Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2002-04-18

Sammanträde 2002-04-18

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

"Granskning av äldreomsorgen på Norrmalm 2002" Äldreomsorgsinspektör Ulla Johansson.

1 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Stadsdelsdirektörens information

5 Bordlagt ärende med anmälan av JO:s rapport efter inspektion av socialtjänsten på Norrmalm



Handläggare: programsekreterare , 508 09 000

6 Kvalitetsgarantier för Norrmalms verksamheter

Dnr: 008-203/02

Stadsdelsnämnden föreslås fastställa kvalitetsgarantier för 36 enheter och tre avdelningar inom Norrmalms stadsdelsförvaltning. Garantierna är en utfästelse riktade till brukarna om det kvalitativa innehållet i verksamheten. Redovisade kvalitetsgarantier är bedömda och godkända av förvaltningsledningen. Resterande kvalitetsgarantier kommer att presenteras nämnden vid ett senare tillfälle under året.

Handläggare: utvecklingschef Kerstin Ohlsson, 508 09 504

7 Kvalitetsgarantier för Norrmalms verksamheter. Tillägg

Dnr: 008-203/02

Stadsdelsnämnden föreslås fastställa kvalitetsgarantier för Norrmalms gruppbostäder, Katarinahuset och Adolf Fredriks Musikklasser inom Norrmalms stadsdelsförvaltning. Garantin är en utfästelse riktad till brukarna om det kvalitativa innehållet i verksamheten. Redovisade kvalitetsgarantier är bedömda och godkända av förvaltningsledningen.

Handläggare: utvecklingschef Kerstin Ohlsson, 508 09 504

8 Kvartalsrapport 1/2002

Dnr: 126-299/02

UTSÄNDES SEPARAT

Handläggare: utvecklingschef Kerstin Ohlsson, 508 09 504

9 Främjande av elevernas hälsa. Yttrande till kommunstyrelsen över Erik Nilssons (s) motion

Dnr: 430-134/02

Förvaltningen är positiv till de förslag, idéer och åtgärder som befrämjar elevernas
hälsa och skolans arbetsklimat. De frågor och förslag till åtgärder som presenteras
i motionen är intressanta och bör enligt förvaltningens uppfattning hanteras inom ramen av Stockholms skolplan. Det är alltid välkommet med ökade ekonomiska resurser till de enskilda skolenheterna, skolhälsovården och till barn med behov av särskilt stöd. Förvaltningen anser dock att den enskilda skolan utifrån sina behov och förutsättningar skall avgöra hur de tilldelade medlen på bästa sätt används för att hitta formerna och betingelserna som befrämjar elevernas hälsa och kunskapsutveckling. Förvaltningen anser vidare att det är viktigt att staden sammanställer de olika nationella och lokala uppföljningar, utvärderingar och rapporter som redan finns för att fokusera de faktorer som bevisligen befrämjar elevernas hälsa och läroprocesser; detta för att kunna sprida flera goda exempel.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

10 "Gör Vasaparkens lekplats till stadens minnesmonument över Astrid Lindgren. Remissvar till kommunstyrelsen angående skrivelse med bl.a. namnändringsförslag

Dnr: 340-187/02

I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår ordföranden i Norrmalms stadsdelsnämnd att Vasaparkens lekplats görs till ett minnesmonument över Astrid Lindgren.
Stadsdelsförvaltningen föreslår stadsdelsnämnden att tillstyrka förslaget enligt tjänsteutlåtandet.


Handläggare: projektledare Mats Granath, 508 09 016

11 "Psykisk störning, brott och ansvar" , Yttrande över Psykansvarskommitténs betänkande.

Dnr: 515-204/02

I betänkandet behandlas en reformerad reglering av det straffrättsliga ansvaret för psykiskt störda lagöverträdare samt formerna för ingripanden mot dem. Kommittén slår bl.a. fast att staten bör ta ett ökat ekonomiskt ansvar för den rättspsykiatriska vården genom bidrag till sjukvårdshuvudmännen. Enligt förvaltningen måste även kommunernas kostnader uppmärksammas.
OMEDELBAR JUSTERING !

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

12 Ramavtal för lokaler för grundskola, förskoleklass och skolbarnomsorg. Yttrande över stadsledningskontorets förslag

Dnr: 322-211/02

Stadsledningskontoret har förhandlat fram ett ramavtal om hyran för de skollokaler som SISAB hyr ut åt stadsdelsnämnderna. Stadsdelsförvaltningen accepterar avtalet som sådant, men invänder mot den bakomliggande överenskommelsen som innebär kraftigt ökade hyreskostnader för bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd.
OMEDELBAR JUSTERING!

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

13 "Granskningen av äldreomsorgen på Norrmalm 2002". Anmälan av äldreomsorgsinspektörens rapport

Dnr: 530-246/02

Under perioden februari 2001 till januari 2002 har stadens äldreomsorgsinspektörer granskat äldreomsorgen inom Norrmalm. Deras rapport pekar bl.a. på förbättringsbehov inom organisationen i stort, boendemiljön i äldreboenden särskilt vad gäller tillgången på enkelrum samt samverkan med landstinget. I rapporten nämns också ett antal enheter där verksamheten är i stort behov av utveckling.

Stadsdelsförvaltningen delar många av de lämnade åsikterna. Det hade varit förtjänstfullt om brukarnas perspektiv framträtt tydligare i rapporten. När det gäller förvaltningens organisation delar inte förvaltningsledningen äldreomsorgsinspektörens bedömning. Förvaltningen delar dock uppfattningen att det är otillfredsställande att många pensionärer alltjämt delar rum i äldreboendena. Stadsdelsförvaltningen planerar också sedan en tid en utglesning av boendet. En översyn av äldreboendena i Sabbatsbergsområdet pågår med bl.a. syftet att ge alla rätt till eget rum.


Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

14 Förvärv av nybildad bostadsrätt

Dnr: 322-288/02

Stadsdelsförvaltningen föreslår att staden ska förvärva en lägenhet i samband med att fastigheten övertas av en bostadsrättsförening. Stadsdelsnämnden hyr lägenheten som jourlägenhet åt familjeenheten.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

15 Förslag till upphävande av vindsinredningsförbud i kvarteret Degeln. Yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 311-243/02

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till ändring av detaljplanerna för kvarteren Degeln, Loket, Tendern, Pistongen och Orion, som ger fastighetsägarna möjlighet att inreda dess vindar med lägenheter.

Förvaltningen anser att vindsinredningarna kan utföras om de inte innebär arkitektoniska förändringar av husens fasader och siluetter som är negativa för stadsbilden samt att det efter ombyggnationerna fortfarande finns plats för fastighetsnära källsortering.


Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

16 Tilläggsavtal med Samhall AB med anledning av införande av s.k. dagstädning

Dnr: 307-316/02

Servicedag istället för servicenatt kommer att genomföras fr o m den 6 maj 2002 inom den del av västra Vasastan som avgränsas av Sveavägen – Norra Stationsgatan –Klarastrandsleden och Kammakargatan. En del av de större gatorna ingår dock ej.

Barmarksrenhållning och vinterväghållning inklusive sandsopning kommer att ske på dagtid på de aktuella gatorna. För övriga gator gäller nuvarande ordning. De extra kostnaderna beräknas till 1.930 tkr för år 2002.


Handläggare: Avdelningschef Ingrid Widebäck, 508 09 015

17 Dagvattenstrategi för Stockholms stad

Dnr: 361-221/02

Kommunfullmäktige beslöt vid årsskiftet 1997/98 att en gemensam dagvattenstrategi skulle utarbetas för stadens nämnder och bolag. Arbetet med att ta fram förslag till strategi har bedrivits i arbetsgrupper och har letts av en styrgrupp. Ett förslag har nu utarbetats.
Förslaget gäller att dagvattensystemet ska leda bort stadens regnvatten på ett säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt sätt så att invånarnas säkerhet, hälsa och ekonomiska intressen inte hotas. Dagvattnet får heller inte bidra till en försämrad miljö. Olika åtgärder föreslås.


Handläggare: Avdelningschef Ingrid Widebäck, 508 09 015

18 Verksamhetsuppföljning av Nya Verkstan

Dnr: 008-317/02

För närvarande finns en överenskommelse om att socialpsykiatriska enheten inom Norrmalms stadsdelsförvaltning skall svara för verksamheten vid Nya Verkstan
Inför överenskommelsens utgång 2002-10-31 har det genomförts en uppföljning av verksamheten. Förvaltningen föreslår utifrån denna uppföljning att överenskommelsen om intraprenaddrift av verksamheten vid Nya Verkstan avslutas och att den socialpsykiatriska verksamheten där övergår i egen regi. Vidare föreslås att förvaltningen får i uppdrag att återkomma till nämnden i samband med verksamhetsprogrammet för år 2003 med förslag på hur den öppna barn- och ungdomsverksamheten och den öppna åldersintegrerade verksamheten skall bedrivas.


Handläggare: Utvecklingssekreterare Mats Claesson, 508 09 200

19 Yttrande över Solå Ungdomscenters ansökan om att bedriva enskild verksamhet i nya lokaler och utöka platsantalet. Remiss från Länsstyrelsen

Dnr: 510-292/02

Solå Ungdomscenter har ansökt om att få flytta verksamheten till Upplandsgatan 81-83 och att utöka platsantalet. Stadsdelsförvaltningen tillstyrker ansökan.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

20 Svar på anmälan mot rektorn vid Vasa Real

Dnr: 208-155/02

Skolverket har överlämnat en anmälan där kritik riktas mot att rektorn i Vasa Real driver ett israeliskt propagandaprojekt i en klass. Enligt förvaltningsledningen föranleder anmälan ingen åtgärd.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

21 Alkoholservering i restaurang BibLos

Dnr: 621-250/02

Restaurang BibLos, som ligger på Biblioteksgatan 9, har med anledning av omprövning efter prövotid ansökt om ett fortsatt serveringstillstånd inom- och utomhus till klockan 03.00. Förvaltningen föreslår att ansökan skall tillstyrkas.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

22 Alkoholservering i restaurang East

Dnr: 621-212/02

Restaurang East som ligger på Stureplan 13 har ansökt om ett serveringstillstånd till allmänheten inomhus och utomhus till klockan 03.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

23 Färgmarkera alla parkeringsplatser.Svar på medborgarförslag

Dnr: 303-24/02

Förslaget innebär färgmärkning längs sträckstenskanterna av parkeringsutrymmen. Förvaltningen bedömer att det finns invändningar mot förslaget, men föreslår att förslaget överlämnas till gatu- och fastighetsnämnden för bedömning.

Handläggare: nämndsekreterare/samordnare Lars B Strand, 508 09 023

24 Anslagstavla för föreningar på Norrmalms hemsida. Svar på ett medborgarförslag

Dnr: 016-773/01

Medborgarförslaget om en anslagstavla för föreningar på Norrmalms hemsida är intressant. Förvaltningen kommer under pågående verksamhetsår att se över hemsidan och dess funktioner i sin helhet; dvs. vad som behöver utvecklas, förbättras och förändras. I samband med översynen är det också passande att undersöka om det är möjligt att utvidga hemsidans funktioner till att omfatta även en anslagstavla som föreningar kan använda för att informera om sina aktiviteter i stadsdelen.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

25 Förändringar på Norrmalms hemsida och i stadsdelsnämndens protokoll. Svar på medborgarförslag

Dnr: 019-812/01

Leif Stenudd har lämnat ett medborgarförslag om hur man kan öka medborgarnas engagemang i stadsdelens frågor. Förvaltningen kommer att beakta de inkomna synpunkterna och förslagen i samband med den planerade översynen av Norrmalms hemsida och uppföljningen av sina arbets- och handläggningsrutiner. Förvaltningen är angelägen om att informationen på hemsidan är lättåtkomlig. Förvaltningens strävan är att använda ett korrekt, enkelt och tydligt språk i sina tjänsteutlåtanden, skrivelser och protokoll så att alla – oberoende om man insatt i den kommunala organisationen eller inte – skall kunna tillgodogöra sig innehållet och innebörden i de aktuella skrivelserna.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

26 Förbättringar/alternativ till gångtunneln/-bron mellan Rörstrandsgatan och Karlbergs slott. Svar på medborgarförslag

Förvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att bereda tre medborgarförslag. Alla tre är kritiska mot den gångtunnel som utgår från Rörstrandsgatan och slutar i en bro vid Karlbergsslott och föreslår alternativa lösningar. Förvaltningen föreslår att gatu- och fastighetskontoret tar till sig de enklare förslagen och förbättrar tunnelns belysning och miljö i största allmänhet.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

27 Permanent hastighetsbegränsning till 30 km/tim på Karlbergsvägen. Svar på medborgarförslag

Dnr: 346-249/02

Norrmalms stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag om en permanent hastighetssänkning till 30 km/h på Karlbergsvägen mellan S:t Eriksgatan och
Odenplan. Förvaltningen är angelägen om att gatu- och fastighetskontoret ser över om den föreslagna hastighetsbegränsningen kan vara lämplig. Förvaltningen föreslår att medborgarförslaget tillsammans med förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till gatu- och fastighetskontoret för ställningstagande.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

28 Slutrapporter för Agenda 21 projekten "Grönskande levande gårdar" och "Hållbar livsstil i innerstaden"

Dnr: 363-266/02

Handläggare: Agenda 21 samordnare Liselotte van den Tempel, 508 09 245

29 Snedparkering på Barnhusbron. Medborgarförslag

Dnr: 303-89/02

I ett medborgarförslag föreslås att parkeringsplatser ska tillskapas på Barnhusbron. Såvitt stadsdelsförvaltningen kan bedöma förutsätter ett genomförande av förslaget att en körbana eller en cykelbana och gångbana tas bort. Barnhusbron tillhör emellertid Kungsholmens stadsdelsnämnds ansvarsområde och konsekvenserna av förslaget bör bedömas av gatu- och fastighetskontoret.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

30 Överenskommelse om extraordinär förlängning av avtalet om vaktmästeri och posthantering

Dnr: 107-300/02

UTSÄNDES SEPARAT

Handläggare: upphandlare Hans Skogsfors, 508 09 083

31 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationen under 2001 samt första kvartalet 2002

Protokollen finns i en mapp under sammanträdet.

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Barbara Eggiman, 508 09 064

32 Anmälan av beslut från Länsstyrelsen

Dnr: 538-813/01

Länsstyrelsen anser att stadsdelsnämnden bör i sina inriktningsmål för äldreomsorg ange att den som bor i äldreboende ska garanteras en aktiv och meningsfull tillvaro. Gustav Vasahemmet måste på ett aktivt sätt arbeta för att ge de boende möjlighet till regelbunden utevistelse då fastighetens utformning försvårar för dem att klara detta på egen hand.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

33 Anmälan av tillsynsrapport från länsstyrelsen

Dnr: 520-309/02

Länsstyrelsen har besökt Jag-center, vid Regeringsgatan 67 som ett led i sin regelbundna tillsyn. Målgruppen är vuxna utvecklingsstörda. Länsstyrelsen föreslår att en uppföljning och utvärdering av verksamheten genomförs.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

34 Anmälan av tjänstemannabeslut enligt delegation, alkoholserveringstillstånd



Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

35 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

36 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

37 Anmälan av inkomna skrivelser

- Svar på medborgarförslag om väjningsplikt för alla sidogator till Vanadisvägen. Dnr 346-109/02
- Svar på medborgarförslag om parkeringsförbud och snöröjning. Dnr 303-137/02
- Uttalande av Synskadades Riksförbund, Stockholms stad, om heminstruktörer. Dnr 526-308/02
- Revisionsrapport "Att förebygga mobbning och annan kränkande särbehandling". Dnr 445-275/02(bilagan utsändes ej, finns i pärmen för "handlingar för kännedom")
- Skrivelse från anhörig om vården på Gustav Vasahemmet samt förvaltningens svar. Dnr 538-289/02


Handläggare: registrator Riitta Johansson, 508 09 017

38 Anmälan av handlingar för kännedom



Handläggare: registrator Riitta Johansson, 508 09 017

§131 Tema: Granskning av äldreomsorgen på Norrmalm 2002

Äldreomsorgsinspektör Ulla Johansson från stadsledningskontorets äldreberedning, presenterade sin rapport över granskningen av äldreomsorgen på Norrmalm 2001.

Därefter följde en diskussion som både politiker och allmänhet deltog i.

§132 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

Anmäldes att stadsdelsnämndens protokoll fört vid sammanträdet 2002-03-21 blivit justerat 2002-03-27.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) utsågs att jämte ordföranden Håkan Tenelius (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum 2002-04-25.

§137 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 341-342/02

Ett medborgarförslag från Anna Ek om att sätta upp en skylt till Astrid Lindgrens minne på husväggen på Dalagatan och att ha hennes sagovärld som tema för namngivningen i den nya stadsdel som planeras i Norra Stationsområdet.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

§138 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektör Ulf Bergh informerade om att

  • Anne-Sofie Ohlsson kommer att vikariera som stadsdelsdirektör från 2002-05-01 tills ny stadsdelsdirektör tillträder.
  • Yngve Lindström kommer att vikariera som avdelningschef för beställaravdelningen från 2002-05-01.
  • Lars B Strand kommer att vikariera som avdelningschef för avdelningen för strategi och stöd från 2002-05-01.

§139 Kvalitetsgarantier för Norrmalms verksamheter

Diarienummer 008-203/02

Återupptogs till behandling ett vid nämndsammanträdet 2002-03-21 bordlagt ärende med redovisning av kvalitetsgarantier för 36 enheter och tre avdelningar inom Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att stadsdelsnämnden skulle besluta följande:

  1. Kvalitetskriterierna för Adolf Fredrikshuset återremitteras
  2. Övriga redovisade kvalitetskriterier fastställs
  3. Lokala pensionärsrådets synpunkter överlämnas till enheterna för beaktande.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag från den socialdemokratiska gruppen och yrkade bifall till det.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till socialdemokraternas förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Kvalitetskriterierna för Adolf Fredrikshuset återremitteras
  2. Övriga redovisade kvalitetskriterier fastställs
  3. Lokala pensionärsrådets synpunkter överlämnas till enheterna för beaktande.

Reservationer
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat

  1. att i huvudsak godkänna redovisade kvalitetsgarantier
  2. att uppdra till förvaltningen att snarast revidera kvalitetsgarantierna för Norrmalms verksamheter inför år 2003 så att samtliga enheter uppvisar en god ambitionsnivå och jämförbarhet
  3. att därutöver anföra följande:

För många enheter tycker vi att förslagen till kvalitetsgarantier är tillfredsställande.Omfattningen av åtaganden, samt utformningen av dessa, varierar tyvärr dock åtskilligt inom enheter med samma verksamhet. Att ambitionsnivån varierar på detta vis är olyckligt.

Än mer allvarligt är kanske att ambitionsnivån avseende bland annat hygienfrågor och möjlighet till utevistelse är mycket låg i vissa fall inom äldreomsorgen. Exempel finns på åtaganden att: "Du får hjälp att duscha, om du önskar det, minst var 7-10:e dag. Även formuleringar "att prioritera utevistelse" istället för att beskriva omfattningen av ett sådant åtagande, är ej tillfredsställande. Det borde finnas åtagande om att de äldre regelbundet får gå ut till parker, affärer, etc.

Vi har tidigare kritiserat den borgerliga majoritetens beslut om att: "Vid beslut om äldreboende med heldygnsomsorg ge den äldre personen ett erbjudande om plats", vilken nu finns med som åtagande. Det är orimligt att endast få ett erbjudande. Det kan finnas en rad personliga skäl till att platsen inte passar just då. Vi anser att man åtminstone skall få två erbjudanden.

Andra exempel är att "Vi åtar oss att servera dryck och mellanmål om ni så önskar efter verksamhetens möjligheter" och att "Vi tillämpar fria besökstider efter verksamhetens möjligheter". Vi frågar oss naturligtvis vad som händer om verksamheten saknar dessa möjligheter?

Åtagande om samarbete med frivilligorganisationer som Röda korset, PRO, Kyrkan, m.fl hade också varit till stor fördel för de äldre på Norrmalm.

Inom förskolan vore det också bra om omfattningen av utevistelse tydligare kunde redogöras samt att till exempel frågan om frukost till de barn som så önskar, fanns med som ett ytterligare åtagande.

De svagheter vi finner i dessa åtagande har naturligtvis ett klart samband med de bristfälliga resurser som den borgerliga majoriteten i stadshuset har beslutat om. Detta faktum har gjort att alltför låga ambitioner i dessa åtaganden blivit formulerade. Denna bild bekräftas också i ärendena till dagens nämnd både av äldreomsorgsinspektörens rapport och av beslutet i länsstyrelsen, i ärende 31, om att de boende på Gustav Vasahemmet måste få möjlighet till utevistelse.

Vi tycker slutligen också att det vore lämpligt att brukarna hade haft möjlighet att medverka i processen vid framtagandet av dessa kvalitetsgarantier.

Reservation anmäldes även av ledamoten Åke Askensten (mp) till förmån för förvaltningens förslag.

§140 Kvalitetsgarantier för Norrmalms verksamheter. Tillägg

Diarienummer 008-203/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-08 med redovisning av kvalitetsgarantier för tre enheter inom Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag från den socialdemokratiska gruppen och yrkade bifall till det.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till socialdemokraternas förslag.
Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden fastställer redovisade kvalitetsgarantier.

Reservation
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat

  1. att i huvudsak godkänna redovisade kvalitetsgarantier
  2. att uppdra till förvaltningen att snarast revidera kvalitetsgarantierna för Norrmalms verksamheter inför år 2003 så att samtliga enheter uppvisar en god ambitionsnivå och jämförbarhet
  3. att därutöver anföra följande:

För många enheter tycker vi att förslagen till kvalitetsgarantier är tillfredsställande. Omfattningen av åtaganden, samt utformningen av dessa, varierar tyvärr dock åtskilligt inom enheter med samma verksamhet. Att ambitionsnivån varierar på detta vis är olyckligt.

Än mer allvarligt är kanske att ambitionsnivån avseende bland annat hygienfrågor och möjlighet till utevistelse är mycket låg i vissa fall inom äldreomsorgen. Exempel finns på åtaganden att: "Du får hjälp att duscha, om du önskar det, minst var 7-10:e dag. Även

formuleringar "att prioritera utevistelse" istället för att beskriva omfattningen av ett sådant åtagande, är ej tillfredsställande. Det borde finnas åtagande om att de äldre regelbundet får gå ut till parker, affärer, etc.

Vi har tidigare kritiserat den borgerliga majoritetens beslut om att: "Vid beslut om äldreboende med heldygnsomsorg ge den äldre personen ett erbjudande om plats", vilken nu finns med som åtagande. Det är orimligt att endast få ett erbjudande. Det kan finnas en rad personliga skäl till att platsen inte passar just då. Vi anser att man åtminstone skall få två erbjudanden.

Andra exempel är att "Vi åtar oss att servera dryck och mellanmål om ni så önskar efter verksamhetens möjligheter" och att "Vi tillämpar fria besökstider efter verksamhetens möjligheter". Vi frågar oss naturligtvis vad som händer om verksamheten saknar dessa möjligheter?

Åtagande om samarbete med frivilligorganisationer som Röda korset, PRO, Kyrkan, m.fl hade också varit till stor fördel för de äldre på Norrmalm.

Inom förskolan vore det också bra om omfattningen av utevistelse tydligare kunde redogöras samt att till exempel frågan om frukost till de barn som så önskar, fanns med som ett ytterligare åtagande.

De svagheter vi finner i dessa åtagande har naturligtvis ett klart samband med de bristfälliga resurser som den borgerliga majoriteten i stadshuset har beslutat om. Detta faktum har gjort att alltför låga ambitioner i dessa åtaganden blivit formulerade. Denna bild bekräftas också i ärendena till dagens nämnd både av äldreomsorgsinspektörens rapport och av beslutet i länsstyrelsen, i ärende 31, om att de boende på Gustav Vasahemmet måste få möjlighet till utevistelse.

Vi tycker slutligen också att det vore lämpligt att brukarna hade haft möjlighet att medverka i processen vid framtagandet av dessa kvalitetsgarantier.

§141 Kvartalsrapport 1/2002

Diarienummer 126-299/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-12 med redovisning av medelsförbrukningen under första kvartalet år 2002 m.m.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) lade fram ett förslag till beslut från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet samt yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att stadsdelsnämnden skulle besluta följande

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag bifalles
  2. Stadsdelsnämnden uppdrar åt stadsdelsförvaltningen att lämna ett förslag till svar på Jan Valeskogs (s) skrivelse (dnr 125-268/02).

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Under förutsättning av erforderliga beslut i kommunfullmäktige godkänner stadsdelsnämnden förvaltningens förslag till omfördelning av medel mellan verksamhetsområdena
  2. Stadsdelsnämnden godkänner kvartalsrapport 1/2002
  3. Gustav Vasahemmet avvecklas som resultatenhet
  4. Stadsdelsnämnden godkänner omslutningsförändringar enligt förvaltningens förslag
  5. Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om budgetjusteringar enligt förvaltningens förslag
  6. Stadsdelsnämnden godkänner nya ersättningsnivåer inom handikappomsorgen
  7. Nämnden uttalar följande:

Det prognostiserade underskottet inom äldreomsorgen är allvarligt. Det är fortfarande fullt möjligt att det sjunkande antalet äldre som USK förutsagt visar sig i form av minskade kostnader först senare under året. Men vi kan inte utesluta att USK hamnat fel i sin bedömning, och att därmed fördelningsnycklarna är fel utformade. Detta måste kommunstyrelsen snarast undersöka.

Det är glädjande att se att enheter som tidigare haft stora ekonomiska problem men där förvaltningen gjort särskilda insatser nu är på rätt väg. Det gäller framför allt Riddarsporrens servicehus.

Norrmalms arbete för att minska socialbidragsberoendet torde vara det mest framgångsrika i Stockholm, kanske rent av bäst i Sverige. Redan förra året var minskningen rekordartad, och enligt prognosen har förvaltningen minskat kostnaden med ytterligare 5,5 miljoner kronor i år. Det framgångsrika arbetet 2001 fick dock stadshusets budgetkonstruktörer att dra den felaktiga slutsatsen att anslaget kunde minskas i motsvarande grad även 2002. Nämnden utgår ifrån att kommunfullmäktige snarast rättar till denna felbudgetering och samtidigt uppmärksammar de enastående insatser som görs för att avskaffa socialbidragsberoendet på Norrmalm.

Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att lämna ett förslag till svar på Jan Valeskogs skrivelse.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Läget för äldreomsorgen inom Norrmalms stadsdelsnämnd är mycket allvarligt. Dels verksamhetsmässigt inom flera enheter på grund av bristande resurser, men också återigen ekonomiskt. Underskottet för äldreomsorgen beräknas i kvartalsrapporten till över 18 mkr. Den borgerliga majoriteten i kommun och stadsdelsnämnd har inte klarat av uppgiften att tillföra de resurser som krävs för att driva denna verksamhet. Vi ser med oro på fortsatta nedskärningar inom äldreomsorgen, vilket främst kommer att drabba de äldre i stadsdelen och även deras anhöriga.

Vad avser konkurrensutsättningen av socialpsykiatrin är det positivt att denna efter skrivelse från socialdemokraterna nu inte längre föreslås omfattas av konkurrensutsättningsplanen. Vi utgår från att de borgerliga följer förvaltningens rekommendationer i denna fråga.

§142 Firmatecknare för Norrmalms stadsdelsnämnd

Diarienummer 106-343/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande med förslag till ny firmatecknare för Norrmalms stadsdelsnämnd från 2002-05-01.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden utser Anne-Sofie Ohlsson till firmatecknare från 2002-05-01.

§143 Främjande av elevernas hälsa. Yttrande till kommunstyrelsen över Erik N...

Diarienummer 430-134/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande med förslag till yttrande över en i kommunfullmäktige väckt motion av Erik Nilsson (s).

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt yttrande till kommunstyrelsen.

§144 Gör Vasaparkens lekplats till minnesmonument över Astrid Lindgren

Diarienummer 340-187/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-26 med förslag till yttrande över Ordföranden Håkan Tenelius (fp) skrivelse till kommunstyrelsen med förslag att göra Vasaparkens lekpark till stadens minnesmonument över Astrid Lindgren.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) lade fram ett förslag till beslut från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet samt yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Norrmalms stadsdelsnämnd tillstyrker förslaget att göra Vasaparkens lekplats till stadens minnesmonument över Astrid Lindgren och överlämnar tjänsteutlåtandet som remissvar till kommunstyrelsen.
  2. Nämnden uttalar därutöver följande:
    Astrid Lindgrens lekplats blir ett utmärkt inslag i den nya, upprustade Vasapark som nu kommer att skapas.

Nämnden noterar att också Stadsbyggnadsnämnden uttalat sitt helhjärtade stöd för förslaget om en ny lekplats som ett minnesmärke över Astrid Lindgren. Samtidigt beslutade stadsbyggnadsnämnden att frågan om namnbyte på Dalagatan skall avgöras efter ett samråd med de boende och verksamma längs gatan. Samrådet skall genomföras av stadsbyggnadskontoret tillsammans med vår stadsdelsförvaltning. Här är det särskilt viktigt att lyssna på dem som bedriver verksamhet längs gatan. Ett adressbyte som i teorin känns motiverat kan i praktiken bli mycket kostsamt för en småföretagare. Vi förutsätter att nämnden ges möjlighet att yttra sig över samrådsresultatet innan stadsbyggnadsnämnden fattar beslut. Samrådet bör för vår del hanteras av demokrati- och valfrihetsberedningen.

Reservation
Reservation anmäldes av Jan Valeskog (s), Åke Askensten (mp) och Hans Enroth (v).

§145 Psykisk störning, brott och ansvar" , Yttrande över Psykansvarskommitt...

Diarienummer 515-204/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-08 med förslag till yttrande till kommunstyrelsen över Psykansvarskommitténs betänkande (2002:3) "Psykisk störning, brott och ansvar".

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

§146 Ramavtal för lokaler för grundskola, förskoleklass och skolbarnomsorg. ...

Diarienummer 322-211/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-04 med förslag till yttrande till kommunstyrelsen över stadsledningskontorets förslag till ramavtal om hyran för de skollokaler som Skolfastigheter i Stockholm AB hyr ut till stadsdelsnämnderna.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden besvarar remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§147 Granskningen av äldreomsorgen på Norrmalm 2002". Anmälan av äldreomso...

Diarienummer 530-246/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-09 med anmälan av äldreomsorgsinspektörens rapport över granskningen av äldreomsorgen 2002 avseende Norrmalms stadsdelsnämnd.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden bordlägger ärendet.

§148 Förvärv av nybildad bostadsrätt

Diarienummer 322-288/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-28 med förslag att staden ska förvärva den bostadsrätt som stadsdelsnämnden i dag förhyr som jourlägenhet.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen att staden förvärvar den bostadsrätt som nämnden idag förhyr som jourlägenhet.

§149 Förslag till upphävande av vindsinredningsförbud i kvarteret Degeln. Yt...

Diarienummer 311-243/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-08 med förslag till yttrande över ett av stadsbyggnadskontoret upprättat förslag till ändring av detaljplanerna för kvarteren Degeln, Loket, Tendern, Pistongen och Orion.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande av den 8 april 2002.

§150 Tilläggsavtal med Samhall AB med anledning av införande av s.k. dagstäd...

Diarienummer 307-316/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-05 med förslag till tilläggsavtal med Samhall AB om övergång till barmarksrenhållning och vinterväghållning på dagtid.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade avslag på förvaltningens förslag.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:


Stadsdelsdirektören får i uppdrag att teckna tilläggsavtal med Samhall AB om övergång till barmarksrenhållning och vinterväghållning på dagtid inom det specificerade försöksområdet fr o m maj t o m avtalsperiodens slut. Extra kostnad för maj-december 2002 är beräknat till 1 903 tkr exklusive moms samt för perioden januari-september 2003 beräknat till 2 420 tkr plus index exklusive moms.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Jag anser att Norrmalms stadsdelsnämnd borde ha beslutat att avslå förslaget.

Dagstädning innebär ökade miljöproblem genom att många bilister kommer att ta bilarna till arbetet när de inte får behålla sina platser under dagen. Nattstädning innebär däremot att alla flyttar bilarna till andra närbelägna platser och låter dem stå där.

Vidare innebär dagstädningen ökade kostnader med nära 2 miljoner kr/år.

Särskilt uttalande
Ledamöterna för Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet anmälde följande särskilda uttalande:

Det är utmärkt att dagstädningen äntligen blir verklighet. Det är en framgång för stadsdelsnämnden, men framför allt för norrmalmsborna som nu får lättare att parkera sina bilar.

§151 Dagvattenstrategi för Stockholms stad

Diarienummer 361-221/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-04 angående dagvattenstrategi för Stockholms stad.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Förslag till dagvattenstrategi godkänns med redovisad reservation vad gäller ansvar för brunnsrensning. Nämnden hemställer att kommunfullmäktige antar densamma.

2. Förvaltningen får, under förutsättning av kommunfullmäktiges antagande av dagvattenstrategin, i uppdrag att genomföra sina delar av denna.

§152 Verksamhetsuppföljning av Nya Verkstan

Diarienummer 008-317/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-05 med redovisning av en genomförd verksamhetsuppföljning vid Nya Verkstan.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner den redovisade verksamhetsuppföljningen.
  2. Stadsdelsnämnden avslutar överenskommelse om intraprenaddrift av Nya Verkstan då överenskommelsen går ut och att verksamheten därmed övergår i egen regi från och med 2002-11-01.

Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att återkomma till nämnden med förslag på hur den öppna barn- och ungdomsverksamheten och den öppna åldersintegrerade skall bedrivas.

§153 Yttrande över Solå Ungdomscenters ansökan om att bedriva enskild verks...

Diarienummer 510-292/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-08 med förslag till yttrande till länsstyrelsen över en ansökan från Solå Ungdomscenter att få bedriva verksamhet i nya lokaler och att utöka platsantalet.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden tillstyrker ansökan.

§154 Svar på anmälan mot rektorn vid Vasa Real

Diarienummer 208-155/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-26 med anledning av en anmälan där kritik riktas mot att rektorn vid Vasa Real driver ett israeliskt propagandaprojekt i en klass.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden lämnar anmälan utan åtgärd.

Särskilda uttalanden
Särskilt uttalande anmäldes av ledamoten Hans Enroth (v) av följande lydelse:

Det är helt klart att materialet till projektet från anmälaren innehåller syfte bl.a. att stödja staten Israel. Att i nuvarande situation i konflikten Palestina-Israel driva projekt av detta slag är enligt vår uppfattning dålig timing. Vill man beskriva nazisternas illdåd under andra världskriget kan man istället göra det utifrån ett antinazistiskt perspektiv utan att samtidigt stödja staten Israel. Någon åtgärd mot rektor anser vi dock inte nödvändig.

Särskilt uttalande anmäldes även av ordföranden Håkan Tenelius (fp) samt ledamöterna Gunnar Ragnå (m), Thomas Fürth (sp) och Anders Broberg (kd) av följande lydelse:

Vi anser att det är beklagligt att projektet inte genomfördes enligt skolans planer. Undervisningen om förintelsen är mycket viktig och försök att hitta nya former för detta måste uppmuntras. Vi anser också att skolor och lärare måste ha full frihet att utforma och förnya undervisningen så länge som läroplanen följs. Vi vill också uppmuntra skolorna att fortsätta att etablera kontakter mellan de egna eleverna och elever i andra länder.

Ersättaryttrande
Suppleanten Mehdi Oguzsoy (v) anmälde att han stöder Hans Enroths (v) särskilda uttalande.

§155 Alkoholservering i restaurang BibLos

Diarienummer 621-250/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-19 med förslag till yttrande över en ansökan från Camartin AB om serveringstillstånd inom- och utomhus till kl. 03.00 i restaurang Biblos på Biblioteksgatan 9.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om serveringstillstånd inom- och utomhus till klockan 03.00 tillstyrks.

§156 Alkoholservering i restaurang East

Diarienummer 621-212/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-13 med förslag till yttrande över en ansökan från kommanditbolaget Stengrunden 1254 uät East 3 om serveringstillstånd inom- och utomhus till kl. 03.00 i restaurang East, Stureplan 13.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Ansökan om serveringstillstånd inomhus och utomhus till klockan 03.00 tillstyrks.

§157 Färgmarkera alla parkeringsplatser.Svar på medborgarförslag

Diarienummer 303-24/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-18 med anledning av ett medborgarförslag från Judith Biró angående färgmärkning längs sträckstenskanterna av parkeringsutrymmen.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.
Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till Åke Askenstens (mp) yrkande.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden överlämnar medborgarförslaget till gatu-och fastighetsnämnden.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) och vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag anser att Norrmalms stadsdelsnämnd borde ha beslutat att inte ställa sig bakom förslaget om att färgmarkera alla parkeringsplatser.

Dels skulle det innebära en överdriven färgläggning av staden, dels kommer det att kosta en hel del pengar, inte minst när färg ska tas bort vid ändrade parkeringsförhållanden. Däremot är det önskvärt att gatu- och fastighetskontoret snarast återupptar det tidigare målandet av gula "prickar" som visar var 10-metersgränsen från gathörn och övergångsställen går. En sådan åtgärd minskar risken för trafikfarlig parkering och tillhörande bortforsling.

§158 Anslagstavla för föreningar på Norrmalms hemsida. Svar på ett medborgar...

Diarienummer 016-773/01

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-20 med anledning av ett medborgarförslag från Torbjörn Sundblad angående en anslagstavla för föreningar på Norrmalms hemsida.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden besvarar medborgarförslaget med förvaltningens tjänsteutlåtande.

§159 Förändringar på Norrmalms hemsida och i stadsdelsnämndens protokoll. Sv...

Diarienummer 019-812/01

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-26 med anledning av ett medborgarförslag från Leif Stenudd om förändringar på Norrmalms hemsida och i stadsdelsnämndens protokoll i syfte att öka medborgarnas engagemang i stadsdelens frågor.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden besvarar medborgarförslaget med förvaltningens tjänsteutlåtande.

§160 Förbättringar/alternativ till gångtunneln/-bron mellan Rörstrandsgatan ...

Diarienummer 303-272/00, 341-260/01, 341-231/01

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-18 med anledning av tre medborgarförslag om förbättringar eller alternativ till den gångtunnel som utgår från Rörstrandsgatan och slutar i en bro vid Karlbergs slott.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden besvarar medborgarförslagen med förvaltningens tjänsteutlåtande av den 18 mars 2002.
  2. Stadsdelsnämnden överlämnar tjänsteutlåtandet till gatu- och fastighetsnämnden.

§161 Permanent hastighetsbegränsning till 30 km/tim på Karlbergsvägen. Svar ...

Diarienummer 346-249/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-26 med anledning av ett medborgarförslag från Maria Madison om permanent hastighetsbegränsning till 30 km/tim på Karlbergsvägen mellan St. Eriksgatan och Odenplan.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.
Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden besvarar medborgarförslaget med förvaltningens tjänsteutlåtande
  2. Stadsdelsnämnden lämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till gatu- och fastighetsnämnden för ställningstagande

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag anser att Norrmalms stadsdelsnämnd borde ha beslutat att tillstyrka medborgarförslaget.

30 km i timmen bör vara högsta tillåtna hastighet på Karlbergsvägen liksom på övriga gator i innerstan.

Särskilt uttalande
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

I barnchecklistan uppger förvaltningen att tjänsteutlåtandet – som inte innebär ett stöd för medborgarförslaget – att förvaltningens beslut innebär att "barn och ungdomars bästa sätts i första rummet". Det finns många barn i området och för dessa innebär de höga hastigheterna ökade risker. Om förvaltningen föreslagit hastighetsbegränsning till 30 km i timmen hade ikryssningen varit korrekt.

§162 Slutrapporter för Agenda 21 projekten "Grönskande levande gårdar" och "...

Diarienummer 363- 266/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-28 med anmälan av slutrapporter för två projekt som stadsdelsförvaltningen varit engagerad i nämligen "Grönskande levande gårdar" och "Hållbar livsstil i innerstaden".

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden lägger rapporterna och denna anmälan till handlingarna.

§163 Snedparkering på Barnhusbron. Medborgarförslag

Diarienummer 303-89/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-28 med anledning av ett medborgarförslag om parkeringsplatser på Barnhusbron.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) lade fram ett förslag till beslut från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet och yrkade bifall till det.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkande bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden överlämnar medborgsförslaget till gatu- och fastighetsnämnden
  2. Stadsdelsnämnden uttalar följande:

    Barnhusbron dimensionerades för att ingå i den tänkta Rådmansleden genom Stockholm, en trafikled som för alltid försvunnit från stadens planering. I dag behövs inte hela bredden för den ringa mängd trafik som passerar över bron. Nämnden ställer sig bakom medborgarförslaget även om bron inte tillhör vårt område. Parkering där skulle ändå vara bra för dem som bor på vår sida om bron. Eftersom parkeringen skulle komma bilisterna till del bör en av de tre körbanorna användas.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde reservation till förmån för stadsdelsförvaltningens förslag.

§164 Överenskommelse om extraordinär förlängning av avtalet om vaktmästeri o...

Diarienummer 107-300/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-04-04 med förslag till förlängning av ett avtal med Manpower Outsourcing om vaktmästeri och posthantering.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Den föreslagna extraordinära förlängningen av avtalet med Manpower Outsourcing om 10 månader t o m 2003-08-31 godkänns.
  2. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att återkomma med förslag till förfrågningsunderlag beträffande upphandling av vaktmästeri, posthantering, reception och televäxel.

    ___________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§165 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationen unde...

Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds bygglovs- och markupplåtelsedelegations sammanträden 2001-10-23, 2001-11-06, 2001-12-04, 2002-01-15, 2002-01-29, 2002-02-12, 2002-02-26 och 2002-03-12 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att protokollen skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Protokollen från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden 2001-10-23, 2001-11-06, 2001-12-04, 2002-01-15, 2002-01-29, 2002-02-12 och 2002-02-26 läggs till handlingarna.

§166 Anmälan av beslut från Länsstyrelsen

Diarienummer 538-813/01

Länsstyrelsens beslut med anledning av anmälan mot Gustav Vasahemmet från en anhörig anmäldes.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att beslutet skulle läggas till handlingarna.
Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Länsstyrelsebeslutet läggs till handlingarna.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Norrmalms stadsdelsnämnd borde ha beslutat att uttala att nämnden ser positivt på länsstyrelsens beslut. Nämnden borde också ha beslutat att man på Gustav Vasahemmet liksom i övriga äldreboenden ska ha rätt till utevistelse minst en gång per vecka. Detta som en första åtgärd för att förbättra för de boende.

§167 Anmälan av tillsynsrapport från länsstyrelsen

Diarienummer 520-309/02

Länsstyrelsens tillsynsrapport från Jag-center, Regeringsgatan 67 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att rapporten skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Rapporten läggs till handlingarna.

§168 Anmälan av tjänstemannabeslut enligt delegation, alkoholserveringstills...

Av nämndsekreteraren under mars månad 2002 tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd anmäldes (bilaga § 168).

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att anmälan skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Anmälan läggs till handlingarna.

§169 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid Norrmalms handikappråds sammanträde den 7 mars 2002 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Protokollet läggs till handlingarna.

§170 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid sammanträde 2002-04-15 med Norrmalms lokala pensionärsråd anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Protokollet läggs till handlingarna.

§171 Anmälan av inkomna skrivelser

Följande inkomna skrivelser anmäldes:

  1. Svar på medborgarförslag om väjningsplikt för alla sidogator till Vanadisvägen. Dnr 346-109/02
  2. Svar på medborgarförslag om parkeringsförbud och snöröjning. Dnr 303-137/02
  3. Uttalande av Synskadades Riksförbund, Stockholms stad, om heminstruktörer. Dnr 526-308/02
  4. Revisionsrapport "Att förebygga mobbning och annan kränkande behandling". Dnr 445-275/02
  5. Skrivelse från anhörig om vården på Gustav Vasahemmet samt förvaltningens svar. Dnr 538-289/02

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att skrivelserna skulle läggas till handlingarna.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett förslag till nämnduttalande och yrkade bifall till det.

Propositionsordning
Ordföranden ställde först sitt eget yrkande att skrivelserna skulle läggas till handlingarna under proposition och fann ja propositionen med övervägande ja besvarad.

Ordföranden ställde därefter Åke Askenstens (mp) yrkande mot avslag och fann avslags-propositionen med övervägande ja besvarad.

Beslut
Stadsdelsnämnden hade alltså beslutat i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Skrivelserna läggs till handlingarna.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Med anledning av skrivelse från anhörig om vården på Gustav Vasahemmet borde Norrmalms stadsdelsnämnd ha beslutat att alla ska ha rätt till utevistelse minst en gång per vecka. Detta ska ses som en första åtgärd för att förbättra för de boende.

Särskilt uttalande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) och vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Nämnden har redan givit förvaltningen i uppdrag att redovisa hur möjligheterna till utevistelser för de boende kan ökas på bland annat Gustav Vasahemmet.

§172 Anmälan av handlingar för kännedom

Inkomna handlingar anmäldes enligt förteckning (bilaga § 172).

§173 Övriga frågor

  • En skrivelse från Anders Broberg (kd) med instämmande av (m), (fp) och (sp) om utvärdering av hur maxtaxan har påverkat förskolan i Norrmalm anmäldes,

dnr: 419-370/02.

Beslut
Stadsdelsnämnden överlämnar skrivelsen till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från Jan Valeskog (s) om betygsresultaten på Norrmalms skolor anmäldes, dnr: 420-369/02.

Beslut
Stadsdelsnämnden överlämnar skrivelsen till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§174 Upphandling av kost till tre äldreboenden

DNR: 125-301/02
Sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § SekrL.

§175 Yttrande till Stockholms Tingsrätt i adoptionsärende

Sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § SekrL