Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2012-10-25

Sammanträde 2012-10-25

Datum
Klockan
18:00
Plats
Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N.

Tema: Hur mår ungdomarna på Norrmalm?
Desirée Söderquist från fält- och fritidsenheten pr Läs mer...esenterar resultat från Stockholmsenkäten.

Sammanträdet inleds med en frågestund för allmänheten.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Svar på skrivelser och medborgarförslag

4 Skrivelse från Folkpartiet om vinterparker i Vasastan.

Diarienummer: 1.2.3.-479/2012

Anita Isacsson (FP) i Norrmalms stadsdelsnämnd har inkommit med en skrivelse om att förlänga säsongen i Vasastans parker. Stadsdelsnämnden beslutade på sammanträde den 27 september 2012 att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.
Enligt Stockholms parkprogram och den lokala parkplanen ska trygghet och tillgänglighet beaktas vid all förnyelse och förändring av parkerna
I nämndens driftbudget prioriteras trygghetshöjande åtgärder och i samarbete med trafikkontoret förstärks belysningen successivt.
Förvaltningen anser att det ar viktigt att uppmuntra vinteraktiviteter i parkerna genom att utveckla informationen om parkernas möjligheter och kvaliteter som de har under vintern. Enligt förvaltningen är det viktigt att vinteraspekterna i parkerna ytterligare betonas i Stockholms nya parkprogram som är under utarbetande, och i den lokala parkplanen för Norrmalm.

Handläggare: Britt Mattsson

5 Den bristande trafiksäkerheten i korsningen Vanadisvägen/Upplandsgatan.

Diarienummer: 1.2.4.-226/2012

I april 2012 inkom ett medborgarförslag om att vidta åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten i korsningen Vanadisvägen/Upplandsgatan. Stadsdelsnämnden beslutade vid sammanträde den 24 maj 2012 att medborgarförslaget skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.

Då frågan handlar om trafiksäkerhet faller den under trafikkontorets ansvarsområde. Ärendet har därför beretts i samråd med trafikkontoret.

Trafikkontoret känner till den höga hastigheten på biltrafiken längs Vanadisvägen. Därför finns bland annat Matteusskolan, som ligger i närheten av den aktuella korsningen, med i ett särskilt skolprojekt som man nu startar upp. I projektet kommer trafikmiljön kring flertalet skolor i Stockholm att inventeras och därefter genomförs säkerhetshöjande åtgärder vid de skolor där det är mest angeläget.

Angående skyltning och målning gällande hastighetsbegränsningar längs Vanadisvägen, sågs det nyligen över. Trafikkontoret anser att det är idag tydligt vilka regler som gäller.

Handläggare: My Peensalu
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Beslutsärenden

6 Ändring av delegationsbestämmelserna

Diarienummer 1.1.-584/2012

Enligt kommunfullmäktiges beslut i budget 2012 ska ansvaret för hyresadministrationen av andrahandsuthyrningen till brukare i Stockholms stad överföras till serviceförvaltningen.
Överföringen genomförs etappvis och samtliga förvaltningar ska ha överfört sin hyresadministration till serviceförvaltningen under 2012. Från och med 1 november överförs Norrmalms hyresadministration till serviceförvaltningen.
För att serviceförvaltningen ska kunna utföra uppdraget måste ändring i delegationsbestämmelserna ske avseende hyresadministration av andra-handsuthyrning som sker till Stockholms stads brukare.

Handläggare: Maria Svedberg

6B. Förlängning av avtalet om driften av Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende
Diarienummer 2.2.2.-597/2012

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: Helena Andersson
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

6 B Förlängning av avtalet om driften av Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende

Diarienummer 2.2.2.-597/2012

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: Helena Andersson
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Svar på remisser

7 Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap - remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-459/2012

Kommunstyrelsen hart begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en statlig utredning angående stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Utredningen föreslår bl.a. att tvångsäktenskap och barnäktenskap kriminaliseras och att möjligheten att få dispens för att ingå barnäktenskap avskaffas. Vidare föreslås att ett nationellt kompetensteam inrättas för att leda,
samordna och stödja socialtjänstens och andra berörda myndigheters arbete mot tvångsäktenskap, barnäktenskap, hedersrelaterat våld och förtryck.

Förvaltningen är positiv till de föreslagna ändringarna i lagstiftningen och välkomnar förslaget om att inrätta ett kompetensteam.

Handläggare: Gunilla Schedin

8 Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län - remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.3.-477/2012

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en remiss från länsstyrelsen om ett reviderat åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 (grova partiklar i luften) i Stockholms län.

Den första versionen av åtgärdsprogrammet behandlades på stadsdelsnämndens sammanträde den 22 mars 2012. Det reviderade förslaget har förtydligats och preciserar åtgärder som ska vara möjliga att genomföra. I förslaget ges även en mer ingående beskrivning av hur dubbdäcksanvändning kan minska genom att införa en avgift på dubbdäcksanvändning.

För invånarna inom stadsdelsområdet är det viktigt att miljökvalitetsnormerna klaras på de utpekade gatorna där normerna överskrids idag.

OMEDELBAR JUSTERING
Handläggare: Britt Mattsson

9 Förslag till parkeringsplan - remiss från trafikkontoret

Diarienummer 1.5.3.-462/2012

Trafikkontoret har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till parkeringsplan. Planen är en del av stadens framkomlighetsstrategi.

Förvaltningen är positiv till att trafikkontoret tar fram en parkeringsplan och anser att planens syfte överensstämmer med kommunfullmäktiges mål om att Stockholms livsmiljö ska vara hållbar och Vision 2030. Enligt förvaltningen är de åtgärder som presenteras i parkeringsplanen rimliga för att reglera bilparkeringen. Enligt förvaltningen är det angeläget att möjligheterna att parkera inom fastigheten, i garage eller på tomtmark, förbättras. För att öka motiveringen att parkera i garage krävs också att skillnaden mellan månadskostnad att parkera på gatan och att parkera i garage minskar. Parkeringsplanen saknar åtgärder för hur gatuparkeringen i ytterstaden ska regleras. Förvaltningen anser att parkeringsproblematiken måste ses i sin helhet då parkeringsregleringen i ytterstaden påverkar innerstaden och tvärtom.

OMEDELBAR JUSTERING
Handläggare: Leila Massih

10 Upphävande av fastighetsplaner inom Stockholms stad- remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 1.5.3.-518/2012

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till upphävande av ca 3000 fastighetsplaner inom Stockholms kommun. Syftet med upphävandet är att ta bort inaktuella bestämmelser om hur fastighetsindelningen ska se ut.

Enligt förvaltningen är det positivt att inaktuella bestämmelser tas bort och att administrationen kring fastighetsbildningsärenden minskar. Däremot anser förvaltningen, liksom förslaget också påpekar, att samrådsrutinerna bör ses över eftersom förutsättningarna för att yttra sig förändras i och med upphävandet av fastighetsplanerna.

OMEDELBAR JUSTERING
Handläggare: Leila Massih

11 Den gröna promenadstaden- remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 1.5.3.-566/2012

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd om dokumentet Den gröna promenadstaden - En strategi för utveckling av Stockholms parker och natur. Dokumentet är ett tematiskt tillägg till Promenadstaden - översiktsplan för Stockholm.

Förvaltningen är positiv till de riktlinjer som presenteras i dokumentet, och ser fram emot att ta del av Stockholms parkprogram som ska bli ett praktiskt verktyg i arbetet med parker och natur i stadens olika processer, och vägledande för arbetet med stadsdelarnas lokala parkplaner.

Förvaltningen vill betona att tillgången på parker och natur är begränsad i innerstaden och vikten av att både värna de gamla parkerna och utveckla nya parker när Stockholm växer. Förvaltningen ser positivt på en utveckling av stadens styrinstrument för gröna investeringar vid exploateringsprojekt och att riktlinjerna för god parktillgång fastställs.

För att säkerställa en god parkskötsel som ger långsiktigt hållbara parker anser förvaltningen att kriterier för god kvalité behöver tas fram.

OMEDELBAR JUSTERING
Handläggare: Britt Mattsson

12 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Norrlands Bar & Grill- remiss från socialförvaltningen

Diarienummer 1.5.2.-522/2012

Ansökan om utökad tid för alkoholserveringstillstånd på restaurang Norrlands Bar och Grill till allmänheten mellan kl. 11:00-02:00 måndag - söndag inomhus och mellan kl. 11:00-01:00 måndag-söndag utomhus tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING
Handläggare: Bengt-Enar Andersson
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

13 Verksamhetsuppföljning vid Vasens vård- och omsorgsboende

Diarienummer 1.2.1.351/2012

Stadsdelsförvaltningen har genomfört en verksamhetsuppföljning vid Vasens vård- och omsorgsboende. Förvaltningens samlade bedömning är att de äldre erbjuds vård och omsorg av god kvalitet.

Driften av Vasens vård- och omsorgsboende övergick från Digni Care AB/Prime Vård och Omsorg AB till Attendo AB den 21 februari 2012. Månaderna efter övertagandet har den nye entreprenören arbetat med att skapa en stabil organisation med tydliga strukturer och rutiner. Entreprenören har upprättat handlingsplaner för att genomföra de åtaganden som anges i avtalet.

Hälso- och sjukvårdens kvalitet har förbättrats sedan föregående uppföljning. Verksamheten har en plan för att utveckla hälso- och sjukvården så att den fyller de uppsatta kvalitets- och säkerhetskraven. Verksamheten fortsätter arbeta med att öka och behålla stabiliteten i personalgruppen.

Handläggare: Katarina Jonsson

14 Avtalsuppföljning Norrmalms dagliga verksamhet

Diarienummer 1.2.1.411/2012

Uppföljningen visar att Norrmalms dagliga verksamhet håller en god kvalitet och att kontakten mellan beställare och utförare fungerar väl. Personalgruppen har utbildning och handledning för att arbeta med målgruppen. Utföraren har även brukare från flera andra stadsdelar i enlighet med valfrihetssystemet.

Utföraren följer de regler och den lagstiftning som styr hälso- och sjukvård.

Handläggare: Mikael Josephsson

15 Utvärdering av Solvändans hundlekplats

Diarienummer 3.2.-503/2012

I samband med den upprustning av parkerna i Röda Bergsområdet och Hälsingehöjden som genomfördes mellan 2007 och 2010, framfördes klagomål från allmänheten om hundbajs och lösspringande hundar i parkerna.

Förvaltningen lät därför ta fram ett förslag till en inhägnad hundlekplats i Solvändan för att komma tillrätta med dessa problem. I mars 2011 beslutade Norrmalms stadsdelsnämnd att bygga hundlekplatsen, (se bilaga 1)

Hundlekplatsen öppnades i augusti 2011 och förvaltningen har sedan dess, liksom inför beslutet om hundlekplatsen, mottagit både positiva och negativa synpunkter från allmänheten.

Stadsdelsnämndens ordförande gav under våren 2012 förvaltningen i uppdrag att utvärdera hundlekplatsen och återkomma till nämnden med en rapport.

Handläggare: Britt Mattsson

16 Ekonomisk månadsuppföljning för september med årsprognos för 2012

Diarienummer 1.2.1.-133/2012

Handläggare: Ulrika Klemets

17 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

18 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

20 Beslut fattade enligt delegation

Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av
nedanstående ärende.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Slutet sammanträde

21 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap. 10 § föräldrabalken (FB)

22 Protokoll från sociala delegationens sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet.
Bilagor till protokoll
121025.pdf (162 kb)

§1 Tema: Hur mår ungdomarna på Norrmalm?

Désirée Söderquist, preventionssamordnare vid Norrmalms stadsdelsförvaltning, presenterade resultatet av Stockholmsenkäten 2012. Stockholmsenkäten riktar sig
till elever i årskurs 9 i grundskolan respektive år 2 i gymnasiet och genomförs vartannat år. Enkäten omfattar bl.a. frågor om användning av tobak, alkohol och narkotika samt frågor som rör den psykiska hälsan.

Resultatet av årets enkätundersökning visar att de flesta ungdomar mår bra. Majoriteten tycker att det är härligt att leva. De trivs bra och är ambitiösa i skolan. De känner sig också trygga i närområdet och större andelen deltar i någon ledarledd fritidsaktivitet eller träning. Vad gäller användningen av tobak och alkohol har andelen ungdomar som inte röker eller dricker alkohol ökat jämfört med tidigare. Även andelen ungdomar som aldrig blir bjudna på alkohol av sina föräldrar har ökat. Användningen av narkotika är i stort sett oförändrad jämfört med tidigare och majoriteten ungdomar har inte testat narkotika

Désirée Söderquist informerade också om det förebyggande arbete som stadsdels­förvaltningen bedriver när det gäller ungdomar och föräldrar till tonåringar.

_____________________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Anita Lindskog (S) valdes att, tillsammans med ordföranden Hanna Broberg (M) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 29 oktober 2012.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 27 september 2012 justerats den 2 oktober.

__________________________

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Inga övriga frågor anmäldes. Dagordningen fastställdes.

____________________________


§4 Inkommet medborgarförslag

Diarienummer 1.2.4.-577/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Ett förslag om att rusta upp utomhusgymmet i Vasastan anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

§5 Inkommet medborgarförslag

Diarienummer 1.2.4.-562/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Ett förslag om att lägga ner/flytta hundlekgården i Solvändan anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

§6 Inkomna medborgarförslag

Diarienummer 1.2.4.-494/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Ett förslag om att införa hundrastningsförbud vid ”kullen” i anslutning till Karlbergs skola anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

§7 Inkommet medborgarförslag

Diarienummer 1.2.4.-532/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Ett förslag om att rusta upp parken vid Roslagsgatan anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

§8 Inkommet medborgarförslag

Diarienummer 1.2.4.-560/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Ett förslag om att ordna fler sittplatser längs promenadstråk anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

§9 Inkommet medborgarförslag

Diarienummer 1.2.4.-600/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till trafikkontoret.

Ett förslag om att ordna en pissoar vid Malmskillnadstrappan anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________


§10 Vinterparker i Vasastan – svar på skrivelse från Agneta Isacsson (FP)

Diarienummer 1.2.3.-479/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 oktober 2012.

Anita Isacsson (FP) i Norrmalms stadsdelsnämnd har inkommit med en skrivelse om att förlänga säsongen i Vasastans parker. Stadsdelsnämnden beslutade på sammanträde den 27 september 2012 att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Enligt Stockholms parkprogram och den lokala parkplanen ska trygghet och tillgänglighet beaktas vid all förnyelse och förändring av parkerna. I nämndens driftbudget prioriteras trygghetshöjande åtgärder och i samarbete med trafikkontoret förstärks belysningen successivt.

Förvaltningen anser att det är viktigt att uppmuntra vinteraktiviteter i parkerna genom att utveckla informationen om parkernas möjligheter och kvaliteter som de har under vintern.

Enligt förvaltningen är det viktigt att vinteraspekterna i parkerna ytterligare betonas i Stockholms nya parkprogram som är under utarbetande, och i den lokala parkplanen för Norrmalm.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_______________________________

§11 Den bristande trafiksäkerheten i korsningen Vanadisvägen/Upplandsgatan

Diarienummer 1.2.4.-226/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 oktober 2012.

I april 2012 inkom ett medborgarförslag om att vidta åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten i korsningen Vanadisvägen/Upplandsgatan. Stadsdelsnämnden beslutade vid sammanträde den 24 maj 2012 att medborgarförslaget skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.

Då frågan handlar om trafiksäkerhet faller den under trafikkontorets ansvarsområde. Ärendet har därför beretts i samråd med trafikkontoret.

Trafikkontoret känner till den höga hastigheten på biltrafiken längs Vanadisvägen. Därför finns bland annat Matteusskolan, som ligger i närheten av den aktuella korsningen, med i ett särskilt skolprojekt som man nu startar upp. I projektet kommer trafikmiljön kring flertalet skolor i Stockholm att inventeras och därefter genomförs säkerhetshöjande åtgärder vid de skolor där det är mest angeläget.

Angående skyltning och målning gällande hastighetsbegränsningar längs Vanadisvägen, sågs det nyligen över. Trafikkontoret anser att det är idag tydligt vilka regler som gäller.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§12 Ändringar av delegationsbestämmelserna

Diarienummer 1.1.-584/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Delegationsbestämmelserna ändras i enlighet med förvaltningens förslag.

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 oktober 2012.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§13 Avtal om driften av Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende

Diarienummer 2.2.2.-597/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden föreslår att kommunstyrelsen förlänger avtalet med Stockholms äldreboende AB om driften av Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende.

Ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsnämnden redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 oktober 2012.

Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende drivs sedan september 2008 på entre­prenad av Stockholms äldreboende AB. Norrmalms stadsdelsförvaltning förvaltar och ansvarar för uppföljning av avtalet. De senaste två årens verksamhetsuppfölj­ningar har visat att Stockholms äldreboende AB uppfyller avtalet i alla dess delar och att de äldre erbjuds en vård och omsorg av mycket god kvalitet.

Stadsdelsförvaltningen föreslår stadsdelsnämnden att rekommendera kommunstyrelsen att förlänga avtalet med Stockholms äldreboende AB om driften av Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avslå förvaltningens förslag till beslut och istället föreslå kommunstyrelsen att återta driften av Sabbatsbergsbyn i egen regi.

_______________________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§14 Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap – remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-459/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamöterna Shadi Larsson och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 19 september 2012.

Kommunstyrelsen hart begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en statlig utredning angående stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Utredningen föreslår bl.a. att tvångsäktenskap och barnäktenskap kriminaliseras och att möjligheten att få dispens för att ingå barn­äktenskap av­skaffas. Vidare föreslås att ett nationellt kompetensteam inrättas för att leda, sam­ordna och stödja socialtjänstens och andra berörda myndigheters arbete mot tvångs­äktenskap, barnäktenskap, hedersrelaterat våld och förtryck.

Förvaltningen är positiv till de föreslagna ändringarna i lagstiftningen och välkomnar förslaget om att inrätta ett kompetensteam.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamöterna Shadi Larsson och Nicke Grundberg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi anser att ändringen i lagstiftningen och kriminaliseringen av tvångs­äktenskap och barnäktenskap och avskaffande av möjligheten att få dispens
för att ingå barnäktenskap är viktig. Det är också nödvändigt att inrätta ett kompetensteam. En av teamets viktigaste uppgifter borde vara att föreslå hur skolor och socialtjänsten kan stödja barnet och ge det skydd hon behöver utan att behöva lämna sin familj. Vi menar att det är viktigt att hela familjen får det stöd de behöver.

Utredningen föreslår att straffet för barnäktenskapsbrott ska vara böter eller fängelse i högst två år. Vi menar att en skärpt straffsats borde övervägas. Vi ser med olust på möjligheten att kunna köpa sig fri genom böter.

_________________________

§15 Åtgärdsprogram för att nå miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län – remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.3.-477/2012

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Vice ordföranden Anita Lindskog m.fl. (S) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 oktober 2012.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en remiss från länsstyrelsen om ett reviderat åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 (grova partiklar i luften) i Stockholms län.

Den första versionen av åtgärdsprogrammet behandlades på stadsdelsnämndens sammanträde den 22 mars 2012. Det reviderade förslaget har förtydligats och preciserar åtgärder som ska vara möjliga att genomföra. I förslaget ges även en mer ingående beskrivning av hur dubbdäcksanvändning kan minska genom att införa en avgift på dubbdäcksanvändning.

För invånarna inom stadsdelsområdet är det viktigt att miljökvalitetsnormerna klaras på de utpekade gatorna där normerna överskrids idag.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att över­lämna förvaltningens förslag till remissvar utan eget ställningstagande.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Anita Lindskog m.fl. (S) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi ansluter oss till tjänsteutlåtandet och tycker att de beskrivna åtgärderna är bra och väl beskrivna. Vi noterar också konflikten dubbdäck kontra icke dubbdäck, då man i remissen påtalar behovet av att några bör köra med dubbdäck för att behålla friktionen på vägbanan. I sanning en kompromiss när man samtidigt tänker sig att avgiftsbelägga de bilister som kör med dubbdäck och därmed ser till att det inte blir för halt på vägar och gator.

Det föreslagna åtgärdsprogrammet bör snarast sättas i stånd för att försöka åtgärda de i remissen påtalade problemen med bl.a. kvävedioxid osv.

______________________________

§16 Förslag till parkeringsplan – remiss från trafikkontoret

Diarienummer 1.5.3.-462/2012

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Vice ordföranden Anita Lindskog m.fl. (S) och ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Shadi Larsson och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 oktober 2012.

Trafikkontoret har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till parkeringsplan. Planen är en del av stadens framkomlighetsstrategi.

Förvaltningen är positiv till att trafikkontoret tar fram en parkeringsplan och anser
att planens syfte överensstämmer med kommunfullmäktiges mål om att Stockholms livsmiljö ska vara hållbar och Vision 2030. Enligt förvaltningen är de åtgärder som presenteras i parkeringsplanen rimliga för att reglera bilparkeringen. Enligt förvaltningen är det angeläget att möjligheterna att parkera inom fastigheten, i garage eller på tomtmark, förbättras. För att öka motiveringen att parkera i garage krävs också att skillnaden mellan månadskostnaden för att parkera på gatan och parkera i garage minskar. Parkeringsplanen saknar åtgärder för hur gatuparkeringen i ytterstaden ska regleras. Förvaltningen anser att parkeringsproblematiken måste ses i sin helhet då parkeringsregleringen i ytterstaden påverkar innerstaden och tvärtom.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Anita Lindskog (S) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Reservationer

Vice ordföranden Anita Lindskog m.fl. (S) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1. Beslut om parkeringsplanen inte tas förrän ett helhetsgrepp har tagits och samordnas med andra styrdokument av betydelse för trafik och tillgänglighet.

2. Därutöver anföra följande:

Att bo i innerstaden tenderar allt mer till att bli endast människor med höga inkomster kan bo kvar. Tillgången till hyresrätter med rimliga hyror minskar dramatiskt. Priserna på bostadsrätter är skyhöga. Nu tas nästa steg till att endast rika har råd och möjlighet att bo kvar.

Det är en nödvändighet och måste vara en rättighet att boende i innerstaden ska kunna ha tillgång till en bil. Redan i dag är kostnaden för boendeparkering hög och tillgången till parkeringsplatser liten och ytterligare försämringar är inte önskvärt. Vår erfarenhet är att de som bor i innerstaden inte nöjesåker inne i staden. Bilen används i huvudsak till att ta sig ut ur innerstaden.

I förslaget föreslås att ett stort antal platser tas bort eller görs om till förmån för besökande. En bättre väg att gå är att förbättra och utöka infartsparkeringarna som dessutom bör vara gratis så att nyttjandet av kollektivtrafiken görs mer attraktivt och ses som ett alternativ till bilåkandet.

Vi instämmer i förvaltningens synpunkt att parkeringsplanen måste omfatta hela kommunen och att det saknas ett större helhetsperspektiv eftersom parkerings­regleringarna i ytterstaden påverkar innerstaden och tvärtom.

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1. Delvis godkänna förvaltningens förslag till remissvar.

2. Därutöver anföra följande:

Målet vad avser privatbilismen i innerstaden är att i så stor utsträckning som

möjligt minimera denna – en bilfri innerstad. För att nå dit krävs i och för sig förändringar av parkeringspolitiken, men det väsentliga är att vidta andra åtgärder för att minska trafiken i innerstaden och för vår del Norrmalm och Vasastan.

Dessa åtgärder kan t.ex. vara att:

- göra City bilfritt

- bygga bostäder på P-hustomterna

- införa fler gågator i Vasastan t.ex. Drottninggatan - Norrtullsgatan,
Rörstrandsgatan, Surbrunnsgatan, Roslagsgatan och Luntmakargatan

- göra Odengatan till bussgata mellan Dalagatan och S:t Eriksplan

- höja trängselskatten

- bygga ut kollektivtrafiken - T-bana till Karolinska, 0-taxa för
pensionärerna

- möjliggöra långtidsparkering utanför tullarna för innerstadsbilister

Särskilt uttalande
Ledamoten Shadi Larsson och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

Stockholm växer och det innebär att konkurrensen om mark blir allt hårdare. Centrala Stockholm är starkt påverkat av billeder som skär genom staden och parkerade bilar som tar upp stora ytor på gatorna. En genomsnittlig bil står parkerad ca 95 procent av dygnet. Det innebär att bilarna nästan alltid är parkerade. Inriktningen på parkerings­frågor har varit att tillfredsställa de parkeringsbehov som uppstår och erbjuda fri eller billig parkering i så stor utsträckning som möjligt .

Miljöpartiet tycker att bilismen måste minska för att det ska gå att nå klimat­målen. De parkerade bilarna behöver ge plats åt mer yteffektiva och energisnåla transportsätt. Att använda parkeringspolitiken för att styra trafiken är en del i miljöpartiets politik för moderna och effektiva transporter i Stockholm. Vi vill också införa trängselskatt på Essingeleden och fler gator där det behövs för att minska trängsel och köer. Dessa åtgärder ska kombineras med stora satsningar på utbyggd kollektivtrafik och en sammanhängande cykel­infrastruktur. Fler gator i staden ska göras om till gågator eller gårdsgator. Vår politik leder sammantaget till att fler kommer övergå från att köra bil till att cykla, resa med kollektivtrafik och för vissa resor använda sig av bilpool eller taxi.

Syftet med Miljöpartiets parkeringspolitik är att stadens gator ska kunna användas mer effektivt och att ytor ska frigöras för att istället användas av gående och cyklister, för grön miljö och uteserveringar. Vi vill skapa attraktiva stadsmiljöer och främja hållbar stadsutveckling. Genom färre parkeringsplatser på gatan vill vi göra det lättare för kollektivtrafik, gående och cyklister att komma fram snabbt och säkert. Det underlättar även för varutransporter, städning av gator och snöröjning.

Fler gator i staden ska göras om till gångstråk och en del trottoarer ska breddas, vilket kan möjliggöra fler uteserveringar och andra mötesplatser. Genom att staden anpassas för gående förbättras den även för personer med funktions­nedsättning. Vi vill också införa fler gårdsgator, även benämnda gångfarts­områden. Parkeringsstrategin ska uppmuntra fler att välja kollektivtrafik och cykel framför bilen.

Priset för att parkera på gatan i Stockholms stad är mycket lågt, både jämfört med att parkera i garage och jämfört med vad andra ytor i Stockholm kostar.

Bilinnehavet är större hos män och höginkomsttagare idag, och därför innebär subventionerade parkeringsplatser en omfördelning från kvinnor till män och från låginkomsttagare till höginkomsttagare. Kvinnor reser i genomsnitt mer hållbart och yteffektivt än män. I jämförelse med män gör kvinnor en större andel av resorna med kollektivtrafik och som gång- och cykelresor. Skillnaderna är särskilt påtagliga när det gäller arbetsresor.

Få behöver alltid bil, men många behöver bil ibland. Vi vill att Stockholms stad aktivt ska arbeta med att uppmuntra och underlätta bilpoolsanvändandet.

Parkeringsavgifterna ska uppmuntra till att parkeringar i befintliga parkerings­hus och garage används i första hand. Avgifterna för besöksparkering ska höjas med 50 procent i innerstaden, vilket leder till en minskning av bilarna på gatu­parkeringarna och minskad biltrafik. Låga parkeringsavgifter införs i ytter­staden. Avgiften för boendeparkering höjs för periodbetalning och dygns­parkering. Felparkeringsavgifterna ska höjas. Staden ska uppvakta regeringen om en höjning av beloppen i förordningen om felparkeringsavgift.

Miljöpartiet vill:

1. Inventera och successivt ta bort arbetsplatsparkering vid stadens arbets­platser – arbeta tillsammans med privata företag för att minska arbetsplatsparkeringar.

2. Höja parkeringsavgifterna – styra över från parkering på gatan till garage och tomtmark.

3. Införa fler gågator och gårdsgator.

4. Minska antalet gatuparkeringsplatser för bil i Stockholm.

5. Införa en styrande parkeringspolicy för Stockholms stad, gemensam för bil och cykel med målet att öka andelen resande med cykel och kollektivtrafik.

6. Minska parkeringsnormen till 0,3-0,5 och för lägenheter för studenter och unga till vad som krävs ur tillgänglighetssynpunkt, 0,16.

7. Bygga en stor cykelparkering vid Stockholm Central och cykelparkeringar vid alla tunnelbanestationer. Det ska finnas trygga, säkra parkeringsplatser för cykel, både i gatuplan och i garage.

8. Underlätta övergång från egen bil till bilpool.

_____________________________

§17 Upphävande av fastighetsplaner inom Stockholms kommun – remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 1.5.3.-518/2012

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 oktober 2012.

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till upphävande av ca 3000 fastighetsplaner inom Stockholms kommun. Syftet med upphävandet är att ta bort inaktuella bestämmelser om hur fastighetsindelningen ska se ut.

Enligt förvaltningen är det positivt att inaktuella bestämmelser tas bort och att administrationen kring fastighetsbildningsärenden minskar. Däremot anser förvaltningen, liksom förslaget också påpekar, att samrådsrutinerna bör ses över eftersom förutsättningarna för att yttra sig förändras i och med upphävandet av fastighetsplanerna.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

§18 Den gröna promenadstaden – remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 1.5.3.-566/2012

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Vice ordföranden Anita Lindskog m.fl. (S) reserverade sig mot beslutet.

Ledamöterna Shadi Larsson och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 oktober 2012.

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd om dokumentet Den gröna promenadstaden – En strategi för utveckling av Stockholms parker och natur. Dokumentet är ett tematiskt tillägg till Promenadstaden – översiktsplan för Stockholm.

Förvaltningen är positiv till de riktlinjer som presenteras i dokumentet, och ser fram emot att ta del av Stockholms parkprogram som ska bli ett praktiskt verktyg i arbetet med parker och natur i stadens olika processer, och vägledande för arbetet med stadsdelarnas lokala parkplaner.

Förvaltningen vill betona att tillgången på parker och natur är begränsad i innerstaden och vikten av att både värna de gamla parkerna och utveckla nya parker när Stockholm växer. Förvaltningen ser positivt på en utveckling av stadens styrinstrument för gröna investeringar vid exploateringsprojekt och att riktlinjerna för god parktillgång fastställs.

För att säkerställa en god parkskötsel som ger långsiktigt hållbara parker anser förvaltningen att kriterier för god kvalité behöver tas fram.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Anita Lindskog (S) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Anita Lindskog m.fl. (S) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Vi ansluter oss till förvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Vi anför därutöver följande:

I alla sammanhang måste hänsyn tas till att alla inte kan promenera eller cykla dit man ska. Det krävs närhet till butiker t.ex. för att kunna bära tunga kassar från affären. Hushållen har också behov av att kunna transportera andra varor och dylikt till fastigheten där man bor.

Vi har också delvis en åldrande befolkning som inte klarar att t.ex. cykla eller promenera längre sträckor. Dessa behov finns inte belysta i remissen. Vi vill också ha fler bänkar där man kan sitta ner vid behov.

Hur det skall fungera för funktionshindrade är inte heller beskrivet i något avsnitt i remissen. Vi efterlyser också skrivningar om tillgängligheten för funktionshindrade.

Vi vill att dessa avsnitt ovan beskrivna, inarbetas i ”den gröna promenadstaden” och att stor hänsyn tas till dem.

Särskilt uttalande

Ledamöterna Shadi Larsson och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

Miljöpartiet anser att det är mycket bra att strategidokumentet Den gröna promenadstaden tas fram. Stora delar av dess innehåll är relevant och det är viktigt att det får en så bred spridning bland stadens förvaltningar som möjligt, inte minst inom exploateringskontoret. Dokumentet skulle dock tjäna på att formuleras mer konkret när det gäller ansvars- och rollfördelning mellan stadens förvaltningar.

Inledningsvis beskrivs i dokumentet att Stockholm är en stad som erbjuder storstadskvaliteter och där naturen, parkerna och de lummiga stränderna är vardagsnära och tillgängliga för alla. Stadsbyggnadskontoret konstaterar att det är just de gröna kvaliteterna och vattnet som stockholmarna värderar högst. Senare, under rubriken ”Park och natur i förändring”, förklaras att ett växande Stockholm innebär att grönområden kommer att behöva tas i anspråk för nya bostäder, arbetsplatser, service och infrastruktur. Dessa värden måste vägas noggrant.

I ett framtida Stockholm bör parker och grönområden värderas högre än infra­struktur avsedd för biltrafik. Staden ska verka för en ny och kreativ planering som prioriterar yteffektiv markanvändning: en översyn bör göras av var infra­struktur avsedd för biltrafik kan grävas ner eller ändra fysisk karaktär till förmån för anläggande av nya parker och bostäder.

Inför det fortsatta arbetet med Den gröna promenadstaden och det kommande parkprogrammet är det av största vikt att stadsbyggnadskontoret tydliggör vilka ansvar och roller stadens olika förvaltningar har för att värna den övergripande gröna infrastrukturen. Exploateringskontoret spelar en viktig roll i samman­hanget – de avtal som skrivs med olika byggherrar måste förhålla sig till stadens riktlinjer för strategisk planering och markanvändning, såsom de beskrivs bland annat i översiktsplanen Promenadstaden.

Miljöpartiet ser positivt på att dokumentet tar upp vikten av att utveckla medborgardialogen och delaktigheten, och vill också uttrycka sitt stöd för förvaltningens förslag om att ta fram en handbok för medborgardialog. Det är avgörande att parker och stadsmiljö utvecklas i samklang med vad människor efterfrågar.

__________________________

§19 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Norrlands Bar & Grill – remiss från socialförvaltningen

Diarienummer 1.5.2.-522/2012

Stadsdelsnämndens beslut

1. Ansökan om utökad tid för alkoholserveringstillstånd på restaurang Norrlands Bar & Grill till allmänheten mellan kl. 11:00-02:00 måndag - söndag inomhus och mellan kl. 11:00-01:00 måndag - söndag utomhus tillstyrks.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 oktober 2012.

Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om utökad tid för alkoholserveringstillstånd på restaurang Norrlands Bar & Grill. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§20 Verksamhetsuppföljning vid Vasens vård- och omsorgsboende

Diarienummer 1.2.1.-351/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ordföranden Hanna Broberg m.fl. (M), ledamoten Agneta Isacsson (FP) och ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade ett särskilt uttalande.

Vice ordföranden Anita Lindskog m.fl. (S) lämnade ett särskilt uttalande.

Ledamoten Shadi Larsson, tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) och ledamoten Hans Enroth (V) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 september 2012.

Stadsdelsförvaltningen har genomfört en verksamhetsuppföljning vid Vasens vård- och omsorgsboende. Förvaltningens samlade bedömning är att de äldre erbjuds vård och omsorg av god kvalitet.

Driften av Vasens vård- och omsorgsboende övergick från Digni Care AB/Prime Vård och Omsorg AB till Attendo AB den 21 februari 2012. Månaderna efter övertagandet har den nye entreprenören arbetat med att skapa en stabil organisation med tydliga strukturer och rutiner. Entreprenören har upprättat handlingsplaner för att genomföra de åtaganden som anges i avtalet.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilda uttalanden

Ordföranden Hanna Broberg m.fl. (M), ledamoten Agneta Isacsson (FP) och ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade följande särskilda uttalande:

Av verksamhetsuppföljningen kan vi konstatera att verksamheten på Vasens vård- och omsorgsboende successivt förbättras. De identifierade bristerna och utvecklingsområdena har planerade åtgärder varav samtliga ska vara genom­förda omgående eller senast vid årsskiftet. Vi utgår från att detta även leder till att de boende och deras anhöriga upplever att vården och omsorgen förbättras och håller en god kvalitet över tiden.

Vi vill betona betydelsen av ett fortsatt gott, öppet och förtroendefullt samarbete mellan förvaltningen och ledningen för Vasen.

Nämnden ser fram emot att återkomma till frågan om kvalitet och utveckling av verksamheten på Vasens vård- och omsorgsboende.

Vice ordföranden Anita Lindskog m.fl. (S) lämnade följande särskilda uttalande:

Uppföljningsrapporten från genomgången vid Vasen beskriver mycket väl hur rutiner och personalsituation ser ut vid inspektionstillfället. De brister som tidigare beskrivits har till viss del åtgärdats och fler förbättringar är på gång och även datumsatta.

De brister som beskrivs i rapporten är väl dokumenterade och pekar på att man måste arbeta mer med gemensam värdegrund och dessutom med att skärpa upp sin läkemedelshantering.

Som ett resultat av rapporten förväntar vi oss att den ligger till grund för att dessa förbättringar genomförs enligt tidsplanen och att de brukarundersök­ningar som följer framöver får ett positivt utfall. Det är önskvärt och av stor vikt att förvaltningens äldreansvariga även genomför oanmälda besök på Vasen.

Ledamoten Shadi Larsson och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi delar inte förvaltningens samlade bedömning. De boende på Vasen har inte erbjudits vård och omsorg av god kvalitet sedan Attendo AB tog över verksamheten. De erbjuds inte vård och omsorg av god kvalitet i nuläget. Brister i dokumentation, rutiner och sjuksköterskebemanning har inte varit acceptabla. 24 av de boende är undernärda och 7 har trycksår.

Vi inser dock att Attendo AB tog över en verksamhet med stora brister, och att övergången i sig skapar nya svårigheter. Ändrad ledning, nya rutiner, tydligare dokumentation, nyrekrytering och utbildning av personal: allt detta tar tid. Det vore orimligt att kräva att alla missförhållanden skulle försvinna ögonblickligen.

Vi ser också en positiv utveckling. Vi ser att Norrmalms stadsdelsförvaltning och Vasens ledning samarbetar för att utveckla verksamheten och åtgärda brister, vilket är bra och nödvändigt. Hälso- och sjukvårdens kvalitet har förbättrats, dokumentationen likaså. Personaltäthet och sjuksköterskenärvaro skall upp i avtalsenliga nivåer. Både rekrytering och kompetensutveckling pågår. Vi anser alltså att även om vården och omsorgen på Vasen ännu inte blivit acceptabel, så finns det gott hopp om att den skall bli det.

Hopp men inte förvissning. Det är därför helt avgörande att verksamheten verkligen fortsätter att förbättras. Till januari måste samtliga utredningar om fallrisk, risk för undernäring och risk för trycksår vara gjorda. Andelen boende med BMI 22 eller lägre och andelen med trycksår måste minska drastiskt! Därutöver måste de övriga brister och förbättringsområden som redovisas vara åtgärdade enligt tidsplan.

Om inte dessa absoluta minimikrav är uppfyllda i januari anser vi att förvaltningen bör utreda vilka möjligheter till vite eller uppsägning som ges
i avtalet med Attendo AB.

___________________________

§21 Avtalsuppföljning vid Norrmalms dagliga verksamhet

Diarienummer 1.2.1.-411/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 oktober 2012.

Norrmalms dagliga verksamhet drivs sedan den 1 juni 2010 av Amygdalus Arbete och Fritid AB. En kontinuerlig dialog har därefter förts mellan entreprenören och ansvariga beställarchefer. Stadsdelsförvaltningen har nu genomfört en uppföljning av verksamheten med utgångspunkt från det avtal som tecknats mellan Norrmalms stadsdelsnämnd och entreprenören.

Uppföljningen visar att Norrmalms dagliga verksamhet håller en god kvalitet och att kontakten mellan beställare och utförare fungerar väl. Personalgruppen har utbildning och handledning för att arbeta med målgruppen. Utföraren har även brukare från flera andra stadsdelar i enlighet med valfrihetssystemet.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

§22 Utvärdering av Solvändans hundlekplats

Diarienummer 3.2.-503/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Rapporten godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 oktober 2012.

I samband med den upprustning av parkerna i Röda Bergsområdet och Hälsingehöjden som genomfördes mellan 2007 och 2010, framfördes klagomål från allmänheten om hundbajs och lösspringande hundar i parkerna.

Förvaltningen lät därför ta fram ett förslag till en inhägnad hundlekplats i Solvändan för att komma tillrätta med dessa problem. I mars 2011 beslutade Norrmalms stadsdelsnämnd att bygga hundlekplatsen, (se bilaga 1)

Hundlekplatsen öppnades i augusti 2011 och förvaltningen har sedan dess, liksom inför beslutet om hundlekplatsen, mottagit både positiva och negativa synpunkter från allmänheten.

Stadsdelsnämndens ordförande gav under våren 2012 förvaltningen i uppdrag att utvärdera hundlekplatsen och återkomma till nämnden med en rapport.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

§23 Ekonomisk månadsuppföljning för september med årsprognos för 2012

Diarienummer 1.2.1.-133/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 oktober 2012.

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. september 2012 samt en bedömning av kostnaderna och intäkterna för resten av året. Totalt beräknas ingen avvikelse mot budget efter resultatdispositioner. Marginalerna är mycket små och alla verksamheter uppmanas att minska sina kostnader för att säkra en budget i balans.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

§24 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Ärendet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 22 oktober 2012 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

__________________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§25 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms råd för funktionshinderfrågor den 18 oktober 2012 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

__________________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§26 Inkomna/upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande handlingar anmäldes:

1. Rapport från Framnäsgruppen Stödteamet för Barn och Ungdom på Norrmalm.
Diarienummer 1.6.-501/2012

2. Beslut från socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att kvalitetsutveckla arbete med våldsutsatta kvinnor, barn som bevittnat våld och våldsutövare.
Diarienummer 1.2.6.-291/2012

3. Svar från Trafikverket om medborgarförslag om park vid Karlbergs station.
Diarienummer 1.2.4.-299/2012

4. Förteckning över diarieförda handlingar under perioden 13 september – 4 oktober 2012.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

____________________________

§27 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande beslut anmäldes:

Beslut

Beslutsfattare

Besluts-
datum

Ev. diarie-nummer

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om

alkoholserveringstillstånd på restaurang

Saluplats Husman (Hötorgets saluhall).

Christina Rapp

Lundahl

20120913

1.5.2-474/2012

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om

alkoholserveringstillstånd på Lavong Indian restaurang på Surbrunnsgatan 39.

Christina Rapp

Lundahl

20120913

1.5.2-457/2012

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om

alkoholserveringstillstånd på restaurang Itamae Thai på Norrtullsgatan 13.

Christina Rapp

Lundahl

20120913

1.5.2-496/2012

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om

alkoholserveringstillstånd på restaurang Itamae Odengatan 62.

Christina Rapp

Lundahl

20120913

1.5.2-475/2012

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkoholserveringstillstånd i SSP:s Personalrestaurang på Vasagatan 8-10.

Christina Rapp

Lundahl

20121003

1.5.2.-578/2012

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkoholserveringstillstånd i Café David Bagare på David Bagares gata 18.

Christina Rapp

Lundahl

20121003

1.5.2.-533/2012

Avsluta åtgärdsärende avseende Norrbacka Tobak, Norrbackagatan 56.

Bengt-Enar Andersson

2012-06-27

1.3.1-292/2012

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.
____________________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)