Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2007-10-18

Sammanträde 2007-10-18

Datum
Klockan
18:30
Plats
Aulan på Lilla Adolf Fredriks skola, Dalagatan 18

Tema: Norra Länken
Vägverket informerar om arbetet med Norra Länken. Representanter för t Läs mer...rafikkontoret kommer att närvara för att svara på eventuella frågor.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

- Hägna in lekparkerna i Observatorielunden och Vasaparken
- Låt de ungdomar som tidigare deltagit i fritidsverksamheten på Tre Liljor komma tillbaka dit
Ärendedokument
Medborgarförslag

Beslutsärenden

4 Matens kvalitet och måltidssituationen på Vädurens vård- och omsorgsboende – redovisning av uppdrag

DNR: 504-575/2007

Hösten 2006 genomfördes en avtalsuppföljning av verksamheten vid Vädurens vård- och omsorgsboende, som drivs på entreprenad av Attendo Care AB. Uppföljningen visade bl.a. att kosten var ett utvecklingsområde. Stadsdelsnämnden har med anledning av detta givit förvaltningen i uppdrag att, efter genomförda åtgärder, återkomma med en redo­visning av hur de boende upplever kvaliteten på maten och måltidssituationen.

Förvaltningen har därför genomfört en uppföljning som visar att maten och måltids­situationen håller en acceptabel standard. Sannolikt skulle kvaliteten på maten kunna höjas och de boende bli mer nöjda om det fanns restaurang i huset och att maten lagades på plats.

Handläggare: utredningssekreterare Ann-Catrin Rönnqvist, tfn: 508 09 527
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

5 Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från arbetsmarknaden

DNR: 502-553/2007
Socialstyrelsen inbjuder landets kommuner till att ansöka om utvecklings­medel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.

Den sociala enheten vid Norrmalms stadsdelsförvaltning vill fortsätta och utveckla det arbete som påbörjades 2006, att via en stärkt vårdkedja öka möjligheten till ett självständigt liv och eget boende för de mest utsatta, hemlösa med tungt missbruk och personer med komplexa vårdbehov. De sökta medlen motsvarar ett års lönekostnad för en heltidsanställning som boendelots och en heltidsanställning som case manager.

Handläggare: utvecklingssekreterare Mikael Josephson, tfn: 508 09 035
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

6 Delegation enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall samt förordnande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga

DNR: 012-563/2007

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

7 Överföring av ansvar för administration av den gemensamma upphandlingen av platser vid sommargårdar (kollo)år 2008 och 2009 för samtliga stadsdelsnämnder i Stockholms stad

DNR: 105-567/2007

Stadsdelsnämnderna i Stockholm har beslutat genomföra en gemensam upphandling av platser vid sommargårdar (kollo) för år 2008 och 2009. Stadsdelsnämnderna har i samband med beslutet om att delta i den gemensamma upphandlingen givit stadsdels­direktören i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning i uppdrag att anta och teckna avtal med utförare samt att vårda avtalen för stadsdelsnämndernas räkning.

Förutsättningarna för att administrationen ska ske vid Rinkeby-Kista stadsdels­förvaltning har förändrats genom att ansvarig upphandlare har
bytt arbete. Därför föreslås att administrationen av kolloupphandlingen flyttas till Skarpnäcks stadsdels­förvaltning och att stadsdelsdirektören i Skarpnäck får i uppdrag att anta och teckna avtal med utförare samt vårda avtalen för stadsdelsnämndernas räkning.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

8 Entledigande av ledamot i stadsdelsnämndens pensionärsråd

DNR: 002-575/2007

Stadsdelsnämnden har vid sitt sammanträde den 11 januari 2007 utsett ledamöter och ersättare i stadsdelsnämndens pensionärsråd. Ledamoten Maj Söör, företrädare för PRO, har begärt att entledigas från sitt uppdrag. PRO har inte för avsikt att nominera någon ny ledamot under innevarande år.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

9 Val av ledamot och ersättare i sociala delegationen

DNR: 002-576/2007

OMEDELBAR JUSTERING

Svar på remisser

10 Detaljplan för Apelträdet 3 och 4, Sveavägen / Markvardsgatan – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 302-503/2007

§Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för fastig­heterna Apelträdet 3 och 4 i korsningen Sveavägen/Markvardsgatan. Förslaget innebär att Sveabadets gamla lokaler byggs om till en butiks­galleria. Vissa skyddsbestämmelser införs för att bevara de värdefulla byggnadernas exteriör och viss interiör.

Förvaltningen vill betona vikten av en varsam ombyggnad och att stadens riktlinjer för miljöanpassat byggande följs. I samband med byggnationen är det angeläget att minimera störningarna för de boende och att krav ställs på så få tunga transporter som möjligt samt att miljökrav ställs på fordon och arbetsmaskiner.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel,
tfn: 508 09 245
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

11 Ändrad detaljplan för garagefastigheten Munin 42 vid Sveavägen/ Vanadisvägen - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 302-550/2007

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett tilläggsförslag till en gällande detaljplan avseende ett garage i tre plan i fastigheten Munin 42 i kvarteret vid Svea­vägen/Vanadisvägen. Garagefastigheten, som byggdes på 1920-talet, står delvis outnyttjad och förslaget innebär att garaget ska kunna användas även till annan verksamhet som magasin och som bostadskomplement som soprum och cykelförråd. Minst hälften ska dock användas för bilparkering.

Förvaltningen har inget att erinra mot förslaget under förutsättning att inga boende med behov av parkeringsplats i garaget kommer att bli utan plats. Förvaltningen anser det vara positivt att det planeras för särskilda bilplatser för funktionshindrade och att det är viktigt att dessa ligger nära en hiss. Rent allmänt anser förvaltningen att staden borde arbeta aktivt för att parkerings­garage nyttjas i högre utsträckning än idag för att minska behovet av boende­­parkering på gatan.

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel,
tfn: 508 09 245
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

12 Utredning om behovet av att inrätta en avhysningsakut – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 502-539/2007

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag om att tillsätta en arbetsgrupp med representanter från de tre allmännyttiga bostads­bolagen och socialtjänsten med uppdrag att ta fram förslag på hur man ska kunna minska antalet avhysningar.

Förvaltningen är positiv till förslaget. Från socialtjänstens sida arbetar man redan idag med att söka förhindra vräkningar men ett närmare samarbete med bostadsbolagen kan förhoppningsvis bidra att minska antalet vräk­ningar. Den som förlorar sin bostad på detta sätt har i de flesta fall behov
av insatser från socialtjänstens sida för att kunna ordna annat boende. De lösningar som står till buds är ofta förenade med höga kostnader för social­tjänsten. Bort­sett från de rent humanitära aspekterna har man således allt att vinna på att söka förhindra att människor blir vräkta.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

13 Ersättningsmodell för vård- och omsorgsboenden i ett valfrihets­system – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 500-557/2007

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdels-
nämnd med anledning av ett förslag till ersättningsmodell för vård- och omsorgs­boenden. Förslaget, innebär att den ersättning som utgår till utföraren baseras på en bedömning av den enskildes behov av vård och omsorg.

Förvaltningen är i huvudsak positiv till förslaget men anser att det, för att bedöma den enskildes behov av insatser, är tillräckligt att använda två av
de fyra bedömnings­instrument som föreslås. Vidare anser förvaltningen att ansvaret för lokalkostnader ska ligga på utföraren och att detta ska gälla
för såväl de verksamheter som bedrivs i egen regi som för entreprenad­verksamheter.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

14 Intagnings- och kvargåenderegler för plats i stadens förskole­verksamhet och skolbarnsomsorg – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 400-552/2007

Stadsledningskontoret har tagit fram ett förslag till nya intagnings- och kvargåenderegler för plats i stadens förskoleverksamhet och skolbarns­omsorg. Förslaget har remitterats till samtliga stadsdelsnämnder samt utbildningsnämnden och privata förskolor. Yttrandet skall vara kommun­styrelsen tillhanda senast 1 november 2007.

Förvaltningen anser att de ambitioner som finns i förslaget kring tydlighet och transparens i förskolekön är bra, men ser en risk i att man med nuvarande förslag inte fullt ut kommer att lyckas med intentionen att
skapa tydlighet gentemot föräldrarna.

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

15 Omprövning av alkoholserveringstillstånd i restaurang La Camera – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-521/2007

Alla serveringsställen som har serveringstillstånd efter klockan 03.00 ska enligt stadens riktlinjer få sitt tillstånd omprövat varje år. Restaurang La Camera på Norrmalmstorg 4 har ett gällande serveringstillstånd till klockan 05.00, vilket nu ska omprövas.

Stadsdelsnämnden har inga behandlingshem eller andra verksamheter i restaurangens närområde och förvaltningen har inte kännedom om någon missbruksproblematik i det aktuella området. Förvaltningen har därmed
inget att invända mot att tillståndet för­nyas.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

16 Ändrat alkoholserveringstillstånd för restaurang Soft Kök och Bar – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-527/2007

Restaurang Soft Kök och Bar på Malmskillnadsgatan 40 har ansökt om ändrat tillstånd för alkohol­servering. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

17 b Fortsatt alkoholserveringstillstånd för restaurang Lebanon Meza Lounge– remiss från socialtjänst­förvaltningen

17 Nytt tillstånd för alkoholservering på Clarion Hotel Sign – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-528/2007

Clarion Hotel Sign på Östra Järnvägsgatan 35, intill Norra Bantorget, har ansökt om nytt tillstånd för alkohol­servering till allmänheten. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

18 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

19 Protokoll från Norrmalms handikappråd

20 Ekonomisk månadsprognos för september 2007

DNR: 103-577/2007
UTSÄNDES SENARE

21 Beslut fattade enligt delegation

- Yttranden till Lotteriinspektionen ang. värdeautomatspel

22 Protokoll från sociala delegationens sammanträden tredje kvartalet år 2007

Protokollen cirkulerar under sammanträdet.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

23 Inkomna / upprättade handlingar

24 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärenden.

