Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2002-05-16

Sammanträde 2002-05-16

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

DROGPREVENTION FÖR BARN OCH UNGDOM. Leif Heijdenberg, samordnare för drogpreventivt arbete Läs mer... på Norrmalm samt representant för Preventionscentrum Stockholm.

1 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

4 Stadsdelsdirektörens information

5 Granskning av äldreomsorgen 2002. Anmälan av äldreomsorgsinspektörens rapport.

Dnr: 530-246/02

Under perioden februari 2001 till januari 2002 har stadens äldreomsorgsinspektörer granskat äldreomsorgen inom Norrmalm. Deras rapport pekar bl.a. på förbättringsbehov inom organisationen i stort, boendemiljön i äldreboenden särskilt vad gäller tillgången på enkelrum samt samverkan med landstinget. I rapporten nämns också ett antal enheter där verksamheten är i stort behov av utveckling.

Stadsdelsförvaltningen delar många av de lämnade åsikterna. Det hade varit förtjänstfullt om brukarnas perspektiv framträtt tydligare i rapporten. När det gäller förvaltningens organisation delar inte förvaltningsledningen äldreomsorgsinspektörens bedömning. Förvaltningen delar dock uppfattningen att det är otillfredsställande att många pensionärer alltjämt delar rum i äldreboendena. Stadsdelsförvaltningen planerar också sedan en tid en utglesning av boendet. En översyn av äldreboendena i Sabbatsbergsområdet pågår med bl.a. syftet att ge alla rätt till eget rum.


Handläggare: nämndsekreterare/samordnare Lars B Strand, 508 09 023

6 Avveckling av dubbelrum m m vid Gustav Vasahemmet

Dnr: 528-325/02, 534-337/02

Gustav Vasahemmet kan inte erbjuda den boendestandard som är önskvärd i ett modernt äldreboende. I detta tjänsteutlåtande föreslås att 12 dubbelrum avvecklas genom intagningsstopp. På längre sikt bör ytterligare platser kunna avvecklas och det långsiktiga behovet tillgodoses genom att ett nytt, mindre äldreboende kommer till i Sabbatsbergsområdet. En uteplats för de boende ställs i ordning omedelbart och platsminskningen bör medföra större möjligheter för personalen att följa med de boende ut. Vidare förstärks ledningsorganisationen så att det finns en arbetsledare per våning.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

7 Organisation av äldreomsorgen i Sabbatsbergsområdet

Dnr: 534-314/02

I detta tjänsteutlåtande föreslås att äldreomsorgen i Sabbatsbergsomsrådet exkl. Gustav Vasahemmet samordnas organisatoriskt. Vidare avvecklas boende i dubbelrum genom utglesning. Som kompensation undersöks möjligheterna att inrätta 8 nya lägenheter i Adolf Fredrikshuset.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

8 Budgethållningsåtgärder med anledning av befarat underskott under 2002

Dnr: 103-382/02

I kvartalsrapport 1 redovisar förvaltningen ett sammantaget underskott för anslag 1 om 19,9 mkr före resultatöverföringar. Underskottet kan i stort sett helt och hållet hänföras till äldreomsorgen. I ärendet föreslås budgethållningsåtgärder motsvarande 18,3 mkr. Flera av åtgärderna är av offensiv karaktär medan andra innebär kostnadssänkningar. Inom beställaravdelningen föreslås en utökning med biståndshandläggare inom äldreomsorgen under 2002. Förvaltningen föreslår en höjning av ersättningsnivåerna för äldreboendeenheterna med 10 % från den 1 juli 2002. Det kommer att ge draghjälp i det nödvändiga rationaliseringsarbete som måste drivas ute på enheterna.

Handläggare: ekonomichef Anne-Sofie Ohlsson, 508 09 077

9 Utanordnare/firmatecknare för Norrmalms stadsdelsnämnd

Dnr: 106-379/02

Stadsdelsnämnden föreslås utse den nya stadsdelsdirektören, Ylva Tengblad, till utanordnare/firmatecknare.
OMEDELBAR JUSTERING!

Handläggare: controller Birgitta Dahlin, 508 09 066

10 Yttrande över Viviann Gunnarssons (mp) motion om återskapande av Kungsträdgårdens gröna oas

Dnr: 342-956/01

I sin motion föreslår Viviann Gunnarsson (mp) att staden gör en övergripande genom- gång av Kungsträdgården i syfte att återställa parkkaraktären och att staden övertar aktiemajoriteten i Kungsträdgården Park och Evenemang AB. Kungsträdgårdens nuvarande utformning blev klar 1998. Intentionerna med upprustningen var att bevara och komplettera parken. Förvaltningen är positiv till en utvärdering av verksamheten och samverkan kring Kungsträdgården. Förvaltningen är inte emot olika evenemang eller scenunderhållning men framhåller att det är viktigt att de olika arrangemangens omfattning och form anpassas efter parken så att grönskan och växtligheten kan bevaras liksom Kungsträdgårdens karaktär som familje- och evenemangspark. Ur förvaltningens synvinkel finns inget behov av att Stockholms stad övertar aktiemajoriteten i Kungsträdgårdens Park- och Evenemang AB.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

11 Motion om förebyggande åtgärder mot ungdomskriminalitet. Yttrande över Annika Billströms m fl (s) motion.

Dnr: 430-346/02

Stadsdelsförvaltningen är positiv till motionens intentioner. Förvaltningen är också positiv till satsningar på åtgärder för att förebygga ungdomskriminalitet. Förvaltningen vill poängtera att det är svårt att fastställa allmängiltiga lösningar på de komplicerade problem och svårigheter som ungdomskriminalitet och förebyggandet av det innebär.
Förvaltningen framhåller att det är viktigt utgå från den lokala verkligheten och utveckla samverkansmodeller som finns i stadsdelarna för att därigenom uppnå de effekter som anges i motionens förslag.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

12 Inrättande av två förskoleavdelningar

Dnr: 041-334/02

Antalet barn i åldrarna 1-5 år i stadsdelen ökar varje år under de närmaste åren. Detta leder till att behovet av förskoleplatser ökar kraftigt. Om detta behov ska kunna tillgodoses måste lokalfrågorna lösas. Redan till höstterminen 2002 behöver två nya kommunala förskoleavdelningar öppnas. För behovet kommande år behövs nya förskolor i kompletteringsbebyggelsen i Sabbatsbergsområdet men även en beredskap för att hyra in ytterligare lokaler.

Handläggare: nämndsekreterare/samordnare Lars B Strand, 508 09 023

13 Feriearbeten till gymnasieungdomar sommaren 2002

Dnr: 441-172/02

Norrmalms stadsdelsnämnd har tilldelats 128 Tkr av det statliga anslaget för feriearbeten till gymnasieungdomar sommaren 2002. Syftet med anslaget är att skapa jobb och stimulera arbetsgivarna att anställa gymnasieungdomar som av olika skäl själva har
svårt att ordna feriearbete. Det tilldelade anslaget finansierar lönekostnader för 13-16 ungdomar inom Norrmalms stadsdelsområde.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

14 Stämningsansökan med anledning av skadeståndsbegäran enligt lagen om offentlig upphandling. Yttrande till Stockholms Tingsrätt

Dnr: 024-310/02

Stockholms stad genom Norrmalms stadsdelsnämnd har stämts vid Stockholms Tingsrätt avseende skadeståndsansökan från anbudsgivare som ej antagits i upphandling 2001 av bemanningstjänster. Två jurister vid stadsledningskontoret ges i uppdrag att företräda nämnden i detta ärende.

Handläggare: upphandlare Hans Skogsfors, 508 09 083

15 Förslag till detaljplan för kvarteret Sjöråen. Remiss från stadsbyggnadskontoret.

Dnr: 311-306/02

Stadsdelsnämnden har fått stadsbyggnadskontorets förslag till detaljplan för kvarteret Sjöråen på remiss. Förslaget innebär att man möjliggör att hotellverksamhet kan inrymmas inom fastigheten och att man justerar planen så att den bättre överensstämmer med befintlig bebyggelse.
Stadsdelsförvaltningen anser att studentlägenheter bör inrymmas i den aktuella fastigheten. Detta är mer prioriterat än hotellverksamhet.
OMEDELBAR JUSTERING!


Handläggare: samnhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

16 Förslag till detaljplan för område vid Blasieholmen. Yttrande till stadsbyggnadskontoret.

Dnr: 311-329/02

Stadsdelsnämnden har fått stadsbyggnadskontorets förslag till detaljplan för område på Blasieholmen på remiss. Förslaget innebär att Stockholms Stads Parkering AB bygger ett underjordsgarage under en del av Hovslagargatan och därmed skapar en torgyta framför det gamla Tullhuset.

Stadsdelsförvaltningen står fast vid de synpunkter som framfördes vid programremissen. Dessa innebär att förvaltningen ser positivt på ett tillskott av parkeringsplatser. Förvaltningen anser att in- och utfartsrampen bör läggas på redan i dag hårdgjord yta och inte som i förslaget på parkmark. Vidare bör man undvika att ta bort det gamla träd som är hotat av byggnationen. Förvaltningen framhåller att det är av största vikt att man anpassar byggnationerna till den omgivande miljön och att det finns handikapplatser i nära anslutning till den entré som är försedd med hiss.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

17 Övergångsställe på Eastmansvägen. Svar på medborgarförslag.

Dnr: 418-473/01

I ett medborgarförslag föreslås ett övergångsställe på Eastmansvägen där den möter Torsgränd och korsar Olivecronas väg. Stadsdelsförvaltningen anser också att övergångsstället behövs.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

18 Markering på gatorna var stoppförbud råder. Svar på medborgarförslag.

Dnr: 303-295/02

I ett medborgarförslag föreslås att man ska måla trottoarkanterna på alla ställen där det rådet stoppförbud. Stadsdelsförvaltningen delar uppfattningen när det gäller tiometersgränsen från gatukorsning och övergångsställen.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

19 Alkoholservering i restaurang Calle P

Dnr: 621-348/02

Restaurang Calle P, som ligger på adress Berzelii Park 9, har ansökt om ett utökat serveringstillstånd utomhus till klockan 03.00. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte bör medföra några negativa konsekvenser
och föreslår därför att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING!


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

20 Tillfällig hjälp att komma ut. Svar på medborgarförslag, återremitterat 2002-02-21.

Dnr: 536-126/02

Vid sitt sammanträde den 31 mars 2002 beslutade stadsdelsnämnden att återremittera förvaltningens förslag till svar på medborgarförslaget om att få tillfällig hjälp att komma ut vid extrema väderleksförhållanden. Om hjälpbehovet vid extrema väderleksförhållanden bedöms som akut prioriterar förvaltningen ärendet för att kunna ge de insatser som är nödvändiga, som t.ex. att få hjälp med måltider, handling eller apoteksärenden. Förvaltningen är även behjälplig med information om och telefon- nummer till de frivilligorganisationer och utomstående serviceföretag som kan erbjuda både för stöd och tillfällig hjälp när situationen inte är akut. Det är dock inte möjligt för förvaltningen att prioritera insatser för tillfällig hjälp för att komma ut under extrema väderleksförhållanden.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

21 Vattengymnastik i Vanadisbadet. Svar på medborgarförslag.

Dnr: 333-257/02

Norrmalms stadsdelsnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 18 april 2002 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda medborgarförslaget om inomhus- bassäng för vattengymnastik i Vanadisbadet. Vattengymnastiken skulle kunna fungera som dagverksamhet och rehabilitering för personer inom den öppna äldreomsorgen och som filial till projektet Friskvårdscentrum i Klockhuset. Målet för projektet är att bevara hälsa och förebygga ohälsa ska nås genom ett utbud av olika aktiviteter både inomhus och utomhus. Förvaltningen är positiv till att Friskvårdscentrums aktivitetsutbud utvidgas med vattengymnastik. Vanadisbadet som saknar inomhusbassäng hyrs ut av idrotts- förvaltningen till AB Radstock. Avtalstiden går ut den 31 maj 2008. Friskvårdscentrum kommer att ta kontakt med Immanuelskyrkan för att undersöka om inomhusbassängen som finns i anslutning till deras hotell är en möjlig och lämplig alternativ att komma igång med vattengymnastiken inom ramen av friskvårdprojektet.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

22 Anmälan av JO:s protokoll från inspektion av socialtjänsten

Dnr: 020-402/02

Handläggare: registrator Riitta Johansson, tfn: 508 09 017, 508 09 307

23 Lokalfrågorna för fritidshemmet Bubblan. Svar på skrivelse från Jan Valeskog (s)

Dnr: 324-267/02


Nämndens vice ordförande Jan Valeskog (s) har till förvaltningen inkommit med en skrivelse angående lokalfrågan för det privata fritidshemmet Bubblan. Fritidshemmet är beläget i en fastighet som ombildats till bostadsrättsförening vilket inneburit att verksamheten riskerar att tvingas flytta på grund av att föreningen vill sälja lokalen där verksamheten bedrivs. Enligt uppgift från utbildningsförvaltningens lokalenhet ryms den aviserade nya hyran fortfarande inom den lokalschablon som fördelas av utbildningsförvaltningen och som gäller för alla privata fritidshem och förskolor.


Handläggare: utvecklingssekreterare Mats Claesson, 508 09 200

24 Anmälan av kommunfullmäktiges fyllnadsval av ersättare i stadsdelsnämnden Norrmalm.

Dnr: 011-397/02

Handläggare: registrator Riitta Johansson, 508 09 017

25 Anmälan av avsägelse som ersättare i stadsdelsnämndens delegation för bygglov och markupplåtelser

Dnr: 011-401/02

Handläggare: nämndsekreterare/samordnare Lars B Strand, 508 09 023

26 Anmälan av reserapport från studiebesök i Köpenhamn

Dnr: 234-380/02

Stadsdelsnämnden på Norrmalm har beslutat om att delar av stadsdelsnämnden och förvaltningsledningen får företa ett studiebesök till Köpenhamn.
Därför företogs studieresan den 11-12.4.2002.

Handläggare: stadsdelsdirektör Ulf Bergh, 508 09 084

27 Anmälan av tjänstemannabeslut, alkoholserveringstillstånd



Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

28 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd



Handläggare: sekreterare Sten Lagerberg, 508 09 411

29 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet



Handläggare: programsekreterare Christina Larsson, 508 09 526

30 Anmälan av inkomna handlingar

32 Yttrande till Stockholms Tingsrätt i adoptionsärende

Sekretessbelagt enligt SekrL 7 kap 4 §

§176 Tema: Drogprevention för barn och ungdomar

Leif Hejdenberg, samordnare för drogpreventivt arbete på Norrmalm och Anders Eriksson från Preventionscentrum Stockholm redogjorde för pågående arbete med drogpolitiskt handlingsprogram för stadsdelen.

Därefter följde en diskussion som både politiker och allmänhet deltog i.

Lokala pensionärsrådets ordförande, Ellen Sääf-Bergqvist, framförde synpunkter på dagens ärenden om Avveckling av dubbelrum på Gustav Vasahemmet (§ 181) samt Budgethållnings-åtgärder med anledning av befarat underskott år 2002 (§ 183). Hon hänvisade vidare till lokala pensionärsrådets protokoll.

En mötesdeltagare, som presenterade sig som logoped, uttryckte farhågor beträffande möjligheterna till stöd till barn med talsvårigheter och för elevvården mot bakgrund av den beslutade upphandlingen av stadsdelsnämndens stödenhet.

 

Åke Hagström överlämnade synpunkter från Kommunalarbetarförbundets medlemmar på årets lönerevision.

§177 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

Anmäldes att stadsdelsnämndens protokoll fört vid sammanträde 2002-04-18 blivit justerat

2002-04-25.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) utsågs att jämte ordföranden Håkan Tenelius (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum 2002-05-23.

§178 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 346- 413/02

 Anmäldes ett förslag från Örjan Kåhre om att ändra körriktningen på vissa gator för att undvika kollisionstillbud och trafikstockningar i korsningen Sveavägen / Rådmansgatan.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

§179 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad presenterade sig och hälsades välkommen av ordföranden.

§180 Granskning av äldreomsorgen 2002. Anmälan av äo inspektören

Återupptogs till behandling stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-09 med anmälan av äldreomsorgsinspektörens rapport över granskningen av äldreomsorgen 2002 avseende Norrmalms stadsdelsnämnd.

Yrkanden
Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till första delen i Åke Askenstens (mp) yrkande.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till Jan Valeskogs (s) yrkande.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till första delen i Åke Askenstens (mp) yrkande.

Propositionsordning
Ordföranden ställde först Jan Valeskogs (s) och Hans Enroths (v) yrkanden mot första delen i Åke Askenstens (mp) yrkande och fann majoritet för det senare yrkandet.

Ordföranden ställde därefter andra delen i Åke Askenstens (mp) yrkande mot avslag och fann majoritet för avslagsyrkandet.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt alltså i enlighet med Åke Askenstens (mp), ordförandens och vice ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner tjänsteutlåtandet
  2. Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att successivt avrapportera de åtgärder som vidtagits med anledning av äldreomsorgsinspektörens rapport.

Reservationer
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Valeskog (s) och ledamoten Hans Enroth (v) av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner i huvudsak förvaltningens förslag till beslut.

  2. Stadsdelsnämnden uppdrar till förvaltningen att utveckla en metod för bedömning av vårdkvalitet som omfattar mer än viktmätning av de äldre.

  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande :
    Norrmalms stadsdelsnämnd har under mandatperioden fått många negativa föredragningar och rapporter, vad gäller omsorg och vård av de äldre inom stadsdelsnämndens äldreboende.

    Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan kom redan efter ett halvår med den första alarmerande rapporten, som då gällde läkemedelshanteringen inom Norrmalms äldreboende,
    d v s servicehus, ålderdomshem, sjukhem, gruppboende och dagvård. Sedan har det kommit rapporter, som behandlat personalbrist, outbildad personal, hög personalomsättning, stor vårdtyngd, bristande läkarresurser och läkarkontinuitet, bristfälliga planerings- och ledningsfunktioner. De mest allvarliga rapporteringarna har kommit från den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, men även anhöriga och personal har framfört kritiska synpunkter till förvaltning och nämnd. Dessutom har det kommit tillsynsrapporter från Länsstyrelsen och Socialstyrelsen. Under mandat-perioden har några enstaka Lex Sarah anmälningar gjorts.

    Den senaste rapporten om äldreomsorg kom 2002 03 13 från äldreomsorgs-inspektören. Rapporten Granskningen av äldreomsorgen 2002 tar upp angelägna frågor och diskuterar det som är viktigt för de boende och för dem som arbetar inom Norrmalms äldrevård. Äldreomsorgsinspektören redogör för den vård och omsorg som bedrivs inom stadsdelsnämnden med hänsyn till lagar och avtal och till de målsättningar som man fastställt inom såväl den kommunala som entreprenadstyrda vården.

    I rapporten konstateras att personalen i allmänhet är underbemannad, speciellt kvällar, nätter och helger och att en stor andel av personalen har låg utbildningsnivå. Det framkommer också, att de anställda har en hög sjukskrivningsnivå och annan frånvaro samt att de är schemalagda som på sjukhus. Vad gäller de boende avsätts för litet tid för rehabilitering och stimulans. De boende saknar reella möjligheter att sätta i fråga utlovad hjälp. Det påpekas också, att de har för litet inflytande och valfrihet.

    Även om denna rapport har blivit mindre aktuell under det år som granskningen har skett, något som förvaltningen påpekar, kan man inte utesluta den positiva interventionseffekt, som äldreomsorgsinspektören haft genom att granska och diskutera olika förhållanden med personalen och ledningen inom de enskilda resultatenheterna. Granskningen har sannolikt fyllt en viktig funktion för såväl de boende som för personalen.

    Allmänt kan man konstatera, att denna rapport inte redovisar någon bedömning av vårdkvaliteten. Frågan om metoder för utvärdering av äldreomsorg är enligt vår uppfattning eftersatt på Norrmalm. Redan i inledningen av denna mandatperiod begärde vi socialdemokrater, att förvaltningen skulle ta fram vårdkvalitetsvariabler. Det fanns tidigare endast en sådan variabel, viktmätning 1 gång/år av de boende på sjukhem. Denna variabel säger väldigt litet om vården och omsorgen av äldre på sjukhem. Vår framställan om ett instrument eller en metodik för att få en uppfattning om vårdkvaliteten gäller inte bara äldre på sjukhem utan alla äldre, som stadsdelsnämnden ansvarar för.

    Mot denna bakgrund anser vi att en metodik bör utvecklas där olika variabler ingår som visar på vårdkvaliteten inom äldreomsorgen på Norrmalm. Det gäller både medicinskt och socialt. I en sådan utvärdering kan till exempel ingå hur ofta man får duscha, hur ofta man får komma ut, om man bor i enkelrum eller inte, etc. Det kan handla om uppföljning av innehållet i de biståndsbeslut som biståndsbedömaren har tagit. En sådan metodik kan sedan bli användbar inom fler stadsdelsnämnder i staden.

Reservation anmäldes även av ledamoten Åke Askensten (mp) av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha uttalat följande:

På Gustav Vasahemmet liksom på övriga äldreboenden ska alla ha rätt till utevistelse minst en gång per vecka. Detta ska ses som ett första steg för att möta behovet av att komma ut.

§181 Avveckling av dubbelrum m m vid Gustav Vasahemmet

Diarienummer 538-813/01, 528-325/02, 534-337/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-07 med förslag om att avveckla 12 dubbelrum, anordna uteplats och förstärka ledningsorganisationen vid Gustav Vasahemmet.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut

Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden får i uppdrag att avveckla 12 platser på Gustav Vasahemmet genom intagningsstopp. I fortsättningen disponeras endast ett rum på vardera våning 4 och 5 till två boende och bara ifall det finns två som önskar bo i samma rum.
  2. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att successivt omdisponera 15 platser på våning 3 på Gustav Vasahemmet till tillfälligt boende. Platserna anvisas av förvaltningens beställarenhet.
  3. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att successivt anpassa bemanningen på Gustav Vasahemmet till minskat antal boende, behovet av arbetsledning samt utökade möjligheter till utevistelse för de boende. En avstämning av budgeten för enheten skall ske i kvartalsrapporterna.
  4. Stadsdelsförvaltningens förslag till uteplatser för Gustav Vasahemmet godkännes.

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till länsstyrelsen som svar på länsstyrelsens begäran om förtydligande yttrande.

§182 Organisation av äldreomsorgen i Sabbatsbergsområdet

Diarienummer 534-971/01, 503-113/02, 534-314/02

 Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-07 med förslag om att äldreomsorgen i Sabbatsbergsområdet exkl. Gustav Vasahemmet samordnas organisatoriskt och att boende i dubbelrum avvecklas genom utglesning.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkande bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Att Johanneshuset, Klockhuset, Adolf Fredrikshuset, Nya Hemmet, Wallentins korttidsboende bildar en gemensam enhet fr.o.m. 2002-06-01.
  2. Stadsdelsförvaltningens förslag till inriktning på organisationen av den nya enheten godkännes.
  3. 18 platser i dubbelrum avvecklas genom utglesning på Johanneshuset och Adolf Fredrikshuset. De större lägenheterna som finns kan uthyras till två boende som så önskar.
  4. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att se över vårddygnspriset för ovanstående enheter i syfte att kompensera enheterna för det inkomstbortfall som utglesningen medför sedan hänsyn tagits till översyn av bemanningen. En avstämning ska ske i kvartalsrapport 3 och i bokslutet.
  5. Tjänsteutlåtandet överlämnas till länsstyrelsen som svar på begärd redogörelse med anledning av tillsynsbesök i Adolf Fredrikshuset.
  6. Tjänsteutlåtandet överlämnas till länsstyrelsen som svar på begärd redogörelse angående Klockhuset.

