Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2006-06-21

Sammanträde 2006-06-21

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Inget tema tas upp på detta sammanträde. Allmänheten har dock som vanligt möjlighet att fr Läs mer...amföra synpunkter eller ställa frågor till nämnden.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

- Öka säkerheten för cyklister i korsningen Odengatan – Sveavägen

- Kräv effektivare ljuddämpare på SL:s stombussar

- Inför totalförbud mot alkoholförtäring i parken vid Jarlaplan och i Ellen Keys park

- Upplåt inte dammen i Observatorieparken till skateboardåkare

- Fortsätt med dagstädning på Tegnérgatan och informera bättre om när parkeringsförbud gäller

- Säker skolväg till och från Lilla Adolf Fredriks skola

- Bygg en opera vid Norrtull

- Fortsätt med dagstädning i Birkastan och vidta åtgärder mot de som inte
respekterar parkeringsförbudet på städdagar

- Renovera markbeläggningen på Sergels Torg

- Placera inte någon återvinningsstation i korsningen Karlbergsgatan – Vikingagatan

Svar på medborgarförslag och skrivelser

4 Cykeluppställningsplats vid Rörstrandsgatan 62 – svar på medborgar­förslag

DNR: 013-366/2006

Tommy Richardson har inkommit med ett medborgarförslag där han föreslår
att det anordnas en cykeluppställningsplats på tillgänglig markyta mot den lilla gräsmattan med trädet utanför Rörstrandsgatan 62.

Förvaltningen har förståelse för att det finns ett intresse av fler cykelställ på behändigt avstånd, men anser inte att platsen är lämplig ur tillgänglig­hets­synpunkt, då cyklarna hamnar för nära ett övergångsställe som nyttjas frekvent av synskadade.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

5 Fyll inte ”Obsans” damm och rusta upp skaterampen i Vasaparken - svar på medborgarförslag

DNR: 013-438/2006

Fredrik Högberg har inkommit med ett medborgarförslag där han bl.a. föreslår att dammen i Observatorielunden inte ska vattenfyllas under sommaren, utan istället göras om till en ”streetyta” med stänger och liknande så att ”skejtare” kan umgås och utöva sin sport.

Med tanke på platsens kulturhistoriska betydelse och funktion som grön oas
på Norrmalm anser förvaltningen att det är önskvärt att dammen även fortsättningsvis är vattenfylld på somrarna. Förvaltningen kan inte i nuläget föreslå en plats där en skateboardramp eller liknande skulle kunna uppföras
på ett bra och säkert sätt, men avser att under hösten söka en lösning för skateboardutövarna till nästa sommar.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

6 Flytta återvinningsstationen på Upplandsgatan och placera ut parkbänkar istället – svar på medborgarförslag

DNR: 013-383,384/2006

Linda Wahl har inkommit med förslag om att flytta återvinningsstationen på Upplandsgatan och istället ställa ut parkbänkar för att göra gatan mera levande och attraktiv. Hon har också föreslagit att bygga ut den återvinningsstation som finns på Kungstensgatan.

Förvaltningen kan i nuläget inte besluta att återvinningsstationen på Upplands­gatan ska flyttas eftersom bygglov beviljats året ut. Frågan om bygglov har dock överklagats och kommer att prövas av länsstyrelsen. En utbyggnad av åter­vinningsstationen på Kungstensgatan anses inte heller lämplig.

Som Linda Wahl framför är en utplacering av parkbänkar i området något som skulle ”förgylla” platsen och förvaltningen anser att detta är något som bör utredas vidare.

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Sara Wikström, tel.
508 09 064

7 Psykisk ohälsa hos äldre, ett bortglömt kapitel – svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp)

DNR: 500-189/2006

Vice ordförande Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående psykisk ohälsa hos äldre. I skrivelsen refereras till undersökningar som visar att var fjärde person över 75 år har någon form av psykisk ohälsa och att problemet är betydande men många gånger bortglömt.

Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) vill med anledning av detta veta bl.a. hur många äldre med psykisk ohälsa som är kända av förvaltningen, vilket stöd de får och hur samverkan med landstinget fungerar.

Handläggare: vik. utvecklingssekreterare Hanna Runling, tel: 508 09 527

8 Planera för 500 nya platser i förskolan – svar på skrivelse

från ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s)
DNR: 400-43/2006

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) har inkommit med en skrivelse som poängterar vikten av att tillgodose det växande behovet av barnomsorg i stadsdelen, även på längre sikt. Förvaltningen arbetar kontinuerligt och på olika sätt för att tillgodose det framtida behovet av förskoleplatser. Bland annat utarbetas varje år en lokalförsörjningsplan som är ett viktigt redskap i planeringen av förskoleplatser både på ett och flera års sikt.

Antalet barn i åldern 1-5 år beräknas den närmaste fyraårsperioden öka med cirka 200. Förskoleplatserna på Norrmalm är ungefär jämt fördelade mellan enskilt driven och kommunal regi. Förvaltningens planering i dagsläget medför en ut­byggnad av den kommunala förskole­verksam­heten med ungefär 200 platser den närmsta fyraårsperioden. Förvaltningen planerar medvetet för en viss överkapacitet då det skapar möjlighet att flytta viss förskole­verksam­het från mindre lämpliga lokaler om utbudet skulle visa sig överstiga efterfrågan.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg Sällemark, tel: 508 09 032

9 Trafiksignal på övergångsstället Sveavägen – Kungstensgatan – svar på skrivelse från ersättaren Benny Niclasson (s)

DNR: 399-400/2006

Ersättaren Benny Niclasson (s) har inkommit med en skrivelse till stadsdels­nämnden där han föreslår att förvaltningen ska utreda om det är möjligt att ordna en trafiksignal på övergångstället Sveavägen-Kungstensgatan.

Förvaltningen anser att övergångsstället kan upplevas som otryggt, men att det inte finns en självklar koppling mellan trafiksignaler och trafik­säkerhet. Frågan måste utredas ordentligt av stadens trafikplanerare och förvaltningen föreslår därför att tjänste­utlåtandet översänds till trafik­nämnden för ev. vidare beredning.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Beslutsärenden

10 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten genom omdisponering av Mimerlokalen vid Matteusskolan till förskola - genomförandeärende

DNR: 303- 495/2006

UTSÄNDES SENARE

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg Sällemark, tel: 508 09 032

11 Förslag till ny entré till Tegnérlunden

DNR: 302-544/2006

Norrmalms stadsdelsnämnd behandlade den 27 november 2003 ett medborgar­förslag från Bo Andersson med familj, som bl.a. föreslog att den spontant uppkomna stig som går från Tegnérgatsbacken upp mot Strindbergstatyn byts
ut mot en trappa eller planteras igen.

Ett förslag till ny entré har tagits fram av markkontoret. Förvaltningen anser att förslaget är bra och föreslår att nämnden godkänner att förvaltningen påbörjar en upphandling av ny entré, att bekostas av nämndens lokala investeringsmedel för 2006.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

12 Ramavtal ”Vissa boenden enligt SoL och LSS samt daglig verksamhet enligt LSS”– hävning av avtal med Gillow Förvaltning AB/Rasbohemmet Gillow AB

DNR: 106-498/2006

Bristerna i bolagets åtagande är att betrakta som väsentliga avtalsbrott och stadsdelsnämnden äger enligt punkt 33.2 i ramavtalet rätt att omdelbart häva avtalet. Stadsdelsnämnden är därvid även berättigad till skadestånd.

De enskilda personerna som det gällt har fått andra boendealternativ. Idag
finns ingen enskild från Stockholms stad placerad hos bolaget enligt ramavtalet.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: upphandlare Christina Larsson, tel. 508 09 526
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

13 Ansökan om medel för finansiering av projektet ”Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa”

DNR: 503-528/2006

Projektet ”Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa”, kommer att bedrivas i samarbete mellan stadsdels­förvaltningarna Norrmalm, Kungs­holmen och Östermalm.

Syftet med projektet är att utarbeta metoder för att nå barn till föräldrar med psykisk ohälsa och i förlängningen kunna erbjuda dessa barn stöd i olika typer av grupp­verksamhet. Fokus ligger på att komma i kontakt med barnens föräldrar, att informera och motivera dem att låta barnen delta i gruppverksamhet/ gruppsamtal med olika teman kring att växa upp i en familj där det finns föräldrar med psykisk ohälsa.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

14 Ansökan om statligt stöd för kvalitets- och kompetensutveckling inom vård och omsorg om äldre

DNR: 204-59/2006

Regeringen har tidigare beslutat om vilka kommuner som ges stöd till kompetensutveckling av personal inom äldreomsorgen. Stockholms stad, Norrmalm stadsdelsförvaltning, har redan beviljats totalt 2 485 000 kronor för åren 2006 till 2008, för att utveckla det interna kompetensutvecklings­program som påbörjats.

Det finns nu möjlighet att söka ytterligare pengar och den kompletterande ansökan gäller 2 100 000 kronor för utveckling inom följande områden: kost inom äldreomsorgen, helhetssyn i ordinärt boende och dokumentation i Parasol (stadens dataprogram för den sociala dokumentationen).

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: upphandlare Christina Larsson, tel. 508 09 526
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

15 Ansökan om bidrag till ungdomsgården Källan

DNR: 008-258/2006

Filadelfiaförsamlingen i Stockholm har ansökt om bidrag till ungdoms­gården Källan, som är en öppen ungdomsverksamhet och riktar sig till ungdomar från 13 års ålder. Målet med verksamheten är att vara en trygg och drogfri mötes­plats för ALLA ungdomar.

Stadsdelsförvaltningen har redan idag ett samarbete med olika församlingar
när det gäller ungdomsverksamhet. Något ekonomiskt bidrag utgår dock inte. Stadsdelsnämnden bedriver också i egen regi, och tillsammans med bl.a. Birkagården, en relativt omfattande fritids­verksamhet. Enligt förvaltningens uppfattning har nämnden, inom ramen för sitt ansvarsområde, tillgodosett behovet av fritidsaktiviteter för stadsdelens ungdomar. Förvaltningen föreslår därför att ansökan avslås.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

16 Komplettering av delegationsbestämmelserna med anledning av ny lagstifning om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

DNR: 002-543/2006

Den 1 april 2006 trädde en ny lag i kraft - lagen om förbud mot diskrimine­­ring och annan kränkande behandling av barn och elever. Ändamålet med lagen är att främja barns och elevers lika rättigheter samt motverka diskriminering och annan kränkande behandling.

Med anledning av den nya lagstiftningen föreslår förvaltningen att stadsdels-nämnden delegerar det ansvar som enligt lagen nu åvilar huvudmannen till rektorer och förskolechefer.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Svar på remisser

17 Ung kultur - i ögonhöjd – en strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm 2007-2010 – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 400-497/2006

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder med anledning av remissen Ung kultur – i ögonhöjd – en strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm 2007-2010. Planen presenterar ett antal strategiska mål för stadens lokala och övergripande insatser för barn- och ungdomskulturen. Den kan också användas som ett verktyg för kontinuerlig utvärdering och uppföljning.

Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget till en strategisk plan för barn- och ungdomskultur.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lotta Liedberg, tel: 508 09

18 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS för personer över 65 år – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 504-457/2006

Ett förslag till nya riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS för personer över 65 år har arbetats fram. Kommunstyrelsen har överlämnat förslaget till stadsdelsnämnden för yttrande.

Förvaltningens uppfattning är att förslaget till riktlinjer att är väl genomarbetat och ger goda förutsättningar för att utgöra en för staden gemensam grund för handläggning av ärenden. Förvaltningen framför ett par synpunkter som är av
en mer övergripande karaktär bl.a. under avsnitten om handläggning av ärenden och vård- och omsorgsboende.

Handläggare: vik. utvecklingssekreterare Hanna Runling, tel: 508 09 527

19 Årsrapport år 2005 för Norrmalms stadsdelsnämnd – svar på remiss från revisionskontoret

DNR: 104-404/2006

Revisionskontorets årsrapport för år 2005 har överlämnats till stadsdelsnämnden för yttrande. Sammanfattningsvis bedöms Norrmalms stadsdelsnämnds resultat för året inte vara helt tillfredsställande. Stadens centrala regler medger inte att ett överskott inom det ena anslaget täcker underskott inom det andra. Nämnden har i huvudsak uppfyllt sina generella åtaganden och den i verksamhetsplanen angivna verksamheten. Nämndens styrning, uppföljning och kontroll av verksam­heten bedöms som tillfredsställande, men nämnden bör dock utveckla systemet för de löpande kontrollerna ute i verksamheten. Norrmalms bokslut och räken­skaper för år 2005 bedöms i huvudsak vara rättvisande, nämnden bör dock utveckla kvaliteten i bokslutshandlingarna.

De synpunkter och bedömningar som framkommit i rapporten delas i stort sett
av stadsdelsförvaltningen. Förvaltningen har eller kommer att vidta åtgärder
för att rätta till de brister som har framförts.

Handläggare: ekonomsekreterare Helena Fischer Högberg, tel: 508 09 069

20 Detaljplan för Jacob Större 18 på Norrmalm – svar på remiss från stadsbyggnads­kontoret

DNR: 302-449/2006

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag som innebär en påbyggnad av befintlig kontorsbyggnad inom fastigheten Jakob Större 18 med kontor i två våningsplan.

Förvaltningen har inget att invända mot planen ur stadsbyggnads- och gestaltnings­synpunkt men skulle hellre se att man bygger fler bostäder på
den aktuella platsen. Då byggnationen även syftar till att kunna effektivisera användningen av befintliga kontorslokaler har förvaltningen emellertid förståelse för att man vill bygga på med ytterligare kontorslokaler.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

21 Trafikförändringar 2007 – svar på remiss från trafikkontoret

DNR: 300-448/2006

AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) har inför år 2007 gett Stockholms stad möjlighet att inkomma med synpunkter och eventuella förslag till förändringar angående kollektivtrafiken.

Förvaltningen vill bl.a. framhålla. att det är viktigt att de nybyggnads­områden som planeras på och i anslutning till Norrmalm redan från början får en väl utbyggd kollektivtrafik, så de nya bostäderna och arbets­platserna inte genererar mer biltrafik än nödvändigt. Förvaltningen anser att samarbetet med SL angående snöröjningen varit lyckat, och önskar fortsätta dialogen inför kommande vintersäsonger. Vidare anser förvaltningen att miljöfrågorna och tillgänglighetsfrågorna ska ha en fortsatt hög prioritet.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

22 Förslag till ändring av parkeringsregler för dag- och nattservice (gatustädning och snöröjning) – svar på remiss från trafikkontoret

DNR: 300-426/2006

Dåvarande gatu- och fastighetskontoret fick i september 2001 i uppdrag att
på försök införa gatuservice (städning och snöröjning) på dagtid och att där­-
efter utvärdera försöket. Trafikkontoret har nu slutfört uppdraget och stadsdels­nämnden har fått ett förslag till ändring av parkeringsreglerna för dag- och nattservice på remiss.

Förvaltningen är i huvudsak positiv till trafikkontorets förslag, men vill komplettera med ytterligare några gator som bör undantas från dag­städning. Förvalt­ningen delar synen på de svårigheter dagstädningen har medfört och anser att det är positivt att parkeringsförbudet dagtid utökas från tre till sju timmar, vilket torde underlätta städningen och minska trafikfaran.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

23 Alkoholservering i Bellevue Konferens & Festvåning – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-527/2006

Bellevue Konferens & Festvåning på Bellevuevägen 10 ansöker om serverings­tillstånd mellan klockan 13.00 och 01.00 inomhus och utomhus. Ansökan avser nytt tillstånd för slutna sällskap. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, tel: 508 09 149
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

24 Ekonomisk månadsuppföljning för maj 2006

DNR: 103-538/2006

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson, tel: 508 09 077

25 Protokoll från Norrmalms handikappråd

26 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

27 Beslut fattade enligt delegation

- beviljat projektbidrag till Intresseföreningen för schizofreni (IFS)

- beviljat projektbidrag till Seniornet Norrmalm

Slutet sammanträde

30 Inkomna handlingar

Mötesinformation

Ledamöter
Jan Valeskog (s), ordförande
Inge-Britt Lundin (fp), vice ordförande
Roland Karlsson (s)
Nic Nilsson (s)
Carolina Gomez-Lagerlöf (s)
Carina Fredén (s)
Hans Enroth (v)
Sebastian Cederschiöld (m)
Ewa Schenström (m)
Anders Blom (m)
Gunilla Reuterskiöld (fp)
Anders Broberg (kd)

Som ledamöter tjänstgörande ersättare
Berit Vikner (v)

Ersättare
Håkan Olander (s)
Benny Niclasson (s)
Claudio Skubla (s)
Edith Humble (s)
Gunilla Nordin (m)
Fredrik Liljeqvist (m)
Valeria Nagy-Seidel (fp)

Anmält förhinder
Ulla Dahl (mp)
Barbro Gåije (s)
Yildiz Kafkas (mp)
Ulf Linder (m)
Björn Dalemo (fp)
Anna Bjursell (kd)

I tjänsten närvarande
Ylva Tengblad, Yngve Lindström, Lotta Halling, Annette Luengo, Margareta Forsslund, Monica Fredriksson, Carina Anderberg, Gunilla Schedin

Utses att justera Jan Valeskog (s) och Inge-Britt Lundin (fp)

Justeringens plats Tulegatan 13, 2006-06-27

§1 Frågor och synpunkter från allmänheten

En mötesdeltagare tog upp frågan om fritidsverksamhet för de särskolebarn som går i Matteusskolan. Hon ansåg att det är helt fel att fritidsverksamheten för dessa barn bedrivs i Matteusskolans lokaler och framhöll vikten av att lokalmässigt skilja skolverksamheten från fritidsverksamheten.

En mötesdeltagare, som inkommit med ett medborgarförslag om att av trafiksäkerhetsskäl låta cyklister använda bussfilen i korsningen Odengatan – Sveavägen, redogjorde närmare för sitt förslag.

En mötesdeltagare, som inkommit med ett medborgarförslag om att fortsätta med dagstädning i Birkastan, redogjorde närmare för sitt förslag. Samme mötesdeltagare har även inkommit med ett medborgarförslag med anledning av planerna på att placera en återvinningsstation Karlbergsvägen – Vikingagatan och redogjorde närmare för varför hon ansåg det olämpligt att placera en återvinningsstation på platsen.

En mötesdeltagare, som inkommit med ett medborgarförslag om att införa alkoholförtärings­förbud i parken vid Jarlaplan och i Ellen Keys park, redogjorde närmare för sitt förslag. Han överlämnade en skrivelse i frågan från personalen på systembolaget Jarlaplan.

__________________________


§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 27 juni 2006.

Anmäldes att protokoll från sammanträdet den 18 maj 2006 justerats den 24 maj.

____________________________


§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde en skrivelse angående skolbiblioteken samt en skrivelse angående demokratiportal.

Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde en fråga om fyllnadsval till sociala delegationen samt en fråga om närvaro vid sociala delegationens och budgetberedningens sammanträden.

___________________________


§13 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 013-547/2006

Ett förslag om att inte placera någon återvinningsstation i korsningen Karlbergsvägen – Vikingagatan anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att medborgarförslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

__________________________


§14 Cykeluppställningsplats vid Rörstrandsgatan 62 – svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-366/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Tjänsteutlåtandet överlämnas till trafikkontoret för kännedom.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 maj 2006.

Tommy Richardson har inkommit med ett medborgarförslag där han föreslår att det anordnas en cykeluppställningsplats på tillgänglig markyta mot den lilla gräsmattan med trädet utanför Rörstrandsgatan 62.

Förvaltningen har förståelse för att det finns ett intresse av fler cykelställ på behändigt avstånd, men anser inte att platsen är lämplig ur tillgänglig­hets­synpunkt, då cyklarna hamnar för nära ett övergångsställe som nyttjas frekvent av synskadade.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är bra att folk cyklar och använder andra alternativ till bil, exempelvis
EU-mopeder och motorcyklar. Sådana tvåhjuliga fordon minskar både trängseln och är bensinsnåla. Användningen av tvåhjuliga fordon bör därför uppmuntras.

Det är viktigt att det finns gott om platser där det känns naturligt att parkera
sin cykel. Men det behövs även fler parkeringsplatser för EU-mopeder och motorcyklar. Försäljningen av sådana fordon har skjutit i höjden, kanske beroende på att de är befriade från trängselskatt.

__________________________


§15 Fyll inte ”Obsans ”damm och rusta upp skateboardrampen i Vasaparken – svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-438/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Tjänsteutlåtandet överlämnas till stadsbyggnadskontorets projektledare för

Norra Stationsområdet.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 juni 2006.

Fredrik Högberg har inkommit med ett medborgarförslag där han bl.a. föreslår att dammen
i Observatorielunden inte ska vattenfyllas under sommaren, utan istället göras om till en ”streetyta” med stänger och liknande så att ”skejtare” kan umgås och utöva sin sport.

Med tanke på platsens kulturhistoriska betydelse och funktion som grön oas på Norrmalm anser förvaltningen att det är önskvärt att dammen även fortsättningsvis är vattenfylld på somrarna. Förvaltningen kan inte i nuläget föreslå en plats där en skateboardramp eller liknande skulle kunna uppföras på ett bra och säkert sätt, men avser att under hösten söka
en lösning för skateboardutövarna till nästa sommar.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Anders Broberg (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Anders Broberg (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att permanenta skateboardramperna i "Obsans" damm.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Skateboard är en uppskattad fritidssysselsättning för många ungdomar. Tyvärr saknas riktigt bra plats för detta i vår stadsdel. Ungdomarna själva och ansvariga tjänstemän i förvaltningen har framfört önskemål om att göra permanenta ramper
i Observatorieparkens damm. Det skulle öka skateboardsäsongen och ge liv till parken. Ett liv som även leder till ökad trygghet.

Att ha dammen vattenfylld som det en gång var tänkt är tyvärr alldeles för dyrt med dagens krav på vattenkvalitet. Då är det bättre att göra parken attraktiv och levande.

___________________________


§16 Flytta återvinningsstationen på Upplandsgatan och placera ut parkbänkar istället – svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-383, 384/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslagen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 juni 2006.

Linda Wahl har inkommit med förslag om att flytta återvinningsstationen på Upplandsgatan och istället ställa ut parkbänkar för att göra gatan mera levande och attraktiv. Hon har också föreslagit att bygga ut den återvinningsstation som finns på Kungstensgatan.

Förvaltningen kan i nuläget inte besluta att återvinningsstationen på Upplandsgatan ska flyttas eftersom bygglov beviljats året ut. Frågan om bygglov har dock överklagats och kommer att prövas av länsstyrelsen. En utbyggnad av återvinningsstationen på Kungstensgatan anses inte heller lämplig.

Som Linda Wahl framför är en utplacering av parkbänkar i området något som skulle ”förgylla” platsen och förvaltningen anser att detta är något som bör utredas vidare.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att genast uppta förhandlingar med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) i syfte att häva bygglovet.

2. Stadsdelsnämnden får i uppdrag att påtala för Förpacknings- och Tidnings­insamlingen (FTI) att gatumark inte kommer att upplåtas för sådant ändamål
då de har väldigt svårt att hålla området snyggt och städat. Därmed får de hyra lokaler och bemanna dessa för detta ändamål.

3. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att utreda hur området kan "förgyllas", exempelvis med parkbänkar.

4. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Vi anser att sopstationerna skall grävs ner så att staden inte upptar värdefull gatumark med dessa stationer. Vi tror att detta skulle innebära en klar förbättring för stadsmiljön, men också hanteringen av våra sopor.

Men det är helt oacceptabelt att ansvarig industri inte kan sköta återvinningen på ett bra sätt i stadsdelen. I stället för att anlita ”sopspioner” som kollar om folk slänger saker rätt, borde de anställa ”sopvärdar” som hjälper folk tillrätta och ser till att det är snyggt och prydligt vid stationerna. Eftersom de har väldigt svårt att sköta detta kommer vi inte upplåta gatumark för detta ändamål, vilket gör att Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) får hyra lokaler i fastigheter och
där ha återvinning.

Det är dock bra att förvaltningen ökar övervakningen av hur städningen - eller snarare den bristande städningen - utförs vid våra återvinningsstationer i Norrmalm. Men även klottersanering av återvinningskärlen behöver intensifieras.

Redan tidigare i år påtalade vi behovet av att ta itu med återvinningsstationen utanför Vi-butiken på Upplandsgatan. Återvinningskärlen var när de placerades
ut fullklottrade eller blev det omedelbart när det ställts dit. Hela den nedklottrade raden av återvinningskärl får antagligen klotterlusten att öka hos mindre begåvade ungdomar, innebärande att byggnaderna runt om riskerar att bli nerklottrade. Det är mycket viktigt att återvinningskärlen ser rena och fräscha ut, annars minskar lusten att slänga sina sopor på ett rent och städat sätt.

__________________________


§17 Psykisk ohälsa hos äldre, ett bortglömt kapitel – svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp)

Diarienummer 500-189/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 24 maj 2006.

Vice ordförande Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) har inkommit med en skrivelse till stadsdels­nämnden angående psykisk ohälsa hos äldre. I skrivelsen refereras till undersökningar som visar att var fjärde person över 75 år har någon form av psykisk ohälsa och att problemet är betydande men många gånger bortglömt.

Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) vill med anledning av detta veta bl.a. hur många äldre med psykisk ohälsa som är kända av förvaltningen, vilket stöd de får och hur samverkan med landstinget fungerar.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att intensifiera arbetet med att kartlägga äldre människor behov av psykiskt stöd.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Det är klart att många äldre med psykiska problem – som ökar genom isolering och fysiska problem – på Norrmalm inte blivit observerade och stöttade. I svaret på Inge-Britt Lundins m.fl. (fp) skrivelse talas om att 70 personer beräknas ha någon psykisk störning, d.v.s. bara 4,5% av 1.500 personer. I Lundins skrivelse talas om 25%, och det betyder att mörkertalet är alldeles för stort.

Förvaltningen skriver att samarbetet mellan äldreomsorg och socialpsykiatri är gott, och förhoppningsvis är det det. Landstingets besparingar inom psykiatrin torde väl dock ha märkts även på Norrmalm.

Den som fyllt 65 år övergår från boendestöd till hemtjänst. Då undrar vi hur mycket tid som ges, och vilken kunskap hemtjänstpersonalen har av psykiskt funktionshindrade. Här är oerhört viktigt att bra utbildning ges. Men hemtjänst­personalen behöver också utbildning i att kunna observera psykisk ohälsa hos äldre.

Ensamheten, säger många äldre, är ibland det största problemet. Från pensionärs­organisationerna har många gånger framhållits vikten av att även servicehusen har kvar sina matsalar och samlingspunkter. Att ha det trevligt vid måltiden är oerhört viktigt. Självklart är matkvalitén viktig, men vi tror faktiskt att just sällskapet – om man vill ha sällskap – är något som kan förgylla tillvaron. Vi har tyvärr alldeles för många undernärda äldre, och just det problemet kan säkerligen kopplas till behov av psykiska stödinsatser.

__________________________


§18 Planera för 500 nya förskoleplatser – svar på skrivelse från ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s)

Diarienummer 400-43/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna och ledamoten Hans Enroth (v).

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 juni 2006

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) har inkommit med en skrivelse som poängterar vikten
av att tillgodose det växande behovet av barnomsorg i stadsdelen, även på längre sikt. Förvaltningen arbetar kontinuerligt och på olika sätt för att tillgodose det framtida behovet
av förskoleplatser. Bland annat utarbetas varje år en lokalförsörjningsplan som är ett viktigt redskap i planeringen av förskoleplatser både på ett och flera års sikt.

Antalet barn i åldern 1-5 år beräknas den närmaste fyraårsperioden öka med cirka 200. Förskoleplatserna på Norrmalm är ungefär jämt fördelade mellan enskilt driven och kommunal regi. Förvaltningens planering i dagsläget medför en ut­byggnad av den kommunala förskole­verksam­heten med ungefär 200 platser den närmsta fyraårsperioden. Förvaltningen planerar medvetet för en viss överkapacitet då det skapar möjlighet att flytta viss förskole­verksam­het från mindre lämpliga lokaler om utbudet skulle visa sig överstiga efterfrågan.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilda uttalanden

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) och ledamoten Hans Enroth (v) lämnade följande särskilda uttalande:

Under den pågående fyraårsperioden har stora satsningar gjort på att samtidigt bygga ut och höja kvaliteten i barnomsorgen. Speciellt glädjande är att antalet barn i varje grupp minskat med nästan två barn/grupp i Norrmalms kommunala förskolor.

Efter ett ambitiöst och ofta småskaligt arbete presenterar förvaltningen i sitt tjänsteutlåtande hur cirka 200 platser ska tillkomma under den närmaste fyraårsperioden. Därmed skulle den så kallade platsgarantin kunna uppfyllas också framöver. Norrmalm växer. Sabbatsbergsområdet står inför byggstart och Norra Stationsområdet är i planeringstadiet.

Erfarenhet visar att det krävs såväl en god framförhållning som ett kraftfullt agerande för att få till stånd förskolor på de bästa platserna. Förskolor bör ha framskjutna lägen i stadsmiljön, inte undanskymda platser som blir över när kommersialismen tagit för sig.

Vi vill långsiktigt höja ambitionsnivån för den kommunalt bedrivna barnomsorgen genom att:

1. Söka optimala lägen för förskolor i förhållande till var barnen förväntas bo och med gångavstånd mellan bostad och förskola.

2. Utforma lokaler med högt ställda krav på barnvänlighet, arbetsmiljö för personalen och föräldrars behov.

3. Söka och skapa bästa möjliga utemiljöer i en, i detta avseende, utsatt stadsdel.

4. Presentera hur stor en förskola bör vara för att uppnå bästa pedagogik och högsta kostnadseffektivitet.

5. Disponera lokaler som ägs och förvaltas så att hög kvalitet, låga kostnader och långsiktighet i upplåtelsen uppnås.

6. Skapa trygghet hos föräldrar genom att i god tid kunna erbjuda önskad plats och påbörja tidig och mjuk inskolning.

7. Informera om och marknadsföra förskolorna till stadsdelens invånare. Speciellt angeläget är att nu visa på platser och storlek på förskolorna som bör tillkomma redan vid inflyttningen till Norra Stationsområdet.

Mot denna bakgrund utesluter vi därför inte att ytterligare platser utöver de i ärendet redovisade 200 platserna kommer att behövas. Det är viktigt att nämnden noga följer utvecklingen så att barnomsorgen kan fortsätta att utvecklas på ett högkvalitativt sätt i vår stadsdel.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Om den styrande vänsterkartellen hade varit mer öppen för alternativ skulle trycket på förskoleplatser varit mindre. Exempelvis har man inte gjort något för att få fler familjedaghem, eller öppnat upp för ersättning för dem som väljer att lösa barnomsorgen på egen hand. Glädjande är dock att riksdagen röstat för fri etableringsrätt för förskolor. Därmed kan inte socialister längre av ideologiska skäl hindra alternativ.

_________________________


§19 Trafiksignal på övergångsstället Sveavägen – Kungstensgatan – svar på skrivelse från ersättaren Benny Niclasson (s)

Diarienummer 399-400/2006

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

  1. Tjänsteutlåtandet överlämnas till trafiknämnden.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 17 maj 2006.

Ersättaren Benny Niclasson (s) har inkommit med en skrivelse till stads­delsnämnden där han föreslår att förvaltningen ska utreda om det är möjligt att ordna en trafiksignal på övergång­stället Sveavägen-Kungstensgatan.

Förvaltningen anser att övergångsstället kan upplevas som otryggt, men att det inte finns en självklar koppling mellan trafiksignaler och trafik­säkerhet. Frågan måste utredas ordentligt av stadens trafikplanerare och förvaltningen föreslår därför att tjänste­utlåtandet översänds till trafik­nämnden för ev. vidare beredning.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är viktigt att människor tryggt och säkert kan ta sig över gatan. Om alla fordonsförare följde lagen och gav gående företräde, som lagen föreskriver, skulle det troligen inte behövas några trafiksignaler. Trafiksignal på denna plats, den fyrfiliga och tungt trafikerade Sveavägen, bör öka möjligheten för gående att ta sig över säkert. Därför är detta nog den bästa lösningen.

Om det är så att oövervakade övergångsställen är säkrare än de med trafik­signaler, bör de som förespråkar detta tala om vilka trafiksignaler som borde
tas bort på Sveavägen.

____________________________

§20 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten genom omdisponering av Mimerlokalen vid Matteusskolan till förskola – genomförandeärende

Diarienummer 303-495/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden godkänner att Mimerlokalen vid Matteusskolan omdisponeras till tre förskoleavdelningar med plats för 48 barn.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 14 juni 2006.

Befolkningsprognosen för Norrmalm uppvisar en ökning av antalet barn i åldrarna 1-5 år de närmsta åren samtidigt som antalet barn i åldern 7 – 12 år beräknas att minska något­. För att anpassa lokalanvändningen till elev­antalet har en genomförandeplan för skol­organisationen
på Norrmalm utarbetats, vilket innebär att lokal­använd­ningen i skolorna effektiviseras.

Verksamheten i år F-2 har flyttat från Mimerlokalen in till i Matteus­skolans huvud­byggnad. Förvaltningen föreslår att lokalerna i Mimer om­disponeras till tre förskole­avdelningar med plats för 48 barn vid full kapacitet. Till att börja med kommer två av avdelningarna att nyttjas till förskole­verk­sam­het för barnen på Birkagatan 15, i väntan på att de nya förskole­lokalerna
i Vasens vård- och omsorgsboende färdigställs.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§21 Förslag till ny entré till Tegnérlunden

Diarienummer 302-544/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att påbörja upphandling för ny entré
till Tegnérlunden.

2. Stadsdelsnämnden godkänner att den nya entrén bekostas med 0.8 mnkr av nämndens lokala investeringsmedel för 2006.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 juni 2006.

Norrmalms stadsdelsnämnd behandlade den 27 november 2003 ett medborgarförslag från
Bo Andersson med familj, som bl.a. föreslog att den spontant uppkomna stig som går från Tegnérgatsbacken upp mot Strindbergstatyn byts ut mot en trappa eller planteras igen.

Ett förslag till ny entré har tagits fram av markkontoret. Förvaltningen anser att förslaget är bra och föreslår att nämnden godkänner att förvaltningen påbörjar en upphandling av ny entré, att bekostas av nämndens lokala investeringsmedel för 2006.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är väldigt bra att Tegnérlunden för ny entré. Dock borde hela parken fräschas upp. Det är särskilt viktigt då det finns ganska få gröna platser i förhållande till antalet boende i detta område. Förvaltningen bör därför ta fram ett förslag för uppfräschning av hela parken.

_____________________________

§22 Ramavtal "Vissa boenden enligt SoL och LSS samt daglig verksamhet enligt LSS" - hävning av avtal med Gillow Förvaltning AB/Rasbohemmet Gillow AB

Diarienummer 106-498/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsnämnden beslutar att häva avtalet med Gillow Förvaltning AB/
Rasbohemmet Gillow AB, org.nr 556150-9059.

2. Stadsdelsnämnden överlämnar protokollsutdrag för kännedom till Gillow
Förvaltning AB/Rasbohemmet Gillow AB och till socialtjänstförvaltningen.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 24 maj 2006.

Bristerna i bolagets åtagande är att betrakta som väsentliga avtalsbrott och stadsdelsnämnden äger enligt punkt 33.2 i ramavtalet rätt att omedelbart häva avtalet. Stadsdelsnämnden är därvid även berättigad till skadestånd.

De enskilda personerna som det gällt har fått andra boendealternativ. Idag finns ingen enskild
från Stockholms stad placerad hos bolaget enligt ramavtalet.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§23 Ansökan om medel för finansiering av projektet ”Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa”

Diarienummer 503-528/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan godkänns.

Ärendet

Projektet ”Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa”, kommer att bedrivas i samarbete mellan stadsdels­förvaltningarna Norrmalm, Kungs­holmen och Östermalm.

Syftet med projektet är att utarbeta metoder för att nå barn till föräldrar med psykisk ohälsa och i förlängningen kunna erbjuda dessa barn stöd i olika typer av grupp­verksamhet. Fokus ligger på att komma i kontakt med barnens föräldrar, att informera och motivera dem att låta barnen delta i gruppverksamhet/gruppsamtal med olika teman kring att växa upp i en familj där det finns föräldrar med psykisk ohälsa.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________


§24 Ansökan om statligt stöd för kvalitets- och kompetensutveckling inom vård och omsorg om äldre

Diarienummer 204-59/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Ansökan om medel från Kompetensstegen godkänns.

2. Stadsdelsnämndens ordförande ges i uppdrag att underteckna ansökan.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 juni 2006.

Regeringen har tidigare beslutat om vilka kommuner som ges stöd till kompetensutveckling av personal inom äldreomsorgen. Stockholms stad, Norrmalm stadsdelsförvaltning, har redan beviljats totalt 2 485 000 kronor för åren 2006 till 2008, för att utveckla det interna kompetensutvecklingsprogram som påbörjats.

Det finns nu möjlighet att söka ytterligare pengar och den kompletterande ansökan gäller 2 100 000 kronor för utveckling inom följande områden: kost inom äldreomsorgen, helhetssyn i ordinärt boende och dokumentation i Parasol (stadens dataprogram för den sociala dokumentationen).

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§25 Ansökan om bidrag till ungdomsgården Källan

Diarienummer 008-258/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan avslås.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 23 maj 2006.

Filadelfiaförsamlingen i Stockholm har ansökt om bidrag till ungdoms­gården Källan, som
är en öppen ungdomsverksamhet och riktar sig till ungdomar från 13 års ålder. Målet med verksamheten är att vara en trygg och drogfri mötes­plats för ALLA ungdomar.

Stadsdelsförvaltningen har redan idag ett samarbete med olika församlingar när det gäller ungdomsverksamhet. Något ekonomiskt bidrag utgår dock inte. Stadsdelsnämnden bedriver också i egen regi, och tillsammans med bl.a. Birkagården, en relativt omfattande fritids­verksamhet. Enligt förvaltningens uppfattning har nämnden, inom ramen för sitt ansvars­område, tillgodosett behovet av fritidsaktiviteter för stadsdelens ungdomar. Förvaltningen föreslår därför att ansökan avslås.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Ärendet återremitteras.

2. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att ta fram ett förslag på hur fritidsverksamheten för barn- och ungdomar ska bedrivas utan egen regi.

3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Det är mycket bra att stadsdelen samarbetar med föreningslivet och bedriver bra fritidsverksamhet för barn- och ungdomar. Dock måste förvaltningen utgå från medborgarnas perspektiv och se till att verksamheter av detta slag i största möjligaste utsträckning bedrivs av föreningar och att det finns alternativ. I tjänsteutlåtande får man intrycket att förvaltningen på grund av att man har egen verksamhet inte vill bidra till annan. Det borde vara så att stadsdelen inte bedriver något i egen regi. Då skulle man inte på samma sätt riskera att föreslå det som är bekvämast för den egna organisationen.

När vi får ta över makten kommer vi se över stadsdelens sätt att organisera fritidsverksamhet för barn- och ungdomar utifrån det vi beskrivit ovan.

___________________________

§26 Komplettering av delegationsbestämmelserna med anledning av ny lagstiftning om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Diarienummer 002-543/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Delegationsbestämmelserna kompletteras i enlighet med stadsdels­­­förvaltningens förslag.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 juni 2006.

Den 1 april 2006 trädde en ny lag i kraft - lagen om förbud mot diskrimine­­ring och annan kränkande behandling av barn och elever. Ändamålet med lagen är att främja barns och elevers lika rättigheter samt motverka diskriminering och annan kränkande behandling.

Med anledning av den nya lagstiftningen föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden delegerar det ansvar som enligt lagen nu åvilar huvudmannen till rektorer och förskolechefer.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________


§27 Ung kultur - i ögonhöjd - en strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm 2007-2010 - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 400-447/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 maj 2006.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder med anledning av remissen Ung kultur – i ögonhöjd – en strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm 2007-2010. Planen presenterar ett antal strategiska mål för stadens lokala och övergripande insatser för barn- och ungdomskulturen. Den kan också användas som ett verktyg för kontinuerlig utvärdering och uppföljning.

Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget till en strategisk plan för barn- och ungdomskultur.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§28 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS för personer över 65 år – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 504-457/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsförvaltningens förslag till yttrande godkänns i huvudsak.

2. Stadsdelsnämnden anför att de äldre som så önskar får hjälp att komma ut för inköp två gånger per vecka, att alla äldre därutöver ska ha möjlighet till utevistelse minst tre gånger per vecka och att de äldre som behöver få hjälp med personlig hygien ska få det i princip helt efter eget önskemål.

3. Stadsdelsnämnden anför att de anhörigvårdare, vars sjuke anhörig inte har vare sig dagverksamhet eller korttidsvård, ska ha rätt till åtta timmars garanterad avlastning per vecka.

4. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Alltfler äldre bor kvar i eget boende långt fram i livet. Detta har möjliggjorts genom bekvämare boende, ökad tillgänglighet i staden för rörelse- och funktionshindrade och en mer flexibel hemtjänst. Men risken är att många äldre känner sig ensamma, isolerade och passiviserade även i det egna hemmet. Därför är det angeläget att tillvaron för de äldre hemmaboende med större eller mindre hjälpbehov görs så likvärdig en normal tillvaro som omständigheterna medger. Därför bör ytterligare resurser satsas på att aktivera de äldre som inte längre själva kan ta sig ut utanför den egna bostaden utan hjälp.

Vi vill också påpeka att öppen dagverksamhet för äldre utan särskilda behov inte alls nämns i riktlinjerna. Åtminstone en sådan träffpunkt bör finnas i varje stadsdel.

Vi anser också att den garanterade avlastningen med fyra timmar per vecka för anhörigvårdare är för snålt tilltagen. Att ge de anhörigvårdare, som har ork och vilja att ta hand som sina sjuka anhöriga hemma, en ökad uthållighet genom generös avlastning är inte bara humant utan också ekonomiskt klokt för staden.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 maj 2006.

Ett förslag till nya riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS för personer över 65 år har arbetats fram. Kommunstyrelsen har överlämnat förslaget till stadsdels­nämnden för yttrande.

Förvaltningens uppfattning är att förslaget till riktlinjer att är väl genomarbetat och ger goda förutsättningar för att utgöra en för staden gemensam grund för handläggning av ärenden. Förvaltningen framför ett par synpunkter som är av en mer övergripande karaktär bl.a. under avsnitten om handläggning av ärenden och vård- och omsorgsboende.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.

____________________________


§29 Årsrapport år 2005 för Norrmalms stadsdelsnämnd – svar på remiss från revisionskontoret

Diarienummer 104-404/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 30 maj 2006.

Revisionskontorets årsrapport för år 2005 har överlämnats till stadsdelsnämnden för yttrande. Sammanfattningsvis bedöms Norrmalms stadsdelsnämnds resultat för året inte vara helt tillfredsställande. Stadens centrala regler medger inte att ett överskott inom det ena anslaget
täcker underskott inom det andra. Nämnden har i huvudsak uppfyllt sina generella åtaganden
och den i verksamhetsplanen angivna verksamheten. Nämndens styrning, uppföljning och
kontroll av verksamheten bedöms som tillfredsställande, men nämnden bör dock utveckla
systemet för de löpande kontrollerna ute i verksamheten. Norrmalms bokslut och räkenskaper
för år 2005 bedöms i huvudsak vara rättvisande, nämnden bör dock utveckla kvaliteten i bokslutshandlingarna.

De synpunkter och bedömningar som framkommit i rapporten delas i stort sett av stadsdels­förvaltningen. Förvaltningen har eller kommer att vidta åtgärder för att rätta till de brister som
har framförts.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Revisionskontorets rapport för år 2005 påpekar brister på flera områden. Bl.a. görs inte systematiska uppföljningar och kontroll av beviljade insatser. Inte heller dokumenteras de beviljade insatserna, något som inte är acceptabelt med tanke på den enskilde individens rättssäkerhet.

Att som majoriteten sätta de mest utsatta på undantag är också helt oacceptabelt.

Äldre människors biståndsbedömningar känns allt för snålt gjorda, det verkar som om bedömningarna mer görs efter att kunna hålla budgeten än för att ge
den äldre människan de insatser hon/han behöver. Särskolebarnen har också satts på undantag, och även om revisorerna inte påtalat något negativt – besluten om besparingar på detta område har ju tagits av den socialistiska majoriteten i kommunfullmäktige. Och tyvärr gör den sittande majoriteten i vår stadsdels­nämnd inte något åt problemen med t.ex. fritidsverksamheten för särskole­eleverna.

När vi får makten i stadsdelen kommer vi att se till att genomföra satsningar
på de områden som verkligen behöver, inte dutta ut budgetmedel på onödiga insatser. Och då kommer vi att slippa anmärkningar från revisionen.

____________________________


§30 Detaljplan för Jakob Större 18 på Norrmalm – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-449/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 maj 2006.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag som innebär en påbyggnad av befintlig kontorsbyggnad inom fastigheten Jakob Större 18 med kontor i två våningsplan.

Förvaltningen har inget att invända mot planen ur stadsbyggnads- och gestaltningssynpunkt men skulle hellre se att man bygger fler bostäder på den aktuella platsen. Då byggnationen även syftar till att kunna effektivisera användningen av befintliga kontorslokaler har förvaltningen emellertid förståelse för att man vill bygga på med ytterligare kontorslokaler.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Idag bedriver regeringen en bostadspolitik som gör det väldigt svårt att bygga bostäder i Stockholm. Om socialdemokraterna verkligen hade velat göra det möjligt att bygga många bostäder i Stockholm, speciellt på de platser där det idag är många kontor, borde de ha förändrat lagar och regler. Nu sitter de tyvärr med armarna i kors och lovar en massa saker. Det är bara ett av många skäl till varför den socialdemokratiska regeringen måste ersättas med en borgerlig.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§31 Trafikförändringar 2007 – svar på remiss från trafikkontoret

Diarienummer 300-448/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 juni 2006. .

AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) har inför år 2007 gett Stockholms stad möjlighet att inkomma med synpunkter och eventuella förslag till förändringar angående kollektivtrafiken.

Förvaltningen vill bl.a. framhålla. att det är viktigt att de nybyggnads­områden som planeras på och i anslutning till Norrmalm redan från början får en väl utbyggd kollektivtrafik, så de nya bostäderna och arbets­platserna inte genererar mer biltrafik än nödvändigt.

Förvaltningen anser att samarbetet med SL angående snöröjningen varit lyckat, och önskar fortsätta dialogen inför kommande vintersäsonger. Vidare anser förvaltningen att miljö­frågorna och tillgänglighetsfrågorna ska ha en fortsatt hög prioritet.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_____________________________


§32 Förslag till ändring av parkeringsregler för dag - och nattservice (gatustädning och snöröjning) - svar på remiss från trafikkontoret

Diarienummer 300-426/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsförvaltningens yttrande avslås.

2. Nuvarande gator på Norrmalm med dagstädning ska bibehållas.

3. Stadsdelsnämnden tillstyrker en utökning av tiderna för dagservice till kl. 09.00-14.00.

4. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Huvudorsaken till att problem fortfarande finns med dagstädning på flera gator
på Norrmalm är att trafikövervakningen inte bevakar att dessa gator under städdagarna är fria på parkerade fordon, genom att bötfälla de bilar som står felaktigt parkerade. Nämnden uttalade tidigt att staden i samband med att dagstädningen infördes noga skulle informera ägare till felparkerade bilar med informationsblad om de nya reglerna för att successivt sedan börja bötfälla de bilägare som sedan fortsätter att parkera felaktigt. Denna bevakning har fungerat mycket dåligt under hela tiden, trots flera påpekande från nämnden om detta.

Det är endast under vintermånaderna som parkeringsövervakningen har varit något mer omfattande på aktuella gator under dagservicetiderna. Det har inte räckt. En förutsättning för att respekt och kunskap om att dagstädning gäller i stadsdelen är att i princip samtliga felparkerade bilar under hela året blir bötfällda när de står parkerade under dagservicetiderna. Idag har oddsen varit goda att slippa böter trots att man står felparkerad under dagstädningstid, vilket då inneburit att många sedan fortsätter att chansa med att parkera bilen då. Detta är den främsta orsaken till att problem finns med dagens system.

Mot denna bakgrund tar nämnden avstånd från de förslag som trafikförvaltningen
(som bygger på stadsdelsförvaltningens önskemål) redovisar i detta förslag. Nämnden godkänner dock förslaget att utöka servicetiderna till mellan 09.00 och 14.00. Detta är främst nödvändigt vintertid då omfattande snöfall kan förekomma och mer tid för bortfraktning krävs.

Förslaget om att utsträcka städtiden till hela dagen är dock inte rimligt. Stadsdelens gator, i likhet med andra berörda stadsdelar, är uppdelade på fem städdagar vilket gott och väl innebär att fem timmar/dag väl skall räcka för att rengöra de relativt fåtal gator som berörs varje vardag.

Det är slutligen viktigt att fastslå att den parkeringsbrist som råder på Norrmalm, trots att bilisterna månatligen betalar 500 kr/månad i boendeparkeringsavgift, motiverar att staden anstränger sig för att få ett väl fungerande parkeringssystem för invånarna. Trafikförvaltningens förslag skulle innebära att flera hundra parkeringsplatser skulle försvinna varje kväll/natt, vilket inte är acceptabelt. En betydligt bättre fungerande trafikövervakning är tillsammans med en utökning av servicetiderna dagtid den för Norrmalmsborna bästa lösningen på de problem som finns.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 20 maj 2006.

Dåvarande gatu- och fastighetskontoret fick i september 2001 i uppdrag att på försök införa gatuservice (städning och snöröjning) på dagtid och att därefter utvärdera försöket. Trafik­kontoret har nu slutfört uppdraget och stadsdelsnämnden har fått ett förslag till ändring av parkeringsreglerna för dag- och nattservice på remiss.

Förvaltningen är i huvudsak positiv till trafikkontorets förslag, men vill komplettera med ytterligare några gator som bör undantas från dag­städning. Förvalt­ningen delar synen på de svårigheter dagstädningen har medfört och anser att det är positivt att parkeringsförbudet dagtid utökas från tre till sju timmar, vilket torde underlätta städningen och minska trafikfaran.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

Som svar på remissen anför stadsdelsnämnden följande:

Det är oerhört viktigt att boende har rimliga möjligheter att hitta en parkerings­plats för sin bil. Oavsett vilken metod som väljs för städning måste antalet parkeringsplatser för boende vara stort. En kraftig minskning från dagens situation kan inte accepteras.

Vi upplever att dagstädning har fört med sig positiva effekter. Det är idag lättare att hitta P-plats på Norrmalm för de boende. Vi tycker därför inte att man idag skall dra ner på antalet gator som dagstädas. Om parkeringsförbudet skulle utökas till sju timmar dagligen skulle en del av poängen med dagstädning gå förlorad, att öka möjligheten att parkera. Det är viktigt att skyltningen blir tydligare så att missförstånd undviks, vi vill uppmana trafikkontoret att arbeta med att förbättra skyltningen av de gator som dagstädas.

____________________________


§33 Alkoholservering i Bellevue Konferens & Festvåning – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-527/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om serveringstillstånd inomhus och utomhus mellan klockan
13.00 och 01.00 för slutna sällskap tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 juni 2006.

Bellevue Konferens & Festvåning på Bellevuevägen 10 ansöker om serveringstillstånd mellan klockan 13.00 och 01.00 inomhus och utomhus. Ansökan avser nytt tillstånd för slutna sällskap. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________


§34 Ekonomisk månadsuppföljning för maj 2006

Diarienummer 103-538/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Majoriteten fortsätter att negligera de svagaste, för det kan ju inte vara en
slump att vi har stora underskott i särskolan, i omsorgen om funktionshindrade och att socialbidragsberoendet fortsätter att öka, trots att Sverige börjar se en ljusning i konjunkturen. Majoriteten visar ingen som helst ambition att ta itu med problemen, utan sitter och väntar och hoppas att konjunkturen skall lösa problemen åt dem.

En borgerlig ledning av staden hade prioriterat de svagaste barnen och de funktionshindrade och tagit itu med socialbidragsberoendet.

___________________________


§35 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll från sammanträde i Norrmalms handikappråd den 7 juni 2006 anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

____________________________


§36 Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Protokoll från sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 19 juni 2006 anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

____________________________


§37 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut om att bevilja Intresseföreningen för schizofreni (IFS) projektbidrag med 20 000 kronor anmäldes.

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut om att bevilja Seniornet Norrmalm projektbidrag med 5 000 kronor anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

____________________________


§38 Inkomna handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande inkomna/upprättade handlingar anmäldes:

1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län med anledning av ansökan från Skarp­näcksgården om avvikelse från gällande tillstånd. Diarienummer 505-540/2006.

2. Inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket med anledning av inspektion på Rödabergsskolan samt stadsdelsförvaltningens svar till Arbetsmiljö­verket.
Diarie­nummer 205-420/2006.

3. Protokoll från biblioteksrådets sammanträde den 2 maj 2006.

4. Rapport från tillsynsbesök på Frösunda LSS AB:s dagliga verksamhet på Dalagatan 6. Diarienummer 505-550/2006.

5. Skrivelse från Rådet till skydd för Stockholms skönhet angående bebyggandet på bollplaner. Diarienummer 302-530/2006.

6. Stadsdelsförvaltningens svar med anledning av skrivelse från enskild angående information om det fria valet till skola och skolbarnsomsorg. Diarienummer 013-389/2006.

7. Svar från trafikkontoret med anledning av medborgarförslag om ytterligare ett övergångsställe vid Centralen. Diarienummer 013-430/2006.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

_________________________


§39 Övriga frågor

  • En skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s), ersättaren Håkan Olander (s) och ledamoten Hans Enroth (v) angående skolbiblioteken anmäldes. Diarienummer 009-577/2006.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s) och ledamoten Carolina Gomez-Lagerlöf (s) angående Norrmalmsportal anmäldes. Diarienummer 004-577/2006.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Ordföranden Jan Valeskog (s) tog upp frågan om närvaro vid sociala delegationens och budgetberedningens sammanträden och uppmanade till ökad närvaro.

  • Fyllnadsval till sociala delegationen

Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade om att Ulla Dahl (mp) avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i sociala delegationen och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna avsägelsen samt att utse Barbro Gåije (s) till ledamot i sociala delegationen.

Stadsdelsnämndens beslut

1. Ulla Dahls (mp) avsägelse godkänns.

2. Barbro Gåije (s) utses till ledamot i sociala delegationen för tiden till och med år 2006.

____________________________