Din position: Hem > Tyresö kommun > Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet > Sammanträde 2018-06-18
Dnr KSM2018-693-214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Positivt planbesked ges för att pröva möjligheten att göra en ny detaljplan för fastigheten Näsby 4:1032 för att möjliggöra LSS-bostäder med tillhörande gård och parkering. Förutsättningarna enligt de direktiv som anges i planbeskedet ska följas.2. Planarbetet kan bedrivas med standardförfarande och beräknas tidigast kunna inledas under kvartal 3 2018.
Beskrivning av ärendetFastighetsägaren skickade in en ansökan om planbesked till kommunen i april 2018. De vill genom en ny detaljplan pröva möjligheten till nytt LSS-boende med tillhörande gård och parkering.Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att det är möjligt att pröva genom planläggning, under förutsättning att de direktiv som anges i planbeskedet följs.
BilagorTjänsteskrivelse planbesked_Näsby 4.1032 Bansjövägen påskriven.pdf
Dnr KSM2018-835-214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att upprätta ett förslag till en ny detaljplan för Näsby 4:1032, Bansjövägen. I uppdraget ingår samråd.2. Genomförandet av detaljplanen bedöms inte innebära någon betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap. 11 § miljöbalken med beaktande av förordningen 1998:905, bilaga 2 och 4, om miljökonsekvensbeskrivningar.
Beskrivning av ärendetFastighetsägaren skickade in en ansökan om planbesked till kommunen i april 2018. De vill genom en ny detaljplan pröva möjligheten till nytt LSS-boende med tillhörande gård och parkering.
Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att det är möjligt att pröva genom planläggning, under förutsättning att de direktiv som anges i planbeskedet och detta start PM följs.
BilagorTjänsteskrivelse_Start-PM_Näsby 4.1032 Bansjövägen påskriven.pdfBehovsbedömning, Näsby 4.1032 Bansjövägen.pdf
Dnr KSM2018-791-214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att upprätta ett förslag till en ny detaljplan för Wättingebacken etapp 2 med standardförfarande.2. Genomförandet av detaljplanen bedöms inte innebära någon betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap. 11 § miljöbalken med beaktande av förordningen 1998:905, bilaga 2 och 4, om miljökonsekvensbeskrivningar.
Beskrivning av ärendetSyftet med detaljplanen är att bygga flerbostadshus och förskola med tillhörande gårdar samt lokalgata och gångstråk. Bostadskvarteren i området ska följa plan- och kvalitetsprogrammet för Wättingebacken. Hållbart, mänskligt och aktivt är viktiga ledord för kommande utveckling. Marken anvisas till Utopia arkitekter som skriver avtal med en byggaktör. Detaljplanen ska drivas i samarbete med Utopia arkitekter och ha ett arbetssätt där kommunen, arkitekten och byggaktören är likvärdiga parter, arbetar transparent och utmanar traditionella arbetsformer i planprocessen.
Bebyggelsen är i linje med översiktsplanen. Under förutsättning att de riktlinjer som anges i Start PM samt plan- och kvalitetsprogram för Wättingebacken följs är bedömningen att planläggning för angivet syfte är lämplig.
BilagorTjänsteskrivelse_Start-PM_wättingebacken etapp 2 påskriven.pdfBehovsbedömning, Wättingebacken etapp 2.pdf
Dnr KSM-2018-836-214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att upprätta ett förslag till en ny detaljplan för Bollmora 2:588 m.fl, Björkbacken. I uppdraget ingår samråd.2. Genomförandet av detaljplanen bedöms inte innebära någon betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap. 11 § miljöbalken med beaktande av förordningen 1998:905, bilaga 2 och 4.
ReservationAnita Mattsson (S) lämnar en skriftlig reservation (se bilaga).
Beskrivning av ärendetSyftet med en ny detaljplan för området Björkbacken är att förutom befintliga verksamheter även kunna uppföra förskola inom området. Befintligt och framtida behov av förskoleplatser i centrala Bollmora och kommunen är stort. Om förskola inte bedöms lämpligt förslår markägaren Tyresö Bostäder att detaljplanen ska pröva möjlighet till seniorboende där det inte redan är planenligt. I området finns idag ett kommunalt vård- och omsorgsboende, ett trygghetsboende och mindre verksamheter med annan service och försäljning. Delar av byggnaderna följer inte alla arbetsmiljöföreskrifter för att bedriva vård- och omsorgsboende och ska därför användas för annan typ av verksamhet. Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att föreslagna användningar är möjliga att pröva genom planläggning, under förutsättning att de direktiv som anges i detta PM följs.
YrkandeAnita Mattsson (S) yrkar avslag med instämmande av Inger Gemicioglu (V) om hon haft rösträtt.
BeslutsgångOrdföranden Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller Anita Mattssons (S) yrkande och finner att miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen avslår yrkandet. Ordföranden ställer frågan om att bifalla stadsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet beslutar enligt förslaget.
BilagorTjänsteskrivelse_Start-PM_Bollmora 2.588 mfl Björkbacken.pdfBehovsbedömning_Bollmora 2.588 mfl Björkbacken.pdf
Dnr KSM2017-1054-214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att upprätta ett förslag till ändring av detaljplan för fastigheten Turkosen 21. Syftet är att möjliggöra en fastighetsreglering genom att fastighetsindelningen upphävs. Planarbetet kan ske med ett förenklat förfarande enligt PBL (2010:900) 4 kap 18 §.2. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att samråda förslag till ändring av detaljplan för fastigheten Turkosen 21.3. Genomförandet av detaljplanen bedöms inte innebära någon betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap. 11 § miljöbalken med beaktande av förordningen 1998:905, bilaga 2 och 4, om miljökonsekvensbeskrivningar.
Beskrivning av ärendetÄgaren till fastigheten Turkosen 21 på Sidvallsvägen 20 i Öringe inkom till kommunen i november 2017 med en förfrågan om att ändra gällande detaljplan för att möjliggöra en fastighetsreglering mellan fastigheten Turkosen 21 och Turkosen 22. Anledningen är att delar av fastigheten Turkosen 21 som fastighetsägaren förutsatt tillhör denne har i själva verket tillhört fastigheten Turkosen 22. Därför ansökte fastighetsägaren till Turkosen 21 en lantmäteriförrättning hos Lantmäteriet för att ordna detta. Lantmäteriet förklarade att det inte är möjligt med en fastighetsreglering med hänvisning till gällande fastighetsplan. BilagorStart-PM för Turkosen 21 undertecknat.pdfBehovsbedömning för Turkosen 21.pdf
Dnr 2016KSM2094.214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att upprätta ett förslag till ändring av detaljplan för fastigheten Tyresö 1:805. Syftet är att möjliggöra fullt nyttjande av gällande byggrätt inom fastigheten. Planarbetet kan ske med begränsat standardförfarande enligt PBL (2010:900) 5 kap 18 §.2. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att samråda förslag till ändring av detaljplan för fastigheten Tyresö 1:805.3. Genomförandet av detaljplanen bedöms inte innebära någon betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap. 11 § miljöbalken med beaktande av förordningen 1998:905, bilaga 2 och 4, om miljökonsekvensbeskrivningar.
Beskrivning av ärendetÄndringen av detaljplanen syftar till att ta bort prickmark runt huvudbyggnaden för att möjliggöra full byggrätt inom fastigheten Tyresö 1:805. För att fastigheten ska ha en möjlighet att nyttja full byggrätt enligt gällande detaljplan nr 408 behöver en planändring göras avseende borttagandet av prickmarken inom berört område.
BilagorStart-PM för Tyresö 1_805 undertecknat.pdfBehovsbedömning för Tyresö 1-805.pdf
Dnr KSM-2017-884-214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Granskningshandlingarna för ändring av detaljplan 244 godkänns.2. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att ställa ut förslaget gällande ändring av detaljplan 244 för granskning.
Beskrivning av ärendetÄndringen syftar till att möjliggöra tillståndsprövning av enskilda avloppslösningar kopplade till vattentoalett (WC) inom detaljplan 244 genom att ta bort detaljplanebestämmelsen: ''För utförande av enskilt avlopp krävs tillstånd av miljö- och hälsoskyddsnämnden. WC får ej installeras''.Utöver borttagandet av denna planbestämmelse ändras inget i gällande detaljplan, som är fortsatt gällande beträffande tidigare planbestämmelser. Ändringen innebär därför ingen förändring gällande markanvändning eller struktur i området.
BilagorTjänsteskrivelse för ändring av detaljplan.pdfPlanbeskriving för ändring av detaljplan 244.pdfSamrådsredogörelse för ändring av detaljplan 244.pdf
Dnr KSM-2018-703-68
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen för förslag till kommunfullmäktige1. Exploateringsavtal mellan Tyresö Kommun och Hemsö Vårdfastigheter AB godkänns.2. Kommunstyrelsens ordförande och chefen för stadsbyggnadsförvaltningen får i uppgift att underteckna avtalet och eventuella erforderliga handlingar för avtalets genomförande.
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadsförvaltningen har upprättat ett förslag till exploateringsavtal för detaljplanen för Norra Tyresö Centrum etapp 2, kvarter 7. Inom kvarter 7 ska en ny byggnad för äldreboende med inslag av lokaler i gatuplan uppföras, byggnaden kommer även innefatta ett korttidsboende samt ett garage. Syftet med avtalet är att reglera marköverlåtelse, ekonomiska frågor samt ansvarsförhållanden i samband med genomförandet av detaljplanen för Norra Tyresö Centrum, etapp 2. Enligt detta avtal ska Hemsö Vårdfastigheter AB ersätta kommunen med ca 3 528 000 kronor för marköverlåtelsen längs Bollmoravägen samt mindre ytan invid Tidvattengatan, denna slutsumma kommer att fastställas i samband med Lantmäteriförrättningen i vilken marköverföringen genomförs och exakt areal fastställs. Hemsö Vårdfastigheter AB ska även erlägga ett exploateringsbidrag om preliminärt 10 449 000 kronor, denna summa är beräknad utifrån preliminärt antalet kvm ljus BTA som ska byggas och kan där av komma att justeras. Denna intäkt ska bekosta kommunala inventeringar i projektets närhet. Syftet med avtalet är även att säkerställa kvalitén i projektet, detta görs genom det kvalitetsprogram som biläggs avtalet.
Ärendet kommer kompletteras med kompletta handlingar till KS, då det i miljö- och samhällsbyggnadsuskottet varit utkast.
BilagorTjänsteskrivelse, avtal NTC 2.pdfNTCetapp2_EXPLOATERINGSAVTAL_MSU_utkast.pdfNTCetapp2_EXPLOATERINGSAVTAL_MSU_bilaga1_utkast.pdfNTCetapp2_EXPLOATERINGSAVTAL_MSU_bilaga2_utkast.pdfNTCetapp2_EXPLOATERINGSAVTAL_MSU_bilaga3_utkast.pdfNTCetapp2_EXPLOATERINGSAVTAL_MSU_bilaga5_utkast.pdf
Dnr KSM-2015-290-214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen för förslag till kommunfullmäktige1. Detaljplanen delas upp. Bostadskvarteret, kvarter 6, senareläggs och utgår från antagandet av NTC etapp 22. Detaljplan för Norra Tyresö Centrum, etapp 2 antas
Särskilt yttrandeAnita Mattsson (S) hänvisar till tidigare särskilt yttrande i miljö- och samhällsbyggnadsutskottet 2018-04-18 § 38 (se bilaga).
Beskrivning av ärendetDetaljplanen syftar till att inom Norra Tyresö centrum uppföra två kvarter och en angöringsgata som inkluderar befintligt gång- och cykelstråk norr om kvarteren.Det östra kvarteret innehåller befintlig vårdcentral med lokaler även för andra verksamheter. Inom det kvarteret planeras en ny byggnad för äldreboende med drygt 70 lägenheter och med lokaler i gatuplan. I det västra kvarteret planeras flerbostadshus för cirka 110 bostäder och med lokaler för centrumändamål och förskola. En gata norr om kvarteren ska anläggas för att angöra fastigheterna och för att säkerställa befintligt gång- och cykelstråk. Mellan kvarteren ska det anläggas ett gång- och cykelstråk.
BilagorTjänsteskrivelse, antagande NTC2.pdfUtkast_20180608_Dp_NTC etapp 2_PBantagande.pdfUtkast_20180608_Dp_NTC etapp 2 PKantagande-A1-L.pdfUtkast_20180608_ForellenKV7Kvalitetsprogram.pdfUtkast_20180608_Granskningsutlåtande_NTC e 2.pdf
Dnr KSM-2017-817-310
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen- Redovisningen av ordförandeuppdraget om ny trafiklösning i korsningen Bollmoravägen/ Njupkärrsvägen/Granitvägen noteras.
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Miljö- och samhällsbyggnadsutskott godkänner Utvecklingsprogram Bollmoravägen, sträckan Njupkärrsvägen - Tyresövägen.
ReservationMats Lindblom (L) reserverar sig mot att yrkandet avslås.
Särskilt yttrandeMats Lindblom (L) lämnar ett särskilt yttrande (se bilaga).
Beskrivning av ärendetUppdraget grundar sig på ordförandeuppdrag, §188 den 6 december 2016, dnr 2016/KS0375 92. Uppdraget var att påbörja planering för ny trafiklösning av korsningen Bollmoravägen/Njupkärrsvägen/Granitvägen samt att se på nya sätt att ansluta trafiken till/från Granitvägen och Bollmoraberg till korsningen i enhelhetslösning.
Stadsbyggnadsförvaltningen fick i uppdrag (av Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet §21 den 20 februari 2017) att starta ett övergripande projekt för Bollmoravägen sträckan Njupkärrsvägen - Tyresövägen där en ny trafiklösning i korsningen Bollmoravägen/Njupkärrsvägen/Granitvägen ingår.Uppdraget kommer av att det pågår många stadsbyggnadsprojekt i Bollmora som påverkar framkomligheten utmed Bollmoravägen. Det finns idag ingen en helhetslösning för gatans stadsrum som klarar av kommande trafik - varför det är nödvändigt att arbeta fram ett genomförbart utvecklingsprogram för omdaning av Bollmoravägen. Gatans förändring bidrar till det kommunala målet Livskvalitet - den attraktiva kommunen, genom att arbeta med Bollmoravägens koppling till Tyresö centrum.
YrkandeMats Lindblom (L) yrkar på en planskild övergångspassage av vägen i korsningen Tyresövägen- Bollmoravägen.
BeslutsgångOrdföranden Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller Mats Lindbloms (L) yrkande och finner att miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen avslår yrkandet. Ordföranden ställer frågan om att bifalla stadsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet beslutar enligt förslaget.
BilagorTjänsteskrivelse, Bollmora.pdfUtvecklingsprogram.pdf
Dnr KSM-2016 -0448-214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Granskningshandlingarna för detaljplan Granitvägen godkänns.2. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att ställa ut förslaget på granskning.3. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att se över det fortsatta arbetet med inriktning att lägenheterna ska förmedlas via Tyresö Bostäder.
ReservationMarie Åkesdotter (MP) lämnar en skriftlig reservation i ärendet (se bilaga).
Beskrivning av ärendetDetaljplanen syftar till att möjliggöra cirka 440 nya bostäder längs Granitvägen och Bollmoravägen. Bebyggelsen ordnar sig i fyra grupper med olika karaktär. Därutöver är syftet att ge byggrätt för kyrkolokal, café och second hand-butik. Inom delar av planområdet ges mindre verksamheter möjlighet att kombineras med bostäder. Detaljplanen syftar även till att ge stöd för ombyggnad av allmän plats; Granitvägen planeras för gång-, cykel- och biltrafik och gestaltas delvis med träd och kantstensparkering. En allmänt tillgänglig trappa genom den största bebyggelsegruppen föreslås koppla samman Granitvägen och Bollmoravägen.Ärendet kommer kompletteras med kompletta handlingar till KS, då det i miljö- och samhällsbyggnadsuskottet varit utkast.
YrkandeMarie Åkesdotter (MP) yrkar att den ursprungliga parkeringsnormen ska gälla för Sveab. Inger Gemicioglu (V) instämmer i Marie Åkesdotters (MP) yrkande.Anita Mattsson (S) yrkar att det fortsatta arbetet ska ha en inriktning att Sveabs hyreslägenheter förmedlas via Tyresö Bostäder. Ordföranden Fredrik Saweståhl (M) instämmer i Anita Mattssons (S) yrkande.
Marie Åkesdotter (MP) yrkar att det fortsatta arbetet ska inriktas på att undvika avsteg från regeringens riktlinjer för buller. Inger Gemicioglu (V) instämmer i Marie Åkesdotters (MP) yrkande.
BeslutsgångOrdföranden Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller Marie Åkesdotters (MP) båda yrkanden och finner att miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen avslår yrkandena. Ordföranden ställer frågan om att bifalla stadsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet beslutar enligt förslaget.Ordföranden ställer frågan om miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller Anita Mattsson (S) yrkande och finner att miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen bifaller yrkandet.
BilagorTjänsteskrivelse Granitvägen Granskning.pdfUTKAST_Planbeskrivning_Granitvägen.pdfPlankarta_Granitvägen.pdfGestaltningsprinciper_Granitvägen_180605.pdfSamrådsredogörelse_Granitvägen20180423 GDPR korrekt.pdf
Dnr KSM2018-856-210
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Stadsbyggnadsförvaltningen redovisar på uppdrag från kommundirektör Bo Renman möjliga alternativ för utveckling av området nordost om Breviks skola och Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet beslutar om vilken inriktning som skall arbetas vidare med och antar inriktningen.2. Inriktningen typförskola och etableringsyta ska utredas vidare av förvaltningen, samt att förvaltningen ska se över om det är möjligt med en fotbollsplan mot vattnet.
ReservationUlrica Riis Pedersen(C) reserverar sig i ärendet.Marie Åkesdotter (MP) lämnar en skriftlig reservation (se bilaga)
Särskilt yttrandeMats Lindblom (L) lämnar ett särskilt yttrande(se bilaga).Inger Gemicioglu (V) lämnar ett ersättaryttrande (se bilaga).
Beskrivning av ärendetFlera olika intressen eller användningar konkurrerar om ytan norr om Brevik skola. För att visa på vilka olika möjligheter som finns och behov som krockar har stadsbyggnadsförvaltningen studerat de olika alternativen och möjliga kombinationer för utveckling av bebyggelse eller etablering.En illustrerad sammanfattning med de olika alternativen biläggs tjänsteskrivelsen.
OrdförandeförslagOrdföranden Fredrik Saweståhl (M) föreslår att inriktningen typförskola och etableringsyta ska utredas vidare av förvaltningen, samt att förvaltningen ska se över om det är möjligt med en fotbollsplan mot vattnet.
YrkandeMarie Åkesdotter (MP) yrkar på återremiss av ärendet med instämmande av Ulrica Riis Pedersen(C).
BeslutsgångOrdföranden Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller ordförandens förslag och finner att miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen bifaller förslaget.
BilagorTjänsteskrivelse, inriktningsbeslut Brevik.pdfBilaga_tjänsteskrivelse_illustrerad sammanfattning.pdf
Dnr KSM-2018-785-68
Dnr KSM-2018-869-4
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen- Dokumenthanteringsplanen för mät- och kartenheten antas.
Beskrivning av ärendetDen reviderade dokumenthanteringsplanen är mer utförlig än tidigare. Alla handlingar som ska bevaras kommer att arkiveras i olika filformat, beroende på vilken typ av handling det är, eftersom stadsbyggnadsförvaltningen även har infört ett digitalt arkiv (e-arkiv).
BilagorTjänsteskrivelse, dokumenthanteringsplan mät- och kart.pdfDokumenthanteringsplan, mät- och kartenheten.pdf
Dnr 2018/SBF 0058
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Informationen noteras.
Beskrivning av ärendetPlanchef Ida Olén informerar om pågående arbete med detaljplan för Apelvägen.
Dnr 2018/SBF 0061
Beskrivning av ärendetChef för mark- och exploateringsenheten Amalia Tjärnstig informerar om olovliga markarbeten på fastigheten Näsby 65:1.
Dnr 2018/SBF 0048
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Redovisningen noteras.
Beskrivning av ärendetChef för mark- och exploateringsenheten Amalia Tjärnstig och chef för byggledning och projekteringsenheten Martin Wallin slutredovisar projektet för Solberga.
BilagorTjänsteskrivelse_Slutrapport Solberga etapp 7.pdfSlutrapport Solberga etapp 7.pdf
Dnr KSM2016-89-214
Beskrivning av ärendetChef för mark- och exploateringsenheten Amalia Tjärnstig slutredovisar projektet för Agaten.
BilagorTjänsteskrivelse, Agaten 32.pdfAgaten32_slutrapport.pdf
Dnr KSM 2018 837
Beskrivning av ärendetByggprojektledare Franco Panfichi slutredovisar projektet.
BilagorTjänsteskrivelse_Slutrapport Ugglevägen etapp 9.pdfSlutrapport Ugglevägen etapp 9.pdf
Dnr 2018/SBF 0002
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadsförvaltningens månadsrapport inklusive mät- och kart bifogas samt ekonomisk uppföljning för plan och exploatering.
BilagorMånadsrapport maj 2018.pdfUppföljning av budget Plan och Exploatering Maj.pdf
Dnr 2018/SBF 0001
Beskrivning av ärendetKommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän i enlighet med kommunstyrelsens delegationsordning. Beslut som fattas av delegat ska normalt inte anmälas. Till vilken instans, kommunstyrelse eller utskott, som besluten ska anmälas framgår av delegationsordningen. Anmälan innebär inte att kommunstyrelse eller utskott får fastställa eller ompröva besluten. Det går däremot inte att återkalla lämnad delegering för redan fattade beslut, men däremot framledes.
BilagorDelegationsbeslut maj 2018.pdf
Beskrivning av ärendetSkriftligt meddelande från stadsbyggnadsförvaltningen.
BilagorPM - kryddvägens entreprenad.pdf