Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2004-09-23

Sammanträde 2004-09-23

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Konsumentfrågor. Sverker Thorslund från Konsumentverket medverkar och kommer bl.a. att ta Läs mer...upp frågan om hantverkstjänster och bostadsreparationer.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Återremitterat ärende. Mobbningsarbete i stadsdelens skolor - svar på skrivelse från ledamoten Nic Nilsson (s)

Dnr: 400-428/2004

Förvaltningens svar på skrivelsen om mobbningsarbetet i stadsdelens skolor har återremitterats. Stadsdelsnämnden önskar en redovisning för varje skola samt en beskrivning av samverkan mellan personal och elever kring arbetsmiljöfrågor.

Skolorna arbetar medvetet och systematiskt mot mobbning och kränkande behandling samtidigt som de strävar efter att ständigt förbättra och utveckla det förebyggande arbetet.

Eleverna i stadsdelens skolor har möjlighet att påverka sin arbetsmiljö genom främst klassråd, elevråd, matråd, förvaltningsgrupp, trivselundersökningar och det dagliga arbetet i klassrummet. Samtliga skolor i stadsdelen med elever i skolår 7-9 har elevskyddsombud.

Revisionskontoret kommer under 2004 att göra en uppföljning av den granskning av skolornas arbete mot mobb-ning och annan kränkande särbehandling som genomfördes år 2000. Några skolor från Norrmalm omfattades också av denna granskning. I anslutning till Revisionskontorets uppföljning återkommer förvaltningen med ytterligare redovisning av skolornas arbete mot mobbning och kränkande behandling.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

5 Tertialrapport 2 för 2004 - MBL-upplaga

Dnr: 103-639/2004

UTSÄNDES SENARE
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson , 508 09 077

6 Stockholms stads trafiksäkerhetsprogram för åren 2005-2010 - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 300-478/2004

Gatu- och fastighetskontoret har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad. Målet är att antalet årligen skadade och dödade i stockholmstrafiken skall halveras.

Förvaltningen är i stort positiv till förslaget men efterlyser indikationer på att de föreslagna förändringarna av kraven vid upphandlingar, är förenliga med gällande EU- rätt. Stadsdelsförvaltningen utesluter inte att förändringarna i samband med upphandling kan reducera antalet aktörer som väljer att lämna anbud, t.ex. för stadens gatudrift. Förvaltningen anser att programbudgeten bör täcka skolans utökade arbete med trafikundervisningen.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

7 Resursfördelningssystem för omsorg om personer med fysiska funktionshinder - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 505-629/2004

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till nytt resursfördelningssystem för omsorg om personer med fysiska funktionshinder.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till förslaget och även till de övergångsregler som föreslås gälla för de stadsdelsnämnder som till följd av det nya systemet skulle få stora förändringar vad gäller tilldelade medel. Samtidigt vill förvaltningen framhålla att de medel stadsdelsnämnderna tilldelas för insatser inom omsorg om funktionshindrade inte täcker de faktiska kostnaderna, d.v.s. verksamhetsområdet är totalt sett underfinansierat.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

8 Förslag till 30-zoner i Stockholm - yttrande till gatu- och fastighetskontoret

Dnr: 300-444/2004

Gatu- och fastighetsnämnden beslutade i april 2003 att, av trafiksäkerhetsskäl, införa hastighetsbegränsning på 30 km/tim i bostadsområden. Gatu- och fastighetskontoret, som samtidigt fick i uppdrag att planera för genomförandet, har nu presenterat ett förslag till s.k. 30-zoner. Förslaget har remitterats till samtliga stadsdelsnämnder.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till förslaget. Vad gäller stadsdelen Norrmalm anser dock förvaltningen att Karlbergsvägen väster om Torsgatan samt hela Dalagatan bör ingår i 30-zonen.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

9 Norrmalms prioriteringslista inför gatu- och fastighetskontorets förslag till verksamhetsplan och s.k. fleråring

Dnr: 300-625/2004

Gatu- och fastighetskontoret har begärt en prioriteringslista från stadsdelsnämnden inför kontorets verksamhetsplan 2005 samt s.k. fleråring. Listan skall utgöra underlag till gatu- och fastighetskontorets verksamhetsplan.

Stadsdelsförvaltningen förordar att investeringarna fokuseras till områdena tillgänglighet, återplantering av stadsdelens många skadade och döda träd samt miljöförbättrande åtgärder vid Sergelarkaden.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

10 Förslag till bevarande - och upprustningsplan för Röda Bergen - yttrande till gatu- och fastighetskontoret

Dnr: 305-569/2004

Gatu- och fastighetskontoret har begärt yttrande från stadsdelsnämnden över ett förslag till bevarande- och upprustningsplan för Röda Bergen. Planen skall användas som ett styrinstrument vid alla arbeten i området, samt ge råd och riktlinjer vid upprustningar av park- och gatumiljöer.

Gatu- och fastighetskontorets initiativ är mycket lovvärt, och stadsdelsförvaltningen anser att planen kan komma till stor användning i arbetet med drift och underhåll. Av hänsyn till stadsdelsnämndens driftsansvar förordar dock förvaltningen att sådana modeller på parkbänkar och papperskorgar väljs som överrensstämmer med befintlig gatumöblering i stadsdelen. Beträffande övrigt innehåll i bevarande- och upprustningsplanen föreslår stadsdelsförvaltningen att förslaget tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

11 Flytt och omstrukturering av Adolf Fredriks dagverksamhet för äldre

Dnr: 504-599/2004

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

12 Omstrukturering av servicehusen Dalagatan och Riddarsporren hus B till seniorboende - svar på skrivelse från Inge-Britt Lundin (fp), Sebastian Cederschiöld (m) och Anders Broberg (kd)

Dnr: 504-619/2004

Sebastian Cederschiöld (m), Inge-Britt Lundin (fp) och Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse där de föreslår stadsdelsnämnden att uppdra åt förvaltningen att återkomma med en rapport om hur genomförandet av omvandlingen av servicehus till seniorbostäder inom stadsdelen fortlöper. Vidare att redovisa vilken tids-, informations- och kommunikationsplan som finns.

En lägesrapport ges om hur omstruktureringen fortlöper. Avseende tids-, informations- och kommunikationsplan hänvisar stadsdelsförvaltningen till den genomförandeplan som stadsdelsnämnden beslutad om den 26 juni i år.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

13 Barnens hälsa / elevhälsa - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 405-519/2004

Ledamoten Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där han föreslår att förvaltningen redovisar vad som görs idag för att främja friskvård i förskolan och skolan samt hur arbetet i Johannesskolan kan spridas inom stadsdelen.

Från hösten 2004 har BoU-avdelningen bildat i områdesgrupper med representanter från varje verksamhet som har till uppgift att ta fram en gemensam handlingsplan för elevhälsoarbetet i stadsdelen.

Förskolorna och skolorna arbetar med att främja friskvård, både avseende personalen och barnen/eleverna. Förskolorna arbetar mycket med rörelse med barnen och förlägger ofta sin pedagogiska verksamhet utomhus, både i närmiljön och i miljöer längre från förskolan. Skolorna är medvetna om att de har en viktig roll i det hälsofrämjande arbetet med eleverna och försöker därför ha hälsoperspektivet som en röd tråd i verksamheten. Detta kan till exempel gälla nyttigare mellanmål för fritidsbarnen, fler timmar i ämnet Idrott, rörelse i den ordinarie undervisningen och samarbete mellan lärarna i ämnena Idrott och Hemkunskap. Norrmalm deltar också i regeringens satsning ”Handslaget” som är ett projekt mellan skola och idrottsföreningar, där idrottsföreningarna erbjuder idrottsaktiviteter några timmar i veckan i skolorna.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell, 508 09 381

14 En Martin Timell till pensionärerna - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 504-624/2004

Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse om en ”Martin Timell” till pensionärerna. I skrivelsen föreslår Anders Broberg (kd) att alla stadsdelens invånare över 65 år ska erbjudas hjälp hemma med ”riskfyllda” vardagssysslor exempelvis hänga upp gardiner, byta glödlampor, spika upp tavlor.

Stadsdelsförvaltningen kommer att delta i en försöksverksamhet med fyra timmar hemtjänst per månad med förenklad biståndsbedömning som kommer att utvärderas av Äldrecentrum. I försöksverksamheten ingår den typ av ”riskfyllda” vardagssysslor som nämns i skrivelsen. Med anledning härav anser stadsdelsförvaltningen det inte aktuellt att anställa en ”Martin Timell” för pensionärerna.


Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

15 Brottsbekämpning på Norrmalm - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 004-518/2004

Ledamoten Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där han efterlyser en närmare samverkan mellan nämnden och det drog- och brottsförebyggande råd som finns inom stadsdelen.