§183 Budgethållningsåtgärder med anledning av befarat underskott under 2002

Diarienummer 103-382/02

 Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-25 med förslag om budgethållningsåtgärder med anledning av i kvartalsrapport 1 redovisat befarat underskott.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag och anmälde ett särskilt uttalande.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag till åtgärder för att hålla budget år 2002.
  2. Stadsdelsnämnden godkänner en höjning av ersättningsnivåerna till enheter inom äldreomsorgen i enlighet med förvaltningens förslag.

Reservationer

 

Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag om besparingar avslås.
  2. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen/kommunfullmäktige ett extra anslag på 19 miljoner kr.
  3. Stadsdelsnämnden sparar miljön och 1 miljoner kr genom att avsluta projektet med dagstädning och återgå till nattstädning.
  4. Stadsdelsnämnden uttalar följande:

    Befarade underskott är årligen återkommande och det borde vid det här laget vara uppenbart för samtliga partier i fullmäktige att anslagen är otillräckliga

Ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden avslår förvaltningens förslag till budgethållningsåtgärder
  2. Stadsdelnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om täckning av det prognosticerade underskottet
  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Det prognostiserade underskottet beror till största delen på att stadsdelen inte får tillräckligt med pengar för att driva de verksamheter som man måste utföra inklusive den fullständigt orealistiska nedskärningen av socialbidragsmedlen.

    Vänsterpartiets budget för 2002 ger teckning för detta underskott.

    Då Stadshuset tidigare varit generös mot sina borgerliga partikamrater på Norrmalm och pengar finns i kassakistan tycker vi att kommunstyrelsen kan täcka ev. underskott den här gången också.

Särskilda uttalanden
Majoritetspartierna anmälde genom ordföranden Håkan Tenelius (fp) följande särskilda uttalande:

Kommunstyrelsen kommer inom kort att fördela ytterligare medel för att täcka äldreomsorgens ökade kostnader. Det kommer att minska besparingsbehovet. Förvaltningen får till junisammanträdet återkomma med förslag till korrigeringar av dagens beslut.

 

Socialdemokraterna anmälde genom vice ordföranden Jan Valeskog (s) följande särskilda uttalande:

Vi socialdemokrater befarar att dessa åtgärder inte kommer att räcka till för att täcka underskottet inom äldreomsorgen under innevarande år. De borgerliga partiernas budgetar har inneburit kraftiga underskott inom äldreomsorgen så gott som varje år. Det är otillfredsställande och visar på en underfinansiering av verksamheten. De borgerliga har under mandatperioden i praktiken valt kraftiga underskott inom omsorgen för att därigenom klara utlovade skattesänkningar. Resultatet av denna politik har blivit, som framgår av bland annat dagens ärende från äldreinspektören, en sämre omsorg för de äldre på Norrmalm.

§184 Utanordnare/firmatecknare för Norrmalms stadsdelsnämnd

Diarienummer 106-379/02

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-26 med förslag att utse stadsdelsdirektör Ylva Tengblad till utanordnare och firmatecknare för Norrmalms stadsdelsnämnd.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Nämnden utser fr.o.m 2002-05-17 stadsdelsdirektör Ylva Tengblad till utanordnare och

    firmatecknare för Norrmalms stadsdelsnämnd.

  2. Fr.o.m. 2002-04-30 upphör Ulf Bergh att vara utanordnare och firmatecknare för Norrmalms stadsdelsnämnd.
  3. Fr.o.m. 2002-05-17 upphör Anne-Sofie Ohlsson att vara firmatecknare för Norrmalms stadsdelsnämnd.

    Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§185 Yttrande över Viviann Gunnarssons (mp) motion om återskapande av Kungst...

Diarienummer 343-956/01

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-25 med förslag till yttrande till kommunstyrelsen.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) lade fram ett förslag till beslut från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till Håkan Tenelius (fp) yrkande.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till Åke Askenstens (mp) yrkande.


Beslut

Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens och vice ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt yttrande till kommunstyrelsen.
  2. Stadsdelsnämnden uttalar därutöver följande:

    Delvis håller vi med motionären om att Kungsträdgården skulle vinna på mer grönska. Det bör vara en ambition när parkens framtid planeras att utöka grönskan. Då bör också behovet av lekmöjligheter och andra attraktioner för barnen beaktas.

Reservationer
Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:

  1. Motionen tillstyrks
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Större delen av Kungsträdgården fungerar ofta som en tingel-tangelplats där marknadsföring i olika former är återkommande inslag. Genom att återta makten över evenemangen kan Stockholms stad omvandla Kungsträdgården från en stresskapande marknadsplats till en rogivande park. Genom delvis stel och storskalig arkitektur (som nu kompletteras med de märkliga glasbyggnaderna vid den östra allén) har Kungsträdgården förlorat mycket av sin tidigare charm. Exempelvis har den förra lekplatsen blivit bilsalong. Bilsalong i en trädgård&

    De övriga marknadsaktiviteterna har inte gjort saken bättre. God smak måste åter få gälla i Kungsträdgården.

§186 Motion om förebyggande åtgärder mot ungdomskriminalitet. Yttrande över ...

Diarienummer 430-346/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-07 med förslag till yttrande till kommunstyrelsen.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till Åke Askenstens (mp) yrkande.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt yttrande till kommunstyrelsen.

Reservationer
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) och ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden tillstyrker i allt väsentligt motionen.
  2. Stadsdelnämnden anför därutöver följande:

    Barnen och ungdomarna har under senare år lämnats alltför mycket vind för våg och detta har resulterat i olika problem, inte minst i form av kriminalitet och narkotikalangning och -användning. Om inte kriminaliteten bland barn och ungdom kan bemästras kommer konsekvenserna att bli närmast ödesdigra i form av kraftigt ökad brottslighet, otrygghet och tillkomsten av nya fängelser. Det är inte korrekt av samhället att i viktiga avseenden i stort sett överge den uppväxande generationen  konsekvenserna kommer att bli kännbara. Förutom de åtgärder som föreslås i motionen bör staden göra följande:

    Tillsammans med polisen medverka till åtgärder som kraftigt minskar narkotikaförsäljningen. Att minska försäljningen är en grundläggande åtgärd för att minska användningen.

