Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2003-11-27

Sammanträde 2003-11-27

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

De mest utsatta - missbrukare och psykiskt funktionshindrade.
Bl.a. medverkar Stefan Borg Läs mer..., verksamhetschef vid Beroendecentrum Stockholm och Katarina Svinhufvud, överläkare vid Beroendeakuten S:t Görans sjukhus.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Bordlagt ärende. Den framtida skolorganisationen på Norrmalm - inriktningsärende

Dnr: 041-675/03

En översyn av den framtida skolorganisationen på Norrmalm har genomförts. Anledningen är att Norrmalms skolor har en viss överkapacitet i dagsläget. USK:s elevantalsprognos fram till 2010 visar dessutom att elevantalet i skolorna kommer att minska kraftigt. Ytterligare skäl till översynen är att det system som nu gäller för hyressättningen i kommunala skolor medför att
5 mnkr av Norrmalms lokalkostnader betalas av andra medel än lokalschablonen.

När det gäller ett effektivare lokalutnyttjande har utredningens inriktning varit att alla skolor ska finnas kvar medan möjligheterna att lämna externa lokaler har prövats för att sänka den totala hyreskostnaden för skolverksamheten och dessutom tillgodose förskolans behov av utbyggnad. Hänsyn har också tagits till stadsdelsnämndens ansvar för skolpliktsbevakningen och inriktningsmålet om att integrera skolbarnsomsorgen med grundskolans verksamhet.

Förvaltningen förslår att nämnden godkänner den föreslagna inriktningen av den framtida skolorganisationen på Norrmalm. Förvaltningen anser att ett F-9 perspektiv ska prägla verksamheterna och vara utgångspunkten för den stadsdelsövergripande pedagogiska verksamheten och organisationen av skolenheter. Förvaltningen förslår vidare att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att återkomma med en plan för genomförande. I denna plan kommer konsekvenserna av de olika förslagen att utredas. Förvaltningen kommer särskilt att utreda om gränserna för skolornas upptagningsområden måste ändras.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

5 Översyn av flyktingmottagande, sfi-verksamhet samt angränsande frågor - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 630-617/03

Kommunstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande med anledning av den utredning som genomförts vad gäller stadens flyktingmottagande, sfi-verksamhet,(svenska för invandrare), och angränsande frågor. Utredningens förslag utgår från att samordna introduktionsinsatser, sfi- och vuxenutbildning för alla nyanlända flyktingar och invandrare. Verksamheten föreslås organiseras under stadsdelsnämnderna och ska inrymmas inom nuvarande ekonomiska ramar för flyktingmottagande, sfi- och vuxenutbildning.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till utredningens förslag och delar i allt väsentligt de synpunkter som förts fram i utredningen.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin / Kerstin Wretborn , 508 09 015 / 508 09 077

6 Bättre villkor för människor med funktionshinder - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 520-468/03

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Jan Björklund m.fl. (fp) om bättre villkor för funktionshindrade. I motionen föreslås bl.a. en ny handikappreform, åtgärder för att öka tillgängligheten samt möjligheterna för funktionshindrade att komma ut på arbetsmarknaden.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till flera av de förslag som förts fram för att förbättra villkoren för funktionshindrade. Förvaltningen anser dock inte att det behövs någon ny handikappreform och delar inte heller i övrigt alla de synpunkter och förslag som lagts fram i motionen.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

7 Program för Citybanan i Stockholm - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 311-741/03

Stockholm utgör en flaskhals i den regionala spårtrafiken. Banverket anser att problemet kan avhjälpas med en ny pendeltågstunnel under innerstaden. Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2003-06-12 att uppdra åt stadsbyggnadskontoret att påbörja planarbete för utbyggd spårkapacitet genom centrala Stockholm. Banverket har givit projektet namnet Citybanan. Byggstart planeras till årsskiftet 2005/2006.

Stadsdelsförvaltningen ser mycket positivt på Citybanans tillkomst. Ett planeringsprogram skall användas som utgångspunkt för kommande detaljplaner. Programmet har remitterats till stadsdelsnämnden, och redogör huvudsakligen för de förändringar som sker i marknivå. Norrmalm kommer att få två nya stationer knutna till Citybanan. Den ena, som ersätter station Karlberg, ligger vid Odenplan och den andra nära Centralstation. Norrmalm får bättre kommunikationer vilket gynnar handel, turism och kulturliv. Farhågor om störningar dominerade allmänhetens frågor vid det öppna samrådsmötet 2003-11-04. Stadsdelsförvaltningen är angelägen om att arbetet med att minimera störningar för boende blir framgångsrikt.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

8 Stadens strategi mot droger och missbruk - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 124-681/03

Revisionskontoret har genomfört en granskning av stadens arbete med strategier, program och riktlinjer för insatser mot drogmissbruk. Granskningen redovisas i en rapport som överlämnats till stadsdelsnämnden för eventuellt yttrande. Revisionskontoret anser bland annat att stadens alkohol- och drogpolitiska strategi snarast bör omarbetas, att ansvarsfördelningen mellan stadens nämnder bör förtydligas och att de lokala samverkansformerna måste vidareutvecklas.

Stadsdelsförvaltningen delar de synpunkter och förslag till åtgärder som redovisas i rapporten. De påpekanden revisionskontoret gjort är värdefulla i stadens fortsatta arbete med att minska användningen av och missbruket av droger.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

9 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten - MBL-upplaga

Dnr: 324-801/03

Utbyggnadsbehovet under detta år beräknas till minst fyra avdelningar förskola. I detta ärende föreslås inrättande av tre avdelningar vid en ny förskola vid Vegagatan 4 och en ny utegrupp vid Kejsarkronans förskola. Utegruppen beräknas kunna starta i januari och förskolan i mars. Till höstterminen planeras ombildning av minst en fritidshemsavdelning till förskola. För fortsatt utbyggnad under 2005 planeras bl.a. omvandling av fritidshemmet Vanadisvägen 15 till två förskoleavdelningar.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

10 Åtgärda trafikfarliga pollare på Blasieholmstorg - svar på medborgarförslag

Dnr: 341-649/03

Folke Sandgren, bibliotekarie på Sällskapet, har tillsammans med ägaren till antikhandeln Polstjernan skrivit ett medborgarförslag. De anser att de granitpollare på Blasieholmstorg som ofta blir påkörda av bilar borde åtgärdas. Även stadsdelsförvaltningen finner dagens lösning otillfredsställande. Gatu- och fastighetskontoret kommer på försök att märka pollarna med färg eller liknande för att undvika att de blir påkörda. Om försöket inte faller väl ut överväger man att flytta ett par av pollarna en bit bort från Arsenalsgatans vägbana. Stadsdelsförvaltningen samtycker till gatu- och fastighetskontorets bedömning.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

11 Gör Kammakargatan till gågata - svar på medborgarförslag

Dnr: 346-622/03

Lars Adiels föreslår i sitt medborgarförslag åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten kring Kammakargatan- Drottninggatan. Åtgärderna skall förbättra för barn och vuxna som skall till och från närbelägen förskola och fritidshem (Skattkammaren). Stadsdelsförvaltningen anser i likhet med Adiels att det är positivt om hastigheten sänks på Kammakargatan och ”gågata”-skyltningen i korsningen Kammakargatan- Drottninggatan kompletteras. Stadsdelsförvaltningen anser inte att Kammakargatan bör bli gågata eller att särskild skyltning som påvisar Skattkammarens läge är nödvändig. Inte heller anser förvaltningen att det behövs fler övergångsställen. Gatu- och fastighetskontoret har meddelat att en förkommen skylt på Kammakargatan skall återställas och att hastigheten på gatan sänks fr.o.m. skolstarten, hösten 2004. Personalen på Skattkammaren har ändrat rutinerna i samband förflyttningar av barngrupper, och uppges inte längre vara besvärad av trafiksituationen på Kammakargatan eller i korsningen Kammakargatan- Drottninggatan.

Handläggare: vik . samhällsplanerare Patrik Ståhl , 509 09 021

12 Bygg trappa och skylta konsten bättre i Tegnérlunden - svar på medborgarförslag

Dnr: 342-639/03

Bo Andersson med familj, har föreslagit att en trappa byggs från Tegnérgatsbacken till Strindbergsstatyn. Alternativt borde växter planteras för att få bort den stig som uppstått i slänten vid Tegnérgatsbacken. Vidare vill Anderssons att det skall skyltas vid den skulptur som hedrar Astrid Lindgren. Det är mycket svårt att etablera ny växtlighet i en slänt som denna. Stadsdelsförvaltningen ber gatu- och fastighetskontoret att överväga en alternativ lösning på problemet med slänten.

Astrid Lindgrenskulpturen är skyltad på sockeln och information om denna finns även på en skylt i parkens norra del. Förvaltningen ber gatu- och fastighetskontoret att överväga flyttning av skylten alternativt att sätta upp en kompletterande sådan vid Tegnérgatsbacken. En förutsättning är att ett läge för skylten kan hittas som inte medför att slänten begagnas än mer av gående.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

13 Bordlagt ärende. Bättre markering av cykelbanan vid Odenplan - svar på medborgarförslag

Dnr: 316-256/03

Torsten Wrene har skrivit ett medborgarförslag om bättre markering av cykelbanan vid Odenplan. Gatu- och fastighetskontoret har tidigare meddelat att det inte var möjligt att göra kompletterande markeringar i körbanan av hänsyn till Vägverkets förordningar. Stadsdelsnämnden har återremitterat ärendet till stadsdelsförvaltningen som fört en dialog med kontoret en gång till. Gatu- och fastighetskontoret har efter ytterligare övervägande funnit att förslaget, i detta specifika fall, inte innebär någon motsättning till Vägverkets förordningar. Stadsdelsförvaltningen önskar att detta genomförs så fort som möjligt av trafiksäkerhetsskäl.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

14 Gratis hundbajspåsar och fler hundlatriner - svar på medborgarförslag

Dnr: 369-713/03

Madeleine Primmer önskar att stadsdelsförvaltningen skall återuppta gratisutdelningen av hundbajspåsar till hundägare. Hon anser stadsdelsförvaltningen kunde ha informerat bättre om beslutet att upphöra med gratisutdelningen av påsarna och frågar om det finns ett nämndbeslut på detta. Primmer anser även att fler hundlatriner skall finnas i stadsdelen.

Stadsdelsförvaltningen betraktar gratisutdelningen av påsar som en lyckad kampanj, för att stimulera ett större ansvarstagande från hundägarna. Förvaltningen planerar inte att återuppta utdelningen, utan hänvisar till miljöförvaltningen som tillhandahåller påsar. Stadsdelsnämnden har inte fattat beslut i ärendet. Stadsdelsförvaltningen borde på ett bättre sätt informerat om förändringen. Förvaltningen avser inte att utöka tillgången på hundlatriner.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

15 Alkoholservering i Grand Hotels restaurang - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-714/03

Grand Hotel på Södra Blasieholmshamnen 8 ansöker om ett fortsatt tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Förvaltningen föreslår
att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 509 09 307

16 Alkoholservering i restaurang Berns Salonger - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-715/03

Berns Salongen vid Berzelii Park ansöker om ett fortsatt tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Förvaltningen
föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

17 Alkoholservering i restaurang El Amir - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-717/03

Restaurang El Amir på Gamla Brogatan 40 ansöker om ett fortsatt tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Förvaltningen
föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

18 Alkoholservering i restaurang Nello - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-721/03

Med anledning av ägarskifte ansöker restaurang Nello på Olofsgatan 7B om
ett nytt utskänkningstillstånd. I restaurangens omedelbara närhet finns ett flertal bostadslägenheter. Förvaltningen bedömer att det finns risk för störningar för närboende med ett utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 varför förvaltningen föreslår att ansökan avstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

19 Alkoholservering i restaurang Casino Cosmopol - yttrande till socialtjänstförvaltnigen

Dnr: 621-789/03

Casino Cosmopol på Kungsgatan 65 om ett fortsatt tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. bygglov- och upplåtelsehandläggare Erika Nordberg , 508 09 050

20 Uppföljning av upphandlad verksamhet gällande fritidsenheten - MBL-upplaga

Dnr: 458-729/03

Efter genomförd upphandling 2001 tecknades en tvåårig intraprenadöverenskommelse t.o.m. 2003-12-31 med möjlighet till förlängning med ytterligare två år. En uppföljning har nu gjorts inför beslut om eventuell förlängning. Uppföljningen visar att verksamheten fungerat tillfredsställande.

I stadsdelsnämndens beslut ( 2003-11-06) om verksamhetsplan för 2004 har angetts att fritidsverksamhet och parklekar ej skall fortsätta att bedrivas som intreprenad utan bedrivas i egen regi. Förvaltningen föreslår därför att inraprenaddriften avvecklas fr.o.m. 2004-01-01 och verksamheten bedrivs sedan i egen regi som en resultatenhet inom barn- och ungdomsavdelningen.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

21 Uppföljning av upphandlad verksamhet gällande stödteam för barn och ungdom - MBL-upplaga

Dnr: 008-794/03

Avtalet med Framnäs Skola och Terapicenter Ekonomisk Förening om stödteam för barn och ungdom går ut 2004-06-30. Inför beslut om eventuell förlängning har nu genomförts en uppföljning, som visar att verksamheten bedrivs på ett tillfredsställande sätt. Förvaltningen föreslår därför att avtalet förlängs med två år t.o.m. 2006-06-30.

Handläggare: utvecklare Ing-Mari Lindgren , 508 09 151

22 Rapport om upphandling av utredningstjänster inom individ- och familjeomsorgen

Dnr: 125-289/03

Stadsdelsnämnden beslutade den 24 april 2003 att uppdra åt stadsdelsförvaltningen att delta i en gemensam upphandling av ramavtal avseende utredningstjänster inom individ- och familjeomsorgen. Upphandlingen har administrerats av Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Ramavtal har tecknats med Barn & Ungdomsgruppen Sociala Tjänster & Utbildningar AB, Maria Möller-enskild firma, Jane Johansson-enskild firma, Fylgia AB, E Quality Personalkraft AB och Nätverket för socialt förändringsarbete i Stockholm-ekonomisk förening.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

23 Nedskrivning av fordran samt avstående av indrivning

Dnr: 122-806/03

Enligt kommunfullmäktiges fastställda regler för ekonomisk förvaltning skall en osäker fordran skrivas ned och tas bort ur räkenskaperna senast efter tre år, då man har vidtagit alla inkassoåtgärder. Dödsbon nedskrives där inga medel finns enligt dödsboanmälan / bouppteckning. Ärende där inkassohantering avbrutits under längre tid skrivs ned på grund av preskription.

Handläggare: krav - och inkassohandläggare Annika W Magnusson , 508 09 073

24 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för oktober 2003

Dnr: 126-804/03

Det beräknade resultatet för abslag 1 uppgår till - 2,5 mnkr och för anslag 2 till - 7,0 mnkr.

Handläggare: vik. ekonomichef Birgitta Dahlin, 508 09 066

25 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

- tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd
- nedskrivning av fordran
- avtal om annonsering
- antagande av direktupphandlade konsultinsatser

26 Sammanträdestider för stadsdelsnämnden 2004

Dnr: 014-770/03

Stadsdelsnämndens sammanträden föreslås under 2004 i huvudsak äga rum var fjärde vecka och, med undantag av maj och juni månad, förläggas till torsdagar med början klockan 18.30. Stadsdelsnämndens sammanträden är öppna för allmänheten utom i den del som avser behandling av sekretessbelagda ärenden.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

27 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

28 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

29 Anmälan av inkomna handlingar

§318 Tema: De mest utsatta - missbrukare och psykiskt funktionshindrade

Stefan Borg, verksamhetschef vid Beroendecentrum Stockholm och Katarina Svinhufvud, överläkare vid Beroendeakuten S:t Görans sjukhus, informerade om hur man från landstingets sida arbetar med drogmissbrukare och människor med s.k. dubbeldiagnos.

Vidare informerade Bengt-Enar Andersson och Siegbert Lorenz, båda socialsekreterare vid stadsdelsförvaltningens sociala enhet, om det uppsökande och stödjande arbete förvaltningen bedriver när det gäller missbrukare.

Därefter följde en kortare diskussion.

Frågor och synpunkter från allmänheten

  • Lars Adiels, som tidigare inkommit med ett medborgarförslag om att göra Kammakargatan till gågata, framförde vissa synpunkter på det tjänsteutlåtande som efter förvaltningens beredning förelagts nämnden. Lars Adiels ombads att komma in med en kompletterande skrivelse för att tydliggöra sitt förslag.
  • Torsten Wrene, som tidigare inkommit med ett medborgarförslag om bättre markering

av cykelbanan vid Odenplan, framförde en del synpunkter med anledning av det tjänsteutlåtande som efter förvaltningens beredning förelagts nämnden angående hans förslag.

  • En mötesdeltagare tog, med anledning av en artikel i Vi i Vasastan, upp frågan om huruvida spolning av isbanan i Vasaparken betyder att snöröjningen kommer att bli sämre. Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) förklarade att så inte är fallet.
  • Jan Åkerstedt, som inkommit med ett medborgarförslag angående spolning av isbana i Vasaparken, undrade vilka planer det finns inför kommande vintersäsong och påtalade att det förra vintern fanns stora brister i hur isbanan sköttes. Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade om att nämnden beslutat att isbanan ska spolas under förutsättning att det finns vädermässiga förutsättningar.

     

§319 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 4 december 2003.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 6 november 2003 justerats den 12 november.

§320 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) anmälde en skrivelse från moderaterna angående möjligheterna att utöka antalet parkeringsplatser på Norrmalm.

§324 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 456-757/03
Ett förslag från Jan Åkerstedt angående spolning av isbana i Vasaparken anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdels-förvaltningen för besvarande.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

§325 Bordlagt ärende. Den framtida skolorganisationen på Norrmalm - inriktniktningsärende

Disrienummer 041-675/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 2 oktober 2003, angående den framtida skolorganisationen på Norrmalm, återupptogs till behandling.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Förvaltningens förslag godkänns i huvudsak.  

2.  Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Nämnden delar uppfattningen att ett F-9 perspektiv, en skola för alla barn mellan förskola och årskurs 9, ska prägla verksamheten och vara utgångspunkten för den stadsdelsövergripande pedagogiska verksamheten. De demografiska förändringar och de prognoser på elevantal som redovisas i ärendet tyder på en nödvändig omorganisation av skolverksamheten på Norrmalm.

Då ett antal viktiga frågor vidare skall utredas förbehåller sig dock nämnden att göra nya bedömningar och överväganden om nya fakta och bedömningar av situationen presenteras under utredningstiden. Prognoserna bör särskilt ses över vad till exempel gäller det växande antalet barn i förskolan och dessa stora årskullars framtida betydelse för efterfrågan av skolplatser på Norrmalm. En särskild analys bör också ske av konsekvenserna av lokaleffektiviseringar, bland annat bör en gemensam analys göras tillsammans med SISAB, och även utbildningsförvaltningen, så att deras bedömningar av alternativanvändning, mm framgår. Det gäller inte minst förslagen för Johannes skola. Beräknade besparingar vid ett effektivare utnyttjande av skollokaler bör redovisas.

Även effekterna av en sammanslagning av Vasa Real och Gustav Vasaskolan, vad gäller frågan om gemensamt upptagningsområde, bör särskilt studeras. En sådan sammanslagning kan till exempel innebära att elever på andra skolor som bor nära Vasa Real inte längre kan beredas plats på denna skola i samband med överflyttning till årskurs 6 / 7.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Förvaltningens förslag tillstyrks i huvudsak.

2. Förvaltningens ska i sitt fortsatta arbete mera beakta vilka profiler berörda enheter har.

3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Ett effektivt lokalutnyttjande är viktigt för att så mycket som möjligt av skolans resurser ska kunna användas till undervisning. Speciellt viktigt är det i Norrmalm då lokalschablonen inte räcker till för att täcka de lokalhyror vi har. Därför har vi inga invändningar mot att förvaltningen föreslår nerdragningar av kapaciteten eller försöker komma ur dyra lokaler. I det skolsystem vi arbetar för är det viktigt med elevers och föräldrars valfrihet mellan olika profiler och huvudmän. Därför vill vi särskilt framhålla vikten av profilering och kvalité.

Vi anser också att det är viktigt att undersöka möjligheter till avknoppning och möjligheten för friskolor att ta över verksamheter och/eller lokaler.

Och sist men inte minst vill vi framhålla vikten av att klasser/skolor splittras så lite som möjligt.

 

§326 Översyn av flyktingmottagande, sfi-verksamhet samt angränsande frågor - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 630-617/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 22 oktober 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående översyn av flyktingmottagande, sfi-verksamhet och angränsande frågor, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi moderater har istället för dagens återkommunalisering som föreslås av den nya majoriteten föreslagit inrättandet av en SFI-peng. Därmed skulle valfriheten för de enskilda studenterna kunnat förbättras. Det hade också inneburit att verksamheter som den framgångsrika SFI-utbildningen som bedrivs vid Livstycket i Tensta kunnat räddas.

§327 Bättre villkor för människor med funktionshinder - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 520-468/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 23 oktober 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående bättre villkor för funktionshindrade, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag från folkpartiet och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Jan Björklunds m fl.(fp) motion bifalls.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
Vi noterar med glädje att förvaltningen säger sig se positivt på en mängd av motionens förslag. Det är dock med förvåning vi också ser att Norrmalms stadsdelsförvaltning framhåller att det inte behövs någon ny handikappreform och att förvaltningen inte heller delar "alla de synpunkter och förslag som lagts fram i motionen". Vilka av motionens förslag instämmer förvaltningen i och vilka tar förvaltningen avstånd från ? Vilken inställning till frågor om funktionshindrades rättigheter har förvaltningen ?

Att ett arbete pågår är långt ifrån detsamma som att visioner blir verklighet. Stockholm skall bli världens mest handikappvänliga stad och då krävs att staden höjer såväl ambitionsnivå som tempo i dessa frågor, i enlighet med de förslag motionen lyfter fram.

Funktionshindrades rättigheter blir alltför ofta en tillfällig symbolfråga. Behovet av ett kontinuerligt arbete för att ständigt förbättra situationen för dessa människor tenderar att hamna i skymundan. Därför krävs det konkreta skärpningar av de krav som ställs på stadens olika verksamheter när det gäller att tillgodose funktionshindrades rättigheter. Motionen innehåller en mängd sådana förslag, och bör därför bifallas i sin helhet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Från moderat håll ställer vi oss positiva till förvaltningens tjänsteutlåtande och hänvisar i övrigt till de skrivningar vi lagt fram i det moderata förslaget till verksamhetsplan.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§328 Program för Citybanan i Stockholm - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 311-747/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 17 november, med anledning av remiss från stadsbyggnadskontoret angående program för Citybanan i Stockholm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remisen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilda uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vid byggandet av Citybanan är alternativet där Slussens T-banestation byggs ihop med en ny station för fjärrtåg att föredra då detta leder till bättre möjligheter för trafikanterna att på ett smidigt sätt byta mellan olika kollektiva färdmedel. Självklart förutsätter vi att staten står för kostnaderna.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde, med stöd av Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Arbetstunnlar
Viktigt att beakta !!!!
Att naturstigar och bergsbranter inte decimeras i för hög grad och dessutom förfulas av fler okänsliga ingrepp så att de inte längre kan fungera som rekreérande blickfång för oss jäktade storstadsbor. ( t.ex. P-hus, Gyldéngatan ) Vanadisvägen / Dalagatan var till nyligen en liten grön oas. Viktigt att grönska även kommer att finnas med en station förlagd dit.

Bolinders Plan har även den en ful infart nu som skulle kunna göras bättre. Hur påverkar en arbetstunnel i stadsklippan Stadsarkivets insprängda förvarings-lokaler ?

Odenplans stilfulla gamla T-uppgång borde kunna byggas ut eller få en bättre kopia än den på  förslagsritningen. Den skulle också kunna bli en regnskyddad samlingsplats i någon av våra parker.

Stationära mötesplatser
Förutom servicefunktioner, caféer vid stationerna är det viktigt att föreningars och enskildas behov av att meddela sig med varandra tas på allvar. Stora ytor måste disponeras för detta om man ska råda bot på illegal affischering o.dyl.

§329 Stadens strategi mot droger och missbruk - yttrande till revisionskontontoret

Diarienummer 124-681/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 18 oktober 2003, med anledning av remiss från revisionskontoret angående stadens strategi mot droger och missbruk, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi anser att det är viktigt att socialtjänsten följer upp och försöker samordna drogsamordnarnas arbete. Drogsamordnarna bör helst ha samma ställning i den lokala stadsdelsnämndsorganisationen runt om i staden, det underlättar samarbetet dem emellan. Drogsamordnarna bör också kunna arbeta gentemot sina lokala skolor i samarbete med ansvarig förvaltning.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§330 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten

Diarienummer 324-801/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 17 november 2003, angående fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. En förskola med tre avdelningar inrättas vid Vegagatan 4 från den 15 mars 2004.
  2. Ytterligare en utegrupp inrättas vid Kejsarkronans förskola från den 1 januari 2004.
  3. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att förprojektera en förskola om två avdelningar vid Vanadisvägen 15.
  4. Stadsdelsnämnden godkänner för sin del förhyrning av en lokal för förskola vid Vegagatan 4.
  5. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsen om förhyrningsmedgivande för förskolan vid Vegagatan 4 samt om 900 tkr i särproduktionskostnader och 500 Tkr i startbidrag för denna.
  6. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsen om 500 tkr i startbidrag för en ny utegrupp vid Kejsarkronans förskola.
  7. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsen om 100 tkr i beställarstöd och 500 tkr i förproduktionskostnad för en ny förskola vid Vanadisvägen 15.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Jan Valeskog m.fl.(s), ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är viktigt att utbyggnaden av förskoleverksamheten kan fortsätta i hög takt. Kön har vuxit snabbt de senaste månaderna och vi måste så fort det går åstadkomma fler avdelningar. Det är också positivt, vilket förvaltningen redovisat i tertialrapporter m.m., att en utveckling mot mindre barngrupper kan fortsätta. Det är en mycket viktig fråga för oss att den tidigare utvecklingen under det borgerliga styret, mot allt större barngrupper, kan brytas. En utveckling mot successivt mindre barngrupper inom förskolan på Norrmalm måste ske.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

I enlighet med tidigare avgivna vallöften förutsätter vi att den politiska röd-gröna majoriteten hårt arbetar för att kunna minska barngrupperna.

§331 Åtgärda trafikfarliga pollare på Blasieholmstorg - svar på medborgarförslag

Diarienummer 341-649/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 18 november 2003, med anledning av ett medborgarförslag om åtgärder för att förhindra påkörning av pollare på Blasieholmstorg, förelåg.

Yrkande
Ordföranen Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§332 Gör Kammakargatan till gågata - svar på medborgarförslag

Diarienummer 346-622/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 11 november 2003, med anledning av ett medborgarförslag om att göra Kammakargatan till gågata, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§333 Bygg trappa och skylta konsten bättre i Tegnérlunden - svar på medborgarförslag

Diarienummer 342-639/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 13 november 2003, med anledning av ett medborgarförslag om att bland annat bygga en trappa och att bättre skylta konsten i Tegnérlunden, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§334 Bordlagt ärende. Bättre markering av cykelbanan vid Odenplan - svar på medborgarförslag

Diarienummer 316-256/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 13 oktober 2003, med anledning av ett medborgarförslag om bättre markering av cykelbanan vid Odenplan, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl.(s), ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är glädjande att gatu- och fastighetskontoret har upptäckt att frågan om förbättrade markeringar av cykelbanan vid Odenplan inte behöver vara en fråga för Vägverket och deras förordningar. Det gör att det nu bör vara möjligt att hitta en trafikteknisk lösning som ökar säkerheten vid torget och som inte strider mot Vägverkets förordningar eller de arkitektoniska ambitionerna med torget.

§335 Gratis hundbajspåsar och fler hundlatriner - svar på medborgarförslag

Diarienummer 369-713/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 13 november 2003, med anledning av ett medborgarförslag om gratis hundbajspåsar och fler hundlatriner, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§336 Alkoholservering i Grand Hotels restaurang - yttrande till socialtjänstjänstförvaltningen

Diarienummer 369-713/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 27 oktober 2003, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående ansökan om fortsatt utskänkningstillstånd i Grand Hotels restaurang, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om fortsatt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Reservationer
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserverings-tillstånd efter klockan 01.00. I detta fall skulle dock utskänkningstillstånd fram till klockan 03.00 kunna tillstyrkas.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§337 Alkoholservering i restaurang Berns Salonger - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-715/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 27 oktober 2003, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående fortsatt utskänkningstillstånd i restaurang Berns Salonger, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om fortsatt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Reservationer
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserverings-tillstånd efter klockan 01.00. I detta fall skulle dock utskänkningstillstånd fram till klockan 03.00 kunna tillstyrkas.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§338 Alkoholservering i restaurang El Amir - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-717/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 20 oktober 2003, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående fortsatt utskänkningstillstånd i restaurang El Amir, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om fortsatt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Reservationer

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutat.

Särskilt uttalande

Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§339 Alkoholservering i restaurang Nello - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-721/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 29 oktober, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående ansökan om nytt utskänkningstillstånd i restaurang Nello, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) yrkade att ansökan skulle tillstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om nytt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus och utomhus avstyrks.

Reservation
Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) reserverade sig mot beslutet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§340 Alkoholservering i restaurang Casino Cosmopol - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-789/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 14 november, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående ansökan om fortsatt utskänkningstillstånd i restaurang Casino Cosmopol, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus tillstyrks.

Reservationer
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§341 Uppföljning av upphandlad verksamhet gällande fritidsenheten

Diarienummer 458-729/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 17 november 2003, med anledning av uppföljning av upphandlad verksamhet gällande fritidsenheten, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Uppföljningen av verksamheten vid fritidsenheten godkänns.
  2. Intraprenaddriften avvecklas fr.o.m. 2004-01-01 och verksamheten drivs sedan i egen regi som en resultatenhet inom barn- och ungdomsavdelningen.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är väl känt att vi inom oppositionen har en annan åsikt om vikten av olika alternativa sätt att bedriva offentligt finansierad verksamhet. Det är därför inte heller förvånande att den rödgröna majoriteten väljer att dra in intraprenaden för fritidsverksamheten. Vi tycker det är olyckligt att inte förlänga avtalet eftersom, såvitt vi förstår, verksamheten fungerat mycket bra.

§342 Uppföljning av upphandlad verksamhet gällande stödteam för barn och ungdom

Diarienummer 008-794/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 17 november 2003, med anledning av uppföljning av upphandlad verksamhet gällande stödteam för barn och ungdom, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Uppföljningen av verksamheten inom stödteamet för barn och ungdom godkänns.
  2. Avtalet med Framnäs Skola och Terapicenter Ekonomisk Förening förlängs med två år t.o.m. 2006-06-30.

 

§343 Rapport om upphandling av utredningstjänster inom individ- och familjeomsorgen

Diarienummer 125-289/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 17 november 2003, med anledning av rapport om upphandling av utredningstjänster inom individ- och familjeomsorgen, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningens rapport angående gemensam upphandling av utredningstjänster inom individ- och familjeomsorgen godkänns.

