Din position: Hem > Tyresö kommun > Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden > Sammanträde 2024-10-23
Samhällsbyggnadskontoret informerar om aktuella projekt.
Ordförande Fredrik Bergkuist(M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att informationen noteras.
Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget och finner att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller det.
Per Carlberg(SD) deltar inte i beslutet.
Sammanfattning
Förslag till Stockholms stads Klimathandlingsplan 2030 har översänts till Tyresö kommun på remiss 2024-07-01. Detta förslag till handlingsplan sträcker sig från 2024 till och med 2030. Stockholms stad har tidigare tagit fram Miljöprogrammet 2030 med avstamp i Parisavtalet. Målet är att Stockholm ska bli klimatpositivt 2030 och fossilfritt 2040 genom kraftigt minskade utsläpp och koldioxidlagring. Miljöprogrammet är utgångspunkten för Klimathandlingsplanen 2024-2030 på miljö- och klimatområdet. Handlingsplanen konkretiserar genomförandet och pekar ut ansvar för åtgärder.
Ordförande Fredrik Bergkuist(M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att kommunstyrelseförvaltningens skrivelse antas som Tyresö kommuns svar på remissen från Stockholm stads – Klimathandlingsplan 2024-2030.
Ulf Perbo(KD) och Björn Stenqvist(MP) anmäler särskilt yttrande (bilaga).
Handlingar som ingår i beslutet
Reservation
Björn Stenqvist(MP) reserverar sig mot beslutet och avser inkomma med en skriftlig reservation (bilaga).
Tyresåns vattenvårdsförbund har genom utredningen ”Fritt fram i Tyresån” utrett förutsättningarna för en naturligare vattenregim och för att återställa de ursprungliga förutsättningarna för fiskvandring i nedre Tyresån. Målsättningen var att utreda vilka åtgärder som krävs för att vattenförekomsten ska nå miljökvalitetsnormen God ekologisk status till 2021. Utredningen färdigställdes 2017 och vattenförekomsten har därefter fått en tidsfrist till 2027 för de kvalitetsfaktorer som en återställning av Wättingeströmmen har inverkan på.
Kommunstyrelsen beslutade 2020-10-06 § 154 att ge kommundirektören i uppdrag att ta bort dammkonstruktionerna vid Nyfors och ersätta dessa med en naturliknande stentröskel så att en naturlig vattenregim och fria vandringsvägar för vattenlevande organismer skapas i Wättingeströmmen. I samband med åtgärderna tas ett gestaltningsförslag fram i syfte att göra vattenmiljön och kulturmiljön vid Wättingeströmmen mera tillgänglig för tyresöborna.
Efter vidare utredning föreslår kommunstyrelseförvaltningen att ett nytt inriktningsbeslut tas som ersätter beslutet från 2020. Istället för att ersätta de befintliga dammkonstruktionerna med naturlika trösklar rivs de befintliga dammkonstruktionerna och en ny tröskel i betong anläggs i Kvarndammens läge. Betong i befintlig stödmur vid Kvarndammen repareras. Gestaltningssåtgärder görs i begränsad omfattning.
Fördelen med detta förslag jämfört med att ersätta med naturlika trösklar i enlighet med beslut från 2020 är att kostnaden blir lägre, arbetsmiljörisk under byggtid bedöms bli lägre och det blir enklare att fördela vatten mellan fåror samt med högre precision styra vattennivån i Tyresö-Flaten. En tröskel i betong bedöms bibehålla funktionen över tid bättre än naturlika trösklar där risk finns att stenar flyttar på sig. Arbetet under byggtiden bedöms inte heller kräva tillfälliga konstruktioner för att torrlägga området där trösklar ska anläggas eftersom befintliga konstruktioner kan nyttjas för detta ändamål.
Om åtgärd inte genomförs blir dammarna kvar och Tyresö kommuns ansvar och kostnader för drift och underhåll av dessa kommer att fortsätta. En fortsatt reglering av Tyresö-Flaten riskerar att avsevärt försvåra möjligheten att följa miljökvalitetsnormerna i Tyresån.
Upparbetade medel hittills från och med år 2020 omfattar 2 300 000 kronor och kvarstående kostnader till färdig ansökan hos mark- och miljödomstolen bedöms ligga på 500 000 kronor. Kostnaden för allt förstudiearbete belastar verksamhetsområde 10 samhällsbyggnad åren 2020–2025.
Budget för systemhandlingsprojektering samt kommande genomförande kommer äskas i senare separata ärenden när arbetet med tillståndsansökan är färdigställt. För åtgärderna kopplat till borttagande av dammkonstruktioner kan bidrag för Lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) sökas från Länsstyrelsen i Stockholms län. Om bidrag beviljas kan ersättning för fås för upp till 80 procent av kostnaderna.
Ordförande Fredrik Bergkuist(M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att kommundirektören ges i uppdrag att ta bort befintliga dammkonstruktioner i Nyfors och ersätta dessa med en ny tröskel i betong vid Kvarndammen samt att reparera den befintliga stödmuren. Gestaltnings- och tillgänglighetsåtgärder inom området genomförs i begränsad omfattning. Beslutet ersätter tidigare inriktningsbeslut i kommunstyrelsen 2020-10-06 § 154.
Björn Stenqvist(MP) yrkar att ärendet återremitteras för att förvaltningen ska återkomma med en grov kostnadsberäkning kring hur mycket det kan tänkas kosta att genomföra ursprungsförslaget från beslutet 2020 jämfört med förvaltningens nya förslag.
Först ställer ordförande frågan om ärendet ska avgöras vid dagens sammanträde. Ordföranden ställer frågan om ärendet ska återremitteras enligt Björn Stenqvists(MP) yrkande. Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att ärendet ska avgöras vid dagens sammanträde.
Ordföranden ställer sedan frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget. Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden avslår ordförandeförslaget. Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget.
Christina Meltzén(L) anmäler särskilt yttrande (bilaga).
Christina Melzén (L) hade yrkat bifall till Björn Stenqvists (MP) återremissyrkande om hon hade haft rösträtt.
Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram för 2022-2027 riktar åtgärder till nationella myndigheter och samtliga länsstyrelser och kommuner. Utöver att genomföra de myndighetsspecifika åtgärderna ska myndigheter och kommuner årligen rapportera till vattenmyndigheterna om genomförandet av sina respektive åtgärder.
Åtgärdsprogrammen är verktyg för att uppnå de miljökvalitetsnormer som vattenmyndigheterna beslutat om. De är juridiskt bindande för myndigheter och kommuner och ska därför genomföras. Åtgärderna ska vara kostnadseffektiva och deras konsekvenser ska vara analyserade.
Vattenmyndigheterna har i samverkan beslutat att inhämta information från samtliga kommuner i Sverige.
Information om Tyresö kommuns återrapportering på åtgärdsplanen för 2022-2027 samt vattenmyndigheternas sammanställning av kommunernas Åtgärdsprogram för vatten 2022-2027 i Norra Östersjöns Vattendistrikt återfinns i bilagorna.
Enkätsvaren från kommunernas återrapportering kommer dels användas för att få en helhetsbild över åtgärdsarbetet i Sverige och vilka eventuella hinder som finns för genomförandet, dels användas som underlag för kommande interimsrapportering till Europeiska Kommissionen om Sveriges genomförande av vattendirektivet (2000/60/EG).
Bilagor
Planområdet avser en del av Strand 1:467. Förslaget möjliggör att fastighetsägaren till Strand 1:467 kan genomföra en avstyckning där planområdet blir den tillkommande fastigheten. Förslag till ny detaljplan följer gällande områdesprincip och avviker inte från översiktsplanen. Förslaget bedöms inte ha någon betydande miljöpåverkan.
Kommunstyrelseförvaltningen bedömer att förslag till detaljplan kan ställas ut för samråd.
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att:
Kommunkansliet föreslår att sammanträdesdatum för samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämndens för 2025 fastställs enligt förslag i tjänsteskrivelsen. Sammanträdesdatumen utgår från det årshjul som finns i kommunens styrprocess.
Sammanträdesdatum för samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden
Sammanträden för samhällsbyggnads- oh hållbarhetsnämnden förefaller klockan 09:00 på onsdagar. Förslaget från kommunkansliet för sammanträdesdatum är enligt nedan:
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att datum för samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämndens sammanträden under 2025 fastställs enligt kommunkansliets förslag.
Björn Stenqvist (MP) yrkar att ärendet återremitteras för att ta fram förslag på datum för sammanträden på kvällstid.
Fredrik Bergkuist (M) yrkar avslag på Björn Stenqvists (MP) återremissyrkande och att ärendet ska avgöras vid dagens sammanträde.
Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämndens delegationsordning. Beslut som fattas av delegat ska normalt anmälas. Anmälan innebär inte att nämnden får fastställa eller ompröva besluten. Det går inte att återkalla lämnad delegering för redan fattade beslut, men däremot framledes.
Handlingar till samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden för kännedom