skall göra Östra city till ett bilfritt område samt genomföra andra miljöförbättrande åtgärder. Förvaltningen tror inte att det är praktiskt möjligt att göra city till en bilfri zon utan anser i stället att man skall satsa på fler gågator. Tillgängligheten i området bör förbättras, framförallt för funktionshindrade, och man bör satsa på underhåll av de hissar och rulltrappor som redan finns. Förvaltningen instämmer vidare i motionärens åsikt att man bör bevara några av citys arkadgångar och att det skulle vara positivt med mer grönska i detta område.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

15 Skrivelse från Christopher Ödmann (mp) och Viviann Gunnarssons (mp) om konsekvenserna av maxtaxan. Remissvar till kommunstyrelsen

Dnr: 410-298/02

I sin skrivelse till kommunstyrelsen föreslår Christopher Ödmann (mp) och Viviann Gunnarsson (mp) att kommunstyrelsen beslutar om att - med anledning av maxtaxan - omedelbart göra en extra budgettilldelning till förskolorna för att i första hand anställa mer personal och för att motverka kvalitetsförsämringar. Det skall också vara möjligt att anlita sjukvikarier och förbättra förskolans fysiska miljö. Förvaltningens uppfattning är att det är för tidigt att än urskilja eller avgöra vilka påtagliga konsekvenser som är direkt kopplade till införandet av maxtaxan. Förvaltningen anser vidare att förskolorna som har ett delegerat budget- och verksamhetsansvar skall själva – utifrån de tilldelade budget- medlen, sina egna förutsättningar och den samlade kompetensen - bedöma och avgöra hur resurserna bäst används för att uppnå läroplanens mål och de åtaganden som anges i de årliga verksamhetsplanerna.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

16 Motion från Viviann Gunnarsson (mp) om isbana på Norra Latins skolgård. Remissvar till kommunstyrelsen

Dnr: 333-278/02

Stadsdelsförvaltningen anser att skridskobanor i Vasaparken och Observatorielunden är bättre än förslaget om att anlägga en sådan på Norra Latins skolgård.

Handläggare: utredare Lars B Strand, 508 09 023

17 Yttrande över Christopher Ödmanns (mp) och Viviann Gunnarssons (mp) skrivelse om behandlinghem för unga spelmissbrukare

Dnr: 510-182/02

Förvaltningen delar den i skrivelsen framförda uppfattningen att spelmissbruk och
-beroende är en växande företeelse och att staden bör ha beredskap att hantera de problem som det för med sig. Förvaltningens erfarenhet är att många av de institutioner som staden har tecknat avtal med har uppmärksammat det växande problemet med spelmissbruk och därför utvecklar sina metoder för att kunna bemöta det aktuella behovet och efterfrågan av behandling. Mot bakgrund av detta anser förvaltningen att
det inte är aktuellt att staden öppnar behandlingshem för spelmissbrukare.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

18 Godkännande av hyresavtal för äldreboenden inom Sabbatsbergsområdet

Dnr: 322-462/02

Norrmalms stadsdelsförvaltning hyr lokaler från Stockholms gatu- och fastighetsnämnd till äldreboenden inom Sabbatsbergsområdet. Förslaget till det nya hyresavtalet gäller från och den 1 januari 2002. För att kunna behålla en bra och trivsam boendemiljö inom Sabbatsbergsområdets äldreboenden anser förvaltningen att uppfräschning av lägenheterna bör ske med kortare intervaller än vad som är brukligt för det periodiska underhållet i vanliga bostäder. Förvaltningen föreslår därför att medel för dessa underhållsåtgärder avsätts i budgeten för år 2003.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

19 Medgivande för en ledamot att delta i seminariet Offentlig@ rummet i Luleå.

Dnr: 005-495/02

Norrmalms stadsdelsnämnd blev för tredje året nominerat till Guldlänken, klassen Demokrati, för sitt arbetet med Insyn. I år inbjöds alla nominerade att närvara vid ett gemensamt seminarium.

Handläggare: Rolf Marthon, informationssekreterare , 508 09 024

20 Alkoholservering i restaurant Clara, Jakobsgatan

Dnr: 621-426/02

UTSÄNDES SENARE
OMEDELBAR JUSTERING !

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

22 Reviderat handikapprogram för Stockholms läns landsting. Yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 520-421/02

Nu gällande handikapprogram för Stockholms läns landsting antogs av landstings-fullmäktige 1998. I samband med detta fick länshandikapprådet i uppdrag att 2002
till landstingsstyrelsen lämna förslag till revidering av programmet. Den revidering av handikapprogrammet som nu genomförts grundar sig på FN:s standard-regler och barnkonvention samt den nationella handlingsplanen.

Från förvaltningens sida stödjer vi förslaget till handikapprogram. Det är mycket positivt att man i det nu aktuella förslaget tagit hänsyn till FN:s standardregler och barnkonventionen.



Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn, 508 09 015

23 Lägesrapport gällande Vasaparkens upprustning

Dnr: 342-487/02

Arbetet med Vasaparkens upprustning utifrån genomfört rådslag i stadsdelen, har pågått sedan 2002-03-01. Samarbetet med Gatu- och Fastighetskontoret och Idrotts- förvaltningen är inlett sedan den 18 april. Tjänstemannagruppen har haft tre möten. Inriktningen i arbetet är att Vasaparken skall bevara sin karaktär av Engelsk park och upprustas till en aktivitetspark för allmänheten. Resultatet av genomfört rådslag i Norrmalm under september 2001 skall beaktas och vägas in i planeringen samt vara vägledande för det slutliga programförslaget.

Handläggare: projektledare Mats Granath, 508 09 016

25 Förvärv av nybildad bostadsrätt, Torsgatan 38

Dnr: 321-464/02

Förvaltningen föreslår att staden förvärvar bostadsrätten till den träningslägenhet som stadsdelsnämnden idag förhyr för socialpsykiatriska enheten. Lägenheten förhyrs för närvarande av Svenska Bostäder. Hyresvärden har erbjudit hyresgästerna att köpa fastigheten på Torsgatan 38 för ombildning till bostadsrätt.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld och lokalintendent Belinda Embjörs, 508 09 307 och 508 09 063

26 Förvärv av nybildad bostadsrätt, Karlbergsvägen 59

Dnr: 321-463/02

Förvaltningen föreslår att staden förvärvar bostadsrätten till den lägenhet som stadsdelsnämnden idag förhyr för Norrmalms gruppbostäder, handikappomsorgen. Lägenheten förhyrs för närvarande av Svenska Bostäder. Hyresvärden har erbjudit hyresgästerna att köpa fastigheten på Karlbergsvägen 59 för ombildning till bostadsrätt.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld och lokalintendet Tuula Mustonen, 508 09 307 och 508 09 529

27 Alkoholservering i restaurang Glenn Miller

Dnr: 621-368/02

Restaurang Glenn Miller har ansökt förlängd tid till klockan 02.00 inomhus och till klockan 23.00 utomhus för servering av starköl, vin och spritdrycker. Restaurangen ligger på Brunnsgatan 21 A, mitt emot Väderkvarnens äldreboende. I kvarteret där restaurangen är belägen finns ett flertal bostadslägenheter. Med hänsyn till restaurangens läge anser förvaltningen att ansökan om utökad serveringstid till klockan 02.00 inomhus och 23.00 utomhus bör avstyrkas.

OMEDELBAR JUSTERING!


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 016

28 Alkoholservering i restaurang El Amir. Yttrande till tillståndsenheten

Dnr: 621-395/02

Restaurang El Amir som ligger på Gamla Brogatan 40 har ansökt om ett fortsatt tidsmässigt utökat tillstånd för servering till klockan 05.00 inomhus. Restaurangen
ligger i ett område som helt saknar bostadslägenheter. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden tillstyrker ansökan.
OMEDELBAR JUSTERING !

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

29 Alkoholservering i restaurang Friday´s American Bar

Dnr: 621-398/02

Friday´s American Bar, Kungsträdgården, har med anledning av ägarskiftet ansökt om ett serveringstillstånd för starköl, vin och spritdrycker till allmänheten till klockan 03.00 både inomhus och utomhus. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden tillstyrker ansökan.
OMEDELBAR JUSTERING !

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

30 Projektrapport om EU-projektet COMPETENCEN

Dnr: 546-396/02

EU projektet Competencen har from 2001-03-01 tom 2002-02-28 bedrivit en verksamhet för vuxna arbetslösa enligt mobiliseringsmetoden i samarbete med Arbetsförmedlingen och Arbetsförmedlingen Rehab samt Försäkringskassan. Under projektets gång har även samarbete utvecklats med projektet Stockholm Matchning när det gäller rekrytering till företag med utbildning och anställningsgaranti.
Projektet har uppnått goda resultat. Totalt har 225 personer varit inskrivna under projektperioden varav 73% har blivit oberoende av försörjningsstöd genom ett varaktigt arbete eller påbörjade studier.


Handläggare: projektledare Mats Granath, 508 09 016

31 Rapport från tillsynsbesök hos Frösunda Citys dagliga verksamhet på Eastmansvägen 1

Dnr: 529-425/02

Vid tillsynsbesök 2002-03-27 har stadsdelsförvaltningen kunnat konstatera att verksamheten bedrivs i enlighet med beviljat tillstånd. Förvaltningen anser att verksamheten håller hög kvalitet och är välstrukturerad.

Handläggare: biståndshandläggare Ann-Christin Tiberg och sekreterare Sten Lagerberg, 508 09 416 och 508 09 411

32 Anmälan av tjänstemannabeslut från strategi- och stödavdelningen



Handläggare: inköpare Anette Kvistberg Rengärde, 508 09 065

33 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd 2002-05-16

34 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

DUKAS

Handläggare: programsekreterare Christina Larsson, 508 09 526

35 Anmälan av inkomna handlingar



Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn, 508 09 015

37 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden första halvåret 2002

Sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § SekrL. Cirkulerar under sammanträdets slutna del.

Handläggare: sekreterare Riitta Johansson, 508 09 017

38 Gemensam upphandling av ramavtal avseende utredningstjänster inom individ- och familjeomsorgen

Dnr: 125-451/02

Sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § SekrL.

OMEDELBAR JUSTERING!

Handläggare: upphandlare Hans Skogsfors, 508 09 083

§209 Frågor från allmänheten

  • Ordföranden Håkan Tenelius (fp) informerade om att stadsdelsnämnden vunnit en utmärkelse -Guldlänken - för sitt arbete med att utveckla dialogen med allmänheten via internet.
  • Östen Engström, boende i servicehuset Väduren, frågade dels om maten i servicehusets restaurang, dels om möjligheterna för äldre att få utbildning i hur man använder datorer. Vice ordföranden, Jan Valeskog (s), kommenterade frågan om restaurangen. Stadsdelsdirektören, Ylva Tengblad, åtog sig att svara skriftligt på frågan om utbildningsmöjligheter.
  • Rebekah Kvart talade, med anledning av sitt medborgarförslag, om svårigheterna att ordna utevistelse för det ökande antalet småbarn vid förskolan Regnbågen. Hon fick instämmande från ytterligare en förälder. Ordföranden Håkan Tenelius (fp) och ledamöterna Anders Broberg (kd) och Thomas Fürth (sp) lämnade synpunkter inför stadsdelsförvaltningens beredning av medborgarförslaget.

§210 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

Anmäles att stadsdelsnämndens protokoll fört vid sammanträde 2002-05-16 blivit justerat 2002-05-23.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) utsågs att jämte ordföranden Håkan Tenelius (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum 2002-06-26.

§212 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 454-435/02
Ett förslag från Marie Karlsson om uppfräschning av lekplatsen i Johannes kyrkopark anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

                        Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§213 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om att

  • Personalchefen Lotta Halling återinträder i tjänst 2002-08-05
  • Lars B Strand resp. Yngve Lindström vikarierar under stadsdelsdirektörens semester

§214 Bordlagt ärende med anmälan av JO:s rapport från inspektion av socialtjänsten

Diarienummer 020-402/02

Protokoll från JO:s inspektion av socialtjänsten vid Norrmalms stadsdelsförvaltning återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att anmälan läggs till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

                   Anmälan läggs till handlingarna.

§215 Utredning och yttrande till Riksdagens ombudsmän/JO

Diarienummer 020-402/02

Stadsdelsnämnden har anmodats inkomma till JO med utredning och yttrande avseende handläggningen av ett enskilt ärende. Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-24 med utredning och förslag till yttrande hade tillstyrkts av sociala delegationen vid sammanträde 2002-06-19.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt yttrande till Riksdagens Ombudsmän / JO.

§216 Inrättande av gårdsgator på Norrmalm. Svar på medborgarförslag

Diarienummer 341-273/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-05 med anledning av ett medborgarförslag om att inrätta en gårdsgata på Norrmalm förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden överlämnar förslaget om att inrätta en gårdsgata på Norrmalm och stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande till gatu- och fastighetsnämnden.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:

Norrmalms stadsdelsnämnd tillstyrker medborgarförslaget om att inrätta gårdsgator på Norrmalm och ger förvaltningen i uppdrag att tillsammans med gatu- och fastighetskontoret utreda vilka gator som lämpar sig bäst som gårdsgator.

§217 Årsrapport 2001 för Norrmalms stadsdelsnämnd. Yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 124-339/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-06 med anledning av revisionskontorets årsrapport förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden besvarar remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande.

§218 Betygsresultaten på Norrmalms skolor. Svar på skrivelse från Jan Valeskog (s)

Diarienummer 420-369/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-04 med anledning av en skrivelse från Jan Valeskog (s) om betygsresultaten på Norrmalms skolor förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkande bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden besvarar skrivelsen med förvaltningens tjänsteutlåtande.

§219 Upphandling av socialpsykiatrin. Svar på skrivelse från Jan Valeskog (s)

Diarienummer 125-268/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-04 med anledning av en skrivelse från Jan Valeskog (s) om upphandling av socialpsykiatrin förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag från den socialdemokratiska gruppen och yrkade bifall till det.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till Jan Valeskogs (s) förslag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden besvarar skrivelsen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:

    1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag att planerad upphandling av socialpsykiatrin inte genomförs.
    2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
      Det är uppenbart att så gott som alla andra stadsdelar avstår från att konkurrensutsätta socialpsykiatrin. Argumenten för detta är många. Den juridiska avdelningen har i likhet med förvaltningen konstaterat att i större delen av dessa verksamheter arbetar man så integrerat med myndighetsuppgifter att en konkurrensutsättning inte bör ske. Vi delar den bedömningen.

§220 Effekterna av maxtaxan, svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Diarienummer 419-370/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-30 med anledning av en skrivelse från Anders Broberg (kd) om effekterna av maxtaxan förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag och anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna.

Ledamoten Thomas Fürth (sp) instämde i det särskilda uttalandet av Håkan Tenelius (fp) m.fl.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från den socialdemokratiska gruppen.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

                   Stadsdelsnämnden besvarar skrivelsen med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp), och ledamoten Thomas Fürth (sp) anmälde följande särskilda uttalande:

Redovisningen pekar på det vi varnade för redan vid införandet, nämligen att vistelsetiden skulle öka, vilket kan påverka barnens psykiska hälsa, och att systemet var underfinansierat. Trots regeringens löfte om ett fullt ut finansierat system visar Svenska Kommunförbundets granskning att systemet redan nu har kostat kommunerna 1,2 miljarder kronor utöver det statsbidrag som utgått. Det hade varit betydligt bättre om dessa pengar hade kunnat användas till kvalitetshöjning i förskolan.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde följande särskilda uttalande:

Maxtaxan är generellt sett positiv för förskolan, barnen och dess föräldrar. Den borgerliga politiken med minskade resurser till förskolan är det inte. En färsk undersökning visar att det i barngrupperna på förskolorna i Norrmalm, för barn 3-5 år, i genomsnitt är ca 20 barn. Detta är en betydande ökning mot tidigare år och vi anser inte att det är acceptabelt.                                        

Det är vår övertygelse att barn som får gå i en bra förskola ges en bra start i livet. Socialdemokraternas politik för förskolan består av två delar. En är låga avgifter så att föräldrar oavsett inkomst har råd att ha sitt barn i förskolan. Maxtaxan och att ge barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga, rätt att gå i förskolan är ett exempel.

En annan viktig del är att ge förskolan ekonomiska förutsättningar så att man kan nå upp till läroplanens mål. Vårt nej till skattesänkningar som tvingar förskolorna till nedskärningar är därför ett annat exempel på denna politik.

I Stockholm har de borgerliga partierna valt att använda de senaste årens goda ekonomi till att sänka skatten. Detta har resulterat i större barngrupper och att varje anställd i förskolan fått ansvar för fler barn. Detta har givetvis försämrat kvaliteten.

Förskolans kvalitet ska gå före skattesänkningar. Vi vill i år ge förskolorna i staden ytterligare 112 miljoner kronor. Vårt krav är att barngrupperna ska minskas med i genomsnitt två barn per grupp och att staden antar rekommendationer för barngruppernas storlek, högst 13-14 barn på småbarnsavdelningarna och högst 17-18 barn per avdelning för de äldre barn. För att få personal till förskolan krävs att alla vikarier erbjudas fast anställning och att alla deltidsanställda erbjudas heltid. De borgerliga partierna i Stockholm (m, fp, kd och sp) har motsatt sig dessa krav.

Vår förhoppning är att de allt starkare kraven för en bra förskola resulterar i att vi efter valet i september får möjlighet att satsa mer på de allra yngsta även i kommunen.

§221 Svar på skrivelse m anl av sdn:s beslut att anta Framnäs anbud i upphandlingen av stödteamet

Diarienummer 430-184/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-05 med anledning av en skrivelse och ett muntligt inlägg vid stadsdelsnämndens öppna sammanträde 2002-05-16 om stadsdelsnämndens beslut att anta Framnäs anbud i upphandlingen av stödteamet förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från den socialdemokratiska gruppen och yrkade bifall till det.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till Jan Valeskogs (s) förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade bifall till Jan Valeskogs (s) förslag

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Inkommen skrivelse från förskolepsykologer besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande

Reservation
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) och ledamöterna Hans Enroth (v) och Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:
1.Förvaltningen får i uppdrag att försöka omförhandla avtalet med Framnäs så att förskolepsykologfunktionen lyfts ut ur överenskommelsen.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Då Framnäs saknar kompetens av förskolebarn är det viktigt att nämnden försäkrar sig om att sådana ärenden hanteras av duktig och erfaren personal. Det kan bäst ske genom att förskolepsykologfunktionen lyfts ut ur överenskommelsen.

Vi vill återigen understryka att denna upphandling har genomförts på ett mycket tveksamt sätt. Kompetensbedömningen av Framnäs går att ifrågasätta. Egenregianbudet fick ingen reell chans eftersom de borgerliga uppenbarligen till varje pris önskade avveckla den kommunala verksamheten. En sådan hantering av en upphandling riskerar innebära att stadsdelsförvaltningen blir betraktad som en dålig arbetsgivare som inte bryr sig om att uppskatta och ta ansvar för, och ta vara på, den egna verksamheten. Vi har ett ansvar för att ett förtroendefullt klimat kan byggas mellan de anställda och förvaltningsledningen samt den politiska ledningen. Under dessa fyra borgerliga år har detta förtroende successivt undergrävts.

§222 Motion gällande bilfri zon i östra city. Remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 036-196/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-03 med anledning av remiss från kommunstyrelsen av en motion av Viviann Gunnarsson (mp) och Per Bolund (mp) om bilfri zon i östra city.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till Åke Askenstens (mp) förslag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

                 Stadsdelsnämnden besvarar remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.


Reservation
Ledamöterna Åke Askensten (mp) och Hans Enroth (v) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:
1. Norrmalms stadsdelsnämnd beslutar att tillstyrka motionen.
2.Norrmalms stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
              Östra City är en stadsdel med goda förutsättningar att bli första delen av en i stort sett bilfri 
              citykärna. Nödvändig biltrafik - med tillstånd -ska få förekomma men i övrigt är det   
              kollektivtrafik, cykeltrafik och gångtrafik som ska gälla. Nivåskillnaderna i Östra city gör att
              användningen av bil är orationell och framför miljö- och hälsoskadlig

§223 Konsekvenserna av maxtaxan. Yttrande över skrivelse fr C. Ödmann (mp) och V. Gunnarsson (mp)

Diarienummer 410-298/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-04 med anledning av remiss från kommunstyrelsen av en skrivelse från Christopher Ödmann (mp) och Viviann Gunnarsson (mp) om konsekvenserna av maxtaxan förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag och anmälde ett särskilt uttalande.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt yttrande till kommunstyrelsen.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat att anföra följande:

          Norrmalms stadsdelsförvaltning anser att det är för tidigt att avgöra vilka påtagliga konsekvenser som är direkt kopplade till införandet av maxtaxan. Oavsett detta anser nämnden att det är nödvändigt att stadsdelsnämnderna tillförs de ekonomiska resurser - bland annat för att anställa personal - som behövs med anledning av ökat antal barn i förskolan. Fler barn medför behov av ytterligare ytor och att exempelvis nya lekmöjligheter behöver ordnas. Det finns i stort sett alla förskolor ett behov av att på olika sätt förbättra miljön, inte minst vad gäller ljud.

Särskilda uttalanden:
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) och ledamoten Thomas Fürth (sp) anmälde följande särskilda uttalande:

Redovisningen pekar på det vi varnade för redan vid införandet, nämligen att vistelsetiden skulle öka, vilket kan påverka barnens psykiska hälsa, och att systemet var underfinansierat. Trots regeringens löfte om ett fullt ut finansierat system visar Svenska Kommunförbundets granskning att systemet redan nu har kostat kommunerna 1,2 miljarder kronor utöver det statsbidrag som utgått. Det hade varit betydligt bättre om dessa pengar hade kunnat användas till kvalitetshöjning i förskolan.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde följande särskilda uttalande:

Maxtaxan är generellt sett positiv för förskolan, barnen och dess föräldrar. Den borgerliga politiken med minskade resurser till förskolan är det inte. En färsk undersökning visar att det i barngrupperna på förskolorna i Norrmalm, för barn 3-5 år, i genomsnitt är ca 20 barn. Detta är en betydande ökning mot tidigare år och vi anser inte att det är acceptabelt.

Det är vår övertygelse att barn som får gå i en bra förskola ges en bra start i livet. Socialdemokraternas politik för förskolan består av två delar. En är låga avgifter så att föräldrar oavsett inkomst har råd att ha sitt barn i förskolan. Maxtaxan och att ge barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga, rätt att gå i förskolan är ett exempel.

En annan viktig del är att ge förskolan ekonomiska förutsättningar så att man kan nå upp till läroplanens mål. Vårt nej till skattesänkningar som tvingar förskolorna till nedskärningar är därför ett annat exempel på denna politik.

I Stockholm har de borgerliga partierna valt att använda de senaste årens goda ekonomi till att sänka skatten. Detta har resulterat i större barngrupper och att varje anställd i förskolan fått ansvar för fler barn. Detta har givetvis försämrat kvaliteten.

Förskolans kvalitet ska gå före skattesänkningar. Vi vill i år ge förskolorna i staden ytterligare 112 miljoner kronor. Vårt krav är att barngrupperna ska minskas med i genomsnitt två barn per grupp och att staden antar rekommendationer för barngruppernas storlek, högst 13-14 barn på småbarnsavdelningarna och högst 17-18 barn per avdelning för de äldre barn. För att få personal till förskolan krävs att alla vikarier erbjudas fast anställning och att alla deltidsanställda erbjudas heltid. De borgerliga partierna i Stockholm (m, fp, kd och sp) har motsatt sig dessa krav.

Vår förhoppning är att de allt starkare kraven för en bra förskola resulterar i att vi efter valet i september får möjlighet att satsa mer på de allra yngsta även i kommunen.

§224 Isbana på Norra Latins skolgård. Yttrande över en motion av Viviann Gunnarsson (mp)

Diarienummer 333-278/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-06 med anledning av en remiss från kommunstyrelsen av en motion av Viviann Gunnarsson om isbana på Norra Latins skolgård.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (s) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslut stadsdelsnämnden följande:

Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som sitt remissvar till kommunstyrelsen. Stadsdelsnämnden avstyrker därmed motionen.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Jag anser att Norrmalms stadsdelsnämnd borde ha beslutat att tillstyrka motionen.
En skridskobana på Norra Latins skolgård ska inte ses som en "konkurrent" till den lilla banan i Kungsträdgården och en eventuell kommande isbana i Vasaparken. Norrmalm har ca 60.000 invånare och det finns både utrymme och behov av flera isbanor. Det är nu upp till Idrottsförvaltningen att utreda de tekniska förutsättningarna liksom ev problem när det gäller ägandet.

Motion är viktig både för det psykiska och fysiska välbefinnandet och stadsdelsförvaltningens negativa inställning är svårbegriplig. Det är viktigt med en helhetssyn också i den här typen av frågor. Det är också viktigt för stadsdelens aktiva utveckling att stadsdelsförvaltningen vågar ta sig an även nya, "besvärliga" uppdrag.

§225 Behandlingshem för unga spelmissbrukare. Yttr över skrivelse från C.Ödmann och V. Gunnarsson

Diarienummer 510-182/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-05 med anledning av remiss från kommunstyrelsen av en skrivelse från Christopher Ödmann (mp) och Vivann Gunnarsson (mp) om behandlingshem för unga spelmissbrukare förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt yttrande till kommunstyrelsen.

Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha anfört följande:
                Marknadskrafterna är mycket starka när det gäller att få folk att spela. Detta leder 
                naturligtvis till ökat spelberoende. Det är känt att spelmissbruket orsakar stora ekonomiska
                och sociala problem i de familjer som drabbas. Eftersom ett spelmissbruk lätt blir livslångt
                är det viktigt att de unga som råkar ut för detta problem får en aktiv hjälp så snart som
                möjligt.

§226 Godkännande av hyresavtal för äldreboenden inom Sabbatsbergsområdet

Diarienummer 322-462/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-06 med anledning av att ett förslag till nytt hyresavtal med gatu- och fastighetskontoret har upprättats för äldreboenden i Sabbatsbergsområdet förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande enligt följande:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner förslaget till hyresavtal med Stockholms gatu- och fastighetsnämnd för äldreboenden inom Sabbatsbergsområdet.
  2. Stadsdelsdirektören får i uppdrag att teckna hyresavtalet.
  3. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att i budgeten för år 2003 avsätta medel för vissa underhållsåtgärder för äldreboenden inom Sabbatsbergsområdet.

§227 Medgivande för en ledamot att delta i seminariet Offentlig@ rummet i Luleå

Diarienummer 005-495/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-10 med anledning av att stadsdelsnämnden inbjudits till ett seminarium den 4 juni i Luleå med prisutdelning i en tävling om att utveckla medborgarmedverkan genom Internet förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden medger Anders Broberg (kd) ersättning enligt gällande arvodes-, rese- och traktamentsregler i samband med konferensen Offentlig@ rummet.

§228 Alkoholservering i restaurant Clara

Diarienummer 621-426/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-06 med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen av en ansökan från Pravednost AB om fortsatt tidsmässigt utökat serveringstillstånd i restaurang Clara, Jakobsgatan 22, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan avstyrks.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om fortsatt tidsmässigt utökat serveringstillstånd inomhus till klockan 05.00 tillstyrks.

Reservationer
Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§229 Reviderat handikapprogram för Stockholms läns landsting. Yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 520-421/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-29 med anledning av en remiss från kommunstyrelsen av ett förslag till reviderat handikapprogram för Stockholms läns landsting förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande av den 29 maj 2002. Nämnden ställer sig därmed bakom Stockholms läns landstings förslag till reviderad handikapplan.

Särskilt uttalande
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde följande särskilda uttalande:

Mycket återstår att göra när det gäller handikappanpassningen. Det kanske allra viktigaste är att SL:s kollektivtrafik blir betydligt mer tillgänglig också för rullstolsburna och andra handikappade.

§230 Lägesrapport gällande Vasaparkens upprustning

Diarienummer 342-487/02, 339-114/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-07 med lägesrapport gällande Vasaparkens upprustning och ett medborgarförslag från Hans Jonsson med förslag om en staty/byst i Vasaparken till minne av Astrid Lindgren förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från den socialdemokratiska gruppen.

Ordföranden Håkan Tenelius (fp) anmälde att folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna instämmer i det särskilda uttalandet.

Ledamoten Thomnas Fürth (sp) instämde i det särskilda uttalandet.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslutade i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner redogörelsen
  2. Medborgarförslag gällande byst föreställande Astrid Lindgren besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Jan Valeskog (s), Ordföranden Håkan Tenelius (fp) och ledamoten Thomas Fürth (sp) anmälde följande särskilda uttalande:

Det är glädjande att tjänstemannagruppen arbetar så snabbt och effektivt som man nu uppenbarligen gör. Vi vill utrycka vår uppskattning för detta. Då den lokala förankringen hos allmänheten i denna fråga är stor ger det goda möjligheter att nu ta fram ett förslag som sedan relativt snabbt kan genomföras. Vasaparken behöver en ansiktslyftning och det kan vi ordna snart om alla krafter på Norrmalm hjälps åt i enlighet med redovisad inriktning!

§231 Förvärv av nybildad bostadsrätt, Torsgatan 38

Diarienummer 321-464/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-04 med förslag att staden förvärvar bostadsrätten till en lägenhet som nämnden idag förhyr som träningslägenhet för socialpsykiatriska enheten förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade avslag på förvaltningens förslag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen att staden förvärvar bostadsrätten till den lägenhet som nämnden idag förhyr som träningslägenhet för socialpsykiatriska enheten.

Reservation
Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

§232 Förvärv av nybildad bostadsrätt, Karlbergsvägen 59

Diarienummer 321-463/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-06-04 med förslag att staden förvärvar bostadsrätten till en lägenhet som nämnden idag förhyr för Norrmalms gruppbostäder förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade avslag på förvaltningens förslag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen att staden förvärvar bostadsrätten till den lägenhet som nämnden idag förhyr för Norrmalms gruppbostäder.

Reservation
Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

§233 Alkoholservering i restaurang Glenn Miller

Diarienummer 621-368/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-23 med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen av en ansökan från Stephep AB om utökad serveringstid från kl 01.00 till kl. 02.00 inomhus och från kl. 22.00 till kl. 23.00 utomhus i restaurang Glenn Miller, Brunnsgatan 21 A, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) lade fram ett förslag till beslut från Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna samt yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Nämnden beslutar att tillstyrka ansökan
  2. Nämnden anför följande:

Nämnden anser att utomhusserveringar skall få ha öppet till kl 23 även i bostadskvarter, förutsatt att de uppfyller de krav som ställs för att få servera alkohol. En restaurang som inte är störande för omgivningen när den serverar inomhus till kl 01 bör kunna få förlängd serveringstid.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§234 Alkoholservering i restaurang El Amir.

Diarienummer 621-395/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-16 med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen av en ansökan från Noui Boulala om fortsatt tidsmässigt utökat tillstånd för servering till kl. 05.00 inomhus i restaurang El Amir, Gamla Brogatan 40, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag

Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden tillstyrker ansökan om serveringstillstånd till klockan 05.00.

Reservationer
Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§235 Alkoholservering i restaurang Friday´s American Bar

Diarienummer 621-398/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-16 med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen av en ansökan från American Bistro Sweden AB om serveringstillstånd till kl. 03.00 både inom- och utomhus förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden tillstyrker ansökan om serveringstillstånd till klockan 03.00 både inomhus och utomhus.


Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§236 Projektrapport om EU-projektet COMPETENCEN

Diarienummer 546-396/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-30 med anmälan av en slutrapport för EU-projektet Competencen förelåg.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande.

Stadsdelsnämnden godkänner slutrapport och utvärdering gällande EU projektet Competencen.

§237 Rapport från tillsynsbesök hos Frösunda Citys dagliga verksamhet.

Diarienummer 529-425/02
En rapport upprättad den 2002-05-16 från tillsynsbesök hos Frösunda Citys dagliga verksamhet på Eastmansvägen 1 den 27 mars 2002 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att rapporten skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Rapporten läggs till handlingarna.

§238 Anmälan av tjänstemannabeslut från strategi- och stödavdelningen

 

Följande listor över tjänstemannabeslut fattade enligt delegation anmäldes:

  • Kassationslista 2002-05-15
  • Upphandling och inköp över 50.000 kr under perioden 2002-01-10 t.o.m. 2002-05-06

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att anmälan godkänns.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§239 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd 2002-05-16

Protokoll fört vid sammanträde med Norrmalms handikappråd 2002-05-16 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Protokollet från Norrmalms handikappråds sammanträde 2002-05-16 läggs till handlingarna.

§240 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid lokala pensionärsrådets sammanträde 2002-06-17 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Protokollet från lokala pensionärsrådets sammanträde 2002-06-17 läggs till handlingarna.

§241 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna eller upprättade skrivelser anmäldes:

  1. Månadsuppföljning med prognos på helårsutfall år 2002. Norrmalms stadsdelsnämnd 2002-06-06.
  2. Protokollsutdrag från Stockholms kommunstyrelse 2002-05-29, § 6, Avtal med Länsarbetsnämnden om ungdomsgaranti. Dnr 409-494/02
  3. Tillgänglighetsprojektet, redovisning av 2001. Gatu- och fastighetsnämndens tjänsteutlåtande 2002-01-31. Utdrag ur gatu- och fastighetsnämndens protokoll 2002-04-16, § 50.
  4. Beslut om avslag avseende projektet Mobil MedborgarMedverkan. Vinnova, verket för innovationssystem. Dnr 055-271/02.
  5. Svar på medborgarförslag om att ytterligare öka säkerheten utefter sträckan Johannesgatan/Kammakargatan. Dnr 346-276/02
  6. JO:s beslut 2002-05-28 med anledning av anmälningar mot stadsdelsnämnder i Stockholms kommun. Dnr: 047-454/02
  7. Svar på brev från anhörig angående behandlingen av boende vid Gustav Vasahemmet. Dnr: 534-35/02
  8. Samverkan är nyckeln vid planering av bostäder för personer med funktionshinder. Rapport 2002:10. Länsstyrelsen i Stockholms län.
  9. Sammanställning av balanslistan över oavslutade ärenden. Norrmalms stadsdelsförvaltning 2002-06-05
  10. Revisionsrapport

    Yrkande
    Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade följande

    1. Protokollsutdraget från Stockholms kommunstyrelse 2002-05-29, § 6, överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning
    2. Övriga skrivelser läggs till handlingarna.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Protokollsutdraget från Stockholms kommunstyrelse 2002-05-29, § 6, överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning
    2. Övriga skrivelser läggs till handlingarna.

§242 Övriga frågor

En skrivelse från Åke Askensten (mp) om att ta bort p-platser på Sveavägen för att underlätta för busstrafiken, dnr 303-520/02, anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Åke Askensten (mp) ställde, med anledning av allt långvarigt skräp invid avfallsbehållarna invid Konsum på Tegnérgatan följande frågor:

a)Vem ansvarar för att skräpet utanför behållarna tas bort?

b)Varför tas skräpet inte bort oftare?

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att frågorna överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
                        Frågorna överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Peter Priftakis (s) frågade om erfarenheterna av dagstädning. Förvaltningen svarade genom t.f. avdelningschef Yngve Lindström.
  • §243 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden första halvåret 2002

    Protokoll från sociala delegationens sammanträden första halvåret 2002 anmäldes.

    Yrkande
    Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att protokollen skulle läggas till handlingarna.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Protokoll från sociala delegationens sammanträden första halvåret 2002 läggs till handlingarna.

    §244 Upphandling av företagshälsovård

    Diarienummer 125-446/02
    Sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § Sekretesslagen.

    §245 Avslutad gemensam upphandling av personliga ombud för psykiskt funktionshindrade

    Diarienummer 125-122/02
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-25 med förslag med anledning av genomförd anbudsförfrågan rörande personliga ombud för psykiskt funktionshindrade förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Upphandlingen avbryts
    2. Förvaltningen ges i uppdrag att samråda med övriga stadsdelsförvaltningar om att åstadkomma en fungerande verksamhet med personliga ombud för psykiskt funktionshindrade, med avsikt att snarast anställa sådan personal på respektive förvaltning

    Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

    §246 Upphandling av kost till tre äldreboenden. Beslut om utförare

    Diarienummer 125-301/02
    Sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § Sekretesslagen.
     

    §247 Upphandling av äldreboendet Väduren. Beslut om utförare

    Diarienummer 125-36/02
    Sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § Sekretesslagen.

    §248 Gem. upph. av ramavtal avs. utredn.tjänster inom individ- och familjeomsorgen

    Sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § Sekretesslagen.

    §249 Yttrande till Stockholms Tingsrätt i adoptionsärende

    Sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen.

    §250 Nedläggning av faderskapsutredningen

    Sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen.

    §251 Nedläggning av faderskapsutredning

    Sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen.