Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2002-11-14

Sammanträde 2002-11-14

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Inget specifikt tema denna gång. Som vanligt finns möjlighet för allmänheten att ställa fr Läs mer...ågor till nämnden.

1 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

4 Bordlagt ärende. Dubbeldiagnosprojektet Team ett - utvärdering och rapport

Dnr: 510-597/02

Norrmalms och Kungsholmens stadsdelsförvaltningar tillsammans med beroendevården och allmänpsykiatrin inom Norra Stockholms sjukvårdsområde har genomfört ett treårigt projekt, Team-ett. Projektets syfte har varit att förbättra livssituationen för klienter och patienter med missbruk och svåra psykiska störningar genom att erbjuda vård och behandling i samverkan mellan huvudmännen. Förvaltningen kan konstatera att målet och syftet med projektet i huvudsak har uppfyllts. Förvaltningen betonar att det är viktigt att utvecklingsarbetet med syftet att förbättra livssituationen för klienter med dubbel- diagnos fortsätter och de erfarenheter som erhållits under projektet omsätts i ordinarie verksamhet.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld , 508 09 307

5 Bordlagt ärende. Förslag till detaljplan för fastigheten Skansen ( T-centralens norra biljetthall ) - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 311-714/02

Norrmalms stadsdelsnämnd har fått ett förslag på detaljplan för del av fastigheterna Skansen på remiss från stadsbyggnads-kontoret. Planens syfte är att möjliggöra en ombyggnad av T-centralens norra biljetthall. Ombyggnaden omfattar bla nya rulltrappor, hiss samt fast trappa på den plats där den s.k. Muttern står i dag. Stadsdelsförvaltningen är i stort positiv till förslaget. Förvaltningen vill dock poängtera vikten av att man i utformningen av den nya tunnelbanenedgången tar stor hänsyn till funktionshindrade, då speciellt synskadade med tanke på att den tänkta byggnaden är av glas. Det är även av yttersta vikt att man jobbar mycket med att utformningen av byggnaden ej skall inbjuda till klotter och olaga affischering. Förvaltningen anser vidare att man bör bevara en del av de arkader som föreslås försvinna.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

6 Bordlagt ärende.Gör Norrtullsgatan till gågata - svar på skrivelse från Åke Askensten (mp)

Dnr: 315-408/02

Förvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att bereda en skrivelse från Åke Askensten, Miljöpartiet de gröna i Stockholm. I skrivelsen föreslår miljöpartiet att stadsdelsnämnden begär att gatu- och fastighetsnämnden omvandlar del av Drottninggatan samt hela Norrtullsgatan till en sammanhängande gågata. Förvaltningen instämmer i gatu- och fastighetskontorets uppfattning att resterande del av Drottninggatan samt Norrtullsgatan inte överrensstämmer med karaktären på en gågata och anser därför att man skall behålla de bitar som är gågata i dag och inte utöka den enligt miljöpartiets förslag.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

7 Återremitterat ärende. Ny detaljplan för Skalmejblåsaren 8 inklusive Matteus bollplan - tillägg till yttrande till stadsbyggnadskontoret

8 Återremitterat ärende. Utvärdering av entreprenaddriven gatudrift inför beslut om eventuell avtalsförlängning

9 Återremitterat ärende. Grönskande levande gårdar och närsamhällen - fortsättningsprojekt

Dnr: 363-749/02

Förvaltningen föreslår att stadsdels-nämnden söker extern finansiering till projektet ”Grönskande levande gårdar och närsamhällen”. Detta är en vidareutveckling av det lyckade projektet ”Grönskande levande gårdar”, av vilket en omfattande utvärdering har gjorts som finns väl dokumenterad. Även det nya projektet ska drivas gemensamt med andra stadsdelsförvaltningar i staden och därutöver med två grannkommuner till Stockholm. Från att i det tidigare projektet arbetat huvudsakligen med gårdsutveckling kommer i fortsättningen arbetet att utvidgas till hela kvarter eller på annat sätt avgränsade geografiska områden. Nytt är också att projektet kommer att rikta sig till alla typer av aktörer i dessa områden med olika miljörelaterade teman. På Norrmalm kommer kvarteren mellan Odenplan och Vasaparken att väljas.

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel , 508 09 245

10 Delrapport 2002, Norrmalms stadsdelsnämnd - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 124-756/02

Revisionskontorets delrapport 2002 har överlämnats till stadsdelsnämnden för yttrande.Av rapporten framgår att revisionskontoret ser med oro på den ekonomiska utvecklingen främst inom resultatenheterna och anslag 2 (försörjningsstöd och arbetsmarknadsåtgärder) samt inom äldre- och handikappomsorgen och bedömer det osäkert om den restriktiva budgethållningen är tillräcklig för att ge avsett resultat.
Revisionskontorets farhågor vad gäller möjligheterna att reducera det prognostiserade underskottet är välgrundade. De budgethållningsåtgärder som vidtagits har haft god effekt men är inte tillräckliga för att uppnå budgetbalans. I samband med behandlingen av kvartalsrapport 3 har dock nämnden fattat beslut om bl.a. omedelbart inköpsstopp, vilket beräknas reducera budgetunderskottet med ca. 10 mkr. Stadsdelsförvaltningen arbetar aktivt med att ytterligare minska underskottet bl.a. genom bättre samordning av befintliga personalresurser.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

11 Reviderad äldreboendeplan 2002

Dnr: 539-535/02

Stadsdelarna Östermalm, Norrmalm och Kungsholmen har haft i uppdrag att revidera äldreboendeplanen för åren 2001-2005. I den reviderade planen görs en bedömning av det framtida behovet av platser i äldreboende och befintliga boendens ändamålsenlighet.
OMEDELBAR JUSTERING!

Handläggare: utvecklingssekreterare Christina Österling, 508 09 527

12 Planering av framtida äldreomsorg på Norrmalm

Dnr: 340-832/02

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: utvecklingssekreterare Christina Österling , 508 09 527

13 Avveckling av "Steget" - öppenvård i egen regi för narkomaner

Dnr: 513-818/02

Inom stadsdelen Norrmalm har öppenvård för narkomaner bedrivits i egen regi sedan 1990-talets början, senaste året i form av ”Steget”. Verksamheten har, sedan ett par månader tillbaka, varit vilande. ”Steget”, vars verksamhet vänt sig till både män och kvinnor, har sammanlagt haft åtta platser. Antalet platser har dock inte utnyttjats till mer än drygt hälften, vilket sannolikt beror på att det är svårt att inom ramen för en så liten enhet som ”Steget” tillgodose de mycket differentierade behov av vård och behandling som finns. Den låga beläggning som ”Steget” haft gör också att kostnaden per deltagare, enligt stadsdelsförvaltningens bedömning, varit orimligt hög. Stockholms stad har sedan några år tillbaka upphandlat ramavtal med ett flertal öppenvårdsverksamheter, vilket gör att det idag finns ett brett utbud av vård och behandling för narkomaner. Kostnaden för extern öppenvård är också betydligt lägre än kostnaden för den öppenvård som bedrivits i form av "Steget" Stadsdelsförvaltningen föreslår därför att öppenvården för narkomaner i egen regi avvecklas.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

14 Utvärdering av gatuservicen på dagtid i delar av Vasastaden

Dnr: 345-785/02

Sedan maj år 2002 har ett försök med gatuservice på dagtid inletts i Vasastadens västra del. Syftet är att förbättra parkeringssituationen i stadsdelen. I en skrivelse till stadsdelen från stadsdelsförvaltningens entreprenör SAMHALL AB uttrycks farhågor för hur dagservicen ska kunna utföras tillfredsställande under vinterhalvåret med anledning av de problem som dykt upp under försöksperioden så här långt.
Mot bakgrund av den oro som delgetts stadsdelen anser nämnden att det är av vikt att utvärderingen av dagservicen tidigareläggs. Detta för att i ett tidigare skede kunna kartlägga de för- och nackdelar som dagservicen har medfört och vidta erforderliga åtgärder.

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Hanna Berg , 508 09 064

15 Förbjud taxi- och övrig biltrafik mellan Odengatan och Jarlaplan - svar på medborgarförslag

Dnr: 346-698/02, 346-791/02

Stadsdelsnämnden har uppdragit åt förvaltningen att bereda två medborgarförslag som handlar om genomfartstrafiken på Roslagsgatan. De båda inkomna medborgarförslagen innebär att trafiken - förutom buss- och nyttotrafiken - förbjuds på Roslagsgatan mellan Odengatan och Jarlaplan. Stockholms gatu- och fastighetskontor ansvarar för trafik- planeringen i staden. Gatu- och fastighetskontoret menar att det är viktigt att hålla god framkomlighet på Odengatan där många busslinjer trafikerar. Att begränsa trafiken på sträckan mellan Odengatan och Jarlaplan är inte lämpligt eftersom detta skulle medföra sämre framkomlighet på Odengatan i korsningen Birger Jarlsgatan. Förvaltningen delar gatu- och fastighetskontorets mening.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld , 508 09 307

16 Uppbyggnad av promenadstråk längs Klarastrandsleden - svar på medborgarförslag

Dnr: 342-735/02

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Hanna Berg , 508 09 064

17 Ungdomens hus - svar på medborgarförslag

Dnr: 455-734/02

Anette Lindström har inkommit med ett medborgarförslag med önskemål om ett ungdomens hus som byggs upp av ungdomarna själva och på deras egna villkor.
I stadsdelsnämndens regi finns idag endast en verksamhet som direkt riktar sig till ungdomar, Vanadisstugan. Stadens nya politiska majoritet har i förslag till budget 2003 avsatt närmare 100 mkr. för kultur- och fritidsverksamhet för barn och ungdomar. Arbetet med verksamhetsplan för 2003 har nyligen påbörjats och förvaltningen ska lägga förslag om förstärkt fritidsverksamhet för barn och ungdomar.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

18 Tillsynen av folköls- och tobaksförsäljning inom Norrmalm

Dnr: 625-803/02

Från och med den 1 januari 2002 ansvarar stadsdelsnämnderna för tillsynen över folkölsförsäljningen. Under hösten har förvaltningen genomfört en kartläggning av folkölsförsäljningen inom Norrmalm. Kartläggningen har resulterat i 66 registrerade försäljningsställen. I detta tjänsteutlåtande redogörs för den genomförda kartläggningen. Förvaltningen föreslår att det fortsatta tillsynsarbetet för folkölsförsäljningen samordnas med det lokala tillsynsarbetet för försäljning av tobaksvaror-detta under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar om att stadsdelsnämnderna övertar ansvaret för tobaksförsäljningen.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

19 Ansökan om automatspelstillstånd i Stockholm Dreamcenter

Dnr: 622-771/02

Stockholm Karisma Center har ansökt om ändring av tillståndet för tre automatspel till tillstånd för åtta förströelsespel i Stockholm Dreamcenter, Blekholmsgatan 2. Minimi- ålder för spel på automater är 16 år. Förvaltningen föreslår att ansökan beviljas.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld , 508 09 307

20 Alkoholservering på restaurang Fasching

Dnr: 621-810/02

Med anledning av ägarskiftet ansöker restaurang Fasching, som ligger på Kungsgatan 63, ett serveringstillstånd mellan klockan 18.00 och 01.00 söndag till tisdag, mellan 18.00 och 02.00 från onsdag till fredag samt från klockan 18.00 till klockan 04.00 på lördagar. Förvaltningen bedömer att serveringstillstånd enlig ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

21 Sammanträdestider för stadsdelsnämnden och sociala delegationen 2003

Dnr: 014-846/02

Stadsdelsnämnden samt dess sociala delegation föreslås sammanträda i huvudsak var fjärde vecka under 2003. Stadsdelsnämndens sammanträden föreslås, med undantag av juni månad, äga rum på torsdagar med början kl. 18.30 medan sociala delegationens sammanträden föreslås äga rum på onsdagar med början kl. 17.00

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn, 508 09 015

22 Anmälan av tjänstemannabeslut från avdelningen för strategi och stöd

23 Anmälan av tjänstemannabeslut fattade av stadsdelsdirektören

24 Barn- och ungdomsenhetens studieresa till Cambridgeshire - reserapport

Dnr: 234-855/02

Barn- och ungdomsenheten har i april 2002 genomfört ett studieresa i Cambridgeshire. Resan finansierades med ett stipendium från Stockholms stad. Resan genomfördes som ett led i enhetens utvecklingsarbete. Syftet var att närmare studera en ny utrednings-metod, Assessement Framework of Children in Need and their families, i Sverige översatt till Barns Behov I Centrum (BBIC). I studieresan deltog bitr. enhetschefen för barn- och ungdomsenheten samt fyra socialsekreterare.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn, 508 09 015

25 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

26 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

27 Anmälan av inkomna handlingar

28 Stadsdelsdirektörens information

§371 Tema / allmänhetens frågor

  • På dagordningen fanns inget specifikt tema detta sammanträde.
  • En mötesdeltagare tog upp frågan om den tidigare beslutade avvecklingen av Gustav Vasahemmet. Stadsdelsdirektören Ylva Tengblad redogjorde för bakgrunden till beslutet.
  • En annan mötesdeltagare tog upp frågan om förslag till ny detaljplan för kvarteret Skalmejblåsaren inklusive Matteus bollplan och efterlyste de olika politiska partiernas syn på frågan. Företrädare för samtliga partier redogjorde för sina synpunkter på förslaget.
  • Ytterligare en mötesdeltagare tog upp frågan om den planerade ny- och ombyggnationen av kvarteret Skalmejblåsaren och läste upp en skrivelse som boende i närområdet tidigare översänt till samtliga ledamöter i stadsdelsnämnden.

§372 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde 2002-10-17 blivit justerat 2002-10-23.

Ledamoten Eva Schenström (m) utsågs att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum 2002-11-21.

§373 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade om att ärende 3 : "Inkomna medborgarförslag" utgår då inga förslag inkommit.

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om att ärende 8 : "Grönskande levande gårdar och närsamhällen : fortsättningsprojekt" dras tillbaka.

Stadsdelsnämnden fastställde dagordningen.

Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde en skrivelse från den nya politiska majoriteten angående inriktningsmål för kommande mandatperiod. Bilägges.

                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                   Bilaga 

      1. Inriktning - barn och ungdom övergripande (S, V och Mp)

  • Stadsdelens barn och ungdomar skall kunna känna sig trygga och med denna trygghet som bas ges möjligheter att skaffa sig kunskaper, erfarenheter och upplevelser i livet. Särskild uppmärksamhet skall ägnas barn och ungdomar som riskerar att fara illa psykiskt och socialt.
  • Alla barn och ungdomar skall ges lika reella möjligheter inför vuxenlivet. Detta förutsätter att de kommunala resurserna fördelas utifrån barnens skiftande behov och förutsättningar.
  • Barn och ungdomar skall själva vara med och fatta beslut som rör deras vardag i enlighet med principerna i FN:s barnkonvention.

     2. Inriktning - barnomsorg

  • Barnomsorgen skall ge barnen omvårdnad och trygghet men också en genomtänkt pedagogisk verksamhet som stimulerar barnens intellektuella, emotionella och fysiska utveckling
  • Barngruppernas storlek skall under mandatperioden ha minskat med i genomsnitt cirka två barn per barngrupp
  • Barnen i förskolan skall garanteras utevistelse minst en gång per dag
  • Förskolorna skall erbjuda frukost till alla barnen som så önskar
  • Föräldrarnas ansvar och inflytande i barnomsorgen skall stärkas  ett alternativ kan vara lokala barnstugestyrelser där föräldrar och personal ingår
  • Barnen behöver kontakt med både manliga och kvinnliga vuxna. Därför är det ur kvalitetssynpunkt viktigt att försöka rekrytera fler män till barnomsorgen på Norrmalm.
  • Övergången mellan barnomsorgen och sexårsverksamheten måste förbättras så att kontinuiteten kan upprätthållas och kunskaperna om det individuella barnets behov föras vidare in i skolan.

      3. Inriktning - skola och skolbarnsomsorg

  • Ingen elev skall lämna grundskolan utan godkända kunskaper i basämnena
  • Elever och föräldrar måste ha ett reellt inflytande över skolans verksamhet. Försök med lokala skolstyrelser påbörjas där föräldrar, elever och personal ingår
  • Undervisningen i skolorna skall fortsätta utvecklas mot mer elevaktiva och demokratiska arbetssätt. Resurserna måste utnyttjas flexibelt så att en ökad individualisering blir möjlig.
  • Regelbundna elevutvärderingar av verksamheten på Norrmalms skolor bör utföras
  • Ingen elev skall behöva känna oro eller olust för att gå till skolan. Alla skolor skall på ett systematiskt sätt bekämpa all typ av mobbning. Alla skolor måste också ha tillgång till nödvändiga elevvårdsreurser (skolsköterska, skolläkare, psykolog, talpedagog och kurator)
  • Skolan och skolbarnomsorgen skall integreras närmare - i första hand pedagogiskt och personalmässigt men i mån av möjlighet också lokalmässigt. Det är också viktigt att skolan integreras väl med andra verksamheter för barn och ungdomar i stadsdelen, men också med de lokala företagen och andra delar av närsamhället.
  • Den nya informationstekniken skall vara en viktig del i skolornas pedagogiska arbete
  • Skolorna bör välkomna frivilliga resurspersoner, gärna äldre, som vill göra en insats, t.ex på skolgården under rasterna

      4. Inriktning - fritid och kultur

  • Utbudet av fritidsverksamheter för barn och ungdom i stadsdelen måste öka så att varje stadsdel inom Norrmalm kan erbjuda minst en mötesplats för ungdomar
  • Alla 10-12 åringar bör erbjudas att delta i en fritidsklubb efter skolan slut
  • Skolorna bör utvecklas i riktning mot lokala kulturhus med ett spektra av fritidsverksamheter efter skoldagens slut i samverkan med föreningslivet
  • Parklekarna och skolgårdarna skall kunna utnyttjas både som öppna lekmiljöer för barnen men också som pedagogiska redskap i barnomsorgens och skolans verksamhet
  • Frivilliga och lokala ungdomsverksamheter bör få stöd för att aktivera ännu fler barn och ungdomar
  • Det behövs en eller flera ungdomsdrivna träffpunkter för de lite äldre ungdomarna
  • Stadsdelens ungdomar skall till exempel genom ett på skolorna cirkulerande ungdomsråd kunna lägga förslag till stadsdelsnämnden i frågor som rör skolan eller fritiden
  • Alla elever skall årligen bjudas på en kulturaktivitet
  • Stadsdelsnämnden skall verka för att koppla ihop de professionella kulturarbetare som finns i stadsdelen med de kommunala verksamheterna inom barnsomorg, skola, handikappomsorg, psykiatri och äldreomsorg

     5.  Inriktning - social omsorg för barn

  • Alla barn och ungdomar på Norrmalm som är i behov av stöd för att kunna möta vuxenlivet med goda förutsättningar, skall få detta

      6. Inriktning - barn med funktionshinder

  • Barn med funktionshinder skall få samma möjligheter som icke funktionshindrade barn att få möjlighet till en fullgod uppväxt
  • Barn med funktionshinder skall ges möjlighet att delta i de aktiviteter som finns till buds för barn utan funktonshinder

      7. Inriktning - social omsorg för vuxna

  • Alla individer med sociala och psykosociala problem i Norrmalm skall stödjas i att få ett liv fungerade liv
  • Alla individer med missbruksproblem skall få hjälp att ta sig ur sitt missbruk
  • Utbyggnaden av gruppbostäder och boendestöd för psykiskt funktionshindrade skall fortsätta
  • Den dagliga sysselsättningen måste rymma ett bredare spektra av aktiviteter - alltifrån social samvaro till ett riktigt arbete
  • Samverkan med landstinget och med socialtjänstförvaltningen måste förbättras - i synnerhet med avseende på hemlösa och på personer med s.k. dubbeldiagnos (dvs missbruk och psykisk sjukdom). I avvaktan på mer permanenta bostadslösningar måste de hemlösa få tillgång till värdiga tillfälliga boenden nattetid, men också till mat och hygienanläggning på dagen. Detta gäller oavsett vilken huvudman som skall ansvara för verksamheten.
  • Omsorgen om äldre personer med psykiska funktionshinder kräver en god samverkan och överlämning mellan socialpsykiatrin och äldreomsorgen

      8. Inriktning - försörjningsstöd

  • Stadsdelsnämnden skall verka för att minska den öppna arbetslösheten samt att öka sysselsättningen
  • Socialbidragsberoendet skall minskas genom att fler ges förutsättningar att försörja sig själva och genom att aktiva åtgärder skall erbjudas till långtidsarbetslösa socialbidragstagare
  • Mottagare av försörjningsstöd ska ha rätt till SL-kort
  • Stadsdelsnämnden skall verka för att alla som saknar gymnasiekompetens skall beredas möjlighet till kompletterande utbildning
  • Stadsdelsnämnden skall bidra till att underlätta för små företagare i stadsdelen att bedriva sin verksamhet och rekrytera fler anställda

      9. Inriktning - vuxna med funktionshinder

  • Målet är att den funktionshindrade skall ges möjlighet att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet
  • Den fysiska miljön i stadsdelen skall utformas så att den är tillgänglig för personer med olika former av funktionshinder
  • Respekt för den enskildes integritet skall prägla handikappomsorgen och insatserna skall präglas av kontinuitet och en helhetssyn på den enskilde
  • Insatserna skall utformas efter den enskildes individuella behov
  • En större del av de tillkommande dagliga verksamheterna bör förläggas inom stadsdelen

    10. Inriktning - äldreomsorg

  • Äldreomsorgen skall ske med respekt för den enskildes självbestämmande och integritet samt val av omsorg och sjukvård
  • De äldre skall få en personlig omvårdnad, en trygg och säker medicinsk vård, en trygg och säker boendemiljö samt mötas med respekt och vänlighet
  • De äldre skall ges möjlighet till social gemenskap och samvaro
  • De äldre på boendeenheterna ska regelbundet varje vecka erbjudas utevistelse
  • Medicinskt ansvarig sjuksköterska placeras organisatoriskt direkt under stadsdelsdirektören
  • Samverkan med landstinget skall ske på sådant sätt att det för den enskilde pensionären saknar betydelse att det är två olika huvudmän
  • Gränserna mellan olika former av särskilt boende skall lösas upp - vården skall anpassas till den enskildes behov, oavsett vårdform
  • Vikariefrågorna inom omsorgen måste lösas utan att bemanningsföretag i första hand anlitas
  • Det skall finnas tillgång till sjuksköterska på boendeenheterna dygnet runt och det skall vid behov finnas tillgång till läkare med geriatrisk kompetens
  • Den mat som serveras i äldreomsorgen skall vara god, näringsriktig och spännande. Maten skall tillagas så nära brukaren som möjligt.
  • De boende i äldreboendet skall i högre utsträckning få del av det stora kulturutbud som finns i stadsdelen
  • Vid samtliga boendeenheter skall det finnas fungerande brukarinflytande i form av förtroenderåd och anhörigråd
  • Frivilliga krafter skall utnyttjas som en resurs i äldreomsorgen - det gäller inte minst friska äldre
  • Personalens kompetens och attityder är avgörande för äldreomsorgens kvalitet - därför måste utbildning och kompetensutveckling av fältpersonalen vara en prioriterad uppgift
  • Arbetsmiljön för personalen ska förbättras
  • Chefer på olika nivåer inom äldreomsorgen skall också ges stöd, bland annat genom kompetensutbildning
  • Stadsplaneringen skall syfta till att stadsdelen skall vara tillgänglig, även för äldre.

    11. Inriktning - miljö och områdesfrågor

         Övergripande

  • Norrmalm skall utvecklas till att bli en ekologiskt hållbar stadsdel
  • Kvaliteten på städningen måste upprätthållas på en hög nivå i stadsdelen och klottret ska bekämpas
  • Mathållningen i stadsdelens verksamheter skall i möjligaste mån vara ekologisk, den kravmärkta andelen skall successivt öka
  • Norrmalm skall vara en vacker stadsdel - med bevarande av såväl natur- som kulturvärden
  • De boende skall engageras i skötseln av stadsdelen
  • Barn och ungdomar och äldre bör ges större möjligheter att påverka sin närmiljö, både inomhus och utomhus
  • Upphandling av varor och tjänster skall utformas på ett sådant sätt att belastningen på miljön minskar

         Trafiken

  • Yrkes- och nyttotrafik samt kollektivtrafik skall prioriteras i förhållande till privatbilismen
  • Trafikmiljön för oskyddade trafikanter måste bli säkrare, bl.a. genom olika hastighetsdämpande åtgärder på bostadsgator. Trafiken bör koncentreras till huvudgator.
  • Trottoarer, gångvägar och cykelbanor skall hållas i framkomligt skick - året runt
  • Cykelbanor i stadsdelen skall byggas utan att distributions- och kollektivtrafiken hindras

          Parkering

  • Det måste finnas goda möjligheter till boendeparkering till en rimlig kostnad

          Cityfrågor

  • Cityområdet skall bli levande under alla delar av dygnet, och arbetet med att omvandla kontor till bostäder måste fortsätta

         Grönytor

  • Stadsdelens grönytor skall bibehållas och om möjligt göras mer tillgängliga för invånarna.
  • Parkerna skall vara trygga att vistas i , belysningen måste förbättras och olika former av kultur- och fritidsaktiviteter i parkerna skall stimuleras
  • Stor hänsyn skall tas till den biologiska mångfalden, fler träd bör planteras och de befintliga träden måste vårdas hänsynsfullt

          Inomhusmiljö

  • Allergisanering av skolor, daghem och andra lokaler prioriteras. En arbetsgrupp för förbättringar av inomhusmiljön tillsätts.

          Renhållning och återvinning

  • Städningen av gator, torg och parker skall hålla en sådan kvalitet och frekvens att målet om att Norrmalm skall bli den renaste stadsdelen i Stockholm kan förverkligas
  • Det skall finnas ett fungerande återvinningsystem på Norrmalm vilket kräver att den enskilde får bättre information men också närmare till en återvinningsanläggning. Successivt skall en fastighetsnära hämtning av källsorterat avfall införas.

    12. Demokrati

  • All berörd personal och brukare skall vara väl informerade vid verksamhetsförändringar
  • Alla högstadieelever skall vid något tillfälle träffa en nämndpolitiker som en naturlig del av samhällskunskapsundervisningen
  • Alla boende på Norrmalm skall ha rätt att lämna in medborgarförslag till stadsdelsnämnden
  • Budgetarbetet skall varje år föregås av ett rådslag eller temamöte om budgeten innan beslut tas i nämnden om stadsdelens budget
  • All verksamhet som är offentligt finansierad skall omfattas av yttrande- och meddelarfriheten. Detta skall avtalas vid upphandlingen.
  • Internet skall nyttjas som ett av flera medel för information och kommunikation med Norrmalms invånare
  • Internetomröstningar av rådgivande karaktär skall användas i för stadsdelen centrala frågor

§374 Bordlagt ärende. Dubbeldiagnosprojektet Team ett - utvärdering och rapport

Diarienummer 510-597/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-09-02, med utvärdering av och rapport angående dubbeldiagnosprojektet Team ett, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningens rapport godkänns.

§375 Bordlagt ärende. Förslag till detaljplan för fastigheten Skansen ( T-centralens norra biljetthall ) - yttrande till stadsbyggandskontoret

Diarienummer 311-714/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-01, med förslag till yttrande med anledning av remiss från stadsbyggnadskontoret angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till ett av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet framlagt förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden instämmer i huvudsak i förvaltningens tjänsteutlåtande
  2. Upprustningen av biljetthallen skall så långt det är möjligt ske utan att trappan mellan "Sergelplattan" och Drottninggatan blir smalare.
  3. Det öppna utrymmet i gatuplanet vid Åhléns hörna, Drottninggatan / Klarabergsgatan ska ej minskas eller glasas in.
  4. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Vi ser mycket positivt på att biljetthallen ska rustas upp. Den är i dagsläget sliten och nedgången och uppfyller inte de krav man bör ställa ur tillgänglighetssynpunkt. Vi ser positivt på att man gör inredningen i biljetthallen fräschare, anpassar formen för ökad överskådlighet, samt inför ett tydligare skyltsystem. Konsekvenserna av förslaget på stadsmiljön är dock stora och planen bör därför omarbetas för att komma tillrätta med vissa brister.

Det nuvarande förslaget innebär att trappan mellan "Sergelplattan" och Drottninggatan blir hela 6 meter smalare vilket är en minskning med 20-25 %. En sådan minskning skulle avsevärt förändra trappans användningsområde samt bidra till en förändring av torgets karaktär. Sergelstorg är en attraktiv plats för demonstrationer och manifestationer. En orsak till detta är dess uppbyggnad i två plan där i synnerhet trappan blir en naturlig åskådarplats. Denna breda karakteristiska trappa gör att Sergels Torg blir så nära en "amfiteater" man kan komma med 60 / 70-talsarkitektur.

Det öppna utrymmet i gatuplanet vid Åhléns hörna, Drottninggatan / Klarabergsgatan skulle med det nuvarande förslaget minskas och byggas in. Detta hörn är för de allra flesta Stockholmare känt som en mötesplats.

Det är en mötesplats för vanliga Stockholmare som planerar att gå och handla, gå på bio eller bara träffa någon bekant för att sedan åka vidare till någon annan del av staden. En vanlig vardagseftermiddag står där mellan 100 och 200 människor och en sådan mötesplats drar naturligtvis till sig olika evenemang. Under valrörelsen stod de kanske allra mest besökta valstugorna där och varenda helg sker musikuppträdanden i anslutning till denna mötesplats. Åhléns hörna har blivit en viktig offentlig plats som är väl befolkad dygnet runt. Sådana platser har vi inte gott om. Varken enklare städning eller ökad yta för butikslokaler är skäl nog att ta bort detta öppna utrymme.

Förslaget bör alltså omarbetas utifrån riktlinjerna att trappan mellan "Sergelplattan" och Drottninggatan skall behållas så bred som möjligt samt att det öppna utrymmet i gatuplanet vid Åhléns hörna, Drottninggatan/Klarabergsgatan varken minskas eller glasas in.

För att kunna behålla trappans bredd skulle den nya tunnelbaneuppgången inte behöva göras lika stor som planerat. Uppgången skulle istället kunna avlastas genom att man behåller och renoverar uppgången i kvarteret Hägern Större. Olika kombinationer kan tänkas; antingen flyttar man bara hissen dit eller så bygger man en komplett uppgång med såväl hiss, rulltrappa och fast trappa. SL-center skulle om det behövs kunna flyttas till lokaler längre in i biljetthallen så att ytorna precis i anslutning till torget skulle kunna användas till den nya uppgången samt för att behålla så mycket som möjligt av trappan.

Det finns enligt vår uppfattning ingen motsättning mellan att genomföra ombyggnaden av biljetthallen och behålla det öppna utrymmet vid Åhléns hörna. Rulltrapporna skulle kunna vridas annorlunda. Hörnet skulle kunna rundas av om det uppfattas som ett prång utan att man förlorar mer yta än någon enstaka kvadratmeter. Vi ska inte i onödan ta bort de kvaliteter och kännetecken som Stockholms 60/70-talscity besitter, i synnerhet inte då de bidrar till att göra Stockholm till en öppen och levande stad.

Särskilda uttalanden
Ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Hela staden måste vara trygg att vistas i, även Sergels Torg. Det är därför bra att förändringar sker för att öka tryggheten, men mer behöver göras. Området måste bli en plats man inte bara passerar utan gärna stannar till vid. Därför behövs det bland annat fler bostäder i området och vid platsen caféer och restauranger.

Som ledamot tjänstgörande ersättaren Gunilla Reuterskiöld m. fl. (fp) anmälde, med stöd av moderaterna och av som ledamot tjänstgörande ersättaren Margareth Melin (sp), ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Vi vill ytterligare understryka att man vid utformningen av den nya tunnelbanenedgången vid Sergels torg måste ta stor hänsyn bl.a. till synskadade. Varje byggnation i glas innebär stor risk för att synskadade inte kan uppfatta byggnadens väggar och dörrar och därför kan tillfogas allvarliga skador.

 

§376 Bordlagt ärende.Gör Norrtullsgatan till gågata - svar på skrivelse från Åke Askensten (mp)

Diarienummer 315-408/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-09-04, med anledning av skrivelse från Åke Askensten (mp) med förslag om att göra Norrtullsgatan till gågata, återupptogs till behandling.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade, med stöd av ledamoten Hans Enroth (v), fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservationer
Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat att bifalla skrivelsen. Förvaltningarna anser att resterande del av Drottninggatan och hela Norrtullsgatan inte överensstämmer med karaktären på en gågata. Om detta kan sägas att en gågata inte får karaktären av gågata förrän den blivit gågata.

§377 Återremitterat ärende. Ny detaljplan för Skalmejblåsaren 8 inklusive Matteus bollplan - tillägg till yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 311-682/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-03, med anledning av remiss från stadsbyggandskontoret angående ny detaljplan för Skalmejblåsaren 8 inklusive Matteus bollplan återupptogs till behandling, tillsammans med stadsdelsförvaltningens tillägg 2002-10-31.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Som ledamot tjänstgörande ersättaren Margareth Melin (sp) lade fram ytterligare ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservationer
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat att avstyrka detaljplaneförslaget. Den föreslagna byggnaden inkräktar på Matteusskolans bollplan. Om något byggs / byggs till bör det vara bostäder och bebyggelsen bör ske med större hänsyn till omgivningen.

Som ledamot tjänstgörande ersättaren Margareth Melin (sp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Jag anser att stadsdelsförvaltningen borde ha beslutat att avstyrka förslaget till detaljplan och att byggnaden behålls som den är, snarare rusta upp den byggnad som finns. Den byggnation som föreslagits tar bort ljuset för barnen på rasterna och för de omkringboende. Däremot är förslaget bra om att bollplanen ska behålla den storlek den har i dagsläget och att bollplanen ska rustas upp.

Särskilda uttalanden
Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna och vänsterpartiet av följande lydelse:
Trots att förhandlingarna mellan stadsdelsförvaltningen, gatu- och fastighetskontoret och Tagehus AB ännu är slutförda får stadsbyggnadskontorets remiss besvaras med föreliggande förslag till utlåtande.

Nämnden vill tydligt understryka att om inte de krav som främst Matteus skola har på denna detaljplan kan uppfyllas, bör projektet ej genomföras. Det är angeläget att Matteus skola har tillräckliga resurser för att kunna bedriva idrotts- och gymnastikverksamhet på skolans område. Skolan kommer att öka i betydelse som högstadieskola på Norrmalm. Detta i takt med att norra stationsområdet byggs med 3000-5000 bostäder. Skolan måste därför få sina krav tillgodosedda i förhandlingarna med Tagehus AB för att föreslagna detaljplan skall kunna godkännas.

§378 Återremitterat ärende. Utvärdering av entreprenaddriven gatudrift inför beslut om eventuell avtalsförlängning

Diarienummer 340-762/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-31, angående utvärdering av entreprenad-driven gatudrift inför beslut om eventuell avtalsförlängning, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Utvärderingen godkänns och förvaltningen får i uppdrag att teckna avtalsförlängning med Samhall Baltic AB.
  2. Avtalet med Samhall Baltic AB gällande gatudriften i City och Vasastan får förlängas med ytterligare två år t o m 2005-09-30.

§379 Återremitterat ärende. Grönskande levande gårdar och närsamhällen - fortsättningsprojekt

Diarienummer 363-749/02
Ärendet utgår.

§380 Delrapport 2002, Norrmalms stadsdelsnämnd - yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 124-756/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-22, med anledning av remiss från revisionskontoret angående delrapport 2002, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§381 Reviderad äldreboendeplan 2002

Diarienummer 539-535/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-31, med anledning av revision av äldreboendeplan för stadsdelarna Norrmalm, Östermalm och Kungsholmen, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden godkänner och överlämnar till kommunstyrelsen den reviderade äldreboendeplanen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§382 Planering av framtida äldreboendet på Norrmalm

Diarienummer 340-832/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-21, angående planeringen av det framtida äldreboendet på Norrmalm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut

Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§383 Avveckling av "Steget" - öppenvård i egen regi för narkomaner

Diarienummer 513-818/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-25, angående avveckling av öppenvård i egen regi för narkomaner, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Som ledamot tjänstgörande ersättaren Gunilla Reuterskiöld (fp) lade, med stöd av tjänstgörande ersättaren Margareth Melin (sp), fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut

Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Öppenvården i egen regi för narkomaner avvecklas.
  2. Hyreskontraktet avseende lokalen Tulegatan 3 sägs upp per 2002-12-31.

Reservationer
Som ledamot tjänstgörande ersättaren Gunilla Reuterskiöld (fp) anmälde, med stöd av som ledamot tjänstgörande ersättaren Margareth Melin (sp) en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat att inte avveckla "Steget". Folkpartiet verkar för att en vårdgaranti inrättas inom missbrukarvården. Vårdgarantin skulle bl.a. innebära erbjudande av relevant behandling, i samråd med klienten, inom en kort tid d.v.s. när klienten fortfarande är motiverad. Med beaktan av detta kan folkpartiet och Stockholmspartiet inte medverka till en minskning av öppenvårdsplatser på Norrmalm.

§384 Utvärdering av gatuservicen på dagtid i delar av Vasastaden

Diarienummer 345-785/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-30, angående utvärdering av gatuservicen på dagtid i delar av Vasastaden, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden hemställer hos gatu- och fastighetsnämnden att utvärderingen av gatuservicen på dagtid tidigareläggs.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Jan Valeskog (s)
anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna och vänsterpartiet av följande lydelse:
Det är oacceptabelt att så många bilister på Norrmalm fortfarande struntar i de nya parkeringsbestämmelserna som har införts och som innebär att dagstädning praktiseras dagtid mellan 11-14 på flera gator i vårt stadsdelsnämndsområde.

Fortsätter denna dåliga parkeringsmoral riskerar detta att innebära att vi måste återgå till nattstädning vilket innebär att 100-tals parkeringsplatser försvinner och att den omfattande trafiken med parkeringssökande bilister återigen sätter igång. Det är därför angeläget att parkeringsbevakningen förstärks så att parkeringsdisciplinen blir bättre. De bilister som parkerar fel måste bli uppmärksammade på detta, antingen skriftligen eller via bot. I yttersta fall måste även fordon bortforslas om inte en förbättring sker. Tyvärr är detta en åtgärd som enbart kostar skattebetalarna pengar eftersom de bortfraktade fordonsägarna inte betalar hela kostnaden för detta.

De bilister, boendeparkerare och andra, som systematiskt parkerar fel saboterar i praktiken för övriga boende och fordonsägare på Norrmalm. Det är oacceptabelt.

Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Egentligen har projektet utvärderat sig självt. Som väntat har det visat sig att systemet med dagstädning/dagservice inte fungerar p.g.a. problemen med bilister som inte följer parkeringsreglerna. Även av miljöskäl bör man återgå till gatuservice på nattetid enligt tidigare modell. Gatuservice på dagtid gör att många bilister tar med bilen till jobbet eftersom man ändå måste flytta den på morgonen. Vid gatuservice nattetid inträffar bara det att bilisterna flyttar sina fordon till en närliggande gata där bilen sen kan stå stilla, förhoppningsvis under en hel vecka.

§385 Förbjud taxi- och övrig biltrafik mellan Odengatan och Jarlaplan - svar på två medborgarförslag

Diarienummer 346-698/02, 346-791/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-04, med anledning av förslag från Jonas Sköldberg samt Lars Raune om att förbjuda taxi- och övrig biltrafik mellan Odengatan och Jarlaplan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslagen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§386 Uppbyggnad av promenadstråk längs Klarastrandsleden - svar på två medborgarförslag

Diarienummer 342-735/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-05, med anledning av ett förslag från Björn Eklund om uppbyggnad av ett promenadstråk längs Klarastrandsleden, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsförvaltningen beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde, med stöd av moderaterna, ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Staden bör se över möjligheterna att förlägga Klarastrandsleden i tunnel så bostäder och kontor kan byggas ovanpå järnvägen. Det skulle göra det möjligt att förlägga ett trevligt gångstråk från city till Karlbergs slott.

§387 Ungdomens hus - svar på medborgarförslag

Diarienummer 455-734/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-31, med anledning av ett förslag från Anette Lindström med önskemål om ett ungdomens hus, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde, med stöd av folkpartiet och moderaterna, ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Förvaltningen måste bli bättre på att ge och sprida informationen om vilka verksamheter riktade gentemot ungdomar som finns i stadsdelen. Då många ungdomar är intresserade av verksamheter som även ligger utanför stadsdelen, bör förvaltningen söka samarbete med såväl andra stadsdelar som centrala förvaltningar i syfte att hitta bra sätt att sprida denna typ av information.
De lokaler parklekarna förfogar över bör de tider de inte används, främst sena eftermiddagar och kvällar, upplåtas till föreningar som bedriver ungdomsverksamhet. Och de nya pengar som ska tillföras ungdomsverksamhet ska gå till föreningar. Staden ska inte ägna sig åt att bedriva verksamhet som föreningslivet kan göra. Föreningar och ideella initiativ ska stöttas.

§388 Tillsynen av folköls- och tobaksförsäljning inom Norrmalm

Diarienummer 625-803/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-31, angående tillsynen över folköls- och tobaksförsäljningen inom Norrmalm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Redovisningen godkänns.

§389 Ansökan om automatspelstillstånd i Stockholm Dreamcenter

Diarienummer 622-771/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-31 med anledning av en ansökan från Stockholm Karisma Center om automatspelstillstånd i Stockholm Dreamcenter, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om åtta automatspel beviljas.

§390 Alkoholservering på restaurang Fasching

Diarienummer 621-810/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-31, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet av en ansökan från AB Fasching Musikproduktion om alkoholserveringstillstånd på restaurang Fasching, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Åke Askensten (mp) samt ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas i den del som avser serveringstillstånd på lördagar.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkande beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Ansökan om ett serveringstillstånd inomhus mellan 18.00 och 01.00 från söndag till tisdag tillstyrks.
  2. Ansökan om ett serveringstillstånd inomhus mellan 18.00 och 02.00 från onsdag till fredag tillstyrks.

Ansökan om ett serveringstillstånd inomhus mellan 18.00 och 04.00 på lördagar tillstyrks.

Reservationer
Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet i den del som avser serveringstillstånd på lördagar.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§391 Sammanträdestider för stadsdelsnämnden och sociala delegationen 2003

Diarienummer 014-846/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-30 angående sammanträdestider för stadsdelsnämnden och sociala delegationen 2003 förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningens förslag till sammanträdestider under 2003 godkänns.

§392 Anmälan av tjänstemannabeslut enligt delegation från avdelningen för strategi och stöd

Av vik. avdelningschefen Lars B Strand under oktober månad 2002 tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd och automatspelstillstånd samt av samhällsplaneraren Victoria Zimmermann Grönros besvarade remisser angående enklare bygglovsärenden anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälningarna skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälningarna godkänns.

§393 Anmälan av tjänstemannabeslut enligt delegation fattade av stadsdelsdirektören

Av stadsdelsdirektören fattade beslut, angående tillåtelse för medarbetare vid socialpsykiatriska enheten att delta i studieresa till London samt tillåtelse för elever och lärare vid Gustav Vasaskolan att delta i studieresa till Riga, anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälningarna skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälningarna godkänns.

§394 Barn- och ungdomsenhetens studieresa till Cambridgeshire - reserapport

Diarienummer 234-855/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-04 med rapport från barn- och ungdomsenhetens studieresa till Cambridgeshire förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Reserapporten läggs till handlingarna.

§395 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd 2002-10-10 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Protokollet läggs till handlingarna.

§396 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid lokala pensionärsrådets sammanträde 2002-11-11 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Protokollet läggs till handlingarna.

§397 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna och upprättade handlingar / skrivelser anmäldes:

  1. Av stadsdelsförvaltningen upprättad tillsynsrapport avseende Jag Centers dagliga verksamhet för funktionshindrade. Dnr 008-787/02.
  2. Svar på medborgarförslag angående städningen på Vulcanusgatan. Dnr 344-644/02.
  3. Svar på medborgarförslag angående förbättringar vad gäller trafiksituationen i korsningen Sveavägen / Rådmansgatan. Dnr 346-413/02.
  4. Svar på skrivelse från enskild angående stadsdelsnämndens behandling av ett tidigare medborgarförslag. Dnr 341-582/02.
  5. Ansökan från PRO Vasastan om ekonomiskt bidrag till kontaktverksamhet. Dnr 671-600/02.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälda inkomna och upprättade handlingar / skrivelser skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Handlingarna / skrivelserna läggs till handlingarna.

§398 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om det pågående arbetet med verksamhetsplan och budget 2003. Överläggningar med de fackliga organisationerna kommer att äga rum i början av januari 2003. Verksamhetsplanen i form av s.k. kontorsutlåtande ska senast den 15 januari 2003 överlämnas till stadsledningskontoret. Verksamhetsplan och budget för 2003 kommer att utgöra temat vid stadsdelsnämndens sammanträde 2003-01-23 och ärendet kommer då att bordläggas. Beslut i ärendet kommer att fattas vid stadsdelsnämndens sammanträde 2003-01-30.

§399 Övriga frågor

Utöver den nya politiska majoritetens inriktningsmål för kommande mandatperiod anmäldes inga övriga frågor.

Ordföranden Jan Valeskog (s) avtackade ledamoten Peter Priftakis (s) som efter åtta år nu lämnar stadsdelsnämnden för utlandstjänst.

§400 Upphandling av ramavtal för städning i enskilda hem

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § Sekretesslagen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.  

 

§401 Anmälan av tjänstemannabeslut fattat av rektor i enskilt ärende

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen

§402 Yttrande til Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § Föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen

§404 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § Föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen

§405 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § Föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen