Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2005-08-25

Sammanträde 2005-08-25

Datum
Klockan
18.30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema: Äldreomsorg i framtiden. Marita Åkersten presenterar Stockholms stads äldreomsorgsplan

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Resursfördelningsmodell för handläggning av ekonomiskt bistånd samt arbetsmarknadsåtgärder - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 500-419/2005

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder med anledning av förslag till ny modell för fördelning av budgetmedel för handläggning av ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsåtgärder. Förslaget innebär att medel fortsättningsvis ska fördelas enligt den modell som nu tillämpas för utbetalt ekonomiskt bistånd.

För Norrmalms stadsdelsnämnd innebär förslaget att anslaget för handläggning minskar med 11 % och anslaget för arbetsmarknadsåtgärder med 63 %. Detta skulle betyda att en mycket stor del av den verksamhet som idag bedrivs för att minska bidragsberoende måste avvecklas, vilket är helt oacceptabelt.

Förvaltningen anser att det är angeläget att utvärdera den modell som nu används för utbetalt ekonomiskt bistånd innan beslut om ytterligare tillämpningsområden fattas. Det är särskilt viktigt att analysera om de variabler modellen bygger på verkligen speglar behovet av insatser för personer som av socialmedicinska skäl är beroende av ekonomiskt bistånd.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

5 Översyn av resursfördelningssystem för omsorg om funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 500-420/2005

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av den översyn som gjorts vad gäller fördelning av budgetmedel för omsorg om funktionshindrade. Översynen omfattar fördelning av medel till gruppboende, daglig verksamhet, familjehem, bostad med särskild service för barn och ungdom och korttidsvistelse.

Förvaltningen är i huvudsak positiv de förslag som presenteras. Det är viktigt att man försöker hitta ett system som speglar behovet av insatser och som så långt det är möjligt inte kan påverkas av lokala variationer i tolkning av riktlinjer. Förvaltningen förutsätter att det förslag till bedömningsinstrument som kommer att arbetas fram remitteras till stadsdelsnämnderna innan beslut fattas.

Förvaltningen är däremot ytterst tveksam till frågan om att eventuellt låta medel för bl.a. daglig verksamhet gå till den stadsdelsnämnd där verksamheten är belägen och inte som nu till den stadsdel där den enskilde är bosatt.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

6 Stadens uppföljningsansvar för ungdomar 16-19 år samt inrättande av Navigatorcentra - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 400-476/2005

Stadsdelsförvaltningen delar uppfattningen att det f.n. finns brister i uppföljningen av de ungdomar som slutar grundskolan utan att fortsätta i studier eller arbete. I remissen föreslås att tre regionala navigatorcentra inrättas. Dessa ska utgöra bas för arbetet med ungdomar som befinner sig utanför skola och arbetsmarknad. Förvaltningen har i princip inget att invända mot förslaget. Ansvarsfördelningen måste dock vara tydlig och de ekonomiska förutsättningarna klarlagda. Framförallt måste datasystem och administrativa rutiner utformas som gör det möjligt att följa upp ungdomarna i fråga.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand, 508 09 023

7 Gemensam rutin för val och byte av skola i grundskolan i Stockholms stad - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 403-350/2005

Utbildningsförvaltningen har i ett ärende till kommunstyrelsen föreslagit att en gemensam rutin för val och byte av grundskolor i staden införs. Förslaget innebär att ett senaste datum anges för när ansökan om val/byte av grundskola senast ska vara inlämnat. Ärendet har skickats på remiss till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget och föreslår att 1 mars införs som stoppdatum för val/byte av grundskola inför läsårsstart. Det är emellertid viktigt att det finns utrymme för avsteg från reglerna, t.ex. av elevvårdsskäl.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

8 Ändrat ansvar för gravida hemlösa kvinnor och hemlösa kvinnor med barn - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 500-432/2005

Socialtjänstnämndens enhet för hemlösa har idag ansvaret för gravida hemlösa kvinnor och hemlösa kvinnor med barn. Det finns dock ett samarbete mellan enheten och Katarina-Sofia stadsdelsförvaltning som innebär att stadsdelsförvaltningen svarar för visst utredningsarbete i dessa ärenden. Socialtjänstnämnden har nu föreslagit att ansvaret i sin helhet överförs till de olika stadsdelsnämnderna.

Förvaltningen delar uppfattningen att ansvaret för dessa ärenden inte bör ligga på enheten för hemlösa. Förvaltningen anser dock att det kan vara svårt att inom varje stadsdels-nämnd bygga upp och upprätthålla den kompetens som fordras för att ge dessa kvinnor och barn bästa möjliga stöd. Förvaltningen föreslår därför att ansvaret överförs till en stadsdelsnämnd, lämpligen Katarina-Sofia som redan idag har erfarenhet och kompetens på området.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

9 Bredare trottoarer för att ge fotgängare och trottoarlivet mera plats i Stockholms innerstad - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 300-446/2005

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Åsa Romson, Per Bolund och Cecilia Obermüller (mp) som föreslår att gångtrafiken och trottoarlivet på gator i innerstaden ska specialstuderas i syfte att öka kunskapen om trottoarens betydelse och att ett fotgängarråd bildas. Vidare poängteras vikten av att vid ombyggnader och nyanläggningar tydliggöra gångtrafikanternas behov.

Förvaltningen är tveksam till förslaget om att bilda ett fotgängarråd men tycker i övrigt att de förslag som framförs i motionen är väl värda att arbeta vidare med. Det är helt klart att trottoarlivet i Stockholms innerstad fått en allt större betydelse för både de människor som bor och vistas i staden.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

10 Borttagning av skräp på gator och torg - svar på remiss från kommunstyrelsen

Dnr: 300-396/2005

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Lotta Edholm (fp) som föreslår att man skall omfördela budgeterade medel för agenda 21-samordnare i stadsdelarna till förmån för en bättre renhållning av huvudstaden. I motionen framförs även att stadsdelsnämnderna aktivt bör samverka med fastighetsägare och näringsliv för att få till stånd extern finansiering av parker och yttre miljöer.

Förvaltningen instämmer i bilden av ett Stockholm som blir mer och mer skräpigt. Detta beror enligt förvaltningens bedömning till stor del på ett förändrat beteende. Många faktorer spelar in som t.ex. att vi konsumerar mer och mer ”snabbmat” i våra park- och gatumiljöer. Mot bakgrund av detta anser förvaltningen att det är av största vikt att staden arbetar förebyggande med attityder och information, vilket till stor del sker inom ramen för stadsdelarnas Agenda 21 arbete. Förvaltningen tror även på det nära samarbete med näringsliv och fastighetsägare i city som stadsdelsförvaltningen har idag, och anser att detta skulle kunna utvecklas mer.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

11 Detaljplan för Tysta Mariegången, del av kvarteret Snäckan m.m. - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-421/2005

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till detaljplan för Tysta Mariegången som sträcker sig mellan Tegelbacken i söder och Klara Västra Kyrkogata i norr. Planens syfte är att bygga om Tysta Mariegången och samtidigt kunna stänga gångpassagen på kvällstid och nätter.

Förvaltningen ser mycket positivt på en upprustning och en ombyggnation enligt förslaget. Förvaltningens renhållningsentreprenör Samhall AB vittnar om stora problem med skräp och även arbetsmiljöproblem, som att personalen som städar området känner sig otrygga. Förvaltningen välkomnar även den översyn av gator och gångstråk som stadsbyggnadskontoret tillsammans med f.d. gatu- och fastighetskontoret har påbörjat. Stadsmiljön i området är i dag svår att orientera sig i och det är inte lätt att veta hur man bäst tar sig från en punkt till en annan.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

12 Rättvisa markupplåtelseavgifter för kiosker och gatukök - svar på medborgarförslag

Dnr: 013-355/2005

Stadsdelsnämnden har mottagit ett medborgarförslag angående markupplåtelse-
avgift för kiosker och gatukök. Förslagsställarna har sedan flera år tillbaka två s.k. försäljningsvagnar i City. I samband med de nya avgifter för upplåtelse av offentlig plats som gäller fr.o.m. den 1 januari i år har de fått en kraftig ökning av avgiften. De föreslår att markupplåtelseavgiften för kiosker och gatukök ska baseras på den yta som tas i anspråk och lägets attraktivitet.

Förvaltningen delar uppfattning om att ytan på något sätt borde återspeglas i avgiften. Lägets attraktivitet vägs redan nu in i beslut om avgiften och förvaltningen anser att gällande beräkningsmodell i det avseendet fungerar bra. Förvaltningen föreslår att ärendet överlämnas till trafiknämnden.

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Erika Nordberg , 508 09 050

13 Citybanan - arbetstunnel "Drottninggatan" - svar på två medborgarförslag samt en skrivelse

Dnr: 013-384/2005, 013-362/2005, 306-482/2005

Stadsdelsnämnden har mottagit två medborgarförslag samt en skrivelse som behandlar en ev. arbetstunnel till Citybanan som mynnar vid Drottninggatan / Kungstensgatan. Gemensamt för de två medborgarförslagen och skrivelsen är att de uttrycker en oro inför de transporter till och från arbetstunneln som kommer att påverka delar av Norrmalm, alternativa placeringar bör därför utredas.

I samband med den bygglovsremiss som väntas inkomma under hösten kommer förvaltningen att ta ställning till frågan om en arbetstunnel vid Drottninggatan/ Kungstensgatan. Förvaltningen kommer även att delta i det arbete med en fördjupad analys som Banverket har startat. Förvaltningen föreslår att medborgarförslagen och skrivelsen översändes till Banverket för att ingå i denna analys.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

14 Sittbänkar på Hamngatan - svar på medborgarförslag

Dnr: 103-416/2005

Agneta Folcker har inkommit med ett medborgarförslag om att ställa ut ett par sittbänkar vid Hamngatan, utanför NK och PK-huset. Förvaltningen har förståelse för att det finns önskemål om sittbänkar på ett så livligt trafikerat stråk. Det går dock inte att placera några bänkar längs med fasaderna då dessa utgörs av skyltfönster. Trädzonen ut mot Hamngatan är inte heller lämplig av trafiksäkerhetsskäl. Sammantaget bedömer förvaltningen att det inte finns någon lämplig plats i det föreslagna området. Det finns för övrigt god tillgång till sittbänkar i närheten, exempelvis på Norrmalmstorg och i Kungsträdgården.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

15 Större återvinningskärl och tätare tömning - svar på medborgarförslag

Dnr: 013-424/2005

Stadsdelsnämnden har mottagit ett medborgarförslag med önskemål om större kärl vid återvinningsstationerna och tätare tömning av kärlen.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB, som ansvarar för återvinningsstationerna har inkommit med förslag till platser med större kärl till förvaltningen. Förvaltningen ansvarar för handläggning av bygglov för dessa.

Handläggare: Agenda 21 samordnare Liselotte van den Tempel, 508 09 245

16 Åtgärder mot råttinvasionen - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Dnr: 306-471/2005

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) har inkommit med en skrivelse till stads-delsnämnden med förslag till åtgärder mot råttinvasionen. I syfte att komplettera och förstärka det arbete som stadens vilt- och skadedjursgrupp utför, vill man att en upphandling av skadedjursbekämpning ska inledas. Man vill vidare att förvaltningen redovisar vilka åtgärder som vidtagits och vilka slutsatser som kan dras av fortsatta överläggningar med vilt- och skadedjursgruppen.

Förvaltningen delar uppfattningen om att råttor orsakar stora problem och har därför givit vilt- och skadedjursgruppen i uppdrag att göra särskilda insatser på platser där man vet att det finns råttor. Bekämpning av råttor kan dock endast göras på stadens mark och för att lyckas är det viktigt att få till stånd ett samarbete med bl.a. fastighetsägare och näringsidkare. I samverkan med vilt- och skadedjursgrupppen kommer förvaltningen därför att bjuda in representanter för olika verksamheter för att diskutera lämpliga åtgärder. Vad gäller frågan om upphandling av skadedjursbekämpning tar förvaltningen inte ställning.

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, 508 09 149

17 Papperskorgar på Norrmalm - svar på skrivelse från ledamoten Carina Fredén (s) och Ylidiz Kafkas (mp)

Dnr: 306-474/2005

Ledamoten Carina Fredén (s) och ersättaren Yildiz Kafkas (mp) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående papperskorgar och undrar om det är möjligt att förse dessa med någon sorts stängningsmekanism. Detta för att förhindra att fåglar och andra djur sprider ut soporna. Vidare undrar de om det finns någon möjlighet att ställa ut papperskorgar vid återvinningsstationerna för att lägga de påsar det ”återvinningsbara” kommit dit i.

Stadsdelsförvaltningen anser att något utbyte av papperskorgar inte behövs då alla befintliga papperskorgar idag har en stängningsfunktion. Enligt förvaltningens uppfattning finns det heller inte något behov av extra papperskorgar intill återvinningsstationerna då både plast- och papperskassar kan läggas i aktuellt inkast på återvinningsstationen.

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Sara Wikström , 508 09 064
Bilagor
Bilaga (54 kb)

18 Äldre tonåringars möjlighet att träffas på fritiden - svar på skrivelse från ledamöterna Carina Fredén (s), Nic Nilsson (s), Hans Enroth (v), Ulla Dahl (mp) och ersättaren Berit Vikner (v)

Dnr: 407-472/2005

En icke-kommersiell mötesplats för de äldre tonåringarna saknas centralt i stadsdelsområdet. I samband med hotellbygget vid Matteus skolas bollplan kommer en lokal att användas till öppen fritidsverksamhet. I avvaktan på denna lösning prövas därför andra idéer. Förvaltningen återkommer med mer konkret planering av den framtida ungdomsverksamheten i samband med verksamhetsplanen för år 2006.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand, 508 09 023

19 Ansökan från Djurgårdens Waldorfskoleförening om etablering av fristående förskoleklass och fristående grundskola - svar på remiss från utbildningsförvaltningen

Dnr: 400-447/2005

Utbildningsförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan från Djurgårdens Waldorfskoleförening om godkännande av och rätt till bidrag för en F-6 skola på Norrmalm Enligt planerna ska verksamheten inrymmas i lokaler vid Johannes skola. Enligt elevprognoserna kommer elevantalet på Norrmalm att öka något i år 0-5 de närmsta 8 åren medan elevantalet i år 6-9 däremot kommer att minska. Förvaltningen bedömer att en skola med inriktning mot Waldorfpedagogik i hög grad kommer att attrahera elever även från andra stadsdelar och följaktligen inte kommer att påverka det befintliga elevantalet i särskilt stor omfattning. Förvaltningen föreslår därför att ansökan tillstyrks.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

20 Ansökan från Medborgarskolans friskolor i Stockholm AB om etablering av fristående förskoleverksamhet och fristående grundskola - svar på remiss från utbildningsförvaltningen

Dnr: 400-379/2005

Utbildningsförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan från Medborgarskolans friskolor i Stockholm AB om godkännande av och rätt till bidrag för en F-9 skola på Norrmalm. Enligt planerna ska verksamheten inrymmas i lokaler vid Johannes skola. Förvaltningen har i sig inget att erinra mot att Medborgarskolans friskolor etablerar en fristående skola på Norrmalm. Enligt elevprognoserna beräknas dock elevantalet i år F-5 att öka de närmsta 8 åren. För att uppfylla skolpliktsansvaret kommer förvaltningen sannolikt att behöva de lokaler som för närvarande finns lediga i Johannes skola. Detta medför att verksamhetens stabilitet för den planerade skolan blir svår att garantera eftersom lokalerna inte kan hyras ut för längre perioder än ett läsår i taget. Förvaltningen föreslår därför att ansökan avstyrks.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

21 Ansökan om verksamhet enligt LSS i form av korttidstillsyn för skolungdom över 12 år - svar på remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län

Dnr: 505-459/2005

KomBo boendeträning AB har ansökt till Länsstyrelsen om tillstånd för att driva verksamhet enligt 23 § LSS i form av korttidstillsyn för skolungdom över 12 år med rörelsehinder. Sökanden bedriver redan idag verksamhet i form av korttidsvistelse utanför det egna hemmet för samma målgrupp. Förvaltningens bedömning är att den nuvarande verksamheten fungerar bra. En tillsyn är planerad att genomföras under hösten vilken kommer att ge en mer sammansatt bild av verksamheten. Förvaltningens anser dock att den planerade avgiften för fritidsverksamheten är oskälig och bör ses över.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

22 Ansökan från Stockholm Omsorg AB / Informatörerna om lokalbyte samt ökat platsantal - svar på remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län

Dnr: 599-510/2005

Stockholm Omsorg AB/Informatörerna bedriver daglig verksamhet enligt
23 § LSS i Birkagårdens lokaler, Karlbergsvägen 86. Ansökan avser byte till större lokal inom samma fastighet för att kunna utöka antalet platser i verksamheten.


Handläggare: Mikael Josephson , 508 09 035

23 Ansökan till länsstyrelsen i Stockholms län om stimulansbidrag för anhörigstöd

Dnr: 500-545/2005

Riksdagen har beslutat att anslå 24 850 000 kronor i stimulansbidrag för att främja
utvecklingen av varaktigt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar äldre, personer med funktionshinder eller långvarigt sjuka. Länsstyrelsen i Stockholms län har tilldelats 44 110 000 kronor att fördela. Medel kommer att betalas ut 2005, 2006 och 2007.
Stimulansbidragen är avsedda för kommunal verksamhet och ansökan sker i form av en projektplan. Norrmalms stadsdelsförvaltning ansöker om medel gemensamt med Kungsholmen, Maria-Gamla stan, Östermalm och Katarina-Sofia stadsdelsförvaltningar.
Ansökan omfattar totalt 625 000 kronor varav Norrmalms del uppgår till 125 000 kr. Syftet med projektet är att utveckla anhörigstödet och utbilda totalt 20 undersköterskor/ vårdbiträden inom de fem stadsdelarna i arbetet med anhörigstöd och anhörigavlösning.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utvecklingssekreterare Christina Österling , 508 09 527

24 Alkoholservering i restaurang Halv Trappa Plus Gård - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-467/2005

Restaurang Halv Trappa Plus Gård ansöker om utökad serveringstid att gälla inomhus och utomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMDELBAR JUSTERING

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, 508 09 149

25 Alkoholservering i restaurang My Ju JU /LOA - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-466/2005

Restaurang My Ju Ju/LOA ansöker om serveringstillstånd inomhus mellan 11.00-03.00 samt utomhus mellan 11.00 och 03.00. Ansökan sker med anledning av ägarbyte. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, 508 09 149

26 Ekonomisk månadsuppföljning för juli 2005

Dnr: 103-512/2005

Månadsprognosen bygger på ett periodiserat utfall t.o.m. juli 2005. Det beräknade nettounderskottet uppgår till 4,7 mnkr före resultatöverföringar och 6,8 mnkr efter resultatöverföringar. Prognosen visar för anslag 1 ett nettoöverskott med 2,9 mnkr före resultatöverföringar och 0,8 mnkr efter resultatöverföringar och för anslag 2 ett nettounderskott med 7,6 mnkr. Underskottet avser i huvudsak omsorg om funktionshindrade och ekonomiskt bistånd.

Handläggare: controller Birgitta Dahlin, 508 09 066

27 Förordnande av rättegångsombud vid stadsledningskontorets juridiska avdelning

Dnr: 003-524/2005

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

28 Rätt att begära biträde av polismyndighet

Dnr: 012-475/2005

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

29 Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

30 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

31 Anmälan av inkomna handlingar

35 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

36 Gemensam upphandling av platser vid sommargårdar (kollo) för samtliga stadsdelsnämnder

Dnr: 499-502/2005

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § sekretesslagen

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell, 508 09 381

§197 Frågor och synpunkter från allmänheten

Mats Andersson framförde en del synpunkter på det tjänsteutlåtande stadsdelsförvaltningen förelagt stadsdelsnämnden med anledning av bl.a. det medborgarförslag han tidigare inkommit med angående arbetstunnel för Citybanan. Han poängterade att det är viktigt att placera tunneln så att man minimerar konsekvenserna för de boende i stadsdelen och särskilt för de barn som bor och vistas i området.

 

Lena Ångnell som inkommit med ett medborgarförslag om att öka trafiksäkerheten i korsningen Vanadisvägen-Upplandsgatan redogjorde närmare för sitt förslag. Hon presenterade även en skiss över det aktuella området som bl.a. visade de olika busslinjer som trafikerar korsningen och den därmed komplexa trafiksituation som nu råder.

 

En mötesdeltagare anknöt till ett inkommet medborgarförslag om förbud mot fordon med bristande ljuddämpning och tog bl.a. upp frågan om den intensiva trafiken på Sveavägen. Hon uppgav att man från polisens sida vädjat om ökade resurser för att övervaka och komma tillrätta med fortkörning och de trafikproblem i övrigt som finns längs Sveavägen.

 

Tema 

Marita Åkersten från stadsledningskontorets vård- och omsorgsenhet presenterade förslag till ny äldreomsorgsplan för Stockholms stad för åren 2006 till 2010. Det övergripande målet för äldreomsorgen är att ge de äldre förutsättningar att leva under goda och trygga levnadsförhållanden. För att nå detta mål finns sju angivna strategier. Bl.a. fastslås att det ska finnas ett varierat utbud av stöd- och hjälpinsatser för ett väl fungerande och tryggt liv i den egna bostaden. Det ska också finnas vård- och omsorgsboende med speciella inriktningar för att tillgodose de äldres behov samt ett varierat utbud av stöd- och hjälpinsatser för dem som vårdar anhöriga.

 

Efter Marita Åkerstens presentation följde en diskussion där både förtroendevalda och övriga mötesdeltagare hade frågor och synpunkter.

§198 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 1 september 2005.

 

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 22 juni 2005 justerats den 27 juni.

§199 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

En skrivelse från ledamoten Carina Fredén (s) angående tillgång till internet på stadsdelens äldreboenden anmäldes.

 

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad anmälde en övrig fråga angående Europeiska trafikantveckan samt en fråga angående nya medarbetare.

 

Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade om att tidigare utsänt tjänsteutlåtande i ärende 25 ersatts av ett nytt tjänsteutlåtande.  

§204 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 013-478/2005

 

Ett förslag om att ordna ett bevakat övergångsställe på Upplandsgatan där den korsar Vanadisvägen anmäldes.

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning. 

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§205 Resursfördelningsmodell för handläggning av ekonomiskt bistånd samt arbetsmarknadsåtgärder - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 500-419/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 juli 2005.

 

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder med anledning av förslag till ny modell för fördelning av budgetmedel för handläggning av ekonomiskt bistånd och arbets­marknads­åtgärder. Förslaget innebär att medel fortsättningsvis ska fördelas enligt den modell som nu tillämpas för utbetalt ekonomiskt bistånd.

                                                                                                               

För Norrmalms stadsdelsnämnd innebär förslaget att anslaget för handläggning minskar med 11 % och anslaget för arbetsmarknadsåtgärder med 63 %. Detta skulle betyda att en mycket stor del av den verksamhet som idag bedrivs för att minska bidragsberoende måste avvecklas, vilket är helt oacceptabelt.

 

Förvaltningen anser att det är angeläget att utvärdera den modell som nu används för utbetalt ekonomiskt bistånd innan beslut om ytterligare tillämpnings­områden fattas. Det är särskilt viktigt att analysera om de variabler modellen bygger på verkligen speglar behovet av insatser för personer som av socialmedicinska skäl är beroende av ekonomiskt bistånd.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande: 
 
Bidragsberoendet är en tragedi för varje människa som drabbas. Eftersom bristande ekonomiska resurser i en familj alltför ofta leder till olika former av problem, kommer den satsning vi gör och de krav vi ställer att leda till att fler stockholmare får en bättre livssituation.  

 

Socialbidragsberoendet i Stockholm har ökat drastiskt de senaste åren. Mer än 13 000 hushåll är idag helt eller delvis beroende av socialbidrag för sin försörjning. Majoritetens mål att halvera socialbidragsberoendet till år 2004 misslyckades fullständigt.

För att lyckas med målet om att minska bidragsberoendet måste nya metoder och nya samarbeten till. En del sådana samarbeten har prövats under den förra borgerliga mandatperioden och givit ett mycket gott resultat. Inte minst har samarbetet med näringsliv och bemanningsföretag bidragit till fler jobb. Flertalet stadsdelsnämnder har lyft upp frågan på dagordningen och startat särskilda projekt för att arbeta med de arbetslösa. Möjligheten att direktupphandla tjänster av bemanningsföretag och andra intressenter i arbetet för att minska bidragsberoendet måste också tillåtas och utnyttjas.

§206 Översyn av resursfördelningssystem för omsorg om funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 500-420/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)  reserverade sig mot beslutet.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 augusti 2005.

 

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av den översyn som gjorts vad gäller fördelning av budgetmedel för omsorg om funktionshindrade. Översynen omfattar fördelning av medel till gruppboende, daglig verksamhet, familjehem, bostad med särskild service för barn och ungdom och korttidsvistelse.

 

Förvaltningen är i huvudsak positiv till de förslag som presenteras. Det är viktigt att man försöker hitta ett system som speglar behovet av insatser och som så långt det är möjligt inte kan påverkas av lokala variationer i tolkning av riktlinjer. Förvaltningen förutsätter att det förslag till bedömningsinstrument som kommer att arbetas fram remitteras till stadsdelsnämnderna innan beslut fattas.

 

Förvaltningen är däremot ytterst tveksam till frågan om att eventuellt låta medel för bl.a. daglig verksamhet gå till den stadsdelsnämnd där verksamheten är belägen och inte som nu till den stadsdel där den enskilde är bosatt.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta. 

 

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag. 

                                                                                                                                  

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

 

Som svar på remissen anför stadsdelsnämnden följande:  

Staden ska skapa förutsättningar för att ge de funktionshindrade så stor valfrihet som möjligt. Alla människor skall tillförsäkras integritet, självbestämmande och delaktighet, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Människor med funktionsnedsättning skall, så långt det är möjligt, ha samma möjligheter som alla andra att leva ett självständigt liv samt ha ett arbete att gå till. Alla ska känna sig trygga mot alla former av diskriminering. 

Tyvärr finns det stora problem och brister när det gäller funktionshindrades situation. Det gäller tillgänglighet, brist på gruppbostäder, väntetider för hjälpmedel och så vidare. Därför behövs en politisk vilja och strategi för att nå förändring. 

Valfriheten skall öka inom omsorgen om funktionshindrade. Kundval har införts inom hemtjänsten och inom ledsagarservice och avlösarservice. Valfrihet även inom de särskilda boendeformerna skall införas.

På vissa områden, inte minst inom de dagliga verksamheterna, innebär förslaget direkta försämringar av den lilla valfrihet som råder i dag. Detta är oacceptabelt.

De funktionshindrade har rätt till likvärdig vård, omsorg och service oavsett var i staden de bor. Enligt socialtjänstlagen ska kommunen medverka till att den enskilde får en meningsfull sysselsättning samt får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra. Ett problem i stadens egen verksamhet gäller bristerna i samordningen med andra huvudmän. 

Ett påtagligt problem för vissa brukare inom socialpsykiatrin gäller den stadsdelsarrest de upplever finns när det gäller deras möjlighet att nyttja daglig verksamhet i andra stadsdelsnämndsområden än där de själva bor. Denna stadsdelsarrest måste upphävas.

 

 Denna paragraf förklarades omedelbart justerad. 

§207 Stadens uppföljningsansvar för ungdomar 16-19 år samt inrättande av Navigatorcentra - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 400-476/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Stadsdelsnämnden har därmed i princip ingen invändning mot de remitterade förslagen.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)  reserverade sig mot beslutet.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 juli 2005.

 

Stadsdelsförvaltningen delar uppfattningen att det f.n. finns brister i uppföljningen av de ungdomar som slutar grundskolan utan att fortsätta i studier eller arbete. I remissen föreslås att tre regionala navigatorcentra inrättas. Dessa ska utgöra bas för arbetet med ungdomar som befinner sig utanför skola och arbetsmarknad. Förvaltningen har i princip inget att invända mot förslaget. Ansvarsfördelningen måste dock vara tydlig och de ekonomiska förutsättningarna klarlagda. Framförallt måste datasystem och administrativa rutiner utformas som gör det möjligt att följa upp ungdomarna i fråga.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta. 

 

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag. 

 

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

 

Som svar på remissen anför stadsdelsnämnden följande:

 

I betänkandet Unga utanför (SOU 2003:92) konstateras att mellan 25 000 och 30 000 unga människor varken studerar, arbetar, aktivt söker arbete eller har någon känd sysselsättning. Utredningen konstaterar vidare att en stor del av dessa ungdomar inte har klarat grundskolan. Att dessa ungdomar inte kunnat fångas upp tidigare under sin skoltid, är ett misslyckande för samhället och inte minst skolan. Stockholms stad har ett ansvar för att erbjuda de ungdomar som hamnat utanför en väg tillbaka till skola och arbete. 

Den modell som föreslås i ärendet med så kallade Navigatorcentra visar inte på något särskilt tydligt sätt hur detta skulle kunna vara en lösning på ungdomarnas problem. Tvärtom präglas förslaget av stora ord men lite handling. För att lösa de grundläggande problemen med ungas utanförskap hjälper inte särskilda ”Navigatorcentra” eller andra kommunala projekt. Det krävs en omläggning av hela den nuvarande skol- och arbetsmarknadspolitiken.

De ungdomar som befinner sig utan all kontakt med skola, annan utbildning och inte är i arbete eller sysselsatta på annat sätt kan antas leva ett liv som på sikt kommer att medföra att de får problem. Det huvudsakliga ansvaret för deras livssituation innehar de själva. Förslaget genomsyras av ett socialdemokratiska omhändertagandeperspektiv. 

För att bryta utanförskapet krävs en individualiserad skola med höga och tydliga kunskapskrav. Det är inte acceptabelt att var femte elev lämnar grundskolan utan att kunna skriva en sammanhängande text eller läsa en bok. De elever som har svårt att nå skolans kunskapsmål måste få extra stöd, hjälp och tid, t.ex. ett extra år i grundskolan. Att alla gymnasieelever ska bli högskolebehöriga är ett olyckligt och orimligt mål. I stället borde särskilda yrkesinriktade program skapas för elever som vill börja arbeta direkt efter gymnasiet. Därutöver bör en modern lärlingsutbildning inrättas där eleverna tillbringar en del av tiden i skolan och en del i arbetslivet.

§208 Gemensam rutin för val och byte av skola i grundskolan i Stockholms stad - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 403-350/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
1.      Stadsdelsförvaltningens yttrande tillstyrks i huvudsak.


2.      Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:


Tidpunkten den 1 mars som stoppdatum för val/byte av grundskola för läsåret är i praktiken en framflyttning i tiden jämfört med idag. Nämnden anser dock att tidpunkten den 1 april bör prövas för att om möjligt ge elever och föräldrar en längre tidsrymd för att göra valet eller bytet av skola.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (m) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet samt anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 27 juni 2005.  

 

Utbildningsförvaltningen har i ett ärende till kommunstyrelsen föreslagit att en gemensam rutin för val och byte av grundskolor i staden införs. Förslaget innebär att ett senaste datum anges för när ansökan om val/byte av grundskola senast ska vara inlämnat. Ärendet har skickats på remiss till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget och föreslår att 1 mars införs som stoppdatum för val/byte av grundskola inför läsårsstart. Det är emellertid viktigt att det finns utrymme för avsteg från reglerna, t.ex. av elevvårdsskäl.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och  ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta. 

 

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag. 

 

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

 

Som svar på remissen anför stadsdelsnämnden följande: 


Det fria valet av skola och etableringen av friskolor har ökat valfriheten och mångfalden inom Stockholms skolväsende. Skolornas planering försvåras dock av att många elever byter skola under terminerna. Förslaget om att införa ett stoppdatum för val och byte av grundskola kommer dock inte att lösa detta problem. I stället bör datumen för avläsning av skolornas elevantal ses över.

 

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande: 

Beslut om när skolterminen börjar, slutar och tider för lovdagar bör inte vara en fråga för politiker och byråkrater, utan bör avgöras på den enskilda skolan. Därmed skapas en möjlighet att inom dagens lagstiftning få en större flexibilitet att anpassa såväl skolstart, terminsavslutning och lovdagar efter lokala förutsättningar och behov. 

För att det inom ramen för skolornas beslut skall skapas flexibilitet för föräldrarna bör det vara upp till de enskilda skolorna att kunna besluta om tidsramar för de olika loven. Därmed skulle en skola kunna välja att exempelvis sportlovet skall vara under mars månad och sedan ge föräldrarna möjlighet att själva bestämma vilken av veckorna i mars månad som de vill att deras barn skall vara lediga.

Därutöver bör staden uppvakta regeringen i syfte att ändra skollag och skolförordningar så att enskilda skolor får större frihet att själva avgöra den egna skolans lärotider. 

§209 Ändrat ansvar för gravida hemlösa kvinnor och hemlösa kvinnor med barn - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 500-432/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 augusti 2005.

 

Socialtjänstnämndens enhet för hemlösa har idag ansvaret för gravida hemlösa kvinnor och hemlösa kvinnor med barn. Det finns dock ett samarbete mellan enheten och Katarina-Sofia stadsdelsförvaltning som innebär att stadsdelsförvaltningen svarar för visst utredningsarbete  i dessa ärenden. Socialtjänstnämnden har nu föreslagit att ansvaret i sin helhet överförs till de olika stadsdelsnämnderna.

 

Förvaltningen delar uppfattningen att ansvaret för dessa ärenden inte bör ligga på enheten för hemlösa. Förvaltningen anser dock att det kan vara svårt att inom varje stadsdelsnämnd bygga upp och upprätthålla den kompetens som fordras för att ge dessa kvinnor och barn bästa möjliga stöd. Förvaltningen föreslår därför att ansvaret överförs till en stadsdelsnämnd, lämpligen Katarina-Sofia som redan idag har erfarenhet och kompetens på området.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§210 Bredare trottoarer för att ge fotgängare och trottoarlivet mera plats i Stockholms innerstad - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 300-446/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

 

Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutat.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande.  

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 juli 2005.

 

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Åsa Romson, Per Bolund och Cecilia Obermüller (mp) som föreslår att gångtrafiken och trottoarlivet på gator i innerstaden ska specialstuderas i syfte att öka kunskapen om trottoarens betydelse och att ett fotgängarråd bildas. Vidare poängteras vikten av att vid ombyggnader och nyanläggningar tydliggöra gångtrafikanternas behov. 

 

Förvaltningen är tveksam till förslaget om att bilda ett fotgängarråd men tycker i övrigt att de förslag som framförs i motionen är väl värda att arbeta vidare med. Det är helt klart att gatulivet i Stockholms innerstad fått en allt större betydelse för de människor som bor och vistas i staden och det är viktigt att se vad som ytterligare kan göras för att skapa trivsel och locka till utevistelse.  

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

 

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.                                                                                                                                  

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande: 

1.      Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande godkänns i huvudsak. 

2.      Gångtrafikanternas behov ska tydliggöras vid ombyggnader och nyanläggningar av vägar och gator.

3.      Gångtrafiken och trottoarlivet på flera gator i innerstaden ska specialstuderas i syfte att öka kunskapen om trottoarens betydelse. 

4.       Ett fotgängarråd ska bildas som kan användas som referensgrupp i arbetet med utformningen av vägar och gator och vid stadsplanering. 

5.     Stadsdelsnämnden anför därutöver följande: 

Det behövs ett fotgängarråd. Det har länge funnits behov av att bättre tillgodose de icke bilburnas intressen vid planering och förändring av gatubilden. Kommersialismen och motororganisationer har dominerat i våra gemensamma uterum för länge. 

Det har t.o.m. gått så långt att vanliga nödvändiga bänkar betraktas som en onödig lyx. Det vittnar de återkommande medborgarförslagen om parkbänkar om.

Ett fotgängarråd / kollektivresenärsråd skulle givetvis samverka med handikapp-, pensionärs-, barn-, ungdoms- invandrar-, med flera grupper. Och Stockholm skall bli världsbäst på handikapptillgänglighet 2010, har vi bestämt......

 

Särskilt uttalande 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande: 

Det tas redan idag stor hänsyn till gångtrafikanterna vid utformning av trottoarer, detta framkommer inte minst vid utformningen av cykelbanor i staden. Det finns ett flertal cykelbanor i staden som hade kunnat planeras annorlunda och placerats på det som idag är trottoarutrymme. Dessa exempel visar tydligt hur viktigt det är att ta hänsyn till alla trafikantgrupper vid gatuplaneringen.

§211 Borttagning av skräp på gator och torg - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 300-396/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)  reserverade sig mot beslutet.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 juli 2005.

 

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Lotta Edholm (fp) som föreslår att man skall omfördela budgeterade medel för agenda 21-samordnare i stadsdelarna till förmån för en bättre renhållning av huvudstaden. I motionen framförs även att stadsdelsnämnderna aktivt bör samverka med fastighetsägare och näringsliv för att få till stånd extern finansiering av parker och yttre miljöer.

 

Förvaltningen instämmer i bilden av ett Stockholm som blir mer och mer skräpigt. Detta beror enligt förvaltningens bedömning till stor del på ett förändrat beteende. Många faktorer spelar in som t.ex. att vi konsumerar mer och mer ”snabbmat” i våra park- och gatumiljöer. Mot bakgrund av detta anser förvaltningen att det är av största vikt att staden arbetar förebyggande med attityder och information, vilket till stor del sker inom ramen för stadsdelarnas Agenda 21 arbete. Förvaltningen tror även på det nära samarbete med näringsliv och fastighetsägare i city som stadsdelsförvaltningen har idag, och anser att detta skulle kunna utvecklas mer.  

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta. 

 

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.   

Reservation Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande: 

1.      Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut avslås.

2.      Motionen bifalls. 

3.      Stadsdelsnämnden anför därutöver följande: 

Förvaltningen påpekar mycket riktigt att Stockholm blir allt skräpigare. Överfulla papperskorgar och sopor i våra fina parker och grönområden blir allt vanligare. För att bromsa denna utveckling behöver stadsdelarna prioritera städning i större utsträckning. Det räcker inte med att ta fram olika interna skrivningar om hur invånarnas attityder kan förändras. 

Det faktum att Norrmalm har missgynnats i resursfördelningen till stadsmiljön har säkerligen bidragit. Vi är mycket glada att Norrmalm nu har fått mer resurser till stadsmiljö i den centrala resursfördelningen, problemet är att en del av dessa pengar används för att täcka hål på andra ställen i förvaltningens budget. Vår ambition är att öka de totala anslagen och bli mer offensiva i förbättringen av stadsmiljön efter valet 2006.

§212 Detaljplan för Tysta Marigången, del av kvarteret Snäckan m.m. - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-421/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 juli 2005.

 

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till detaljplan för Tysta Marigången som sträcker sig mellan Tegelbacken i söder och Klara Västra Kyrkogata i norr. Planens syfte är att bygga om Tysta Marigången och samtidigt kunna stänga gångpassagen på kvällstid och nätter.

 

Förvaltningen ser mycket positivt på en upprustning och en ombyggnation enligt förslaget. Förvaltningens renhållningsentreprenör Samhall AB vittnar om stora problem med skräp och även arbetsmiljöproblem, som att personalen som städar området känner sig otrygga. Förvaltningen välkomnar även den översyn av gator och gångstråk som stadsbyggnads-kontoret tillsammans med f.d. gatu- och fastighetskontoret har påbörjat. Stadsmiljön i området är i dag svår att orientera sig i och det är inte lätt att veta hur man bäst tar sig från en punkt till en annan.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.  

 

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad. 

§213 Rättvisa markupplåtelseavgifter för kiosker och gatukök - svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-355/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
1.      Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.  


2.      Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till trafiknämnden.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och  ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 augusti 2005.

 

Stadsdelsnämnden har mottagit ett medborgarförslag angående markupplåtelseavgift för kiosker och gatukök. Förslagsställarna har sedan flera år tillbaka två s.k. försäljningsvagnar i City. I samband med de nya avgifter för upplåtelse av offentlig plats som gäller fr.o.m. den 1 januari i år har de fått en kraftig ökning av avgiften. De föreslår att markupplåtelseavgiften för kiosker och gatukök ska baseras på den yta som tas i anspråk och lägets attraktivitet.

 

Förvaltningen delar uppfattningen om att ytan på något sätt borde återspeglas i avgiften. Lägets attraktivitet vägs redan nu in i beslut om avgiften och förvaltningen anser att gällande beräkningsmodell i det avseendet fungerar bra. Förvaltningen föreslår att ärendet överlämnas till trafiknämnden. 

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande: 

Vi anser att höjningen av markupplåtelseavgifterna 2004 genomfördes på ett oansvarigt sätt, utan en ordentlig konsekvensanalys. Man kan även ifrågasätta om beslutet genomfördes på ett juridiskt tillfredsställande sätt.

§214 Citybanan - arbetstunnel "Drottninggatan" - svar på två medborgarförslag samt en skrivelse

Diarienummer 013-384/2005, 013-362/2005, 306-482/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 


1.      Medborgarförslagen och skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.  


2.      Tjänsteutlåtandet, medborgarförslagen samt skrivelsen översändes till Banverket.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m). 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 juli 2005.

 

Stadsdelsnämnden har mottagit två medborgarförslag samt en skrivelse som behandlar en ev. arbetstunnel till Citybanan som mynnar ut vid Drottninggatan / Kungstensgatan. Gemensamt för de två medborgarförslagen och skrivelsen är att de uttrycker en oro inför de transporter till och från arbetstunneln som kommer att påverka delar av Norrmalm, alternativa placeringar bör därför utredas.

 

I samband med den bygglovsremiss som väntas inkomma under hösten kommer förvaltningen att ta ställning till frågan om en arbetstunnel vid Drottninggatan/ Kungstensgatan. Förvaltningen kommer även att delta i det arbete med en fördjupad analys som Banverket har startat. Förvaltningen föreslår att medborgarförslagen och skrivelsen översändes till Banverket för att ingå i denna analys.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande: 

Det är viktigt i arbetet med Citybanan att de negativa konsekvenserna minimeras. Alla aspekter måste vägas in och alla måste ges möjligheter att komma till tals. Våra partier kommer mycket noggrant följa ärendet i andra berörda nämnder och i kommunfullmäktige.

§215 Sittbänkar på Hamngatan - svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-416/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Ärendet bordläggs.    

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 14 juli 2005.

 

Agneta Folcker har inkommit med ett medborgarförslag om att ställa ut ett par sittbänkar vid Hamngatan, utanför NK och PK-huset. Förvaltningen har förståelse för att det finns önskemål om sittbänkar på ett så livligt trafikerat stråk. Det går dock inte att placera några bänkar längs med fasaderna då dessa utgörs av skyltfönster. Trädzonen ut mot Hamngatan är inte heller lämplig av trafiksäkerhetsskäl. Sammantaget bedömer för­valtningen att det inte finns någon lämplig plats i det föreslagna området. Det finns för övrigt god tillgång till sittbänkar i närheten, exempelvis på Norrmalmstorg och i Kungsträdgården. 

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att ärendet skulle bordläggas.

§216 Större återvinningskärl och tätare tömning - svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-424/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. 

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 augusti 2005.

 

Stadsdelsnämnden har mottagit ett medborgarförslag med önskemål om större kärl vid återvinningsstationerna och tätare tömning av kärlen. Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB, som ansvarar för återvinningsstationerna har inkommit med förslag till platser med större kärl till förvaltningen. Förvaltningen ansvarar för handläggning av bygglov för dessa.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§217 Åtgärder mot råttinvasionen - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Diarienummer 306-471/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)  reserverade sig mot beslutet.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 juli 2005.

 

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående råttinvasionen och föreslår att en upphandling av skadedjursbekämpning ska inledas för att komplettera och förstärka det arbete som utförs av staden centralt. Man vill vidare att förvaltningen redovisar vilka åtgärder som vidtagits för att bekämpa skadedjuren och vilka slutsatser som kan dras av fortsatta överläggningar med stadens vilt- och skadedjursgrupp. 

 

Förvaltningen har givit vilt- och skadedjursgruppen i uppdrag att göra särskilda insatser på platser där man vet att det finns råttor. Råttbekämpning kan dock endast göras på stadens mark och för att lyckas är det viktigt att få till stånd ett samarbete med bl.a. fastighetsägare och näringsidkare. Förvaltningen kommer därför att bjuda in representanter för olika verksamheter för att diskutera lämpliga åtgärder. Vad gäller frågan om upphandling av skadedjursbekämpning tar förvaltningen inte ställning.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta. 

 

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.                                                                                                                                   

Reservation Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande: 

1.      Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att förbereda en kompletterande upphandling till skadedjursgruppens arbete till nästa sommarsäsong. 

2.      Stadsdelsnämnden anför därutöver följande: 

Det är bra att förvaltningen inlett ett samarbete med näringsidkare och fastighetsägare för att komma tillrätta med problemet. De insatser som skadedjursgruppen vidtagit på olika platser på Norrmalm har redan gett resultat. Problemet har dock förtvärrats de senaste åren, de varma vintrarna och den ökade nedskräpningen gör att råttorna vistas alltmer där männiksor finns. Därför bör förvaltningen förbereda sig så att vi inte får ännu en "råttsommar". 

§218 Papperskorgar på Norrmalm - svar på skrivelse från ledamoten Carina Fredén (s) och Ylidiz Kafkas (mp)

Diarienummer 306-474/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 


1.      Ärendet återremitteras.


2.      Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:


På grund av missförstånd har fel skrivelse kommenterats. Därför bör ärendet återremitteras så att den justerade skrivelsen som sändes in efter förra sammanträdet i juni kan besvaras i sin helhet.

 

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 27 juli 2005.

 

Ledamoten Carina Fredén (s) och ersättaren Yildiz Kafkas (mp) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående papperskorgar och undrar om det är möjligt att förse dessa med någon sorts stängningsmekanism. Detta för att förhindra att fåglar och andra djur sprider ut soporna. Vidare undrar de om det finns någon möjlighet att ställa ut papperskorgar vid återvinningsstationerna för att lägga de påsar det ”återvinningsbara” kommit dit i.

 

Stadsdelsförvaltningen anser att något utbyte av papperskorgar inte behövs då alla befintliga papperskorgar idag har en stängningsfunktion. Enligt förvaltningens uppfattning finns det heller inte något behov av extra papperskorgar intill återvinningsstationerna då både plast- och papperskassar kan läggas i aktuellt inkast på återvinningsstationen.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att ärendet skulle återremitteras.

§219 Äldre tonåringars möjlighet att träffas på fritiden - svar på skrivelse från ledamöterna Carina Fredén (s), Nic Nilsson (s), Hans Enroth (v), Ulla Dahl (mp) och ersättaren Berit Vikner (v)

Diarienummer 407-472/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 juli 2005.

 

En icke-kommersiell mötesplats för de äldre tonåringarna saknas centralt i stadsdelsområdet. I samband med hotellbygget vid Matteus skolas bollplan kommer en lokal att användas till öppen fritidsverksamhet. I avvaktan på denna lösning prövas därför andra idéer. Förvaltningen återkommer med mer konkret planering av den framtida ungdomsverksamheten i samband med verksamhetsplanen för år 2006.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande: 

Vi vill bara i detta ärende understryka vikten av föreningslivets betydelse. Staden bör i första hand låta föreningar driva denna typ av verksamhet. Det finns inget egenvärde, tvärtom, att ha sådan verksamhet i egen regi.

§220 Ansökan från Djurgårdens Waldorfskoleförening om etablering av fristående förskoleklass och fristående grundskola - svar på remiss från utbildningsförvaltningen

Diarienummer 400-447/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Stadsdelsnämnden tillstyrker därigenom ansökan.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.  

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 29 juni 2005.

 

Utbildningsförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan från Djurgårdens Waldorfskoleförening om godkännande av och rätt till bidrag för en F-6 skola på Norrmalm. Enligt planerna ska verksamheten inrymmas i lokaler vid Johannes skola. Enligt elevprognoserna kommer elevantalet på Norrmalm att öka något i år 0-5 de närmsta åtta åren medan elevantalet i år 6-9 däremot kommer att minska. Förvaltningen bedömer att en skola med inriktning mot Waldorfpedagogik i hög grad kommer att attrahera elever även från andra stadsdelar och följaktligen inte kommer att påverka det befintliga elevantalet i särskilt stor omfattning. Förvaltningen föreslår därför att ansökan tillstyrks.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta. 

 

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

 

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)  ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande: 

1.      Ansökan bifalls.  

2.      Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Det är absurt att stadsdelsnämnden skall ha åsikter om att en friskola vill etablera sig. Självklart skall det råda etableringsfrihet för friskolor.

§221 Ansökan från Medborgarskolans friskolor i Stockholm AB om etablering av fristående förskoleverksamhet och fristående grundskola - svar på remiss från utbildningsförvaltningen

Diarienummer 400-379/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Stadsdelsnämnden avstyrker därigenom ansökan.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.  

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 29 juni 2005.

 

Utbildningsförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan från Medborgarskolans friskolor i Stockholm AB om godkännande av och rätt till bidrag för en F-9 skola på Norrmalm. Enligt planerna ska verksamheten inrymmas i lokaler vid Johannes skola. Förvaltningen har i sig inget att erinra mot att Medborgar­skolans friskolor etablerar en fristående skola på Norrmalm. Enligt elevprognoserna beräknas dock elevantalet i år F-5 att öka de närmsta åtta åren. För att uppfylla skolpliktsansvaret kommer förvaltningen sannolikt att behöva de lokaler som för närvarande finns lediga i Johannes skola. Detta medför att verksamhetens stabilitet för den planerade skolan blir svår att garantera eftersom lokalerna inte kan hyras ut för längre perioder än ett läsår i taget. Förvaltningen föreslår därför att ansökan avstyrks.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta. 

 

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

 

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutet följande:

                                                                                                                           

1.      Ansökan bifalls.


2.      Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Det är absurt att stadsdelsnämnden skall ha åsikter om att en friskola vill etablera sig. Självklart skall det råda etableringsfrihet för friskolor

§222 Ansökan om verksamhet enligt LSS i form av korttidstillsyn för skolungdom över 12 år - svar på remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län

Diarienummer 505-459/2005  

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 30 juni 2005.

 

KomBo boendeträning AB har ansökt hos Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för att driva verksamhet enligt 23 § LSS i form av korttidstillsyn för skolungdom över 12 år med rörelsehinder. Sökanden bedriver redan idag verksamhet i form av korttidsvistelse utanför det egna hemmet för samma målgrupp. Förvaltningens bedömning är att den nuvarande verksamheten fungerar bra. En tillsyn är planerad att genomföras under hösten vilken kommer att ge en mer sammansatt bild av verksamheten. Förvaltningens anser dock att den planerade avgiften för fritidsverksamheten är oskälig och bör ses över.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§223 Ansökan från Stockholm Omsorg AB / Informatörerna om lokalbyte samt ökat platsantal - svar på remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län

Diarienummer 599-510/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Ansökan tillstyrks.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 16 augusti 2005.

 

Stockholm Omsorg AB/Informatörerna bedriver daglig verksamhet enligt 23 § LSS i Birkagårdens lokaler, Karlbergsvägen 86. Ansökan avser byte till större lokal inom samma fastighet för att kunna utöka antalet platser i verksamheten.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§224 Ansökan till länsstyrelsen i Stockholms län om stimulansbidrag för anhörigstöd

Diarienummer 500-545/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Ansökan godkänns.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 augusti 2005.

 

Riksdagen har beslutat att anslå 24 850 000 kronor i stimulansbidrag för att främja utvecklingen av varaktigt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar äldre, personer med funktionshinder eller långvarigt sjuka. Länsstyrelsen i Stockholms län har tilldelats 4 110 000 kronor att fördela. Medel kommer att betalas ut 2005, 2006 och 2007.

Stimulansbidragen är avsedda för kommunal verksamhet och ansökan sker i form av en projektplan. Norrmalms stadsdelsförvaltning ansöker om medel gemensamt med Kungsholmen, Maria-Gamla stan, Östermalm och Katarina-Sofia stadsdelsförvaltningar.

Ansökan omfattar totalt 625 000 kronor varav Norrmalms del uppgår till 125 000 kr. Syftet med projektet är att utveckla anhörigstödet och utbilda totalt 20 undersköterskor/ vårdbiträden inom de fem stadsdelarna i arbetet med anhörigstöd och anhörigavlösning. 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag. 
                                           
Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§225 Alkoholservering i restaurang Halv Trappa Plus Gård - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-467/2005

Stadsdelsnämndens beslut 
Ansökan om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00 samt utomhus mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.                      

 

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.  

Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

 

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 14 juli 2005. Restaurang Halv Trappa Plus Gård ansöker om utökad serveringstid att gälla inomhus och utomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

 

Beslutsgång
Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag. 

Reservation
Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

Särskilt uttalande

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:  

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivningen och dess konsekvenser för såväl ökande alkoholbruk, störningar i boendet och brottslighet. Vi bör i fortsättningen ha en merarestriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

Denna paragaf förklarades omedelbart justerad.

§226 Alkoholservering i restaurang My Ju Ju/LOA - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-466/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
1.      Ansökan om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 03.00 tillstyrks.

 

2.      Ansökan om serveringstillstånd utomhus mellan 11.00 och 03.00 avstyrks.

 

Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet och anmälde ett särskilt uttalande.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 23 augusti 2005.

 

Joakim Helén AB har ansökt om serveringstillstånd i restaurang My Ju Ju / LOA mellan klockan 11.00-03.00 såväl inomhus som utomhus. Ansökan föranleds av ägarbyte. Då det finns flera bostadshus i närområdet och med hänsyn till de klagomål som inkommit om störningar för de boende föreslår förvaltningen att ansökan om serveringstillstånd utomhus till klockan 03.00 avstyrks. Ansökan om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 03.00 tillstyrks.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

 

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

 

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag. 

Reservation

Ledamoten Ulla Dahl (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

Särskilt uttalande

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande: 
Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivningen och  dess konsekvenser för såväl ökande alkoholbruk, störningar i boendet och brottslighet. Vi bör i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

 

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§227 Ekonomisk månadsuppföljning för juli 2005

Diarienummer 103-512/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 

 

Anmälan godkänns.

 

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjäsnteutlåtande daterat den 12 augusti 2005.

 

Månadsprognosen bygger på ett periodiserat utfall t.o.m. juli 2005. Det beräknade nettounderskottet uppgår till 4,7 mnkr före resultatöverföringar och 6,8 mnkr efter resultatöverföringar. Prognosen visar för anslag 1 ett nettoöverskott med 2,9 mnkr före resultatöverföringar och 0,8 mnkr efter resultatöverföringar och för anslag 2 ett nettounderskott med 7,6 mnkr. Underskottet avser i huvudsak omsorg om funktions­hindrade och ekonomiskt bistånd.

 

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande: 


Den utveckling som visats denna mandatperiod ser ut att fortsätta, fler och fler hamnar i bidragsberoende. Utvecklingen på anslag 2 är alarmerande trots att vi nu har varit i en högkonjunktur i nästan 3 år, det blir bara fler och fler Norrmalmsbor som blir beroende av socialbidrag. Priset för den röd-gröna majoritetens politik blir nu allt synligare, med skattehöjningar, avgiftshöjningar, ökade kostnader för kommunikationer etc. och därmed försvinner stockholmarnas möjligheter att konsumera – och därmed försvinner jobben. Endast genom en politik som fokuserar på nya jobb kan vi minska socialbidragsberoendet.

§228 Förordnande av rättegångsombud vid stadsledningskontorets juridiska avdelning

Diarienummer 003-524/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Stadsdelsnämnden förordnar rättegångsombud vid stadsledningskontorets juridiska avdelning i enlighet med nedanstående rättegångsfullmakt: 

Fullmakt för stadsjuristen Roland Strömgren samt vice stadsjuristerna Catharina Gyllencreutz och Agneta Widerståhl att var för sig såsom ombud företräda Stockholms kommun inom nämndens förvaltningsområde. 

Med undantag av rätt att mottaga delgivning av stämningar äger ombud den behörighet som anges i rättegångsbalken 12 kap 14 § första stycket. 

Ombud äger dessutom att på nämndens vägnar uppbära, mottaga och kvittera nämnden tillkommande medel och handlingar, att förordna annan i sitt ställe samt i övrigt vid alla de tillfällen, då Stockholms kommuns rätt inom nämndens förvaltningsområde kan vara ifråga, densamma iakttaga och bevaka.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 augusti 2005.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§229 Rätt att begära biträde av polismyndighet

Diarienummer 012-475/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 
1.      Delegation ges till nedan nämnda socialinspektörer / socialsekreterare vid socialjouren att begära polishandräckning enligt 45 § 1 och 2 st lagen om vård av missbrukare i vissa fall ( LVM ).  

 

2.      Nedan nämnda tjänstemän vid socialjouren och socialtjänstnämndens placerings-
och konsultationsenhet förordnas att begära polishandräckning enligt 43 § 1 st. 2 p lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).  


Vid socialjouren:
Maja-Stina Ahlsén, Roland Carlsén, Lars Cronstrand, Agneta Engström, Rolf Eriksson, Britt-Louise Gustavsson, Stefan Heinebäck, Anita Habel, Elisabeth Larsson, Maria Larsson, Britt-Marie Lind, Inga-Lill Renhorn Källgren, Maria Mistander, Elikristin Norberg, Maj-Stina Samuelsson, Ulla Schöldström, Lars Stenman, Roland  Stjärnfeldt, Monica Svederoth, Margareta Svensson, Charlotta Thorelius, Inger Vallin, Yvonne Wahlbeck, Anneli Wernstedt, Tuija Viljakka och
Ulla-Maija Yrjänä.

Vid placerings- och konsultationsenheten: 
Bo Svensson, Svante Wallin och Magnus Nilsson.


3.      Nedan nämnda tjänstemän vid Norrmalms stadsdelsförvaltning förordnas att begära polishandräckning enligt 45 § 1 st 2 p lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga ( LVU ). 

Vid barn- och ungdomsavdelningen: 
Annette Luengo, Agneta Heiroth-Lindström, Birgitta Reneby och Eje Thunman.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§230 Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 22 augusti 2005 anmäldes.

 

Stadsdelsnämndens beslut 
Anmälan godkänns.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

§231 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

                      Anmälan godkänns.

 

Ärendet

Av avdelningschefen Yngve Lindström tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd anmäldes.

Av stadsdelsdirektör Ylva Tengblad fattat beslut med anledning av ansökan om projektbidrag från Marockanska Kvinnoföreningen anmäldes. Diarienummer 008-448/2005.

Av enhetschefen Lars B Strand beslutad kassation av utrustning samt inköp av varor till ett värde över 50 000 tkr anmäldes.

Förteckning över uppdrag till upphandlingsentreprenör gällande försörjningsupphandlingar anmäldes.

 

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

§232 Anmälan av inkomna handlingar

Stadsdelsnämndens beslut 

Anmälan godkänns.

Ärendet

Följande handlingar anmäldes:

 

1.      Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående tillsyn av Klockhusets äldreboende. Diarienummer 504-296/2005.

 

2.      Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående tillstånd för föreningen Skyddsvärnet i Stockholm att bedriva enskild verksamhet i form av öppenvårds-behandling. Diarienummer 502-542/2005. 

 

3.      Inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket med anledning av inspektion av Rödabergsskolans trä- och metallslöjdsal samt skolans svar till Arbetsmiljöverket. Diarienummer 205-328/2005.

 

4.      Inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket med anledning av inspektion av Matteusskolans trä- och metallslöjdsal samt skolans svar till Arbetsmiljöverket. Diarienummer 205-395/2005.

 

5.      Inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket angående fortsatt handläggning med anledning av de brister som uppmärksammats vid inspektion av enheten Competencen. Diarienummer 205-244/2005.

 

6.      Svar till Norrmalms stadsdelsnämnd beträffande medborgarförslag om belysning av skulpturen ” Till Astrid Lindgren-poesi och förtrollning” i Tegnérlunden. Utdrag ur protokoll fört vid kulturnämndens sammanträde den 24 maj 2005, § 70. Diarienummer 305-879/2004.

 

7.      Granskning av tertial- och delårsrapport 1/2005 för stadens nämnder och styrelser. Rapport från revisionskontoret.

 

8.      Tillsynsrapport av enskild verksamhet - familjehemmet Rörstrand. Diarienummer 499/481/2005.

 

9.      Ansökan om medel för genomförande av projektet koordinatorer / samordnare. Diarienummer 502-53/2005. 

 

10.   Ansökan om medel för projektet ALFA – alternativ förmedling för arbete och sysselsättning. Diarienummer 502-552/2005.

 

11.  Ansökan om medel för att genomföra ett projekt rörande sysselsättning för yngre personer med psykiska funktionshinder. Diarienummer 502-554/2005.

 

12.  Svar på medborgarförslag angående trädplantering på Norrtullsgatan. Diarienummer 013-251/2005.

 

13.  Svar på medborgarförslag om att ansvariga personer inom stadsdelsnämnden resp. stadsdelsförvaltningen ska ha kunskap om Alzheimers sjukdom. Diarienummer 013-423/2005.

 

14.  Trafikkontorets svar på medborgarförslag om nedsatt avgift för boendeparkering för Smartbilar. Diarienummer 013-356/2005.

 

15.  Svar på medborgarförslag om cykelförvaring. Diarienummer 013-238/2005.

 

16.  Skrivelse från enskild angående problem i Blekholmsparken samt svar från trafikkontoret och Norrmalms stadsdelsförvaltning. Diarienummer 301-414/2005.

 

17.   Skrivelse från enskild med anledning av förslag till Äldreomsorgsplan år 2006-2010.  

       Diarienummer 500-336/2005.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

§233 Övriga frågor

  • En skrivelse från ledamoten Carina Fredén (s) angående tillgång till internet för boende på äldreboenden anmäldes. Diarienummer 504-579/2005.  

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

 

  • Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om Europeiska trafikantveckan som kommer att äga rum den 16 till den 22 september. Invigningen sker på Raoul Wallenbergs torg och följs av en rad olika aktiviteter inom stadsdelen Norrmalm.
     
  • Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad presenterade Margareta Forsslund, tidigare rektor
    på Rödabergsskolan, som fram till oktober månad kommer att vikariera som avdelningschef på barn- och ungdomsavdelningen. Vidare presenterades Carina Anderberg som kommer att vikariera för stadsdelsförvaltningens informatör Therese Husén under hennes tjänstledighet.

§236 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§237 Gemensam upphandling av platser vid sommargårdar (kollo) för samtliga stadsdelsnämnder

Diarienummer 499-502/2005

 

Stadsdelsnämndens beslut 


1.      Stadsdelsnämnden deltar i upphandlingen av platser vid sommargårdar (kollo) sommaren 2006 med möjlighet till förlängning sommaren 2007. 


2.      Stadsdelsnämnden godkänner förfrågningsunderlaget.


3.      Stadsdelsnämnden uppdrar till stadsdelsdirektören i Rinkeby stadsdelsförvaltning att anta utförare samt teckna och vårda avtalen för stadsdelsnämndens räkning.

 

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

 

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 13 juli 2005.

 

Stadsdelsnämnderna i Stockholms stad har ansvar för att barn och ungdomar som är mantalsskrivna i staden erbjudits kollo under sommarlovet. Verksamheten har en lång tradition i Stockholms stad och har funnits sedan början av 1900-talet. Sedan 2000 har kollo upphandlats av stadsdelsnämnderna och privata utförare har via avtal utfört verksamheten.

 

Stadsdelsförvaltningarna har via avtalen avropat det antal platser som man haft behov av. Avtalstiden har löpt ut i och med att kolloverksamheten 2005 avslutades och ny upphandling måste genomföras för sommaren 2006 (och 07). Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att delta i upphandlingen med bifogat förfrågningsunderlag som kravspecifikation. Samtliga stadsdelsnämnder föreslås, var och en enskilt, att delta i denna samordnade upphandling. I förfrågningsunderlaget har ny kollopolicy arbetats in. I korthet innebär det att åldrar, perioder och inriktning har förändrats, vilkets redovisas i detta ärende.

 

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.