Slutet sammanträde

25 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 10 § sekretesslagen

26 Valfrihetssystem inom äldreomsorgen, centralupphandling av vård- och omsorgsboenden – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 105-503/2007

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § sekretesslagen

Handläggare: utredningssekreterare Ann-Catrin Rönnqvist, tfn: 508 09 527
Mötesinformation

Ledamöter
Hanna Broberg (m), ordförande
Jan Valeskog (s), vice ordförande
Anders Blom (m)
Petra Gardos Ek (m)
Ulf Linder (m)
Fredrik Liljeqvist (m)
Peter Sikström (fp)
Johanna Jämstorp (kd)
Lars Arell (s)
Barbro Gåije (s)
Hans Enroth (v)
Tara Twana (s)
Yildiz Kafkas (mp)

Ersättare
Gunilla Nordin (m)
Lisen Stålberg Olmert (m)
Anders Thuresson (m)
Veronica Nordström (m)
Amelie Tarschys Ingre (fp)
Caroline Dahlbom (s)
Carolina Gómez Lagerlöf (s)
Andreas Nilsson (s)
Berit Vikner (v)

Anmält förhinder
Pia Larsson (m)
Boris Doslic (c)
Jonas Morian (s)
Ylva Sjöstrand (mp)

I tjänsten närvarande
Ylva Tengblad, Ulrika Engström, Annette Luengo, Mona Lindgren, Virginia Kustvall Larsson, Britt Mattsson, Liselotte van den Tempel, Gunilla Schedin

Utses att justera Hanna Broberg (m) och Jan Valeskog (s)

Justeringens plats Tulegatan 13, 2007-10-24

§1 Tema: Norra Länken

Två representanter för Vägverket informerade om det pågående arbetet med Norra Länken. Det kommer att bli fyra infartstunnlar med placering vid Norrtull, Roslagstull, Frescati respektive Värtan. Vissa trafikomläggningar har redan nu gjorts vid Norrtull och kommer, fram till 2014, att följas av flera trafikomläggningar. Efter hand kommer trafikomläggningar att göras också vid de övriga infarterna.

Arbetet med den jordtunnel som ska gå under Bellevueparken har påbörjats och förberedande arbeten pågår både vid Frescati och i Värtanområdet. En inventering har gjorts av samtliga byggnader som kommer att påverkas av arbetet med Norra Länken. Man har även gjort en bedömning av hur många hushåll som kan komma att utsättas
för bullerstörningar.

En rad olika entreprenörer kommer att vara involverade i arbetet med Norra Länken
och Vägverket räknar med att innan årsskiftet ha tecknat avtal med i stort sett samtliga entrepre­nörer. Norra Länken planeras vara helt klar för trafik under år 2015.

Mera information om det pågående arbetet med Norra länken finns på Vägverkets hemsida www.vv.se

Frågor och synpunkter från allmänheten

Några av de ungdomar som tidigare deltagit i fritidsverksamheten på Tre Liljor deltog
i mötet och berättade om hur ledsna de är över att inte få gå kvar där. De talade om att de känner sig utslängda och att de vill ”ha tillbaka Tre Liljor”.

Några av ungdomarnas föräldrar, som inkommit med ett medborgarförslag om att låta ungdomarna komma tillbaka till Tre Liljor, framhöll de nu vuxna ungdomarnas behov av stimulans och av att få vara tillsammans på fritiden. De ansåg att ungdomarna mycket väl skulle passa in i den grupp som nu finns på Tre Liljor. Som föräldrarna ser det finns det inget alternativ till den verksamhet som bedrivits på Tre Liljor.

__________________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) valdes att jämte ordföranden Hanna Broberg (m) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 24 oktober 2007.

Ordföranden Hanna Broberg (m) anmälde att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 20 september 2007 har justerats den 26 september.

____________________________

§3 Anmälan av övriga frågor och fastställande av dagordning

Ordföranden Hanna Broberg (m) informerade om att dagordningen utökats med ett ärende – Fortsatt alkoholserveringstillstånd för restaurang Lebanon Meza Lounge.

Ärendet kommer att behandlas som punkt 17 b på dagordningen.

Ordföranden anmälde också en fråga angående inkomna inbjudningar till några olika konferenser.

Dagordningen fastställdes.

___________________________

§5 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 013-568/2007

Ett förslag om att låta de ungdomar som tidigare deltagit i fritidsverksamheten på Tre Liljor komma tillbaka dit anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att över­lämna medborgarförslaget till stadsdelsförvaltningen för beredning.

_____________________________

§6 Matens kvalitet och måltidssituationen på Vädurens vård- och omsorgsboende – redovisning av uppdrag

Diarienummer 504-575/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Förvaltningens redovisning av uppföljningen av matens kvalitet och måltidssituationen på Vädurens vård- och omsorgsboende godkänns.

Ledamöterna Yildiz Kafkas (mp) och Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 oktober 2007.

