Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2004-02-19

Sammanträde 2004-02-19

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Införande av hastighetsbegränsning till 30 km / tim på lokalgator. Örjan Widaeus, Krister Läs mer...Isaksson och Linda Lundberg från gatu- och fastighetskontoret medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

5 Budgetunderlag för år 2005 och inriktning för 2006 och 2007

Dnr: 102-79/2004

Utbyggnaden av förskoleverksamheten fortsätter samtidigt som barngruppernas storlek successivt minskas. Skolorganisationen och äldreomsorgen anpassas till förändrad befolkningsstruktur. Utbyggnad av gruppbostäder för funktionshindrade planeras. En ökad efterfrågan på försörjningsstöd och insatser för missbrukare befaras. Det miljöarbete som påbörjats kommer att fortsätta i enlighet med stadens miljöprogram. Arbetet för att minska sjukfrånvaron fortsätter. Stadsdelsförvaltningen anser det positivt med översyn av resursfördelningen till stadsdelsnämnderna, men stora förändringar kan kräva övergångsregler.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

6 Förändrad budgetordning i Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 100-918/03

I remissen föreslås att kommunfullmäktiges budgetbeslut flyttas till hösten. Stadsdels-förvaltningen anser att en utveckling av stadens budgetprocess bör utgå från att det är i de enheter som arbetar närmast brukarna som resultaten uppnås. Vidare bör stadens integrerade ledningssystem utvecklas. En senareläggning av kommunfullmäktiges budgetbeslut främjar enligt förvaltningens bedömning inte dessa strävanden. Andra förbättringar av budgetprocessen samt av styrning och uppföljning som förutskickas i det remitterade förslaget instämmer stadsdelsförvaltningen i.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

7 Användarnas syn på Paraplysystemet - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 011-40/2004

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en rapport från revisionskontoret angående användarnas syn på Paraplysystemet, som är ett databaserat ärendehanteringssystem att användas inom individ- och familjeomsorgen samt inom äldre- och handikappomsorgen.
Systemet används numera även för hantering av ekonomiskt bistånd. Av rapporten framgår att det finns ett utbrett missnöje med systemet.

Även bland användarna inom Norrmalms stadsdelsförvaltning finns ett stort missnöje, inte minst vad gäller driftssäkerheten och systemets användarvänlighet. Förvaltningen delar revisionskontorets uppfattning att det är angeläget att stadsledningskontoret tar kritiken på stort allvar och att åtgärder vidtas för att komma tillrätta med de problem som uppenbart finns.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

8 Inrättande av enhet för barn med läs- och skrivsvårigheter / dyslexi - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 520-747/03

I kommunfullmäktiges beslut om ”Budget 2004 för Stockholms stad och inriktning för 2005 och 2006” gavs utbildningsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag om inrättande av ett centralt dyslexicentrum i staden.

Förvaltningen anser inte att det finns ett behov av en central dyslexienhet. En satsning på att höja den allmänna kompetensen inom detta område i stadsdelen skulle medföra både ett bättre resursutnyttjande och bättre samordningsmöjligheter. Förvaltningen anser också att centrala enheter som är intäktsfinansierade tenderar att bli kostsammare än om motsvarande kompetens finns lokalt.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

9 Kvalitetsarbete vid stadens äldreboenden - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 124-939/03

Revisionskontoret har genomfört en granskning av hur långt äldreboendena har kommit i utvecklingen av ett samlat kvalitetssystem som säkrar att den enskildes behov av vård och omsorg tillgodoses. I granskningen har också ingått att belysa hur enheterna arbetar med stadens kvalitetsstrategi och hur detta arbete hänger samman med socialstyrelsens allmänna råd om kvalitetssystem. Granskningen redovisas i en rapport som överlämnats till stadsdelsnämnden för yttrande.

Revisionskontoret anser att många äldreboende arbetar aktivt med att utveckla ett kvalitetssystem, men mycket arbete återstår för att på ett bra sätt kunna säkra att de boendes behov av vård och omsorg tillgodoses.

Stadsdelsförvaltningen delar i stort de synpunkter och förslag till åtgärder som redovisas i revisionskontorets rapport. De påpekande som revisionskontoret gjort är värdefulla för stadens fortsatta arbete med att förbättra och utveckla kvaliteten inom äldreboendena.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

10 Skolhälsovården och elevvården i stadens grundskolor och gymnasieskolor - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 124-940/03

Revisionskontoret har genomfört en granskning för att kartlägga och bedöma om skolhälsovården och elevvården har möjligheter att ge eleverna i stadens grund- och gymnasieskolor stöd och hjälp i tillräcklig omfattning för att de ska kunna tillgodogöra sig sin skolutbildning och utvecklas som individer. Granskningen redovisas i en rapport som överlämnats till stadsdelsnämnden för yttrande.

Revisionskontoret anser att staden i stort har en väl fungerande organisation och övergripande styrning för att säkerställa en god kvalitet inom skolhälsovården. Däremot är organisation och styrning av elevvården splittrad och det saknas ett gemensamt system för att säkerställa en god kvalitet. Det är tveksamt om staden genomför tillräckliga elevvårdsinsatser för alla barn som behöver stöd.

Stadsdelsförvaltningen delar de synpunkter och förslag till åtgärder som redovisas i revisionskontorets rapport. De påpekande revisionskontoret gjort är värdefulla i stadens fortsatta arbete med att utveckla skolhälso- och elevvården.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

11 Uppkallande av gator efter Astrid Lindgrens sagovärld - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Dnr: 305-50/2004

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) har i en skrivelse till stadsdelsnämnden föreslagit att nämnden tillskriver stadsbyggnadsnämnden om att ompröva sitt beslut om att uppkalla nya gator i kvarteret Baltic i Mariehäll efter Astrid Lindgrens sagovärld.

Förvaltningen delar uppfattningen om att det bästa skulle vara att låta ett antal gator i Sabbatsbergsområdet, där hon bodde och verkade under större delen av sitt liv, uppkallas efter hennes sagofigurer och berättelser.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

12 Utöka antalet parkeringsplatser på Norrmalm - svar på skrivelse från moderaterna i Norrmalms stadsdelsnämnd

Dnr: 303-860/03

Moderaterna i Norrmalms stadsdelsnämnd föreslår att antalet parkeringsplatser på Norrmalm utökas med ca. 400 genom att snedparkering införs på ett antal namngivna gator. Förslaget välkomnas eftersom bristen på parkeringsplatser är stor. Stadsdelsförvaltningen kan inte till fullo bedöma vilken effekt som förslaget får för trafiken varför ärendet överlämnas till gatu- och fastighetskontoret för handläggning. Förvaltningen framhåller vikten av att anordnandet av nya snedparkeringsplatser inte försvårar stadsdelens städning och snöröjning eller att förutsättningarna för varutransporter och kollektivtrafik försämras.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

13 Permanenta skateboardbanan i Observatorieparken - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Dnr: 407-55/2004

Anders Broberg (kd) vill att spegeldammen i Observatorielunden omvandlas till permanent skateboardbana. Beroende på att miljön är del av ett riksintresse för kulturminnesvården samt att skateboardåkningen indirekt medför renhållningsproblem avråder stadsdelsförvaltningen från utvidgad eller permanentad möjlighet till skateboardåkning på platsen. Stadsdelsförvaltningen har igen erinran mot fortsatt skateboardåkning på dammens botten om våren och hösten när den är tömd på vatten. Förvaltningen bevakar varje möjlighet att tillskapa skateboardvänliga miljöer i samband med ombyggnationerna av Vasaparken och Norra Stationsområdet.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

14 Anmälan av beslut om upphandling av sommargårdar (kollo) inför 2004 med möjlighet till förlängning till 2005

Dnr: 499-73/2004

Sommarkoloniverksamhet (nedan kallat kollo) för barn och ungdomar har bedrivits i Stockholm sedan början av 1900-talet och har en stark tradition i stadens verksamhets-utbud. Många barn och ungdomar har genom åren deltagit i verksamheten. De senaste fyra somrarna (2000-2003) har kollo upphandlats och olika privata företag/ föreningar har utfört och bedrivit verksamheten åt stadsdelsnämnderna efter avrop från träffade ramavtal. Ramavtalen som stadsdelsnämnderna haft med de olika utförarna har sträckt sig över två år.

En ny upphandling är nu genomförd och 12 företag och föreningar, som redovisas i detta utlåtande, har erhållit uppdrag att åt stadsdelsnämnderna genomföra kollo sommaren 2004 med möjlighet till förlängning 2005. Stadsdelsdirektören i Rinkeby har, på delegation av samtliga 18 stadsdelsnämnder, beslutat anta utförare samt undertecknat de ramavtal som kommer att gälla verksamheten i första hand sommaren 2004 och vid förlängning även sommaren 2005 (se bilaga).

Samtliga barn (exkl barn i förskoleklass) och ungdomar får hem en katalog, med anmälningsblankett, i brevlådan över kolloutbudet sommaren 2004. Anmälan, undertecknad av målsman, om önskemål om kollovistelse ska vara inlämnad till stadsdelsförvaltningen i slutet av februari.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

15 Alkoholservering i restaurang Allemansbar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-108/2004

UTSÄNDES SENARE
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Erika Nordberg , 508 09 050

16 Anmälan av promemoria angående Vanadisbadet

Dnr: 304-100/2004

DUKAS

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

17 Entledigande av och val av ersättare i lokala pensionärsrådet

Dnr: 002-61/2004

Stadsdelsnämnden har vid sitt sammanträde den 14 januari 2004 utsett ledamöter
och ersättare i lokala pensionärsrådet. En av ersättarna har nu meddelat att han vill entledigas från sitt uppdrag. Sveriges Pensionärsförbund har nominerat annan ersättare
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

18 Ändring av sammanträdesdatum

Dnr: 002-101/2004

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

19 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

- anskaffning av varor för belopp
överstigande 50 000 kronor
- studieresa till Frankrike för Adolf
Fredriks Flickkör

20 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

21 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

22 Anmälan av inkomna handlingar

27 Yttrande till Handikappombudsmannen

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 11 § 3 st sekretesslagen.

Handläggare: personalsekreterare Heli Taillefer , 508 09 039

§37 Tema samt frågor och synpunkter från allmänheten

Tema: Införande av hastighetsbegränsning till 30 km / tim på lokalgator

  • Krister Isaksson och Örjan Widaeus från gatu- och fastighetskontoret informerade om införandet av hastighetsbegränsning till 30 km / tim på samtliga lokalgator i Stockholm. Det är endast vissa huvudgator som kommer att undantas och på dessa gator kommer högsta tillåtna hastighet fortfarande att vara 50 km / tim.

Gatu- och fastighetsnämnden kommer i april 2004 att fatta beslut om genomförandet och i samband med skolstarten hösten 2004 kommer de nya hastighetsgränserna att införas. Man räknar med att införandet av hastighetsbegränsning till 30 km / tim på lokalgator kommer att minska antalet trafikolyckor och samtidigt leda till att hastigheterna rent generellt kommer att sänks.

Efter informationen följde en diskussion med frågor och synpunkter från flera av nämndens ledamöter.

Frågor och synpunkter från allmänheten

  • En mötesdeltagare tog, med anledning av ett medborgarförslag som förelagts nämnden, upp frågan om cykeltrafiken i Brunkebergstunneln och menade att åtgärder bör vidtas för att göra det säkrare för de många gångtrafikanter som använder tunneln. Eftersom de förbudsskyltar mot cykeltrafik som redan finns inte respekteras borde man åtminstone med någon form av gatumarkering kunna avskilja en del av tunneln för gångtrafikanter.

§38 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) valdes att jämte vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum torsdagen den 26 februari 2004.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 22 januari 2004 justerats den 29 januari 2004.

§39 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

  • Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en skrivelse från folkpartiet angående barnomsorgsgarantin.
  • Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) anmälde en skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s) angående samråd med boende i Norrmalm om framtiden för Vanadisbadet.
  • Ordföranden i demokratiberedningen Martin Vallstrand (s) anmälde en övrig fråga angående öppna medborgarmöten.
  • Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) informerade om att ärende 16 på dagordningen utgår.

§41 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 305-51/2004
Ett förslag från Siv Haverman angående otillåten cykeltrafik i Brunkebergstunneln anmäldes.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade att förslaget tillsammans med tidigare tjänsteutlåtande i frågan skulle överlämnas till gatu- och fastighetskontoret för handläggning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas tillsammans med tidigare tjänsteutlåtande angående Brunkebergstunneln till gatu- och fastighetskontoret för handläggning.

§42 Verksamhetsberättelse och bokslut för år 2003

Diarienummer 102-86/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 5 februari 2004, angående verksamhets-berättelse och bokslut för 2003, förelåg.

Yrkanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ledamoten Ellen Sääf-Bergqvists (s) yrkande följande:

  1. Verksamhetsberättelsen godkänns.
  2. Stadsdelsnämnden begär ombudgetering av 1,1 mnkr avseende stimulansbidrag för utbyggnad inom förskolan.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

Förvaltningens förslag till beslut godkänns i huvudsak.

Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

För stockholmarna och för medborgarna i Norrmalm har år 2003 i hög grad varit ett år av försämringar och minskad framtidstro. På grund av politiska beslut på alla nivåer har Stockholms tillväxt helt avstannat efter den nuvarande majoritetens maktövertagande. Allt fler stockholmare klarar inte sin egen försörjning och blir beroende av socialbidrag. Bristen på tillväxt och skatteintäkter gör att stadsdelarna, trots en skattehöjning på 50 öre, tvingas till tuffa besparingar.

Omfattande felprioriteringar
Trots skattehöjningen på 50 öre har medborgarna märkt små förändringar i stadsdelens service. Barngrupperna i förskolan förblir stora, bistånds-bedömningen till äldreomsorgen blir hårdare. En stor del av förklaringen ligger i den totala brist på prioriteringar som präglat majoritetens politik under 2003, där den kommunala administrationen tillåtits växa på kärnverksamheternas bekostnad.

Fortsatt stora grupper i förskolan
Trots vallöftet om minskade barngrupper har mycket lite hänt när det gäller barngruppernas storlek i förskolan. En del av förklaringen ligger i det faktum att en del av fullmäktiges anslag till förskolan under 2003 använts till helt andra ändamål i stadsdelens budget. Att pengar som borde gå till förskolan på detta sätt använts till byråkrati är fullständigt oacceptabelt.

Besparingar i sociala sektorn
Trots skattehöjningen har mycket små kvalitetsförbättringar skett i den sociala sektorn. Tvärtom vittnar många om att situationen hårdnat för många. Tuffare biståndsbedömningar i äldreomsorgen och besparingar inom socialpsykiatrin slår hårt mot människor med stora behov men utan stora intressegrupper.
2003 års bokslut och verksamhetsberättelse visar tydligt på behovet av en ny politisk ledning i stadsdelen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§43 Budgetunderlag för år 2005 och inriktning för 2006 och 2007

Diarienummer 102-79/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 16 februari 2004, angående budgetunderlag för år 2005 och inriktning för 2006 och 2007, förelåg.

Yrkanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och yrkade bifall till det.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) lade fram ett förslag till beslut från moderaterna och yrkade bifall till det.

Ledamoten Anders Broberg (kd) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ledamoten Ellen-Sääf-Bergqvists (s) yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningens förslag till budgetunderlag godkännes och överlämnas till kommunstyrelsen.

Reservationer
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi hänvisar till vårt budgetförslag från 2004-11-06 och anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat:

att verka för att en förskolepeng snarast införs på Norrmalm

att i budget 2005 låta hela den schablonökning som erhållits för förskola gå direkt ut till de enskilda förskolorna, och inte använda medlen till andra verksamheter,

att återigen släppa in privata alternativ i välfärdssektorn genom att uppmuntra entreprenader och enskilda
alternativ

att verka för att fler bostäder byggs – gärna på höjden, och ha en positiv inställning till nyetablering och lågprisbutiker

att allt klotter och olaga affischering på de platser och ytor som stadsdelen ansvarar för ska saneras inom 24 timmar

att se till att biståndsbedömningen inom äldreomsorgen och handikappomsorgen blir generös nog för att äldre personer och personer med funktionshinder verkligen får det stöd det behöver och har rätt till

att funktionshindrades integritet och val respekteras

att stadsdelsnämnden ser till att alla som är i behov av ledsagare, personliga assistenter, avlösare och kontaktperson får det

att uppdra till förvaltningen att ta fram en jobbgaranti för socialbidragstagare inom stadsdelen

att inbjuda studieförbund, bemanningsföretag och näringslivet

att medverka i arbetet med att ordna arbete för arbetslösa

att en vårdgaranti för missbruksvården införs

att uppdra åt förvaltningen att pröva möjligheten att hyra ut restaurangutrymmen på berörda äldreboenden så att dessa kan bli attraktiva restauranger bl.a. för äldre

att se till att, enligt tidigare löften, Vasaparken utrustas med en konstfrusen isbana

att återföra ansvaret för snöröjning, städning och parkhållning till gatu- och fastighetskontoret

I övrigt hänvisas till den anförandetext som lades vid sammanträdet 2003-11-06

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi hänvisar till vårt budgetförslag från 2003-11-06 och anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat:

att i budget 2005 låta hela den schablonökning som erhållits för förskola gå direkt ut till de enskilda förskolorna, och inte använda medlen till andra verksamheter

att återigen släppa in privata alternativ i välfärdssektorn genom att uppmuntra entreprenader och enskilda alternativ

att verka för att fler bostäder byggs – gärna på höjden, och ha en positiv inställning till nyetablering och lågprisbutiker

att allt klotter och olaga affischering på de platser och ytor som stadsdelen ansvarar för ska saneras inom 24 timmar

att uppdra till förvaltningen att ta fram en jobbgaranti för socialbidragstagare inom stadsdelen

att inbjuda studieförbund, bemanningsföretag och näringslivet att medverka i arbetet med att ordna arbete för
arbetslösa

att verka för att en förskolepeng snarast införs på Norrmalm

att uppdra åt förvaltningen att lägga fram en konkret handlingsplan för hur fler grundskoleelever ska uppnå
kunskapsmålen i kärnämnena svenska, engelska och matematik

att uppdra åt förvaltningen att studera hur skolorna och inte minst friskolorna på Norrmalm arbetar förebyggande mot mobbning, och därefter sammanställa resultatet i ett antimobbning program

att se till att, enligt tidigare löften, Vasaparken utrustas med en konstfrusen isbana

att återföra ansvaret för snöröjning, städning och parkhållning till gatu- och fastighetskontoret

att stadsdelsnämnden begär en resursförstärkning från renhållningsnämnden för att klara de ökade kostnader Norrmalm har för städning av stadens centrala delar

I övrigt hänvisas till moderaternas förslag till budget för Stockholms stad, och den anförandetext som lades vid sammanträdet 2003-11-06.

Ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag hänvisar till mitt budgetförslag från 2004-11-06 och anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat:

att åtgärder vidtas för att påskynda minskningen av barngruppernas storlek och arbetet för att småbarnsgrupper inte ska överstiga 13-14 barn och syskongrupper 17-18 barn nås till år 2006

att uppdra åt förvaltningen att rekrytera fler familjedaghem

att uppdra åt förvaltningen att ta fram ett program för hur föräldrarnas engagemang i skolan ska öka. Ett förslag till "kontrakt" mellan föräldrar och skola utformas som ett led i detta

att uppdra åt förvaltningen att lägga fram en konkret handlingsplan för hur fler grundskoleelever ska uppnå kunskapsmålen i kärnämnena svenska, engelska och matematik

att uppdra åt förvaltningen att studera hur skolorna och inte minst friskolorna på Norrmalm arbetar förebyggande mot mobbning, och därefter sammanställa resultatet i ett antimobbning program

att uppdra åt förvaltningen att se till att alla äldre som får hjälp av stadsdelen får ett personligt samtal om vad enhetens åtaganden innebär för den enskilde

att funktionshindrades integritet och egna val respekteras

att stadsdelsnämnden ser till att alla som är i behov av ledsagare, personliga assistenter, avlösare och kontaktpersoner får det

att en vårdgaranti inom missbrukarvården införs

att arbeta för att minska drogmissbruket bland ungdomar i stadsdelen

att ta fram former för att redovisa brottsförebyggande rådets arbete löpande till stadsdelsnämnden

att det brottsförebyggande rådet tar fram konkreta förslag på åtgärder för att minska brottsligheten i stadsdelen

att uppdra åt förvaltningen att upprätta en plan för kraftsamling mot klotter och annan vandalisering så att
nolltolerans uppnås

att stadsdelsnämnden begär en resursförstärkning från renhållningsnämnden för att klara de ökade kostnader Norrmalm har för städning av stadens centrala delar

§44 Förändrad budgetordning i Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 100-918/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 2 februari 2004, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående förändrad budgetordning i Stockholms stad, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Stadsdelsnämnden förordar därmed att nuvarande budgetordning behålls.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:


Vi instämmer i stadsledningskontorets analys att det ibland fattas både flerårighetsperspektiv och helhetsperspektiv i budgetarbetet. En utveckling mot ett längre perspektiv i kombination med förbättrade underlag inför besluten i både den ekonomiska och verksamhetsmässiga planeringen är att rekommendera. I dagsläget överväger dock argumenten för att behålla budgetbeslutet på våren. Med ett tidigt avgörande skapas längre tid för planering och anpassning enligt de ekonomiska förutsättningarna i nämnder och bolag. Dessutom ges mer tid åt att förankra budget / verksamhetsplan lokalt. Om budgetförslaget presenteras och debatteras under första halvan av året finns också god tid att föra demokratiska resonemang med allmänhet, stadens medarbetare och medier. Detta förbättrar i sin tur möjligheten för den politiska majoriteten att implementera de mål som uttrycks i budgeten.

Budgetarbetet i nämnder och styrelser får inte bli ett hastverk. Inte minst gäller det för att fördjupa arbetet med det Integrerade styrnings- och ledningssystemet (ILS). Detta förutsätter att tid ges för de enskilda nämnderna att besluta om budget och generella åtaganden etc. utifrån givna resurser efter att kommun-fullmäktige fastslagit budgeten, men innan början på det verksamhetsår som budgeten avser. Det är av vikt att de olika nämnderna och dess enheter får tillräcklig tid för mål och planformulering. Därför avvisar vi denna del av förslaget till ny budgetordning.

Vi välkomnar förslaget om att ta fram långsiktiga prognoser. Strategiska frågor som tillväxt- och finansieringsfrågor, demografiska förändringar och kompetensförsörjning kan exempelvis tas upp. Vi menar dock att staden ej behöver fatta budgetbeslut vid mer än ett tillfälle. Däremot kan underlag i form av t.ex. demografiska fakta som återfinns i långtidsutredningen ligga till grund för en flerårig planering och den typen av ärenden kan med fördel tas fram med regelbundenhet. Vi motsätter oss dock planerna på att ta fram denna typ av ramärenden varje år, ett sådant förfarande kan till och med vara kontraproduktivt då de riskerar binda upp framtida majoriteter.

När det gäller nyckeltal är det rätt att de ska vara långsiktiga samtidigt som varje majoritet måste kunna förändra uppföljningen, varefter målen förändras. Ett antal basnyckeltal och volymuppgifter torde dock kunna vara desamma över lång tid, oavsett majoriteter.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§45 Användarnas syn på Paraplysystemet - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 011-40/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 26 januari 2004, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående revisionskontorets rapport om användarnas syn på Paraplysystemet, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§46 Inrättande av enhet för barn med läs- och skrivsvårigheter / dyslexi - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 520-747/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 2 februari 2004, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående inrättande av enhet för barn med läs- och skrivsvårigheter / dyslexi, förelåg.

Yrkanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och yrkade bifall till det.

Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med socialdemokraternas, ledamoten Hans Enroths (v) och ledamoten Ulla Dahls (mp) yrkande följande:

  1. Inrättandet av en central enhet för barn med läs- och skrivsvårigheter / dyslexi tillstyrks.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Utöver vad som anförs i utbildningsnämndens protokoll från den 25 september 2003 och därmed sammanhängande tjänsteutlåtande bör den centrala enheten få ett uppföljningsansvar gentemot stadens skolor avseende de elever som enheten diagnostiserat som dyslektiker. Vidare bör enheten tillföras informationsteknologisk kompetens, förslagsvis på en av de föreslagna pedagogtjänsterna, i syfte att därmed möjliggöra att enheten kan initiera utveckling och (bistå med ) upphandling av pedagogiska hjälpmedel och läromedel för dyslektiska elever.

    Elever med läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi söker ofta dölja detta så länge som möjligt. De genomlever nästan alltid sin skoltid med en stark underlägsenhetskänsla, vilket antingen kan ta sig starkt utagerande och för omgivningen störande uttryck eller vändas inåt, så att elevens mindervärdeskänsla stärks under tystnad utåt. Dessa elever behöver upptäckas så tidigt som möjligt och metodik för detta behöver utvecklas ytterligare. När dyslektiker diagnostiserats, behöver de individuellt utformad och fortgående stöd och hjälp under sin återstående skoltid. Det handlar om tillgång till specialpedagoger, tekniska hjälpmedel, inlärning av studieteknik, längre tid för att genomföra prov, läroböcker i form av inläsning på band m.m. Dessutom behövs inte sällan psykologiskt stöd, eftersom kampen med bokstäverna också blir en kamp med självförtroendet.

    Arbetet med att tillvarata dyslektiska elevers särskilda behov måste ske i nära samarbete mellan stadsdelsnämnderna och den nya enheten. Det är bra om den nya enheten får ett ansvar för att följa upp varje elev som diagnostiserats som dyslektiker. Detta uppföljningsansvar ska inte bara gälla de insatser som vidtas inom enheten utan också de insatser som vidtas av berörda skolor. En årlig rapportering bör ske både till stadsdelsnämnder och till utbildningsnämnden.

Den nya enheten bör också vara pådrivande i utvecklingen av läromedel och hjälpmedel för dyslektiker. Sådana hjälpmedel är ännu få och det finns stort utrymme för innovationer. Därför bör enheten redan från starten tillföras informationsteknologisk kompetens, allra helst i form av en person som också är behörig lärare.

Reservationer
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Inrättandet av en enhet för barn med läs- och skrivsvårigheter tillstyrks och Jan Björklunds (fp) skrivelse bifalls därmed.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Läs- och skrivsvårigheter / dyslexi är ett svårt funktionshinder för den som är drabbad. Tyvärr är det ofta så att skolorna inte på rätt och bra sätt klarar av att ge alla elever det stöd och den undervisning de behöver och därför behöver vi inrätta ett dyslexicentrum som ansvarar för diagnostisering av dyslexi.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

§47 Kvalitetsarbete vid stadens äldreboenden - yttrande till revisionskontontoret

Diarienummer 124-939/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 30 januari 2004, med anledning av remiss från revisionskontoret angående kvalitetsarbete vid stadens äldreboende, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

År efter år tas dessa viktiga frågor upp, och år efter år finns fortfarande synpunkter på det nedlagda arbetet. Vi vill klart understryka hur viktigt det är med läsbar och tydlig skriftlig dokumentation när det gäller alla insatser i äldreomsorgen – även kvalitetsarbetet.

§48 Skolhälsovården och elevvården i stadens grundskolor och gymnasieskolor - yttrande till revisionskontret

Diarienummer 124-940/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 30 januari 2004, med anledning av remiss från revisionskontoret angående skolhälsovården och elevvården i stadens grundskolor och gymnasieskolor, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§49 Uppkallande av gator efter Astrid Lindgrens sagovärld - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.m

Diarienummer 305-50/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 2 februari 2004, med anledning av skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m), förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden uppmanar stadsbyggnadsnämnden att ompröva beslutet att namnge en grupp gator i kvarteret Baltic med namn ur Astrid Lindgrens sagovärld.

§50 Utöka antalet parkeringsplatser på Norrmalm - svar på skrivelse från moderaterna i Norrmalms stadsdelsnämnd

Diarienummer 303-860/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 27 januari 2004, med anledning av skrivelse från moderaterna i Norrmalms stadsdelsnämnd, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

  1. Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.
  2. Skrivelsen tillsammans med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till gatu- och fastighetskontoret.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en reservation av följande lydelse: 
Jag anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

Förvaltningens förslag om att överlämna skrivelsen till gatu- och fastighetskontoret avslås. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
Det finns ingen plats till ytterligare snedparkeringar, därför behöver skrivelse inte överlämnas till gatu- och fastighetsnämnden.

Det är redan trångt på gatorna. Snedparkeringar ger upphov till olyckor vid utbackning. Bilarna inkräktar på fotgängarnas trottoarer eftersom de oftast parkerar med hjulen tätt intill trottoarkanten.

Jag anser att bilen redan givits för stort utrymme på människors och växtlighetens bekostnad.

Där det fortfarande finns plats, bör träd och grönytor tillskapas eller återplanteras där grönskan tagits bort. Storstadsmänniskan lever farligt med alla miljögifter. Det måste vara allas gemensamma strävan att förbättra miljön i innerstaden inte minst för att allt fler väljer att bo kvar i stadsdelen även med små barn.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ellen Sääf- Bergqvist m.fl.(s) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:


Det är särskilt viktigt att goda möjligheter till boendeparkering finns för dom som bor på Norrmalm och har bil. En viktig åtgärd var att ordna med dagstädning, därigenom frigjordes omkring 500 platser i genomsnitt varje natt. Även beslutet att utöka det tillåtna parkeringsområdet i stadsdelen, förenklade parkeringsmöjligheterna för bilburna norrmalmsbor.

Snedparkering är precis som förvaltningen framhåller bra under förutsättning att gatorna inte är för smala eller att städ- och snöröjning försvåras. Utöver förvaltningens synpunkter bör också framhållas att snedparkering ej sker där genomfartstrafiken är omfattande. Det gäller till exempel större delen av Dalagatan där en omfattande genomfartstrafik sker idag.

§51 Permanenta skateboardbanan i Observatorieparken - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Diarienummer 407-55/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 6 februari 2004, med anledning av skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd), förelåg.

Yrkanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Anders Broberg (kd) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Skateboardbanan i Observatorielunden permanentas
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Stadsbiblioteket och tillhörande parkanläggning byggdes en gång i tiden för att människor skulle trivas där. Idag har förutsättningar förändrats. Spegeldammen klarar inte kraven på vattenrenhet och ungdomar idag gillar bland annat att åka skateboard. Platsen har blivit en mycket populär samlingspunkt för många av stadens, inte bara stadsdelens, ungdomar. Ungdomarna har dessutom nära till såväl bibliotek som restauranger som serverar ungdomar under 18 år.
    I valet mellan det gamla och det nya bör stadsdelen satsa på det nya genom att ge ungdomarna i staden en permanent skateboardbana. Hellre en levande aktiv plats, än en torrlagd gammal "plaskdamm" där vanligt folk snabbt skyndar förbi.

    Även stadsdelens fältassistent vill i uttalande i media ha en permanent skateboardbana. Med en permanent anläggning skulle inte bara skateare kunna åka där utan även den som kör BMX-cykel. Det är anmärkningsvärt att fältassistentens syn och kunskap om ungdomars intresse inte redovisas i ärendet.

Ersättaryttrande
Ersättaren Björn Dalemo (fp) stödde ledamoten Anders Brobergs (kd) reservation.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist m.fl.(s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Observatorielunden, dess tillgänglighet samt dammen vid Sveavägen, är något som bör ses över i sin helhet för framtiden. Det gäller inte minst mot bakgrund av att väderobservatoriet på Observatoriekullen funnits sedan 1756, det vill säga i snart 250 år.

Idag har nämnden beslutat att skateboardbanan skall få finnas kvar tills i början av juni när skolorna slutar. Då har skateboardbanan flyttats till annan plats, t.ex. till en skolgård om möjlighet för detta funnits.

Vi anser att detta bör gälla även de närmaste åren. Skateboardbanan kan få finns på denna plats fram till att sommarsäsongen börjar. Då bör man försöka hitta en annan lokalisering av skateboardbanan, till exempel till en skolgård, när skolorna har slutat. Det är viktigt att dammen vid Sveavägen under större delen av sommarhalvåret används för det den är tänkt invid stadsbiblioteket. Vi anser att anläggningen och hela miljön kring Observatorielunden bör förskönas och bättre utnyttja möjligheterna att använda vatten i denna speciella miljö, med sina unika höjdskillnader i Stockholms innerstad.

§52 Anmälan av beslut om upphandling av sommargårdar (kollo) inför 2004 med möjlighet till förlängning till 2005

Diarienummer 499-73/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 26 januari 2004, med anledning av beslut i upphandling av sommargårdar (kollo) inför 2004 med möjlighet till förlängning till 2005, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

Särskilda uttalanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp) anmälde, med stöd av ledamoten Anders Broberg (kd) och ledamoten Ulla Dahl (mp), ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Sommargårdsvistelse, att få vara på kollo, tycker många barn är toppen. Deras föräldrar också. För barn med funktionshinder är troligen situationen annorlunda – de kan inte lika lätt anmäla sitt intresse för några sommarveckor med kompisarna. Oftast är byggnaderna och omgivningarna inte anpassade till rörelsehindrade.

Vi utgår dock från att förvaltningen numera i sin upphandling också tänkt på dessa barn, och ställt krav vid upphandlingen på t.ex. den fysiska tillgängligheten.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde, med stöd av ledamoten Ulla Dahl (mp) ett särskilt uttalande av följande lydelse:

För en kort tid sedan presenterade ansvarigt borgarråd en rapport som visade att många av de barn och ungdomar som åker på kollo kommer från välbeställda familjer och att dessa barn och ungdomar oftast åker på specialläger. Ansvarigt borgarråd var bekymrad över detta.

Förvaltningen bör därför se hur kollo/läger kan marknadsföras så att de som är i störst behov i första hand ges kollo/lägerplats på stadsdelens bekostnad.

Framöver bör stadsdelen överväga det rimliga i att ge alla barn och ungdomar subventionerade kollo/lägerplatser. I stället borde det ekonomiska stödet behovsprövas.

§53 Alkoholservering i restaurang Allemansbar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-108/
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 12 februari 2004, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Allemansbar, förelåg.

Yrkanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett fortsatt utskänkningstillstånd fram till klockan 05.00 inomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivningen och dess konsekvenser för såväl kande alkoholbruk, störningar i boendet och brottslighet. Vi bör i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

Man bör också utreda vilket samband det finns mellan den generösa tillståndsgivningen och att allt fler småföretagare av andra kategorier trängs ut, till förmån för nya utskänkningsställen. Detta trots att utskänkningsbranschen i innerstaden sedan länge är överetablerad.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§54 Entledigande av och val av ersättare i lokala pensionärsrådet 2004

Diarienummer 002-61/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 5 februari 2004, angående entledigande samt val av ersättare i lokala pensionärsrådet 2004, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

  1. Ulf du Rietz (SPF) entledigas från sitt uppdrag som ersättare i lokala pensionärsrådet år 2004.
  2. Ulla Thedeén (SPF) utses som ersättare i lokala pensionärsrådet år 2004.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§55 Ändring av sammanträdesdatum

Diarienummer 002-101/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 6 februari 2004, angående ändring av sammanträdesdatum, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämndens sammanträde den 18 maj 2004 flyttas till den 25 maj.

§56 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

Anmäldes beslut fattat av tjänsteman angående inköp av varor till belopp överstigande 50 000 kronor.

Vidare anmäldes beslut fattat av stadsdelsdirektör Ylva Tengblad om resa till Frankrike för Adolf Fredriks Flickkör.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§57 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 26 januari 2004 anmäldes.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§58 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid lokala pensionärsrådets sammanträde den 16 februari 2004 anmäldes.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§59 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

  1. Förutsägbarhet vid bygg- och markupplåtelse. Svar från stadsledningskontorets juridiska avdelning på skrivelse från Norrmalms stadsdelsnämnd. Dnr 310-618/03.
  2. Skrivelse från SAMHALL AB angående problem med efterlevnad av gällande parkeringsbestämmelser och bristande åtgärder på grund av detta. Dnr 306-75/2004.
  3. Skrivelse från enskild angående stadens ljus / belysning av fastigheter. Dnr 304-109/2004.
  4. Stadsdelsförvaltningens svar på medborgarförslag angående. Odenplans utformning. Dnr 341-447/03.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§60 Övriga frågor

  • Skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp) angående skadestånd motsvarande barnomsorgsschablonen till föräldrar som inte kan erbjudas barnomsorg i enlighet med barnomsorgsgarantin. Dnr 400-139/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.

  • Skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s) angående samråd med boende på Norrmalm om framtiden för Vanadisbadet. Dnr 304-100/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.

  • Ordföranden i demokratiberedningen, Martin Vallstrand (s), tog upp frågan om öppna medborgarmöten och föreslog att förvaltningen skulle ges i uppdrag att återkomma till nämnden med närmare information om erfarenheterna från denna typ av möten i andra stadsdelsnämnder.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med information om öppna medborgarmöten.

§61 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§62 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§63 Kompletterande beslut om förfrågningsunderlag för kost till skolor

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § sekretesslagen.

§64 Yttrande till Handikappombudsmannen

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 11 § 3 st sekretesslagen.