Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2011-05-19

Sammanträde 2011-05-19

Datum
Klockan
18:00
Plats
Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N.

Parkmiljö
Stadsträdgårdsmästare Pia Krensler informerar om Stockholms parkprogram och lan Läs mer...dskapsarkitekt Fredrik Ekroth informerar om aktuella parkprojekt på Norrmalm.

Sammanträdet inleds med en frågestund för allmänheten.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Inkomna medborgarförslag

- Skapa en motsvarighet till The Meadow i Vasaparken - en plats för lugn och ro.
- Ordna fler och större skräpkorgar i Vasaparken och sätt upp ett staket längs Odengatan och Dalagatan.

Beslutsärenden

4 Tertialrapport 1 för 2011 (MBL-version)

DNR:1.2.1.-276/2011

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: ekonomichef Ulrika Klemets, tfn: 508 09 077, utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032

5 Upprustning av Tegnérlunden

DNR: 3.1.-281/2011

Tegnérlunden utgör ett av stadsdelsnämndens prioriterade parkinvesteringsprojekt. Förvaltningen har tagit fram ett program för upprustning av parken. Målet är att bevara och förstärka parkens nuvarande karaktär och värden i enlighet med Norrmalms parkplan. Ett parksamråd har hållits med boende i närområdet med möjlighet att lämna önskemål och synpunkter.

Budgeten om 1,6 mnkr för 2011 avsätts för upprustning av parkens bäckfåra samt planteringar. Förnyelse av parkbelysningen bekostas av trafikkontoret och utförs under hösten 2011. Under 2012 genomförs upprustning av lekplatsen och övriga delar.

Handläggare: avdelningschef Britt Mattsson, tfn: 508 09 330

6 Upprustning av Stallmästarholmen i Bellevueparken

DNR: 3.1.-282/2011

Stadsdelsnämnden har beviljats centrala investeringsmedel för år 2011 om
3 mnkr för upprustningen av Bellevueparken. Åtgärderna omfattar upprustning
av Stallmästarholmens gångvägar, belysning, sittplatser och strand.

Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag
att fatta beslut och teckna avtal med utsedda leverantörer i projektets genomförandeskede inom godkänd budget för 2011 års parkinvesteringar.

Handläggare: avdelningschef Britt Mattsson, tfn: 508 09 330
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

7 Kompetenscentrum för familjvård och kontaktverksamhet - samverkan mellan stadsdelsnämnderna Norrmalm och Östermalm

DNR: 1.1.-292/2011

Antalet familjevårdsärenden har successivt minskat under den senaste tioårsperioden. Verksamhetens nuvarande omfattning gör att underlaget inte är tillräckligt för att i alla lägen upprätthålla och utveckla den kompetens som behövs. Förvaltningen föreslår därför att en för stadsdelsförvaltningarna Norrmalm och Östermalm gemensam arbetsgrupp bildas för handläggning av familjevårdsärenden. Gruppen föreslås även ansvara för kontaktverksamheten.

Ansvaret för verksamheten ligger kvar på respektive stadsdelsnämnd. Beslut
i ärenden där beslutanderätten är delegerad till enhetschef fattas på den förvaltning ärendet tillhör.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

8 Ansökan om utvecklingsmedel för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

DNR: 1.2.6.-266/2011

Regeringen har avsatt 108 250 000 kronor år 2011 i syfte att på lokal nivå förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor, barn som
bevittnar våld och män som utövar våld.

Norrmalms stadsdelsförvaltning avser att, i samverkan med stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen och Östermalm, genomföra ett tredje år av kvinnofridsprojektet "Kvinnofrid i samverkan inom Kungsholmen, Norrmalm
och Östermalm" i syfte att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor, barn som bevittnat våld och män som utövar våld.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: kvinnofridssamordnare Ida Burlin, tfn: 508 09 277

9 Fortsatt delegation till utredare anställda vid bedömnings-/ förmedlingskansliet inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning

DNR: 1.2.5.-286/2011

Anställda vid bedömnings-/förmedlingskansliet har genom delegation från samtliga stadsdelsnämnder rätt att för nämndernas räkning bedöma vilken ersättningsnivå/schablon som ska utgå för LSS-insatser i form av bostad
med särskild service, korttidshem och daglig verksamhet. För att fullgöra
sitt uppdrag fordras att bedömningskansliets utredare får fortsatt delegation från stadsdelsnämnderna för att kunna hämta information från stadens gemensamma datasystem Paraplysystemet och Crystal Enterprise.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

10 Redovisning till Socialstyrelsen med anledning av tillsyn av vården och omsorgen om äldre

DNR: 1.2.1.-100/2011

Socialstyrelsen har, inom ramen för en nationell tillsyn av vården och omsorgen om äldre, bl.a. granskat stadsdelsnämndens rutiner för vårdplanering och anmodat nämnden att säkerställa att hemtjänstinsatserna utförs i enlighet med biståndsbeslutet.

Vid Norrmalms stadsdelsförvaltning finns tre biståndshandläggare som svarar
för samtliga vårdplaneringar som genomförs på sjukhus. I samband med vårdplaneringen fattas ett beslut om insatser för de närmaste veckorna. Beslutet följs upp inom fyra veckor då ett mera långsiktigt beslut fattas. Företrädare
för beställarenheten och de hemtjänstföretag som anlitas träffas vanligtvis varannan månad för att stämma av att insatserna utförs i enlighet med fattade beslut.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

Svar på remisser

11 Granskningsrapport av korttidsvård för äldre - remiss från äldrenämnden

DNR: 1.4.-240/2011

Äldreomsorgsinspektörerna har under december 2010 och januari 2011 granskat korttidsvården på bl.a. Malmens korttidsboende, inom Väderkvarnens vård- och omsorgsboende. Det sammantagna intrycket är att det är en väl fungerande verksamhet och att personalen har ett individuellt och pedagogiskt arbetssätt. Vissa brister konstateras dock i verksamheten, framförallt gällande den sociala dokumentationen.

Förvaltningen instämmer i att den sociala dokumentationen behöver utvecklas och förbättras. Uppföljning kommer att ske i oktober i samband med den årliga verksamhetsuppföljningen, som omfattar samtliga verksamhetsområden inom Väderkvarnens vård- och omsorgsboende.

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032

12 Krav till SL om en busslinje mellan Centralen och Djurgården - remiss från kommunstyrelsen

DNR: 1.5.3.-108/2011

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Jan Valeskog (S). Jan Valeskog föreslår att staden ska framställa en begäran till SL om att snarast starta en busslinje från Centralen till Djurgården, för att ersätta busslinje 47 som lagts ned. Busslinjen ska vara i drift fram till att den nya spårvägen, som avgår från Sergels Torg/ NK, kan angöra Centralstationen.

Förvaltningen anser att de busslinjer som finns i dag (44, 69 och 69B), spårvägen samt färjan från Slussen ger bra förbindelser till området. Med tanke på södra Djurgårdens särskilda dragningskraft anser förvaltningen dock att SL bör utreda behov och möjligheter att förstärka kopplingen mellan Centralen och södra Djurgården.

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032

13 Ansökan om utökad tid för alkoholservering i uteserveringen på restaurang Grodan Sergel - remiss från socialförvaltningen

DNR: 1.5.2.-283/2011

Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om utökad serveringstid på uteserveringen för restaurang Grodan Sergel. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032

Anmälningsärenden

14 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

15 Protokoll från Norrmalms handikappråd

16 Upphandlingsrapport/tilldelningsbeslut gällande leveranser av matlådor inom hemtjänsten

DNR: 2.2.2.-73/2011

Stadsdelsnämnden beslutade den 17 februari 2011 att godkänna stadsdelsförvaltningens förslag till förfrågningsunderlag för rubricerade upphandling. Vidare uppdrog nämnden åt stadsdelsdirektören att på nämndens vägnar
anta och teckna avtal med vinnande anbudsgivare, att under avtalstiden besluta om och göra smärre justeringar i avtalet samt att svara för uppföljning av avtalet. Slutligen uppdrog nämnden åt stadsdelsförvaltningen att återkomma till nämnden med en redovisning av genomförd upphandling.

I detta ärende redovisas den genomförda upphandlingen i form av en rapport avseende upphandlingen, med bilagor utgörande tilldelningsbeslut och beskrivning av utvärderingen.

Handläggare: Annette Luengo, tfn: 508 09 301

17 Verksamhetsuppföljning vid Riddargårdens vård- och omsorgsboende

DNR: 1.2.1.-207/2011

Handläggare: verksamhetscontroller Katarina Jonsson, tfn: 508 09 527

18 Inkomna/upprättade handlingar

19 Beslut fattade enligt delegation

20 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärende.

Slutet sammanträde

21 Protokoll från sociala delegationens sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet
Bilagor till protokoll
Första sidan.pdf (131 kb)

§1 Tema: Parkmiljö

Stadsträdgårdsmästare Pia Krensler från trafikkontoret informerade om stadens verksamhet när det gäller det offentliga rummet. Trafikkontoret ansvarar för sex av stadens parker; Kungs­­trädgården, Berzelii park, Norra Bantorget, Ström­­parterren samt Årsta- respektive Järva­fältet. Ansvaret för övriga parker ligger på respektive stadsdelsnämnd. Utöver ansvaret för de sex parkerna har trafikkontoret ansvar för stadens blomsterprogram, gatuträd och gatu­­möblering och har en samordnande roll när det gäller park­investeringar. Pia Krensler berättade bl.a. att det finns 30000 gatuträd i Stockholms stad och att målsättningen för den närmaste fyraårsperioden är att plantera ett nytt träd per nybyggd lägenhet.

Landskapsarkitekt Fredrik Ekroth, parkmiljögruppen norra innerstaden, informerade om aktuella parkprojekt på Norrmalm. Utöver upprustningen av Tegnérlunden och Stallmästar­holmen kommer man att anlägga en dansbana i Vasaparken. Dansbanan, som är ett resultat av ett tidigare medborgarförslag, väntas bli klar under hösten.

Parkingenjör Bo Höglund, parkmiljögruppen norra innerstaden, informerade bl.a. om att man kommer att anlägga nytt konstgräs i Vasaparken och byta ut kyl­aggregatet vid isbanan.

Louise Lindström, ordförande i Norrmalms handikappråd, undrade om man beaktat frågan om tillgänglighet inför den planerade upprustning av Tegnér­lunden och Stallmästarholmen. Hon påpekade också att gångvägarna på Norra Bantorget är för smala för att t.ex. kunna ta sig fram med permobil. Hon tog också upp frågan om allergier och ville veta om staden, vid val av träd och växter, tar hänsyn till eventuella allergiframkallande effekter.

Frågor och synpunkter från allmänheten

En mötesdeltagare tog upp frågan om tomgångskörning och att flera av de busslinjer som passerar Odenplan kan stå på tomgång flera minuter, i vissa fall upp till cirka 10 minuter, i avvaktan på avgång. Hans kontakter med miljöförvalt­ningen och Busslink har dessvärre inte lett till någon lösning på problemet. Han undrade därför om stads­dels­nämnden på något sätt skulle kunna agera. Ordföranden Hanna Broberg (M) uppgav att hon kommer att ta upp frågan med SL:s ordförande och trafikborgarrådet.

En annan mötesdeltagare tog upp frågan om eventuell upprustning av området kring Tors­gränd och ville veta hur de konkreta planerna ser ut. Ordföranden Hanna Broberg (M) hänvisade till exploateringskontoret, som ”äger” frågan och uppgav att stadsdelsnämnden inte varit inblandad i planerna.

Louise Lindström tog även här upp frågan om tillgänglighet och hänvisade till protokoll från handikapp­rådets senaste sammanträde, §§ 6 och 12.

_______________________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Nina Wadensjö (S) valdes att, tillsammans med ordföranden Hanna Broberg (M), justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 25 maj 2011.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 19 april 2011 justerats den 26 april.

__________________________

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Hanna Broberg (M) anmälde en fråga angående ett seminarium. Ordföranden anmälde vidare att stadsdelsdirektören kommer att informera kort om de handlingar som ”dukats” på dagens sammanträde.

Ledamoten Nina Wadensjö (S) anmälde en skrivelse från Socialdemokraterna angående fältassistenter samt en skrivelse angående förvaltningens arbetssätt vid upphandling.

Dagordningen fastställdes.

__________________________

§5 Inkommet medborgarförslag

Diarienummer 1.2.4.-305/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Ett förslag om att ordna fler och större skräpkorgar i Vasaparken och sätta upp ett staket längs Odengatan och Dalagatan anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att överlämna medborgarförslaget till stadsdelsförvaltningen för beredning.

_____________________________

§6 Tertialrapport 1 Norrmalms stadsdelsnämnd

Diarienummer 1.2.1.-276/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Tertialrapporten godkänns.

2. Stadsdelsnämnden begär av centralt avsatta medel för hemlösa 1,2
mnkr för projektet Bo kvar.

3. Stadsdelsnämnden begär budgetjustering för kapitalkostnader för
parkinvesteringar enligt beslutad investeringsplan om 1,0 mnkr.

4. Stadsdelsnämnden begär stimulansbidrag för utbyggnad av
förskolelokaler på Eastmansvägen 8 om 3,2 mnkr och på Sveavägen
140, stimulansbidrag om 0,8 mnkr.

5. Stadsdelsnämnden redovisar omslutningsminskning om totalt 3,2
mnkr.

6. Paragrafen justeras omedelbart.

Ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Shadi Larsson(MP) och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 maj 2011.

Förslag till beslut
Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1. Godkänna att-satserna 2-6 i förvaltningens förslag till tertialrapport 1 2011.

2. Därutöver anföra följande:

Uppföljningen av driftbudgeten för 2011 innebär en årsprognos med 1 mnkr
i avvikelse mot budget efter resultatdispositioner. Prognosen redovisar ett över­skott inom fritidsverksamheten med 5 mnkr och inom förskolan med 2 mnkr samt äldreomsorgen med 2,3 mnkr. De största underskotten återfinns inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning och inom ekonomiskt bistånd.

Det betyder att högeralliansen budgeterat för lite pengar till ekonomiskt bistånd och till stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Man tar pengar avsedda för barn och ungdom för att täcka underskott inom bland annat ekonomiskt bistånd. Det är inte första gången som högeralliansens tar pengar
från barn och unga för att täcka andra utgifter.

Vänsterpartiets synpunkter på tertialrapportens sammanfattande analys:

Analysen börjar med att ”invånare i Stockholm ska vara eller bli själv­försörjande i Stockholm”. Förvaltningen säger att målet inte har uppnåtts. Åtstramnings­politiken i egna verksamheter och vinstgirigheten inom privata företag medför
att människor avskedas. Vänsterpartiet förordar inte bidrag som sådana, men vi står för ett solidariskt stöd till dem som hamnat utan jobb på grund av sjukdom, funktionsnedsättningar och arbetslöshet. Vi kan också konstatera att höger­alliansen ger bidrag i form av vårdnadsbidrag och företags­bidrag. Man ger också bidrag för hushållsnära tjänster från skattebetalarna till välbeställda. För att inga jobb ska försvinna kan självklart rika hushåll anlita pigor och betala dem med ”vita” pengar. Då försvinner svartjobben. Vänster­partiet vill skapa jobb inom den offentliga sektorn till glädje för alla som bor i staden.

Vi applåderar inte heller nämndens bidrag till delmålet Företag ska välja etableringar i Stockholm framför andra städer i norra Europa genom privatisering av den kommunala verksamheten.

Att Stockholmarna ska uppleva ett rikt, varierat och tillgängligt kultur och idrottsliv tycker vi är oerhört väsentligt. Det är därför vi säger nej till gallerior och ja till idrottsverksamhet för främst barn och unga. Den förra majoriteten på Norrmalm var den som initierade och påbörjade verksamheten i Vasaparken. Vi säger och har sagt att Vasastan med bl.a. Stadsbiblioteket, Dansinstitutet, teatrar och museer ska bli Stockholms kulturcentrum med många offentliga rum.

Att satsa resurser på Norrmalm vad gäller en ren, vacker och trygg stad skulle kunna vara ett tilltalande projekt om Stockholm stad hade obegränsat med pengar. Som det nu ser ut är Vasastan en av de mest trygga stadsdelarna och i solidaritetens namn bör brottsförebyggande åtgärder ske i andra stadsdelar.

Vidare görs en analys om hur kvalitet och valfrihet ska utvecklas och förbättras.

Det handlar inte om valfrihet och mångfald. Valfriheten för dem som önskar kommunalt stöd och kommunala tjänster är snart totalt utesluten.

Vi anser vidare att Norrmalms förskolor ska ha förskollärare och barnskötare med bra utbildning och kunskap om genuspedagogiken. Personaltätheten ska öka. Ambitionen är att i första hand ha fasta vikarier med tillsvidareanställning på enheterna. Dagisgruppernas storlek ska minska till den nivå som gällde innan högeralliansens maktövertagande år 2007

Högeralliansen säger att staden ska vara en attraktiv arbetsgivare. Det är givet
att staden ska vara en bra arbetsgivare och erbjuda tillsvidareanställningar. De anställda ska uppleva en trygg arbetsmiljö och ha stort inflytande över sin arbets­situation. Vår ambition är att successivt förkorta arbetstiden för stadens anställda. Vår vision är 6 timmars arbetsdag med oförändrad lön. Vi vet att staden inte saknar pengar. Vårt motto är att vi solidariskt ska dela på jobb och pengar.

Förvaltningen prognostiserar en budget i balans. Det är inte bara siffrorna som ska vara i balans. Vänsterpartiet vill att Norrmalms stadsdel ska vara i balans. Det vill säga att alla som bor i stadsdelen ska få del av den rikedom som vår stad har att bjuda.

Särskilt uttalande

Ledamoten Shadi Larsson (MP) och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

Underskotten
Vi konstaterar att flera av de nämndverksamheter, som berör de svagaste grupperna i samhället, beräknas gå med rejäla underskott. Dit hör områdena stöd och service till personer med funktionsnedsättning samt ekonomiskt bistånd. Vi ser detta som ett tydligt tecken på att de budgetramar som stads­delen fått sig tilldelade inte är tillräckliga för att upprätthålla lagstadgad nivå på verksamheten. Anslaget för ekonomiskt bistånd har för 2011 av fullmäktige minskats med 4,3 mnkr, vilket innebär en klar underfinansiering av verksam­heten. Det beräknade underskottet ligger på 5 mnkr, vilket motsvarar nästan
25 % av den totala budgeten för området. Detta är inte acceptabelt. Liksom tidigare är det fritids- och kulturverksamheten för unga som främst får bidra till att reglera underskottet, men också till en del förskole­verksamheten. För båda dessa verksamheter innebär detta rimligtvis en lägre kvalitet och ambitionsnivå än vad den beslutade budgeten syftade till. Vi efterlyser en mer långsiktig ekonomisk planering från såväl fullmäktige som stadsdelsnämnden för att säkra balansen mellan de olika verksamheter nämnden ansvarar för och för att undvika omdispositioner i den storleks­ordning som föreslås här under pågående budgetår.

Vi kan också konstatera att miljöpartiets budgetförslag för 2011 bättre hade motsvarat de verkliga behoven.

Klagomålen
Vi konstaterar att klagomålen/synpunkterna från allmänheten på äldre­omsorgen ökat med 50 % under de första fyra månaderna i år jämfört med samma period förra året. Om ökningen består bör den föranleda en särskild genomgång för politikerna. En ökning av klagomålen på förskole- och fritidsverksamheten från fyra till tolv registrerade synpunkter och klagomål väcker också oro.

Ingen MBL-information
Vi konstaterar till sist att tertialrapporten saknar en bilaga med MBL-protokoll och därmed får vi som politiker inte tillgång till fackens kompletterande och värdefulla synpunkter på nämndverksamheten såsom den visas i rapporten.

_______________________________

§7 Upprustning av Tegnérlunden

Diarienummer 3.1.-281/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Tegnérlunden rustas upp i enlighet med förvaltningens förslag.

2. Stadsdelsnämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag att fatta beslut och teckna avtal med utsedda leverantörer i projektets genomförandeskede.

Ledamoten Stephan Andrén (C), ledamoten Agneta Isacsson (FP) och ledamoten Nina Wadensjö m.fl. (S) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 maj 2011.

Tegnérlunden utgör ett av stadsdelsnämndens prioriterade parkinvesteringsprojekt.

Förvaltningen har tagit fram ett program för upprustning av parken. Målet är att bevara
och förstärka parkens nuvarande karaktär och värden i enlighet med Norrmalms parkplan. Ett parksamråd har hållits med boende i närområdet med möjlighet att lämna önskemål
och synpunkter.

Budgeten om 1,6 mnkr för 2011 avsätts för upprustning av parkens bäckfåra samt planteringar. Förnyelse av parkbelysningen bekostas av trafikkontoret och utförs under hösten 2011. Under 2012 genomförs upprustning av lekplatsen och övriga delar.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Stephan Andrén (C), ledamoten Agneta Isacsson (FP) och ledamoten Nina Wadensjö m.fl. (S) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är glädjande att antalet barn på Norrmalm ständigt ökar. Det medför, emellertid, att också utnyttjandet av lekparkerna vid Vanadislunden, Observatorielunden och Vasaparken ökar på ett dramatiskt sätt. Redan idag är det mycket trångt vid de två sistnämnda parkerna och en avlastning i stadsdelens centralare delar är därför absolut nödvändig. När Tegnérlunden upprustas är denna aspekt viktig att hålla i minnet.

Parkmiljögruppen norra innerstaden har på ett sedvanligt föredömligt sätt
tagit fram en utmärkt plan för parkens upprustning, som kommer att öka parkens attraktivitet. Emellertid är det angeläget att en klätterställning, som inte bara tillfredsställer de allra yngsta, byggs. En sådan ställning kan givetvis
inte vara alltför skrymmande, men tillfället att utveckla lekparken i syfte att avlasta främst Observatorielunden och Vasaparken får ej heller försittas. En lekskulptur eller koja kommer sannolikt icke att vara tillfyllest. Möjligheterna att även ta ytan norr om den föreslagna sandlådan och öster om bouleplanen i anspråk för lekparken bör övervägas vid lekparkens slutgiltiga utformning.

____________________________

§8 Upprustning av Stallmästarholmen i Bellevueparken

Diarienummer 3.1.-282/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag att fatta beslut och teckna avtal med utsedda leverantörer i projektets genomförandeskede inom godkänd budget för 2011 års parkinvesteringar.

Ledamoten Stephan Andrén (C), ledamoten Agneta Isacsson (FP) och ledamoten Nina Wadensjö m.fl. (S) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 maj 2011.

Stadsdelsnämnden har beviljats centrala investeringsmedel för år 2011 om 3 mnkr för upprustningen av Bellevueparken. Åtgärderna omfattar upprustning av Stallmästar­holmens gångvägar, belysning, sittplatser och strand.

Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag att fatta beslut och teckna avtal med utsedda leverantörer i projektets genom­förandeskede inom godkänd budget för 2011 års parkinvesteringar.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Stephan Andrén (C), ledamoten Agneta Isacsson (FP) och ledamoten Nina Wadensjö m.fl. (S) lämnade följande särskilda uttalande:

Norrmalm är den av Stockholms stadsdelar som har lägst andel parkyta. Parkmiljögruppen norra innerstaden har tagit fram ett i alla delar utmärkt förslag, som med säkerhet kommer att göra Bellevue till en av Stockholms mest attraktiva parker.

Stadsdelen Norrmalm saknar badstrand utöver den befintliga på Stallmästar­holmen. Denna ligger dock i skuggan av de branta höjderna i söder och väster, vilket gör att stranden sällan utnyttjas av badande, men är populär bland hundar. De som söker sig till Stallmästarholmen för att bada använder sig i stället av holmens nordvästra spets. Här är det, emellertid, svårt att ta sig ner till vattnet. Vi ser gärna att man istället för att lägga ner resurser på en upprustning av den befintliga, men oanvända badstranden istället under­­lättar för badande att använda attraktivare platser, och på sikt anlägga en strand på Stallmästarholmens nordvästra udde.

Vi vill även att parkmiljögruppen tillsammans med andra berörda myndigheter utreder möjligheten att på sikt göra hela Brunnsvikens vatten tjänligt för bad, och att man som ett första steg tillsammans med Solna stad, länsstyrelsen, Kungliga Djurgårdsförvaltningen m.fl. utreder vilka kostnader det skulle medföra. Stallmästarviken borde härvid ges högsta prioritet.

______________________________

§9 Kompetenscentrum för familjevård och kontaktverksamhet – samverkan mellan stadsdelsnämnderna Norrmalm och Östermalm

Diarienummer 1.1.-292/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Förvaltningens förslag till samarbete mellan stadsdelsförvaltningarna Norrmalm och Östermalm inom verksamhetsområdena familjevård och kontaktverksamhet godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 maj 2011.

Antalet familjevårdsärenden har successivt minskat under den senaste tioårs­perioden. Verksamhetens nuvarande omfattning gör att underlaget inte är tillräckligt för att i alla
lägen upprätthålla och utveckla den kompetens som behövs. Förvaltningen föreslår därför
att en för stadsdelsförvaltningarna Norrmalm och Östermalm gemensam arbetsgrupp bildas för handläggning av familjevårdsärenden. Gruppen föreslås även ansvara för kontakt­verksamheten.

Ansvaret för verksamheten ligger kvar på respektive stadsdelsnämnd. Beslut i ärenden där beslutanderätten är delegerad till enhetschef fattas på den förvaltning ärendet tillhör.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_______________________________

§10 Ansökan om utvecklingsmedel för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Diarienummer 1.2.6.-266/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Norrmalms stadsdelsnämnd ansöker, tillsammans med stadsdelsnämnderna Kungsholmen och Östermalm, om utvecklingsmedel om 1927 000 kronor från Länsstyrelsen i Stockholms län.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 april 2011.

Regeringen har avsatt 108 250 000 kronor år 2011 i syfte att på lokal nivå förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor, barn som bevittnar våld och män som utövar våld.

Norrmalms stadsdelsförvaltning avser att, i samverkan med stadsdels­förvaltningarna Kungsholmen och Östermalm, genomföra ett tredje år av kvinnofridsprojektet ”Kvinnofrid i samverkan inom Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm” i syfte att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor, barn som bevittnat våld och män som utövar våld.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________________

§11 Fortsatt delegation till utredare anställda vid bedömnings-/förmedlingskansliet inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning

Diarienummer 1.2.5.-286/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsnämnden beslutar att de utredare, som är anställda vid bedömnings-/förmedlingskansliet vid socialförvaltningen får fortsatt rätt att för stadsdels­nämndernas räkning göra en bedömning av ersättningsnivåer för beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) om grupp­boende, korttidshem och daglig verksamhet samt matchning av grupp- och service­bostäder. Delegationen gäller fr.o.m. den 1 maj 2011 och tills vidare.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 maj 2011.


Anställda vid bedömnings-/förmedlingskansliet har genom delegation från samtliga stadsdels­nämnder rätt att för nämndernas räkning bedöma vilken ersättningsnivå/ schablon som ska utgå för LSS-insatser i form av bostad med särskild service, korttidshem och daglig verksamhet. För att fullgöra sitt uppdrag fordras att bedömnings­kansliets utredare får fortsatt delegation från stadsdels­nämnderna för att kunna hämta information från stadens gemensamma datasystem Paraplysystemet och Crystal Enterprise.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________________

§12 Redovisning till Socialstyrelsen med anledning av tillsyn av vården och omsorgen om äldre

Diarienummer 1.2.1.-100/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden överlämnar och åberopar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på Socialstyrelsens begäran om redovisning.


Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 maj 2011.

Socialstyrelsen har, inom ramen för en nationell tillsyn av vården och omsorgen om äldre, bl.a. granskat stadsdelsnämndens rutiner för vårdplanering och anmodat nämnden att säkerställa att hemtjänstinsatserna utförs i enlighet med bistånds­beslutet.

Vid Norrmalms stadsdelsförvaltning finns tre biståndshandläggare som svarar för samtliga vårdplaneringar som genomförs på sjukhus. I samband med vård­planeringen fattas ett beslut om insatser för de närmaste veckorna. Beslutet följs upp inom fyra veckor då ett mera långsiktigt beslut fattas. Företrädare för beställar­enheten och de hemtjänstföretag som anlitas träffas vanligtvis varannan månad för att stämma av att insatserna utförs i enlighet med fattade beslut.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_________________________________

§13 Granskningsrapport av korttidsvård för äldre – remiss från äldrenämnden

Diarienummer 1.4.-240/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till äldrenämnden för kännedom.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 april 2011.

Äldreomsorgsinspektörerna har under december 2010 och januari 2011 granskat korttids­vården på bl.a. Malmens korttidsboende, inom Väderkvarnens vård- och omsorgsboende. Det sammantagna intrycket är att det är en väl fungerande verksamhet och att personalen har ett individuellt och pedagogiskt arbetssätt. Vissa brister konstateras dock i verksamheten, framförallt gällande den sociala dokumentationen.

Förvaltningen instämmer i att den sociala dokumentationen behöver utvecklas och förbättras. Uppföljning kommer att ske i oktober i samband med den årliga verksamhets­uppföljningen, som omfattar samtliga verksamhetsområden inom Väderkvarnens vård- och omsorgsboende.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_______________________________

§14 Krav till SL om en busslinje mellan Centralen och Djurgården – remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.3.-108/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Nina Wadensjö m.fl. (S), ledamoten Shadi Larsson (MP), tjänst­görande ersättaren Barbro Borg (MP) och ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 maj 2011.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Jan Valeskog (S). Jan Valeskog föreslår att staden ska framställa en begäran till SL om att snarast starta en busslinje från Centralen till Djurgården, för att ersätta busslinje 47 som lagts ned. Busslinjen ska vara i drift fram till att den nya spårvägen, som avgår från Sergels Torg/ NK, kan angöra Centralstationen.

Förvaltningen anser att de busslinjer som finns i dag (44, 69 och 69B), spårvägen samt färjan från Slussen ger bra förbindelser till området. Med tanke på södra Djurgårdens särskilda dragningskraft anser förvaltningen dock att SL bör utreda behov och möjligheter att förstärka kopplingen mellan Centralen och södra Djurgården.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Nina Wadensjö (S) lade fram ett förslag till beslut från Socialdemokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Shadi Larsson (MP) lade, med instämmande av ledamoten Hans Enroth (V), fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag. 

Reservationer

Ledamoten Nina Wadensjö m.fl. (S) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1. Kräva från SL att en busslinje startas mellan Centralen och Djurgården.

2. Därutöver anföra följande:

Då alliansen inte varit pragmatisk när det gäller fungerande trafiklösningar för

resenärernas bästa till rimliga kostnader för skattebetalarna, stödjer vi förslaget i enlighet med Jan Valeskogs (S) motion att en busslinje snarast startas, fram till att spårvägen kan trafikera Centralstationen. Vi föreslår att stadsdels­nämnden inte bara kräver att SL utreder frågan då det är så uppenbart att en busslinje nu behövs mellan Centralen och Djurgården,

Hela hanteringen av kommunikationen mellan centrala Stockholm och Djurgården är en skandal. 380 mnkr kostade det att mycket skyndsamt före valet bygga ett par hundra meter spårväg till Sergels torg samt rusta upp
spåren till Djurgården. Detta skedde fast det enligt SL inte fanns ett sådant upprustningsbehov av museispårvägen. Spårvägen blev därmed dyrare att bygga än det är att bygga tunnelbana motsvarande sträcka. Dessutom måste cirka 100 meter spårväg rivas upp ånyo, för att bygga om Sergels torg, om spårvägen ska dras fram till Centralen. Därutöver lades busslinje 47 ned för att få upp resandetalen till dagens relativt låga 7 000 per dag på spårvagnen, trots att tillgängligheten därigenom försämrades väsentligt för de många personer som kommer via pendeltåg och fjärrtåg dagligen och ska ut till Djurgården.

Att satsa ytterligare 5 till 6 mnkr på Spårväg City för dessa relativt låga resandetal går sannerligen att ifrågasätta. Det skulle vara betydligt mer motiverat att lägga pengarna på tunnelbana Kungsträdgården - Nacka, eller
om man vill prioritera en innerstadsspårväg med många resande, busslinje 4. På dessa sträckor reser det, att jämföra med Spårväg City, cirka 60 000 per dag! Att hänvisa till utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden är inte seriöst på kort sikt. Boende i första etappen, runt Ropsten, har bättre och mycket snabbare kommunikationer via tunnelbanan och andra etappen, som förutsätter en nedläggning av Loudden, kan knappast stå klar före 2030.

Att turisterna, våra äldre och handikappade samt övriga trafikanter ska tvingas gå nästan en kilometer till spårvagnen vid Sergels Torg/NK från Centralen alternativt först ta buss för att sen byta till spårvagn är en klar försämring gentemot tidigare. Om man nu känner agg gentemot tunnelbanan och busstrafik att man, oavsett vilka kostnader det får för skattebetalarna och oavsett vilka konsekvenser det får för resenärerna, måste även Wennerholm/

Nordin från alliansens sida ta hänsyn till att spårvagnslinjen mellan Centralen och Djurgården knappast kommer att vara i trafik före 2020.

Även om alliansen i Norrmalms stadsdelsnämnd förefaller inse att alliansens beslut centralt har inneburit problem anser vi socialdemokrater inte att ökad turtäthet avseende busslinje 69 varit tillräckligt för att lösa dessa specifika trafikproblem inom Norrmalm.

Ledamoten Shadi Larsson (MP), tjänst­görande ersättaren Barbro Borg (MP) och ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

Förvaltningens tjänsteutlåtande omarbetas med följande synpunkter i beaktande:

Södra Djurgården hyser några av Stockholms och Sveriges mest populära turistmål, med en utpräglad dragningskraft på internationella turister såväl
som besökare från övriga riket och den egna regionen. Vi anser att Stockholms attraktionskraft försvagas av att under det kommande decenniet, eller fram till dess att den utlovade spårvägslinjen står färdig, inte kunna erbjuda en direkt förbindelse mellan Centralen och södra Djurgårdens utbud av sevärdheter.

Vi anser vidare att uppmaningen till SL att utreda behovet av en förstärkt koppling mellan Centralen och södra Djurgården är otillräcklig; i tomrummet efter nedläggningen av busslinje 47 torde detta behov vara tämligen välbelagt. Vi anser därmed att yttrandet från Norrmalms stads­dels­nämnd bör innehålla ett tydligt krav på att SL upprättar en direkt förbindelse mellan Centralen och södra Djurgården som, om inte annat, är i bruk under de perioder av året då antalet besökande i området är särskilt omfattande.

_____________________________

§15 Ansökan om utökad tid för alkoholservering i uteserveringen på restaurang Grodan Sergel på Sveavägen 9-11 – remiss från socialnämnden

Diarienummer 1.5.2.-283/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om alkoholserveringstillstånd för allmänheten mellan kl. 11.00 - 05.00 utomhus tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 maj 2011.

Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om utökad serveringstid på uteserveringen för restaurang Grodan Sergel. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

§16 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 16 maj 2011 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

__________________________

§17 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 16 maj 2011 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

__________________________

§18 Upphandlingsrapport/tilldelningsbeslut gällande leveranser av matlådor inom hemtjänsten

Diarienummer 2.2.2.-73/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Rapporten läggs till handlingarna.

Ledamoten Agneta Isacsson (FP), ledamoten Stephan Andrén (C), ledamoten Nina Wadensjö m.fl. (S), ledamoten Shadi Larsson (MP) och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 maj 2011.

Stadsdelsnämnden beslutade den 17 februari 2011 att godkänna stadsdels­förvaltningens förslag till förfrågningsunderlag för rubricerade upphandling. Vidare uppdrog nämnden åt stadsdelsdirektören att på nämndens vägnar anta och teckna avtal med vinnande anbuds­givare, att under avtalstiden besluta om och göra smärre justeringar i avtalet samt att svara för uppföljning av avtalet. Slutligen uppdrog nämnden åt stadsdelsförvaltningen att åter­komma till nämnden med en redovisning av genomförd upphandling.

I detta ärende redovisas den genomförda upphandlingen i form av en rapport med bilagor utgörande tilldelningsbeslut och beskrivning av utvärderingen.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga rapporten till handlingarna.

Särskilt uttalande

Ledamoten Agneta Isacsson (FP), ledamoten Stephan Andrén (C), ledamoten Nina Wadensjö m.fl. (S), ledamoten Shadi Larsson (MP) och tjänstgörande ersättaren Barbro Borg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

Upphandlingen av matlådor resulterade i att endast ett (1) företag lämnade anbud. Detta har stadsdelsförvaltningen accepterat, eftersom ingen pris­jämförelse kunde göras.

Sådana situationer är inte bra. För att få ett effektivt och kostnadsbesparande resultat av en upphandling så krävs åtminstone tre leverantörer att välja mellan.

Vi anser att upphandlingar med färre än tre svar måste betraktas som icke godkända.

Vi är emellertid beredda att acceptera denna som en engångsföreteelse. Men
vi uppmanar samtidigt förvaltningen att undersöka orsakerna till ointresset, samt lämna information på kommande nämndmöte.

______________________________

§19 Verksamhetsuppföljning vid Riddargårdens vård- och omsorgsboende

Diarienummer 1.2.1.-207/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ledamoten Agneta Isacsson (FP) och ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 maj 2011.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

Särskilt uttalande

Ledamoten Agneta Isacsson (FP) och ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade följande särskilda uttalande.

Verksamheten synes fungera utmärkt, vilket är mycket glädjande.

Rapporten ger information om ”uppföljning av avtalet”. Emellertid vore
det intressant om informationen kunde kompletteras med motpartens dvs. Riddargårdens synpunkter på relationen med stadsdelsförvaltningen. Kanske finns det en förbättringspotential här?

I ett avtalsförhållande är det ju viktigt att bägge parter kan redogöra för sina respektive perspektiv och föreslå eventuella förbättringar och justeringar.

I den goda affärsrelationen bör affärssamtal föras löpande mellan kund och leverantör. Samarbetet kan då både fördjupas och eventuellt förlängas vilket
ju är till allas fördel.

_______________________________

§20 Inkomna/upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande handlingar anmäldes:

1. Förteckning över diarieförda handlingar under perioden 7 april- 9 maj 2011.

2. Slutrapport från projekt som fått medel för utveckling av kvinnojoursverksamhet. Dnr 1.2.6.-236/2010.

3. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) vid Sisu Herrgården AB. Beslut från Socialstyrelsen. Dnr 1.6.-289/2011.

4. Inspektionsprotokoll från Arbetsmiljöverket och förvaltningens svar, avseende Klara förskola. Dnr 1.4.-216/2011.

5. Inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket och förvaltningens svar, avseende Väderkvarnens vård- och omsorgsboende. Dnr 1.4.-90/2011.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

_____________________________

§21 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande beslut anmäldes:

Beslut

Beslutsfattare


Besluts-
datum


Diarienummer

Att inleda åtgärdsärende avseende Salems kiosk, T-bana Odenplan uppgång Västmannagatan.

Bengt-Enar Andersson

2011-01-13

1.3.1.-25/2011

Att inleda åtgärdsärende avseende C and P´s snabbköp, Karlbergsvägen 30.

Bengt-Enar Andersson

2011-02-25

1.3.1.-152/2011

Att inleda åtgärdsärende avseende Roshan tobak, Dalagatan 56 B.

Bengt-Enar

Andersson

2011-03-14

1.3.1.-142/2011

Att avsluta åtgärdsärende avseende Salems kiosk, T-bana Odenplan uppgång Västmannagatan.

Bengt-Enar Andersson

2011-03-07

1.3.1.-25/2011

Att avsluta åtgärdsärende avseende C and P´s snabbköp, Karlbergsvägen 30.

Bengt-Enar Andersson

2011-03-14

1.3.1.-152/2011

Att avsluta åtgärdsärende avseende butik Roshan tobak, Dalagatan 56 B.

Bengt-Enar Andersson

2011-03-14

1.3.1.-142/2011

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om
alkohol­serveringstillstånd på restaurang
Sven Harry´s, Eastmansvägen 12.

Christina Rapp Lundahl

2011-04-02

1.5.1.-227/2011

Beslut

Beslutsfattare


Besluts-
datum


Diarienummer

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkohol­serveringstillstånd på restaurang Pizzeria Star, Sankt Eriksgatan 98.

Christina Rapp Lundahl

2011-04-02

1.5.1.-230/2011

Yttrande gällande ansökan om spel på värde­automater på Gaudi, Sergelgatan 1. Ingen erinran.

Monica Fredriksson

2011-04-11

1.5.1.-241/2011

Yttrande gällande ansökan om restaurang­kasino­tillstånd på Dovas, Sveavägen 39.

Monica Fredriksson

2011-04-19

1.5.1.-255/2011

Yttrande gällande ansökan om restaurangkasinotillstånd på Tobias Sergel, Sergelgatan 1. Ingen anmärkning.

Monica Fredriksson

2011-04-19

1.5..257/2011

Yttrande gällande ansökan om spel på värde­automater på O´Learys, Regeringsgatan 113. Ingen erinran.

Monica Fredriksson

2011-05-02

1.5.1.-287/2011

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

_______________________________

§22 Övriga frågor

· Ledamoten Nina Wadensjö (S) anmälde en skrivelse från Socialdemokraterna angående fältassistenter. Diarienummer 5.-327/2011.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

· Ledamoten Nina Wadensjö (S) anmälde en skrivelse från Socialdemokraterna angående förvaltningens arbetssätt vid upphandling. Diarienummer 1.1.-326/2011.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

· Ordföranden Hanna Broberg (M) påminde om seminariet ”Demens i fokus” den 24 maj.

· Stadsdelsdirektören Christina Rapp Lundahl uppmärksammade nämnden på de handlingar som ”dukats” på dagens sammanträde:

- Hagastaden - på väg mot ett Stockholm i världsklass, PM från stadsdelsförvaltningen

- Hagastaden – på väg mot ett Stockholm i världsklass, information från exploateringskontoret

- Lean på Norrmalm – på väg mot ett Stockholm i världsklass

- Stockholms stads årsredovisning

- Hur mår våra ungdomar på Norrmalm? – inbjudan till föreläsning den 26 maj

________________________________