Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2008-10-23

Sammanträde 2008-10-23

Datum
Klockan
18:30
Plats
Aulan på Lilla Adolf Fredriks skola, Dalagatan 18

Känner vi oss trygga i stan och på Norrmalm? Presentation av genomförd trygghetsmätning i Läs mer...Stockholms stad samt bland ungdomar på Norrmalm

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Inkomna medborgarförslag

- bygg badbryggor vid Brunnsviken
- använd igenbommade småhus i stadens parker till träfflokaler för "parkfaddrar"
- analysera situationen kring Stureplan och öppna ett socialt hus i city

Svar på medborgarförslag och skrivelser

4 Programarbete för Bellevueparken - svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s)

DNR: 399-621/2008

Vice ordföranden Lars Arell (s) m.fl. har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där han framhåller att det är angeläget att ett programarbete för utvecklig av Bellevueparken bör påbörjas snarast.

Enligt förslaget till översiktsplan för Nationalstadsparken ska en skötsel- och utvecklingsplan utarbetas inom staden i samband med utbyggnaden av Norra länken. En organisation för detta arbete håller på att formeras inom staden, och där är Norrmalms stadsdelsförvaltning representerad. Arbetet leds av Trafikkontoret och en referensgrupp är under bildande. Enligt projektets tidplan ska programförslaget vara klart under våren 2009 för att skickas ut på samråd under april - maj 2009.

Handläggare: landskapsarkitekt Britt Mattsson, tfn: 508 09 330

5 Inför alkoholförtäringsförbud på Hälsingehöjden - svar på medborgarförslag

DNR: 002-583/2008

Susanne Isberg har inkommit med ett medborgarförslag om att införa alkoholförtäringsförbud på Hälsingshöjden. Hon framhåller att många barn uppehåller sig i området men att de emellanåt har "sällskap av personer som intar alkohol". Inte sällan ligger burkar och flaskor kvar, både i parken och vid den närliggande förskolan.

I Stockholms stad råder sedan några år tillbaka alkoholförtäringsförbud på skolgårdar, i parklekar och lekparker. Inom varje stadsdel finns dessutom ett antal mer detaljerat angivna platser där alkoholförtäring inte är tillåten. Det är dock många som inte respekterar de förbud som finns.

Förvaltningen har förståelse för att det känns både otryggt och otrivsamt att det finns personer som dricker alkohol bland lekande barn och lämnar burkar och flaskor efter sig. Som förvaltningen ser det är det dock tveksamt om ett eventuellt alkoholförtäringsförbud skulle lösa de problem förslagsställaren påtalat.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

Beslutsärenden

6 Inrättande av boende för personer med psykisk funktionsnedsättning vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende m.m. - inriktningsärende

DNR: 302-702/2008

För att öka kvaliteten och sänka driftskostnaderna har förvaltningen undersökt möjligheten till lokaleffektiviseringar inom Väderkvarnens vård- och omsorgsboende samt inom socialpsykiatrin. I ärendet föreslås bl.a. att ett stödboende (boende med särskild service för personer med psykisk funktionsnedsättning) inrättas vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende och att lokalen för stödboendet vid Vanadisvägen 11 A avvecklas. För att möjliggöra detta planeras en ombyggnation av servicehuslägenheter till gruppboende för äldre inom Väderkvarnens vård- och omsorgsboende. Kostnaden för ombyggnationen beräknas uppgå till ca 6,0 mnkr, exklusive moms.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

7 Förordnande av rättegångsombud vid stadsledningskontorets juridiska avdelning

DNR: 199-655/2008

Stadsledningskontorets juridiska avdelning har, med anledning av personella förändringar inom avdelningen, inkommit med en begäran om rättegångsfullmakt att användas i domstolar där juridiska avdelningen har nämndens uppdrag att föra talan. Fullmakten avser såväl verksamhet som bedrivs av stadsledningskontorets juridiska avdelning, allmänjuridiska enheten som av social- och skoljuridiska enheten.

Förvaltningen föreslår att rättegångsombud förordnas i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Svar på remisser

8 Kalla fakta i en fickbok - om (o)jämställdheten i Stockholms stad -svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-667/2008

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Ann-Margarethe Livh (v) som föreslår att Stockholms stad årligen ska ge ut en statistisk fickbok med "kalla fakta" om jämställdheten i staden. Ann-Margarethe Livh (v) menar att det är hög tid
att Stockholms stad synliggör de olika förhållanden som kvinnor och män respektive flickor och pojkar lever under i olika stadsdelar.

Förvaltningen har inget att invända mot Ann-Margarethe Livhs förslag och delar uppfattningen att den typen av statistisk redovisning skulle kunna bidra till att öka medvetenheten om den brist på jämställdhet som råder i olika avseenden och stimulera till diskussion om vad som kan göras för att öka jämställdheten.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

9 Bibehållen intern kötid i fastigheter som tvångsprivatiseras - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-482/2008

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Leif Rönngren (s) om bibehållen intern kötid vid försäljning av fastigheter inom allmännyttan. I motionen kräver Leif Rönngren att de hyresgäster vars lägenheter privatiseras får behålla sin kötid inom allmännyttan.

Förvaltningen har förståelse för att det är bekymmersamt för personer som efter en försäljning inte kan använda "insparad" kötid för att kunna byta till en annan lägenhet inom allmännyttan. Förvaltningen ser dock en rad svårigheter av både formell och teknisk/praktisk karaktär förknippade med förslaget i motionen och ställer sig tveksam till genomförbarheten.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

10 Alkoholfritt i Stockholms krogvärld mellan kl. 03.00 och 11.00 - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-662/2008

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Stefan Nilsson (mp) om serveringstillstånd. I motionen föreslås att man i Stockholms stads riktlinjer för serveringstillstånd för in
att inga tillstånd att servera alkohol mellan kl. 03.00 och 11.00 ska beviljas.

Förvaltningen instämmer i att det uppstår tillfällen och situationer på och omkring restauranger, krogar och andra serveringsställen som leder till olägenheter i fråga om ordning och nykterhet. Förvaltningen anser att det kan finnas både för- och nackdelar med att göra den föreslagna förändringen i riktlinjerna. Det är dock ett alkoholpolitiskt övervägande som staden i sådana fall bör ta ställning till på en övergripande nivå.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

11 Trygghetskvitto till äldre som skrivs ut från vårdavdelning - svar

på remiss från kommunstyrelsen
DNR: 006-599/2008

Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av ett förslag från äldrenämnden till införande av trygghetskvitto till äldre som skrivs ut från sluten vård. Av trygghetskvittot ska framgå vilka enheter som ansvarar för vilken insats efter utskrivningen. Äldrenämnden anser att WebCare, som är ett etablerat IT-system i informationsutbytet mellan kommun och landsting, ska kunna användas som trygghetskvitto och därmed ge den äldre en tydlig information om vilken/vilka vårdgivare som ansvarar för vad efter utskrivningen.

Förvaltningens är klart positiv till förslaget och anser att införandet av ett trygghetskvitto är ett steg i rätt riktning för att öka säkerheten för äldre personer som vårdats på sjukhus.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: biståndshandläggare/projektledare Nina Wiklund,
tfn: 508 09 386

12 Förslag till revidering av lokala hälsoskyddsföreskrifter i Stockholms stad - svar på remiss från miljöförvaltningen

DNR: 006-588/2008

Miljöförvaltningens hälsoskyddsavdelning har i uppdrag att ta fram ett förslag till en revidering av de lokala hälsoskyddsföreskrifterna i Stockholms stad. Syftet är att de ska anpassas till gällande miljölagstiftning och renhållningsordningens föreskrifter.

Stadsdelsförvaltningen har inget att erinra mot miljöförvaltningens förslag men föreslår tillägg och förtydliganden till några paragrafer avseende djurhållning, grund- och vattenskydd, eldningsanordning samt fågelmatning.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel,
tfn: 508 09 245

13 Förslag till tilläggsplan för del av Norra länken - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 300-610/2008

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till tilläggsplan för del av Norra länken i syfte att ge Vägverket möjlighet att från markytan bygga
en delsträcka på ca 155 m av Norra länken bakom Wenner-Gren Center.
Byggtiden förkortas därmed och projektet blir ca 1 miljard kronor billigare
än med jordtunnelalternativet. Tilläggsplanen förutsätter att Nationalstadsparkens lagskydd i miljöbalken ändras. Byggstart för denna del av Norra länken är planerad till 2010 och beräknad byggtid är 3,5 år. Den nya planbestämmelsen anger att parkmarken ska återställas omgående med nivåer, träd och vegetation efter det att vägtunneln färdigställts.

Förvaltningen inser behovet av att förkorta byggtiden för vägtunneln och de stora ekonomiska besparingar som detta medför. Förvaltningen ser positivt på genomförandet av tilläggsplanen och anser i stort att miljökonsekvens-beskrivningens tillägg avseende bedömningar och förslag till hantering av områdets parklandskap och vegetation är tillfredsställande. Detta ställningstagande förutsätter dock att finansieringen av genomförandet av den vård- och utvecklingsplan som ska tas fram för Bellevueparken kan säkerställas genom projektet.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: landskapsarkitekt Britt Mattsson, tfn: 508 09 330

14 Förslag till detaljplan för Norrmalm 3:42, ny kaj längs Strömkajen - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 300-628/2008

Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att ett planarbete ska påbörjas för Strömkajen. Planen omfattar både en teknisk upprustning av kajen och ett förslag till ny gestaltning. Stockholms hamn planerar att renovera kajen, bredda den 2 meter samt sänka den 0,5 meter för att förenkla för båtarna att lägga till, ta ombord passagerare och varor. I samband med kajens renovering planerar trafikkontoret att se över gaturummet i anslutning
till kajen på samma sätt som tidigare skett vid bl.a. Skeppsbron och Strandvägen. Trappan nedanför Nationalmuseum kommer att flyttas ut
och återuppföras i befintlig utformning och karaktär.

Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden tillstyrker förslaget
till detaljplan för Strömkajen.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: chefen för parkmiljögruppen norra innerstaden Anders Lindgren, tfn: 508 09 306

15 Alkoholserveringstillstånd för Il Giardino - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 507-636/2008

Socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkoholserveringstillstånd för restaurang Il Giardino, Herkulesgatan 5. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

16 Alkoholserveringstillstånd för hotell Skeppsholmen - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 507-619/2008

Socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkoholserveringstillstånd inom- och utomhus mellan kl. 11.00 och 03.00 för Hotel Skeppsholmen. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

17 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

18 Protokoll från Norrmalms handikappråd

19 Ekonomisk månadsuppföljning för september med årsprognos för 2008

DNR: 100-691/2008

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. september 2008
samt en bedömning av kostnaderna för resten av året. Totalt beräknas
ett underskott på 8,5 mnkr före resultatdispositioner och 5,3 mnkr efter resultatdispositioner.

Handläggare: controller Christina Nordberg, tfn: 508 09 066

20 Beslut fattade enligt delegation

- yttranden till Lotteriinspektionen angående värdeautomatspel
- yttranden till socialtjänstförvaltningen angående alkoholserveringstillstånd
- tillåtelse för anställd att delta i studieresa till Tyskland

21 Inkomna / upprättade handlingar

22 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärenden.

Slutet sammanträde

23 Upphandling av driften av Observatorielundens parklek, Vasaparkens parklek samt öppna förskolan i Vasaparken

DNR: 103-507/2008

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap. 4 § sekretesslagen

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

24 Nedläggning av faderskapsutredning

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap. 4 § sekretesslagen

25 Inkommen handling

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap. 4 § sekretesslagen
Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (129 kb)

§1 Tema

: Känner vi oss trygga i stan och på Norrmalm? Presentation av ”Stockholms­enkäten” samt av en genomförd trygghetsmätning i Stockholms stad och en trygghetsundersökning specifikt riktad till ungdomar på Norrmalm.

Silvio Rossi, chef för fritidsenheten, informerade om resultatet av ”Stockholms­enkäten”, som genomförs vartannat år och riktar sig till elever i årskurs 9 i grundskolan och åk 2 i gymnasiet. Enkäten omfattar frågor om drogvanor, psykisk hälsa och kriminalitet. Den nu aktuella enkäten har besvarats av sammanlagt drygt 13000 ungdomar, varav 504 på Norrmalm.


Silvio Rossi informerade vidare om det preliminära resultatet av den trygghets­undersökning som nyligen genomförts specifikt riktad till ungdomar på Norrmalm. Enkäten har skickats ut till 600 slumpvis utvalda ungdomar i åldern 12 till 17 år och tar upp frågor om fritidsvanor och trygghet samt frågan om huruvida ungdomarna utsatts för hot som gjort att de blivit rädda.

Anders Lindgren, chef för parkmiljögruppen norra innerstaden, informerade om det preliminära resultatet av den trygghetsundersökning som under våren genomförts i Stockholms stad. Enkäten, som gått ut till sammanlagt 32000 slumpvis utvalda hushåll, varav ca 2500 på Norrmalm, rör frågor om trygghet i boendemiljön, upplevda ordningsstörningar samt oro för att utsättas för inbrott eller våld i den offentliga miljön.

Anders Lindgren informerade också att förvaltningen, i samarbete med närpolisen
och trafikkontoret, kommer att genomföra en trygghetsvandring i Birkastan den 19 november. Syftet med trygghetsvandringen är att se vad som kan göras i form av exempelvis bättre belysning eller andra åtgärder i den yttre miljön för att öka tryggheten i området. Allmänheten är välkommen att delta.

Frågor och synpunkter från allmänheten

Inga frågor eller synpunkter framfördes.

___________________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Lars Arell (s) valdes att jämte ordföranden Hanna Broberg (m) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 29 oktober 2008.

Anmäldes att protokoll från stadsdelsnämndens sammanträde den 18 september 2008 justerats den 25 september.

____________________________

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Vice ordföranden Lars Arell (s) anmälde två skrivelser från socialdemokraterna.

Dagordningen fastställdes.

________________________

§6 Inkomna medborgarförslag

Diarienummer 002-680/2008

Ett förslag om att analysera situationen kring Stureplan och öppna ett socialt hus i City anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att överlämna förslaget till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

__________________________

§7 Programarbete för Bellevueparken - svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s)

Diarienummer 399-621/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 oktober 2008.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) har inkommit med en skrivelse till stadsdels­nämnden där han framhåller att det är angeläget att ett programarbete för utvecklig
av Bellevueparken bör påbörjas snarast.

Enligt förslaget till översiktsplan för Nationalstadsparken ska en skötsel- och utvecklings­plan utarbetas inom staden i samband med utbyggnaden av Norra länken.
En organisation för detta arbete håller på att formeras inom staden, och där är Norrmalms stadsdelsförvaltning representerad. Arbetet leds av trafikkontoret och en referensgrupp är under bildande. Enligt projektets tidplan ska programförslaget vara klart under våren 2009 för att skickas ut på samråd under april – maj 2009.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Lars Arell (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Påbörja ett programarbete kring Bellevueparken i syfte att formulera stadsdelsnämndens syn på parkens framtida utformning.

  2. Låta ovanstående programarbete utgå från den av nämnden beslutade parkplanen, och i övrigt hantera alla möjliga framtida användnings­områden i ett tioårigt perspektiv.

Förvaltningen har som svar på en skrivelse inlämnad den 15 september 2008 konstaterat att något som kallas ”skötsel och utvecklingsplan” ska utarbetas av trafikkontoret med målet att vara färdigt i april-maj 2009.
Av svaret framgår inte med vilket mandat detta arbete bedrivs, eller vilka frågor det hanterar. Däremot avgränsar förvaltningen sin egen målsättning med deltagandet till att ”anpassa parken till dagens behov av rekreation”.

Det är uppenbart att många fler intressen kommer att söka sig mot Bellevueparken i och med utbyggnaden av Norra Stationsområdet. Hur stora delar ska vara förberedda för idrott? Vilka trafiklösningar blir aktuella? Hur stort utrymme ska båtliv och bad få ta? Det är frågor som man får anta ligger i trafikkontorets programarbete. Men i veckans nummer av lokaltidningen pekar exploateringskontoret ut Vanadisparken som ett lämpligt område för ny skola för Norra Stationsområdets barn.
Det visar på att även kring Bellevueparken måste det gå att tänka nytt.
Ska Sveaplans gymnasium användas för kommunala ändamål? Ska parklek anläggas? De frågorna bör kunna tas upp.

Vi socialdemokrater har inget att invända mot att trafikkontoret bedriver ett programarbete. Det ersätter dock inte behovet av en politisk diskussion på Norrmalm om hur Bellevueparken bör utvecklas. För en sådan diskussion behövs ett underlag som förvaltning bör få i uppdrag att ta fram.

Särskilt uttalande

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

I sitt svar på skrivelsen anger förvaltningen att en organisation för ett programarbete för Bellevueparken håller på att formas inom staden, där Norrmalms stadsdelsförvaltning är representerad. Arbetet leds av trafikkontoret och en referensgrupp är under bildande.

Vi anser inte att trafikkontoret är den rätta instansen för planeringen av skyddandet av Bellevueparken då trafikkontoret inte besitter den speciella sakkunskap som behövs inom natur- och kulturområdet. Det vore bättre om miljöförvaltningen hade fått detta ansvar. Vi befarar att den kommande s.k. skötsel- och utvecklingsplan som tillkommit under ledning av trafikkontoret kan öppna vägen för stora och oåterkalleliga skador. Ett exempel är det nyligen föreslagna tillägget till detaljplanen för del av Norra länken som, om det går igenom, innebär att byggarbeten för Norra länken tillåts utföras från markytan i stället för i tunnel.

___________________________

§8 Inför alkoholförtäringsförbud på Hälsingehöjden - svar på medborgarförslag

Diarienummer 002-583/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den
22 september 2008.

Susanne Isberg har inkommit med ett medborgarförslag om att införa alkohol­förtäringsförbud på Hälsingshöjden. Hon framhåller att många barn uppehåller
sig i området men att de emellanåt har ”sällskap av personer som intar alkohol”.
Inte sällan ligger burkar och flaskor kvar, både i parken och vid den närliggande förskolan.

I Stockholms stad råder sedan några år tillbaka alkoholförtäringsförbud på skol­gårdar,
i parklekar och lekparker. Inom varje stadsdel finns dessutom ett antal mer detaljerat angivna platser där alkoholförtäring inte är tillåten. Det är dock många som inte respekterar de förbud som finns.

Förvaltningen har förståelse för att det känns både otryggt och otrivsamt att det finns personer som dricker alkohol bland lekande barn och lämnar burkar och flaskor efter sig. Som förvalt­ningen ser det är det dock tveksamt om ett eventuellt alkoholförtärings­förbud skulle lösa de problem förslags­ställaren påtalat.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

§9 Inrättande av boende för personer med psykisk funktionsnedsättning vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende m.m. - inriktningsärende

Diarienummer 307-702/2008

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att genomföra lokaleffektiviseringar inom Väderkvarnens vård- och omsorgsboende samt socialpsykiatrin, i enlighet med tjänsteutlåtandet.

  2. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att förprojektera ett gruppboende för äldre enligt tjänsteutlåtandet.

  3. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om 0,5mnkr för förprojektering.

  4. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att säga upp hyresavtalet för lokalen Vanadisvägen 11 A.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 oktober 2008.

För att öka kvaliteten och sänka driftskostnaderna har förvaltningen undersökt möjligheten till lokaleffektiviseringar inom Väderkvarnens vård- och omsorgsboende samt inom socialpsykiatrin. I ärendet föreslås bl.a. att ett stödboende (boende med särskild service för personer med psykisk funktions­nedsättning) inrättas vid Väder­kvarnens vård- och omsorgsboende och att lokalen för stödboendet vid Vanadisvägen 11A avvecklas. För att möjliggöra detta planeras en ombyggnation av servicehus­lägenheter till gruppboende för äldre inom Väderkvarnens vård- och omsorgsboende. Kostnaden för ombyggnationen beräknas uppgå till ca 6,0 mnkr, exklusive moms.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att åter­remittera ärendet.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) tog först upp frågan om återremiss och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat att ärendet skulle avgöras idag. Ordföranden ställde därefter förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Återremittera ärendet för komplettering med synpunkter från referensgruppen som håller sitt möte först den 27 oktober.

  2. Därutöver anföra följande:

För att nämnden ska ha en uppfattning om åtgärdernas lämplighet ur brukarsynpunkt är det viktigt att inte hasta fram ett beslut innan nämnden har fått referensgruppens synpunkter samt hunnit med att få intryck av vad pensionärsrådet och handikapprådet tycker om saken. Det vore också bra för nämnden att veta vilka som ingår i den s.k. referensgruppen.

I förslaget nämns som hastigast att det finns tomma servicehuslägenheter inom Väderkvarnen och vi antar att det är detta som motiverar att servicehus­lägenheter byggs om till gruppboende och gruppboendet byggs om till stödboende. Vi frågar oss dock om dessa tomma servicehus­lägenheter har stått tomma länge och om det verkligen inte inom en snar framtid kan visa sig behövas just sådana. Det verkar finnas en tendens inom staden att flytta om och omorganisera för förändringens skull vilket kan visa sig kostsamt på sikt.

Vi ställer oss också frågande till om det är riktigt att överhuvudtaget avveckla något stödboende innan staden uppnått det antal omsorgs­lägenheter som anges i budgeten (öka med 200 år 2008 och med 225 år 2009).

__________________________

§10 Förordnande av rättegångsombud vid stadsledningskontorets juridiska avdelning

Diarienummer 199-655/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden förordnar rättegångsombud i enlighet med nedanstående rättegångsfullmakt:

Fullmakt för stadsjuristen Catharina Gyllencreutz samt vice stadsjuristerna Kristina Westerlind och Agneta Widerståhl att var för sig såsom ombud
företräda Stockholms kommun inom nämndens förvaltningsområde.

Med undantag av rätt att mottaga delgivning av stämningar äger ombud den behörighet som anges i rättegångsbalken 12 kap 14 § första stycket.

Ombud äger dessutom att på nämndens vägnar uppbära, mottaga och kvittera nämnden tillkommande medel och handlingar, att förordna annan i sitt ställe samt i övrigt vid alla de tillfällen, då Stockholms kommuns rätt inom nämndens förvaltningsområde kan vara ifråga, densamma iakttaga och bevaka.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den
24 september 2008.

Stadsledningskontorets juridiska avdelning har, med anledning av personella förändringar inom avdelningen, inkommit med en begäran om rättegångsfullmakt att användas i domstolar där juridiska avdelningen har nämndens uppdrag att föra talan. Fullmakten avser såväl verksamhet som bedrivs av stadsledningskontorets juridiska avdelning, allmänjuridiska enheten som av social- och skoljuridiska enheten.

Förvaltningen föreslår att rättegångsombud förordnas i enlighet med stadsdels­förvaltningens förslag.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

§11 Kalla fakta i en fickbok - om (o)jämställdheten i Stockholms stad - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-667/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 oktober 2008.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Ann-Margarethe Livh (v) som föreslår att Stockholms
stad årligen ska ge ut en statistisk fickbok med ”kalla fakta” om jämställdheten i staden. Ann-Margarethe Livh (v) menar att det är hög tid att Stockholms stad synliggör de olika förhållanden som kvinnor och män respektive flickor och pojkar lever under i olika stadsdelar.

Förvaltningen har inget att invända mot Ann-Margarethe Livhs förslag och delar uppfattningen att den typen av statistisk redovisning skulle kunna bidra till att
öka medvetenheten om den brist på jämställdhet som råder i olika avseenden och stimulera till diskussion om vad som kan göras för att öka jämställd­heten.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

________________________

§12 Bibehållen intern kötid i fastigheter som tvångsprivatiserats - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-482/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 oktober 2008.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Leif Rönngren (s) om bibehållen intern kötid vid försäljning av fastigheter inom allmännyttan. I motionen kräver Leif Rönngren att de hyresgäster vars lägenheter privatiseras får behålla sin kötid inom allmännyttan.

Förvaltningen har förståelse för att det är bekymmersamt för personer som efter en försäljning inte kan använda ”insparad” kötid för att kunna byta till en annan lägenhet inom allmännyttan. Förvaltningen ser dock en rad svårigheter av både formell och teknisk/praktisk karaktär förknippade med förslaget i motionen och ställer sig tveksam till genomförbarheten.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade, med stöd av vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) och ledamoten Hans Enroth (v), fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp), vice ordföranden Lars Arell m.fl.(s) och ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdels­nämnden skulle ha beslutat att:

  1. Bifalla motionen.

  2. Därutöver anföra följande:

Allmännyttan har förutom det ekonomiska förvaltningsansvaret för det kommunala bostadsbeståndet även ett socialt ansvar som den privata sektorn inte känner sig berörd av. Det är inte acceptabelt att människor, som i åratal stått i den interna kön, plötsligt får veta att de inte längre har möjlighet att tillgodoräkna sin kötid för lägenhetsbyte. Den uppkomna situationen är ett resultat av den ombildningshysteri och de försäljningar av kommunala hyresrätter som den borgerliga majoriteten vill genomföra utan några som helst konsekvensanalyser.

__________________________

§13 Alkoholfritt i Stockholms krogvärld mellan kl. 03.00 och 11.00 - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-662/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ersättaren Carolina Gomez Lagerlöf (s) anmälde, med instämmande av ledamoten Yildiz Kafkas (mp), ett yttrande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 26 september 2008.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Stefan Nilsson (mp) om serveringstillstånd. I motionen föreslås att man
i Stockholms stads riktlinjer för serveringstillstånd för in att inga tillstånd att servera alkohol mellan kl. 03.00 och 11.00 ska beviljas.

Förvaltningen instämmer i att det uppstår tillfällen och situationer på och omkring restauranger, krogar och andra serveringsställen som leder till olägenheter i fråga om ordning och nykterhet. Förvaltningen anser att det kan finnas både för- och nackdelar med att göra den föreslagna förändringen i riktlinjerna. Det är dock ett alkoholpolitiskt övervägande som staden i sådana fall bör ta ställning till på en övergripande nivå.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Bifalla motionen.

  2. Därutöver anföra följande:

Motionärens krav överensstämmer väl med intentionerna i alkohollagen som bör vara vägledande för kommunernas alkoholtillståndgivning.

Ersättaryttrande

Ersättaren Carolina Gómez Lagerlöf (s) lämnade, med instämmande av ledamoten Yildiz Kafkas (mp), följande yttrande:

En av orsakerna till att serveringstillstånden utvidgades till att låta vissa restauranger ha öppet till kl. 05.00, var att polisen menade att skulle bli lättare att ha kontroll på dessa restauranger. Förhoppningen var också att buslivet som uppkom på grund av att alla ställen stängde samtidigt skulle minska.

Nu är det poliser som önskar förkorta serveringstiderna med hänvisning till den höga våldsbrottsligheten i Stockholms City på helger.

Det verkar som om syftet med de förlängda tillstånden inte har besannats. Resultatet av de förlängda tiderna är att alkohol har blivit mer tillgängligt och att våldsbrottsligheten har ökat. Det finns därför ingen anledning till att ha senare öppettider än till kl. 03.00.

____________________________

§14 Trygghetskvitto till äldre som skrivs ut från vårdavdelning - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-599/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 26 september 2008.

Kommunstyrelsen har begärt ett yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av ett förslag från äldrenämnden till införande av trygghetskvitto till äldre som skrivs ut från sluten vård. Av trygghetskvittot ska framgå vilka enheter som ansvarar för vilken insats efter utskrivningen. Äldrenämnden anser att WebCare, som är ett etablerat IT-system i informationsutbytet mellan kommun och landsting, ska kunna användas som trygghets­kvitto och därmed ge den äldre en tydlig information om vilken/vilka vårdgivare som ansvarar för vad efter utskrivningen.

Förvaltningen är klart positiv till förslaget och anser att införandet av ett trygghets­kvitto är ett steg i rätt riktning för att öka säkerheten för äldre personer som vårdats på sjukhus.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Lars Arell (s) lade, med stöd av ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp), fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Besvara kommunstyrelsens remiss i huvudsak enligt förvaltningens tjänsteutlåtande.

  2. Därutöver anföra följande:

Förslaget att införa ett trygghetskvitto till äldre som skrivs ut från sluten vård är efterlängtat. Nu kan rutiner införas att med hjälp av WebCare skapa en konkret ”brygga” mellan kommun och landsting. Den verkar dock inte klara av det sista steget i kedjan – den mellan biståndshandläggare och patient/klient och dennes vårdgivare. Endast när sådan är känd ska namn och telefonnummer anges på kvittot.

Avsikten med kvittot är ju i första hand att skapa trygghet för den äldre. Därför är biståndsbedömarens beslut om vilket slags insatser och omfattningen av omsorgen väsentligast för vårdtagaren. Trygghetskvittot bör föreläggas vårdtagaren­/­anhörig samt den omsorgsgivare som brukaren har valt innan utskrivning sker. Krav på att de viktigaste uppgifterna finns med torde bli nödvändiga om syftet ska uppnås.

I ärendet saknas en tidplan för genomförandet, vilket vore ett sätt att under­stryka vikten av att reformen genomförs. I tidplanen kan med fördel ingå kontrollstationer, så att korrigeringar kan vidtas i de fall det behövs.

________________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§15 Förslag till revidering av lokala hälsoskyddsföreskrifter i Stockholms stad - svar på remiss från miljöförvaltningen

Diarienummer 006-588/2008

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsnämnden instämmer i huvudsak i förvaltningens yttrande.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Vi anser att det är oansvarigt att använda engångsgrillar så att parker och bänkar blir skadade, liksom det är oacceptabelt att använda lekplatser för hundrastning. Matningen av fåglar är en bidragande orsak till det stora antalet råttor i våra parker, men att förbjuda sådan matning löser inte problemen. Vi anser därför inte att föreskrifterna ska reglera ytterligare saker, utan att det krävs bra information och ett ökat enskilt ansvar.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den
29 september 2008.

Miljöförvaltningens hälsoskyddsavdelning har i uppdrag att ta fram ett förslag till en revidering av de lokala hälsoskyddsföreskrifterna i Stockholms stad. Syftet är att de
ska anpassas till gällande miljölagstiftning och renhållningsordningens föreskrifter.

Stadsdelsförvaltningen har inget att erinra mot miljöförvaltningens förslag men föreslår tillägg och förtydliganden till några paragrafer avseende djurhållning, grund- och vatten­skydd, eldningsanordning samt fågelmatning.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) lade fram ett förslag till beslut från moderaterna, ledamoten Rickard Ydrenäs (fp) och ledamoten Johanna Jämstorp (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdels­förvaltningens förslag.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med majoritetens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Miljöpartiet stöder förvaltningens tjänsteutlåtande och uppskattar att förvaltningen har under 6 § ”Tillsyn av eldningsanordning” uppmärksammat problemet med engångsgrillar i parker.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§16 Förslag till tilläggsplan för del av Norra länken - svar på remiss från stadsbyggnads­kontoret

Diarienummer 300-610/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 oktober 2008.

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till tilläggsplan för del av Norra länken i syfte att ge Vägverket möjlighet att från markytan bygga en delsträcka på ca 155 m av Norra länken bakom Wenner-Gren Center. Byggtiden förkortas därmed och projektet blir ca 1 miljard kronor billigare än med jordtunnelalternativet. Tilläggsplanen förutsätter att Nationalstadsparkens lagskydd i miljöbalken ändras. Byggstart för denna del av Norra länken är planerad till 2010 och beräknad byggtid är 3,5 år. Den nya planbestämmelsen anger att parkmarken ska återställas omgående med nivåer, träd och vegetation efter det att vägtunneln färdigställts.

Förvaltningen inser behovet av att förkorta byggtiden för vägtunneln och de stora ekonomiska besparingar som detta medför. Förvaltningen ser positivt på genomförandet av tilläggsplanen och anser i stort att miljökonsekvensbeskrivningens tillägg avseende bedömningar och förslag till hantering av områdets parklandskap och vegetation är tillfredsställande. Detta ställningstagande förutsätter dock att finansieringen av genomförandet av den vård- och utvecklingsplan som ska tas fram för Bellevueparken kan säkerställas genom projektet.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Avslå förslaget som innebär intrång i Bellevueparken vilken är del av Nationalstadsparken.

  2. Därutöver anföra följande:

Bellevueparken är en del av Nationalstadsparken och har som sådan samma skyddsåtgärder som gäller för hela Nationalstadsparken. Vi är emot det lagändringsförslag i PBL som drivs fram av den centerpartistiska miljö­ministern och som innebär lättnader i att göra intrång i det f.n. lag­skyddade kultur- och naturlandskapet. Lagändringen som förväntas träda i kraft den 1 januari 2009 öppnar vägen för att i snabbare takt förstöra höga natur- och kulturvärden inom Nationalstadsparken. Förslaget att lägga Norra länken (ett av oss oönskat vägprojekt) i tunnel har kommit till för att blidka de naturvänner som var oroliga för att Bellevueparken skulle ta skada av motorvägsbygget. Efter att protesterna lagt sig föreslås nu att genom en tilläggsplan upphäva restriktionen i den år 2006 antagna detalj­planen om att ”byggarbeten inte får utföras från markytan”. Det är märkligt att den moderatledda alliansen vill ändra en lag som tillkommit genom ett långt och mödosamt arbete i demokratisk ordning istället för att anpassa detaljplanen till gällande lag som är en rimligare hållning.

Det är också anmärkningsvärt att Vägverket avsätter 10 mnkr kronor för återställandet av parken innan man ens vet vad detta kommer att kosta. Det vore bättre att Vägverket åtar sig att stå för de verkliga kostnaderna att återställa parken i stället för att binda sig vid en summa.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§17 Förslag till detaljplan för Norrmalm 3:42, ny kaj längs Strömkajen - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 300-628/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den
6 oktober 2008.

Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att ett planarbete ska påbörjas för Strömkajen. Planen omfattar både en teknisk upprustning av kajen och ett förslag till ny gestaltning.

Stockholms hamn planerar att renovera kajen, bredda den 2 meter samt sänka den
0,5 meter för att förenkla för båtarna att lägga till, ta ombord passagerare och varor.
I samband med kajens renovering planerar trafikkontoret att se över gaturummet i anslutning till kajen på samma sätt som tidigare skett vid bl.a. Skeppsbron och Strandvägen. Trappan nedanför Nationalmuseum kommer att flyttas ut och återuppföras i befintlig utformning och karaktär.

Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden tillstyrker förslaget till detaljplan för Strömkajen.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§18 Alkoholserveringstillstånd för Il Giardino - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 507-636/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om tillstånd för alkoholservering inom- och utomhus mellan kl. 11.00 och 01.00 dagligen, samt till slutna sällskap mellan kl. 11.00 och 03.00 fredag och lördag, tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 oktober 2008.

Socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkohol­serverings­tillstånd för restaurang Il Giardino, Herkulesgatan 5. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§19 Alkoholserveringstillstånd för Hotel Skeppsholmen - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 507-619/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om tillstånd för alkoholservering inom- och utomhus mellan kl. 11.00 och 03.00 tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den
7 oktober 2008.

Socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkohol­serverings­tillstånd inom- och utomhus mellan kl. 11.00 och 03.00 för Hotel Skeppsholmen. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§20 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd den 20 oktober 2008 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

____________________________

§21 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från Norrmalms handikappråd den 15 oktober 2008 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

____________________________

§22 Ekonomisk uppföljning för september med årsprognos för 2008

Diarienummer 100-691/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för september 2008 godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 oktober 2008.

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. september 2008 samt en bedömning av kostnaderna för resten av året. Totalt beräknas ett underskott på
8,5 mnkr före resultatdispositioner och 5,3 mnkr efter resultatdispositioner.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

___________________________

§23 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande beslut anmäldes:

· Yttranden till Lotteriinspektionen angående värdeautomatspel.

· Yttranden till socialtjänstförvaltningen angående alkoholserverings­tillstånd.

· Tillåtelse för anställd att delta i studieresa till Tyskland.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

__________________________

§24 Inkomna / upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län med anledning av anmälan mot socialtjänsten i Norrmalms stadsdelsförvaltning angående korttidstillsyn. Diarienummer 006-119/2008.

  2. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående ändring av tillstånd för Step One Rehab AB att bedriva enskild verksamhet. Diarienummer 502-356/2008.

  3. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående stimulansbidrag - Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående. Diarienummer 504-178/2008.

  4. Protokoll från möte i Norrmalms brottsförebyggande råd den 10 september 2008.

  5. Redovisning från IFS-CS och Steg för Steg av bidrag för Skogsbo - sommar­verksamhet för psykiskt funktionshindrade. Diarienummer 004-142/2008.

  6. Inkomna diarieförda handlingar under perioden 11 september till 15 oktober 2008.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

___________________________

§25 Övriga frågor

· Vice ordföranden Lars Arell (s) anmälde en skrivelse från socialdemokraterna med anledning av barnkonventionen och förslag om att låta barn medverka vid beslut om investeringar i någon av de parker som ska upprustas under år 2009. Diarienummer 001-733/2008.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till förvaltningen för beredning.

· Vice ordföranden Lars Arell (s) anmälde en skrivelse från socialdemokraterna med förslag om att, istället för mineralvatten, servera kranvatten vid stadsdelsnämndens sammanträden. Diarienummer 001-735/2008.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till förvaltningen för beredning.

___________________________