Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2016-11-17

Sammanträde 2016-11-17

Datum
Klockan
18:00
Plats
Drottningatan 89

1 Stadsmiljö ur ett funktionshindersperspektiv

3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Svar på medborgarförslag

4 Medborgarförslag om att utveckla närområdet kring parken Observatorierkullen och Spökparken till Tyst rekreationszon.

Dnr 1.2.4.-566/216

I september kom det in ett medborgarförslag om att utveckla närområdet kring Observatoriekullen, Spökparken och den närliggande gatumiljön till en tyst rekreationszon.

I Norrmalms parkplan beskrivs vikten av lugna platser i våra grönområden. På Observatoriekullen och i Spökparken är rofylldhet särskilt betonat som en aspekt att värna och utveckla. De båda parkerna länkas samman av Drottninggatan som i detta avsnitt inte är gågata. Förvaltningen samarbetar med trafikkontoret, som ansvarar för gatan, för att på sikt göra sträckan mer gångvänlig och attraktiv, med mindre trafikbuller, i enlighet med stadens Gångplan.
I Stockholms nya miljöprogram finns flera mål för tystare och attraktivare gatumiljöer. Samtliga nämnder och styrelser har ansvar för att målen i miljöprogrammet uppfylls. Trafiknämnden har dock särskilt genomförandeansvar avseende trafikbuller.

Beslutsärenden

5 Norrmalms stadsdelsnämnds sammanträdestider 2017

Dnr 1.1.-668/2016

Enligt stadsdelsförvaltningens förslag kommer stadsdelsnämndens sammanträden under år 2017 att äga rum en gång i månaden med undantag av juli månad. Samtliga sammanträden, utom årets första, föreslås börja kl. 18.00. Gruppledarmötena föreslås sammanträda en vecka före nämndens sammanträde.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

6 Inriktning på ett tryggt och trevligt nyårsfirande vid Skeppsbron och Skeppsholmen 2016/2017

Dnr 1.2.5.-655/201

Sedan år 2008 genomför Stockholm stad i samarbete med polisen, trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting med entreprenörer samt Storstockholms brandförsvar ett nyårsfirande. Fram till 2015 har nyårsfirandet skett vid Slussen och Södermalms stadsdelsnämnd har haft i uppdrag att genomföra firandet. I och med att Slussen byggs om kommer nyårsfirandet i år ske vid Skeppsbron och Slottet, samt Blasieholmen och Skeppsholmen. Valet av plats är för att även i fortsättningen skapa en lugn, säker och trygg zon samt minska bruket av privata fyrverkerier. Då firandet i år delvis ska ske inom Norrmalms stadsdelsområde bidrar både Norrmalms och Södermalms stadsdelsnämnder till att genomföra nyårsfirandet.

Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner föreslagna inriktning på nyårsfirande 2016/2017, och att förvaltningen får i uppdrag att bidra till att genomföra nyårsfirandet. Finansiering får ske inom ramen för nämndens budget 2016 och maximalt uppgå till 0,2 mnkr.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

7 Upphandling av måltider med leverans till Väderkvarnens samt dagverksamhet och gruppbostad

Dnr 2.2.1.-583/2016

Stadsdelsförvaltningen behöver upphandla leveranser av måltider till Väderkvarnens vård- och omsorgsboende och servicehus, dagverksamheten Mimer och Malmskillnadsgatans gruppbostad då nuvarande avtal upphör den 17 maj 2017 och inte kan förlängas.

Leverantören ska ansvara för en obruten kvalitetskedja från inköp av råvaror till leverans av färdiglagade måltider. De måltider som levereras ska bidra till att uppfylla stadens mål om att erbjuda de boende välsmakande, varierad och näringsriktig mat.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Svar på remisser

8 Att låta äldre välja form för nattillsyn. Motion från Ann-Katrin Åslund (L) - remiss från kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-564/2016

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en inkommen motion från Ann-Katrin Åslund (L)

I motionen föreslås det att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen och äldrenämnden i uppdrag att i samråd med stadsdelsnämnderna och andra berörda nämnder införa en rätt för mottagare av hemtjänst att välja nattillsyn via kamera i enlighet med vad som ovan anförts.

Förvaltningen välkomnar utvecklingen av tekniska lösningar inom äldreomsorg. Detta ligger även i linje med det aktiva digitaliseringsarbete som pågår i staden. Enligt socialtjänstlagen ska äldres integritet och självbestämmande värnas. Nattillsyn via kamera kan möjliggöra en mer flexibel och individanpassad tillsyn för de äldre som inte vill ha personliga besök nattetid.

9 Möjlighet för medborgare och företag att bidra till stadsmiljön. Motion Jonas Naddebo (C) och Stina Bengtsson (C) - remiss från kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-575/2016
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Norrmalms stadsdelsnämnd angående en motion från Jonas Naddebo (C) och Stina Bengtsson (C) om möjlighet för medborgare och företag att bidra till stadsmiljön.

Förvaltningen arbetar utifrån nämndens verksamhetsmål om att invånarna är delaktiga och har möjlighet att påverka. Genom medborgarförslag och medborgardialoger i samband med parkupprustningar, ges möjlighet till delaktighet och engagemang. Förvaltningen uppmuntrar invånarna att ta en aktiv del av parkskötseln, genom att skriva ett brukaravtal för skötseln av till exempel en bostadsnära plantering eller om en stadodling. Enligt förvaltningen är det angeläget att kontinuerligt arbeta för att stärka möjligheterna för invånarna att bidra till sin närmiljö och förvaltningen arbetar för att utveckla invånarnas möjlighet att påverka samt hitta nya former för medborgardialog.

Förvaltningen bedömer att sponsring av stadsmiljöverksamheten kan medföra extra administration genom handläggning och bedömning av varje enskilt förslag, inte minst med tanke på objektivitetsprincipen. Förvaltningen anser att detta behöver vägas mot nyttan av de insatser som kan genomföras med tillskott genom sponsring till förvaltningen.

10 Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020 - remiss från kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-592/2016

Förslaget till nytt program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck innefattar en målstruktur med en övergripande vision samt fem långsiktiga mål med tillhörande delmål. Programmets målgrupper är alla stockholmare (primärpreventivt arbete), våldsutsatta vuxna och barn samt personer som utövar våld i nära relationer.

Fokus i programmet är förebyggande arbete på olika nivåer, från tidiga insatser som bland annat baseras på ett normkritiskt förhållningssätt, till arbete som syftar till att redan förekommande våld ska upphöra.

Förvaltningen ser positivt på att programmet har ett tydligt fokus på det förebyggande arbetet och ser en styrka i programmets tydliga målstruktur som underlättar styrning och uppföljning. Förvaltningen menar att programmet höjer stadens ambitionsnivå när det gäller stöd till våldsutövare och föreslår att staden centralt bör samordna sådant stöd för att lyckas med ett evidensbaserat arbete av hög kvalitet. Förvaltningen konstaterar att våld i nära relationer inte ingår i befintlig lokal samverkansöverenskommelse med polisen. Ett förslag från förvaltningen är att en sådan överenskommelse tas fram även för brott i nära relationer.

11 Grönare Stockholm - Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden - remiss från kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-596/2016
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Norrmalms stadsdelsnämnd angående Grönare Stockholm - Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden.

Förvaltningen anser att Grönare Stockholm ger en strategisk vägledning genom att tre övergripande mål beskrivs. Förvaltningen anser att målen behöver kompletteras med ett fjärde mål som beskriver visionen om hur Stockholmslandskapets karaktärsdrag och parkernas gröna kulturvärden ska förvaltas och utvecklas. Vidare saknar förvaltingen en beskrivning av vilka olika parkkaraktärer som finns i staden.

Förvaltningen anser att stadsdelsnämndernas parkplaners roll och betydelse som underlag för fackförvaltningarnas områdesplanering behöver lyftas fram tydligare.

Förvaltningen anser att det är angeläget att en strategisk samordningsgrupp bildas under ledning av stadsträdgårdmästaren. Styrgruppen för detta arbete bör enligt förvaltningen omfatta både fackförvaltningarnas förvaltningschefer och representanter från stadsdelsförvaltningarnas stadsdelsdirektörer.

12 Översyn av hastighetsgränser i Södermalm. Älvsjö, Norrmalm och Östermalm - remiss från trafikkontoret

Dnr 1.5.3.-681/2016

En remiss om förslag till nya hastighetsgränser har inkommit till stadsdelsnämnden. Enligt remissen är rätt hastighet på stadens vägar och gator är en förutsättning för att minska antalet döda och skadade i trafiken. Det har även en stor betydelse för trygghet, tillgänglighet, luftkvalitet, buller och vibration - och bidrar till en attraktiv stad. Förslaget skulle också innebära förbättrad trafikmiljö för cyklister och gångtrafikanter. Denna översyn av hastighetsgränser är en viktig del i arbetet för att utveckla Stockholm i linje med Vision 2040 och staden framkomlighetsstrategi.

Förvaltningen är positiv till förslaget om nya hastighetsbegränsningar. Inom Norrmalms stadsdelsområde innebär förslaget främst en sänkning från 50 till 40 km/h på huvudgator.

Förslaget innebär även att huvudgator mot vilka grundskolors huvudentréer vetter får hastighetsbegränsningen 30 km/h. I syfte att öka säkerheten för samtliga grundskolor och förskolor inom stadsdelsområdet anser dock förvaltningen att en inventering bör göras av alla gator inom stadsdelsområdet, både huvud- och lokalgator. Detta för att säkerställa att alla grundskolors och förskolors huvudentréer vetter mot gator som har hastighetsbegränsning 30 km/h

13 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Hobo, Brunkebergstorg 4 - remiss från socialförvaltningen

Dnr 1.5.2.-651/216

Hotell Hobo söker tillstånd att servera alkohol måndag till söndag i restaurang 11:00-03:00 och på uteservering 11:00 - 01:00.

Stadsdelsförvaltningen har inga invändningar mot ansökan och föreslår därför att ansökan tillstyrks.

Anmälningsärenden

14 Omstrukturering Väderkvarnen

Dnr 1.2.1.-613/2016

Väderkvarnens vård- och omsorgsboende är en del av Norrmalms stadsdelsnämnds kommunala utförarenhet. Väderkvarnens vård- och omsorgsboende planerar att genomföra en omstrukturering som i huvudsak innebär en ökning av demensplatser och en profilboendeplats samt en minskning av somatiska platser. Det huvudsakliga syftet med omstruktureringen är att demensavdelningarna och de psykiatriska avdelningarna ska ligga på samma våningsplan. Samarbetsytorna mellan medarbetarna kommer öka och leda till en bättre kontinuitet och trygghet för de äldre, i enlighet med nämndens och kommunfullmäktiges mål om en "trygg ålderdom".
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

15 Verksamhetsuppföljningen för Stockholms Äldreboende AB

Dnr 1.2.1.-547/2016

Stadsdelsförvaltningen har genomfört den årliga verksamhetsuppföljningen av Stockholms Äldreboende AB som på entreprenad driver vård- och omsorgsboendena Sabbatsbergsbyn och Riddargården. Förvaltningens samlade bedömning är att de äldre på Sabbatsbergsbyn och Riddargården erbjuds vård och omsorg av mycket god kvalitet. Stockholms äldreboende uppfyller avtalet i alla dess delar och därutöver arbetar entreprenören systematiskt med förbättringar inom olika verksamhetsområden. Bedömningen är att Sabbatsbergsbyn och Riddargården håller en likvärdig kvalitet.

Den sociala dokumentationen håller hög kvalitet liksom hälso- och sjukvårdsjournalerna. De biståndshandläggare som har genomfört individuppföljningarna lyfter också fram att de äldre på Stockholms äldreboende får en god omvårdnad och känner sig trygga. Förbättringsområde inom området utevistelse kunde noteras.

16 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

17 Anmälan av inkomna och upprättade handlingar

18 Ekonomisk månadsuppföljning med prognos för år 2016

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

19 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds pensionärsråd

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

20 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

21 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds förvaltningsgrupp

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärende.

Slutet sammanträde

22 Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken

23 Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken

24 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds sociala delegations sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet.

§1 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

§2 Medborgarförslag om att utveckla närområdet kring parken Observatorierkullen och Spökparken till Tyst rekreationszon.

§3 Norrmalms stadsdelsnämnds sammanträdestider 2017 Dnr 1.1.-668/2016

§4 Inriktning på ett tryggt och trevligt nyårsfirande vid Skeppsbron och Skeppsholmen 2016/2017 Dnr 1.2.5.-655/2016

§5 Upphandling av måltider med leverans till Väderkvarnens samt dagverksamhet och gruppbostad Dnr 2.2.1.-583/2016

§6 Att låta äldre välja form för nattillsyn. Motion från Ann-Katrin Åslund (L) - remiss från kommunstyrelsen. Dnr 1.5.1.-564/2016

§7 Möjlighet för medborgare och företag att bidra till stadsmiljön. Motion Jonas Naddebo (C) och Stina Bengtsson (C) - remiss från kommunstyrelsen. Dnr 1.5.1.-575/2016

§8 Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020 - remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.1.-592/2016

§9 Grönare Stockholm - Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden - remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.1.-596/2016

§10 Översyn av hastighetsgränser i Södermalm. Älvsjö, Norrmalm och Östermalm - remiss från trafikkontoret. Dnr 1.5.3.-681/2016

§11 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Hobo, Brunkebergstorg 4 - remiss från socialförvaltningen Dnr 1.5.2.-651/216

§12 Omstrukturering Väderkvarnen Dnr 1.2.1.-613/2016

§13 Verksamhetsuppföljningen för Stockholms Äldreboende AB Dnr 1.2.1.-547/2016

§14 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

§15 Anmälan av inkomna och upprättade handlingar

§16 Ekonomisk månadsuppföljning för oktober med prognos för år 2016 Dnr 1.2.1.-157/2016

§17 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

§18 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

§19 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds förvaltningsgrupp