Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2004-01-22

Sammanträde 2004-01-22

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Trafik och miljö. Bl.a. medverkar Nicholas Hort och Maria Tuvesson från projektet " Samver Läs mer...kan för hållbart resande"

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

4 Bordlagt ärende. Komplettering av miljöprogram 2004 för Norrmalm

Dnr: 361-884/03

I samband med nämndens beslut om verksamhetsplan för 2004 fick förvaltningen i uppdrag att redovisa hur de sex miljömålen i stadens miljöprogram kan brytas ned till lokal nivå och konkretiseras med mätbara mål. Förvaltningen har utifrån nämndens beslut gjort en omarbetning av det miljöprogram som finns som bilaga till verksamhetsplanen för 2004. Förvaltningen föreslår att det omarbetade miljöprogrammet ersätter detta. Miljöprogrammet konkretiseras ytterligare i enheternas lokala verksamhetsplaner, vilka följs upp i en miljöberättelse till verksamhetsberättelsen.

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel , 508 09 245

5 Reviderat handlingsprogram för barnkonventionen - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 406-882/03

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till reviderat handlingsprogram för barnkonventionen. Förvaltningen är klart positiv till förslaget och delar uppfattningen om att FN:s barnkonvention ska prägla allt arbete som bedrivs inom stadens olika verksamhetsområden. Inom förvaltningen finns en hög medvetenhet om barnkonventionen.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

6 Var-dags-inflytande - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 016-900/03

Utbildningsdepartementet tillsatte i mars 2003 en arbetsgrupp för att utreda möjligheterna att öka barns, elevers och föräldrars inflytande i förskola, skola respektive vuxenutbildning. Arbetsgruppens arbete har nu avslutats och redovisas i ett betänkande som remitterats till bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd för yttrande.
I betänkandet föreslås en rad olika åtgärder för att främja och stärka barns, elevers och föräldrars möjligheter till samverkan och medinflytande. Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till de förslag arbetsgruppen lagt fram och delar i allt väsentligt de synpunkter som redovisas i betänkandet.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

7 Förslag till detaljplan för kvarteret Barnhusväderkvarnen - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 311-926/03

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till ny detaljplan för del av kvarteret Barnhusväderkvarnen vid Tegnérlunden. Planen syftar bland annat till att uppföra ett nytt bostadshus med nytt gårdshus. Stadsdelsnämnden har fått förslaget på remiss. Stadsdelsförvaltningen är positiv till att nya bostäder tillskapas, att möjligheten till befintlig parkering bibehålls och att kontor och handel kombineras med dessa funktioner. Stadsdelsförvaltningen värdesätter att krav på en fastighetsnära källsortering formulerats i föreliggande förslag till ny detaljplan.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

8 Magnoliagården - yttrande till Länsstyrelsen i Stockholms län

Dnr: 503-889/03

Länsstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande över vad nämnden tänker göra åt boendestandarden i Magnoliagården inom Väderkvarnens äldreboende. Nämnden avser att projektera en ombyggnad av de 47 sjukrummen till 26 lägenheter.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

9 Klagomål på förvaltningens rutiner - yttrande till Länsstyrelsen i Stockholms län

Dnr: 538-846/03

Länsstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande med anledning av klagomål
från enskild om brister i handläggning av ansökan om äldreboende.
Det är mycket beklagligt att förvaltningen lämnat bristfällig och också felaktig information. Förvaltningens interna rutiner har nu setts över och åtgärder vidtagits för att komma tillrätta med de påtalade bristerna och undvika att liknande situationer upprepas.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

10 Det drogpreventiva arbetet på Norrmalm

Dnr: 400-9/04

Stadsdelsnämnden antog i augusti 2002 ett lokalt drogpolitiskt handlingsprogram. Förvaltningen har nu gjort en uppföljning av programmet med utgångspunkt från programmets olika delmål. Vad gäller förvaltningens interna organisation för det drogförebyggande arbetet har vissa förändringar genomförts i samband med årskiftet.
Stadsdelsnämnden har tidigare beviljats medel för finansiering av samordnare för det drogförebyggande arbetet och lämnar, inför ansökan om fortsatt bidrag, en redovisning av arbetet under 2003.

Handläggare: samordnare Leif Hejdenberg / nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 326 / 508 09 015

11 Öka kulturutbudet inom stadsdelsförvaltningens äldreboenden - svar på medborgarförslag

Dnr: 538-107/03

Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag att bereda två medborgarförslag om att öka kulturutbudet inom stadsdelsförvaltningens äldreboenden.
Stadsdelsförvaltningen delar förslagsställarens uppfattning om vikten av bra kulturutbud på äldreboendena. Som ett resultat av medborgarförslagen har Vasaträffens fritidscenter, på uppdrag av avdelningschefen för vård- och omsorgavdelningen utförare, gjort en inventering av det kulturutbud som erbjuds inom stadsdelsförvaltningens äldreboenden. Vasaträffen har också påbörjat ett arbete på Klockhuset för att försöka förverkliga en del av idéerna i medborgarförslagen.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

12 Ställ sandlådor vid trappa i Vanadislunden - svar på medborgarförslag

Dnr: 345-743/03

Stadsdelsnämnden har uppdragit åt stadsdelsförvaltningen att bereda ett medborgarförslag om att utplacera sandlådor, vid den trappa i Vanadislunden som ligger i korsningen Tulegatan/ Frejgatan. Sandlådor ovanför och nedanför trappan skall möjliggöra för allmänheten att själva sanda trappan som inte vinterväghålls. Stadsdelsförvaltningen ser fördelar med förslaget men vill av flera skäl avråda från åtgärden.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

13 Uppföljning av kolloverksamheten under sommaren 2003

Dnr: 407-2/04

Uppföljningen av kolloverksamheten sommaren 2003 har genomförts i samarbete med samtliga stadsdelsförvaltningar. Underlaget för uppföljningen består av uppföljnings-besök, klagomål och synpunkter från föräldrar och barn samt en träff med entreprenörerna. Uppföljningsbesöken har i första hand utgått från avtalet och har genomförts av stadsdelsförvaltningarna.
Den sammantagna bilden av sommarens kolloverksamhet är att den har varit tillfredsställande med ett fåtal anmärkningar. Generellt kan sägas att personalens kompetens har varit god och att olika rutiner i verksam-heterna har fungerat bra. De anmärkningar och synpunkter som framkommit har diskuterats med berörda entreprenörer och godtagbara förklaringar har givits i samtliga frågor. Berörda entreprenörer har också vidtagit eller kommer att vidta åtgärder för att komma tillrätta med anförda brister.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

14 Uppföljning av avtal gällande äldreboendet Väduren

Dnr: 008-874/03

Sedan den 18 november 2002 driver Attendo Care AB äldreboendet Väduren på entreprenad. Under de tre första månaderna av avtalsperioden inkom synpunkter och klagomål på verksamheten. På förekommen anledning gjorde stadsdelsförvaltningen en tidigarelagd avtalsuppföljning, februari-april 2003.
Attendo Care AB ålades att återkomma med en åtgärdsplan senast den 25 juni 2003. Kvarstod bristerna den 31 oktober 2003 skulle Norrmalms stadsdelsförvaltning vidta åtgärder utifrån § 48 Avtalsbrott i avtalet. Attendo Care AB inkom den 25 juni med en åtgärdsplanen som godkändes av stadsdelsförvaltningen. Under sensommaren och hösten har stadsdelsförvaltningen följt upp hur arbetet utifrån åtgärdsplanen fortskridigt.
Stadsdelsförvaltningens bedömning är att det i dag på Vädurens äldreboende finns de förutsättningar som krävs för att erbjuda de boende en god omsorg och vård. Stadsdelsförvaltningen bedömer att Attendo Care AB nu på ett tillfredställande sätt uppfyller avtalet. Därmed är det ej aktuellt att vidta åtgärder utifrån § 48 Avtalsbrott i avtalet. I bifogad rapport redovisas avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende.

Handläggare: enhetschef Birgitta Charlez / medicinskt ansvarig sjuksköterska Ulla Lönn , 508 09 047 / 508 09 082

15 Ändring av delegationsbestämmelser för Norrmalms stadsdelsnämnd

Dnr: 013-878/03

Stadsdelsnämnden fattade i mars 2003 beslut om nu gällande delegationsbestämmelser. Förvaltningen har nu gjort en översyn av bestämmelserna och föreslår vissa mindre ändringar.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

16 Alkoholservering i restaurang Clara - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-877/03

Pravednost Aktiebolag på Jakobsgatan 22 ansöker om ett fortsatt tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Erika Nordberg , 508 09 050

17 Alkoholservering i restaurang Pickwick - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-833/03

Aktiebolaget Grundstenen 98673 ansöker om tillstånd för servering av starköl, vin och spritdrycker till allmänheten dagligen i deras restaurang mellan klockan 11.00 och 03.00 samt på deras uteservering mellan klockan 11.00 och 01.00. Förvaltningen har redan tillstyrkt ansökan gällande serveringen inomhus. Förvaltningen föreslår att ansökan för serveringen utomhus tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Erika Nordberg , 508 09 050

18 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden andra halvåret 2003

19 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden sista kvartalet 2003

20 Anmälan av beslut fattat av stadsdelsnämndens ordförande angående upphandling

21 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation angående:

- upphandling och avtalsförlängning rörande kolloverksamhet, sjukskötersketjänater, larm och jour, företagshälsovård m.m.
- försörjngsupphandlingar genom upphandlingsentreprenör under andra halvåret 2003
- inköp av varor för belopp överstigande 50 000 kronor

22 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

23 Anmälan av inkomna handlingar

§11 Tema

Tema: Trafik och miljö

  • Projektledaren Nicholas Hort redogjorde kort för projektet "Samverkan för hållbart resande", och informerade om delprojektet "Bilpoolslansering". Därefter informerade projektledaren Maria Tuvesson om delprojektet "Exploateringsområden" med tonvikt på Norra Stationsområdet.

Liselotte van den Tempel, agenda 21-samordnare vid Norrmalms stadsdelsförvaltning, informerade om hur man inom stadsdelen Norrmalm arbetat med delprojektet "Säker och lekvänlig skolväg".

Därefter följde en kortare diskussion.

Frågor och synpunkter från allmänheten

  • En mötesdeltagare tog upp frågan om spolning av isbanan i Vasaparken och påtalade att man inte heller denna vinter lyckats anlägga en fungerande isbana. Bland annat framhöll han att den is som nu finns knappast är åkbar på grund av det ojämna underlaget. Han ville nu veta vilka krav som ställts på den entreprenör som har i uppdrag att sköta spolningen av isbanan.
  • Avdelningschef Yngve Lindström redogjorde för det avtal som finns med entreprenören. Vad gäller det ojämna underlaget har man beslutat att för närvarande inte vidta några åtgärder eftersom en ombyggnation av hela parken kommer att påbörjas inom kort.

    Stadsdelsnämndens ordförande Jan Valeskog (s) informerade om att man nu gjort en uppgörelse med staden centralt om att en konstfrusen isbana kommer att anläggas i parken.

  • En mötesdeltagare, som tidigare inkommit med ett medborgarförslag och även överlämnat en skrivelse till nämnden om att öka kulturutbudet på stadsdelens äldreboenden, framförde en del synpunkter på det, som hon menade, relativt torftiga utbudet av aktiviteter för de boende. Bland annat påpekade hon att utbudet av aktiviteter på Klockhuset, där hon har en anhörig, idag är detsamma som tidigare bortsett från att man nu anordnar dans varannan vecka. Hon var tacksam över det som gjorts men menade att mycket mer borde kunna göras för att ge de boende stimulans.
  •  

     

    §12 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

    Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 29 januari 2004.

    Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 14 januari 2004 justerats den 16 januari 2004.

    §13 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

    • Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde en skrivelse angående konstfrusen isbana i Vasaparken.
    • Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) anmälde en skrivelse från moderaterna om att namnge nya gator i Sabbatsbergsområdet efter Astrid Lindgrens sagovärld.
    • Ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde sammanlagt nio skrivelser bland annat angående frågan om att permanenta skateboardrampen i Observarorieparken, stoppa biltrafiken på gångvägarna i Sabbatsbergsbyn och om att bygga fler lekparker i Vasastan.

    §14 Anmälan av inkomna medborgarförslag

    Diarienummer 303-934/03
    Ett förslag från Johan Sivander om ändring av boendeparkeringszoner för boende i stadsdelen Norrmalm anmäldes.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till gatu- och fastighetskontoret.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Medborgarförslaget överlämnas till gatu- och fastighetskontoret.

    §15 Bordlagt ärende. Komplettering av miljöprogram 2004 för Norrmalm

    Diarienummer 361-884/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 december 2003 angående komplettering av miljöprogram 2004, återupptogs till behandling.

    Yrkanden
    Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) och yrkade bifall till det.

    Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

    Beslut
    Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

      1. De kompletteringar som gjorts till det lokala miljöprogrammet godkänns.
      2. Det omarbetade miljöprogrammet ersätter tidigare program.
      3. Norrmalms stadsdelsförvaltning ska ingå ett aktivt samarbete med renhållningsförvaltningen för att införa fastighetsnära källsortering i stadsdelen.
      4. En handlingsplan ska tas fram för att konkretisera samarbetsformerna mellan stadsdelsförvaltningen och renhållningsförvaltningen.
      5. Särskilda insatser ska göras i stadens gemensamma projekt för att informera hushållen, verksamheter och småföretagare om källsortering.

    Reservation
    Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

    Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

      1. Förvaltningens förslag till lokalt miljöprogram godkänns delvis.
      2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
        Stadens politiska majoritet har i miljöprogrammet haft sex övergripande miljömål. Några av målen är mycket bra, och några är mycket dåliga. Bland de dåliga förslagen vill vi särskilt framhålla beslutet om "miljöeffektiv" avfallshantering.

    Vi förstår inte hur stadens skall kunna tvinga alla fastighetsägare att ordna sopsortering i t.ex. äldre flerfamiljshus. Vi förstår inte heller hur staden skall kunna tvinga alla invånare i staden att sopsortera. Hur skall äldre personer och personer med funktionshinder kunna klara detta? Skall vi ha hemtjänstpersonal som sköter det åt den synskadade personen? Visst är det bra med långtgående miljömål, men även mål måste vara realistiska, måste kunna gå att genomföra.

    §16 Reviderat handlingsprogram för barnkonventionen - yttrande till kommunstyrelsen

    Diarienummer 406-882/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 7 januari 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående förslag till reviderat handlingsprogram för barnkonventionen, förelåg.

    Yrkanden
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

    Särskilt uttalande
    Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

    Artikel 31 i barnkonventionen betonar barnens rätt till lek. Detta är något som är viktigt när det gäller verksamheten på förskolor, skolor och öppen fritids-verksamhet (parklek). Forskare har kommit fram till behovet av fler gröna skolgårdar, där barn får fler tillfällen till fysiska aktiviteter i lekens form. Ett ökat genomslag av artikel 31 på detta område vore till stort gagn för barnen och står i överensstämmelse med både barnets bästa och barns rätt till liv och utveckling.
    Barns rätt till en säker och trygg miljö måste kombineras med barnens rätt till en utvecklande miljö. Här har stadens förvaltningar, bolag och styrelser ett inflytande och ansvar. Barn rör sig över stora ytor av staden och barn bär leken med sig var de än är. Det är därför viktigt att både planera för bättre utemiljöer för barns fritid samt att göra stadens fysiska miljö mer barnvänlig. Inte minst behovet av säkrare och mer lekvänliga skolvägar måste poängteras. Det är också något som stadsdelsförvaltningarna på Norrmalm och i Älvsjö genom särskilda projekt söker utveckla inom ramen för arbetet med barnkonventionen och agenda 21.

    Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

     

     

    §17 Var-dags-inflytande - yttrande till kommunstyrelsen

    Diarienummer 016-900/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 8 januari 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående Utbildningsdepartementets betänkande "Var-dags-inflytande", förelåg.

    Yrkanden
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

    Beslut
    Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande .

    Reservation
    Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

    Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

      1. Förvaltningens förslag till beslut avslås.
      2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
        Alla barn och ungdomar ska kunna påverka sin situation i skolan. Detta sker bäst så nära elevernas vardag som möjligt. För de allra flesta elever är valfriheten i skolan, lärande i egen takt och inflytande över schemaläggning mycket viktigare än budgetansvar och möjligheten att styra skolorna administrativt. Vi delar lärarfackens åsikt att skolan ska styras av professionen och därmed att förslaget om ett permanentande av lokalstyrelser med elevmajoritet skall avslås. Förslaget syns också oklart med tanke på den nya skollagen.
        Vi vill också påpeka det ironiska i att i denna fråga, som handlar om inflytande, så har inga elever tillfrågats. Att se inflytande som en garanti för att besluten är tänkta att vara till det bästa för barn är bara en del av inflytandet. Att fråga dem om hur de vill ha det handlar om att ge dem rätt att definiera vad de vill och att kvalitetssäkra beslutsunderlagen. I den s k barnchecklistans ruta med frågan "Har barn och ungdomar getts möjlighet att uttrycka sin mening ?" ikryssats med svaret nej…..

    Särskilt uttalande
    Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

    Förskolan och skolan, tillsammans med hemmet, är viktiga platser där barnens grundläggande värderingar skapas. För att kunna fostra demokratiska medborgare krävs därför att barn och elever får möjlighet att påverka sin vardag redan från förskoleålder. I takt med barnets utveckling och mognad är det viktigt att möjligheterna att delta i beslutsfattande ökar och att man som elev hela tiden känner att man har inflytande och möjligheter att påverka. För yngre barn så intar föräldrarna en viktig roll och får i många sammanhang föra barnets talan. Denna form av brukarinflytande är relativt väl utvecklad och fungerande på Norrmalm. Eleverna i högre årskurser i stadsdelens skolor känner dock många gånger vanmakt och brist på inflytande.

    Möjligheterna för elever att påverka sin situation i skolan är i praktiken ofta begränsad. För högstadieelever behövs det ett forum där elever, lärare och skolledning kan mötas och diskutera på ett sådant sätt så att eleverna känner att de har ett reellt inflytande över viktiga funktioner i skolan. Elevråd finns på många skolor, men deras arbetssätt och utformning behöver utvecklas. Ett exempel på en fråga där skolelever känner vanmakt är i fall då eleverna känner sig missnöjda med en lärare. På detta område finns det önskemål från stadsdelens elever om att utarbeta former för inflytande. Det är viktigt att förvaltningen och skolorna ser detta behov av att utveckla ett sådant forum och aktivt tar tag i frågan om att öka elevers inflytande i skolan.

    Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

    §18 Förslag till detaljplan för kvarteret Barnhusväderkvarnen - yttrande till stadsbyggnadskontoret

    Diarienummer 311-926/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 9 januari 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående förslag till detaljplan för kvarteret Barnhusväderkvarnen, förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

    Beslut
    Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

    Reservation
    Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

    Stockholm stad behöver fler bostäder men inte till vilket pris som helst. Man har i modern tid ansträngt sig för att bygga bort dåliga miljöer för att få in ljus, luft och genomsikter. I det aktuella kvarteret finns fortfarande viss genomsikt mellan Tegnérlunden och Drottninggatan vid sidan av de befintliga höga byggnaderna men området är gravt bullerstört på grund av ventilationsanläggningar.

    Om två höga hus byggs blockeras hela genomsikten och avståndet mellan huskropparna blir endast 8 meter och ger de boende en besvärande insyn i varandras lägenheter. På grund av den höga yttre bullernivån talas det om i texten att sovrum skulle läggas på den tysta sidan ? Trafikbuller från gatan och ventilationsbuller åt gårdssidan kommer att sätta hinder i vägen för sovrummens placering.

    Omkringboende har protesterat mot byggnationen, möjligen kan man tänka sig ett hus mot gatan men inte hela det planerade projektet.

    Stockholms innerstad avfolkades från 60-talet då man byggde mer ändamålsenliga bostäder i ytterområdena. Om man förfular och bygger för trångt och bullerstört kan det hända igen, de många bostadsrätterna till trots. Föreslår att stadsbyggnadsnämnden lyssnar på de omkringboende och gör en ny detaljplan med en mindre byggnad som bättre anpassas till människors behov av avskildhet i sitt hem. Läget vid Tegnérlunden måste också beaktas.

    För övrigt vore hyresrätter att föredra.

    Särskilt uttalande
    Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

    Vi är glada över att kunna få ett tillskott av bostäder på Norrmalm, det behövs. Att det också går att kombinera med kontor och handel är bra, men det vore också bra att kunna tillskapa en ny barnstuga, eftersom behovet av barnomsorg är stort på Norrmalm.

    Man bör även pröva möjligheten att öka höjden på gatuhuset för att kunna minska eller förändra gårdshuset. Självklart är det viktigt med fastighetsnära källsortering, men kraven på enskilda människors sopsortering i flerbostadshus måste ställas med stor omsorg. Det är definitivt inte rimligt att kräva att samtliga boende skall sopsortera. Många äldre personer, och personer med t.ex. rörelsehinder, synskador / blindhet eller andra funktionshinder har uppenbara problem att sköta sorteringen.

    §19 Magnoliagården - yttrande till Länsstyrelsen i Stockholms län

    Diarienummer 503-889/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 30 december 2003, med anledning av en remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län angående boendestandarden på Magnoliagården, förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

    §20 Klagomål på förvaltningens rutiner - yttrande till Länsstyrelsen i Stockholms län

    Diarienummer 538-846/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 5 januari 2004, med anledning av en remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län angående klagomål från enskild på förvaltningens rutiner, förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

    §21 Det drogpreventiva arbetet på Norrmalm

    Diarienummer 400-9/2004
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 22 december 2003, angående det drogpreventiva arbetet på Norrmalm förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

      1. Uppföljningen av det lokala drogpolitiska handlingsprogrammet godkänns.
      2. Redovisningen av det lokala drogförebyggande arbetet inför ansökan om fortsatt bidrag från länsstyrelsen godkänns.

    Särskilt uttalande
    Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

    Vi ser med glädje på förvaltningens strävan att förena det drogpreventiva arbetet med en ökad kontakt med de demokratiska strukturerna inom stadsdelen. Ett ungdomsforum kan få en stor betydelse för ungdomarna i stadsdelen och möjligheterna att komma till rätta med vissa av avarterna inom det kommersiella nöjesområde som vänder sig till barn och unga.

    §22 Öka kulturutbudet inom stadsdelsförvaltningens äldreboenden - svar på medborgarförslag

    Diarienummer 538-107/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 12 december 2003, med anledning av ett medborgarförslag om att öka kulturutbudet inom stadsdelsförvaltningens äldreboenden, förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

    §23 Ställ sandlådor vid trappa i Vanadislunden - svar på medborgarförslag

    Diarienummer 345-743/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 9 januari 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att ställa ut sandlådor vid en av trapporna i Vanadislunden, förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

    §24 Uppföljning av kolloverksamheten under sommaren 2003

    Diarienummer 407-2/2004
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 7 januari 2004, angående uppföljning av kolloverksamheten sommaren 2004, förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Uppföljningen av kolloverksamheten sommaren 2003 godkänns.

    Särskilt uttalande
    Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

    Det är glädjande att fjolårets kolloverksamhet fungerade bra, och att alla barn som sökte i tid också fick plats. Det framgår av ärendet att entreprenörerna önskade att handläggningen av resurser till barn i behov av särskilt stöd kan bli bättre. Vi undrar då hur det såg ut när det gäller barn med funktionshinder – har de också fått plats och vilket stöd har de fått ? Har de kunnat delta tillsammans med sina kamrater eller har de varit på "särskilda" kollon ? Med tanke på kommentaren i ärendet om byggnadernas inre och yttre antar vi att den fysiska tillgängligheten är bristande, och det kan därför vara på sin plats att även få en redovisning om detta. Och också beakta detta i planeringen för årets kolloverksamhet.

    §25 Uppföljning av avtal gällande äldreboendet Väduren

    Diarienummer 008-874/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 14 januari 2004, angående avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende, förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Rapporten godkänns.

    Särskilt uttalande
    Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

    Vi ser allvarligt på ovärdig och otillräcklig omvårdnad och än allvarligare på vanvård - oberoende av utförare.
    Vi önskar därför fortsatt uppföljning av Vädurens äldreboende på grund av de mycket grava och långvariga missförhållanden som påvisades för drygt ett år sedan.

    §26 Ändring av delegationsbestämmelser för Norrmalms stadsdelsnämnd

    Diarienummer 013-878/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 januari 2004 med förslag till ändring av delegationsbestämmelser för Norrmalms stadsdelsnämnd, förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Delegationsbestämmelserna ändras i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

    §27 Alkoholservering i restaurang Clara - yttrande till socialtjänstförvaltningen

    Diarienummer 621-877/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 8 januari 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående ansökan om fortsatt utskänkningstillstånd i restaurang Clara, förelåg.

    Yrkanden
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

    Beslut
    Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Ansökan om ett fortsatt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus tillstyrks.

    Reservation
    Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

    Särskilt uttalande
    Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:

    Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

    Denna paragraf förklarades omedeöbart justerad.

     

     

    §28 Alkoholservering i restaurang Pickwick - yttrande till socialtjänstförvaltningen

    Diarienummer 621-833/03
    Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 8 januari 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående ansökan om utskänkningstillstånd i restaurang Pickwick, förelåg.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Ansökan om utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 01.00 utomhus tillstyrks.

    Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

    §29 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden andra halvåret 2003

    Protokoll förda vid sociala delegationens sammanträden under andra halvåret 2003 anmäldes.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Anmälan godkänns.

    §30 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden sista kvartalet 2003

    Protokoll förda vid bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden under sista kvartalet 2003 anmäldes.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Anmälan godkänns.

    §31 Anmälan av beslut fattat av stadsdelsnämndens ordförande angående upphandling

    Diarienummer 125-203/03
    Anmäldes att stadsdelsnämndens ordförande, Jan Valeskog (s), den 23 december 2003 fattat beslut om att uppdra åt socialtjänstförvaltningens direktör, Dag Helin, att fatta beslut om kompletterande tilldelningsbeslut i den utsträckning som krävs för att följa länsrättens dom i frågan om upphandling av dygnetrunt-, mellan- och öppenvård för barn, ungdomar och familjer.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Anmälan godkänns.

    §32 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation angående upphandling, avtalsförlängningar, försörjningsupphandlingar, inköp av varor

    Anmäldes av stadsdelsdirektör Ylva Tengblad under andra halvåret fattade beslut om upphandling och avtalsförlängning angående kolloverksamhet, sjukskötersketjänster kvälls- och nattetid i några äldreboenden, inköp och distribution av dagligvaror till några äldreboenden, larm och jour, klottersanering, tvättning av bullerskärmar på Klarastrandsleden samt företagshälsovård. Dnr 125-597/03.

    Därutöver anmäldes av stadsdelsdirektör Ylva Tengblad under andra halvåret 2003 fattade beslut om försörjningsupphandlingar genom upphandlingsentreprenör. Dnr 125-596/03.

    Vidare anmäldes av olika tjänstemän fattade beslut om inköp av varor till belopp överstigande 50 000 kronor.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Anmälan godkänns.

    §33 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

    Protokoll fört vid lokala pensionärsrådets sammanträde den 19 januari 2004 anmäldes.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Anmälan godkänns.

    §34 Anmälan av inkomna handlingar

    Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

    1. Verksamhetsuppföljning av Dalahöjdens äldreboende, Finskt äldrecentrum – Suomikoti, Frösundagården, S:t Petershemmet och Rådmanshemmet. Dnr 008-647/03.
    2. Skrivelse från enskild angående minnesplats för Anna Lindh. Dnr 339-922/03.
    3. Gatu- och fastighetskontorets svar på medborgarförslag om nytt övergångsställe på S:t Eriksgatan vid S:t Eriksbron. Dnr 346-683/03.
    4. Stadsdelsförvaltningens svar på medborgarförslag angående mera resurser till skolan. Dnr 444-798/03.

    Yrkande
    Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Anmälan godkänns.

    §35 Övriga frågor

    • Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde, med instämmande av samtliga gruppledare, en skrivelse om uppdrag till stadsdelsförvaltningen på Norrmalm angående konstfrusen is i Vasaparken. Diarienummer 304-49/2004.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt att ge stadsdelsförvaltningen i uppdrag att kontakta gatu- och fastighetskontoret så att en upphandling snarast kan påbörjas för byggnation av konstfrusen isbana i Vasaparken. Stadsdelsförvaltningen fick även i uppdrag att till sammanträdet i februari redovisa ett ärende om isbanan på Kungsträdgården som innebär en framställan till kommunstyrelsen om att anläggningen överförs till central förvaltning.

    • Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) anmälde en skrivelse från moderaterna om att namnge nya gator i Sabbatsbergsområdet efter Astrid Lindgrens sagovärld. Diarienummer 305-50/2004.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt att överlämna skrivelsen till stadsdelsförvaltningen för beredning.

    • Ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde följande skrivelser:
    • Förbättra familjevården, diarienummer 503-52/2004
    • Fler lekplatser i Vasastan, diarienummer 499-53/2004
    • Stoppa bilarna på gångvägen i Sabbatsbergsområdet, diarienummer 305-54/2004
    • Permanenta skateboarden i Observatorielunden, diarienummer 407-55/2004
    • Parkering på Barnhusbron, diarienummer 306-56/2004
    • Låt privata förskolor höja kvaliteten på kommunala dagis, diarienummer 400-57/2004
    • Gemensamma utrymmen i Vädurens äldreboende, diarienummer 504-59/2004
    • Olaga affischering i Vasastan, diarienummer 301-62/2004
    • Meningsfull tillvaro, diarienummer 504-58/2004

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelserna skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

    • Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) ville ha uppgifter om hur många platser på olika former av äldreboenden som avvecklats under de senaste 18 månaderna och hur många ytterligare platser stadsdelsnämnden fattat beslut om att avveckla.

    Beslut
    Stadsdelsnämnden beslöt att ge stadsdelsförvaltningen i uppdrag att återkomma med uppgifter i frågan.

    §36 Yttrande till i Stockholms tingsrätt i adoptionsärende

    Ärendet srkretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.