Stadsdelsförvaltningen anser att det redan idag finns en nära koppling mellan nämnden och rådet genom att nämndens ordförande också är ordförande i rådet. Även vice ordföranden i nämnden ingår i rådet. Förvaltningen har svårt att se på vilket sätt en närmare samverkan mellan nämnden och rådet skulle kunna utformas men föreslår att man i verksamhetsplan och verksamhetsberättelse redovisar vad som planeras respektive har genomförts inom ramen för rådets arbete.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

16 Fler familjedaghem - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 400-623/2004

I en skrivelse till stadsdelsnämnden föreslår Anders Broberg (kd) att förvaltningen ska få i uppdrag att öka antalet familjedaghem på Norrmalm. Förvaltningen menar att det inte är troligt att nya initiativ skulle ge bättre resultat än tidigare.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

17 Uppmuntra fler fristående fritidshem - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Dnr: 400-620/2004

I skrivelse till stadsdelsnämnden har moderaterna, mot bakgrund av en revisionsrapport, föreslagit att förvaltningen ska utreda hur fler fristående fritidshem kan åstadkommas m.m. Enligt den policy som f.n. gäller ska ingen avknoppning ske. Förvaltningens mening är att de kommunala verksamheter har stort ansvar och stora befogenheter samtidigt som fristående alternativ är välkomna.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

18 Konsekvenser av förändrade resursfördelningssystem - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Dnr: 012-516/2004

Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) har inkommit med en skrivelse till stadsdels-nämn-den med förslag om att ge förvaltningen i uppdrag att redovisa vilka konkreta åtgär-der som kommer att vidtas och vilka konsekvenser inom respektive verksamhetsom-råde förslagen om förändrade resursfördelningssystem kan komma att få. Därutöver föreslås att för-valt-ningen ges i uppdrag att redovisa hur dessa åtgärder i stadsdelen kommer att påverka andra politiskt uppställda mål t.ex. minskningen av barn-gruppernas storlek.

Handläggare: ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson , 508 09 077

19 Bidrag till frivilligorganisationer - svar på skrivelse från ledamoten Ulla Dahl (mp)

Dnr: 008-634/2004

Ledamoten Ulla Dahl (mp) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden
där hon vill att stadsdelsförvaltningen redovisar på vilket sätt barn-, ungdoms- och handikapporganisationer informerats om möjligheten att söka bidrag och hur man inför nästa år på bästa sätt ska kunna nå dessa grupper.

Information om möjligheten att söka bidrag har, i enlighet med stadsdelsnämndens beslut angående bidragsgivning, utannonserats i lokalpressen och på stadsdelsförvaltningens hemsida. Förvaltningen föreslår att man även fortsättningsvis informerar via lokalpressen och förvaltningens hemsida.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

20 Fler parksoffor på Karlbergsvägen - svar på medborgarförslag

Dnr: 399-544/2004

Hans Mellnäs har inkommit med ett medborgarförslag om att ställa ut fler parksoffor på Karlbergsvägen, mellan Dalagatan och Hälsingegatan. Det står idag tre soffor på platsen mot tidigare fem.

I samband med att sofforna byttes ut mot handikappanpassade modeller gjordes bedömningen att det inte fanns behov för fem nya soffor. Bedömningen baserades på att stadsdelsförvaltningens stadsmiljöenhet vid upprepade tillfällen noterat att sofforna varit dåligt utnyttjade.

Handläggare: utredare Hanna Berg , 508 09 064

21 Staket runt lekparken i Enkeparken - svar på medborgarförslag

Dnr: 305-581/2004

Enkeparken är en förhållandevis lugn och trafikskyddad miljö. Förvaltningen anser inte att det behövs något staket runt lekplatsen.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand, 508 09 023

22 Fler toaletter på Odenplan - svar på medborgarförslag

Dnr: 305-585/2004

Stadsdelsförvaltningen bedömer att tillgången på toaletter är god på och omkring Odenplan. Gatu- och fastighetskontoret kommer att tillse att skyltningen till befintliga toaletter blir tydligare. Vidare anser stadsdelsförvaltningen att inga nya verksamheter eller byggnader bör planeras till Odenplan innan torget är färdigställt efter bygget av Citypendeln, med planerad byggstart 2008.

Handläggare: utredare Hanna Berg , 508 09 064

23 Upphandling av företagshälsovård

Dnr: 105-668/2004

En ny upphandling av företagshälsovård och personalstöd avses genomföras under hösten 2004.
Stadsdelsdirektören ges i uppdrag att fatta erforderliga beslut. Befintligt avtal förlängs med två månader i avvaktan på ny upphandling.

