Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2015-12-17

Sammanträde 2015-12-17

Datum
Klockan
18:00
Plats
Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N

4 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Svar på skrivelser och medborgarförslag

5 Medborgarförslag om gatukonst

Dnr 1.2.4.-614/201
Ett medborgarförslag om gatukonst kom in till Norrmalms stadsdelsnämnd den 1 oktober 2015. På stadsdelsnämndens sammanträde den 22 oktober beslutades att ärendet skulle lämnas till förvaltningen för beredning.

Stadsdelsnämnden har inte rådighet över de platser som föreslås i medborgarförslaget och kan därför inte besluta något om dessa platser. Förvaltningen har inget specifikt uppdrag att arbeta med gatukonst men har uppdraget att arbeta för närdemokrati och ta till vara på invånarnas engagemang. Enligt förvaltningen kan gatukonst integreras i parkupprustningsprojekt som förvaltningen ansvarar för. Förvaltningen är öppen för nya idéer och samarbeten när det gäller kultur-/konstprojekt inom stadsdelsområdet. Förvaltningen anser att ett gatukonstprojekt i Hagastaden skulle kunna vara en del av en tillfällig mötesplats för att skapa starkare identitet till området och göra det attraktivare under byggtiden.

7 Samverkan inom mottagandet av ensamkommande barn

1.2.-678/2015
Antalet ensamkommande barn ökar kraftigt i Stockholms stad.
Stadsdelförvaltningarnas socialtjänster är överbelastade av det betydande inflödet nya ärenden. Det kan leda till att utredningar och uppföljningar av placeringarna blir bristande samt att det tar tid innan ansvarig handläggare besöker de ensamkommande barnen i deras boenden. För att skapa goda förutsättningar för en kvalitativt hållbar organisation med syfte att samla, utveckla och effektivisera handläggning och mottagning av ensamkommande barn föreslås en gemensam enhet för Kungsholmens, Norrmalms och Östermalms stadsdelsnämnder. Den nya enheten föreslås organisatoriskt tillhöra Kungsholmens stadsdelsförvaltning, avdelning Social omsorg. Varje stadsdelsnämnd kommer ansvara för sin andel anvisade ärenden. Ärendena kommer därmed även fortsättningsvis behandlas av respektive nämnds sociala delegation.

8 Arbetsordning för Norrmalms stadsdelsnämnds ungdomsråd.

1.1..-550/2015
Barn och ungdomar ska ha möjlighet att framföra sina åsikter i alla frågor som rör dem. Norrmalms stadsdelsnämnd har i ansvar att säkerställa barns rättigheter i enlighet med FN:s barnkonvention.

9 Tillsynsärende gällande enligt tobakslagen (1993:581)

1.3.1 -619/2015
Enligt Personuppgiftslagen är detta ärende inte utsänt via Insyn utan skickas per post till ledamöter och ersättare i Norrmalms stadsdelsnämnd.

Övriga som önskar ta del av ärendet ombeds kontakta förvaltningens registrator på adm.registrator.norrmalm@stockholm.se

10 Inriktningsärende för förskolor och bostäder för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden detaljplaneområde 1, kvarter 7-10.

8..-686/2015
Inriktningsärendet rör planering och projekteringen av förskolor samt av bostäder för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, detaljplaneområde 1, kvarter 7 till och med 10. Det första bostadskvarteret beräknas vara färdigställt kvartal 3 2020. Förvaltningen har tagit fram ett inriktningsärende för inrättande av förskolor samt bostäder för personer med funktionsnedsättning utifrån detaljplan 1.

Förvaltningen ser att de två förskolorna, som planeras i kvarter 7 behöver vara i en sammanhängande yta och placeras i varsin huskropp. Stadens omfattande behov av bostäder för personer med funktionsnedsättning gör att förvaltningen ska utreda förutsättningarna för tre gruppbostäder om vardera 6 lägenheter i detta område.

11 Förlängning av avtal om driften av Riddargårdens vård- och omsorgsboende

2.2..1-740/2015
Riddargårdens vård- och omsorgsboende drivs sedan november 2009 på entreprenad av Stockholms äldreboende AB. Norrmalms stadsdelsförvaltning förvaltar och ansvarar för uppföljning av avtalet. De genomförande verksamhetsuppföljningarna har visat att Stockholms äldreboende AB uppfyller avtalet och att de äldre erbjuds vård och omsorg av mycket god kvalitet.