    Förhandla med landstinget i syfte att få fram ökade resurser till barn- och ungdomspsykiatrin.

§187 Inrättande av två förskoleavdelningar

Diarienummer 041-334/02

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-30 med förslag att inrätta två förskoleavdelningar för att tillgodose behovet av förskoleplatser då antalet barn i åldrarna 1-5 år ökar under de närmaste åren.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. En tomställd avdelning vid förskolan Regnbågen, Regeringsgatan 70, tas åter i bruk fr.o.m. höstterminen 2002.
  2. Ytterligare en förskoleavdelning inrättas fr.o.m. höstterminen 2002.
  3. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att förhyra lokal för den nya förskoleavdelningen från höstterminen 2002.

Särskilda uttalanden 
Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet anmälde genom ordföranden Håkan Tenelius (fp) ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Nämnden förutsätter att omdaningen av Sabbatsbergsområdet sker så att ersättningslokaler först byggs innan Kastanjebacken rivs.

Socialdemokraterna anmälde genom vide ordföranden Jan Valeskog (s) ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi ifrågasätter uppgiften i utlåtandet att en maximering av antalet barn på förskolan skulle innebär en ökning av 17 nya avdelningar inom Norrmalm. Det är enligt vår bedömning för högt räknat. Ett genomsnittlig minskning från 18 till 16 barn per avdelning skulle på Norrmalm innebära en ökning med cirka 8 avdelningar.

§188 Feriearbeten till gymnasieungdomar sommaren 2002

Diarienummer 441-172/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-18 med anledning av att Norrmalms stadsdelsnämnd tilldelats anslag för feriearbeten för gymnasieungdomar som av olika skäl själva har svårt att ordna feriearbete.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade att Norrmalms stadsdelsnämnd skulle anslå ytterligare 100.000 kr till feriearbeten.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att anordna feriearbeten till gymnasieungdomar i enlighet med gällande anvisningar
  2. Kostnaderna ska rymmas inom ramen för det statliga bidraget 128 tkr

§189 Stämningsansökan med anledning av skadeståndsbegäran enligt lagen om of...

Diarienummer 024-310/02

 Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-29 med anledning av att Stockholm stad genom Norrmalms stadsdelsnämnd stämts vid Stockholms tingsrätt från anbudsgivare som ej antagits i upphandling 2001 av bemanningstjänster.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande enligt följande:
Stadsadvokaterna Eva Ahlholm och Agneta Widerståhl ges i uppdrag att företräda nämnden i domstolsärende vid Stockholms tingsrätt rörande stämning gällande NÄRA Personlig Assistans och Utbildnings ansökan om skadestånd.

§190 Förslag till detaljplan för kvarteret Sjöråen. Remiss från stadsbyggnad...

Diarienummer 311-306/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-07 med förslag till remissyttrande över stadsbyggnadskontorets förslag till detaljplan för kvarteret Sjöråen.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) lade fram ett förslag till beslut från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag och anmälde ett särskilt uttalande.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande av 2002-05-07
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Det är bra att fastigheten avkontoriseras. Behovet av såväl små hotell som hyresbostäder  inte bara för studenter  är stort i Stockholm. Nämnden vill att möjligheten att bygga smålägenheter prövas i samråd med fastighetsägaren, men är väl medveten om att denne förmodligen redan övervägt hur man bäst nyttjar den.

Reservation
Vice ordföranden Jan Valeskog (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Åke Askensten (mp) reserverade sig till förmån för förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde ett särskilt uttalande med följande lydelse:

Det finns anledning att instämma i stadsdelsförvaltningens uppfattning att det är mer motiverat med studentbostäder än med hotellrum. Hotell byggs och har byggts på flera ställen under senare år.

§191 Förslag till detaljplan för område vid Blasieholmen. Yttrande till stad...

Diarienummer 311-329/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-30 med förslag till remissyttrande över stadsbyggnadskontorets förslag till detaljplan för område på Blasieholmen, vilket innebär att det byggs ett underjordsgarage under en del av Hovslagargatan och att det därmed skapas en torgyta framför det gamla tullhuset.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) lade fram ett förslag till beslut från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet och yrkade bifall till det.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till Åke Askenstens (mp) yrkande.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden instämmer delvis i förvaltningens förslag.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Det är inte helt utan problem att bygga ett garage på denna plats. Bland annat misstänks området innehålla arkeologiska lämningar, vilket medför att en arkeologisk förundersökning skall genomföras. Utfallet av denna kan mycket väl visa att planen måste ändras radikalt, eller att platsen är direkt olämplig för ett garagebygge. Redan nu måste möjligheten till en alternativ lokalisering av garaget utredas.

Reservationer
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) reserverade sig till förmån för förvaltningens förslag.

 Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:

  1. Norrmalms stadsdelsnämnd avstyrker detaljplanen
  2. Norrmalms stadsdelsnämnd anför följande:

    Stockholms innerstad behöver inte fler parkeringsplatser. Nya garage drar fler bilar till känsliga, redan utsatta områden. Dessutom har man i detta fall haft den dåliga smaken att lägga in- och utfartsrampen på parkmark. Dessutom är det risk för att ett träd kommer att fällas. Finns det ingen som helst känsla för stadsmiljön kvar hos de beslutsfattare som drivit fram detta projekt?

 

§192 Övergångsställe på Eastmansvägen. Svar på medborgarförslag.

Diarienummer 418-473/01

 Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-06 med anledning av medborgarförslag om ett övergångsställe på Eastmansvägen.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag och anmälde ett särskilt uttalande från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden hemställer hos gatu- och fastighetsnämnden att ett övergångsställe markeras på Eastmanvägen i korsningen med Olivecronas väg och Torsgränd.

Särskilt uttalande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) gjorde följande särskilda uttalande:

Nämnden instämmer i förvaltningens förslag och påpekar att det är viktigt att det
föreslagna övergångsstället även förses med så kallade gupp, helst genom
att de nuvarande flyttas.

§193 Markering på gatorna var stoppförbud råder. Svar på medborgarförslag.

Diarienummer 303-295/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-29 med anledning av ett medborgarförslag om att måla trottoarkanterna på det ställen där stoppförbud råder.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslutade i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden överlämnar medborgarförslaget och stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande till gatu- och fastighetsnämnden.

§194 Alkoholservering i restaurang Calle P

Diarienummer 621-348/02

 Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-22 med anledning av en remiss angående ansökan från L & L Restaurangpartner AB om utökat serveringstillstånd utomhus till kl. 03.00 i restaurang Calle P på Berzelii Park 9.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden tillstyrker ansökan om utökat serveringstillstånd utomhus till klockan 03.00.

 

§195 Tillfällig hjälp att komma ut. Svar på medborgarförslag, återremitterat...

Diarienummer 621-348/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-03 med anledning av ett förslag från Kerstin Fischer om hjälp från socialtjänsten för att komma ut då väderleksförhållandena är sådana att det är svårt för äldre och funktionshindrade att ta sig ur.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens förslag följande:

Stadsdelsnämnden besvarar medborgarförslaget med förvaltningens tjänsteutlåtande.

§196 Vattengymnastik i Vanadisbadet. Svar på medborgarförslag.

Diarienummer 333-257/02

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2002-05-03 med anledning av förslag från Maj Söör-Ekbrant om en inomhusbassäng för vattengymnastik i Vanadisbadet. Vattengymnastiken skulle kunna fungera som dagverksamhet och rehabilitering för personer inom den öppna äldreomsorgen och som filial till projektet Friskvårdscentrum i Klockhuset.

En skrivelse 2002-05-14 från Maj Söör-Ekbrant anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden besvarar medborgarförslaget med förvaltningens tjänsteutlåtande.

§197 Anmälan av JO:s protokoll från inspektion av socialtjänsten

Diarienummer 020-402/02

Förelåg protokoll fört vid inspektion av socialtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämnd den 5-7 februari 2002.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut 
Stadsdelsnämnden bordlägger ärendet.

§198 Lokalfrågorna för fritidshemmet Bubblan. Svar på skrivelse från Jan Val...

Diarienummer 324-267/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-25 med förslag att skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordföranden förslag följande:

Stadsdelsnämnden besvarar skrivelsen med stadsdelsförvaltningenstjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Liten som Stor, Bubblan och den kommunala förskolan på Vidargatan har alla drabbats av att bostadsrättsföreningar i praktiken vill omvandla hyreslokaler till lägenheter och därigenom frigöra kapital så att boendekostnaderna i föreningarna kan sänkas. Frågor om lokalförsörjning för skol- och fritidsverksamhet är en underordnad fråga för många bostadsrättsföreningar. En sådan utveckling kommer med största sannolikhet förstärkas i Stockholms innerstad med den bostadspolitik som de borgerliga partierna företräder. Vi kan därför inte nog understryka betydelsen av att de kommunala hyresfastigheter som finns kvar i innerstaden inte säljs. De utgör idag endast cirka 12-13% av bostadsfastigheterna i innerstaden.

Vi hoppas att ärendet i hyresnämnden om hyresnivån för Bubblan dock inte slutar i att verksamheten framöver måste avvecklas. Det hyreskrav som bostadsrättsföreningen nu kräver i hyresnämnden, och som ligger betydligt över "normalhyran" för förskolor/ fritidshem på Normalm, innebär dessvärre detta.

§199 Anmälan av kommunfullmäktiges fyllnadsval av ersättare i stadsdelsnämnd...

Diarienummer 011-397/02

Anmäldes utdrag ur protokoll fört vid Stockholms kommunfullmäktiges sammanträde måndagen den 22 april 2002. Av protokollet framgår att Birger Hultman (m) utsetts till ersättare i stadsdelsnämnden Norrmalm för tiden till och med 2002.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att kommunfullmäktiges protokoll läggs till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan läggs till handlingarna.

§200 Anmälan av avsägelse som ersättare i stadsdelsnämndens delegation för b...

Diarienummer 011-401/02

Förelåg skrivelse från Anders Broberg (kd) angående avsägelse av uppdraget i bygglovs- och markupplåtelsedelegationen.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att Anders Brobergs (kd) avsägelse av uppdraget i bygglovs- och markupplåtelsedelegationen godkännes.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anders Brobergs (kd) avsägelse av uppdraget i bygglovs- och markupplåtelsedelegationen godkännes.

§201 Anmälan av reserapport från studiebesök i Köpenhamn

Diarienummer 234-380/02

Förelåg reserapport från studiebesök i Köpenhamn där företrädare för både stadsdelsnämnden och stadsdelsförvaltningen deltagit.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att rapporten läggs till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Rapporten läggs till handlingarna.

§202 Anmälan av tjänstemannabeslut, alkoholserveringstillstånd

Av vik. avdelningschef Lars B Strand under april månad 2002 tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att anmälan skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan läggs till handlingarna.

§203 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid Norrmalms handikappråds sammanträde den 11 april 2002 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att protokollet skulle läggas till handingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Protokollet läggs till handlingarna.

 

§204 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid lokala pensionärsrådets ammanträde 2002-05-13 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Protokollet läggs till handlingarna.

 

§205 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna skrivelser anmäldes:

  1. Tillstånd att bedriva enskild verksamhet. Frösunda dagliga verksamhet. Dnr 525-949/01
  2. Tillstånd att bedriva enskild verksamhet. Solå Ungdomscenter. Dnr 510-292/02
  3. Anmälan till Handikappombudsmannen av tillgängligheten vid Matteusskolan. Dnr 437-376/02
  4. Revisionsrapport nr 9/2002. Stadens personalpolitik och personalpolitiska avdelningens roll och uppgift inom det personalpolitiska området
  5. Skrivelse från enskild angående vården på Gustav Vasahemmet. Dnr 534-35/02
  6. Skrivelse från förskolepsykologer gällande upphandling av stödteamet för barn och ungdomar. Dnr 201-384/02
  7. Svar på medborgarförslag om trafikljus vid korsningen Karlbergsvägen /Norrbackagatan. Dnr 418-198/02
  8. Svar på medborgarförslag om att förtydliga markeringen av enkelriktningen vid Drejargatan/Norrbackagatan. Dnr 346-217/02
  9. Svar på medborgarförslag om att flytta bussuppställning/avstigning vid Karlbergs station. Dnr 346-216/02
  10. Svar på medborgarförslag om minnesplakett m.m. till Astrid Lindgrens minne. Dnr 341-342/02
  11. Norrmalms stadsdelsnämnd. Månadsuppföljning med prognos på helårsutfall år 2002.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att stadsdelsnämnden beslutar

  1. Skrivelsen från förskolepsykologer jämte inlägget under sammanträdets öppna del, gällande upphandlingen av stödteamet, överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning till junisammanträdet varvid även uppföljning av den upphandlade verksamheten ska redovisas.
  2. Skrivelsen från enskild angående vården på Gustav Vasahemmet dnr 534-35/02, överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.
  3. Övriga skrivelser läggs till handlingarna.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade att brevet från Jan-Otto Ottosson, dnr 534-35/02, besvaras enligt följande:

Nämnden tackar för Era synpunkter. Nämnden är medveten om att det är olämpligt att blanda dementa och icke dementa personer. Detta ska åtgärdas. Åtgärder ska också vidtas för att förbättra mathållningen och göra maten aptitligare. Regelbundna viktkontroller ska genomföras. De gamla som så önskar ska ha rätt till utevistelse minst en gång per vecka. Frågan om stölder ska utredas.

Beslut
Efter ställda propositioner i enlighet med dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Skrivelsen från förskolepsykologer jämte inlägget under sammanträdets öppna del, gällande upphandlingen av stödteamet, överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning till junisammanträdet varvid även uppföljning av den upphandlade verksamheten ska redovisas.
  2. Skrivelsen från enskild angående vården på Gustav Vasahemmet dnr 534-35/02, överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.
  3. Övriga skrivelser läggs till handlingarna.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) reserverade sig till förmån för sitt yrkande.

Särskilda uttalanden
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde följande särskilda uttalande:

Som vi uttalade i samband med att upphandlingen genomfördes anser vi att beslutet att lägga hela denna verksamhet på Framnäs var mycket olyckligt. Detta av både kvalitetsskäl för verksamheten och med hänsyn till den kompetenta personal som nu försvinner.

Om det var juridiskt möjligt skulle vi gärna stödja förslaget om att riva upp hela avtalet. Det verkar dessvärre inte vara möjligt utan att orimliga skadestånd skulle bli resultatet. Vi anser att den borgerliga majoriteten i nämnden har det fulla moraliska och politiska ansvaret för hanteringen av detta ärende. Ett agerande som på många sätt demoraliserar barn- och ungdomsarbetet inom kommunen.

Som ledamot tjänstgörande ersättaren Roland Karlsson (s) anmälde följande särskilda uttalande:

Dålig personalpolitik excellerar i upphandlingen av stödenheten inom Norrmalms stadsdel. När vi i kommunen kommer att få ett ökat problem att behålla och rekrytera personal inom skola, barnomsorg och äldreomsorg tar de borgerliga ett fullständigt oklokt beslut. Antagligen stirrar de sig bara blinda på att privat är bäst och glömmer bort att vårda de egna anställda som ändå i upphandlingen kommit på en hög poäng.

Vid upphandlingen fick den egna verksamheten några tiondels poäng lägre än en entreprenad i kvalitetsupphandlingen. Men denna skillnad kan ifrågasättas eftersom den som vann upphandlingen 
- Framnäs - inte har förskolekompetens. Här kan till och med ett fel i upphandlingen ha begåtts när poängen sattes.

Konsekvensen blir att man slänger ut bra fungerande verksamhet, sätter befintlig personal i övertalighet som kostar pengar och låter erfaren personal ersättas av en verksamhet som får uppdraget där egentligen inte adekvat erfarenhet finns för det uppdrag som gäller. Man brukar säga "slänga ut barnet med badvattnet".

Men det bryr sig inte moderater, stockholmspartister, folkpartister och kristdemokraterna om. De skapar en fruktansvärt dålig personalpolitik - som också ger Norrmalm rykte om att vara en dålig arbetsgivare som inte bryr sig om att uppskatta och ta vara på sin egen verksamhet med den kompetens den besitter.

Övertaligheten belastar andra delar av Stockholms förvaltning men det bryr sig tydligen inte majoriteten om. Men det kommer på skatten i alla fall!

Vi måste föra en god personalpolitik om vi på sikt skall skapa och behålla en bra verksamhet. Tron att man kan hoppa från tuva till tuva och därigenom behålla djupet på kompetens i verksamheten är naiv. Det måste vara ett förtroendefullt klimat mellan den politiska ledningen, förvaltningsledning och de anställda.

§206 Kompletteringsval till stadsdelsnämndens delegationer

En avsägelse från Mårten Wennberg (m) från uppdraget som ersättare i stadsdelsnämndens bygglovs- och markupplåtelsedelegation anmäldes. Dnr 011-431/02.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt efter förslag av Gunnar Ragnå (m) att förrätta följande val:

  1. Till ledamot i sociala delegationen efter Anna Wahlund valdes Hans Kärnlöf (m).
  2. Till ersättare i sociala delegationen efter Hans Kärlöf valdes Mårten Wennberg (m).
  3. Till ledamot i bygglovs- och markupplåtelsedelegationen efter Anna Wahlund valdes Birger Hultman (m).
  4. Till ersättare i bygglovs- och markupplåtelsedelegationen efter Mårten Wennberg valdes Hans Kärnlöf (m).

 

Till ersättare i bygglovs- och markupplåtelsedelegationen efter Anders Broberg (kd) valdes Sebastian Cederschiöld (m)

§207 Övriga frågor

En skrivelse från den socialdemokratiska gruppen angående tillgången på resurspersoner på skolorna anmäldes. Dnr 201-433/02.

En skrivelse från miljöpartiet angående att göra Norrtullsgatan till gågata anmäldes. Dnr 315-408/02.

Yrkande
Stadsdelsnämndens ordförande yrkade att skrivelserna skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelserna överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§208 Yttrande till Stockholms Tingsrätt i adoptionsärende

Sekretessbelagt enligt SekrL 7 kap 4 §