Hösten 2006 genomfördes en avtalsuppföljning av verksamheten vid Vädurens vård- och omsorgsboende, som drivs på entreprenad av Attendo Care AB. Uppföljningen visade bl.a. att kosten var ett utvecklingsområde. Stadsdelsnämnden har med anledning av detta givit förvaltningen i uppdrag att, efter genomförda åtgärder, återkomma med en redo­visning av hur de boende upplever kvaliteten på maten och måltidssituationen.

Förvaltningen har därför genomfört en uppföljning som visar att maten och måltids­situationen håller en acceptabel standard. Sannolikt skulle kvaliteten på maten kunna höjas och de boende bli mer nöjda om det fanns restaurang i huset och att maten lagades på plats.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade, med stöd av ledamoten Hans Enroth (v), fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamöterna Yildiz Kafkas (mp) och Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. kräva en omedelbar förändring av maten och måltidssituationen på Vädurens vård- och omsorgsboende.

  2. genomföra en heltäckande uppföljning och granskning av hela verksamheten på Vädurens vård- och omsorgsboende.

  3. enkätundersökningen ska omfatta alla de 45 omsorgsboende som köper matlådor varje dag och inte bara 16 av dem.

Vädurens vård- och omsorgsboende, i Attendo Care AB:s regi, framstår alltmer som ett negativt inslag i Norrmalms äldreomsorg, och hanterandet
av denna verksamhet har blivit en skamfläck för Norrmalms stadsdels­nämnd. I bakgrunden till detta ärende sägs att uppföljningen som gjordes
av verksam­heten hösten 2006 visade att ”Väduren var ett väl fungerande vård- och omsorgsboende”. Som ledamot av stadsdelsnämnden, eller som reflekterande medborgare i övrigt, måste man då fråga sig hur det kommer sig att det om och om igen riktas klagomål mot Väduren, detta i en betydligt högre grad än mot andra liknande verksamheter inom stadsdelen. I såväl lokaltidningar som direkt till stadsdelsnämnden har det framförts åtskilliga klagomål på driften av verksamheten. Klagomålen har kommit från både boende och anhöriga till boende, dessa människor förtjänar att bemötas med mer respekt och allvar än vad stadsdelsnämnden hittills gjort.

Förvaltningen har nu gjort en uppföljning av maten och måltidssituationen på Väduren – något som setts som ett utvecklingsområde. Vi hoppas att detta inte är den enda uppföljningen av verksamheten utan att den följs av fler och mer omfattande analyser av ytterligare utvecklingsområden som kan ha betydelse för de boende – till exempel personaltäthet och personal­kontinuitet.

Den redan utförda (del-?) uppföljningen angående maten, lämnar även den mycket övrigt att önska. Förvaltningen drar slutsatsen att maten och måltids­situationen ”håller en acceptabel standard”, detta trots att underlaget för undersökningen måste ses som ytterst betänkligt – endast 16 av 45 personer har tillfrågats! Om nu underlaget ändå skall ses som representativt måste slutsatsen ifrågasättas. Nästan hälften av de tillfrågade var missnöjda med maten, och av dem var en stor del mycket missnöjda. Hur kan det anses acceptabelt att en så stor del av de boende är missnöjda med en för gamla människor så viktig del av vardagen? Dessa människor har heller inte några verkliga alternativ till annan mat och det är dessutom förmodligen deras sista boende i livet. Att kalla det acceptabelt är inte annat än ett hån!

I detta sammanhang vill Miljöpartiet än en gång kräva att förvaltningen genomför en heltäckande analys av verksamheten vid Vädurens vård- och omsorgsboende.

__________________________

§7 Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från arbetsmarknaden

Diarienummer 502-553/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsförvaltningens ansökan om 995 tkr i utvecklingsmedel godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 oktober 2007.

Socialstyrelsen inbjuder landets kommuner till att ansöka om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.

Den sociala enheten vid Norrmalms stadsdelsförvaltning vill fortsätta och utveckla det arbete som påbörjades 2006, att via en stärkt vårdkedja öka möjligheten till ett själv­ständigt liv och eget boende för de mest utsatta, hemlösa med tungt missbruk och personer med komplexa vårdbehov. De sökta medlen motsvarar ett års lönekostnad för en heltidsanställning som boendelots och en heltidsanställning som case manager.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_________________________

§8 Delegation enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall samt förordnande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga

Diarienummer 012-563/2007

Stadsdelsnämndens beslut

1. Delegation ges till nedan nämnda socialinspektörer / socialsekreterare vid social­jouren att, inom nämndens eget ansvarsområde, begära polishandräckning enligt 45 § 1 och 2 st. lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM).

2. Nedan nämnda tjänstemän vid socialjouren förordnas att, inom nämndens eget ansvarsområde, begära polishandräckning enligt 43 § 1 st. 2 p. lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Vid socialjouren:

Maja-Stina Ahlsén, Annette Borell, Roland Carlsén, Lars Cronstrand, Agneta Engström, Rolf Eriksson, Britt-Louise Gustavsson, Stefan Heinebäck, Anita Habel, Maria Larsson, Britt-Marie Lind, Inga-Lill Renhorn Källgren, Maria Mistander, Elikristin Norberg, Maj-Stina Samuelsson, Ulla Schöldström, Lars Stenman, Roland Stjärnfeldt, Monica Svederoth, Margareta Svensson, Charlotta Thorelius, Therese Travis, Yvonne Wahlbeck, Anneli Wernstedt, Tuija Viljakka, Ulla-Maija Yrjänä och Inger Åsebo.

3. Nedan nämnda tjänstemän vid Norrmalms stadsdelsförvaltning förordnas
att begära polishandräckning enligt 45 § 1 st. 2 p. lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Annette Luengo, Agneta Heiroth Lindström, Birgitta Reneby och Eje
Thunman.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§9 Överföring av ansvar för administration av den gemensamma upphandlingen av platser vid sommargårdar (kollo) år 2008 och 2009 för samtliga stadsdelsnämnder i Stockholms stad

Diarienummer 105-567/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden uppdrar till stadsdelsdirektören i Skarpnäcks stadsdels­förvaltning att anta och teckna avtal med utförare samt vårda avtalen för stadsdelsnämndens räkning.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 oktober 2007.

Stadsdelsnämnderna i Stockholm har beslutat genomföra en gemensam upphandling
av platser vid sommargårdar (kollo) för år 2008 och 2009. Stadsdelsnämnderna har i samband med beslutet om att delta i den gemensamma upphandlingen givit stadsdels­direktören i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning i uppdrag att anta och teckna avtal
med utförare samt att vårda avtalen för stadsdelsnämndernas räkning.

Förutsättningarna för att administrationen ska ske vid Rinkeby-Kista stadsdels­förvaltning har förändrats genom att ansvarig upphandlare har bytt arbete. Därför föreslås att administrationen av kolloupphandlingen flyttas till Skarpnäcks stadsdels­förvaltning och att stadsdelsdirektören i Skarpnäck får i uppdrag att anta och teckna avtal med utförare samt vårda avtalen för stadsdelsnämndernas räkning.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut avslås.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Kolloverksamheten har varit en verksamhet som staden bedrivit i egen
regi tidigare. Därefter har den upphandlats i konkurrens på initiativ av en borgerlig majoritet.

Vänsterpartiet anser att denna verksamhet kan återtagas och som tidigare bedrivas utan vinstintresse i stadens egen regi.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§10 Entledigande av ledamot i stadsdelsnämndens pensionärsråd

Diarienummer 002-575/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Maj Söör entledigas från sitt uppdrag som ledamot i stadsdelsnämndens pensionärsråd.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 oktober 2007.

Stadsdelsnämnden har, vid sitt sammanträde den 11 januari 2007, utsett ledamöter

och ersättare i stadsdelsnämndens pensionärsråd. Ledamoten Maj Söör, företrädare för PRO, har begärt att entledigas från sitt uppdrag. PRO har inte för avsikt att nominera någon ny ledamot under innevarande år.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

§11 Val av ledamot och ersättare i sociala delegationen

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Till ledamot utses Lisen Stålberg-Olmert (m), tidigare ersättare i sociala delegationen.

  2. Till ersättare utses Fredrik Liljeqvist (m), tidigare ledamot i sociala delegationen.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) lade fram ett förslag till beslut från moderaterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§12 Förslag till detaljplan för Apelträdet 3 och 4, Sveavägen / Markvardsgatan – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-503/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 oktober 2007.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för fastigheterna Apelträdet 3 och 4 i korsningen Sveavägen/Markvardsgatan. Förslaget innebär att Sveabadets gamla lokaler byggs om till en butiksgalleria. Vissa skyddsbestämmelser införs för att bevara de värdefulla byggnadernas exteriör och viss interiör.

Förvaltningen vill betona vikten av en varsam ombyggnad och att stadens riktlinjer
för miljöanpassat byggande följs. I samband med byggnationen är det angeläget att minimera störningarna för de boende och att krav ställs på så få tunga transporter som möjligt samt att miljökrav ställs på fordon och arbetsmaskiner.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. förorda stadsbyggnadsnämnden att omarbeta förslaget till en galleria vid Sveavägen / Markvardsgatan.

  2. föreslå att synpunkter från de närboende som berörs av detaljplanen inhämtas och presenteras som samrådsredogörelse.

  3. föreslå att en miljökonsekvensbeskrivning, som också redovisar varu­transporternas effekter.

  4. föreslå att, som alternativ till en ny galleria, undersöka förutsättningarna för en allmän badinrättning i Apelträdet 3 och 4.

  5. därutöver anföra följande:

Norrmalms stadsdelsförvaltning beskriver i sitt tjänsteutlåtande de kultur­historiska, miljömässiga, och tekniska aspekterna som är värda att beakta
vid ett bygge av ytterligare en galleria på Odenplan. Samtidigt är ställnings­tagandet till ett eventuellt bygge av ännu en galleria, bara några hundra metrar från den redan planerade gallerian, i högsta grad politiskt.

Det föreslås att den nya gallerian ska ligga i fastigheten vid korsningen

Sveavägen / Markvardsgatan där det på 1920-talet inrymdes en allmän bad­inrättning – Sveabadet. Fastigheten är numera K-märkt och grönklassad. Alternativet till en ny galleria skulle kunna vara att återge lokalen sin gamla funktion som allmän badinrättning, vilket kanske ligger mer i det allmännas intresse.

Vi anser att det inte finns anledning att bygga nya kommersiella centra på Odenplan, när stadsdelen har större behov av allmännyttiga anläggningar och investeringar i stadsdelens inre och yttre miljö. Det som Norrmalm i första hand behöver är till exempel stimulerande träffpunkter för barn och ungdomar, badhus som norrmalmarna och andra kan utnyttja året runt, kvalitetsförhöjningar av våra servicehus för äldre och hållbara lösningar
vad gäller avfallsinfrastruktur.

Den borgerliga majoritetens ensidiga satsningar på kommersiella lokaler gynnar inte heller affärsmännen när de på en liten yta måste konkurrera med varandra om oftast liknande varuutbud, för att inte tala om de ekonomiska skador som överetablering av stora köpcenta åsamkar de inom stadsdelen redan etablerade småföretagarna.

Det är djupt beklagligt att kommunen med öppna ögon avhänder sig sin lagstadgade monopolmakt i stadens fysiska planering och låter marknaden styra hur staden ska gestaltas och vad som ska prioriteras.

Vi tycker att det är anmärkningsvärt att stadsbyggnadsnämnden inte via
brev informerat och samrått med grannfastigheterna och närboende om
deras synpunkter. Det har kommit till vår kännedom att en del närboende inte fått information och kallelse till samråd hemskickade. Ärendet bör därför kompletteras med en fullvärdig samrådsredovisning enligt plan- och bygg­lagen, samt en miljökonsekvensbeskrivning där bl.a. hur de kommande störningarna från varutransporter på den annars lugna Markvards­gatan ska hanteras.

I plan- och bygglagen krävs det samråd med de berörda. I 5 kap. 20 §
anges vilka som ska förfrågas synpunkter: ”När program utarbetas och
när förslag till detaljplan upprättas, skall kommunen samråda med läns­styrelsen, lantmäterimyndigheten och kommuner som berörs av programmet eller förslaget. Sakägare och de bostadsrättshavare, hyresgäster och boende som berörs av programmet eller förslaget samt de myndigheter, samman­slutningar och enskilda i övrigt som har ett väsentligt intresse av program­met eller förslaget skall beredas tillfälle till samråd.”

Enligt de uppgifter vi har fått har samrådsförfarandet inte skett enligt anvisningarna i plan- och bygglagen vad gäller de närboende.

Om man trots allt beslutar om en galleria i denna fastighet, bör den kvittas mot det tidigare föreslagna gallerian under Odenplan.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§13 Ändrad detaljplan för garagefastigheten Munin 42 vid Sveavägen / Vanadisvägen – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-550/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 oktober 2007.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett tilläggsförslag till en gällande detaljplan avseende ett garage i tre plan i fastigheten Munin 42 i kvarteret vid Sveavägen/ Vanadisvägen. Garagefastigheten, som byggdes på 1920-talet, står delvis outnyttjad
och förslaget innebär att garaget ska kunna användas även till annan verksamhet som magasin och som bostadskomplement som soprum och cykelförråd. Minst hälften ska dock användas för bilparkering.

Förvaltningen har inget att erinra mot förslaget under förutsättning att inga boende med behov av parkeringsplats i garaget kommer att bli utan plats. Förvaltningen anser det vara positivt att det planeras för särskilda bilplatser för funktionshindrade och att det är viktigt att dessa ligger nära en hiss. Rent allmänt anser förvaltningen att staden borde arbeta aktivt för att parkeringsgarage nyttjas i högre utsträckning än idag för att minska behovet av boendeparkering på gatan.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_________________________

§14 Utredning om behovet av att inrätta en avhysningsakut – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 502-539/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) och vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 september 2007.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning
av ett förslag om att tillsätta en arbetsgrupp med representanter från de tre allmän­nyttiga bostads­bolagen och socialtjänsten med uppdrag att ta fram förslag på hur man ska kunna minska antalet avhysningar.

Förvaltningen är positiv till förslaget. Från socialtjänstens sida arbetar man redan idag
med att söka förhindra vräkningar men ett närmare samarbete med bostadsbolagen kan förhoppningsvis bidra att minska antalet vräkningar. Den som förlorar sin bostad på detta sätt har i de flesta fall behov av insatser från socialtjänstens sida för att kunna ordna annat boende. De lösningar som står till buds är ofta förenade med höga kostna­der för social­tjänsten. Bort­sett från de rent humanitära aspekterna har man således allt att vinna på att söka förhindra att människor blir vräkta.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade, med stöd av vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) och vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. i huvudsak godkänna förvaltningens förslag till beslut.

  2. föreslå att även representanter för landstinget ingår i den föreslagna
    arbetsgruppen.

Liksom förvaltningen är miljöpartiet och socialdemokraterna mycket positiva till förslaget som helhet. Vi stödjer också förvaltningens synpunkt att det även är viktigt att försöka få med större privata hyresvärdar i sam­arbetet. Vi menar dock att det finns skäl att även samarbeta med lands­tinget i frågan, då många av de människor som hotas av vräkning torde vara aktuella även för landstinget. Representanter från landstinget bör således ingå i den föreslagna arbetsgruppen.

_____________________________

§15 Ersättningsmodell för vård- och omsorgsboenden i ett valfrihetssystem – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 500-557/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 oktober 2007.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till ersättningsmodell för vård- och omsorgsboenden. Förslaget innebär att den ersättning som utgår till utföraren baseras på en bedömning av den enskildes behov av vård och omsorg.

Förvaltningen är i huvudsak positiv till förslaget men anser att det, för att bedöma den enskildes behov av insatser, är tillräckligt att använda två av de fyra bedömnings­instrument som föreslås. Vidare anser förvaltningen att ansvaret för lokalkostnader ska ligga på utföraren och att detta ska gälla för såväl de verksamheter som bedrivs i egen regi som för entreprenadverksamheter.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden avslår förvaltningens förslag till yttrande.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Kundvalssystemet leder inte till valfrihet utan till ökad privatisering, minskad insyn och därmed risk för sänkt kvalitet i äldreomsorgen. Systemet har stora brister och garanterar inte ens rätten att välja ett kommunalt äldreboende. I konsekvens med vårt tidigare förslag till beslut att avstyrka kundvalssystemet avstyrker vi ersättningsmodellen.

_________________________

§16 Intagnings- och kvargåenderegler för plats i stadens förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 400-552/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) samt ledamöterna Yildiz Kafkas (mp) och Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den
4 oktober 2007.

Stadsledningskontoret har tagit fram ett förslag till nya intagnings- och kvargående­regler för plats i stadens förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Förslaget har remitterats till samtliga stadsdelsnämnder samt utbildningsnämnden och enskilt drivna förskolor. Yttrandet skall vara kommunstyrelsen tillhanda senast 1 november 2007.

Förvaltningen anser att de ambitioner som finns i förslaget kring tydlighet och transparens i förskolekön är bra, men ser en risk i att man med nuvarande förslag inte fullt ut kommer att lyckas med intentionen att skapa tydlighet gentemot föräldrarna.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade, med stöd av ledamoten Yildiz Kafkas (mp), fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservationer

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens yttrande tillstyrks delvis.

  2. Samtliga privata utövare skall ingå i systemet.

  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Ett modernt platstilldelningssystem för att tillfredställa alla familjers behov av barnomsorg bör utgå från två principer; det ska omfatta alla utförare som tillhandhåller barnomsorg och det ska ge möjlighet för familjerna att så långt möjligt välja var och när de vill ta del av barn­omsorgen. Således bör samtliga privata utövare ingå i systemet. Vi uppmanar kommunstyrelsen att återkomma med ett förslag i linje med dessa principer.

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner i huvudsak förvaltningens förslag till yttrande.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Ansökan till förskolan ska enligt förslaget göras enbart via Internet. Det förutsätter att det finns tillgång på publika datorer för allmänheten i alla stadsdelar samt att det finns anställda som kan hjälpa de föräldrar som inte har datorvana. Ingen ska behöva få sin ansökan försenad på grund av bristande tillgång på dator eller datorvana.

Med hänsyn till föräldrars olika arbetssituation och ökade tidsbegränsade anställningsformer är det viktigt att uppsägningstiden för en förskoleplats inte förlängs. En månads uppsägningstid ska bibehållas. Eftersom arbets­sökande enligt regeringens nya riktlinjer omgående måste acceptera erbjuden anställning på annan ort ska servicefunktionerna underlätta
och inte försvåra för föräldrar som tvingas byta arbetsplats. Förlängs uppsägningstiden finns risk för dubbla avgifter för barntillsyn.

___________________________

§17 Omprövning av alkoholserveringstillstånd i restaurang La Camera – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-521/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om serveringstillstånd till kl. 05.00 tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 september 2007.

Alla serveringsställen som har serveringstillstånd efter klockan 03.00 ska enligt stadens riktlinjer få sitt tillstånd omprövat varje år. Restaurang La Camera på Norrmalmstorg 4 har ett gällande serveringstillstånd till klockan 05.00, vilket nu ska omprövas.

Stadsdelsnämnden har inga behandlingshem eller andra verksamheter i restaurangens närområde och förvaltningen har inte kännedom om någon missbruksproblematik i det aktuella området. Förvaltningen har därmed inget att invända mot att tillståndet för­nyas.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

__________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§18 Ändrat alkoholserveringstillstånd för restaurang Soft Kök och Bar – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-527/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om utökat alkoholserveringstillstånd inom- och utomhus mellan kl.11.00 och 03.00 tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 september 2007.

Restaurang Soft Kök och Bar på Malmskillnadsgatan 40 har ansökt om ändrat tillstånd för alkohol­servering. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§19 Nytt tillstånd för alkoholservering på Clarion Hotel Sign – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-528/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om alkoholserveringstillstånd inom- och utomhus mellan kl.11.00 och 03.00 tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 20 september 2007.

Clarion Hotel Sign på Östra Järnvägsgatan 35, intill Norra Bantorget, har ansökt om nytt tillstånd för alkohol­servering till allmänheten. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§20 Fortsatt alkoholserveringstillstånd för restaurang Lebanon Meza Lounge – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-570/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om fortsatt alkoholserveringstillstånd mellan kl. 11.00 och 03.00 inomhus samt mellan kl. 11.00 och 01.00 utomhus tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 oktober 2007.

Restaurang Lebanon Meza Lounge har ansökt om fortsatt serveringstillstånd i samband med ägarskifte. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

§21 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 15 oktober 2007 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

____________________________

§22 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 3 oktober 2007 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

__________________________

§23 Ekonomisk månadsuppföljning för september 2007

Diarienummer 103-577/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde, med stöd av ledamoten Hans Enroth (v), ett särskilt uttalande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 oktober 2007.

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. september 2007. Totalt beräknas ett underskott på 3,3 mnkr. För anslag 1 visar prognosen ett underskott på 1,1 mnkr och anslag 2 redovisar ett underskott på 2,2 mnkr. Underskottet hänför sig framför allt till äldreomsorg, individ och familjeomsorg barn och unga, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och ekonomiskt bistånd.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

Särskilda uttalanden

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) och ledamoten Hans Enroth (v) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är trist att konstatera att äldreomsorgen prognostiseras gå med
ett underskott på omkring 3 mnkr mot bakgrund av att den borgerliga majoriteten tog bort 5,8 mnkr från denna till annan verksamhet. Detta visar sig nu vara ett misstag, vilket vi också varnade för.

Nästa års budget för äldreomsorgen kommer inte att hjälpa upp situationen utan då kommer anslagen realt sett att minska samt belastas med mycket höga genomsnittliga löneökningar, på upp till 8,5 %. Det
ser mörkt ut för äldreomsorgen på Norrmalm.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Miljöpartiet de Gröna är oroade över den ekonomiska månads­redovisningen. Prognosen ger vid handen att alla de verksamhets-
områden som egentligen skulle behöva få extra resurser går med stora underskott. Det är äldreomsorgen, individ- och familjeomsorgen, barn- och ungdomsverksamheten, stöd och service för personer med funktionsnedsättningar m.m.

Rapporten visar med all sin tydlighet att man måste öka anslagen rejält inom dessa områden och inse att man inte kan ”effektivisera”/skära ner resurserna hur mycket som helst utan att det märks i kvalitén.

___________________________

§24 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Av avdelningschefen Annette Luengo avgivna yttranden till Lotteriinspektionen angående värdeautomater anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

____________________________

§25 Protokoll från sociala delegationens sammanträden under tredje kvartalet 2007

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sociala delegationens sammanträden under tredje kvartalet 2007 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

__________________________________

§26 Inkomna / upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Anmälan godkänns.

  2. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att besvara skrivelsen angående innerstadens kyrkogårdar, punkt 8 nedan.

Följande handlingar anmäldes:

  1. Beslut från länsstyrelsen i Stockholms län om avslutad tillsyn av rättssäkerheten vid ansökan om hemtjänstinsatser i Norrmalms stadsdel. Diarienummer 504-418/2007.

  2. Beslut från länsstyrelsen i Stockholms län med anledning av tillsyn av S:t Petershemmet. Diarienummer 504-522/2007.

  3. Beslut från länsstyrelsen i Kronobergs län med anledning av tillsyn på Ekbacka sjukhem. Diarienummer 502-519/2007.

  4. Skrivelser från enskild till stadsbyggnadskontoret angående Citybanans station City tillställda Norrmalms stadsdelsnämnd för kännedom. Diarienummer 301-506/2007.

  5. Skrivelse från enskild angående störningar från ett nattöppet café på Roslagsgatan. Diarienummer 301-535/2007.

  6. Skrivelse från ledamot i stadsdelsnämndens pensionärsråd med begäran om entledigande från uppdraget. Diarienummer 002-548/2007.

  7. Skrivelse från ersättare i Norrmalms stadsdelsnämnd med begäran om entledigande från uppdraget. Diarienummer 002-579/2007.

  8. Skrivelse från enskild angående innerstadens kyrkogårdar. Diarienummer 502-571/2007.

  9. Förteckning över diarieförda handlingar under perioden 11 september till 8 oktober 2007.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

_____________________________

§27 Övriga frågor

· Ordföranden Hanna Broberg (m) tog upp frågan om deltagande i konferensen ”Äldres hälsa – en utmaning i Europa”, som arrangeras av Sveriges kommuner och landsting samt deltagande i seminariet ”Mitt hem – min borg”, som arrangeras av Invandrare och minoriteter och Mångkulturellt centrum.

Stadsdelsnämndens beslut

De ledamöter och ersättare som är intresserad av att delta kan anmäla detta till nämndsekreteraren.