Stadsdelsförvaltningen föreslår stadsdelsnämnden att rekommendera kommunstyrelsen att förlänga avtalet med Stockholms äldreboende AB om driften av Riddargårdens vård- och omsorgsboende.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

12 Motion av Karin Ernlund, Stina Bengtsson (båda C) om inkluderande design - svar på remiss från Kommunstyrelsen

1.5.3..-535/2015
Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar om att ta initiativ till inkluderande design genom formgivning och arkitektur som levandegör staden och välkomnar alla som rör sig i staden, samt att direkt avlägsna alla former av exkluderande design på allmän plats.

13 Motion om en samlad utvecklingsstrategi för City för att stoppa ogenomtänkta förändringar - svar på remiss från Kommunstyrelsen

3.-715/2015
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Norrmalms stadsdelsnämnd angående en motion från Folkpartiet om samlad utvecklingsstrategi för City för att stoppa ogenomtänkta förändringar.

Förvaltningen anser att det behövs en samlad bild av utvecklingen i City och att Vision för City är ett steg i det arbetet. Enligt förvaltningen präglar påbyggnader och tillbyggnader i hög utsträckning stadsutvecklingen inom Norrmalms stadsdelsområde. Förvaltningen har tidigare framfört att det behövs ett helhetstänk och en strategi för denna utveckling.

Stadsbyggnadskontoret och trafikkontoret har uppdraget att ta fram ett strategiskt program för City respektive en trafik- och gatumiljöplan. Såväl trafik- och gatumiljöplanen som det strategiska programmet är under upptättande och avses att presenteras för nämnderna under 2016.

14 Motion om förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism - svar på remiss från Kommunstyrelsen

1.5.1..-558/2015
Norrmalms stadsdelsnämnd har fått en motion av Bo Sundin (M) om förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism på remiss från kommunstyrelsen.

Förvaltningen ser en nytta av att utveckla metoder och arbetssätt för såväl hantering av akuta situationer som kan uppstå med anledning av våldsbejakande extremism, men även kunskap om hur ett mer långsiktigt förebyggande arbete kan bedrivas. Förvaltningen anser därför att det är positivt att en stadsövergripande strategi tas fram som kan förtydliga hur förvaltningens ska arbeta med frågan.

15 Motion av Lars Jimstad(M) om laddstolpar - svar på remiss från Kommunstyrelsen

1.5.3..-656/2015
Motionären föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt trafiknämnden att utveckla en plan för att förbereda en utbyggnad av laddinfrastruktur om 2000 laddstationer. Vidare föreslås att Stockholm Parkering AB får i uppdrag att tillämpa miljöbils-strategin genom att fullfölja sitt initiativ att genomföra en utbyggnad av laddinfrastukturen i Stockholm, samt utvärdera hur elstationer används.

I finansborgarrådets förslag till budget för år 2016 finns i stort sett de åtgärder som motionären önskar att kommunfullmäktige ska besluta om. Förvaltningen anser därför att några ytterligare beslut inte behövs nu, då de uppdrag i budgetförslaget som förvaltningar och bolag fått syftar till att ge det resultat som motionären önskar.

16 Ökat ansvar till servicenämnden för centrala upphandlingar - svar på remiss från Kommunstyrelsen

1.5.1..-616/2015
Servicenämnden har sedan 2008 uppdrag av kommunfullmäktige att upphandla och förvalta ramavtal för olika avtalsområden. Dessa avtalsområden är centrala, vilket innebär att samtliga nämnder i stadens omfattas av dem.

Norrmalms stadsdelsnämnd har i detta ärende fått förslag på ytterligare avtalsområden där centralupphandling bör vara normalförfarande på remiss.

Förvaltningen ser positivt på en utveckling med utökad samordning av upphandlings- och inköpsfrågor i staden och ställer sig bakom ärendets förslag på fler avtalsområden som hanteras genom centralupphandling.

En centralisering av föreslagna avtalsområden ger möjlighet till samordningsvinster för staden som helhet. För nämnden innebär det framförallt en kvalitetssäkring av underlag samt lägre kostnader för hantering av egna lokala upphandlingar.

17 Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet - svar på remiss från Kommunstyrelsen

1.5.1..-668/2015
Kommunstyrelsen har tagit fram ett förslag till nytt program för upphandling och inköp samt klausuler för antidiskriminering och meddelarfrihet som Norrmalms stadsdelsnämnd har fått för remiss. Kommunstyrelsen föreslår vidare att nuvarande policy om konkurrens och valfrihet upphävs.

Förvaltningen anser att remitterat program för upphandling och inköp samt de förslag på klausuler för anti-diskriminering och meddelarfrihet som kommunstyrelsen har tagit fram kan bidra till att nå stadens övergripande mål.
Förvaltningen delar kommunstyrelsens uppfattning att inköp och upphandling kan vara ett strategiskt medel för att nå fullmäktiges och nämndens mål om en socialt, ekonomiskt, miljömässigt och demokratiskt hållbar utveckling. Programmet tydliggör på ett bra sätt stadens ambitioner och förvaltningen uppskattar den tydliga kopplingen till stadens målstruktur.

18 Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad - svar på remiss från Trafikkontoret

1.5.3..-651/2015
Den 24 september 2015 beslutade trafiknämnden att förslag till Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad skulle skickas ut på remiss och trafiknämnden har nu begärt yttrande från bland annat Norrmalms stadsdelsnämnd. Planens syfte är att trafikmiljöerna i skolornas närhet ska vara trygga och säkra samt till att resor till och från skolan i högre grad ska ske utan bil. Planen syftar även till att åstadkomma ett systematiskt arbetssätt för arbetet med skolvägar och barns resande i Stockholm.

Stadsdelsnämnderna har inte ett utpekat ansvar i planen men förvaltningen ser att även nämndernas verksamheter kan bidra till att uppfylla målen. I arbetet med parker ingår att tillföra grönska och förbinda parker och gaturum för att göra det lättare och attraktivare att gå och cykla. Förvaltningen anser att det i det fortsätta arbetet med trygga och säkra skolvägar måste tas hänsyn till barn med funktionsnedsättning.

Vidare ser förvaltningen att förskolan har en roll i arbetet med att skapa möjligheter för nya resvanor och öka andelen gående eller cyklister. I detta arbete ingår att åstadkomma en kunskaps-, attityds- och beteendepåverkan vad gäller trafik och resvanor.

19 Detaljplan för Hästskon 12 m.fl. - svar på remiss från stadsbyggnadskonoret

1.5.3.-701/2015
Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Hästskon 12 med flera på Malmskillnadsgatan mellan Hamngatan och Mäster Samuelsgatan. Syftet med planförslaget är att möjliggöra en om- och tillbyggnad av befintliga byggnadsvolymer inom Hästskon 12 och främja en mer differentierad användning inom fastigheten med centrum, kontor, hotell och bostäder.

Förvaltningen är positiv till planens intentioner om att bidra till attraktiva och levande stadsrum genom att öppna upp bottenvåningarna med publika lokaler samt tillskapa bostäder. Enligt förvaltningen är det bra att trygghet och tillgänglighet förbättras i och med nya utvändiga och invändiga trapp- och hissförbindelser. I och med att gatorna inom planområdet ligger på olika nivåer vill förvaltning understryka vikten av att framkomligheten för personer med funktionsnedsättning beaktas i den fortsatta planeringen av området. Vidare anser förvaltningen att det i den fortsatta planeringen, i enlighet med Vision för City, bör planeras för ett grönare City och fler miljöer för barn och ungdomar.

20 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Casa Rita, S:t Eriksplan 5 - svar från Socialförvaltningen

1.5.2..-718/2015
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om stadigvarande alkoholserveringstillstånd i restaurang Casa Rita
Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Anmälningsärenden

21 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

22 Anmälan av inkomna och upprättade handlingar

23 Ekonomisk månadsuppföljning med prognos för år 2015

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

24 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds pensionärsråd

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

25 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

26 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds förvaltningsgrupp

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärende.

Slutet sammanträde

27 Överflyttning av vårdnaden till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken

28 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds sociala delegations sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet.

§1 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

§2 Medborgarförslag om gatukonst Dnr 1.2.4.-614/2015

§5 Tillsynsärende gällande enligt tobakslagen (1993:581)

§7 Förlängning av avtal om driften av Riddargårdens vård- och omsorgsboende

§8 Motion av Karin Ernlund, Stina Bengtsson (båda C) om inkluderande design - svar på remiss från Kommunstyrelsen

§9 Motion om en samlad utvecklingsstrategi för City för att stoppa ogenomtänkta förändringar - svar på remiss från Kommunstyrelsen

§10 Motion om förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism - svar på remiss från Kommunstyrelsen

§11 Motion av Lars Jimstad(M) om laddstolpar - svar på remiss från Kommunstyrelsen

§12 Ökat ansvar till servicenämnden för centrala upphandlingar - svar på remiss från Kommunstyrelsen

§13 Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet - svar på remiss från Kommunstyrelsen

§14 Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad - svar på remiss från Trafikkontoret

§16 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Casa Rita, S:t Eriksplan 5 - svar från Socialförvaltningen

§17 Anmälan av inkomna och upprättade handlingar

§18 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

§19 Ekonomisk månadsuppföljning för november med prognos för år 2015

§20 Protokoll från Norrmalms stadsdelsnämnds förvaltningsgrupp