Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2007-11-22

Sammanträde 2007-11-22

Datum
Klockan
18:30
Plats
Aulan på Lilla Adolf Fredriks skola, Dalagatan 18

Verksamhetsplan och budget

Stadsdelsdirektören Ylva Tengblad informerar om förvaltninge Läs mer...ns förslag till verksamhetsplan och budget för år 2008.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

- Bygg en skateboardanläggning i Vasaparken
- Ordna 200 nya anslagstavlor för föreningsinformation
- Sätt upp ett staket vid Bellevue bollplan och ställ dit en bänk
- Se till att det finns träningsredskap för vuxna i Vasaparken
- Ordna fler gungor i Solvändan och flytta en del av redskapen

Svar på medborgarförslag och skrivelser

4 Inhägna lekparkerna i Vasaparken och Observatorielunden – svar på medborgarförslag

DNR: 013-536/2007

Åsa Olsson har inkommit med ett medborgarförslag om att hägna in lek­parkerna i Vasaparken och Observatorielunden. Förvaltningen anser att
en lekpark till skillnad från t.ex. en förskolegård ska vara en öppen och inbjudande plats för alla besökare i parkmiljö. Därför anser förvaltningen
att endast de platser där lekparken ligger i direkt anslutning till en trafikerad gata behöver inhägnas. Förvaltningen föreslår dock att ett ”inspringnings­skydd” byggs vid gungorna i småbarnsavdelningen i Vasaparkens parklek. Förvaltningen föreslår vidare att ett mindre staket sätts upp som skydd mellan den yta där det spelas bl.a. landhockey och platsen för den nya klätterställningen.

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel,
tfn: 508 09 245

5 Ekonomin för skolorna på Norrmalm – svar på skrivelse från vice ordföranden Jan Valeskog (s)

DNR: 199-396/2007

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) har inkommit med en skrivelse till stads­delsnämnden och vill ha en redovisning av de budgetmedel Norrmalms skolor tilldelats höstterminen 2007 jämfört med vårterminen 2007 i syfte att klar­göra vilka försämringar centralise­ringen av grundskoleverksamheten medfört.

Den redovisning Jan Valeskog (s) efterfrågar, skulle kräva ett omfattande arbete om en helt rättvisande jämförelse ska kunna göras, eftersom utbildningsnämnden inte finansierar verksamheten på samma sätt som stadsdelsnämnden. Den mera över­siktliga jämförelse förvaltningen gjort, visar att skolorna på Norrmalm tilldelats ca 2 mnkr mindre under andra halvåret 2007 än under första halvåret, detta räknat på oförändrat antal elever.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

Beslutsärenden

6 Ärendet utgår

7 Sammanträdestider för Norrmalms stadsdelsnämnd och budget­beredning år 2008

DNR: 002-592/2007

Enligt stadsdelsförvaltningens förslag kommer stadsdelsnämndens sammanträden under år 2008 att äga rum en gång i månaden med
undantag av janua­ri och juli månad. Samtliga sammanträdena, utom årets första sammanträde, föreslås börja kl. 18.30 och äga rum i aulan på Lilla Adolf Fredriks skola. Nämndens samman­träden kommer att vara öppna för allmänheten, dock inte i den del som rör behandling av sekretessbelagda ärenden.

Budgetberedningen föreslås sammanträda en vecka innan nämndens sammanträde. I budget­­beredningen deltar av nämnden utsedda ledamöter samt förvaltningsledningen. Allmänheten har inte rätt att närvara vid budgetberedningens sammanträden.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

8 Gemensam upphandling av vård och behandling för barn, ungdomar och familjer med psykosociala svårigheter

DNR: 105-629/2007

Stadsdelsnämnden har tidigare deltagit i gemensam upphandling av olika typer av dygnet runt-vård för barn, ungdomar och familjer med behov av insatser från socialtjänstens sida. Nuvarande ramavtal har förlängts och löper ut den 31 december 2008. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden deltar i en förnyad upphandling inom dessa avtalsområden.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

9 Gemensam upphandling av årsentreprenör samt upphandling av ramavtal för konsultuppdrag

DNR: 105-650/2007

Handläggare: landskapsarkitekt Britt Mattsson, tfn: 508 09 330
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

10 Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården inom Norrmalms stadsdelsförvaltning

DNR: 506-513/2007

Stadsdelsnämnden har ansvar för den vård som bedrivs inom äldreomsorgen och omfattas av hälso- och sjuk­vårds­lagen. För att kontinuerligt och lång­siktigt utveckla och säkerställa vårdens kvalitet ska stadsdelsnämnden, i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter, inrätta ett ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet.

Det ledningssystem som förvaltningen upprättat har p.g.a. ett förbiseende från förvalt­ningens sida tidigare anmälts i nämnden, vilket betyder att något formellt beslut om att godkänna systemet inte har fattats. Förvaltningen föreslår därför att nämnden godkänner ledningssystemet.

Handläggare: medicinskt ansvarig sjuksköterska Ulla Lönn, tfn: 508 09 082
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

11 Ändringar och kompletteringar av delegationsbestämmelserna

DNR: 002-645/2007

Kommunstyrelsen har fattat beslut om nya riktlinjer för direktupphandling. Riktlinjerna omfattar bl.a. rekommendationer om beloppsgränser vid delegering av beslut i samband med direktupphandling. Förvaltningen föreslår att stadsdels­nämnden antar de rekommen­derade beloppsgränserna.

Förvaltningen föreslår vidare att delegationsbestämmelserna kompletteras med en bestämmelse om att ordna gravsättning samt en bestämmelse angående rättning av personuppgifter.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

12 Kvalitetsredovisning för Norrmalms förskolor

DNR: 405-617/2007

Förskolorna på Norrmalm är enligt regeringens förordning (1997:702, 2001:649) skyldiga att upprätta en kvalitetsredovisning för verksamheten. Kvalitetsredovisningen ska vara framåtsyftande och ligga till grund för enhetens utvecklingsarbete och verksamhets­planering.

Stadsdelsförvaltningen har gjort en samlad bedömning av förskole­verksamheten på Norrmalm utifrån enheternas kvalitetsredovisningar och annan uppföljning/utvärdering. Förvaltningens bedömning är att Norrmalms förskolor uppfyller målen i läroplanen och de kommunala målen i förskole­planen och kommunfullmäktiges budget.

Handläggare: samordnare Stefan Larsson-Lindmark, tfn: 508 09 31

Svar på remisser

13 Detaljplan för del av kvarteret Bocken (Regeringsgatan/Lästmakargatan) - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 302-612/2007

Stadsbyggnadskontoret har upprättat en detaljplan för del kvarteret Bocken på Lästmakar­gatan. Förslaget innebär att fastigheterna Bocken 46 och 35 ska få byggas på med två till tre våningar. En del av fastigheten Bocken 39 föreslås rivas och ersättas av ett nytt bostadshus på tio våningar och den resterande delen byggas till med en till två våningar. Vidare föreslås att fastigheternas fasader får nytt ytskikt och att fasadliven för Bocken 35 och 39 flyttas ut på gatumark.

Förvaltningen ser positivt på att Lästmakargatan, som idag fungerar som en bakgata, förnyas med ett nytt gaturum och nya bostäder. I samband med det nya bygget är det viktigt att minimera störningar för de boende i det befintliga bostadshuset. För att uppväga bristen på grönska i området föreslår förvaltningen att bostadsgården så långt det är möjligt förses med grönska och möjligheter till utevistelse. Slutligen ifrågasätter förvaltningen behovet av att fasadbekläda tegelbyggnaden Bocken 46, vilken är klassad som kulturhistoriskt värdefull.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel, tfn: 508 09 245

14 Detaljplan för Bocken 25 (Kungsgatan/Regeringsgatan) – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 302-595/2007

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för Bocken 25 vid Kungsgatan/Regeringsgatan. Detaljplanen innebär att ett nytt kontors­hus, avsett för mötesrum, byggs på gården.

Förvaltningen anser att det är viktigt att varsamhets- och skyddsbestäm­melser för den befintliga byggnaden respekteras genom att det nya gårds­huset inte blir för högt. I samband med byggnationen är det angeläget att minimera störningarna för boende och verksamma samt att miljökrav ställs på fordon och arbetsmaskiner.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel, tfn: 508 09 245

15 Centrala upphandlingar av ramavtal – svar på remiss från kommunstyrelsen


DNR: 105-584/2007

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder med anledning av ett förslag om centralupphandling av ramavtal inom vissa avtalsområden. Förslaget omfattar standardiserade varor och tjänster, t.ex. el, kontorsmaterial, möbler och tryckeri­tjänster. Central­upphandling innebär bl.a. att stadens nämnder fråntas rådighet över att upphandla mot­svarande varor och tjänster inom de föreslagna ramavtals­områ­dena.

Förvaltningen ställer sig bakom förslaget till centralupphandling inom de angivna avtals­­­områdena och delar uppfattningen om vikten av att beställande nämnder deltar i referens­grupper inför kommande upphandlingar för att påverka villkoren vad gäller exempelvis kvalitet och leveranstider.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

16 Omprövning av alkoholserveringstillstånd på restaurang Fasching – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-608/2007

Alla serveringsställen som har serveringstillstånd efter klockan 03.00 ska enligt stadens riktlinjer få sitt tillstånd omprövat varje år. Restaurang Fasching på Kungsgatan 63 har ett gällande serveringstillstånd till klockan 04.00, vilket nu ska omprövas.

Stadsdelsnämnden har inga behand­lingshem eller andra verksamheter i restaurangens närområde och förvaltningen har inte kännedom om någon missbruksproblematik i det aktuella området. Förvaltningen har därmed inget att invända mot att tillståndet förnyas.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

17 Fortsatt alkoholserveringstillstånd för restaurang Mango på Sveavägen 36 – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-656/2007

Restaurang Mango på Sveavägen 36 har ansökt om fortsatt serverings­tillstånd i samband med ägarskifte. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

18 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

19 Protokoll från Norrmalms handikappråd

20 Ekonomisk månadsprognos för oktober 2007

DNR: 103-646/2007

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. oktober 2007. Totalt beräknas ett överskott på 1,5 mnkr. För anslag 1 visar prognosen ett över­skott på 3,7 mnkr och anslag 2 redovisar ett underskott på 2,2 mnkr.

Handläggare: controller Christina Nyström, tfn: 508 09 066

21 Beslut fattade enligt delegation

- tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd

22 Inkomna / upprättade handlingar

23 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärenden.

26 Nedläggning av faderskapsutredning

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 10 § sekretesslagen

28 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 10 § sekretesslagen

29 Inkommen handling

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 10 § sekretesslagen
Mötesinformation

Ledamöter
Hanna Broberg (m), ordförande
Jan Valeskog (s), vice ordförande
Petra Gardos Ek (m)
Peter Sikström (fp) t.o.m. § 10
Johanna Jämstorp (kd)
Lars Arell (s)
Barbro Gåije (s)
Hans Enroth (v)
Tara Twana (s)
Yildiz Kafkas (mp)

Som ledamöter tjänstgörande ersättare
Gunilla Nordin (m)
Lisen Stålberg Olmert (m)
Veronica Nordström (m)
Amelie Tarschys Ingre (fp) fr.o.m. § 11

Ersättare
Anders Thuresson (m)
Pia Larsson (m) Caroline Dahlbom (s)
Carolina Gómez Lagerlöf (s)
Andreas Nilsson (s)
Berit Vikner (v)
Ylva Sjöstrand (mp)

Anmält förhinder
Anders Blom (m)
Ulf Linder (m)
Fredrik Liljeqvist (m)
Jonas Morian (s)
Boris Doslic (c)

I tjänsten närvarande Ylva Tengblad, Ulrika Engström, Annette Luengo, Mona Lindgren, Eva Folke, Liselotte van den Tempel, Kicki Sundberg, Gunilla Schedin

Utses att justera Hanna Broberg (m) och Lars Arell (s)

Justeringens plats Tulegatan 13, 2007-11-28

§1 Frågor och synpunkter från allmänheten

En mötesdeltagare, som inkommit med ett medborgarförslag om att sätta upp 200 nya anslagstavlor där föreningar kan informera om sin verksamhet, redogjorde närmare för sitt förslag.

En annan mötesdeltagare, som inkommit med ett medborgarförslag om att sätta upp ett staket vid Bellevue bollplan, redogjorde närmare för sitt förslag.

Ytterligare en mötesdeltagare, som inkommit med ett medborgarförslag om att ordna fler gungor i Solvändan och flytta en del av redskapen, redogjorde kort för sitt förslag.

Tema: Verksamhetsplan och budget

Stadsdelsdirektören Ylva Tengblad informerade om förvaltningens förslag till verksamhetsplan och budget för år 2008.

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Lars Arell (s) valdes att, jämte ordföranden Hanna Broberg (m), justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 28 november 2007.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 18 oktober 2007 justerats den 24 oktober.

__________________________

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ledamoten Lars Arell (s) anmälde en skrivelse angående konkurrensutsättning av den socialpsykiatriska verksamheten på Norrmalm.

Ordföranden Hanna Broberg (m) anmälde en övrig fråga angående inbjudan från Äldrecentrum till konferens för förtroendevalda.

Ordföranden Hanna Broberg (m) informerade om att dagordningen utökats med ett ärende angående mottagande av gåva och att ärendet kommer att behandlas under den slutna delen av sammanträdet.

Dagordningen fastställdes.

______________________________

§8 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 013-667/2007

Ett förslag om att ordna fler gungor i Solvändan och flytta en del av redskapen anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att överlämna medborgarförslaget till stadsdelsförvaltningen för beredning.

____________________________

§9 Inhägna lekparkerna i Vasaparken och Observatorielunden – svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-536/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Ärendet återremitteras.

  2. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att återkomma i ärendet efter utvärdering av den nu pågående enkätundersökningen angående Vasaparkens parklek.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 november 2007.

Åsa Olsson har inkommit med ett medborgarförslag om att hägna in lekparkerna i Vasaparken och Observatorielunden. Förvaltningen anser att en lekpark till skillnad från t.ex. en förskolegård ska vara en öppen och inbjudande plats för alla besökare i parkmiljö. Därför anser förvaltningen att endast de platser där lekparken ligger i direkt anslutning till en trafikerad gata behöver inhägnas. Förvaltningen föreslår dock att ett ”inspringningsskydd” byggs vid gungorna i småbarnsavdelningen i Vasaparkens parklek. Förvaltningen föreslår vidare att ett mindre staket sätts upp som skydd mellan den yta där det spelas bl.a. landhockey och platsen för den nya klätterställningen.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att ärendet skulle återremitteras.

____________________________

§10 Ekonomin för skolorna på Norrmalm – svar på skrivelse från vice ordföranden Jan Valeskog (s)

Diarienummer 199-396/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) reserverade sig mot beslutet samt anmälde ett särskilt uttalande.

Ordföranden Hanna Broberg (m) anmälde ett särskilt uttalande från moderaterna, ledamoten Peter Sikström (fp) och ledamoten Johanna Jämstorp (kd).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 23 oktober 2007.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) har inkommit med en skrivelse till stadsdels­nämnden och vill ha en redovisning av de budgetmedel Norrmalms skolor tilldelats höstterminen 2007 jämfört med vårterminen 2007 i syfte att klargöra vilka försämringar centralise­ringen av grundskoleverksamheten medfört.

Den redovisning Jan Valeskog (s) efterfrågar, skulle kräva ett omfattande arbete om
en helt rättvisande jämförelse ska kunna göras, eftersom utbildningsnämnden inte finansierar verksamheten på samma sätt som stadsdelsnämnden. Den mera över­siktliga jämförelse förvaltningen gjort, visar att skolorna på Norrmalm tilldelats ca 2 mnkr mindre under andra halvåret 2007 än under första halvåret, detta räknat på oförändrat antal elever.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från social­demokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Redovisningen godkänns.

  2. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen att man ger i uppdrag att utreda de budgetmässiga konsekvenserna av att skol­verksamheten överförts till utbildningsnämnden.

  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Samtliga stadsdelsnämnder har blivit lovade att få utrett varför de flesta skolor har förlorat pengar i samband med centraliseringen av skolorna till en central utbildningsnämnd. Skolborgarrådet har också vid två tillfällen lovat att detta skall ske.

I ärendet redovisas nu att någon utredning inte kommer att ske från utbildnings­förvaltningens sida. Mot bakgrund av löftet från både utbildningsförvaltningen och skolborgarrådet är det rimligt att kommun­styrelsen får ta ställning till om den utlovade utredningen bör genom­föras eller inte. Om det ej skall ske är det bra om stadsdelsnämnderna också får veta motiven för detta.

Särskilda uttalanden

Ordföranden Hanna Broberg m.fl. (m), ledamoten Peter Sikström (fp) och ledamoten Johanna Jämstorp (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Förvaltningen redovisar i sitt svar på Jan Valeskogs skrivelse en "översiktlig jämförelse" mellan Norrmalms skolors resurser under vår- respektive höstterminen 2007. Förvaltningen anger också i sitt svar att en rättvisande jämförelse kräver ett alltför omfattande och tidskrävande arbete, varför man istället alltså gjort en mer översiktlig jämförelse. De eventuella slutsatser som dras mot bakgrund av förvaltningens analys måste därmed göras med största försiktighet.

Den stora skillnaden i förvaltningens jämförelse av grundskolans resurser härrör sig till ersättningar för engångsåtgärder som enligt förvaltningen utbetalats av stadsdelen, men inte av utbildningsförvaltningen. Vari dessa engångsåtgärder består anges inte närmare, men en rimlig slutsats är att de varit av just engångskaraktär och därmed inte ska belasta skolornas fortsatta budget. När denna kostnad dras bort från jämförelsen blir slutresultatet inte ett minus på 2,1 mkr utan istället ett plus på 2,9 mkr för skolorna efter överföringen till utbildningsnämnden.

I den mån det alls går att dra slutsatser utifrån förvaltningens översiktliga jämförelse så vill vi konstatera att såväl grundskolan som skolbarns­omsorgen fått ökade resurser i form av höjd peng. Men den största skillnaden märks när det gäller det socioekonomiska tillägget för barn med behov av särskilt stöd. Där ökar skolornas resurser med närmare
30 procent.

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är både märkligt och unikt att en politisk gruppering i en politisk nämnd vidhåller sitt utlagda särskilda uttalande fast det under nämnd­sammanträdet blir väl utrett att det är byggt på ett missförstånd.

Som framgick av förvaltningens redogörelse på mötet, vilket också framgår av andra undersökningar som har gjorts av många skolor i Stockholm, minskade realt sett anslagen till skolorna under 2007. Att
då med hänvisning till "engångskostnader" och andra räkneövningar
ändå få detta till att anslagen till skolorna har ökat är i det närmaste pinsamt. Det är dock stilenligt med hur folkpartiet i stadshuset hanterar skolfrågorna i Stockholm.

____________________________

§11 Sammanträdestider för Norrmalms stadsdelsnämnd och budgetberedning år 2008

Diarienummer 002-592/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Sammanträdestider för år 2008 fastställs i enlighet med förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde, med stöd av ledamöterna ledamoten Hans Enroth (v) och Yildiz Kafkas (mp), ett särskilt uttalande från social­demokraterna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 oktober 2007.

Enligt stadsdelsförvaltningens förslag kommer stadsdelsnämndens sammanträden
under år 2008 att äga rum en gång i månaden med undantag av januari och juli månad. Samtliga sammanträdena, utom årets första sammanträde, föreslås börja kl. 18.30 och äga rum i aulan på Lilla Adolf Fredriks skola. Nämndens samman­träden kommer att vara öppna för allmänheten, dock inte i den del som rör behandling av sekretessbelagda ärenden.

Budgetberedningen föreslås sammanträda en vecka innan nämndens sammanträde. I budget­­beredningen deltar av nämnden utsedda ledamöter samt förvaltningsledningen.

Allmänheten har inte rätt att närvara vid budgetberedningens sammanträden.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) samt ledamöterna Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Under tidigare år har varje nämndmöte haft ett tema. Att ha teman fyller flera funktioner. Dels är det ett tillfälle för nämndens ledamöter att få fördjupad kännedom om kommunens verksamheter, inom och utom nämndens verksamhetsområde. Dels fyller det en informativ funktion för allmänheten. Vi anser att teman vid nämndens sammanträde ska åter­införas på ett mer kontinuerligt sätt.

___________________________

§12 Gemensam upphandling av vård och behandling för barn, ungdomar och familjer med psykosociala svårigheter

Diarienummer 105-629/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Socialtjänstförvaltningen ges i uppdrag att, för stadsdelsnämndernas räkning, organisera och i administrativt hänseende genomföra upp­handling av hem för vård och boende (HVB), jourfamiljehems­verksamheter samt akut- och utrednings­platser i dygnet runt-vård för barn, ungdomar och familjer med psykosociala svårigheter och som är i behov av stödinsatser enligt SoL och LVU, i syfte att träffa ramavtal för tiden den 1 januari 2009 t.o.m. den 31 december 2011, med möjlighet till förlängning till lika villkor i två år.

  2. Socialtjänstdirektören ges i uppdrag att på nämndens vägnar teckna ramavtalen och under avtalstiden besluta om och göra smärre justeringar.

  3. Socialtjänstförvaltningen ges i uppdrag att bistå med samordning av uppföljning av ramavtalen samt att, tillsammans med juridiska avdelningen och efter samråd med berörd nämnd, bistå nämnden vid tvister angående ramavtalen.

  4. Socialtjänstförvaltningen ges i uppdrag att utreda vilken typ av upphandlings­form som kan vara lämpligast och återkomma till stadsdelsnämnderna med förslag i samband med ställningstagandet till förfrågningsunderlag.

  5. Socialtjänstdirektören ges i uppdrag att besluta om tilldelning av kontrakt efter det att samtliga anbud utvärderats.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde, med stöd av ledamoten Hans Enroth (v), ett särskilt uttalande från social­demokraterna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 november 2007.

Stadsdelsnämnden har tidigare deltagit i gemensam upphandling av olika typer av dygnet runt-vård för barn, ungdomar och familjer med behov av insatser från social­tjänstens sida. Nuvarande ramavtal har förlängts och löper ut den 31 december 2008. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden deltar i en förnyad upphandling inom dessa avtalsområden.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) och ledamoten Hans Enroth (v) lämnade följande särskilda uttalande:

Detta ärende avser en verksamhet som under den förra borgerliga majoriteten, 1998-2002, upphandlades av en privat entreprenör, samtidigt som den kommunala verksamheten avvecklades. Det betyder att Norrmalms stadsdelsnämnd idag saknar egen verksamhet på detta område. Därmed är det i praktiken omöjligt att bedöma i vad mån den kvalitet vi upphandlat är bättre eller billigare än vad som skulle ha åstadkommits i egen regi. Det är heller inte realistiskt för kommunen att i detta läge bygga upp en egen verksamhet.

I ett läge där majoriteten satt upp utförsäljning av all kommunal verksamhet, även inom typiska kärnområden, som ett överordnat politiskt mål, är ett viktigt att belysa att det innebär att kommunen frånhänder sig instrumenten för att garantera att skattebetalarna får ut rätt verksamhet till lägsta kostnad.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§13 Gemensam upphandling av årsentreprenör samt upphandling av ramavtal för konsultuppdrag

Diarienummer 105-650/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsnämnden beslutar att delta i en, för Norrmalm, Östermalm, Södermalm och Kungsholmen, gemensam upphandling av års­entreprenör för mindre parkinvesteringar och underhåll, samt upphandling av ramavtal för konsult­uppdrag.

  2. Stadsdelsnämnden uppdrar till stadsdelsdirektören i Norrmalms stadsdels­förvaltning att fatta för upphandlingarna nödvändiga beslut, att teckna avtal med utsedda leverantörer samt att besluta i övriga frågor som rör avtalen under avtals­perioden.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 november 2007.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

§14 Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården inom Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Diarienummer 506-513/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet bordläggs.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 30 oktober 2007.

Stadsdelsnämnden har ansvar för den vård som bedrivs inom äldreomsorgen och omfattas av hälso- och sjuk­vårds­lagen. För att kontinuerligt och långsiktigt utveckla
och säkerställa vårdens kvalitet ska stadsdelsnämnden, i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter, inrätta ett ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet.

Det ledningssystem som förvaltningen upprättat har p.g.a. ett förbiseende från förvalt­ningens sida tidigare anmälts i nämnden, vilket betyder att något formellt beslut om att godkänna systemet inte har fattats. Förvaltningen föreslår därför att nämnden god­känner ledningssystemet.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att bordlägga ärendet.

____________________________

§15 Ändringar och kompletteringar av delegationsbestämmelserna

Diarienummer 002-645/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Delegationsbestämmelserna ändras i enlighet med förvaltningens förslag.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 november 2007.

Kommunstyrelsen har fattat beslut om nya riktlinjer för direktupphandling. Rikt-
linjerna omfattar bl.a. rekommendationer om beloppsgränser vid delegering av
beslut i samband med direktupphandling. Förvaltningen föreslår att stadsdels­-
nämnden antar de rekommen­derade beloppsgränserna.

Förvaltningen föreslår vidare att delegationsbestämmelserna kompletteras med
en bestämmelse om att ordna gravsättning samt en bestämmelse angående rättning
av personuppgifter.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

§16 Kvalitetsredovisning för Norrmalms förskolor

Diarienummer 405-617/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Kvalitetsredovisningen för förskolan 2007 godkänns och överlämnas till utbildningsnämnden.

  2. Norrmalms förskolor skall under 2008 prioritera utvecklingsarbetet med utemiljöerna, de flerspråkiga barnen, övergången till förskoleklassen och föräldrarnas delaktighet i utvärderingen av verksamheten.

  3. Stadsdelsförvaltningen skall under 2008 särskilt följa upp den pedagogiska miljön på förskolorna, enheternas ledningsorganisation, personalomsättningen samt utveckla arbetet med bedömning och analys.

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) samt ledamöterna Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 26 oktober 2007.

Förskolorna på Norrmalm är enligt regeringens förordning (1997:702, 2001:649) skyldiga att upprätta en kvalitetsredovisning för verksamheten. Kvalitetsredovisningen ska vara framåtsyftande och ligga till grund för enhetens utvecklingsarbete och verksamhets­planering.

Stadsdelsförvaltningen har gjort en samlad bedömning av förskole­verksamheten på Norrmalm utifrån enheternas kvalitetsredovisningar och annan uppföljning/utvärdering. Förvaltningens bedömning är att Norrmalms förskolor uppfyller målen i läroplanen och de kommunala målen i förskoleplanen och kommunfullmäktiges budget.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade, med stöd av ledamöterna Hans Enroth (v) och Yildiz Kafkas (mp), fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.


Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) samt ledamöterna Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag tillstyrks.

  2. Stadsdelsnämnden tillägger därutöver arbete med genus och jämställdhet som ett prioriterat utvecklingsområde under 2008.

  3. Stadsdelsnämnden tillägger därutöver att eftersträva en bättre genusbalans bland förskollärare och barnskötare.

I kvalitetsredovisningen för förskolorna 2007 framgår det att flera för­skolor har ett utvecklat systematisk arbetssätt för arbete med genus och jämställd­het, men bedömningen är ändå att det är en bit kvar innan alla förskolor och grupper når läroplanens mål. Detta framkommer i för­skolornas egna ut­värderingar, den kommunala inspektionen och i stadens brukarundersök­ning. Detta arbete gällande metoder och arbetssätt behöver ytterligare uppmuntras och utvecklas i förskolornas verksamhet. Det är viktigt att det finns en utvärdering och en uppföljning av kompetens­utvecklingen hos personalen och att den tillvaratas i den dagliga verksamheten. För att förskolan ska bli mer jämställd och visa våra barn att flickor och pojkar har lika värde och att alla barn inte lever i en traditionell heterosexuell familj behövs dessutom mer än fortbildning och handlingsplaner. Det krävs att personalen arbetar aktivt, medvetet och konkret inom detta område.

Vidare understryker statistiken över antalet anställda kvinnor och män på Norrmalms förskolor att det behövs ytterligare insatser vid rekryteringar i syfte att få en bättre genusbalans.

___________________________

§17 Detaljplan för del av kvarteret Bocken (Regeringsgatan / Lästmakargatan) – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-612/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 november 2007.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat en detaljplan för del av kvarteret Bocken på Lästmakar­gatan. Förslaget innebär att fastigheterna Bocken 46 och 35 ska få byggas
på med två till tre våningar. En del av fastigheten Bocken 39 föreslås rivas och ersättas av ett nytt bostadshus på tio våningar och den resterande delen byggas till med en till två våningar. Vidare föreslås att fastigheternas fasader får nytt ytskikt och att fasadliven för Bocken 35 och 39 flyttas ut på gatumark.

Förvaltningen ser positivt på att Lästmakargatan, som idag fungerar som en bakgata, förnyas med ett nytt gaturum och nya bostäder. I samband med det nya bygget är det viktigt att minimera störningar för de boende i det befintliga bostadshuset. För att uppväga bristen på grönska i området föreslår förvaltningen att bostadsgården så långt
det är möjligt förses med grönska och möjligheter till utevistelse. Slutligen ifrågasätter förvaltningen behovet av att fasadbekläda tegelbyggnaden Bocken 46, vilken är klassad som kulturhistoriskt värdefull.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. i huvudsak bifalla förvaltningens förslag till beslut

  2. föreslå att ombyggnaden innefattar en större andel bostäder

  3. föreslå att inte öka antal parkeringsplatser

  4. ta fram en evakueringsplan för närboende

Förvaltningen pekar i sitt förslag på en rad viktiga punkter såsom vikten av att försöka öka grönskan i kvarteret, planerande för modern avfallshantering, samt önskan om bibehållande av den kulturhistoriskt värdefulla fasaden och vikten av att se till miljö och tillgänglighetsfrågor.

Vi skulle till detta vilja tillägga att det vore önskvärt att en större del av det nybyggda kom att användas som bostäder då det, som både förvaltningen och stadsbyggnadskontoret påpekar, är viktigt med bostäder i City för att åstadkomma ett tryggt folkliv i området som nu domineras av kontors- och affärslokaler.

Antalet parkeringsplatser i och runt huset kommer i och med ombyggnaden att öka. Vi ifrågasätter om man ytterligare skall underlätta för förekomsten av bilar i City på detta sätt i stället för att använda parkeringsytorna för andra ändamål. I detta sammanhang vill vi lyfta fram vikten av åtgärder
som minskar luftföroreningarna inom området. Luftföroreningar i och runtom planområdet är i nuläget alarmerande där värdena för inandningsbara partiklar (PM10) och kväveoxid antingen överskrids eller är nära norm­gränsen. I detta läge är det inte försvarbart att öka antal parkeringsplatser och därmed stimulera för mer bilkörning. För att kunna uppnå miljö­kvalitets­­målen räcker det inte ens att bibehålla den nuvarande volymen för parkeringsplatser. Det krävs kraftfulla åtgärder för att miljökvalitets­normerna för kväveoxid och inandningsbara partiklar (PM10) ska minska.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§18 Detaljplan för Bocken 25 (Kungsgatan / Regeringsgatan) – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-595/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 november 2007.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för Bocken 25 vid Kungsgatan/Regeringsgatan. Detaljplanen innebär att ett nytt kontorshus, avsett för mötesrum, byggs på gården.

Förvaltningen anser att det är viktigt att varsamhets- och skyddsbestämmelser för den befintliga byggnaden respekteras genom att det nya gårdshuset inte blir för högt. I samband med byggnationen är det angeläget att minimera störningarna för boende
och verksamma samt att miljökrav ställs på fordon och arbetsmaskiner.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§19 Centrala upphandlingar av ramavtal – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 105-584/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) samt ledamöterna Hans Enroth (v) och Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 29 oktober 2007.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder med anledning
av ett förslag om centralupphandling av ramavtal inom vissa avtalsområden. Förslaget omfattar standardiserade varor och tjänster, t.ex. el, kontorsmaterial, möbler och tryckeri­tjänster. Central­upphandling innebär bl.a. att stadens nämnder fråntas rådighet över att upphandla mot­svarande varor och tjänster inom de föreslagna ramavtals­områ­dena.

Förvaltningen ställer sig bakom förslaget till centralupphandling inom de angivna
avtals­­­områdena och delar uppfattningen om vikten av att beställande nämnder deltar
i referens­grupper inför kommande upphandlingar för att påverka villkoren vad gäller exempelvis kvalitet och leveranstider.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade, med stöd av ledamoten Hans Enroth (v), fram ett förslag till beslut från social­demokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservationer

Vice ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) och ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden beslutar i enlighet med förvaltningens förslag.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Offentlig upphandling är ett av de verktyg som det politiska systemet hanterar för att uppnå övergripande politiska mål på andra områden. Stockholms stad handlar varor och tjänster för flera miljarder kronor varje år och är även landets största arbetsgivare. Speciellt när det rör
stora volymupphandlingar av den typ som här är aktuella kan stadens krav på miljöprestanda hos levererade produkter och tjänster, och krav på icke­diskriminering hos upphandlade leverantörer, få stort genomslag på marknaden. Vi förutsätter därför att kommunstyrelsen kommer att utnyttja de möjligheter som den föreslagna centraliseringen erbjuder att ställa miljö- och antidiskrimineringskrav. Stockholms stad måste vid upphandling av tjänster och varor vara tydlig med att man inte accepterar att skattemedel går till företag som diskriminerar.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. delvis godkänna förvaltningens förslag till svar på remiss, Central upphandling av ramavtal

  2. servicenämnden får i uppdrag att speciellt bevaka avtalstroheten gällande antidiskrimineringsklausulen

  3. förorda att vid stadens centrala upphandlingar ställs tydliga miljö- och rättvisekrav

  4. förorda att tydliga verktyg för kvalitetsgaranti och uppföljning av avtal tas fram

  5. remissvaret ska kompletteras med följande:

Skälen för att använda central upphandling är förutom administrativa vinster och enhetlighet också att det är viktigt för ett sammanhållet, effektivt arbete för miljö och antidiskriminering.


Miljökrav och sociala krav ska styra val av avtalsområden för central­upphandling. Miljökrav ska t ex innehålla krav på att transporter av varor och personal görs med miljöbilar (enligt Stockholms stads definition), att fordon som används inte ska ha dubbdäck, att transporter ska följa EU/ USA steg 1 grundkrav och att entreprenören ska följa vad som gäller i Stockholms stads miljöprogram för kemiska produkter i verksamheten. Upphandlad kost ska vara minst 30 % ekologisk.

Med centralupphandling ökar också möjligheten att kontrollera avtals­trohet när det gäller antidiskrimineringsklausulen. Bevakningen av antidiskrimineringsklausulens efterlevnad bland leverantörer och under­leverantörer har tidigare varit bristfällig. Därför ges servicenämnden i uppdrag att särskilt bevaka avtalstroheten gällande antidiskriminerings­klausulen. Det kräver också att antidiskrimineringsklausul även gäller underleverantörer, vilket inte är fallet med den antidiskrimineringsklausul som den borgerliga majoriteten nu inför. Det är allvarligt att vi riskerar att underleverantörer diskriminerar med skattebetalarnas pengar.

Förslaget som är utskickat från kommunfullmäktige innehåller en rad olika områden där centrala ramavtal föreslås. Förslagen är av en mycket skiftande karaktär och samtidigt anges det några förslag på riktlinjer till avsteg från de centrala ramavtalen. Om detta ska genomföras måste det finnas någon form av eget handlingsutrymme för nämnderna och förvaltningarna att göra inköp lokalt och anpassad efter den verksamhet som bedrivs. Om inte sådana möjligheter finns kan det bli en risk för fördyrning av verksamheterna samt att uppköpen inte till fullo är ändamålsenliga.

Det finns naturligtvis för- och nackdelar med centrala upphandlingar. Centrala ramavtal av bl.a. el, taxi och drivmedel är en klar fördel om
detta kan göras i större mängder för ett bättre pris och samtidigt kunna
ta hänsyn till miljö.

Vi är också undrande över om den borgerliga majoriteten har en konsekvent och långsiktig upphandlingsstrategi när den vid varje regimskifte ändrar sitt eget regelverk och sina tidigare beslut. Tills borgarna kom till makten år 1998 hade Stockholm en organisation, s.k. Stockholms Materialförsörjningsorganisation (MFO) som var en central upphandlingsenhet för stadens alla förvaltningar. Där kunde man ha en helhetssyn i stadens upphandlingar med tydlig miljöinriktning och tydliga miljökrav. En av de åtgärderna den borgerliga majoriteten gjorde var att lägga ned MFO, trots att den var en redan centraliserad organisation i en positiv mening, där bl.a. stadens miljöbilprojekt startades. Vi har nu haft en period med decentraliserade upphandlingar vilket nu ändras igen av borgarna till centraliserade. Vi kan bara stilla undra hur borgarna vill ha det? Det kanske skulle vara ett bättre sätt att både effektivisera och ställa högre miljökrav på stadens upphandlingar genom att förstärka och förbättra den gamla MFO, istället för att ersätta den med en sämre central organisation.

Om den nya centralupphandlingsorganisationen ska kunna mäta sig med den nedlagda MFO bör den åtminstone styras av en tydlig miljö- och rättvisestrategi.

_________________________

§20 Omprövning av alkoholserveringstillstånd på restaurang Fasching – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-608/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om serveringstillstånd till kl. 04.00 tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 24 oktober 2007.

Alla serveringsställen som har serveringstillstånd efter klockan 03.00 ska enligt stadens riktlinjer få sitt tillstånd omprövat varje år. Restaurang Fasching på Kungsgatan 63 har ett gällande serveringstillstånd till klockan 04.00, vilket nu ska omprövas.

Stadsdelsnämnden har inga behand­lingshem eller andra verksamheter i restaurangens närområde och förvaltningen har inte kännedom om någon missbruksproblematik i det aktuella området. Förvaltningen har därmed inget att invända mot att tillståndet förnyas.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§21 Fortsatt alkoholserveringstillstånd för restaurang Mango på Sveavägen 36 – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-656/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om alkoholserveringstillstånd mellan kl. 11.00-03.00 inom- och utomhus tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 november 2007.

Restaurang Mango på Sveavägen 36 har ansökt om fortsatt serveringstillstånd i samband med ägarskifte. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

§22 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 19 november 2007 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

_________________________

§23 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 7 november 2007 anmäldes.

Förslag till beslut
Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

___________________________

§24 Ekonomisk månadsprognos för oktober 2007

Diarienummer 103-646/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för oktober 2007 godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 november 2007.

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. oktober 2007. Totalt beräknas
ett överskott på 1,5 mnkr. För anslag 1 visar prognosen ett överskott på 3,7 mnkr och anslag 2 redovisar ett underskott på 2,2 mnkr.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

§25 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Av avdelningschefen Annette Luengo tillstyrkta ansökningar om alkoholserverings­tillstånd anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

____________________________

§26 Inkomna / upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande handlingar anmäldes:

  1. Uppföljning av stadsarkivets förelägganden vid inspektion. Diarienummer 012-85/2007.

  2. Uppföljning av ramavtal – Vissa boenden enligt SoL och LSS samt daglig verksamhet enligt LSS. Diarienummer 505-654/2007.

  3. Protokoll från möte i Norrmalms brottsförebyggande råd den 28 september 2007.

  4. Stadsdelsförvaltningens redovisning till Socialdepartementet med anledning av reducering på ansökan om stimulansbidrag. Diarienummer 204-593/2007.

  5. Överenskommelser mellan Stockholms läns landsting och Kommunförbundet Stockholms län (KSL) om rutiner för samverkan vid in- och utskrivning av patienter
    i slutenvård m.m. Diarienummer 106-644/2007.

  6. Skrivelse från deltagare i verksamheten på Nya Verkstan. Diarienummer 502-609/2007.

  7. Skrivelse från Ungstöd i Stockholm AB med anledning av inträffad händelse vid Ungstöds lokaler på Kammakargatan våren 2007. Diarienummer 503-257/2007.

  8. Skrivelse från Alternativ stad angående planerna på att bygga en ny galleria vid Sergels torg. Diarienummer 301-640/2007.

  9. Skrivelse från Samfundet S:t Erik med kommentarer till tävlingsresultatet vad gäller Stockholms stadsbibliotek.

  10. Skrivelse från enskild med anledning av detaljplan för del av kvarteret Bocken
    (Regeringsgstan / Lästmakargatan). Ärende A 13. Diarienummer 302-612/2007.

  11. Stadsdelsförvaltningens svar på skrivelse angående den sociala misären på kyrkogårdar i Stockholm. Diarienummer 502-571/2007.

  12. Förteckning över diarieförda handlingar under perioden den 9 oktober t.o.m.
    den 12 november 2007.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

__________________________

§27 Övriga frågor

· Ledamoten Lars Arell (s) tog upp en skrivelse angående konkurrensutsättning av den socialpsykiatriska verksamheten på Norrmalm. Diarienummer 502-689/2007.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

_________________________

· Ordföranden Hanna Broberg (m) tog upp frågan om deltagande i seminariet ”Utmaningar för vården och omsorgen om äldre” som arrangeras av Stiftelsen Stockholms läns äldrecentrum den 21 februari 2008.

Stadsdelsnämndens beslut

De ledamöter och ersättare som är intresserad av att delta kan anmäla detta till nämndsekreteraren.

_________________________