Handläggare: personalchef Lotta Halling , 508 09 031

24 Val av ordförande i demokratiberedningen

25 Alkoholservering i restaurang Blue Moon Bar och Blue Moon Lounge - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-604/2004

Blue Moon Bar- Blue Moon Lounge på Kungsgatan 18 har ansökt om ett fortsatt tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd till klockan 05.00 inomhus samt utökat tillstånd utomhus fram till kl. 03.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

26 Alkoholservering i Fotografins hus - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-638/2004

Chili Vanili AB har ansökt om nytt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00-03.00 inomhus och utskänkningstillstånd för uteservering mellan kl. 12.00- 03.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

27 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

Angående:
- ansökan om projektbidrag från Intresseföreningen för Schizofreni (IFS)
- tillåtelse att resa utomlands i tjänsten
- fortsatt tillstånd för automatspel

28 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

29 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

30 Anmälan av inkomna handlingar

§259 Tema: konsumentfrågor

Sverker Thorslund från Konsumentverket informerade kort om konsumenttjänstlagen och
gav därefter råd och tips om vad som är viktigt att tänka på när man anlitar hantverkare, exempelvis i samband med bostadsreparationer. Sverker Thorslund besvarade även en hel
del frågor från allmänheten angående hantverkstjänster.

Frågor och synpunkter från allmänheten
En mötesdeltagare tog upp frågan om den trappa som föreslagits byggas vid Stadsbiblioteket och ansåg att de pengar detta skulle kosta staden skulle kunna användas på ett bättre sätt, exempelvis till hemvårdsbidrag.

§260 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 29 september 2004.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 26 augusti 2004 justerats den 1 september.

§261 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) anmälde en skrivelse från moderaterna med förslag om att ordna ett rådslag om hur man kan försöka bevara kvaliteten i skolor och förskolor på Norrmalm sedan staden nu fattat beslut om nytt resursfördelningssystem.

Ledamoten Birger Hultman (m) anmälde en skrivelse med förslag att uppdra åt stadsförvaltningen att förse lämpliga ytor i centrala staden med lekanordningar.

§265 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 205-661/2004
Ett förslag från Inger Lundmark, om att anordna en "sluta röka- / snusakampanj" för anställda vid Norrmalms stadsdelsförvaltning, anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdels-förvaltningen för besvarande.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

 

§266 Återremitterat ärende. Mobbningsarbete i stadsdelens skolor - svar på s.krivelse från ledamoten Nic Nilsson (s)

Diarienummer 400-428/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 13 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Nic Nilsson (s) angående mobbningsarbetet i stadsdelens skolor, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§267 Tertialrapport 2 för år 2004

Diarienummer 103-639/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 22 september 2004, med tertialrapport 2 för år 2004, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 2,6 mnkr för utbyggnad av förskoleverksamheten.
  2. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,6 mnkr för ombyggnad av Vasens äldreboende.
  3. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,3 mnkr för ombyggnad av Sabbatsbergsvägen 22.
  4. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 2,1 mnkr för tomgångshyror vid servicehusen Dalagatan och Riddarsporren hus B.
  5. Stadsdelsnämnden godkänner i övrigt tertialrapport 2.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Förvaltningens förslag till beslut godkänns i huvudsak.
  2. Förvaltningen ges i uppdrag att återkomma till stadsdelsnämnden med en redovisning av de åtgärder som idag bedrivs för att minska arbetslösheten och öka förvärvsfrekvensen i stadsdelen.
  3. Förvaltningen ges i uppdrag att presentera ytterligare åtgärder för att minska antalet hushåll med försörjningsstöd. Åtgärderna bör innefatta ett förslag på införande av jobbgaranti i stadsdelen.
  4. Förvaltningen ges i uppdrag att återkomma med förslag på åtgärder för att funktionshindrade ska få det stöd de behöver och har rätt till.
  5. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Mot bakgrund av den kostnadsutveckling som nu sker befinner sig Stockholms stad i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge. Vänstermajoriteten låter utvecklingen skena i väg med öppna ögon och visar med all önskvärd tydlighet att de inte kan hålla i pengarna och generera förutsättningar för tillväxt.

    Prognoserna för utvecklingen i stadsdelsnämnderna 2004 visar detta tydligt. Det sammanlagda underskottet i staden beräknades enligt Tertialrapport 1 till över 540 miljoner. Stadsdelsnämndernas sammanlagda beräknade underskott var efter juli månad 360 miljoner.

    Vi ser nu att utvecklingen pekar mot ett stort underskott. Siffrorna i tertial-rapporten talar sitt tydliga språk. Det framgångsrika arbetet som bedrevs under föregående mandatperiod för att minska bidragsberoendet har avbrutits och bidrar därför till starkt växande kostnader för socialbidrag. Sedan januari 2003 har antalet socialbidragsberoende i Stockholm ökat med 11 procent. Underskottet för Norrmalms del uppgår nu till 11 miljoner. Trots detta presenterar majoriteten inte några konkreta planer för hur underskotten skall vändas.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är glädjande att nämndens generella åtaganden i huvudsak kommer att infrias. Att åtaganden om att minska barngruppernas storlek och arbetet med att minska negativ miljöpåverkan inte kommer att uppfyllas i så hög grad såsom det fanns som målsättning i verksamhetsplanen är olyckligt. Inom dessa bägge områden har dock viktiga framsteg gjorts vilket är positivt att framhålla. Vi måste inför kommande år se till att arbetet inom dessa verksamhetsområden intensifieras så att åtagandena och målsättningar kan uppfyllas.

Det är också viktigt att konstatera att en förutsättning för att kunna nå de höga mål som den nuvarande majoriteten har satt upp på bland annat dessa områden kräver att resurserna till stadsdelsnämnderna är tillräckligt omfattande. Den föreslagna skattesänkningen på omkring 50 öre skulle innebära att Norrmalm minskar sina resurser med mellan 40-60 mkr/år. Det skulle innebära en försämrad kvalitet inom vård och skola med till exempel ökade barngrupper
på Norrmalms för- och grundskolor.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§268 Stockholms stads trafiksäkerhetsprogram för åren 2005-2010 - yttrande till gatu- och fastighetskontoret

Diarienummer 300-478/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 9 september 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad för åren 2005 till 2010, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut godkänns i huvudsak.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Det faktum att polisen har otillräckliga resurser, och att Stockholms polisens budget oftast belastas av extraordinära kostnader, exempelvis för stadsbesök, gör det svårt för polisen att kunna kontrollera att trafikanterna följer trafikreglerna. Därmed blir trafiksäkerhetsarbetet i staden lidande. Det faktum att staden fortfarande saknar utbyggda kringfartsleder leder till större genomfartstrafik och större trafiksäkerhetsproblem i innerstaden.

 

§269 Resursfördelningssystem för omsorg om personer med fysiska funktionshinder - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 505-629/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 6 september 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående förslag till nytt resursfördelningssystem för omsorg om personer med fysiska funktionshinder, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§270 Förslag till 30-zoner i Stockholm - yttrande till gatu- och fastighetskontoret

Diarienummer 300-444/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 september 2004, med anledning av
en remiss från kommunstyrelsen angående förslag till 30-zoner i Stockholm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) med stöd av ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens yttrande tillstyrks i huvudsak.
  2. Förslaget om att begränsa hastigheten till 30 km i timmen på hela Dalagatan avstyrks.
  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Dalagatan bör i motsats till vad förvaltningen föreslår fortsätta att fungera som huvudgata och ha 50 km i timmen. Upplandsgatan och Västmannangatan kan aldrig få funktionen som huvudgata då det oftast innebär en omväg att köra på dessa parallellgator. På Dalagatan finns det även en hastighetsbegränsning på 30 km utanför skolorna vars legitimitet riskerar att undergrävas om det är 30 km på hela Dalagatan.

    Förslaget om att ändra hastigheten till 30 km på Karlbergsvägen, väster om Torsgatan kan dock accepteras då denna ej är en genomfartsgata.

Särskilt uttalande
Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Stora generella 30-zoner riskerar att undergräva respekten för de 30-zoner som idag finns utanför skolor och andra platser. Även NTF har erkänt att respekten för 30-zoner minskar om de används i alltför stor utsträckning.

 

§271 Norrmalms prioriteringslista inför gatu- och fastighetskontorets förslag till verksamhetsplan 2005 samt s.l. fleråring

Diarienummer 300-625/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 31 augusti 2004, med Norrmalms prioriteringslista inför gatu- och fastighetskontorets förslag till verksamhetsplan för år
2005 samt s.k. fleråring, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Tillgänglighet
Tillgänglighetsåtgärderna har högsta prioritet vilket är bra.

Fler soffor efter gångstråken behövs, och vid busshållplatser även väderskydd, då kollektivtrafiken framöver måste ersätta en stor del av färdtjänsten.

Det pågår för närvarande många samverkansprojekt mellan Färdtjänsten, kommuner, landsting, handikapps- och äldreorganisationer för att möjliggöra ett utökat utnyttjande av kollektivtrafiken. Färdtjänsten måste inrikta sig på de mest behövande, samtidigt som befolkningen blir allt äldre.

Enligt trafikolycksstatistiken för 2000-2003, över dödade oskyddade trafikanter, var hälften (50%!) 65 år eller äldre. Av dessa var 35% omkring 80 år eller äldre. Äldre människor måste ha en omgivning med många möjligheter till vila i en grönskande lugn miljö, för att längre kunna sköta sina dagliga göromål och resandet på egen hand.

Trädförnyelse
Ersätt omgående träd och buskar som tas ner. Oftast kan de stå kvar ytterligare ett tag, utan att vara till skada.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§272 Förslag till bevarande - och upprustningsplan för Röda Bergen - yttrande till gatu- och fastighetskontoret

Diarienummer 305-569/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 10 september 2004, med anledning av en remiss från gatu- och fastighetskontoret angående förslag till bevarande- och upprustningsplan för Röda Bergen, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Ärendet bordläggs.

§273 Flyttning och omstrukturering av Adolf Fredriks dagverksamhet för äldre

Diarienummer 504-599/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 10 september 2004, angående flyttning och omstrukturering av Adolf Fredriks dagverksamhet för äldre, förelåg.

Yrkande
Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ledamoten Ellen Sääf-Bergqvists (s) yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§274 Omstrukturering av servicehusen Dalagatan och Riddarsporren hus B till seniorboende - svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 504-619/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 september 2004, med anledning av
en skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg angående omvandlingen av servicehus till seniorboende, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reutersköld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och
edamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnde skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag godkänns i huvudsak.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Idag är tyvärr information om skillnaden mellan boende i servicehus respektive seniorboende kaotisk eftersom det fortfarande saknas en definition av vilken servicenivå som ska råda i seniorbostäder, exempelvis frågor rörande larmsystem, gemensamhetslokaler med mera.

    På Stockholms stads hemsida har löften ställts att alla har rätt att bo kvar i sitt servicehus. I verkligheten erbjuds de boende att antingen bo kvar med en lägre servicenivå än vad deras biståndsbeslut innebär eller att flytta till ett annat  servicehus. Omvandling från servicehus till seniorboende får inte leda till att människor med stort omvårdnadsbehov får se sitt boende omvandlas till seniorboende (med en lägre servicenivå).

    Det är därför angeläget att omvandlingen inte leder till en minskning av det totala antalet bostäder för äldre. USK:s nuvarande prognoser (äldre får en allt bättre hälsa) för äldreboenden kan visa sig vara felaktiga. Äldreforskningscentrum (ARC) har presenterat nya forskningsrön som tyder på en allt sämre hälsa i slutet av livet, i förhållande till dagsläget. Att avveckla äldreboenden går fort - att bygga nytt tar tid.

§275 Barnens hälsa / elevhälsa - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 405-519/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående barnens hälsa i förskolan och skolan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Det är mycket bra att skolorna arbetar så intensivt med att främja friskvård bland barn, ungdomar och vuxna. För att se om arbetet ger resultat är det viktigt att elevernas "hälsotillstånd" årligen redovisas.

§276 En Martin Timell till pensionärerna - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 504-624/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) med förslag om att anställa en "Martin Timell" till pensionärerna, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag godkänns i huvudsak.
  2. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att planera för att anställa en "Martin Timell" när försöket med förenklad biståndsbedömning av hemtjänst är över.
  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Det är bra att förvaltningen försöker minska risken för olyckor i hemmet. Erfarenheterna från Höganäs visar att en "Martin Timell" är lönsamt för kommunen och till ovärderlig hjälp för de äldre. Att nu dra igång ett projekt med förenklad biståndsbedömning är bra, men hjälp i hemmet för att minska olyckor borde även gälla äldre under 80 år. Om det är lönsamt i Höganäs borde det även vara lönsamt i Norrmalm.

§277 Brottsbekämpning på Norrmalm - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 004-518/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 1 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående samverkan mellan stadsdelsnämnden och det drog- och brottsförebyggande rådet, förelåg.

Yrkande
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ledamoten Gunilla Reuterskiölds (fp), ledamoten Sebastian Cederschiölds m.fl. (m) och ledamoten Anders Brobergs (kd) yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

 

§278 Fler familjedaghem - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 400-623/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) om att rekrytera fler familjedaghem, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden tillskriver kommunstyrelsen om behovet av att tillskapa mer mångfald inom barnomsorgen och då särskilt påtala vikten av att få fler familjedaghem.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Socialdemokraternas vilja att stöpa alla barn i samma form, i första hand genom kommunala förskolor, är en katastrof. Det är föräldrarna som vet vilken omsorgsform som passar bäst för deras barn, inte kommunen / staten. Därför måste kommunen anstränga sig för att se till att det finns en mångfald av omsorgsformer att välja på. På Norrmalm finns väldigt få familjedaghem. Därför måste fler tillskapas i stadsdelen.

§279 Uppmuntra fler fristående fritidshem - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 400-620/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 9 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) angående frågan om att uppmuntra fler fristående fritidshem, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Moderaternas skrivelse läggs till handlingarna.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsnämnden tillskriver kommunstyrelsen med önskemål om att staden fattar beslut om att uppmuntra avknoppningar.
2. Att vid behov av utökad fritidshemsverksamhet söka fristående alternativ före egna.
3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
Det är viktigt att en mångfald av utförare finns. Redan idag har stadsdelen stor andel fritidshem i egen regi. Därför bör fristående alternativ främjas. Ett sätt är att uppmuntra redan befintliga enheter att avknoppa. Därför måste staden ändra sin policy på detta område. Ett annat sätt är att söka fristående alternativ före egna då verksamheten behöver utökas.

§280 Konsekvenser av förändrade resursfördelningssystem - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Diarienummer 012-516/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 13 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) angående konsekvenserna av förändrade resursfördelningssystem, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Av förvaltningens svar kan utläsas att de besparingar som måste till för att klara ekonomin när de nya resursfördelningssystemen börjar gälla kommer att gå ut över alla verksamhetsområden. Då skolan är det område som drabbas i särklass mest kommer alltså den största besparingen att ske på barnen i stadsdelen. Detta är ett svek från löftena om minskade barngrupper och mer resurser till skolan.

Att Norrmalm tillhör de stadsdelar som drabbas allra hårdast är skandalöst, då Norrmalm redan idag är den stadsdel som lägger allra minst pengar på varje elev. Det nya resursfördelningssystemet är inget annat än en skrivbordsprodukt som inte tar hänsyn till verkligheten i stadsdelarna. Att Norrmalm får samma anslag som Östermalm trots att Norrmalm har 1000 fler barn, visar hur det nya fördelningssystemet inte är något annat än ett stadsdelslotteri där barn ställs mot barn och alla blir förlorare i slutändan.

§281 Bidrag till frivilligorganisationer - svar på skrivelse från ledamoten Ulla Dahl (mp)

Diarienummer 008-634/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 1 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Ulla Dahl (mp) angående frågan om bidrag till barn-, ungdoms- och handikapporganisationer, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§282 Fler parksoffor på Karlbergsvägen - svar på medborgarförslag

Diarienummer 399-544/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 september 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att ställa ut fler parksoffor på Karlbergsvägen mellan Dalagatan och Hälsingegatan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§283 Staket runt lekplatsen i Enkeparken - svar på medborgarförslag

Diarienummer 305-581/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 13 september 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att bygga ett staket runt lekplatsen i Enkeparken, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
I tjänsteutlåtandet angående "Säkerheten vid lekplatser" (2002-11-25) säger förvaltningen "Vad gäller säkerhetskrav på lekredskap finns en antagen s.k. EU-standard. En EU-standard är, till skillnad från en EU-norm, inte bindande utan innehåller rekommendationer…"

I detta tjänsteutlåtande (2004-09-13) "Staket runt lekplatsen i Enkeparken" sägs det "Nuvarande EU-normer föreskriver inte staket." Gatu- och fastighetskontoret säger i sitt tjänsteutlåtande (2002-12-17) "1998 blev arbetet med en gemensam europeisk standard för lekredskap (EN1176-1177) klart. Den gäller sedan 1999 även som svensk standard (SSEN 1176-1177). Där står ingenting om EU. Detta är också korrekt. EU har inte varit med om att ta fram denna standard. Det är som vanligt, när det gäller industri-produkter branschen själv via en arbetsgrupp inom CEN (den europeiska standardiserings-organisationen) som har arbetat fram de standarder som ska gälla.

Genom att många kommuner har fallit för branschens tal om EU-normer har många kommuner trott att de baserades på ett EU-direktiv och därför MÅSTE i detalj följas. Det har inneburit att över hela landet har mer än 1000-talet lekplatser lagts ned, eftersom man inte haft ekonomiska möjligheter att kunna följa EU-standarden eller EU-normen eller vad nu branschen kallat det. Tyvärr är denna oklarhet vitt spridd i Stockholm, särskilt via de av branschen utbildade.

§284 Fler toaletter på Odenplan - svar på medborgarförslag

Diarienummer 305-585/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 9 september 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att ordna fler toaletter på Odenplan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§285 Upphandling av företagshälsovård

Diarienummer 105-668/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 13 september 2004, angående upphandling av företagshälsovård och personalstöd, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

    1. Stadsdelsdirektören ges i uppdrag att genomföra upphandling av företagshälsovård och personalstöd.
    2. Stadsdelsdirektören ges i uppdrag att besluta om anbudsförutsättningar och att fatta tilldelningsbeslut, inklusive avtalsadministrativa beslut.
    3. I avvaktan på ny upphandling förlängs avtalet med Previa AB med två månader till och med 2005-02-28.

§286 Val av ordförande i demokratiberedningen

Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till ordförande i demokratiberedningen och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Ledamoten Carolina Gómez-Lagerlöf (s) valdes till ordförande i demokratiberedningen.

§287 Alkoholservering i restaurang Blue Moon Bar och Blue Moon Lounge - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-604/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 9 september 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Blue Moon Bar och Blue Moon Lounge, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Ansökan om fortsatt tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd fram till kl. 05.00 inomhus samt förlängning av utskänkningstillstånd på uteservering fram till kl. 03.00 tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§288 Alkoholservering i Fotografins hus - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-638/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 9 september 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i Fotografins hus, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Ansökan om nytt utskänkningstillstånd för slutna sällskap mellan klockan 11.00- 03.00 inomhus samt utskänkningstillstånd på uteservering för slutna sällskap mellan kl. 12.00-03.00 tillstyrks.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) deltog ej i beslutet.

§289 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

Av stadsdelsdirektör Ylva Tengblad fattat beslut om att bevilja Intresseföreningen för schizofreni (IFS) projektbidrag med 4 000 kronor samt beslut om tillåtelse för anställd att resa utomlands i tjänsten anmäldes.

Av avdelningschef Yngve Lindström fattat beslut om att tillstyrka fortsatt tillstånd för automatspel i Godisbazaren anmäldes.

§290 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 13 september 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§291 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid sammanträde i lokala pensionärsrådet den 20 september 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§292 Anmälan av Inkomna handlingar

Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Medihem AB att driva enskild verksamhet vid Frösundagården. Dnr 504-666/2004.
  2. Beslut från Socialstyrelsen med anledning av anmälan enligt Lex Maria. Dnr 506-662/2004.
  3. PM angående försöksverksamhet med hemtjänst genom förenklad biståndsbedömning.
  4. "Köp och bemanna – men helst ska de stanna" – uppföljning av ramavtal för bemannings-tjänster vid tillfälliga vakanser inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade. Dnr 199-640/2004.
  5. Svar på medborgarförslag angående frågan om att fler ungdomscaféer skulle vara öppna sent på kvällarna. Dnr 499-522/2004.
  6. Svar på medborgarförslag angående frågan om att ha lösspringande hundar i Bellevueparken. Dnr 399-437/2004.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§293 Övriga frågor

  • Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) anmälde en skrivelse från moderaterna med förslag om att ordna ett rådslag om hur man kan försöka bevara kvaliteten i skolor och förskolor på Norrmalm sedan staden nu fattat beslut om nytt resursfördelningssystem.
    Dnr 400-701/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Ledamoten Birger Hultman (m) anmälde en skrivelse med förslag om att uppdra åt stadsdelsörvaltningen att förse lämpliga ytor i centrala staden med lekanordningar och informera de boende om dessa. Dnr 305-679/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Ersättaren Carina Fredén (s) tog upp frågan om deltagande i seminariet "Välfärdspolitiken i framtiden".

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att de som önskar delta i seminariet anmäler detta till stadsdels-förvaltningen.

§294 Inkomna sekretessbelagda handlingar

Handlingarna sekretessbelagda enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§295 Polisanmälan av f.d. anställd inom äldreomsorgen

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen