Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2004-04-22

Sammanträde 2004-04-22

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Vasaparkens upprustning

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

4 Bordlagt ärende. Samråd med boende om Vanadisbadets framtid - svar på skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s) och ersättaren Håkan Olander (s)

Dnr: 304-100/2004

Jan Valeskog (s) och Håkan Olander (s), ordförande resp. ersättare i Norrmalms stadsdelsnämnd har inkommit med en skrivelse till nämnden om samråd med boende på Norrmalm angående Vanadisbadets framtid. De önskar få det aktuella läget belyst vad gäller utbyggnadsplaner och avtal och vill även få förslag till samrådsförfarande.

Både badet och vandrarhemsanläggningen i Vanadislunden drivs i privat regi och hyrs av Vanadis Hotell & Bad AB. Nuvarande kontrakt gäller fram till den 31 december 2012. Stadsdelsförvaltningen är positiv till ett samrådsförfarande men bedömer att detta bäst fyller sitt syfte om det genomförs vid en tidpunkt som ligger närmare kontraktstidens slut eller i samband med att nuvarande kontrakt eventuellt sägs upp tidigare.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

5 Bordlagt ärende. Öppen förskola på Norrmalm - svar på medborgarförslag

Dnr: 400-43/2004

Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag att bereda ett medborgarförslag om att starta en öppen förskola på Norrmalm. Förslagsställaren föreslår även att boende på Norrmalm ska kunna besöka Kungsholmens och Östermalms öppna förskolor till dess att en likvärdig verksamhet kommit i gång på Norrmalm.

Stadsdelsförvaltningen anser att den befintliga verksamheten Träffplatsen för hemmavarande föräldrar och barn tillsammans med stadsdelens två parklekar är ett bra alternativ till en öppen förskola. Stadsdelsförvaltningen anser det inte vara prioriterat att starta en öppen förskola i likhet med den på Östermalm och Kungsholmen.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

6 Ny resursfördelningsmodell för ekonomiskt bistånd - yttrande till kommunstyrelsen, MBL-upplaga

Dnr: 502-192/2004

Kommunstyrelsen tog 2002 initiativ till en översyn av resursfördelningsmodellen för ekonomiskt bistånd. Utrednings- och statistikkontoret har nu på uppdrag av stads-ledningskontoret utarbetat ett förslag till ny modell för fördelning av resurser. Utgångspunkten för arbetet har varit att ta fram en modell som speglar behovet av ekonomiskt bistånd i de olika stadsdelarna och ger en så rättvis fördelning som möjligt.

Förvaltningen har inget att invända mot förslaget och delar uppfattningen att nuvarande resursfördelningssystem inte är rättvisande och inte heller ger tillräckliga incitament för att arbeta för ett minskat bidragsberoende.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

7 Fördelning av medel för stadsdelsnämndernas stadsmiljöverksamhet - yttrande till kommunstyrelsen, MBL-upplaga

Dnr: 300-189/2004

Ett förslag till ny modell för fördelning av medel till stadsdelsnämndernas stadsmiljöverksamhet har framtagits. I detta remissyttrande föreslås att stadsdelnämnden tillstyrker den nya modellen men att särskild hänsyn tas till förhållandena i Cityområdet samt att möjligheter bör undersökas att kunna fondera medel för snöbortforsling.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: upphandlare hans Skogsfors , 508 09 083

8 Nytt resursfördelningssystem inom äldreomsorgen - yttrande till kommunstyrelsen, MBL-upplaga

Dnr: 504-190/2004

Kommunstyrelsen har begärt yttrande bl.a. från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av de förändringar av resursfördelningssystemet inom äldreomsorgen i budget 2005 som finansavdelningen föreslår.

Förslaget innebär en justering av den generella fördelningsnyckeln på så sätt att antalet ålders- och inkomstklasser utökas samt att variabeln kön utgår. Vidare ska personer med hemvårdsbidrag ingå i underlaget för att beräkna omsorgstagandet och dess omfattning.

Förvaltningen delar uppfattningen att de föreslagna ändringarna i resursfördelnings-systemet kan leda till ett tydligare sätt att fördela resurserna med hänsyn till behoven hos de äldre
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: personalsekreterare Lena Thomsgård , 508 09 032

9 Nytt resursfördelningssystem för förskola, grundskola, barn med behov av särskilt stöd samt verksamhet för barn och ungdom - yttrande till kommunstyrelsen, MBL-upplaga

Dnr: 499-179/2004

Kommunstyrelsen fick 2003 i uppdrag att göra en översyn av det s.k. resursfördelnings-systemet för förskola och grundskola. Översynen föranleddes av att man konstaterat att det råder betydande skillnader i förutsättningar och skolresultat mellan barn i olika delar av staden. Översynen har resulterat i ett förslag till nytt resursfördelningssystem som föreslås träda i kraft 2005. För Norrmalms stadsdelsnämnd innebär förslaget kraftigt minskade resurser framför allt vad gäller grundskoleverksamheten.

Förvaltningen har inget att invända mot att man genom ändringar i resursfördelnings-systemet söker förbättra villkoren för de barn och ungdomar som växer upp i familjer med socioekonomiskt mera knappa resurser. Enligt förvaltningens uppfattning har den socioekonomiska strukturen dock getts en alltför stor betydelse i det nu föreslagna resursfördelningssystemet. Förvaltningen anser också att förslaget rent allmänt är svåröverskådligt vad gäller de budget- och verksamhetsmässiga konsekvenserna.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

10 Ej verkställda beslut och domar inom omsorgen om funktionshindrade - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 505-85/2004

Revisionskontoret har genomfört en granskning av ej verkställda beslut och domar inom omsorgen om funktionshindrade i Stockholms stad. I sin granskning har revisionskontoret särskilt uppmärksammat frågan om kommunalt domstolstrots och risken för
att staden ska åläggas sanktionsavgifter på grund av att domar inte verkställts.

Förvaltningen delar revisionskontorets uppfattning om att det är klart otillfredsställande att personer med funktionshinder i vissa fall inte kan erbjudas de insatser och det bistånd de har behov av eller får vänta orimligt länge innan beslut kan verkställas. Som framgår av revisionskontorets rapport är ett av de största problemen att tillgodose behovet av bostad med särskild service. Även inom Norrmalm är detta ett stort problem. Däremot har man till skillnad från vissa andra stadsdelsförvaltningar i nuläget inga svårigheter när det gäller att verkställa beslut om kontaktperson.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

11 Stadens arbete för att trygga personalförsörjningen främst inom äldreomsorg och förskola - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 299-178/2004

Revisionskontoret har med hjälp av extern konsult, Inregia AB, granskat stadens arbete för att trygga personalförsörjningen inom främst äldreomsorg och skola. Stadsdelsnämnden ingår som en av de granskade nämnderna. Granskningen redovisas i en rapport som överlämnats till stadsdelsnämnden för yttrande.

Av revisionsrapporten framgår att de finns flera angelägna förbättringsområden bland annat avseende analyser av personalbehov, omvärldsbevakning, informations- och kommunikationsflöde, tydliggörande av ansvar, roller och styrning.

Stadsdelsförvaltningen anser att rapportern stämmer väl överens med de synpunkter som stadsdelsförvaltningen lämnat i samband med granskningen och delar också de förslag till åtgärder som redovisas.

Handläggare: Utredare Christina Österling , 508 09 527

12 Ny detaljplan för Kungliga Trädgården 7 - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-220/2004

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till en ny detaljplan för Kungliga Trädgården 7 (det s.k. Sverigehuset), syftande till att anpassa planen till rådande ägoförhållanden och att ge möjlighet till bygglov för kontor och restaurangverksamhet. Byggnadens kulturhistoriska och konstnärliga värde skall även ges ett skydd. Att till del möjliggöra ändrad användning av byggnaden kan vara till gagn för stadsmiljön genom att t.ex. restaurangverksamhet kan utvecklas i gatuplanet. Stadsdelsförvaltningen ser positivt på att byggnadens kulturhistoriska och konstnärliga kvaliteter genom detaljplanen ges ett skydd.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

13 Ny detaljplan för kvarteret Träsket - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-279/2004

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till en ny detaljplan som berör en tunnelförbindelse belägen mellan fastigheterna Träsket 16 och Fyrkanten 13. Tunneln ligger under Tunnelgatans marknivå. Planen möjliggör för Livförsäkringsbolaget Skandia, som äger angränsande fastigheterna Träsket 16 och Fyrkanten 13, att av dessa fastigheter inklusive tunneln skapa en ny sammanhållen fastighet, genom att tunnelutrymmet köps från staden. Denna typ av s.k. tredimensionell fastighetsbildning är möjlig att genomföra efter en lagändring som infördes 2004-01-01. Stadsdelsförvaltningen har ingen erinran mot förslaget. Det innebär inte någon förändring i det öppna stadsrummet eller av någon för allmänheten angelägen funktion.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

14 Tillägg till gällande detaljplaner med anledning av Citybanan - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-224/2004

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan som behandlar järnvägstunneln Citybanans sträckning under Vasastaden. Detaljplanen är ett tillägg till de ca.100 befintliga planer vilka berörs av tunneln. Tilläggen anger vilket område som skall vara tillgängligt för järnvägstunneln och för vändplatserna till dess servicetunnel.
Planen anger också att ventilationsanläggningar för rökgasevakuering får anordnas på allmän platsmark. I planerna skall det anges i vilken omfattning som ingrepp under marknivån kommer att begränsas för att inte skador på järnvägstunnlarna skall kunna uppstå. Tunneln skall utföras så att s.k. stomljud i ovanpåliggande bostäder inte överstiger 30 dBA. Stadsdelsförvaltningen är positiv till förslaget. Det är angeläget att informationen om hur boendemiljön påverkas kommer allmänheten till del på ett tidigt stadium.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

15 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten

Dnr: 399-295/2004

För att öka förutsättningarna att klara barnomsorgsgarantin under innevarande år föreslås att en nya utegrupp inrättas vid Barnens timmerstuga och att platsantalet utökas vid förskolan Roslagsgatan 20. Till nästa år projekteras tre nya avdelningar vid Västmannagatan 44-46, utöver de två vid Vanadisvägen 15 som redan beslutats om. I nybebyggelsen i Sabbatsbergsområdet planeras två förskoleavdelningar för att motsvara behovet hos dem som flyttar in i den nya bebyggelsen. Dessutom har tidigare beslutats om projektering av en ny friliggande förskola som ersättning för den befintliga Kastanjebacken.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

16 Åtgärder som stöd för att öka antalet bilpooler i innerstaden

Dnr: 310-28/2004

I verksamhetsplanen för 2004 har förvaltningen fått i uppdrag att informera stadsdelens invånare om hur de kan ansluta sig till bilpooler. Förvaltningen anser dock att det inte är meningsfullt att gå ut med en bred information till allmänheten innan frågan om utökade parkeringsmöjligheter för bilpoolsbilar lösts. Detta är ett problem gemensamt för innerstaden. För att lösa parkeringsproblemet föreslår förvaltningen att staden på försök under åren 2004-2006 upplåter gatumark för 30 bilpoolsbilar i innerstaden och dessutom reducerar parkeringsavgiften för 30 bilpoolsbilar som etableringsstöd under maximalt tre år.

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel , 508 09 245

17 Sommarkollo 2004 - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Dnr: 407-251/2004

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där förvaltningen ombeds att redovisa hur många barn som sökt kolloplats till sommaren, ekonomiska konsekvenser för stadsdelen och kriterier för att få plats på kollo.

357 barn från Norrmalm har sökt kolloplats. Alla barn som har inkommit med ansökan i tid har erbjudits plats på kollo. 1,8 mnkr är budgeterat för kolloverksamheten.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

18 Låt privata förskolor höja kvaliteten på kommunala förskolor - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 400-57/2004

Ledamoten Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden med anledning av revisionskontorets granskning av förskoleverksamheten i Stockholm, "Delrapport 3 - Enskilda förskolor". Han föreslår att förvaltningen redovisar vilka slut- satser som kan dras och vad stadsdelens kommunala förskolor kan lära av de enskilt drivna förskolorna.

Förvaltningen anser att revisionskontorets granskning är en överskådlig beskrivning av styrkor, förbättringsområden och skillnader inom förskoleverksamheten i Stockholms stad. Ett antal uppföljningar visar att föräldrar och personal är nöjda med den kommunala förskoleverksamheten på Norrmalm. Men mot bakgrund av revisionskontorets slutsatser kan förvaltningen konstatera att de enskilt drivna förskolorna utgör ett gott exempel när det gäller att skapa former för föräldrarnas delaktighet och inflytande i förskolans verksamhet. De enskilda förskolorna utgör också ett gott exempel för utveckling av informationen inom verksamheten och personalens delaktighet i budgetarbetet.

Handläggare: utredare Riitta Sköld / utvecklare Ing-Marie Lindgren , 508 09 307 / 508 09 151

19 Anlita Ersta sjukhus och hospice - svar på medborgarförslag

Dnr: 504-133/2004

Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag att bereda ett medborgarförslag om att anlita Ersta hospice för vård av personer i livet slut.

Ersta hospice är en sjukvårdsklinik som kräver remiss från husläkare eller annan läkare, vilket gör att stadsdelsförvaltningen inte kan besluta om plats där.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

20 Alkoholservering i restaurang Mera - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-211/2004

Restaurang Mera, som ligger på Norrlandsgatan 23, har ansökt om tidsmässigt utökat serveringstillstånd till allmänheten inomhus till klockan 05.00.
Förvaltningen har inte fått kännedom om störningar eller ordningsproblem specifikt för Restaurang Mera och det finns inga bostadslägenheter i närhet.
Däremot har förvaltningen fått kännedom om ordningsproblem i området.
Förvaltningen föreslår att serveringstillstånd avstyrks till 05.00.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Marie Andersson , 508 09 064

21 Reviderad plan för säkerhetsarbetet inom Norrmalms stadsdelsförvaltning

Dnr: 011-274/2004

Förvaltningarna m. fl. skall i enlighet med den säkerhetspolicy som Stockholms stad antagit, göra återkommande riskinventeringar och åtgärdsplanering för:
 personskydd; hot och våld, bombhot, tillträdesskydd samt utrymningsplan
 egendomsskydd; brand, vandalisering, inbrott/stöld samt vattenskador
 IT-säkerhet; behörighetskontroll m.m.
 försäkringsfrågor

Handläggare: arbetsmiljösekreterare Barbro Broo , 508 09 049

22 Lokalt förbud mor alkoholförtäring i parken vid korsningen Surbrunnsgatan - Roslagsgatan (Claes på Hörnet ) - hemställan till kommunfullmäktige

Dnr: 309-305/2004

Med anledning av ett medborgarförslag från Anna Oxenstierna om åtgärder i parken Claes på Hörnet har stadsdelnämnden 2003-12-18 beslutat att ge stadsdelsförvaltningen uppdraget att undersöka möjligheten till alkoholförbud i parken. Stadsdelsförvaltningen kan konstatera att denna möjlighet finns. Beslut i ärendet kan fattas i kommunfullmäktige efter hemställan från stadsdelsnämnden. Mot bakgrund av synpunkter på ordningen vid parken inkomna från allmänhet och verksamheter föreslår stadsdelsförvaltningen att stadsdelsnämnden hemställer hos kommunfullmäktige om ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende parken vid Claes på Hörnet, syftande till lokalt förbud mot förtäring av alkohol i parken.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

23 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för mars 2004

24 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

- angående alkoholserveringstillstånd

25 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

26 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

27 Anmälan av inkomna handlingar

§104 Tema: Vasaparkens upprustning

Bodil Hammarberg, projektledare vid gatu- och fastighetskontoret, informerade om förslag till utformning av lekparksdelen i Vasaparken och om vilka material som kan bli aktuella att använda.

Göran Gahm, regionchef vid gatu- och fastighetskontoret, redovisade olika förslag på placering av isbanan samt ungefärlig tidsplan för hela upprustningen.

Flera av nämndens ledamöter samt representanter för allmänheten ställde frågor och lämnade synpunkter på förslagen.

Frågor från allmänheten
Strömma Kanals vd framförde synpunkter med anledning av en kraftig höjning av upplåtelseavgiften som företaget drabbats av i sin biljett/informationskiosk vid Gustav Adolfs torg. Avgiften kommer att omöjliggöra sightseeing och turistinformation under lågsäsong oktober-april. Moderaterna överlämnar en skrivelse med anledning av avgiftshöjningen.

Medborgarförslagsställaren Pia-Kristina Svenhard informerade om tankar och idéer med anledning av förslaget att starta Astrid Lindgrenmuseum i Länsmuseets gamla lokaler. Hon överlämnade även material om Sabbatsbergsområdet med de gamla fattighusen.

§105 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 29 april 2004.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 25 mars 2004 justerats den 1 april 2004.

§106 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Diarienummer 399-246/2004
Ett förslag från Pia-Kristina Svenhard om att skapa ett Astrid Lindgren museum i ett av de gamla fattighusen på Sabbatsbergsområdet anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§107 Bordlagt ärende. Samråd med boende om Vanadisbadets framtid - svar på skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s) och ersättaren Håkan Olander (s)

Diarienummer 304-100/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 mars 2004, med anledning av en skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s) och ersättaren Håkan Olander (s) angående samråd med boende om Vanadisbadets framtid, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§108 Bordlagt ärende. Öppen förskola på Norrmalm - svar på medborgarförslag

Diarienummer 400-43/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 11 mars 2004, med anledning av ett medborgarförslag om öppen förskola på Norrmalm, återupptogs till behandling.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det samt till majoritetens förslag vad avser punkt 2.

Beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde sitt yrkande vad avser punkt 2 mot folkpartiets yrkande och fann majoritet för sitt förslag.

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde därefter majoritetens yrkande mot folkpartiets respektive moderaternas och ledamoten Anders Broberg (kd) yrkande och fann att stadsdelsnämnden beslutat följande:

  1. Förvaltningens redovisning godkänns.
  2. Frågan om eventuell ny utformning av öppen förskola på Norrmalm prövas i samband med budgeten för 2005.
  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Det är viktigt att det finns en träffplats för föräldrar med hemmavarande små barn i stadsdelen. Av förvaltningens redovisning framgår att en utveckling av verksamheten på Surbrunnsgatan nu sker och att en bättre information om denna verksamhet till föräldrarna på Norrmalm är planerad.

    Om verksamheten bör utvecklas ytterligare eller om en samverkan istället bör ske med Kungsholmen och Östermalm är något som bör prövas i samband med budgeten för 2005. Då blir det möjligt att värdera sådana kostnader mot andra satsningar på barnomsorgen på Norrmalm som kan vara aktuella. För att fram till dess få en god uppfattning om hur föräldrarna ser på verksamheten på "Träffplatsen", bör förvaltningen under hösten 2004, med enkät eller på motsvarande sätt, efterhöra hur föräldrarna som utnyttjar verksamheten ser på lokalen och den verksamhet som erbjuds.

Reservationer
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att träffa överenskommelse med Östermalms och Kungsholmens stadsdelsförvaltningar som möjliggör för Norrmalmsbor att besöka deras öppna förskolor.
2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
Öppen förskola är en viktig träffpunkt för småbarnsföräldrar. Dock behöver inte driften skötas av förvaltningen, utan tvärt om kan med fördel någon av de många föreningarna på Norrmalm kunna driva en öppen förskola. Oavsett detta borde förvaltningen informera föräldrar om den öppna förskoleverksamheten som redan idag bedrivs i privat regi, främst av Svenska Kyrkan, i stadsdelen.

§109 Ny resursfördelningsmodell för ekonomiskt bistånd - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 502-192/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 24 mars 2004, med anledning av två remisser från kommunstyrelsen angående ny resursfördelningsmodell för ekonomiskt bistånd, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m fl (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m fl (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) yrkade att stadsdelsnämnden skulle överlämna ärendet utan eget ställningstagande.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remisen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande med följande lydelse:

Ny resursfördelning får katastrofala följder för barnen på Norrmalm ! Vänstermajoriteten med socialdemokraterna i spetsen presenterar nu ett nytt förslag till omfördelning av pengar mellan stadsdelarna. För Norrmalms del innebär de olika förslagen en katastrof och en ekonomisk kalldusch. I tre fall av fyra är vi förlorare. Särskilt drabbas våra barn genom kraftiga resursminskningar till barnomsorgen och skolan. Men även äldreomsorgen och det ekonomiska biståndet kommer att försämras med den nya omfördelningen.

Detta strider med stor sannolikhet mot likställdhetsprincipen som stadgas i Kommunallagen. I lagens andra kapitel, andra paragrafen fastställs att "kommuner skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat". Detta är en grundläggande princip som förvägrar kommunen rätten att särskilja mellan stadens invånare oavsett om det gäller en positiv eller negativ åtgärd. Lika lite som någon har rätt till en bättre behandling, högre bidrag eller lägre skatt, skall vi Norrmalmsbor inte behöva drabbas av väsentligt sämre service än övriga invånare i Stockholms stad.

Vi borgerliga partier protesterar kraftfullt mot dessa försämringar som socialisterna nu driver igenom i Norrmalm. Vi förstår inte hur de lokala majoritetsföreträdarna med gott samvete kan fatta beslut om att försämra så drastiskt för våra invånare, främst mot våra barn – framförallt de barn som har behov av särskilt stöd – detta är precis tvärtemot de löften som utställdes i valet.

I stadsdelsnämnden väljer vi dock att lämna remissvaren om den ändrade resursfördelningen utan eget ställningstagande. Vi kommer senare att presentera egna alternativ i kommunstyrelsen när vi får överblick över hur alla dessa omfördelningar slår i staden som helhet. Det hindrar oss dock inte från att vara starkt kritiska till majoritetens fientlighet mot Norrmalm !

§110 Fördelning av medel för stadsdelsnämndernas stadsmiljöverksamhet - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 300-189/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 31 mars 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående fördelning av medel för stadsdelsnämndernas stadsmiljöverksamhet, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lade ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

ReservationVice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation med följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:
1. Stadsdelsnämnden överlämnar ärendet utan eget ställningstagande.
2. Stadsdelsnämnden anför följande:
Det är väldigt bra att stadsdelen föreslås få ökad ersättning för städning. Det är något vi länge har krävt. Tyvärr avslog kommunstyrelsen vår begäran, men vi hoppas att stadsdelen denna gång lyckas få ökade resurser. Vi vill dock påpeka att det inte alls är säkert att det nya förslaget verkligen täcker de kostnader stadsdelen har för städning. Trycket på stadsdelen, i form av många besökare dygnet runt, och medborgarnas ökade krav på ren och snygg stad, kan leda till ökade städkostnader framöver.

Om kostnaden kan sänkas genom att städningen upphandlas centralt och/eller sköts centralt, är det värt att ändra ansvarsförhållandena. Det är också angeläget att någon form av extra tilldelning görs även till Cityområdet, precis som idag sker för Gamla stan, något som förvaltningen lyfter fram. 

Det är även viktigt att fortsätta samarbetet med stadsdelens näringsidkare för att med gemensamma krafter hålla stadsdelen städad. Det är olyckligt att den rödgröna majoriteten flörtar med klottrare. Såväl klotter som all annan form av skadegörelse ska bekämpas snabbt och effektivt.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§111 Nytt resursfördelningssystem inom äldreomsorgen - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 504-190/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 6 april 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående nytt resursfördelningssystem inom äldreomsorgen, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m. fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lade ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Stadsdelsförvaltningens yttrande godkänns i huvudsak.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Då äldreomsorgen i framtiden alltmer kommer att utföras i hemmen är uppgiften om andelen bostäder som är dåligt anpassade för äldre en viktig uppgift i fördelningsnyckeln. Detta kriterium ingår ej i förslaget till fördelningsnyckel.

Många äldre riskerar att behöva ökat bistånd då de ej kan ta sig ut ur bostaden vid t.ex. avsaknad av hiss. Bistånd kommer att behövas för de äldre som skall nedför/uppför trapporna, där hiss saknas, för att göra ett läkar/tandläkarbesök, få en promenad eller dylikt.

Därför bör uppgifterna om hur många bostäder som är dåligt anpassade för äldre med bl.a. avsaknad av hiss ingå i fördelningsmodellen.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation med följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Överlämnar ärendet utan eget ställningstagande
2. Därutöver anföra följande: 
Stadsdelsnämnden prognosticerar redan idag för ett mycket stort underskott inom område äldreomsorg. Det är därför inte rimligt att Norrmalm vid ett ändrat fördelningssystem drabbas av ett ännu större underskott.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande med följande lydelse:

Ny resursfördelning får katastrofala följder för barnen på Norrmalm !

Vänstermajoriteten med socialdemokraterna i spetsen presenterar nu ett nytt förslag till omfördelning av pengar mellan stadsdelarna. För Norrmalms del innebär de olika förslagen en katastrof och en ekonomisk kalldusch. I tre fall av fyra är vi förlorare. Särskilt drabbas våra barn genom kraftiga resursminskningar till barnomsorgen och skolan. Men även äldreomsorgen och det ekonomiska biståndet kommer att försämras med den nya omfördelningen.

Detta strider med stor sannolikhet mot likställdhetsprincipen som stadgas i Kommunallagen. I lagens andra kapitel, andra paragrafen fastställs att "kommuner skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat". Detta är en grundläggande princip som förvägrar kommunen rätten att särskilja mellan stadens invånare oavsett om det gäller en positiv eller negativ åtgärd. Lika lite som någon har rätt till en bättre behandling, högre bidrag eller lägre skatt, skall vi Norrmalmsbor inte behöva drabbas av väsentligt sämre service än övriga invånare i Stockholms stad.

Vi borgerliga partier protesterar kraftfullt mot dessa försämringar som socialisterna nu driver igenom i Norrmalm. Vi förstår inte hur de lokala majoritetsföreträdarna med gott samvete kan fatta beslut om att försämra så drastiskt för våra invånare, främst mot våra barn – framförallt de barn som har behov av särskilt stöd – detta är precis tvärtemot de löften som utställdes i valet.

I stadsdelsnämnden väljer vi dock att lämna remissvaren om den ändrade resursfördelningen utan eget ställningstagande. Vi kommer senare att presentera egna alternativ i kommunstyrelsen när vi får överblick över hur alla dessa omfördelningar slår i staden som helhet. Det hindrar oss dock inte från att vara starkt kritiska till majoritetens fientlighet mot Norrmalm !

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§112 Nytt resursfördelningssystem för förskola, grundskola, barn med behov av särskilt stöd samt verksamhet för barn och ungdom - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 499-179/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 april 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående nytt resursfördelningssystem för förskola, grundskola, barn med behov av särskilt stöd samt verksamhet för barn och ungdom, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lade ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Förvaltningens förslag till yttrande godkänns i huvudsak.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
Vi anser att det är principiellt riktigt att den sociala faktorn, d.v.s. den socioekonomiska strukturen i stadsdelarna, har en stor betydelse i resursfördelningssystemet. Detta förslag har som vi kan uppfatta det, inte gjort detta på ett rimligt sätt.

Fyra punkter vill nämnden framhålla som inkonsekventa.


1/ Norrmalm har 40% av elever från andra stadsdelar eller andra kommuner medan den socioekonomiska strukturen enligt uppgift främst bygger på den som gäller för Norrmalm. Av eleverna utanför Norrmalm är ca 10% från andra kommuner. Många av dessa barn har särskilda behov som det helt eller delvis inte tas hänsyn till.

2/ Antalet barn och andelen barn o stadsdelsnämndens verksamhet måste vara en del i viktningen. Att Norrmalm får lika mycket ersättning i tilläggsbelopp som Östermalm fast Norrmalm har 1000 fler elever är orimligt. Det tyder på ett systemfel i metoden till fördelningssystem.

3/ Hänsyn tas inte till de särskilt höga kostnader som innerstadsskolorna har för de s.k. Palatsskolorna. Dessa har stora utrymmen som inte alls går, eller är svåra att utnyttja. Idag måste stadsdelen skjuta till flera miljoner kronor till hyreskostnader, de flesta andra stadsdelar behöver inte göra detta. Förestående förändringar av hyresersättningen kan dessutom innebära ytterligare minskning av ersättningen till dessa s.k. Palatsskolor.

4/ Förslaget till resursfördelningssystemet tar för lite hänsyn till de individuella svårigheterna barn kan ha oavsett familjens ekonomi och föräldrarnas utbildningsnivå. Det gäller till exempel inlärningssvårigheter och neuro-psykiatriska funktionshinder. Som förvaltningen beskriver har Norrmalm ett relativt stort antal barn med neuropsykiatriska diagnoser.

Det är viktigt att en förändring av resursfördelningssystemet, som vi stöder, grundar sig på verkliga förhållanden i stadsdelarna och också tar hänsyn till unika omständigheter eller speciella problem som råder i stadsdelarna.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation med följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsnämnden överlämnar ärendet utan eget ställningstagande

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Detta är ett dråpslag mot barnen på Norrmalm – 28 % av resurserna försvinner om förslaget blir verklighet. Den största besparingen görs på grundskolan, och vi undrar hur stora klasserna då tvingas bli – 37-38 barn i lågstadiet ? Detta drabbar särskilt de barn som har behov av särskilt stöd. Den nya majoriteten har gjort valsvek till sin specialitet, men frågan är om detta inte tar priset. Varför anser ni i majoriteten inte barnen på Norrmalm lika mycket värda som barnen i resten av staden ?

Stadsdelsnämnden prognosticerar redan idag för ett underskott inom detta område. Det är därför inte rimligt att stadsdelen vid ett ändrat fördelningssystem drabbas av ett ännu större underskott. Det är inte heller rimligt att Norrmalms anslag till förskola, grundskola, barn med behov av särskilt stöd etc, som redan idag är betydligt mindre än nästan alla andra stadsdelar i staden, skall missgynnas på detta sätt. Barn och ungdomar i Norrmalm behöver också bra verksamheter. Det kan inte vara rimligt att de skall straffas för att de råkar bo på Norrmalm, i innerstaden.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande med följande lydelse:

Ny resursfördelning får katastrofala följder för barnen på Norrmalm !

Vänstermajoriteten med socialdemokraterna i spetsen presenterar nu ett nytt förslag till omfördelning av pengar mellan stadsdelarna. För Norrmalms del innebär de olika förslagen en katastrof och en ekonomisk kalldusch. I tre fall av fyra är vi förlorare. Särskilt drabbas våra barn genom kraftiga resursminskningar till barnomsorgen och skolan. Men även äldreomsorgen och det ekonomiska biståndet kommer att försämras med den nya omfördelningen.

Detta strider med stor sannolikhet mot likställdhetsprincipen som stadgas i Kommunallagen. I lagens andra kapitel, andra paragrafen fastställs att "kommuner skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat". Detta är en grundläggande princip som förvägrar kommunen rätten att särskilja mellan stadens invånare oavsett om det gäller en positiv eller negativ åtgärd. Lika lite som någon har rätt till en bättre behandling, högre bidrag eller lägre skatt, skall vi Norrmalmsbor inte behöva drabbas av väsentligt sämre service än övriga invånare i Stockholms stad.

Vi borgerliga partier protesterar kraftfullt mot dessa försämringar som socialisterna nu driver igenom i Norrmalm. Vi förstår inte hur de lokala majoritetsföreträdarna med gott samvete kan fatta beslut om att försämra så drastiskt för våra invånare, främst mot våra barn – framförallt de barn som har behov av särskilt stöd – detta är precis tvärtemot de löften som utställdes i valet.

I stadsdelsnämnden väljer vi dock att lämna remissvaren om den ändrade resursfördelningen utan eget ställningstagande. Vi kommer senare att presentera egna alternativ i kommunstyrelsen när vi får överblick över hur alla dessa omfördelningar slår i staden som helhet. Det hindrar oss dock inte från att vara starkt kritiska till majoritetens fientlighet mot Norrmalm !

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§113 Ej verkställda beslut och domar inom omsorgen om funktionshindrade - yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 505-85/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 22 mars 2004, med anledning av en remiss från revisionskontoret angående ej verkställda beslut och domar inom omsorgen om funktionshindrade, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§114 Stadens arbete för att trygga personalförsörjningen främst inom äldreomsorg och förskola - yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 299-178/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 23 mars 2004, med anledning av en remiss från revisionskontoret angående stadens arbete för att trygga personalförsörjningen främst inom äldreomsorg och förskola, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:
1. Stadsdelsnämnden ställer sig i huvudsak bakom tjänsteutlåtandet.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
Personalförsörjningen är en av de viktigaste framtidsfrågorna för staden. Det är därför angeläget att den verksamhet staden finansierar är attraktiv som arbetsplats. En annan viktig aspekt för detta är att det finns en mångfald av arbetsgivare, både för att ge personalen en valfrihet men även för att få fram kreativa idéer.

Det är också viktigt att vi har klart för oss den övergripande prioriteringen. Vi måste satsa våra pengar på kärnverksamheterna för att ha råd att driva dem på ett sätt som ger medborgarna god service och också gör att vi har råd att vara en bra arbetsgivare. 

Till sist vill vi framföra att utöver den övriga kritik som har funnits mot kompetensfonden, ymnighetshornet, finns problem med att en omfattande projektfinansiering lätt blir att projekten saknar långsiktighet.

§115 Ny detaljplan för Kungliga Trädgården 7 - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-220/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 april 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående ny detaljplan för Kungliga Trädgården 7, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade med instämmande av ledamoten Hans Enroth (v) ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation med följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1.Förvaltningens förslag till beslut avslås i huvudsak.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

"Sverigehuset" har under lång varit ett attraktivt center för turism och evenemang för såväl stockholmare som besökare. Med information, utställning och försäljning av frilufts-, kulturevenemang o dyl i bottenplanet och bl a festvåning högst upp har den fyllt ett stort behov av utbudsvariation för allmänheten.

Detaljplanen anger också att byggnaden skall ha allmänt ändamål; att kommersialisera detta till kontors- och handelsändamål vore tvärtemot våra intentioner att inte öka kontoriseringen av innerstaden.

Ytterligare en restaurang i markplanet i den långa raden av restauranger -speciellt som man just bygger stora försäljningspaviljonger på motsatta sidan vid Kungsträdgårdsgatan vore också helt fel. Restaurangbranschen är
redan överetablerad på allmänutrymmets bekostnad. 

Kungsträdgården har varit tillgänglig för allmänheten sen 1700-talet. Huset har stora kulturhistoriska kvalitéer. Det är av vikt att bl.a. Siri  Derkerts väggrelief och pelargången med trappan får behålla sin utformning och samband med trädallén som tidigare. Att bygga in detta vore ett helgerån.

Vi instämmer därför i förvaltningens remissynpunkter vad gäller betydelsen av att ge huset ett ordentligt kulturskydd i detaljplanen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§116 Ny detaljplan för kvarteret Träsket - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-279/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 13 april 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående ny detaljplan för kvarteret Träsket, förelåg.

Yrkanden

Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade med instämmande av ledamoten Hans Enroth (v) ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation med följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Förvaltningens förslag till beslut avslås.
2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Återigen ett ärende där detaljplanen föreslås ändras från allmänning till kontorsändamål. Det strider mot våra intentioner om att inte utöka kontorsytorna i innerstaden. Dessutom skulle detta bli en speciell tillämpning av den nya "tredimensionella" fastighetsbildningen som närmast avsåg att möjliggöra bostadsbyggande i kontorshus…

I det här fallet finns en förbindelselänk under Tunnelgatan mellan två fastigheter. Tunnelgatan är allmänning. Fastighetsägaren vill få detaljplanen ändrad från allmän plats till kontor (kvartersmark), för att göra en enda stor fastighet av de två, plus den allmänna gatumarken, två meter under jord.

Det är stor risk att sådana fastighetsbildningar skulle komma att blockera allmän marks alternativa användning för framtiden.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§117 Tillägg till gällande detaljplaner med anledning av Citybanan - yttrande till stadsbyggandskontoret

Diarienummer 302-224/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 13 april 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående tillägg till gällande detaljplaner med anledning av Citybanan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§118 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten

Diarienummer 399-295/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 april 2004, angående fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Utegrupperna vid Kejsarkronans förskola utökas med 17 platser.
  2. Förskolan Roslagsgatan 20 utökas med 5 platser.
  3. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att beställa förprojektering av en förskola om två avdelningar i kv. C i Sabbatsbergsområdet.
  4. Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om stimulansbidrag med
  • 0,3 mnkr för en nytillkommen utegrupp vid Kejsarkronans förskola
  • 0,3 mnkr för en nytillkommen grupp vid förskolan Roslagsgatan 20
  • 0,1 mnkr i beställarstöd och 0,5 mnkr för förprojektering av en ny förskola vid Västmannagatan 44-46
  • 0,1 mnkr i beställarstöd och 0,5 mnkr för förprojektering av en ny förskola i kv. C i nybebyggelsen i Sabbatsbergsområdet

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är glädjande att fler förskoleplatser nu tillkommer. Antalet förskoleplatser måste öka så att efterfrågan kan mötas. Vi tycker också, som framförts i flera andra ärenden, att det är rimligt att föräldrar som inte för förskoleplats inom tre månader får kompensation motsvarande barnomsorgsschablonen.

§119 Åtgärder som stöd för att öka antalet bilpooler i innerstaden

Diarienummer 310-28/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 31 mars 2004, angående åtgärder som stöd för att öka antalet bilpooler i innerstaden, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§120 Sommarkollo 2004 - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Diarienummer 407-251/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 april 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) , förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras ned stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§121 Låt privata förskolor höja kvaliteten på kommunala förskolor - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 400-57/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 29 mars 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående att låta privata förskolor höja kvaliteten på kommunala förskolor, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§122 Anlita Ersta sjukhus och hospice - svar på medborgarförslag

Diarienummer 504-133/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 april 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att anlita Ersta sjukhus och hospice för vård i livets slutskede, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§123 Alkoholservering i restaurang Mera - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-211/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 april 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Mera, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m. fl. (m) yrkade bifall till ansökan om serveringstillstånd till klockan 05.00.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus för allmänheten avstyrks.

Reservation
Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§124 Reviderad plan för säkerhetsarbetet inom Norrmalms stadsdelsförvaltning

Diarienummer 011-274/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 3 mars 2004, angående reviderad plan för säkerhetsarbetet inom Norrmalms stadsdelsförvaltning, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Reviderad plan för säkerhetsarbetet inom Norrmalms stadsdelsförvaltning godkänns.

§125 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för mars 2004

Diarienummer 102-280/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den april 2004, med ekonomisk månads-uppföljning för mars 2004, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för mars 2004 godkänns.

§126 Lokalt förbud mot alkoholförtäring i parken vid korsningen Surbrunnsgatan - Roslagsgatan (Claes på Hörnet ) - hemställan till kommunfullmäktige

Diarienummer 309-305/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 14 april 2004, med hemställan till kommunfullmäktige om förbud mot alkoholförtäring i parken i korsningen Surbrunnsgatan –Roslagsgatan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§127 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

Av avdelningschefen Yngve Lindström fattade beslut om alkoholserveringstillstånd anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§128 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 1 april 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§129 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid lokala pensionärsrådets sammanträde den 19 april 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§130 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms Län angående Magnoliagårdens äldreboende. Dnr 503-889/03.
  2. Tillsyn av socialtjänstens arbete med våldsutsatta kvinnor. Svar på enkät från Länsstyrelsen i Stockholms Län. Dnr 500-140/2004.
  3. Inbjudan från stadsbyggandskontoret till samråd om förslag till detaljplan för Vasastaden 1:66, del av Sabbatsberg 23 m.m. i stadsdelen Vasastaden. Dnr 302-287/2004.
  4. Snabbremiss samt förvaltningens svar gällande samråd angående ansökan från Svenska Naturskyddsföreningen om medel från Länsstyrelsens anslag om bygdemedel. Dnr 310-225/2004.
  5. Skrivelse från SAMHALL AB Fastighetsservice angående sandupptagning och etablering av uteserveringar. Dnr 306-284/2004.
  6. Skrivelse från personal vid Rödabergsskolan angående förslag till nytt resursfördelningssystem för förskolan och grundskolan. Dnr 499-179/2004.
  7. Namnlista angående bevarandet av Riddarsporrens servicehus. Dnr 501-290/2004.
  8. Svar på skrivelse från enskild angående uteserveringar på Birkaplan. Dnr 359-745/03.
  9. Skrivelse från enskild angående handikapp P-platser. Dnr 101/2004.
  10. Skrivelse från enskild angående bristande information vad gäller hyreshöjning. Dnr 501-273/2004.
  11. Ansökan till Kompetensfonden om medel till projektet "Kompetens- och kvalitetsutveckling inom äldreomsorgen genom utbildning av anhörigombud i Stockholms stad. Dnr 504-221/2004.
  12. Ansökan till Kompetensfonden om medel till ett utvecklingsprojekt angående kommunal hälso- och sjukvård. Dnr 506-222/2004.  

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§131 Övriga frågor

  • En skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) om redovisning av situationen för den framtida personalförsörjningen på Norrmalm anmäldes. Dnr 200-329/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) om att möjliggöra sightseeing året runt i Stockholm för att behålla Stockholms attraktivitet som turiststad anmäldes. Dnr 399-330/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) om att laga skateboardrampen i Vasaparken anmäldes. Dnr 399-328/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad påminde om mötet den 28 april kl.16.00 då gruppledarna i samband med sociala delegationens sammanträde kommer att behandla en skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) om behovsprövning till serviceboende och bemötande av äldre på Norrmalm samt ordföranden Jan Valeskogs (s) svar på skrivelse från enskild angående hemvårdsbidrag.

Ylva Tengblad informerade vidare om en inbjudan från Östermalms stadsdelsnämnd till ett seminarium den 5 maj om psykiatriverksamheterna i norra Stockholm.

Ylva Tengblad informerade även om en inbjudan från Stockholms läns landsting till alkoholkonferens den 29 april.

§132 Anmälan avseende brist på förskoleplatser - yttrande till Skolverket

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

§133 Uppföljning av beslut angående skolsituation för elev vid Matteus skola - yttrande till Skolverket

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§134 Nedlägning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§135 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§136 Anbudsförfrågan avseende gemensam upphandling av behandling, boenden oc.h öppenvård för vuxna missbrukare ..

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § sekretesslagen.

§137 Tilldelningsbeslut i upphandling av kost till särskilda äldreboenden

Ärendet sekretessbelagtenligt 6 kap 2 § sekretesslagen.

§138 Tilldelningsbeslut i upphandling av kost till skolor

Ärrrendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § sekretesslagen.