§344 Nedskrivning av fordran samt avstående av indrivning

Diarienummer 122-806/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 23 oktober 2003, angående nedskrivning av fordran samt avstående av indrivning, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Nedskrivning av fordran avseende äldreomsorg samt löneskuld som är äldre än tre år och där erforderliga inkassoåtgärder vidtagits. Ärendet långtidsbevakas.
  2. Nedskrivning av dödsbon där inga medel finns enligt dödsboanmälan / bouppteckning.
  3. Nedskrivning av fordran avseende löneskuld samt faktura avseende hemdator där inkassohantering blivit avbruten.
  4. Nedskrivning av fordran skall ske med sammanlagt 153.133 kronor.

§345 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för oktober 2003

Diarienummer 126-804/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 13 november 2003, angående ekonomisk månadsuppföljning för oktober 2003, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för oktober 2003 godkänns.

§346 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

Av enhetschefen Lars B Strand fattade beslut angående ansökningar om alkoholserveringstillstånd samt beslut om avtal angående annonsering anmäldes.

Vidare anmäldes av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattade beslut om nedskrivning

av fordran samt beslut om antagande av direktupphandlade konsultinsatser samt av avdelningschef Annette Luengo fattat beslut om läsårsdata 2004 / 2005.

 

§347 Sammanträdestider för stadsdelsnämnden 2004

Diarienummer 014-770/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 29 oktober 2003, angående sammanträdestider för stadsdelsnämnden 2004, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Sammanträdestider för 2004 fastställs i enlighet med förvaltningens förslag.

 

§348 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll från lokala pensionärsrådets sammanträde den 24 november 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§349 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 13 november 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§350 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna eller upprättade handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län med anledning av överklagat beslut om bygglov för påbyggnad av gårdsbyggnad och överglasning av innergård på fastigheten Sandgropen 7 ( Handelhögskolan ). Dnr 351-790/03.
  2. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående tillstånd för Finskt Äldrecentrum att driva enskild verksamhet samt beslut angående begäran av åtgärdsplan för förbättringar av boendestandard och social dokumentation. Dnr 503-786/03.
  3. Skrivelse från enskild till Norrmalms stadsdelsnämnd, Citypolisen, gatu- och fastighets-kontoret samt Rådet till Skydd för Stockholms skönhet angående uteserveringar. Dnr 359-745/03.
  4. Beslut från kommunstyrelsen med anledning av skrivelse från Norrmalms stadsdelsnämnd angående ökad medelstilldelning avseende isbana i Vasaparken. Dnr 330-281/03.
  5. Skrivelse från enskild angående förvaltningens tjänsteutlåtande med anledning av ett av honom tidigare inlämnat medborgarförslag. Dnr 316-256/03.
  6. Begäran från Skolverket om redogörelse för på vilket sätt elev i Matteusskolan ges möjlighet att delta i undervisningen, förvaltningens svar på Skolverkets begäran samt Skolverkets beslut i frågan. Dnr 439-755/03.
  7. Skrivelse från Anders Broberg (kd) angående fler lekplatser i Vasastan. Dnr 454-771/03.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan bordläggs.

§351 Övriga frågor

  • En skrivelse från moderaterna i stadsdelsnämnden angående möjligheterna att utöka antalet parkeringsplatser på Norrmalm anmäldes. Dnr 303-860/03

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§352 Upphandling av vissa boenden enligt SoL och LSS samt daglig verksamhet enligt LSS - förslag till tilldelningsbeslut

Diarienummer 125-464/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 30 oktober 2003, angående upphandling av vissa boenden enligt SoL och LSS samt daglig verksamhet enligt LSS – förslag till tilldelningsbeslut för ramavtal, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden godkänner föreslaget tilldelningsbeslut i stadens upphandling av vissa boenden enligt SoL och LSS samt daglig verksamhet enligt LSS.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi vill i likhet med de fackliga representanterna understryka vikten av framtagande av policydokument om uppföljning.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§353 Upphandling av kost till skolor och särskilda äldreboenden

Diarienummer 125-787/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 13 november 2003, angående upphandling av kost till skolor och vissa äldreboenden, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut samt att stadsdelsnämnden skulle uppdra åt två av nämndens ledamöter att följa upphandlings-förfarandet.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Förslaget till förfrågningsunderlag för kost till skolor respektive särskilda äldreboenden godkänns.
    2. Förslaget godkänns, med undantag av kosherköket på Vasa Real, i avvaktan på begärd MBL-förhandling § 14.
    3.  Förvaltningen får i uppdrag att återkomma till nämnden med förslag på entreprenörer.
    4.  Ledamöterna Ellen Sääf- Bergqvist (s) och Birger Hultman (m) får i uppdrag att följa upphandlingsförfarandet.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

I likhet med föregående ärende anser vi det vara viktigt med en bra uppföljningspolicy, särskilt vad gäller kost för äldre.

§355 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbalagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen