Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2003-08-21

Sammanträde 2003-08-21

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Klotterbekämpning. Forskningsledare Knut Sundell från socialtjänstens forsknings- och utv Läs mer...eclingsenhet medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Stockholms klotterkommissions rapport - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 366-235/03

Stockholms klotterkommisssions rapport visar tydligt att klotter är ett samhällsproblem med flera dimensioner. Klottret vållar stora materiella skador och omfattande resurser krävs för att bekämpa och sanera klotter. Inom ramen för klotterkommissionens arbete har bl.a. en bearbetning av en tidigare drogvane- och riskbeteendeundersökning genomförts. Av denna framgår att de ungdomar som ägnar sig åt klotter är avsevärt mer kriminella och också i högre utsträckning högkonsumenter av droger än icke-klottrare.
Klotterkommissionen föreslår en rad åtgärder för att bekämpa klottrandet. Birgitta Rydell (fp) har i motion till kommunfullmäktige föreslagit att beslut fattas om att genomföra klotterkommissionens förslag.
Stadsdelsförvaltningen delar kommissionens uppfattning om att kraftfulla insatser behövs för att bekämpa klottrandet och är klart positiv till kommissionens förslag till åtgärder.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn / städmästare Elsa Lindberg , 508 09 015 / 508 09 059

5 För den jag är. Delbetänkande om utbildning och utvecklingsstörning - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 429-350/03

Norrmalms stadsdelsnämnd ska yttra sig över delbetänkandet "För den jag är" - om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2003:35) till kommunstyrelsen. Den analys och de bedömningar som Carlbeck-kommittén redovisar i delbetänkandet ligger till grund för kommitténs fortsatta arbete. Slutbetänkandet ska vara färdigt senast den 1 oktober 2004. Förvaltningen anser att särskolan som egen skolform bör finnas kvar för att tillförsäkra särskoleeverna de resurser dessa elever har rätt till. Det är positivt med den möjlighet till integration av särskoleelever i den vanliga grundskolan som erbjuds idag. För att kunna ge särskoleeleverna bra undervisning är det viktigt att lärarutbildningen ger god specialpedagogisk kompetens.

Handläggare: utredare Riitta Sköld / rektor Kerstin Wretborn , 508 09 307 / 690 25 61

6 Förslag till detaljplan för fastigheten Blasieholmen 27, 50 och 51- svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Dnr: 311-537/03

Svenska Arbetsgivareföreningens önskar en mer ändamålsenlig gårdsbebyggelse på sina fastigheter Blasieholmen 27, 50 och 51.(Bl.a. det s.k. SAF-huset). Stadsbyggnadskontoret har upprättat förslag till ny detaljplan för fastigheterna. Bebyggd gatumark förs över till kvartersmark. I detaljplanen föreslås att en del av fastigheterna ges kulturskydd. Rivning och nybyggnation kommer att ske på nuvarande gårdsområde. Området är inte tillängligt för allmänheten. Ny byggnation överstiger i höjd inte befintlig bebyggelse och bör därför inte påverka stadsbilden negativt. Att delar av bebyggelsen kulturskyddas –så som fasaderna mot gatorna, är positivt. Miljökvalitetsnormer bedöms inte överskridas, tillgänglighet för rörelsehindrade blir god och stadens program för ekologiskt byggande skall följas. Stadsdelsförvaltningen tillstyrker den nya detaljplanen.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

7 Remiss från länsstyrslsen angående Ny Gemenskaps ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet i form av boende för hemlöäsa och missbrukare

Dnr: 510-481/03

Ny Gemenskap ansöker om tillstånd att driva enskild verksamhet enligt 7 kap 1 § SoL, ett kamratstödjande boende för bostadslösa och missbrukare. Behovet av denna typ av boende, vilket befinner sig mellan härbärge och försökslägenhet, är stort. Ny gemenskap har genom sin mångåriga öppna verksamhet en mycket god kännedom om gruppen bostadslösa och missbrukare samt deras behov och når många som saknar kontakt med socialtjänsten.

Handläggare: utvecklingssekreterare Mikael Josephson, 508 09 035

8 Bättre markering av cykelbanan vid Odenplan - svar på medborgarförslag

Dnr: 316-256/03

Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att bereda ett medborgarförslag. Förslagsställaren Torsten Wrene anser att cykelbanan som sträcker sig längs Norrtullsgatan, vid Odenplan bör förses med fler cykelmarkeringar, samt en tydlig gränslinje i gatan mellan övergångsställena för cyklar respektive gående. Wrene hävdar att olyckor har ägt rum beroende på otydligheten kring cykelbanans sträckning och att förbättrade markeringar kommer att förhindra fler olyckor. Gatu- och fastighetskontoret som tagit del av medborgarförslaget övervägde först att rita in fler cykelsymboler för båda körriktningarna på ömse sidor om Odenplan. Detta visade sig tyvärr omöjligt att göra utan att bryta mot Vägverkets föreskrifter om användning av trafiksymboler. Trots att förbättringarna inte går att genomföra, så tycker stadsdelsförvaltningen att det är bra att medborgarförslaget har bidragit till att uppmärksamma ett trafikproblem.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

9 Möblering av gaturummet på Norrmalm - svar på skrivelse från stadsdelsnämndens majoritet

Dnr: 623-523/03

Norrmalms stadsdelsnämnds majoritet har till nämnden inkommit med en skrivelse angående möbleringen av gaturummet. I skrivelsen påpekas att vissa uteserveringar inte följer gällande bestämmelser, att vissa näringsidkare sätter ut reklamaffischer eller vagnar med kartongavfall på trottoarerna och att olaga parkering förekommer på vissa platser. Skrivelsen har överlämnats till förvaltningen för beredning.
Förvaltningens möjligheter att förhindra otillåtna uteserveringar eller att näringsidkare i övrigt bryter mot gällande bestämmelser vad avser gaturummet är begränsade.
Förvaltningen föreslår att polisen bjuds in till nämndens bygglovs- och markupplåtelsedelegation för en diskussion kring möjliga åtgärder för att förhindra överträdelser av gällande bestämmelser för uteserveringar och gaturummet i övrigt.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

10 Borttagning av SSU-affischer - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Dnr: 365-521/03

Anders Broberg (kd), har i skrivelse till Norrmalms stadsdelsnämnd påtalat att det förekommer olaglig affischering med SSU-affischer och undrar när dessa kommer att
tas bort. Anders Broberg (kd) vill också veta vad stadsdelsnämnden gör för att infria socialdemokraternas vallöfte om att ”alla offentliga platser, byggnader och torg ska klottersaneras varje dag / vecka”. Skrivelsen har överlämnats till förvaltningen för beredning.
De flesta av stadens byggnader och anläggningar förvaltas av gatu- och fastighets-nämnden som också ansvarar för sanering av klotter på dessa byggnader. Vad gäller stadsdelsnämndens ansvarsområde saneras klotter, i enlighet med stadens policy, inom fem arbetsdagar. Affischering är dock inte synonymt med klotter och omfattas således inte av stadens policy. Stadsdelsnämndens möjligheter att ta bort affischer är begränsade främst p.g.a. de kostnader detta medför.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

11 Rekrytering och stöd till kontaktpersoner enligt LSS

Dnr: 520-404/03

Socialtjänstnämnden uppdrog åt socialtjänstförvaltningen att undersöka behovet av och intresset för en modell för utbildning och stöd för kontaktpersoner för att förbättra insatsen Biträde av kontaktperson enligt LSS 9§ punkt 4. Den 25 mars 2003 beslutade socialtjänstnämnden att starta ett ettårigt samordnings-projekt. Projektledningen finansieras av socialtjänstförvaltningen. Samtliga stadsdelsförvaltningar utser en representant i en stadsövergripande samordningsgrupp för att tillsammans med projektledaren utarbeta informations- och arbetsmaterial för rekrytering och stöd till kontaktpersoner. Olika aktiviteter och generell annonsering av kontakt-personer sker i oktober 2003 i samband med kampanjen "Internationella Handikappåret 2003".
Stadsdelsförvaltningen är positiv till de planerade åtgärderna. Förvaltningen har utsett den biträdande chefen för handikappenheten som representant i den stadsövergripande samordningsgruppen och som samordnare för de lokala aktiviteter och annonsering som sker i oktober 2003.

Handläggare: utredare Riitta Sköld , 508 09 307

12 Genomförande av ombyggnad i A-flygeln i Matteus skola

Dnr: 326-573/03

En flygel i Matteus skola ska byggas om så att fritidshemmet på Vanadisvägen 15 kan flytta in. Ombyggnaden beräknas vara färdig i början av höstterminen 2004. Den betalas genom ett hyrestillägg. Men detta är mindre per år än hyran för den lokal som fritidshemmet lämnar. Förslaget överensstämmer i huvudsak med ett inriktningsbeslut som stadsdelsnämnden har tagit tidigare.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand / lokalintendent Belinda Embjörs, 508 09 023 / 508 09 063

13 Norrmalms prioriteringslista inför gatu- och fastighetskontorets förslag till verksamhetsplan 2004 samt fleråring

Dnr: 101-302/03

Gatu- och fastighetskontoret har tillfrågat stadsdelsnämnderna om vilka åtgärder som man önskar få inarbetade i kontorets förslag till verksamhetsplan för år 2004. Man har även bett om en prioriteringslista där man rangordnar dessa åtgärder. Åtgärderna skall avse tillgänglighetsfrågor samt sådant som ligger inom Norrmalms ordinarie verksamhetsområde. Stadsdelsförvaltningen har sammanställt en sådan lista. Vissa punkter återkommer från tidigare års prioriteringslista beroende på att några åtgärder ännu inte vidtagits.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl, 508 09 021

14 Uppföljning av gatuservice på dagtid - svar på förfrågan från gatu- och fastighetskontoret

Dnr: 340-553/03

I maj 2002 inleddes ett försök med gatuservice på dagtid inom delar av Norrmalm. Försöket utvärderas nu. Målet var att förbättra parkeringsmöjligheterna nattetid. Målet har uppnåtts. Dagservice har inneburit försvårade arbetsvillkor för entreprenören Samhall AB och kvaliteten på vinterväghållningen, barmarksväghållningen samt renhållningen har till följd av detta ibland blivit bristfällig. Allmänheten har inte nåtts av tillräcklig information om försöket vilket skapat förvirring. Näringslivet anser att begränsningen av antalet parkeringsplatser dagtid är negativ. Konsekvenserna för näringslivet bör utredas. Förvaltningen efterlyser en större informationskampanj mot allmänheten och näringslivet om försöket permanentas samt effektiva sanktionsmöjligheter mot trafikanter som ignorerar trafikbestämmelserna. Nettoeffekten på miljön är oklar. En utredning om detta bör sättas i relation till nationella mål om miljökvalitetsnormer. Bättre information om servicetiderna bör vara tillgänglig via Stockholms Stads Parkerings AB. Bussgator måste undantas från systemet med dagstädning. Stadsdelsförvaltningen behöver full kompensation för de betydande merkostnader som en omläggning av servicetiderna innebär. Givet detta är förvaltningen positiv till fortsatt gatuservice under dagtid.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

15 Alkoholservering i restaurang Giovanni - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-518/03

Med anledning av ägarskifte ansöker restaurang Giovanni på Kungsgatan 15 om tillstånd att servera starköl, vin och spritdrycker till allmänheten mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus och mellan klockan 11.00 och 01.00 utomhus. Stadsdelsförvaltningen bedömer att ett tillstånd enligt ansökan inte medför några negativa konsekvenser i området och föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

16 Alkoholservering i restaurang Wokhouse - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-572/03

Restaurang Wokhouse som ligger på Regeringsgatan 30 ansöker om ett tillstånd att servera starköl, vin och sprit mellan klocka 11.00 och 03.00 både inomhus och utomhus.
Ansökan sker med anledning av ägarskiftet i augusti 2003. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

17 Rättegångsfullmakter

Dnr: 021-591/03

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

18 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för juli 2003

Dnr: 103-606/03

Handläggare: ekonomichef Anne-Sofie Ohlsson, 508 09 083

19 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman angående:

- ansökningar av alkoholserveringstillstånd
- studieresa
- ledighet från ordinarie skolarbete
- försörjningsupphandlingar genom upphandlingsentreprenör under första halvåret 2003
- upphandling och avtalsförlängning under första halvåret 2003

20 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

21 Anmälan av inkomna handlingar

22 Stadsdelsdirektörens information

§11 Rekrytering och stöd till kontaktpersoner enligt LSS

 

Diarienummer 520-404/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 16 juli 2003, med anledning av socialtjänstförvaltningens tjänsteutlåtande angående rekrytering och stöd till kontaktpersoner enligt LSS, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

De planerade förbättringsåtgärderna godkänns.

§229 Tema: Klotterbekämpning

Knut Sundell, forskningsledare vid socialtjänstförvaltningens forsknings- och utvecklingsenhet redogjorde för resultatet av den bearbetning han, på uppdrag av Stockholms klotterkommission, gjort av en tidigare genomförd drog- och riskbeteendeundersökning. Därefter följde en diskussion där både politiker och allmänheten deltog.

Frågor från allmänheten

Maria Olin, förälder till ett funktionshindrat barn i Matteus skola, tog upp frågan om tillgängligheten inom skolan och ansåg att inte tillräckliga åtgärder vidtagits för att komma tillrätta med bristerna.

Torsten Wrene, som tidigare inkommit med ett medborgarförslag angående cykelbanan vid Odenplan, framförde en del synpunkter på det tjänsteutlåtande som nu förelagts stadsdelsnämnden med anledning av hans förslag.

Mattis Lind som inkommit med ett medborgarförslag angående boendeparkering för bilpoolsbilar redogjorde närmare för sitt förslag.

§230 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 28 augusti 2003.

Anmäldes att protokoll fört vid sammanträde den 18 juni 2003 justerats den 24 juni.

§231 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna anmälde sina inriktningsmål för 2004.

En skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) angående förutsägbarheten vid bygglov och markupplåtelse anmäldes. Dnr 310-618/03.

§235 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 019-595/03

Ett förslag från Björn Rowland angående val av ledamöter i stadsdelsnämnderna.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

§236 Stockholms klotterkommissions rapport - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 366-235/03, 366-236/03

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 28 juli 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående Stockholms klotterkommissions rapport samt en motion från Birgitta Rydell (fp), förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas som svar på såväl Stockholms klotterkommissions rapport som Birgitta Rydells (fp) motion om att genomföra kommissionens förslag.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse :

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle har beslutat följande:Klotterkommissionens förslag bifalls.

  1. Stadsdelsnämnden tillskriver gatu- och fastighetsnämnden med begäran om att även olaga affischering ska klassas som klotter och därmed tas bort så fort som möjligt.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Klotterkommissionen lade en bra grund att stå på i arbetet mot klotter, men det arbetet måste nu återstartas. Den försöksverksamhet som föreslås måste genomföras. I det försöket behövs det insatser i form av snabbare och samordnad sanering, tydlig rättslig reaktion mot de som klottrar men också sociala förebyggande insatser. Därför är det viktigt att ett sådant försök har en styrgrupp med representanter för såväl de tekniska-polisiära sidorna som de sociala och kulturella.
Vi delar kommissionens uppfattning om att kraftfulla insatser måste till för att bekämpa klottrandet. Klottrare är ju inte konstnärer utan snarare i början av en kriminell karriär. Därför ska kommunen INTE bistå med några kommunala klotterväggar, och därför behövs också snabba domar, ett införande av jourdomstolar vore bra. Här behövs markeras för ungdomarna att klotter är fel, kriminellt och blir dyrt.
Klotter ska saneras snabbt, annars "inspireras" till ytterligare vandalisering. För att kunna hejda klotter måste polisen få mer resurser.
Olaga affischering börjar bli allt vanligare, under debatten om kriget i Irak hade ju t.ex. SSU klistrat ner alla Norrmalms papperskorgar med åsikter mot kriget, och just nu har Ung Vänster fortsatt med samma dåliga moral när det gäller nej-sidans synpunkter på EMU-omröstningen. Här borde affischerande organisationer faktureras kostnaden för att ta bort affischerna !

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är bra att man vill lägga kraft och pengar på att komma tillrätta med klotterproblemet. Det är av vikt att man även studerar de försök som gjorts i Östergötland ( Linköping ? ) med legala klotterväggar. En del anser försöken positiva. Det är också betydelsefullt att man inte ignorerar alla människors, inte minst ungdomars, behov av att meddela sig med omvärlden. D.v.s. den yta som vanliga medborgare och föreningar tillåts disponera är skandalöst liten medan reklamen fått ta över hela gaturummet. I min partimotion, som lades i KF 1997-98, föreslog vi att man för varje ytenhet som upplåts åt kommersiell reklam skulle en viss procent ny meddelande- / affischeringsyta tillskapas för allmänhetens disposition.
På grund av tidsbrist hänvisar jag i övrigt till miljöpartiets ställningstagande i kommande högre instanser.

§237 För den jag är. Delbetänkande om utbildning och utvecklingsstörning - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 439-350/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 10 juli 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående "För den jag är", delbetänkande om utbildning och utvecklingsstörning, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Kommunstyrelsens remiss besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det finns en stark strävan inom socialdemokratin att lägga ner särskolan. Argumentationen är att en jämlikhet skapas om alla elever får exakt samma utbildning. Men alla barn är olika. Alla elever har olika behov och behöver få en utbildning som är anpassad just för dem. Det är först då som alla ges lika chanser. Alla utvecklingsstörda elever ska även i fortsättningen kunna välja den gemenskap och specialistkompetens som särskolan erbjuder.

Det är naturligtvis viktigt att kontakten mellan utvecklingsstörda och icke utvecklingsstörda elever utvecklas, både i skolan och i resten av samhället. Men det får inte ske till priset att de utvecklingsstörda barnen förlorar rätten till en utbildning anpassad efter deras behov.

§238 Förslag till detaljplan för fastigheten Blasieholmen 27, 50 och 51- svar på remiss från stadsbyggandskontoret

Diarienummer 311-537/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 6 augusti 2003, med anledning av remiss från stadsbyggandskontoret angående förslag till detaljplan för fastigheterna Blasieholmen 27, 50 och 51, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Många inser vikten av att bevara Norrlandsälvar. Få tycks se värdena i Brunkebergsåsen eller i Stockholms gamla stadskärna med sina fornlämningar. Det är anmärkningsvärt att man skattar en källare för modern teknisk utrustning så mycket högre än huvudstadens gamla kulturlager, att tillstånd ges till utgrävning.
Vad ska lämnas åt nästa generation ?

§239 Remiss från länsstyrslsen angående Ny Gemenskaps ansökan om tillstånd aansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet i form av boende för hemlösa och missbrukare

Diarienummer 510-481/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 27 juli 2003, med anledning av remiss från länsstyrelsen angående Ny Gemenskaps ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet i form av boende för hemlösa och missbrukare, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ny Gemenskaps ansökan tillstyrks.

§240 Bättre markering av cykelbanan vid Odenplan - svar på medborgarförslag

Diarienummer 316-256/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 6 augusti 2003, med anledning av ett medborgarförslag angående bättre markering av cykelbanan vid Odenplan, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle återremitteras och lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade att ärendet skulle avgöras idag och lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Ärendet återremitteras.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
  3. Det är orimligt att fortsätta ha en trafikteknisk lösning som riskerar människors hälsa och säkerhet. Gångtrafikanter och cyklister riskerar dagligen att skadas då man inte tydligt ser skillnaden mellan fältet för cyklister och gående. Förvaltningen bör därför ånyo, lämpligen tillsammans med sakkunniga på gatu- och fastighetskontoret, se om man inte kan finna andra lösningar som inte strider mot vägverkets regler. Även om torget är nybyggt måste det gå att hitta lösningar som heller inte strider mot de arkitektoniska ambitioner som funnits med torget, vid en eventuell ommålning av cykelbanan / gångbanan.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en reservation från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande översänds till Vägverket för beaktande och åtgärd.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Precis som förvaltningen understryker är detta ett mycket bra förslag. Det känns därför inte rimligt att bara finna sig i att reglerna ser ut som de gör och därmed endast lägga ärendet till handlingarna. Dåliga regler skall ändras! Ärendet skall därför översändas till Vägverket för beaktande och åtgärd.

§241 Möblering av gaturummet på Norrmalm - svar på skrivelse från stadsdelsnämndens majoritet

Diarienummer 623-523/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 6 augusti 2003, med anledning av en skrivelse från stadsdelsnämndens majoritet angående möbleringen av gaturummet på Norrmalm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) av följande lydelse:

Den syn som den nya majoriteten ger uttryck för i denna skrivelse och i bygglovs- och markupplåtelsedelegationen är ännu ett tecken på den totala oförståelse som man har för småföretag och deras villkor.
Man skriver bl.a. att Kommunfullmäktige har fastställt regler….." detta är inte korrekt. Kommunfullmäktige har fastställt riktlinjer för upplåtelse av uteserveringar. Vid behandling var den gamla majoriteten mycket tydlig på att detta var riktlinjer, ingen erinran mot detta kom från dagens majoritetspartier. Syftet med riktlinjerna var just att försöka skapa en levande stad som funktionshindrade skulle kunna röra sig fritt i. Om detta skall vara möjligt måste man i varje fall försöka jämka samman de intressen som finns, därav framtogs rikt-linjer inte regler. Nu väljer majoriteten på Norrmalm att se dessa riktlinjer som strikta regler, och därigenom kraftigt minska antalet uteserveringar på Norrmalm.
Det är viktigt att invånarna på Norrmalm ska kunna ta sig fram, kunna dricka kaffe på en uteservering eller handla på våra torgytor. Därför måste vi se till att handikappanpassning görs, och att uteserveringarna också kontrolleras ibland. Vi vet att detta är polisens uppgift, men inget hindrar oss från att meddela polisen där någon inte följer reglerna. Men vi måste också se till att krögarna förstår varför det är viktigt att söka tillstånd. Regelverket för markupplåtelse är ju inte till för att jäklas med människor utan för att underlätta tillvaron för alla !
Förvaltningen skriver i sitt svar att någon representant för polisen bör bjudas in till bygglovs- och markupplåtelsedelegationen för diskussion. Vi från de tre oppositionspartierna tror att en sådan diskussion skulle gynnas av att någon från branschen bjöds in att deltaga vid detta möte, förslagsvis en representant för SHR Stockholm.
Det är viktigt att markupplåtelsetillstånd ges om det skulle gynna gatubilden och att man inte använder markupplåtelsen i sig som en straffsanktion. Det är en grundläggande rättsprincip i vårt land att man inte skall straffas för samma brott två gånger och att om straff utmätes ska det vara tydligt reglerat. Det finns ett sanktionssystem idag för dem som inte följer eller saknar tillstånd. Oppositionen har därför lagt en skrivelse där man ber förvaltningen att be stadsjuristen utreda förutsättningarna för att använda markupplåtelse som ett sanktionsinstitut. Om vi skall kunna fortsätta att ha en levande stadsdel måste vi också ge möjligheter till företagarna på Norrmalm att kunna etablera sig hos oss. Om detta ska kunna kombineras med tillgänglighet för funktionshindrade kombinerat med ett effektivt utnyttjande av gaturummet måste relationen mellan näringsidkarna och markupplåtaren vara förtroendefull och bygga på samarbete.

§242 Borttagning av SSU-affischer - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Diarienummer 365-521/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 5 augusti 2003, med anledning av skrivelse från Anders Broberg (kd) angående borttagning av SSU- affischer, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande: 
                     Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden instämmer i huvudsak i förvaltningens förslag till beslut.
  2. Stadsdelsnämnden tillskriver gatu- och fastighetsnämnden att även olaglig affischering ska klassas som klotter och därmed tas bort så fort som möjligt. 
  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Om socialdemokraterna menar allvar med sina vallöften borde de se till att medel avsätts för borttagande av denna typ av nedskräpning. När det gäller SSU-affischerna förutsätter vi att förvaltningen tar fram kostnaden för borttagandet och sedan fakturerar SSU detta.
    Det vore klädsamt om den nya majoriteten först tog hand om sin egen olaga nedskräpning, innan man beskyller näringsidkare, som gör vår stad till en trevligare plats att leva i, för nedskräpning.

§244 Genomförande av ombyggnad i A-flygeln i Matteus skola

Diarienummer 326-573/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 16 juli 2003, angående genomförande av ombyggnad i A-flygeln i Matteus skola, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att beställa ombyggnad av A-flygeln i Matteus skola i enlighet stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.
    2. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att till budgetberedningen redovisa de regler och normer som gäller vid handikappanpassning av skolor samt redovisa de ekonomiska förutsättningarna för att installera ytterligare en hiss på Matteus skola.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

I år är det Europeiska handikappåret; Sverige vill bli världens mest tillgängliga huvudstad senast år 2010. Dessutom är vi anslutna till FN:s barnkonvention. Dags att börja …………
Ekonomiska skäl anges för att inte montera in en ny hiss. Med tanke på handikappåret 2003 borde det vara möjligt att få centrala anslag till hissen. Förvaltningen får i uppdrag att ta kontakt med berörda instanser och dessutom se till att den gamla hissen, som SISAB ansvarar för, fungerar.
I en så stor skola som Matteus, är det viktigt att såväl handikappade barn som lärare och annan personal kan verka.

§245 Norrmalms prioriteringslista inför gatu- och fastighetskontorets förslag till verksamhetsplan 2004 samt fleråring

Diarienummer 101-302/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 5 augusti 2003, angående Norrmalms prioriteringslista inför gatu- och fastighetskontorets förslag till verksamhetsplan för 2004 samt fleråring, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut godkänns i huvudsak.
    2. Åtgärden "längre intervall på trafikljusen" vid korsningen Sveavägen / Kungsgatan respektive Sveavägen / Odengatan prioriteras upp till "prioritet 1" så att detta sker snarast.
    3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
      Det är idag svårigheter för bland annat rullstolsbundna att hinna över gatorna på dessa platser, därför bör åtgärden med längre intervall för trafikljusen ordnas snarast möjligt.

§246 Uppföljning av gatuservice på dagtid - svar på förfrågan från gatu- och fastighetskontoret

Diarienummer 340-553/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 11 augusti 2003, med anledning av förfrågan från gatu- och fastighetskontoret angående uppföljning av försök med gatuservice på dagtid, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Gatu- och fastighetskontorets förfrågan besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna av följande lydelse:

Försöket med städning av gatorna under dagtid har i huvudsak visat sig positiv. De högre merkostnaderna för städning som uppkommer är dock något som måste täckas av framtida budgetanslag. Det sker ej idag. Detta särskilt mot bakgrund av att avgiften för boendeparkeringen nu höjs till det dubbla, d.v.s. 500 kr / månad. Det ligger i stadens intresse att parkeringsplatser för boende i innerstaden ordnas så att en omfattande söktrafik kvällstid kan undvikas. Ett led i detta är att ordna dagstädning i större delen av innerstaden.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) av följande lydelse:

Det är bra med dagstädning då det frigör parkeringsplatser för de boende. Det är dock viktigt, som förvaltningen påpekar, att alla aspekter inklusive företagarnas behov redovisas. 

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Jag anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Fortsatt gatuservice på dagtid avslås.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Det framgår med stor tydlighet av förvaltningens förslag till beslut att en fortsatt gatuservice på dagtid är mycket kostnadskrävande och tveksam ur miljösynpunkt. Med tanke på de konstanta budgetbesvären för den sociala sidan inklusive äldre-vård och skola kan det knappast vara försvarbart med dessa kostnader, oavsett från vilken del av stadskassan de kommer. Först och främst behöver den vanliga renhållningsservicen få full täckning från stadshuset så den inte behöver tas från "mjuka" budgetposter.
    Att bland alla människor t.ex. asfaltera eller maskinsopa gatorna, så sanden med sin aspest och tungmetallrester yr, lär knappast heller vara förenligt med folkhälsomålen.

§247 Alkoholservering i restaurang Giovanni - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-518/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 8 juli 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Giovanni, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus tillstyrks.
    2. Ansökan om serveringstillstånd klockan 11.00 och 01.00 utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning ochi fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§248 Alkoholservering i restaurang Wokhouse - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-572/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 30 juli 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Wokhouse, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 både inomhus och utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

Denna paragraf förklarades oemedlbart justerad.

 

§249 Rättegångsfullmakter

Diarienummer 021-591/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 4 augusti 2003, angående rättegångs-fullmakter för rättegångsombud vid stadsledningskontorets juridiska avdelning, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden förordnar rättegångsombud vid stadsledningskontorets juridiska avdelning i enlighet med följande rättegångsfullmakt:
Stadsjuristen Roland Strömgren samt vice stadsjuristerna Catharina Gyllencreutz och Anne Rundquist bemyndigas att var för sig såsom ombud företräda Stockholms kommun inom nämndens förvaltningsområde.
Med undantag av rätt att mottaga delgivning av stämningar äger ombud den behörighet som anges i rättegångsbalken 12 kap 14 § första stycket.
Ombud äger dessutom att på nämndens vägnar uppbära, mottaga och kvittera nämnden tillkommande medel och handlingar, att förordna annan i sitt ställe samt i övrigt vid alla de tillfällen, då Stockholms kommuns rätt inom nämndens förvaltningsområde kan vara ifråga, densamma iakttaga och bevaka.

§250 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för juli 2003

Diarienummer 103-606/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 14 augusti 2003, angående ekonomisk månadsuppföljning för juli 2003, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för juli 2003 godkänns.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) av följande lydelse:

Det är viktigt att få en budget i balans. Därför måste åtgärder vidtas för att se till att detta sker. De åtgärder som vidtas måste understryka att de verksamheter som ska prioriteras i Norrmalm är kärnverksamheterna. De inriktningsmål som folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna har lagt idag understryker just vikten av kärnverksamheterna.
Det är dock glädjande att se att minussiffrorna som visades före sommaren börjar minska även om det är små minskningar.

§251 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

Av enhetschefen Lars B Strand fattade beslut angående ansökningar om alkoholserverings-tillstånd anmäldes.

Vidare anmäldes av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattade beslut om studieresa, ledighet från ordinarie skolarbete samt beslut under första halvåret 2003 om försörjningsupphandlingar genom upphandlingsentreprenör och upphandling och avtalsförlängning.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälningarna skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§252 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll från lokala pensionärsrådets sammanträde den 18 augusti 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§253 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna / upprättade handlingar anmäldes.

  1. Rapport från tillsynsbesök hos Frösunda City / Cerebralis Aktiv Citys dagliga verksamhet. Dnr 503-301/03.
  2. Tillsyn av enskild verksamhet vid Notox. Dnr 503-296/03.
  3. Uppföljning av ramavtal – enstaka platser för funktionshindrade vid KomBo. Dnr 503-299/03.
  4. Uppföljning av ramavtal – enstaka platser för funktionshindrade vid Kolarmora behandlingshem. Dnr 008-297/03.
  5. Uppföljning av ramavtal – enstaka platser för funktionshindrade vid Opplunda Hemmet. Dnr 008-298/03.
  6. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående Vädurens servicehus. Dnr 117-362/03.
  7. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående upphörande av enskild verksamhet, Alfagruppen. Dnr 008-268/03.
  8. Beslut från Länsstyrelsen angående tillstånd att bedriva enskild verksamhet vid Dalahöjdens äldreboende. Dnr 539-552/03.
  9. Beslut från Länsstyrelsen angående tillstånd att bedriva enskild verksamhet vid Dalahöjdens äldreboende. Dnr 539-555/03.
  10. Yttrande till Handikappombudsmannen med anledning av anmälan mot Norrmalms stadsdelsnämnd. Dnr 437-515/03.
  11. Svar på medborgarförslag angående upprustning av lekplatsen på Johannes kyrkogård. Dnr. 414-492/03.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§254 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om hur det datavirus som nu florerar påverkat stadsdelsförvaltninmgen.

§255 Övriga frågor

  • Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde folkpartiets, moderaternas och kristdemokraternas inriktningsmål för år 2004. ( biläggs protokollet, bil.1 )
  • Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde även en skrivelse från folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna angående förutsägbarheten vid bygglov och markupplåtelse. Dnr 310-618/03.

Beslut

Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsjuristen för utredning.

§256 Förfrågningsunderlag för upphandling av platser vid sommargårdar (kollo( sommaren 2004 samt eventuell förlängning 2005

Diarienummer 125- 601/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 7 augusti 2003, angående förfrågningsunderlag för upphandling av platser vid sommargårdar (kollo) sommaren 2004 samt eventuell förlängning 2005, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Förfrågningsunderlaget godkänns.
    2. Nämnden uppdrar åt stadsdelsdirektören vid Rinkeby stadsdelsförvaltning att teckna avtal med antagna utförare.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§257 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.