Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2004-10-21

Sammanträde 2004-10-21

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Citybanan. Riggert Andersson, projektledare på Banverket medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

4 Bordlagt ärende. Förslag till bevarande- och upprustningsplan för Röda Bergen - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 305-569/2004

Gatu- och fastighetskontoret har begärt yttrande från stadsdelsnämnden över ett förslag till bevarande- och upprustningsplan för Röda Bergen. Planen skall användas som ett styrinstrument vid alla arbeten i området, samt ge råd och riktlinjer vid upprustningar av park- och gatumiljöer.

Gatu- och fastighetskontorets initiativ är mycket lovvärt, och stadsdelsförvaltningen anser att planen kan komma till stor användning i arbetet med drift och underhåll. Av hänsyn till stadsdelsnämndens driftsansvar förordar dock förvaltningen att sådana modeller på parkbänkar och papperskorgar väljs som överrensstämmer med befintlig gatumöblering i stadsdelen. Beträffande övrigt innehåll i bevarande- och upprustningsplanen föreslår stadsdelsförvaltningen att förslaget tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

5 Bordlagt ärende. Flyttning och omstrukturering av Adolf Fredriks dagverksamhet för äldre

Dnr: 504-619/2004

För att samutnyttja och effektivisera lokalanvändningen föreslår stadsdelsförvaltningen i ärendet att Adolf Fredriks dagverksamhet, som är belägen i Adolf Fredrikshuset plan 2, flyttar till lokaler i Klockhuset. Vidare föreslår stadsdelsförvaltningen att Adolf Fredriks dagverksamhet riktas enbart till gäster med demensdiagnos. Detta för att på ett bättre sätt kunna anpassa dagverksamheten efter gästernas behov och förutsättningar. Gäster med behov av social dagverksamhet föreslås att fortsättningsvis få sitt behov tillgodosett genom att man bygger upp en ny verksamhet inom Vasaträffens fritidscenter.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

6 Bordlagt ärende. Brottsbekämpning på Norrmalm - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 004-518/2004

Ledamoten Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där han efterlyser en närmare samverkan mellan nämnden och det drog- och brottsförebyggande råd som finns inom stadsdelen.

Stadsdelsförvaltningen anser att det redan idag finns en nära koppling mellan nämnden och rådet genom att nämndens ordförande också är ordförande i rådet. Även vice ordföranden i nämnden ingår i rådet. Förvaltningen har svårt att se på vilket sätt en närmare samverkan mellan nämnden och rådet skulle kunna utformas men föreslår att man i verksamhetsplan och verksamhetsberättelse redovisar vad som planeras respektive har genomförts inom ramen för rådets arbete.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

7 Folkomröstning om trängselskatten - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 004-628/2004

Jan Björklund m.fl. (fp) har i en motion till kommunstyrelsen yrkat att Stockholms stad tar initiativ till att samordna formulering av frågor och sammanräkning av röster inom stockholmsregionen inför den folkomröstning om trängselskatter som kommer att äga rum i Stockholm i samband med nästkommande val.

Förvaltningen utgår från att stadsledningskontorets juridiska avdelning och valnämnden kan lämna värdefulla synpunkter på formerna för folkomröstningen och på hur man från stadens sida lämpligen bör gå tillväga vid en eventuell samordning med andra kommuner vad gäller formulering av frågor och röstsammanräkning.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

8 Återredovisning av uppdrag om pappersflöden inom de pedagogiska verksamheterna - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 400-609/2004

Kommunstyrelsen beslutade den 22 oktober 2003 att ge stadsledningskontoret i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp för att samordna och underlätta stadens arbete kring insamling av information från de pedagogiska verksamheterna.
Arbetsgruppen konstaterar bland annat i sin kartläggning att insamlingen av information uppfattas som både omfattande och ostrukturerad, att dubbelrapportering och överlappning föreligger och att såväl de som lämnar uppgifter som de som samlar in saknar överblick av allt som samlas in. Med utgångspunkt från kartläggningen föreslår arbetsgruppen ett antal förbättrings- och utvecklingsområden.

Förvaltningen instämmer helt i de förslag till förbättring- och utvecklingsområden som föreslås. Förvaltningen vill särskilt lyfta fram vikten av att de olika insamlingarna måste kunna motiveras och sättas in i ett sammanhang, att stadens och statens kvalitetsuppföljning samordnas genom att skolornas kvalitetsredovisningar och verksamhetsberättelser ingår i samma dokument, att en databas där enheterna rutinmässigt lägger in information så snart den finns tillgänglig bör utformas för att undvika dubbelarbete och att kompetensutveckling i bland annat mål- och resultatstyrning och metoder för bedömning genomförs.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 08 381

9 Förbud mot alkoholförtäring - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 399-563/2004

Stadsledningskontoret har begärt förslag på platser där stadsdelsnämnden anser att lokalt förbud mot förtäring av alkohol bör införas.

Stadsdelsförvaltningen föreslår att alkoholförtäring bör förbjudas i samtliga lekparker i stadsdelen, inklusive parken i korsningen Surbrunnsgatan – Roslagsgatan som håller på att rustas upp med lekanordningar. Förbudet bör även omfatta området runt dammen i Observatorielunden. Vidare föreslås att alkoholförtäringsförbud införs i Stockholm city mellan Vattugatan i söder, Klarabergsgatan i norr, centralstationen i väster och Kulturtorget i öster. Norra Bantorget, som står inför en upprustning, bör också omfattas av förbud med tanke på närheten till det föreslagna förbudsområdet i citykärnan.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg , 508 09 032

10 Förslag till detaljplan för Sabbatsberg 23 m.m. - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-682/2004

Planförslaget innehåller 490 nya lägenheter i tre kvarter i områdets nordöstra del och möjligheter till nyskapande av parkmark i områdets västra del. Det är bra att så många bostäder tillkommer och att man öppnar upp området mot Vasaparken.

Stadsdelsförvaltningen förutsätter att byggandet följer stadens program för ekologiskt byggande. En ny friliggande förskola måste uppföras som ersättning för Kastanjebacken, som kommer att rivas. Stadsdelsförvaltningen tillstyrker att gruppbostäder och förskola kommer att finnas i bostadshusen. Delar av de större gatorna bör anläggas som gårdsgator. Vidare anser förvaltningen att en plats för parkteater bör tillskapas när den nuvarande i Vasaparken tas bort. Dessutom ifrågasätter förvaltningen att alla nuvarande parkeringsplatser i den nuvarande delen tas bort. Kostnaderna för trädskötsel och snöröjning liksom möjligheterna till ännu bättre tillgänglighet bör beaktas vid den slutliga utformningen. Utformningen av återvinningsrum i bostadshusen och utformningen av lekytor måste bevakas i genomförandet.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand, samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 023, 508 09 021

11 Tillgång till förskoleplats - redovisning till Skolverket

Dnr: 402-245/2004

Skolverket följer upp vad stadsdelsnämnden har gjort med anledning av dess kritik av att en familj fick vänta två månader för länge på förskoleplats.

Stadsdelsförvaltningen menar att kommunens riktlinjer om plats inom tre månader kommer att kunna iakttas i fortsättningen.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

12 Utbyggnad av förskoleverksamheten - inriktningsärende

Dnr: 400-737/2004

Fram till årsskiftet behöver ca 50 barn kommunal förskoleplats. Genom tidigare beslut öppnar en avdelning i november. För att säkra barnomsorgsgarantin vill förvaltningen öppna ytterligare en avdelning vid Norrtullsgatan 16 B.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

13 Användning av lokalerna m.m. på Vädurens servicehus - svar på skrivelse från ledamoten Ulla Dahl (mp)

Dnr: 303-633/2004

Ledamoten Ulla Dahl (mp) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där hon bl.a. undrar hur lokalerna på Vädurens servicehus används och hur de äldres behov av terapi tillgodoses.

Det är, som Ulla Dahl (mp) uppger i sin skrivelse, helt riktigt att Vädurens lokaler idag inte används på samma sätt som då servicehuset byggdes. De boende erbjuds dock fortfarande en rad olika aktiviteter och har även möjlighet att dagligen delta i gemen-samma måltider. Däremot har de pensionärer som bor i ordinärt boende inte längre samma möjligheter som tidigare att delta i servicehusets aktiviteter. Idag finns emellertid ett stort antal föreningar och organisationer som på olika sätt kan tillgodose de äldres behov av sysselsättning och gemenskap.

Handläggare: utvecklingssekreterare Christina Österling , 508 09 527

14 Lekplatser i centrala staden - svar på skrivelse från ledamoten Birger Hultman (m)

Dnr: 305-679/2004

Stadsdelsförvaltningen har ansvar för löpande drift av stadsdelens parker medan beslut om nyinvesteringar fattas av gatu- och fastighetskontoret. Inom ramarna för driften arbetar stadsdelsförvaltningen med att rusta upp och förbättra befintliga parker i stadsdelen, vilket bland annat innebär att parken i hörnan Surbrunnsgatan - Roslagsgatan utrustas med en ny stor sandlåda, ett bakbord och en lekskulptur. Vidare ser förvaltningen över möjligheterna att förbättra lekplatsen i Vanadislundens nedre del. I samband med den upprustning av Kungsträdgården som gatu- och fastighetskontoret påbörjat ingår planer på att uppföra en lekmiljö med lekanordning. Även vid den förestående ombyggnaden av Norra Bantorget kommer behovet av lekplats att tillgodoses enligt gatu- och fastighetskontoret.

Stadsdelsförvaltningen anser att det arbete som pågår är nöjaktigt med hänsyn tagen till den tätt bebyggda citykärnan och de aktiviteter som ska samsas på den ytan. Ytterligare platser föreslås därför inte.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg , 508 09 032

15 Fler lekplatser i Vasastan - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 499-53/2004

Sammanfattning
Anders Broberg (kd) vill att stadsdelsförvaltningen inventerar Norrmalm för att identifiera lämpliga ytor där mindre lekplatser kan placeras.

Stadsdelsförvaltningens uppfattning är att de fjorton befintliga lekplatserna inte kan bli fler utan att man gör avkall på andra krav, som kravet på en god trafikmiljö. Stadsdelsförvaltningen förordar att befintliga lekplatser underhålls och utvecklas istället för att nya tillskapas i mindre lämpliga lägen. För de boende och fastighetsägare i stadsdelen som är intresserade av att skapa lekvänliga gårdar arbetar stadsdelsförvaltningen med stöd och information om hur man med enkla medel kan skapa grönskande och lekvänliga gårdar i anslutning till sin boendemiljö.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

16 Åtgärder för att rädda en fungerande skola efter beslut om nytt resursfördelningssystem - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Dnr: 400-701/2004

Med anledning av kommunfullmäktiges beslut om nytt resursfördelningssystem till skola och förskola i staden kommer stadsdelsförvaltningens barn- och ungdomsavdelning att göra en översyn av ansvarsfördelning, resurstilldelning till enheterna samt organisationen när det gäller barn i behov av särskilt stöd. Syftet med översynen är att skapa en organisation som ger förutsättningar till fortsatt god kvalitet inom skola och förskola.

Stadsdelsförvaltningen anser att barn- och ungdomsavdelningen bör ges möjlighet att avsluta sin översyn innan beslut om andra eventuella sparåtgärder och nya rådslag fattas. När det gäller upprustningen av Vasaparken så pågår denna. Att hejda projektet i detta skede anser förvaltningen inte vara motiverat då det skulle innebära att barnen i stadsdelen drabbas av bland annat utebliven isbana och konstgräsplan. De besparingar som möjligen skulle frigöras av att ombyggnaden hindras är att driftskostnaderna ökar något mindre än beräknat.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg , 508 09 032

17 Olaga affischering i Vasastan - svar på skrivelser från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 301-62/2004, 003-436/2004

Ledamoten Anders Broberg (kd) har i två skrivelser till stadsdelsnämnden begärt en redovisning från stadsdelsförvaltningen om SSU:s olagliga affischering i Vasastan.

Förvaltningen ser allvarligt på förekomsten av olaglig affischering och delar Anders Brobergs (kd) uppfattning om att detta förfular stadsmiljön. Förvaltningen samarbetar med både företag och med andra myndigheter för att underlätta legal affischering. Förvaltningen avser att fortsätta samarbetet med företag och med andra myndigheter för att minska förekomsten av både klotter och av olaglig affischering.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

18 Ge Vasaparken en plats på nätet - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 010-429/2004

Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse om att Vasaparken bör få en egen plats på nätet. Stadsdelsförvaltningen har inom ramen för sin befintliga webbplats möjlighet att göra en länk till information kring Vasaparkens upprustning. Dessutom avser förvaltningen att komplettera sin egen webbplats med öppettider för parkleken, aktiviteter osv.

Handläggare: informatör Therese Husén , 508 09 024

19 Rädda Luntmakargatan från förslumning - svar på medborgarförslag

Dnr: 305-490/2004

Stig Löfberg har inkommit med ett medborgarförslag angående Luntmakargatan, som han anser är i ett skick som inte är acceptabelt från trafiksäkerhets- och miljösynpunkt. Han föreslår en rad konkreta åtgärder för att förbättra gatumiljön. Vidare anser han bl.a. att genomfartstrafik bör förbjudas och att parkeringsförbud bör införas.

Förvaltningen delar uppfattningen om att det behövs en rejäl uppfräschning av Luntmakargatan och är i huvudsak positiv till Stig Löfbergs förslag till åtgärder. Vid kontakt med gatu- och fastighetskontoret har framkommit att gatan kommer att byggas om med början 2005. Förvaltningen har svårt att bedöma om det är lämpligt att förbjuda genomfartstrafik. Parkeringsförbud skulle, som förvaltningen ser det, orsaka stora problem både för de boende och de många näringsidkare som finns på Luntmakargatan.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

20 Rulltrappa från Rådmansgatans biljetthall till Holländargatan - svar på medborgarförslag

Dnr: 304-614/2004

Ansvaret för att uppföra en rulltrappa på den föreslagna sträckan delas av SL och gatu- och fastighetskontoret. SL har anfört att tunnelbanestationen vid Rådmansgatan handikappanpassades för ett par år sedan och någon rulltrappa från biljetthallen till gatuplan anses inte motiverat. Gatu- och fastighetskontoret har tidigare beaktat frågan och angivit att det skulle bli för dyrt. Dessa förutsättningarna har inte ändrats. I dagsläget verkar det inte finnas förutsättningar för att genomföra förslaget om rulltrappa.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg , 508 09 032

21 Likvärdig betygssättning - svar på medborgarförslag

Dnr: 499-524/2004

I samband med publiceringen av SCB:s betygsstatistik kommer förvaltningen
att göra en jämförelse och analys av betygen i stadsdelens skolor.

Skolverkets och Riksrevisionens rapporter visar att det föreligger brister i bedömarkompetensen bland landets lärare. Med anledning av detta samt Kommunfullmäktiges uppdrag om likvärdig betygssättning kommer förvaltningen att stödja utbildningsförvaltningen projektansökan till Kompetensfonden som syftar till att förbättra bedömarkompetensen hos Stockholm stads lärare så att bedömaröverensstämmelsen inom och mellan skolorna i staden förbättras. Projektet beräknas påbörjas i januari 2005 och fortgå fram till och med 2006. Förvaltningen har redan under hösten påbörjat en dialog med stadsdelens skolor om likvärdig betygssättning.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

22 Plantera en ek mitt på Hötorget - svar på medborgarförslag

Dnr: 399-366/2004

Stadsdelsnämnden har givit stadsdelsförvaltningen i uppdrag att bereda ett medborgarförslag från John Lindqvist, som föreslagit att en ek skall planteras mitt på Hötorget. Saluhallsförvaltningen som upplåter torgplatser vill dock inte avstå från någon mark till förmån för detta. Dessutom är torget helt underbyggt med tekniska funktioner varför ett träd skulle skada t.ex. el- och vattenledningar med sina rötter och sannolikt inte heller kunna överleva på platsen. Stadsdelsförvaltningen finner visserligen John Lindqvists idé tilltalande men anser mot bakgrund av de uppgifter som framkommit, vad gäller förutsättningarna för plantering av ett nytt träd mitt på Hötorget, att staden inte bör arbeta vidare med förslaget.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

23 Anmälan om upphandlingar och avtalsförlängningar på delegation under första halvåret 2004

Dnr: 105-721/2004

Handläggare: upphandlare Hans Skogsfors , 508 09 083

24 Anmälan om försörjningsupphandlingar genom upphandlingsentreprenör under första halvåret 2004

Dnr: 105-718/2004

Handläggare: upphandlare Hans Skogsfors , 508 09 083

25 Avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende

Dnr: 105-729/2004

Inför eventuellt beslut om att förlänga avtalet med Attendo Care AB om Vädurens äldreboende har stadsdelsförvaltningen gjort en avtalsuppföljning. Avtalsuppföljningen visar att de boende på Vädurens äldreboende erbjuds en vård och omsorg som bygger på deras situation, möjligheter och behov. Bedömningen är Attendo Care AB uppfyller avtalet på ett tillfredställande sätt. En förlängning av avtalet föreslås om 1 x 24 månader.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

26 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för september 2004

Dnr: 103-723/2004

Månadsprognosen bygger på ett periodiserat utfall t.o.m. september 2004. Det beräknade underskottet uppgår till totalt 26,2 mnkr. Prognosen för anslag 1 visar ett nettounderskott med 15,2 mnkr och för anslag 2 ett underskott med 11,0 mnkr. Underskottet avser främst omsorg om funktionshindrade, äldreomsorg och ekonomiskt bistånd.

Handläggare: ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson , 508 09 077

27 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

28 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

29 Anmälan av inkomna handlingar

§296 Tema

Sammanträdet inleddes med att stadsdelsnämndens ordförande Jan Valeskog (s) gratulerade sociala enheten vid Norrmalms stadsdelsförvaltning som vunnit Stockholms stads kvalitets-utmärkelse 2004.

Tema: Citybanan
Riggert Andersson, projektledare på Banverket, informerade om Citybanan d.v.s. den pendeltågsjärnväg som kommer att byggas mellan Tomteboda och Södra Station. Den nya järnvägen kommer till stor del att gå under Norrmalm och två nya pendeltågsstationer kommer att byggas, Odenplan respektive City. Byggtiden sträcker sig över drygt fem år och den nya pendeltågslinjen beräknas kunna tas i bruk 2011.

Många mötesdeltagare och även flera av stadsdelsnämndens ledamöter och ersättare hade frågor och synpunkter bl.a. på placeringen av den uppgång från station Odenplan som planeras byggas i korsningen Dalagatan – Vanadisvägen. Det fanns även många frågor kring det buller och kring de störningar i övrigt som byggnationen av Citybanan kommer att medföra.

Frågor och synpunkter från allmänheten
Kerstin Malmberg, som inkommit med ett medborgarförslag angående den planerade flyttningen av särskolebarnens fritidsverksamhet, redogjorde närmare för sina synpunkter. Hon påpekade bl.a. att en flyttning från Tre Liljor till Matteus skola skulle innebära att barnen kommer att vistas i sin skolmiljö inte bara under skoltid utan även under lov, vilket hon menade kommer att innebära en klar försämring.

§297 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 28 oktober 2004.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 23 september 2004 justerats den 29 september.

§298 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

  • Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade om att föredragningslistan utökats med ytterligare ett ärende: Yttrande till Skolverket. Ärendet kommer att behandlas som punkt 38.
  • Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) anmälde en fråga angående Riddarsporrens äldreboende.

§300 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 305-692/2004
Ett förslag från Thomas Giarimi om att göra om cykelbanan vid Johannes skola så att barnen kan korsa cykelvägen säkert anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdels-förvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§301 Bordlagt ärende. Förslag till bevarande- och upprustningsplan för Röda Bergen - yttrande till gatu-och fastighetskontoret

Diarienummer 305-569/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 10 september 2004, med anledning av
en remiss från gatu- och fastighetskontoret angående förslag till bevarande- och upprustnings-plan för Röda Bergen, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde, med stöd av ledamoten Hans Enroth (v), ett särskilt uttalande av följande lydelse:

"Planen skall användas som styrinstrument för alla arbeten i området samt ge råd och riktlinjer vid park- och gatumiljöer".

Bilarna får mer plats inte mindre, trots att man i dagsläget har fyrfilig parkering t.ex. vid Rödabergsbrinken. Parkmarken inskränks en meter här och där för bilarnas framkomlighet. Trottoarer tas bort för att istället läggas i parkmarken. Nysatta popplar ( de enda som finns ?) flyttas för bilars framkomlighet. Skyddsräcken mot trafiken som även begagnas som cykelställ tas bort.
Det finns beslut i kommunen om att alla träd som fälls skall ersättas.

De träd och buskar som markeras i planerna motsvarar inte all växtlighet som för närvarande finns där. Stora buskar och träd skall bytas mot mindre eller kanske t.o.m. mot markkrypande växter. Samtidigt vet man att lekplatserna kommer att brukas av ett allt större antal barn med bilarna endast någon halvmeter från sig.
Ta Vanadisvägen som varnande exempel.
Där fanns till för några år sedan en vacker allé med soffor som omgavs av formklippta häckar och gräsmattor, även om de på slutet var vanskötta. Nu finns mindre träd, inte ens som allé, hela vägen. Plattläggningen på mitten som skulle underlätta för rullatorer och rullstolar, är oftast full med stenkrossbitar från det som förr var gräsmatta och som nu fungerar som hundtoaletter. Bilarna kan istället parkera fyrfiligt.

Asfaltering, plattläggning och grusning. Dagvattenbrunnarna tycks bara hitta tillbaka ibland. Vid regn blir det snart stora vattenpölar utan de stora träden, gräsmattorna och brunnarna.

De stora träden och buskarna är också betydelsefulla för att hantera bilavgaser och härbärgera fåglar. På de senaste fem åren sen det blev modernt att ta bort alla buskar har fågelbeståndet minskat oroväckande i området kring Norrtulls-gatan / Vanadisvägen, det lär inte vara enda stället. Hur blir det om vi får en insektsinvasion som angriper träd eller människor?
Lågväxande stora träd och buskar har t.ex. tagits bort innanför Matteus skolas järnstaket samtidigt som man byggt ut lekplatserna för de yngre barnen nära staketet. Trafiken på andra sidan staketet blir allt intensivare och avgaserna slår numera direkt in på lekplatserna.
Det är viktigt att man inte gör samma misstag på flera ställen!

Min förhoppning är att man inte glömmer bort de viktiga gröna kilarna och betydelsen av stora ytor grönt för såväl människors och djurens välbefinnande.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§302 Bordlagt ärende. Flyttning och omstrukturering av Adolf Fredriks dagverksamhet för äldre

Diarienummer 504-599/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 10 september 2004, angående flyttning och omstrukturering av Adolf Fredriks dagverksamhet för äldre, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle återremitteras.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

1. Ärendet återremitteras.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Stadsdelsnämnden återremitterar ärendet angående flyttning och omstrukturering av Adolf Fredriks dagverksamhet för äldre. Nämnden anser att frågan om daglig verksamhet för äldre med behov av social gemenskap inte är tillräckligt belyst och redovisad. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att återkomma med ett nytt förslag till hur denna verksamhet ska organiseras i stadsdelen.

 

§303 Bordlagt ärende. Brottsbekämpning på Norrmalm - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 004-518/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 1 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående samverkan mellan stadsdelsnämnden och Norrmalms drog- och brottsförebyggande råd, återupptogs till behandling.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Förvaltningen ges i uppdrag att utarbeta förslag på hur brottstatistik månatligen kan rapporteras till nämnden.

2. Förvaltningen ges i uppdrag att utarbeta förslag på hur drog- och brottsförebyggande rådet tydligt kan ha en tät kontakt med nämnden.

3. Stadsdelsnämnden beslutar att drog- och brottsförebyggandet rådet ska inkomma med synpunkter på ärenden som berör rådets arbetsområde.

4. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Att bedriva ett aktivt drog- och brottsförebyggande arbete är oerhört viktigt. Därför är det glädjande att rådet nu har kommit igång med sitt arbete. Men för att hela nämnden, och inte bara presidiet, ska kunna engagera sig i frågorna på ett bra sätt, är det viktigt att en tydligare koppling mellan nämnden och rådet görs.

Detta kan ske på flera sätt. Ett sätt är att månatligt, d.v.s. till varje sammanträde, få aktuell brottsstatistik. Ett annat sätt är att rådet får möjlighet att yttra sig i ärenden som berör rådets arbetsområde. En sådan rutin finns redan idag för handikapprådet och pensionärsrådet.

Därutöver vore det bra om polisen månatligt, d.v.s. till varje sammanträde,
kunde kommentera den senaste månadens händelser. En förebild för detta kan
vara polisen i Östhammars kommun som varje vecka, i det lokala annonsbladet, skriver om vad som hänt och vad allmänheten bör vara vaksam på.

Över huvud taget måste stadsdelsnämnden vara mer aktiv i det drog- och brottsförebyggande arbetet. Därför måste frågorna regelbundet diskuteras i nämnden och koppling till drog- och brottsförebyggande rådet bli starkare.

 

§304 Folkomröstning om trängselskatten - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 004-628/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 28 september 2004, med anledning
av en remiss från kommunstyrelsen angående folkomröstning om trängselskatten förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin, lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

1. Stadsdelsnämnden föreslår kommunstyrelsen att motionen avslås.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Att föreslå att hela Stockholms län skall delta i folkomröstningen i en fråga som omfattar delar av Stockholms kommun är direkt olämpligt. Förslaget är i praktiken att se som ett sätt för folkpartiet att försöka få ett nej till miljöavgiftsförsöket genom att få negativa, icke berörda länsbor, att rösta nej. Om man i motionen haft ambitionen att vara mer seriös så skulle man ha föreslagit att alla som pendlar till Stockholm skulle ingå. Då skulle förslagsställarna ha hela Mälardalen som utgångspunkt i sin beskrivning av "regionen". Det är fler som pendlar från Eskilstuna, Västerås och Uppsala till Stockholm än vad det är från vissa kommuner i Stockholms län.

Då hela projektet med försöket med trängselavgifter i första hand är en miljöfråga är det naturligtvis dem som idag drabbas av en ohälsosam luft, m.m., på grund av utsläppen, som skall ta ställning till förslaget. Det är också främst stockholmarna som påverkas ekonomiskt och framkomlighetsmässigt av försöket. På motsvarande sett skulle knappast Norrtälje kommun ha anledning att ha en omröstning med andra än Norrtäljebor om frågan gällde, för att ta ett exempel, miljöavgifter i centrala Norrtälje, under de kaotiska sommarveckorna då främst stockholmarna befinner sig i denna del av Roslagen. Det kommunala självstyret är viktigt att slå vakt om, även i centrala miljöfrågor.
Motionen bör mot denna bakgrund avslås.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Motionen bifalls.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Att samordna frågor till väljarna, föreslå system för sammanräkning av röster e.t.c., d.v.s. hela valproceduren i en folkomröstning om biltullar, s.k. trängselskatter, är, precis som förvaltningen poängterar, inte stadsdelsnämndens ansvar.

Resan mot biltullar har varit en av Sveriges mest odemokratiska "demokratiska" processer någonsin.

  • Biltullar införs, trots att socialdemokraterna i valet sagt att de inte ska göra det.
  • Folkomröstningar hålls i kranskommunerna där en övervägande majoritet säger nej till biltullar.
  • Majoriteten struntar i kommunallagen och blir fälld i kammarrätten.
  • Majoriteten struntar sedan i upphandlingslagen, och blir i praktiken dömd, lyckas dock fortsätta projektet på en teknikalitet (p.g.a. att en tidsfrist inte uppfyllts).

    Det är dags att demokratin får komma in i biltullsprojektet.
    Dock påverkas självklart hela vår stadsdel negativt vid ett eventuellt införande av biltullar. Det är många människor på Norrmalm som behöver använda sin bil för att kanske varje dag pendla till jobbet på andra sidan tullgränsen. Det är också många som pendlar in till oss, människor som jobbar i vår stadsdel. Det är inte rimligt att de skall drabbas av extra pålagor i form av biltullar. Därför är det viktigt att alla som kommer att beröras av ett införande av biltullar får möjlighet att göra sina röster hörda i en folkomröstning. Dock borde självklart en folkomröstning ha hållits innan beslut tas och stora investeringar görs för införandet av biltullar.

§305 Återredovisning av uppdrag om pappersflöden inom de pedagogiska verksam.heterna - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 400-609/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 oktober 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående återredovisning av uppdrag om pappersflöden inom de pedagogiska verksamheterna, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.

§306 Stadsövergripande policy för alkoholförtäring på gator och i parker - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 399-563/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 27 september 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående stadsövergripande policy för alkoholförbud på gator och i parker, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservationer
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Jag anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut avslås.

2. Stadsdelsnämnden beslutar att inom Norrmalms stadsdelsområde återinföra det generella förbudet att dricka alkohol på offentlig plats (gator, torg, lekplatser, parker…).

3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Generellt förbud att dricka alkohol på offentlig plats gällde i Stockholms stad t.o.m. 1999. Nu när alkoholproblemen växer allt mer, är det tid att återinföra alkoholförbudet på allmän plats, d.v.s. på gator, torg, i barnlekar, parker o.s.v., i innerstaden.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Förvaltningens förslag avslås.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Vi har förståelse för den oro många känner inför de problem som uppstår i samband med alkoholförtäring i Stockholms parker och på andra offentliga platser. Att barn inte vågar gå ensamma till skolan, eller att äldre inte vågar gå ut, på grund av rädsla för aggressiva missbrukare är naturligtvis helt oacceptabelt.

Ett generellt förbund mot alkoholkonsumtion i parker och grönområden är dock ingen lösning på problemet. Redan idag finns stöd i lagen – såväl den allmänna ordningsstadgan som polislagen – för att ingripa mot störande personer. Det grundläggande problemet handlar om den ständiga polisbrist som råder i Stockholm, och som omöjliggör ett effektivt ingripande mot störande personer.

Ett förbund mot alkoholförtäring i parker får endast effekt om ordningsmakten har resurser att upprätthålla förbudet. Med den polisbrist som råder kommer förbudet med all sannolikhet bli ett slag i luften när det gäller att minska störande alkoholmissbruk i parkerna.

Istället riskerar förbudet att uteslutande drabba dem som under ordnade och trivsamma former vill dricka alkohol i stadens grönområden. För många innerstadsbor har möjligheten att äta picknick i det gröna med tillhörande valfri dryck blivit mycket uppskattad.

För att komma till rätta med otryggheten i stadens parker krävs inte fler förbud utan fler poliser.

Särskilt uttalande
Tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Det är helt oacceptabelt att barn inte vågar gå ensamma till skolan, eller att äldre inte vågar gå ut, på grund av rädsla för aggressiva missbrukare.

Polisen måste bli bättre på att ingripa mot störande personer. Att detta idag inte sker i tillräcklig omfattning beror på den ständiga polisbrist som råder i Stockholm, och som omöjliggör ett effektivt ingripande mot störande personer.

För att få verklig effekt av ett förbund mot alkoholförtäring i parker måste ordningsmakten ha resurser att upprätthålla förbudet. Med den polisbrist som råder finns risken att inget i praktiken kommer att hända.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§307 Förslag till detaljplan för Sabbatsberg 23 m.m. - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-682/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 oktober 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående förslag till detaljplan för Sabbatsberg 23 m.m., förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Ärendet bordläggs.

§308 Tillgång till förskoleplats - redovisning till Skolverket

Diarienummer 402-245/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 6 oktober 2004, med anledning av en begäran från Skolverket om en redovisning av vilka åtgärder som vidtagits efter att kritik riktats mot nämnden angående tillgång till förskoleplats, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till Skolverket.

§309 Utbyggnad av förskoleverksamheten - inriktningsärende

Diarienummer 400-737/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 11 oktober 2004, angående fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att projektera en förskoleavdelning vid Norrtullsgatan 16 B.

2. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om stimulansbidrag med 0,1  mnkr och 0,5 mnkr i projekteringskostnad.

§310 Användning av lokalerna m.m. på Vädurens servicehus - svar på skrivelse från ledamoten Ulla Dahl (mp)

Diarienummer 303-633/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 oktober 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Ulla Dahl (mp) angående användning av lokalerna m.m. på Vädurens servicehus, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§311 Lekplatser i centrala staden - svar på skrivelse från ledamoten Birger Hultman (m)

Diarienummer 305-679/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 28 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Birger Hultman (m), förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§312 Fler lekplatser i Vasastan - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 499-53/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 30 september 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd), förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är väldigt bra att förvaltningen kan bistå med kunskap och idéer till de fastighetsägare som vill skapa en lekplats på sin mark. Förvaltningen bör dock, exempelvis tillsammans med fastighetsägarföreningen, upplysa fastighetsägarna på Norrmalm om denna möjlighet och att stadsdelen önskar att fler lekplatser iordningställs.

§313 Åtgärder för att rädda en fungerande skola efter beslut om nytt resursfördelningssystem - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Diarienummer 400-701/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 oktober 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m), förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Förvaltningen ges i uppdrag att separat beräkna resursfördelningens konsekvenser för de pedagogiska verksamheterna i samband med att stadsdelens budget för 2005 presenteras.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Socialdemokraterna beslutade i september 2004 att ett nytt resursfördelnings-system ska införas. Redan med det tidigare resursfördelningssystemet fanns en omfattande omfördelning av resurser mellan olika skolor på grundval av socio-ekonomiska faktorer. Bland annat fördelades omkring 750 miljoner kronor per år i anslag till barn i behov av särskilt stöd. Detta innebar att skolorna i Rinkeby och Tensta troligen har Sveriges högsta lärartäthet. När omfördelningen nu ytterligare skärps kommer de skolor som förlorar resurser tvingas genomföra stora nedskärningar. Effekten blir större barngrupper i förskolan, färre lärare och minskat stöd till barn i behov av särskilt stöd.

Stadsdelsnämnden prognostiserar redan idag ett underskott inom detta område. Det är därför inte rimligt att stadsdelen nu kommer att bli tilldelad mindre resurser till skolan. För att vi som politiker ska kunna bilda oss en överblick av konsekvenserna av det föreslagna systemet, kan det inte bakas in i budgeten för 2005. Detta kommer att omöjliggöra för oss att se de faktiska konsekvenserna av den nya resursfördelningen. Då vi från oppositionens sida vill ta ansvar för ekonomin och inte arbeta upp större underskott, tvingas vi därför föreslå besparingar i blindo, då majoriteten vägrar ge oss underlag för att konkret kunna utröna konsekvenserna för Norrmalms pedagogiska verksamheter innan problemen är ett faktum.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är tråkigt att moderaterna återigen ifrågasätter upprustningen av Vasaparken till en aktivitetspark. Skrivelsen visar att intresset av att verkligen rusta upp Vasaparken egentligen är oerhört sval från moderaternas sida.

När det gäller de ekonomiska förutsättningarna för skolan och övriga verksamheter i stadsdelen är den oerhört god jämfört med varje borgerligt alternativ. En skattesänkning på omkring 50 öre skulle ge stadsdelen mellan 40-60 mkr mindre varje år till Norrmalm. Anslagens minskning blir beroende
på hur stora besparingarna blir i de centrala nämnderna.

Under de senaste åren, liksom innevarande år, har skolorna på Norrmalm varit tvungna att medfinansiera underskottet av den fysiska verksamheten (städning, snöröjning och parkskötsel) med flera miljoner kronor. (Totalt är underskottet för den fysiska verksamheten ca 5-6 mkr/år) Skolorna har varit tvungna att med-finansiera skollokaler på omkring 5 mkr, vilket vi inte fått täckning för i våra lokalanslag. Nu slipper vi från år 2005 att finansiera dessa bägge underskott med bland annat medel från skolan.

Vi får som bekant minst 8 mkr mer per år för den fysiska verksamheten på Norrmalm. Vi behöver inte längre finansiera ett underskott i skollokaler. Det innebär i praktiken att de förändrade resursfördelningssystemen totalt sett inte innebär någon negativ förändring för skolverksamheten på Norrmalm. Detta tillsammans med det skatteuttag som nu gäller gör att Norrmalm kan ge skolorna betydligt högre ersättning än varje borgerligt finansieringsalternativ.

Detta vet naturligtvis också moderaterna. De är därför konsekventa när de vill lägga ned stadsdelsnämnderna. Det är uppenbart att man räds de mycket kraftiga reaktioner som blir hos befolkningen i stadens 18 stadsdelsnämnder, inte minst på Norrmalms skolor, om deras budgetalternativ skulle blir verklighet.

§314 Olaga affischering i Vasastan - svar på skrivelser från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 301-62/2004, 003-436/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 15 september 2004, med anledning av två skrivelser från ledamoten Anders Broberg (kd) angående olaglig affischering i Vasastan, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

1. Förvaltningens förslag bifalls i huvudsak.

2. Förvaltningen ges i uppdrag att ta fram saneringskostnaden för de papperskorgar i stadsdelen som vandaliserats med affischer från SSU.

3. Förvaltningen ges i uppdrag att kräva SSU på ersättning för sanering av dessa papperskorgar.

4. Förvaltningen ges i uppdrag att återkomma med förslag på hur vandaliserings- och klotterproblematiken kan diskuteras med ungdomar och ungdomsföreningar i stadsdelen.

5. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Det är helt oacceptabelt att individer i samhället tar lagen i egna händer och vandaliserar annans egendom. När det uppenbart verkar vara SSU som har vandaliserat papperskorgar måste stadsdelen göra allt den kan för att försöka få betalt för saneringskostnaden. Att inte försöka kräva ersättning kan inte tolkas på annat sätt att det visserligen är förbjudet att vandalisera, men ändå okey eftersom inget straff väntar.

I förebyggande syfte måste vandaliserings- och klotterproblematiken diskuteras med ungdomar och ungdomsföreningar i stadsdelen. Självklart måste även en diskussion upptas med andra grupper som visat sig beredda att förfula vår stadsdel. Ett exempel är musikbranschen som ofta klistrar upp affischer för olika konserter.

 

§315 Ge Vasaparken en plats på nätet - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 010-429/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 oktober 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) med förslag om att ge Vasaparken en plats på nätet, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är bra att information om Vasaparken kommer att finnas tillgänglig på nätet. Dock bör skyltarna i Vasaparken kompletteras med uppgiften om att mer information finns på stadsdelens hemsida. Dessutom bör olika evenemang, inte bara parklekens öppettider, läggas ut på hemsidan.

§316 Rädda Luntmakargatan från förslumning - svar på medborgarförslag

Diarienummer 305-490/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 22 september 2004, med anledning av ett medborgarförslag angående upprustning av Luntmakargatan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§317 Rulltrappa från Rådmansgatans biljetthall till Holländargatan - svar på medborgarförslag

Diarienummer 304-614/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 6 oktober 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att bygga en rulltrappa från Rådmansgatans biljetthall till Holländar-gatan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§318 Likvärdig betygssättning - svar på medborgarförslag

Diarienummer 499-524/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 oktober 2004, med anledning av ett medborgarförslag om likvärdig betygssättning, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsnämnden tillskriver kommunstyrelsen med krav på införande av en kommunal skolinspektion.

2. Stadsdelsnämnden tillskriver utbildningsnämnden med krav på att stockholmsprovet i svenska återinförs.

3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Avsaknaden av betyg är ett problem i dagens skola. När barnen väl får betyg när de kommer upp i högstadiet kan dessa många gånger komma som en chock. Ofta upplevs betygen orättvisa. För att få en mer enhetlig standard utvecklade den tidigare majoriteten stockholmsprovet, som gav en möjlighet för eleverna att se hur de låg till kunskapsmässigt i ett större perspektiv. Det gav dessutom rektorer och andra inom skolväsendet en möjlighet att se hur olika skolor och delar inom staden utvecklades. Det har nu den röd-gröna majoriteten satt stopp för, vilket är mycket beklagligt.

Flera granskningar har visat att betygsättningen inte är likvärdig över staden. Några av Stockholms skolor med låga snittbetyg har en tendens att ge höga betyg, samtidigt har skolor med höga resultat en tendens att sätta lägre betyg. En utredning från Skolverket visar att samma tendenser även finns i övriga Sverige.

Det är oacceptabelt att betygssättningen skiljer sig åt mellan olika skolor. Lika kunskaper ska ge samma betyg. Granskningen av skolornas betygssättning måste därför skärpas ytterligare. Bland annat bör en kommunal skolinspektion införas. Skolinspektionen ska vara fristående och ha till huvuduppgift att granska betygssättningen.

Många olika faktorer försvårar en likvärdig betygssättning. Dagens betygskriterier är för vagt formulerade och för svårtolkade. Staden bör därför uppvakta Skolverket med krav på att verket skriver nya betygskriterier som är tydligare och lättare för lärarna att tolka. Som vi påpekat ovan avskaffade den röd-gröna majoriteten de särskilda stockholmsproven i svenska. Proven fungerade som garanter för kunskapskravens likhet och utbildningens kvalitet över hela staden. Beslutet att avskaffa stockholmsproven måste därför rivas upp.

 

§319 Plantera en ek mitt på Hötorget - svar på medborgarförslag

Diarienummer 399-366/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 15 september 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att plantera en ek på Hötorget, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§320 Anmälan om upphandlingar och avtalsförlängningar på delegation under första halvåret 2004.

Diarienummer 105-721/2004

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§321 Anmälan om försörjningsupphandlingar genom upphandlingsentreprenör under första halvåret 2004

Diarienummer 105-718/2004

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§322 Avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende

Diarienummer 105-729/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 oktober 2004, med anledning av avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Ärendet bordläggs.

§323 Ekonomisk månadsuppföljning för september 2004

Diarienummer 103-723/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 12 oktober 2004, med ekonomisk månadsuppföljning för september 2004, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för september 2004 godkänns.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är ytterst oroande att det beräknade underskottet blir så stort trots beslutade besparingar. Som vi i oppositionen vid ett flertal tillfällen föreslagit borde ytterligare besparingsförslag ha presenterats nämnden. Dessutom visar dessa underskott precis på det som vi ofta framhållit, att bidragsberoendet ökar, och att resursfördelningssystemen inom t ex handikappområdet inte fungerar. Och majoriteten sitter helt handlingsförlamad……….

§324 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 7 oktober 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§325 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid sammanträde i lokala pensionärsrådet den 18 oktober 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§326 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om avslag på ansökan från föreningen Ny Gemenskap om att driva HVB-verksamhet enligt 7 kap 1 § 1 p socialtjänstlagen.
    Dnr 502-674/2004.
  2. Beslut från Skolverket med anledning av uppföljning av tillsynsbeslut angående grundskoleelevs skolsituation i Stockholms kommun, Norrmalms stadsdel.
    Dnr 405-238/2004.
  3. "Förstör inte mer av Stockholm". Skrivelse från Hembygdsföreningen å Norrmalm med anledning av planerad nybyggnation på Norrmalm. Dnr 302-716/2004.
  4. Verksamhetsuppföljning av Sabbatsbergsbyn. Dnr 500-739/2004.
  5. Svar på medborgarförslag angående mer idrott i skolan. Dnr 499-526/2004.
  6. Svar på medborgarförslag angående fler betygssteg i skolan. Dnr 499-525/2004.
  7. Svar på medborgarförslag angående omdragning av busstrafiken vid Odenplan. Dnr 305-520/2004.
  8. Skrivelse från Rädda Barnen Norrmalm med anledning av ett medborgarförslag om att inte flytta fritidsverksamheten för särskolebarn från Tre Liljor till Matteus skola. Dnr 404-703/2004.
  9. Skrivelse från anställda vid Väderkvarnens äldreboende med anledning av ny arbets-ordning för nattpersonalen. Dnr 501-746/2004.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§327 Övriga frågor

  • Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) tog upp frågan om restaurangverksamheten på Riddarsporrens äldreboende och hemställde om att få en redogörelse för möjligheterna
    för äldre att inta måltider i samvaro med andra, gällande avtal med matleverantörer samt användningen av servicehusens restauranger.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att ge förvaltningen i uppdrag att i samband med möte i budget-beredningen återkomma med information i frågan.

§332 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§333 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§334 Anmälan av beslut fattade enligt delegation angående:

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§335 Yttrande till Skolverket angående skolsituationen för elev i Birkaskolan

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.