Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2002-12-12

Sammanträde 2002-12-12

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Befolkningsprognos för Norrmalms stadsdel - representant från Stockholms stads utrednings- Läs mer... och statistikkontor (USK) inleder.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Bordlagt ärende. Det framtida äldreboendet på Norrmalm

Dnr: 340-832/02

I ärendet redovisas förslag på omstrukturering av stadsdelens äldreboende utifrån ett demografiskt perspektiv, minskad efterfrågan på äldreboendeplatser samt äldreboendenas standard, ändamålsenlighet och popularitet.

Handläggare: utvecklingssekreterare Christina Österling , 508 09 527

5 Genomförandeplan för avveckling av Gustav Vasahemmet, plan 4 och 5

Dnr: 530-907/02

Norrmalms stadsdelsnämnd har tidigare beslutat om avveckling av Gustav Vasa Hemmet. I ärendet presenteras förslag till genomförandeplan för avveckling av de återstående två planen. Avvecklingen av Gustav Vasa Hemmet planeras vara klar till sommaren 2003.

Handläggare: utvecklingssekreterare Christina Österling , 508 09 527

6 Säkerheten vid lekplatser - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 418-656/02

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning
av en skrivelse från Anders Broberg (kd) angående kontroll av säkerheten vid stadens lekplatser. Anders Broberg (kd) efterlyser en redovisning av hur säkerhetskraven uppfylls och hur ofta kontroller genomförs. Förutom regelbundna kontroller föreslår han att varje lekplats förses med en skylt som visar både när kontroll genomförts och att säkerhetskraven uppfyllts. Anders Broberg (kd) anser vidare att staden bör se över möjligheten att förbjuda hundar inom lekplatsområden. Från stadsdels-förvaltningen sida är vi mycket tveksamma till förslaget om skyltar men ser positivt på att staden ser möjligheten att införa hundförbud på stadens lekplatser.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

7 Bygglov för två nya paviljonger i Kungsträdgården - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 351-849/02

Stadsdelsförvaltningen har fått en ansökan om bygglov för två nya paviljonger i Kungsträdgårdens nordöstra allé på remiss från stadsbyggnadskontoret.Förslaget innebär att man kompletterar den nya paviljong som i våras anlades, till Stockholms 750 års jubileum, med ytterligare två likadana paviljonger.
Förvaltningen har inte haft några problem med den för året nytillkomna paviljongen när det gäller snöröjning och renhållning i allmänhet, och kan därför inte se att de tillkommande paviljongerna skulle innebära några problem ur denna aspekt. Däremot anser förvaltningen att paviljongerna är för stora och omfattande och att man bör minska omfattningen något samt att man ska göra plats för barnens lek i parken. Förvaltningen framför även synpunkter på valet av glas i väggpartier och kopparplåt på taken. Förvaltningen anser att man ska möjliggöra för evenemangen i parken att få sin elförsörjning från paviljongerna samt att man ska undersöka möjligheten att inordna offentliga toaletter i dessa byggnader.


Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

8 Förbättra trafiksäkerheten på Regeringsgatan utanför förskolorna Klara och Regnbågen - svar på medborgarförslag

Dnr: 418-750/02

Stadsdelsnämnden uppdrog den 17 oktober 2002 åt förvaltningen att bereda ett medborgarförslag om varningsskyltar för att förbättra trafiksäkerhet på Regeringsgatan utanför förskolorna Regnbågen och Klara. Förvaltningen är angelägen om att trafikmiljön utanför förskolorna är säker och föreslår att stadsdelnämnden hemställer hos gatu- och fastighetsnämnden om åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten på den aktuella sträckan.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld , 508 09 307

9 Breddning av trottoar vid Karlbergs station - svar på medborgarförslag

Dnr: 346-789/02

Karin Sundh- Nygård har inkommit med ett medborgarförslag rörande önskemål om bredare gångbana vid Karlbergs station. Samtal med handläggare på gatu- och fastighetskontoret har förts, där förvaltningen har informerats om att man är med-veten om behovet om bättre framkomlighet för gående längs med sträckan, som även utgör angöringsplats för busstrafiken. Projektering pågår just nu för att av-hjälpa problemet varför förvaltningens förslag är att lämna medborgarförslaget utan åtgärder från stadsdelsnämndens sida.

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Patrik Ståhl , 508 09 050

10 Rekrytera och förmedla familjedaghem - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Dnr: 413-755/02

Stadsdelsnämnden har uppdragit åt förvaltningen att besvara en skrivelse från Anders Broberg (kd) där han framför att familjedaghem behövs som ett alternativ till kommunala och privata förskolor. Anders Broberg (kd) efterfrågar en kampanj för att rekrytera flera familjedaghem så att de föräldrar som önskar detta alternativ ska kunna söka det på samma sätt som man ansöker om kommunal förskoleplats. De föräldrar som efterfrågar detta alternativ informeras om den verksamhet som fem privata familjedaghem bedriver inom Normalm. Förvaltningen avser att annonsera efter fler dagbarnvårdare.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

11 Framkomligheten på trottoarer och gångväger vintertid - svar på skrivelse från Sveriges Pensionärers Riksförbund

Dnr: 345-839/02

Sveriges Pensionärers Riksförbund har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden med begäran om att få information om hur nämnden ser på frågan om snöröjning och halkbekämpning främst på trottoarer och gångbanor samt vilka prioriteringsprinciper som gäller. Inför kommande vintersäsong har man från stadsdelsförvaltningens sida tillsammans med den entreprenör som svarar för vinterväghållningen nyligen gått igenom vilka åtgärder som ska vidtas samt gjort en prioriteringsordning vad gäller snöröjning och halkbekämpning kommande vinter. De planerade insatserna bedöms medföra att vinterväghållningen blir bättre än tidigare och inte kommer att föranleda några större problem för gångtrafikanter.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn, 508 09 015

12 Förslag till förändrad förvaltningsorganisation

Dnr: 041-936/02

Förvaltningen föreslår en sammanhållen avdelning för barn och ungdomsfrågor , som omfattar alla verksamheter med inriktning på barn och ungdomar i stadsdelen – även stöd till funktionshindrade barn och ungdomar hör hit. Avdelningen ska inom ramen för kundvalssystemet svara för övergripande planering, samordning av resurser och stöd till enheternas kvalitetsarbete.
Verksamheter inom vård och omsorg för vuxna och äldre får en renodlad organisation, fördelad på två avdelningar med bibehållen beställar- och utförarstruktur. Beställaravdelningen får ansvaret för att planera, finansiera och köpa stadsdelens behov av vård och omsorg, ange kvalitetsnivåer och utvecklingsbehov, samt utvärdera och i dialog med utförarna följa upp avtal, köp och enskilda biståndsbeslut. Utföraravdelningen ska utveckla enheterna, som ska hålla hög kvalitet och profilera sin verksamhet i enlighet med beställaravdelningens krav, samt vara ekonomiskt bärkraftiga.
Inom avdelningen Stadsmiljö och planering samlas frågor som gäller stadsdelens yttre miljö, allmänna medborgarfrågor, tillsyn och tillståndsgivning, kommunikation med nämnden, samt vissa stödfunktioner och förvaltningsuppgifter, som inte hör till annan avdelning.


Handläggare: stadsdelsdirektör Ylva Tengblad, 508 09 033

13 Inför genomförandet av stadens e-strategi

Dnr: 051-269/02

Stadsdelsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att ta fram en konsekvensbeskrivning inför genomförandet av stadens e-strategi. Enligt kommunfullmäktigebeslutet ska varje nämnd ansvara för att en för den egna verksamheten anpassad strategi upprättas och förvaltas. Genomförandeperioden beräknas till 3-5 år. Stadsdelens webbaserade tjänst INSYN ger medborgarna möjlighet att när som helst under dygnet komma åt alla handlingar som rör stadsdelsnämndens ärenden samt att lämna förslag och synpunkter. Under 2003 går stadsdelen in i stadens gemensamma portal. Stadens e-strategi omfattar förvaltningens samtliga arbetsplatser och förutsätter att den tekniska IT-utrustningen och uppkopplingsmöjligheterna uppfyller de krav som genomförandet ställer. Utbyggnads- takten, kostnaderna och verksamhetsmässiga prioriteringar för anpassningen och effektiviseringen av enheternas datorarbetsplatser bör enligt förvaltningens mening avgöras i samband med de årliga verksamhetsplaneringarna.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

14 Plan för samverkan avseende psykiatri / beroendevård och socialpsykiatri / missbruk mellan Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse och Kungsholmens, Norrmalms och Östermalms stadsdelsnämnder

Dnr: 003-861/02

Samverkan mellan landsting och kommun ska utvecklas så att personer med psykiska funktionshinder och personer med missbruk erhåller adekvat vård- och behandling utifrån sina behov. I detta ärende presenteras en plan för hur samverkan ska utformas. Till planen finns också angivet hur denna ska följas upp. Utifrån samverkansplanen ska de olika utförarna/producenterna sedan teckna samverkansöverenskommelse inom de olika områden som beskrivs i denna plan och utifrån de direktiv som anges.


Handläggare: avdelningschef Yngve Lindström , 508 09 306

15 Kontinuitets- och avbrottsplan gällande IT-stödd verksamhet

Dnr: 054-934/02

Dagens behov av IT-stöd i verksamheterna medför ökade konsekvenser i och med att riskerna för avbrott i informationsbehandlingen växer. Olika driftsavbrott kan inträffa som kan medföra allt ifrån försumbara konsekvenser till avbrott som ger katastrofala konsekvenser för verksamheten. Förvaltningar och bolag skall i enlighet med de IT-säkerhetsregler som Stockholms stad antagit upprätta kontinuitets- och avbrottsplaner för IT-stödd verksamhet.


Handläggare: arbetsmiljösekreterare Barbro Broo, 508 09 049

16 Utvidgning av Karlbergs skolor

Dnr: 422-568/01

Möjligheterna att utöka Karlbergs skolor till att omfatta även år 4 och 5 har undersökts. I detta tjänsteutlåtanden föreslås bl.a. mot bakgrund av det vikande elevunderlaget att förslaget inte ska genomföras.

Handläggare: vik. avdelningschef Lars B Strand , 508 09 023

17 Sammanträdesarvoden för bygglovs- och markupplåtelsedelegationens ledamöter och ersättare 2002

Dnr: 012-944/02

När bygglovs- och markupplåtelsedelegationen inrättades beslutades inte om arvoden för deltagande i sammanträdena. Numera finns ett beslut från kommunstyrelsen att sådana kan medges. Stadsdelsnämnden föreslås därför fatta ett retroaktivt beslut.

Handläggare: vik. avdelningschef Lars B Strand , 508 09 023

18 Ändring av datum för stadsdelsnämndens samt sociala delegationens sammanträden 2003

19 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman vid avdelningen för strategi och stöd

20 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman vid personalavdelningen

21 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman vid utföraravdelningen

22 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

23 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

24 Anmälan av inkomna handlingar

25 Stadsdelsdirektörens information

§406 Tema / allmänhetens frågor

  • Christina Norrby från Stockholms stads utrednings- och statistikkontor (USK) informerade om befolkningsutvecklingen i Stockholms stad och aktuell befolknings-prognos för stadsdelen Norrmalm. Därefter följde en diskussion där både politiker och allmänhet deltog.
  • Flera mötesdeltagare tog upp frågan om avvecklingen av Gustav Vasahemmet och krävde att stadsdelsnämnden skulle ompröva sitt tidigare beslut i ärendet.
  • Ytterligare en mötesdeltagare tog upp frågan om äldreomsorgen och undrade bl.a. varför man lagt ner restaurangen på Vädurens servicehus.
  • En annan mötesdeltagare tog upp frågan om glascontainrar utanför Filadelfiakyrkan och framförde också vissa synpunkter vad gäller hemlösheten.
  • Anne-Cathrine Boman, som inkommit med ett medborgarförslag angående flyttning av övergångsställe på Torsgatan, utvecklade närmare bakgrunden till sitt förslag.
  • Björn Salomonsson, som inkommit med ett medborgarförslag angående möjligheterna till utökning av Rödabergsskolans skolgård, redogjorde närmare för sitt förslag.
  • Rune Kullstad, som inkommit med ett medborgarförslag angående flyttning av övergångsställe på Dalagatan, utvecklade förslaget närmare.

§407 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde 2002-11-14 blivit justerat 2002-11-21.

Vice ordföranden Håkan Tenelius (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum 2002-12-19.

§408 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Gunnar Ragnå (m) anmälde en övrig fråga.

Stadsdelsnämnden fastställde dagordningen.

§418 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 341-958/02
Ett förslag från Christoffer Vollmer angående trädplantering på Tegnérgatan anmäldes.

Yrkande
Ordföranden jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§419 Bordlagt ärende. Det framtida äldreboendet på Norrmalm

Diarienummer 340-832/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-10-21, angående det framtida äldreboendet på Norrmalm, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) yrkade med stöd av Hans Enroth (v), Åke Askensten (mp) och Stockholmspartiet att ärendet skulle återremitteras.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

        1. Ärendet återremitteras.
        2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
          Frågan om det framtida behovet av servicehusboende i Stockholm utreds nu centralt i staden. En rapport avses att presenteras i februari / mars 2003. Nämnden anser att denna analys är väsentlig att studera innan några ytterligare beslut tas om omstrukturering av äldreomsorgen på Norrmalm. Därför återremitterar nämnden detta ärende.

Särskilt uttalande
Moderaterna
, Folkpartiet och Kristdemokraterna anmälde, med stöd av Stockholmspartiet, ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är bra att denna översyn görs så att pengarna går till verksamhet och inte till tomma platser. Förvaltningen måste bli bättre på att snabbare minska antalet platser när efterfrågan minskas. Det är också viktigt att balansera mellan de behov och önskemål som finns, med den ersättning stadsdelen får för äldreomsorg. Avvecklingar av tomma platser måste ske med hänsyn till de utredningar som görs centralt, exempelvis vem som ska få bo på servicehus, husens tekniska standard etc.

§420 Genomförandeplan för avveckling av Gustav Vasahemmet, plan 4 och 5

Diarienummer 530-907/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-20, angående genomförandeplan för avveckling av Gustav Vasahemmet, plan 4 och 5, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningens förslag till genomförandeplan för avveckling av Gustav Vasahemmet, plan 4 och 5, godkänns.

§421 Säkerheten vid lekplatser - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 418-656/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-25, angående säkerheten vid lekplaster, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Moderaterna
, Folkpartiet och Kristdemokraterna anmälde, med stöd av Stockholmspartiet ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är väldigt bra att förvaltningen regelbundet kontrollerar säkerheten vid lekplatserna. Ett problem är att det finns lekplatser i stadsdelen som inte förvaltningen ansvarar för, men som av allmänheten uppfattas som offentliga lekplatser. Det skulle därför vara bra med skyltning så att det framgår att när lekplatsen kontrolleras, vem som är ansvarig, och vart man kan vända sig om något har hänt.
Allt för många hundägare verkar vara omedvetna om det kopplingstvång som råder i staden. Framför allt i parkerna släpps hundar ofta lösa vilket oroar många människor, däribland småbarnsföräldrar. Att införa hundförbud inom lekplatsområden är något som hundägare borde ha lättare att acceptera och förstå. Förvaltningen bör även överväga, exempelvis i samarbete med andra föreningar och intressenter, att informera hundägare om de regler för hundhållning som gäller. Ett sådant arbete har med framgång bedrivits i Solna.

§422 Bygglov för två nya paviljonger i Kungsträdgården - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 351-849/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-22, angående bygglov för två nya paviljonger i Kungsträdgården, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§423 Förbättra trafiksäkerheten på Regeringsgatan utanför förskolorna Klara och Regnbågen

Diarienummer 418-750/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-25, angående förbättring av trafiksäkerheten på Regeringsgatan utanför förskolorna Klara och Regnbågen, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

        1. Stadsdelsnämnden hemställer hos gatu- och fastighetsnämnden att åtgärder
          vidtas för att öka trafiksäkerheten utanför förskolorna Regnbågen och Klara.
  1. Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§424 Breddning av trottoar vid Karlbergs station - svar på medborgarförslag

Diarienummer 346-789/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-29, angående breddning av trottoar vid Karlbergs station, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Moderaterna, Folkpartiet
och Kristdemokraterna anmälde, med stöd av Stockholmspartiet, ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är med tillfredsställelse nämnden kan konstatera att den fråga som tas upp i medborgarförslaget också har uppmärksammats av gatu- och fastighetskontoret. Nämnden instämmer med förslagsställaren och förväntar sig att projektering och genomförande kan göras skyndsamt.

§425 Rekrytera och förmedla familjedaghem - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Diarienummer 413-755/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-12, angående rekrytering och förmedling av familjedaghem, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna lade, med stöd av Stockholmspartiet, fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Moderatrena, Folkpartiet
, Kristdemokraterna anmälde, med stöd av Stockholmspartiet, en reservation av följande lydelse:

För att lättare kunna rekrytera fler dagbarnvårdare till stadsdelen, bör förvaltningen undersöka möjligheter till undantag från exempelvis reglerna om storleken på bostaden, kravet på vikarier osv. Dessutom bör förvaltningen på andra sätt underlätta för dagbarnvårdare genom att exempelvis inrätta en vikariepool.
Det viktiga är att de föräldrar som väljer dagbarnvårdare uppskattar och känner förtroende för verksamheten. Allt ska göras för att öka valmöjligheterna för barnfamiljerna.
Däremot vill vi varna för att använda familjedaghemmen som ett medel att uppfylla vänstermajoritetens vallöfte om mindre förskolegrupper. Det skulle innebära att familjer som valt förskola istället hänvisas till familjedaghem. Detta skulle inskränka valfriheten.

§426 Framkomligheten på trottoarer och gångväger vintertid - svar på skrivelse från Sveriges Pensionärers Riksförbund

Diarienummer 345-839/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-25, med anledning av skrivelse från Sveriges Pensionärers Riksförbund, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) lade med stöd av samtliga partier fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

        1. Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande godkänns i huvudsak.
        2. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att tillskriva gatu- och fastighetskontoret med uppmaningen att informera allmänheten om hur man skall gå tillväga när farliga is- eller snömassor ligger kvar vid fastigheter i staden och ej tas bort.
        3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
          Ett stort halkproblem är de istäcken som bildas på trottoarerna av vatten från stuprännorna. Detta och förekomsten av stora mängder snö på vissa hustak och farliga istappar utgör alltför ofta ett allvarligt hot mot människors hälsa i staden. Ansvaret för issamlingar och ej avskottade tak vilar på ägaren av den aktuella fastigheten. Alltför många fastighetsägare vidtar dock inga åtgärder, i en del fall kanske på grund av okunskap. När det gäller issamlingarna är åtgärderna i stort sett obefintliga.Staden bör därför tydliggöra reglerna kring detta så att medborgarna informeras om att fastighetsägarna skall kontaktas om dessa inte sköter sitt ansvar för detta. Det bör också tydliggöras från stadens sida att medborgarna kan kontakta gatu- och fastighetskontoret (till exempel driftavdelningen somhar ständig jourtjänst) om man inte lyckats kontakta eller finna ansvarig fastighetsägare. Gatu- och fastighetskontoret får därefter snabbt kontakta fastighetsägaren så att denne åtgärdar problemen.

§427 Förslag till förändrad förvaltningsorganisation

Diarienummer 041-936/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-29 angående förslag till förändrad förvaltningsorganisation förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) lade med stöd av Hans Enroth (v), Åke Askensten (mp) och Thomas Fürth (sp) fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.
Vice ordföranden Håkan Tenelius (fp), Gunnar Ragnå m fl (m) och Anders Broberg (kd) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

        1. Förslaget till förändrad förvaltningsorganisation godkänns i huvudsak.
        2. Medicinskt ansvarig sjuksköterska skall ifråga om tillsynsverksamhet vara direkt underställd stadsdelsdirektören.
        3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
          Det är viktigt att medicinskt ansvarig sjuksköterska har en tydlig och fristående roll. Samtidigt är det viktigt att hon har ett nära samarbete med bland annat utföraravdelningen så att hon får den information och det inflytande som är väsentligt i det dagliga arbetet.
          Vi anser att medicinskt ansvarig sjuksköterskas roll i den nya organisationen bör utvärderas efter utgången av år 2003. Detta för att säkerställa att uppdraget kan utföras på det sätt som hälso- och sjukvårdslagen reglerar.

Reservation
Vice ordföranden Håkan Tenelius (fp), Gunnar Ragnå m fl (m) och Anders Broberg (kd)
anmälde att de reserverade sig mot beslutet till förmån för förvaltningens förslag.

§428 Inför genomförandet av stadens e-strategi

Diarienummer 051-269/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-12-02 inför genomförandet av stadens e-strategi förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningens rapport godkänns och läggs till handlingarna.

Särskilt uttalande
Moderaterna, Folkpartiet
och Kristdemokraterna anmälde, med stöd av Stockholmspartiet, ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är bra att förvaltningen tar strategin på allvar och redan nu påbörjar arbetet med dess införande. Det är dock viktigt att betona att e-strategin handlar om så mycket mer än bara att använda sig av ny teknik. Detta konstaterar förvaltningen och räknar upp att det handlar om: kommunens tjänster och medborgarna, demokrati  det politiska arbetet, styrning och ledning, e- struktur, kompetens-utveckling /- försörjning, attraktivare Stockholm, upphandling och informations-teknik.
Förvaltningen bör därför återkomma till nämnden med redovisning om hur detta ska genomföras tillsammans med en tidsplan.

§429 Plan för samverkan avseende psykiatri / beroendevård och socialpsykiatri / missbruk mellan Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse och Kungsholmens, Norrmalms och Östermlms stadsdelsnämnder

Diarienummer 003-861/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-07, angående plan för samverkan avseende psykiatri / beroendevård och socialpsykiatri / missbruk mellan Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse och Kungsholmens, Norrmalms och Östermalms stadsdelsnämnder, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Norrmalms stadsdelsnämnd godkänner för sin del den samverkansplan och uppföljningsplan avseende psykiatri / beroendevård och socialpsykiatri / missbruksvård som tecknats med Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse och Kungsholmens, Norrmalms och Östermalms stadsdelsnämnder vv

§430 Kontinuitets- och avbrottsplan gällande IT-stödd verksamhet

Diarienummer 054-934/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-11-04, angående kontinuitets- och avbrottsplan för IT-stödd verksamhet, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Kontinuitets- och avbrottsplan gällande IT-stödd verksamhet för Norrmalms stadsdelsförvaltning godkänns.

§431 Utvidgning av Karlbergs skolor

Diarienummer 422-568/01
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-12-02, angående utvidgning av Karlbergs skolor, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna lade, med stöd av Stockholmspartiet, fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

            Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Moderaterna
, Folkpartiet och Kristdemokraterna anmälde, med stöd av Stockholmspartiet, en reservation av följande lydelse:

Stadsdelsnämnden är nu liksom förra hösten positiv till att eleverna i Karlbergs skolor kan fortsätta i årskurs 4 och 5 i skolan. Det uttalade önskemålet från elever, föräldrar och även skolledningen skall vara styrande för den fortsatta planeringen. Den eventuella påverkan på andra skolors elevunderlag som skulle kunna bli fallet är därvid underordnad under förutsättning att utvidgningen kan finansieras genom schablonen.

Utredning om användningen av stadens servicehus riskerar att försena utvidgningen. Förvaltningen måste därför noga följa utredningen och bevaka att den inte omöjliggör att Vasen kan användas delvis för skoländamål. Den i ärendet beskrivna omvandlingen av lägenheter i Vasen till gruppbostäder bör det vara möjligt att kombinera med att en del av fastigheten också används för skoländamål. vv

§432 Sammanträdesarvoden för bygglovs- och markupplåtelsedelegationens ledamöter och ersättare 2002

Diarienummer 012-944/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-12-02, med anledning av sammanträdesarvoden för bygglovs- och markupplåtelsedelegationens ledamöter och ersättare 2002, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Sammanträdesarvoden utges till ledamöter och ersättare som deltagit i sammanträden med bygglovs- och markupplåtelsedelegationen under år 2002.

§433 Ändring av datum för stadsdelsnämndens samt sociala delegationens sammanträden 2003

Diarienummer 014-846/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-12-02, angående ändring av datum för stadsdelsnämndens och sociala delegationens sammanträden 2003, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

          1. Stadsdelsnämndens sammanträde den 27 februari 2003 flyttas till den 20 februari 2003.
          2. Sociala delegationens sammanträde den 15 januari 2003 flyttas till den 29 januari 2003.

§434 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman vid avdelningen för strategi och stöd

Av vik. avdelningschefen Lars B Strand beslutad kassation samt under november månad tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälningarna skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälningarna godkänns.

§435 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman vid personalavdelningen

Av personalchefen Lotta Halling fattat beslut om medgivande att kvarstå i tjänst efter uppnådd pensionsålder anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§436 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman vid utföraravdelningen

Av chefen för utföraravdelningen Yvonne Goldberg fattat beslut angående läsårsdata för Norrmalms skolor anmäldes. Diarienummer 420-947/02

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§437 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd 2002-11-28 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Protokollet läggs till handlingarna.

§438 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll från lokala pensionärsrådets sammanträde 2002-12-09 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att protokollet skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Protokollet läggs till handlingarna.

§439 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna eller upprättade handlingar / skrivelser anmäldes:

  1. Uppföljning av ramavtal avseende enstaka platser för funktionshindrade vid Grännaforsa gruppboende. Dnr 008-865/02.
  2. Beslut från Skolväsendets överklagandenämnd i enskilt ärende. Dnr 429-757/02 .
  3. Beslut från länsstyrelsen i Stockholms län avseende tillstånd att bedriva enskild verksamhet. Dnr 503-739/02.
  4. Svar på medborgarförslag angående hundrastgården i Vanadislunden. Dnr 349- 790/02.
  5. Svar på medborgarförslag angående utemiljön vid förskolan Regnbågen. Dnr 419-759/02.
  6. Svar på skrivelse från PRO Vasastan angående ansökan om ekonomiskt bidrag till kontaktverksamhet bland äldre. Dnr 671-600/02.
  7. Skrivelse från Hembygdsföreningen å Norrmalm angående paviljongen på Norra Bantorget. Dnr 311-941/02.
  8. Skrivelse från Synskadades Riksförbund Stockholms stad angående heminstruktörer för synskadade. Dnr 015-876/02.
  9. Skrivelse från Pia Luoma och Börje Astervall angående medborgarförslag. Dnr 505-737/02.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att inkomna eller upprättade handlingar / skrivelser skulle läggas till handlingarna.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Handlingarna / skrivelserna läggs till handlingarna.

§440 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om att Stadsmissionen kommer att svara för utförarverksamheten vad gäller personliga ombud för psykiskt funktionshindrade. Frågan om personliga ombud har varit föremål för upphandling. Stadsdelsnämnden har dock tidigare beslutat avbryta upphandlingen.

§441 Övriga frågor

Gunnar Ragnå (m) tog upp frågan om att ta emot praktikanter från lärarhögskolan med anledning av det framkommit att ingen av stadsdelens skolor varit villig att bereda praktikplats för de akademiker, exv. ingenjörer, som nu utbildas till lärare.

Britten Lagerkvist Tranströmer (s) tog upp frågan om barnomsorgsgarantin. Enligt Britten Lagerkvist Tranströmer (s) är det många föräldrar som missförstår vad tremånadersregeln innebär och hon uppmanade stadsdelsförvaltningen att i detta avseende förtydliga informationen till föräldrarna.

§442 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p Föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § Sekretesslagen