Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2003-05-22

Sammanträde 2003-05-22

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Situationen vid stadsdelens restauranger. Närpolisen från Klara / Vasastan samt Ulf Johans Läs mer...son och Ann Hilmersson från socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Bordlagt ärende. Situationen vid stadsdelens restauranger - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Dnr: 623-82/03

Stadsdelsnämnden har uppdragit åt förvaltningen att besvara skrivelsen om situationen vid stadsdelens restauranger. I skrivelsen efterlyser Anders Broberg (kd) en redogörelse för det som framkommit vid polisens och tillståndsenhetens gemensamma tillsynsbesök under helgen den 25 och 26 januari 2003 samt förvaltningens syn på det. Frågor som bör ställas är om reglerna för tillståndsgivning ska ändras, om kontrollen ska ökas och om de förebyggande insatserna ska ändras.

Förvaltningen konstaterar att trots de stora insatserna från tillsynsmyndigheternas sida och den positiva utvecklingen av tillsynsverksamheten uppstår tillfällen och situationer som leder till olägenheter i fråga om ordning och nykterhet som inte överensstämmer med lagens intentioner om att minska alkoholens skadeverkningar och om att befästa en alkoholkultur under ansvar. Mot bakgrund av detta anser förvaltningen att det finns skäl att se över stadens riktlinjer för serveringstider och kravnivån för de serveringsställen som är öppna efter den så kallade normaltiden, d.v.s. klockan 01.00. Förvaltningen anser att en tydlig, effektiv tillsynsverksamhet i samverkan med flera myndigheter och med möjlighet till snabba och verkningsfulla sanktioner är viktigt. Förvaltningen anser vidare att det fortsatta målinriktade utvecklingsarbetet med förebyggande tillsyn olika aktörer och myndigheter emellan bör fördjupas utifrån de erfarenheter och goda exempel som har samlats under åren.

Handläggare: utredare Riitta Sköld , 508 09 307

5 Bordlagt ärende. Minnesmärke för att hedra Raoul Wallenberg - svar på medborgarförslag

Dnr: 341-119/03

Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag av nämnden att bereda ett medborgarförslag om att ett nytt minnesmärke uppförs för att hedra minnet av Raoul Wallenberg. Förslagsställaren anser att den installation som nu finns på intet sätt kan associeras till Raoul Wallenbergs person och gärning.

Vid kontakt med Stockholms stads konstkansli har framkommit att det minnesmärke som nu uppförts, av en enig jury, bedömts vara det som bäst skulle kunna hedra minnet av Raoul Wallenberg och hans insatser. Även kulturnämnden som fattat beslut i frågan var helt enig i sin bedömning. Man är väl medveten om de kritiska synpunkter som framförts vad gäller nuvarande konstverk. Det finns dock inga planer på att uppföra något nytt minnesmärke.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

6 Tertialrapport 1 för 2003

Dnr: 126-361/03

UTSÄNDES SENARE

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: ekonomichef Anne-Sofie Ohlsson, 508 09 083

7 Budgethållningsåtgärder inom socialpsykiatriska enheten

Dnr: 103-348/03

MBL-UPPLAGA
Socialpsykiatriska enheten visar under första tertialen 2003 ett befarat budgetunderskott på cirka 3,2 mnkr. För att enheten ska kunna hålla sin budget avvecklas det rörliga teamet - Stödteamet på Karlbergsvägen - och den socialpsykiatriska verksamheten på Nya Verkstan läggs ner.

Handläggare: utredare Mikael Josephsson , 508 09 035

8 Återremitterat ärende. Det framtida äldreboendet på Norrmalm

Dnr: 530-366/03

MBL-UPPLAGA
Stadsdelen står inför det faktum att antalet äldre över 80 år kommer att minska kraftigt. Detta medför minskade behov inom stadsdelens äldreomsorg. Det är nödvändigt att anpassa verksamhetens volym så att stadsdelens resurser kan satsas på utveckling av de äldreboenden som har de bästa förutsättningarna. Stadsdelsförvaltningen gör bedömningen att stadsdelens äldreboendeplatser bör minskas med ca 300 platser fram till 2010.

I ärendet föreslås utveckling av äldreboendena Klockhuset, Adolf Fredrikshuset, Johanneshuset, Väderkvarnen, Vasen, Väduren och Riddarsporren hus A för kommande behov. För att anpassa antalet platser till minskade behov föreslås avveckling av servicehusen Dalagatan och Riddarsporren hus B, samt av äldreboendet Nya Hemmet.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

9 Årsrapport 2002 för Norrmalams stadsdelsnämnd - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 124-390/03

Revisionskontorets årsrapport för år 2002 har överlämnats till stadsdelsnämnden för yttrande.
I rapporten konstateras att nämnden redovisar att betydande budgetunderskott och att de
åtgärder som vidtagits under året för att skapa budgetbalans inte givit tillräcklig effekt. Revisorerna framhåller att nämnden måste förbättra styrningen och uppföljningen av den ekonomiska utvecklingen betydligt, i synnerhet vad gäller resultatenheterna, och betonar att ett nära samarbete mellan förvaltningens centrala funktioner och enheterna är väsentligt. Vidare anser revisionskontoret att det är svårt att se att nämndens mål / generella åtaganden har en direkt koppling till budgeten. Nämnden uppmanas att noga följa den ekonomiska utvecklingen under 2003 och vid behov vidta åtgärder för att förhindra ett upprepat budgetunderskott.

Stadsdelsförvaltningen delar i allt väsentligt den bedömning revisorerna gjort och har med anledning av rapporten vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med de brister revisorerna iakttagit.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

10 Stadsdelsförnyelse - förslag till riktlinjer. Yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 038-266/03

Kommunstyrelsen inbjuder samtliga stadsdelsnämnder att yttra sig över förslag till riktlinjer för Stadsdelsförnyelsen. Riktlinjerna fastställs under hösten 2003. I budget 2003 för Stockholms stad beslutades om en stadsförnyelse i ytterstaden som syftar till en ökad delaktighet och en långsiktig positiv utveckling i Stockholms ytterstad. Satsningen är en vidareutveckling av stadens Ytterstadssatsning.
Stadsdelsförvaltningen är positiv till stadens utvecklingsarbete i ytterstaden och till satsningen på Stadsdelsförnyelse. Förvaltningen har inget att invända avseende de föreslagna riktlinjerna. Norrmalms stadsdel har inte hört till de stadsdelar som direkt har berörts av de tidigare Storstads- eller Ytterstadssatsningarna. Förvaltningen är positivt inställd till att medverka i initiativ från de berörda stadsdelarna som syftar till att utveckla en närmare samverkan mellan olika delar av staden.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld , 508 09 307

11 Förslag till detaljplan för del av kvarteret Barnhuset - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 311-285/03

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till ny detaljplan för del av kvarteret Barnhuset. Ändringen ger fastighetsägaren möjlighet till en mindre höjning och därmed inredning av vinden på fastighetens (Barnhuset 7-9) gårdshus.

Förvaltningen anser att vindsinredningen kan utföras om det efter ombyggnationerna fortfarande finns plats för fastighetsnära källsortering i fastigheterna. Det är även önskvärt att det finns tillgång till parkeringsplatser i fastigheternas källarplan.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

12 SL:s utbudsplan 2004 - yttrande till AB Storstockholms lokaltrafik samt svar på medborgarförslag

Dnr: 346-288/03 samt 319-728/02

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

13 Bidrag till frivilligorganisationer

Dnr: 671-248/03

Stadsdelsnämnden har i budget för 2003 avsatt 100 tkr till bidrag till frivilligorganisationer som bedriver verksamhet riktad till äldre respektive funktionshindrade. Enligt av stadsdelsnämnden antagna riktlinjer för bidragsgivning kan bidrag beviljas både i form av verksamhetsbidrag och projektbidrag. Stadsdelsförvaltningen föreslår att 70 tkr används för verksamhetsbidrag och resterande 30 tkr för projektbidrag.
Sammanlagt har åtta ansökningar om verksamhetsbidrag inkommit. Stadsdelsförvaltningen föreslår att bidrag beviljas i enlighet med ovanstående.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

14 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten

Dnr: 033-966/02, 324-402/03

För att tillgodose det ökande behovet av förskola inom stadsdelen behövs en utbyggnad av minst två avdelningar ytterligare under detta år. I detta genomförandeärende föreslås inrättande av två avdelningar från höstterminen. Vidare föreslås att en ny, friliggande förskola byggs i Sabbatsbergs-
området som ersättning för Kastanjegården m.m. Dessutom ansöks om stimulansbidrag enligt kommunstyrelsens schabloner.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

15 Avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende

Dnr: 117-362/03

Sedan 2002 11 18 driver Attendo Care AB äldreboendet Väduren på entreprenad. Då det inkommit klagomål på verksamheten till stadsdelsförvaltningen, länsstyrelsen och socialstyrelsen beslutade stadsdelsförvaltningen att göra en avtalsuppföljning.I bifogad rapport redovisas avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende.

Handläggare: utredare Christina Österling, medicinskt ansvarig sjuksköterska Ulla Lönn, biståndshandläggare Ann Hoffsten, 508 09 527, 508 09 082, 508 09 540

16 Tillgången till samlingslokaler för föreningslivet

Dnr: 678-315/03

I Norrmalms stadsdelsnämnds verksamhetsplan för 2003 anges att förvaltningen ska verka för
att föreningslivet i stadsdelen stimuleras. För att underlätta för de lokala föreningarna att hitta träfflokaler i närområdet har förvaltningen nu gjort en aktuell förteckning över sådana lokaler som förvaltningen själv råder över och som är lämpliga för förhyrning. Förvaltningen har sett över timpriserna vid förhyrning av samlingslokalerna och föreslår oförändrad timpris vid förhyrning av lokalerna till föreningar och handikapporganisationer men en höjning av hyrorna för företag.

Handläggare: utredare Riitta Sköld, lokalintendent Tuula Mustonen, 508 09 307, 508 09 529

17 Friskvårdscentrum 70 +. Projektrapport

Dnr: 048-184/03

FriskvårdsCentrum 70+ har under 18 månader varit ett samverkansprojekt mellan Norrmalms stadsdelsförvaltning och Norra Stockholms sjukvårdsområde. Projektet har avslutats i februari 2003 och beställar-avdelningen inom Stockholms läns landsting har nu lämnat en projektrapport.

Handläggare: utredare Riitta Sköld , 508 09 307

18 Toalett i Tegnérlunden på sommaren - svar på medborgarförslag

Dnr: 341-254/03

Norrmalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag från en medborgare. I sitt medborgarförslag beskriver hon att det finns ett behov av en toalett i Tegnérlunden under sommaren.
Förvaltningen instämmer i att det finns ett behov av en toalett och har kontaktat ansvariga på gatu- och fastighetskontoret. Där har man nu satt upp en toalett i Tegnérlunden på väntelistan. Det kan dock dröja innan en toalett kommer på plats p g a att listan är lång och man prioriterar platser där det finns ett stort behov året om.

Handläggare: gatu- och parkingenjör Carina Lejon Dahlbom , 508 09 022

19 Alkoholservering i restaurang Vassa Eggen - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-363/03

Restaurang Vassa Eggen ansöker om ett tillstånd att servera starköl, vin och sprit
till allmänheten mellan klockan 11.00 och 03.00 utomhus på restaurangens innergård. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte medför några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

20 Anmälan av tecknande av ramavtal avseende bemanningstjänster

21 Anmälan av beslut fattade av stadsdelsdirektören

22 Anmälan av beslut fattade av enhetschefen Lars B Strand vid stadsmiljö- och planeringsavdelningen

23 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

24 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

25 Anmälan av inkomna handlingar

26 Stadsdelsdirektörens information

29 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § Föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen

§156 Tema: Sitautionen vid stadsdelens restauranger

  • Cathrin Westin från krog- och våldsgruppen vid Klara närpolis samt Ann Hilmersson och Ulf Johansson från socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet medverkade och informerade om polisens respektive socialtjänstens arbete kring tillståndsgivning och tillsyn av restaurangverksamheten. Därefter följde en diskussion där både politiker och allmänheten deltog.
  • Ett flertal mötesdeltagare tog upp frågan om den socialpsykiatriska verksamhet som bedrivs vid Nya Verkstan och stödboendet på Karlbergsvägen. Detta med anledning av att stadsdelsförvaltningen föreslagit att stadsdelsnämnden skulle besluta att avveckla dessa båda verksamheter. Både brukare, anhöriga och anställda framförde synpunkter på förslaget och menade att det är oerhört angeläget att dessa båda verksamheter inte avvecklas då de fyller en mycket viktig funktion för de psykiskt funktionshindrade.

§157 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 27 maj 2003.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 12 maj 2003 blivit justerat den 22 maj 2003.

§158 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

§162 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 303-418/03
Ett förslag från Göran Horn angående försök med s.k. riktad parkering anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till gatu- och fastighets-kontoret för besvarande.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till gatu- och fastighetskontoret för besvarande.

§163 Bordlagt ärende. Situationen vid stadsdelens restauranger - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Diarienummer 623-82/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 8 april 2003, med anledning av skrivelse från Anders Broberg (kd) angående situationen vid stadsdelens krogar, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen från Anders Broberg (kd) besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilda uttalanden
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Folkpartiet anser att det i en modern stad ska finnas ett rikt uteliv med många serveringar och krogar. Villkoren för krögarna i vår stadsdel har försämrats under den nya majoriteten. Det har blivit svårare att få utskänkningstillstånd och att få anlägga uteserveringar.
Det är emellertid viktigt att fortsätta en tydlig och effektiv tillsynsverksamhet i samverkan med andra myndigheter. Snabba och verkningsfulla sanktioner i de fall tillståndsinnehavaren inte följer bestämmelserna är ett viktigt verktyg för att restaurangerna ska kunna bedrivas enligt gällande lagar och förordningar och för allas trivsel. Tyvärr visar inspektionerna att många anmärkningar måste göras exempelvis: brister i ekonomin, brandsäkerheten, ordning/ nykterhet, servering till underåriga med mera.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Villkoren för krögarna i vår stadsdel har försämrats under den nya majoriteten, det har blivit svårare att få utskänkningstillstånd och att få anlägga uteservering, från moderat håll anser vi att detta utarmar staden. Ett definierande inslag i en modern stad är ett rikt uteliv, vi oroas därför över den ton av ökad restriktivitet som förvaltningens svar andas.

§164 Bordlagt ärende. Minnesmärke för att hedra Raoul Wallenberg - svar på medborgarförslag

Diarienummer 341-119/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 23 april 2003, med anledning av ett medborgarförslag om att uppföra ett nytt minnesmärke för att hedra Raoul Wallenberg, återupptogs till behandling.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och moderaterna och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningen tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden tillskriver kommunstyrelsen med krav om att ett nytt värdigt minnesmärke över Raoul Wallenberg tas fram för att ersätta det nuvarande.
  2. Stadsdelsnämnden tillskriver kulturnämnden och erbjuder dem rådgivning om hur rådslag genomförs.
  3. Medborgarförslaget anses besvarat.
  4. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Raoul Wallenberg är en av vårt lands absolut största hjältar och vida internationellt känd. Världen över har han därför hedrats med minnesmärken, hedersmedborgarskap och andra hedersbetygelser. I Stockholm, hans hemstad, har ett torg fått hans namn. På torget har gjorts en abstrakt installation ägnad Raoul Wallenberg, men den associerar på intet sätt till hans person och gärning.

Rådet för bevarande av Stockholms skönhet (skönhetsrådet) är mycket medvetna om alla de kritiska synpunkter som framförts och att många gärna skulle se något mindre abstrakt konstverk som lättare skulle kunna associeras med Raoul Wallenberg och hans gärning.

För att alla stockholmare, alla tillresta besökare och inte minst framtida medborgare som inte har växt upp med situationen under andra världskriget och Raoul Wallenbergs insats, ska få en känsla för Raoul Wallenbergs gärning, måste ett nytt värdigt minnesmärke tas fram och ersätta det nuvarande.

När ett nytt minnesmärke tas fram bör allmänheten involveras genom exempelvis ett rådslag där flera olika förslag finns att välja på. Stadsdelsnämnden bör erbjuda kulturnämnden att bistå dem med rådgivning om hur ett sådant rådslag bör genomföras. Rådslaget bör, likt det om Vasaparken, kunna göras med många olika metoder, allt ifrån Internet till telefon. Genom ett rådslag öppet för allmänheten minimeras också risken för att ett nytt obegripligt minnesmärke tas fram.

§165 Tertialrapport 1 för 2003

Diarienummer 126-361/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 14 maj 2003 med tertialrapport 1, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut godkänns med undantag av det som sägs om avveckling av Verkstan.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Frågan om budgethållningsåtgärder för socialpsykiatrin har av nämnden återremitteras. Frågan kommer därför senare att ånyo behandlas av stadsdelsnämnden.

Av tertialrapporten framgår att äldreomsorgens underskott successivt minskar. Det är glädjande. Fler strukturella beslut behöver dock tas inom detta område för att ekonomin och finansieringen skall bli tryggad så att omsorgen och kvaliteten inom denna verksamhet kan börja förstärkas. Det är också glädjande att konstatera att verksamheten och ekonomin har förstärkts på förskolorna. Flera enheter har redan kunnat minska sina barngrupper.

Oroande är dock att kostnaderna för handikappomsorgen fortsätter att öka så dramatiskt. Det är en företeelse i många stadsdelsnämnder som vi måste ta på stort allvar. Mot bakgrund av den beräknat svårare ekonomiska situationen för stadsdelsnämnderna för år 2004, samt det i ärendet prognosticerade under-skottet, är det angeläget att förvaltningen intensifierar arbetet med att vidta nödvändiga budgethållningsåtgärder.

Särskilt uttalande
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Trots en skattehöjning på 50 öre visar tertialrapporten stora underskott. Den främsta orsaken till detta är en oförmåga att prioritera som blivit synonymt med den nya majoritetens sätt att styra Stockholm. Vi ser med stor oro på utvecklingen de kommande budgetåret – förslaget till budget för 2004 talar för att ännu större nedskärningar i välfärden kan bli nödvändiga om man inte lyckas prioritera bland verksamheterna.

I det ekonomiska läge som stadsdelen Norrmalm befinner sig i måste vi kunna prioritera kommunala kärnverksamheter som vård, skola och omsorg. Från den borgerliga oppositionens sida gör vi det bland annat genom att inte acceptera besparingar/nedskärningar av "Nya Verkstan". Verkstan fyller en oerhört viktig funktion för människor med psykiska funktionshinder, och nedskärningar i den verksamheten skulle i stället göra att kostnader dyker upp på andra ställen i vår budget.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§166 Budgethållningsåtgärder inom socialpsykiatriska enheten

Diarienummer 103-348/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 8 maj 2003, angående budgethållningsåtgärder inom socialpsykiatriska enheten, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade att ärendet skulle återremitteras.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) yrkade att ärendet skulle avgöras idag och att stadsdelsnämnden skulle besluta att inte lägga ner verksamheten vid Nya Verkstan.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Ärendet återremitteras.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Av ärendet framgår att kostnaderna för att driva den socialpsykiatriska verksamheten prognostiserar ett stort underskott. Det är en allvarlig situation. Det framgår också att lokalkostnaderna på Verkstan är stora i förhållande till den verksamhet som bedrivs där idag. Med den tidigare verksamheten på Verkstan, innan den förra borgerliga majoriteten avvecklade i princip hela den öppna delen för barn och vuxna, kunde lokalerna utnyttjas på ett bättre och mer rationellt sätt. De borgerligas nedläggning gjorde att förutsättningarna att använda lokalerna rationellt, till exempel på helger och kvällar, väsentligt försämrades. Detta är en viktig delförklaring till de ekonomiska problem som den socialpsykiatriska verksamheten på Verkstan har idag.

Nämnden anser att ett antal viktiga frågor bör studeras ytterligare innan nämnden kan värdera och ta ställning till de budgethållningsåtgärder som förvaltningen redovisar i detta ärende.

Nämnden behöver en bättre kartläggning och redovisning av målgruppen som berörs av det rörliga teamets nedläggning och av dem som besöker Verkstan. En betydligt bättre redovisning krävs också av alternativen för dessa brukare. En eventuell förändring av verksamheten enligt förslaget kräver att det finns bra konkreta alternativ med hög kvalitet i omsorgen.

Det bör undersökas om det finns ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningar att slå samman den socialpsykiatriska enheten med den sociala enheten.

Förvaltningen bör även undersöka möjligheterna att ordna motsvarande studieverksamhet i lokalerna på Norrtulls sjukhus för en eller flera grupper. Nämnden bör få en redovisning av behovet av annan daglig verksamhet och gärna en jämförelse med hur andra stadsdelar, t.ex. Farsta och Kungsholmen, har löst dessa frågor. Även då undersöka möjligheterna att bättre samutnyttja Verkstan tillsammans med andra stadsdelar.

Formerna för samarbetet med studieförbunden bör ses över. Det gäller cirkelverksamheten liksom möjligheterna att dessa går in i en förhyrning av lokaler i Verkstan. En diskussion bör tas upp med fastighetsägaren för att få en analys av lokalfrågorna och om möjlig kompletterande/alternativ användning av lokalerna. Möjligheterna att tillsammans med landstinget åstadkomma ett ökat samarbete kring användningen av Verkstans lokaler bör prövas.

Med denna inriktning vill nämnden att ärendet återremitteras.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Verksamheten vid Nya Verkstan ska inte läggas ner.

2. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att konsekvensutreda följden av att Stödteamet på Karlbergsvägen avslutas. Först därefter kan ett beslut fattas om stödteamets framtid.

Särskilt uttalande
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

De borgerliga oppositionspartierna har i många år arbetat för att funktionshindrade ska erbjudas och motiveras att delta i lämplig sysselsättning. Nya Verkstan erbjuder psykiskt funktionshindrade sådan verksamhet – utan biståndsbedömning.

För många är sysselsättningen den enda strukturerade verksamheten och den enda kontakten med omvärlden. Att erbjudas sysselsättning i andra lokaler och i nya grupperingar kan innebära alltför stor förändring för dessa sköra människor. Att dessutom behöva behovsprövas via biståndsbedömning skulle bli alltför svårt för många av brukarna.

Det måste beaktas att psykiska funktionshinder väldigt ofta innebär stora blockeringar avseende nya miljöer och kontakt med nya människor, det vill säga man har en stark tendens att hellre isolera sig i bostaden. Många skulle på grund av sitt funktionshinder inte kunna ansöka om ny sysselsättning, med nya ledare i nya grupper och i nya lokaler. Det är fler personer med funktionshinder och inte färre som kommunen / SDN ska hjälpa till en meningsfull daglig sysselsättning (enligt kommunfullmäktiges beslut för 2003-04, se foldern "Vad händer med din skatt?" sid 7).

Att vara isolerad i bostaden innebär alltid en försämring av den psykiska hälsan. Den kortsiktiga besparingen som nu föreslås, skulle mycket snart vändas till större kostnader både för kommunen och landstinget på grund av försämrade tillstånd bland de psykiskt funktionshindrade som nu besöker Nya Verkstan flera gånger per vecka.

§167 Återremitterat ärende. Det framtida äldreboendet på Norrmalm

Diarienummer 530-366/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 2 maj 2003, angående det framtida äldreboendet på Norrmalm, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1.Stadsdelsförvaltningens förslag till det framtida äldreboendet på Norrmalm godkänns.

2. I samband med tertialrapport 1 hemställer stadsdelsnämnden hos kommunstyrelsen om avveckling av Dalagatans servicehus och Riddarsporrens servicehus hus B som särskilda boenden.

3. Nya Hemmet avvecklas som äldreboende och stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att återkomma med genomförandeplan.

4. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Det är mycket angeläget att nogsamt beräkna äldreomsorgens behov av resurser mot bakgrunden av den befolkningsstatistik som redovisats för de närmaste 20 åren. Mot bakgrund av denna framstår den nu föreslagna omstruktureringen av äldrebostäder på Norrmalm, med en minskning av ca 300 bostäder, som riktig.

Man kan dock inte bortse från förvaltningens behov av utveckling av vissa områden inom äldreomsorgen. Exempelvis gäller det korttidsboendet som idag endast har 8 platser totalt. Korttidsboendet är en viktigt resurs, som ger anhöriga avlastning och en möjlighet till en tids vila ifrån sitt tunga uppdrag i hemmet. Anhöriga behöver bättre möjligheter till avlastning för att kunna klara av det tunga arbetet att ta hand om sina närstående.

En annan resurs för att underlätta vardagen är dagverksamheten för vuxna 65 år och äldre. Den måste successivt utvecklas. Även demensomsorgen och den somatiska vården behöver utvecklas om man ser till antalet platser (bostäder). Gruppboende för ålderdomhemsboende bör även den förstärkas då överflyttningar från servicehus boendet kan bli aktuella i omstruktureringen.

I den mån servicehusboendet skall utvecklas till ett boende i lägenheter benämnda "55 +" måste dessa bostäder upplåtas med hyresrätt. Många av dagens pensionärer har ej ekonomiska möjligheter att betala hyror som ej täcks av fullt bostadstillägg.

Det bör noteras att hyresgästerna i servicehusen har förstahandskontrakt och besittningsskydd. Dessa kommer därför kunna bo kvar om inte de själva väljer ett annat alternativ.

Pensionärerna på servicehusen har biståndsbeslut om "särskilda boendet". Någon lagstiftning har ej tillkommit som tillåter att servicehusboendet ej ingår i det "särskilda boendet". De som i dag har en bostad i servicehus har i många fall ett så stort omsorgsbehov att de väl behöver de resurser som det särskilda boendet skall ge. Dessutom spelar här kvarboendeprincipen in. Service och omsorg skall utgå till den som bor kvar i sin servicehuslägenhet enligt tidigare beslut.

Slutligen måste de 50 "tomma lägenheterna" påtalas. Uthyrningen av dessa bostäder borde ha skett successivt under tidigare år. Om detta hade skett så hade budgeten varit bättre. Eventuellt kan här påtalade frågor, som t.ex. korttids-boende, gruppboende av skilda slag, genomföras med dessa lägenheter som resurs.

Särskilt uttalande
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är ett faktum att behovet av äldreboende kommer att minska framöver och att Norrmalms har ett överskott av äldreomsorgsplatser. Vi från oppositionen skulle dock vilja uppmana förvaltningen att se över möjligheten att behålla Dalagatans äldreboende. Dalagatan är idag ett mycket uppskattat och väl fungerande boende. Många av dem som bor på detta boende har precis varit med om en uppslitande process med oro för att tvingas att flytta. Därför skulle vi vilja att förvaltningen såg över möjligheten att fylla Dalagatan med omflyttningar från andra boenden nu när både Riddarsporren och Nya Hemmet skall avvecklas.

§168 Årsrapport 2002 för Norrmalams stadsdelsnämnd - yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 124-390/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 13 maj 2003, med anledning av remiss från revisionskontoret angående årsrapport 2003 för Norrmalms stadsdelsnämnd, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§169 Stadsdelsförnyelse - förslag till riktlinjer. Yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 038-266/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 8 maj 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående stadsdelsförnyelse- förslag till riktlinjer, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Förslaget till riktlinjer för stadsdelsförnyelse uppvisar stora brister när det gäller hur och för vilken typ av projekt som pengarna ska användas. För att riktlinjerna ska kunna utgöra ett bra underlag för det avsedda ändamålet krävs preciseringar på flera punkter. Exempelvis för vilka stadsdelar är medlen avsedda? Så länge detta är oklart blir det mycket svårt att förutse hur stora resurser som kommer att finnas för olika delar av staden, och därmed svårt att förutse konsekvenserna av hela förslaget.

Och till vilken typ av verksamhet är medlen avsedda? Nuvarande förslag till riktlinjer öppnar fältet för i princip allt som inte är stadsdelens ordinarie verksamhet. En så öppen skrivning om syftet med projektet riskerar att skapa falska förhoppningar bland dem som ansöker om stöd, vilket skulle vara mycket olyckligt.

Behovet av satsning på ytterstaden visar att hela miljonprogrammet var feltänkt från början. Arkitekter och stadsplanerare borde sätta sig ner och fundera på vad som gjordes fel och komma med förslag hur deras tidigare misstag ska rättas till. Hur kommer det sig att 22 av de 24 områden regeringen stödjer i sin storstads-satsning är miljonprogramsområden? Jo, antagligen för att de bland annat är extremt likformiga och saknar arbetsplatser.

Sedan får man inte glömma bort att alla stadsdelar har sina problem och utmaningar. Innerstadsdelarna, som varje dag har många besökare, har exempelvis ett stort behov av städning och renhållning för att hålla stadsmiljön snygg och trivsam.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§170 Förslag till detaljplan för del av kvarteret Barnhuset - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 311-285/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 2 maj 2003, med anledning av remiss från stadsbyggnadskontoret angående förslag till detaljplan för del av kvarteret Barnhuset, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.Särskilt uttalande

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi har inget att erinra mot att vindsinredningar görs. Vi vill endast i detta sammanhang påpeka vikten av tillgänglighet för funktionshindrade. Numera verkar det enbart vara fastighetsnära källsortering av sopor som berörs – något som antagligen passar den nya majoriteten. Vi anser också att sopsortering är bra, men för den skull bör inte handikappfrågor försvinna ur sinnevärlden.

§171 SL:s utbudsplan 2004 - yttrande till AB Storstockholms lokaltrafik samt svar på medborgarförslag

Diarienummer 346-288/03, 319-728/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 16 maj 2003, med anledning av remiss från AB Storstockholms lokaltrafik angående SL:s utbudsplan samt inkommet medborgarförslag, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.
  2. Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl (m) anmälde, med instämmande av Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v), ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi vill understryka vikten av att det inrättas en servicebusslinje till Johanneshöjden. Det skulle underlätta livet för många äldre som bor på Väderkvarnen och i området.

Sen vill vi också påpeka att det verkligen är bedrövligt ur miljösynpunkt att etanolbussarna kommer att avvecklas. Här måste staden försöka hjälpa till med att se till att finna andra miljövänliga alternativ.

§172 Bidrag till frivilligorganisationer

Diarienummer 671-248/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 5 maj 2003, angående bidrag till frivilligorganisationer, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och yrkade bifall till det.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) lade fram ett förslag till beslut från moderaterna och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Verksamhetsbidrag beviljas till följande frivilligorganisationer:

    1. PRO - Vasastan 6 000 kr.
    2. PRO - Norrmalm 12 000 kronor.
    3. SPF Gustav Vasa 9 000 kronor.
    4. Röda Korsets Anhörigstöd på Norrmalm 10 000 kronor.
    5. Intresseföreningen för Schizofreni - Centrala Stockholm 7 000 kronor.
    6. Synskadades Riksförbund Stockholms stad - Norra Innerstadskretsen 6 000 kronor.
    7. Frivillig Väntjänst 20 000 kronor.

Ledamoten Ellen Sääf- Bergqvist (s) deltog inte på grund av jäv.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Hälften av de medel som förvaltningen föreslagit till PRO Vasastan och PRO Norrmalm omfördelas till andra sökanden, det vill säga att bevilja 3 000 kronor till PRO Vasastan och 6 000 kr till PRO Norrmalm.
     
  2. I övrigt beslutas i enlighet med tjänsteutlåtandet.

       3.   Stadsdelsnämnden anför därutöver följande: 

Det är vår grundläggande uppfattning att skattepengar inte ska gå till vuxna, friska människors fritidsverksamhet. Däremot vill vi stödja verksamhet som riktar sig till människor med funktionshinder eller äldre som på grund av sin ålder inte klarar av att utföra vardagens nödvändiga sysslor eller blivit bundna till hemmet eller institution. Organisationer som arbetar med detta avlastar också stadsdelsförvaltningen i dess arbete.

PRO Vasastan och Norrmalm bedriver fritidsverksamhet för vuxna men också uppsökande verksamhet bland medlemmar som inte längre kan delta i föreningslivets aktiviteter och är bundna till hemmet eller institution.

SPF Gustav Vasa har ansökt om bidrag för ledsagning till dem som bor på Nya Hemmet och Klockhuset, alltså inte bara till medlemmar. Ledsagarhjälpen är en mycket angelägen uppgift.

Vi anser dessutom att det är skäligt att PRO och SPF beviljas bidrag i samma storleksordning.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:  

1.  De medel som man anslagit till PRO Vasastan på 6 000 kronor och PRO Norrmalm på 12 000 kronor             omfördelas mellan de andra sökande.

2.  Stadsdelsnämnden anför därutöver följande: 

Det är moderaternas grundläggande uppfattning att skattepengar inte ska gå till vuxna friska människors fritidsverksamheter. Däremot vill vi stödja verksamheter som riktar sig till människor med funktionshinder eller äldre som på grund av sin ålder inte klarar av att utföra vardagens nödvändiga sysslor. Organisationer som arbetar med detta avlastar också stadsdelsförvaltningen i dess dagliga arbete.

PRO Norrmalm bedriver enligt tjänsteutlåtandet fritidsverksamhet för vuxna människor vi kan därför inte se någon anledning till att stadsdelsnämnden ska lämna ekonomiskt bidrag till denna verksamhet i dessa ekonomiskt mycket ansträngda tider. Vi noterar också med förvåning att PRO Vasastan och Norrmalm tillsammans föreslås få dubbelt så mycket bidrag som SPF Gustav Vasa trots att SPF har fler medlemmar än de båda PRO föreningarna tillsammans. SPF Gustav Vasa söker också bidrag för att hjälpa äldre som inte klarar att utföra nödvändiga sysslor, SPF:s verksamhet avlastar så som vi ser det, därmed stadsdelens verksamheter arbete. Om det skulle visa sig att PRO Vasastan bedriver en verksamhet som riktar sig till att hjälpa äldre funktionshindrade i deras vardag, och inte endast till medlemmar och medlemsmöten skall de givetvis ha rätt till bidrag. Att dela ut skattebetalarnas pengar till intern föreningsverksamhet är i grunden diskriminerande.

§173 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten

Diarienummer 033-966/02, 324-402/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 12 maj 2003, angående fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

BeslutStadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Två avdelningar förskola inrättas vid Vegagatan 12 fr.o.m. den 1 september 2003.
  2. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att planera för en ny förskola vid Torsgatan.
  3. Skrivelsen från samrådsgruppen vid Kastanjebacken besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.
  4. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsen om stimulansbidrag med 5,8 mnkr enligt bilaga 1.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är glädjande att förvaltningen på detta sätt har prioriterat utbyggnaden av förskoleverksamheten. Genom den prioritering av anslag och resurser som efter valet har skett till förskolan har nu detta möjliggjorts. Detta är också en förutsättning för att successivt kunna minska barngrupperna på förskolorna.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde att särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är väldigt bra om denna lösning kan komma till stånd. Nu måste stadsbyggnadsnämnden ge ett snabbt besked för att inte föräldrar och personal ska känna oro för en eventuell flyttkarusell som kan bli följden om förslaget inte förverkligas.

Stadsbyggnadsnämnden borde för länge sedan ha gett klara och tydliga besked i frågan, allra helst eftersom stadsdelsnämnden i sitt remissvar den 16 maj 2002 skrev: "Nämnden förutsätter att omdaningen av Sabbatsbergsområdet sker så att ersättningslokaler först byggs innan Kastanjebacken rivs".

§174 Avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende

Diarienummer 117-62/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 6 maj 2003, med anledning av rapport med avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden godkänner rapporten.

§175 Tillgången till samlingslokaler för föreningslivet

Diarienummer 678-315/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 5 maj 2003, angående tillgången till samlingslokaler, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Timpriserna vid uthyrning av samlingslokaler inom Norrmalms äldreboenden godkänns enligt bilaga 2.
  2. Timpriserna för "övriga föreningar" fastställs att gälla samma som för pensionärsföreningar och handikappomsorg".
  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Det är viktigt att underlätta för föreningslivet på Norrmalm att hitta mötesplatser till rimliga priser. Därför bör de så kallade "övriga föreningar" få möjlighet att hyra samlingslokaler inom stadsdelförvaltningens äldreomsorg till något lägre priser än vad förvaltningen har föreslagit.

§176 Friskvårdscentrum 70 +. Projektrapport

Diarienummer 048-184/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 9 maj 2003, med anledning av projektrapport angående Friskvårds Centrum 70 +, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Rapporten visar att verksamheten har varit mycket betydelsefull för de äldre som har deltagit i denna. De har fått bättre fysisk hälsa, högre grad av egen-kontroll och ett ökat välbefinnande. Det är synd att landstinget ej är villiga att fortsätta verksamheten så att alla dem med bland annat rehabiliteringsbehov kan fortsätta att nyttja denna verksamhet.

Idag har Norrmalms stadsdelsnämnd tyvärr ej möjlighet att ta över dessa kostnader från landstinget. Mot bakgrund av de positiva erfarenheter som finns från detta projekt är det viktigt att stadsdelsförvaltningen på olika sätt försöker engagera och framhålla alternativa friskvårdsarrangörer, så att ett bra utbud av friskvårdsarrangörer kan erbjudas Norrmalms äldre.

Särskilt uttalande
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Detta tjänsteutlåtande bara bekräftar det vi hela tiden sagt: friskvården var mycket bra, och förbättrade tillståndet för många åldringar – hela 500 personer deltog. Projektet avslutades i februari, vilket är mycket tråkigt då vi faktiskt hade avsatt medel i vår budget för att kunna fortsätta denna viktiga verksamhet. Stadens äldreberedning bör nu se om verksamheten kan finansieras centralt.

§177 Toalett i Tegnérlunden på sommaren - svar på medborgarförslag

Diarienummer 341-254/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 7 maj 2003, med anledning av ett medborgarförslag angående toalett i Tegnérlunden på sommaren, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§178 Alkoholservering i restaurang Vassa Eggen - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-363/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 6 maj 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Vassa Eggen, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 på restaurangens innergård tillstyrks.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter kl. 01.00.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§179 Anmälan av tecknande av ramavtal avseende bemanningstjänster

Diarienummer 125-205/03
Anmäldes att ramavtal tecknats avseende bemanningstjänster vid tillfälliga vakanser inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§180 Anmälan av beslut fattade av stadsdelsdirektören

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattade beslut, angående studieresor till Island, Tallin respektive Paris samt att ramavtal tecknats avseende städning av lokaler, anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§181 Anmälan av beslut fattade av enhetschefen Lars B Strand vid stadsmiljö-och planeringsavdelningen

Av enhetschefen Lars B Strand vid stadsmiljö- och planeringsavdelningen fattade beslut om kassation av mobiltelefoner samt under april och maj månad tillstyrkta ansökningar om serveringstillstånd, anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§182 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 15 maj 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 15 maj 2003 godkänns.

§183 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid sammanträde i lokala pensionärsrådet den 19 maj 2003 förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av protokoll fört vid sammanträde i lokala pensionärsrådet den 19 maj 2003 godkänns.

§184 Anmälan av inkomna handlingar

Följande handlingar anmäldes:

  1. Svar på medborgarförslag angående studentbostäder i Fysikum m.m. Dnr 320-697/02.
  2. Skrivelse från Lennart Svensson m.fl. med önskemål om vatten i plaskdammen vid Sveavägen / Observatorielunden. Dnr 338-353/03.
  3. Skrivelse från Gösta Mittag-Leffler m.fl. med önskemål om stöd från Norrmalms stadsdelsnämnd angående eventuell ändring av detaljplan för del av S:t Eriksplan. Dnr 311-349/03.
  4. Skrivelse från Mats Hulth, VD för Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, angående Stockholms uteserveringar. Dnr 620-426/03.
  5. Skrivelser från enskilda angående planerna på att avveckla verksamheten vid Nya Verkstan. Dnr 515-424/03.
  6. Skrivelse från medarbetare inom socialpsykiatrin angående eventuell nedläggning av Nya Verkstan. Dnr 041-429/03.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§185 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad hade ingen information att lämna.

§188 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § Föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen.