Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2008-04-24

Sammanträde 2008-04-24

Datum
Klockan
18:30
Plats
Aulan på Lilla Adolf Fredriks skola, Dalagatan 18

Inget tema tas upp på detta sammanträde. Allmänheten har dock som
vanligt möjlighet at Läs mer...t ställa frågor eller framföra synpunkter till nämnden.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Svar på skrivelser

3 Socialpsykiatrin på Norrmalm - svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s)

502-689/2007

Vice ordföranden Lars Arell (s) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där han begärt att förvaltningen sammanställer och kommenterar de synpunkter som framförts av några intresseorganisationer över de konsekvenser en konkurrensutsättning av den socialpsykiatriska verksamheten kan få. Han vill också veta hur personal och brukare bedömer konsekvenserna av en kommande konkurrensutsättning.

Förvaltningen delar i mycket de synpunkter som framförts vad gäller de psykiskt funktionshindrade och deras behov. Som förvaltningen ser det kommer större krav att ställas på biståndsbedömarna om ansvaret för insatser läggs på privata utförare. Det kan finnas risk för att samarbetet kring den enskilde blir lidande om flera utförare kommer att svara för olika typer av insatser. Enligt chefen för den socialpsykiatriska enheten finns en stor oro bland både personalen och brukare för vad en konkurrensutsättning av verksamheten kan komma att innebära.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

4 Hantering av medborgarförslag och bildandet av ett informationscenter för Norra Stationsområdet och Citybanan - svar på skrivelse från ledamoten Yildiz Kafkas (mp)

DNR: 099-228/2008

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) har inkommit med en skrivelse till stadsdels-nämnden angående uppföljning av medborgarförslag som rör frågor som faller utanför nämndens ansvarsområde och som lämnas vidare till berörd förvaltning. I skrivelsen framförs också att stadsdelsnämnden bör ta ansvar för att ett informationscenter för Norra Stationsområdet och Citybanan skapas.

Det ligger utanför förvaltningens mandat och uppdrag att genomföra den uppföljning och redovisning av medborgarförslag som efterfrågas i skrivelsen. Det ligger också utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde och förvaltningens uppdrag att svara för att ett informationscenter skapas för stora byggprojekt.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

5 Klimatarbetet i stadsdelen - svar på skrivelse från ledamoten Yildiz Kafkas (mp)

DNR: 300-229/2008

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där hon föreslår att förvaltningen får i uppdrag att ta fram ett åtgärdsprogram för att minimera de klimatpåverkande utsläpp som stadsdelsnämndernas verksamheter orsakar och att uppföljningsbara kvalitetsmål för utsläpp av koldioxid fastställs. Hon föreslår även att förvaltningen ska få
i uppdrag att ta fram en resepolicy.

Kommunfullmäktige har nyligen antagit ett nytt miljöprogram med övergripande mål för stadens miljöarbete. Förvaltningen anser inte att stadsdelsnämnd ska fastställa några lokala miljömål av den karaktär Yildiz Kafkas (mp) föreslagit.

Vad gäller frågan om resepolicy finns redan framtagna lokala riktlinjer och förvaltningen anser inte att det finns anledning att göra några ändringar i riktlinjerna eller ta fram någon resepolicy i enlighet med vad Yildiz Kafkas (mp) föreslagit.

Handläggare: chefen för parkmiljögruppen norra innerstaden Anders Lindgren tfn: 508 09 306

6 Redovisning av konsumentvägledningsverksamheten - svar på skrivelse från ledamoten Yildiz Kafkas (mp)

DNR: 099-223/2008

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) vill att förvaltningen ger en uttömmande redovisning av konsumentvägledningsverksamheten inom stadsdelen och av det arbete som bedrivs tillsammans med andra stadsdelar. Hon vill också att förvaltningen redovisar hur nedskärningar i budget påverkat arbetet och hur förvaltningen arbetar för att förhindra att ungdomar hamnar i skuldfällan och hur allmänheten informeras om skuldsanering.

Förvaltningen har enbart positiva erfarenheter av den konsumentverksamhet
som nu bedrivs i samverkan med andra stadsdelsförvaltningar, vilket i mycket kompenserar den minskning av resurser som sammanslagningen medfört. Något direkt förebyggande arbete för att förhindra att ungdomar hamnar i skuldfällan görs inte. Frågan om skuldrådgivning och skuldsanering är en egen verksamhetsgren. Även den verksamheten bedrivs i samverkan med andra stadsdelsförvaltningar.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

Beslutsärenden

7 Underlag till budget 2009 med inriktning 2010 och 2011

DNR: 100-169/2008

Stadsdelsnämnden ska lämna ett underlag till kommunstyrelsen inför den centrala budgetberedningen. Underlaget ska beskriva bland annat trender, utvecklingstendenser, strukturella frågor och demografiska förändringar
samt effekterna av dessa och eventuella åtgärder.

I ärendet redovisar förvaltningen strategiska satsningar och prioriterade frågor under kommande tre år, exempelvis fortsatt förskoleutbyggnad, parkinvesteringar, högre kvalitet på parkskötseln och en effektivare lokalanvändning för att möta ökade lokalkostnader.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: ekonomichef Ulrika Engström, tfn: 508 09 077, vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

8 Utvärderingen av lekparken i Vasaparken

DNR: 300-94/2008

Norrmalms stadsdelsnämnd uppdrog vid sammanträdet i januari 2007 åt förvaltningen att genomföra en utvärdering av lekparken i Vasaparken efter ombyggnaden. En webbaserad enkät genomfördes under hösten 2007. Av
de 105 svaren framgår att ca 66 % anser att lekparken förbättrats efter ombyggnaden medan ca 30 % svarat att den inte förbättrats. Till de positiva omdömena hör att det blivit en väldesignad lekpark och särskilt uppskattat av barnen är studsmattor och klätternät på gummiberget. Kritiken gäller i första hand säkerheten. Framför allt efterfrågas staket och inhägnader men även ytterligare lekplatsutrustning i synnerhet fler gungor.

Förvaltningen föreslår att ett nytt staket av samma typ som används idag sätts upp som inspringningsskydd mellan gungställningen och sandlådan och att det befintliga gräskantskyddet nedanför kullen mot Odengatan byts ut mot samma typ av staket som vid gungorna för att minska risken för att barn springer ut från lekparkens område. Förvaltningen föreslår också att ett eluttag dras fram till scenen samt att repstängslet vid gummiberget kortas in i ändarna.

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel, tfn: 508 09 245

9 Fördjupning av översiktsplaner för Karolinska och Norra Station samt svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s)

DNR: 300-283/2008, 300-226/2008

Stadsdelsnämnden har, i sitt remissvar i augusti 2007, med anledning av de fördjupade översiktsplanerna för Karolinska - Norra Station, tydligt klargjort det framtida behovet av samhällsservice. I det förslag till fördjupning av översiktsplanerna som bearbetats efter samrådsskedet har de behov av samhällsservice som framförts av nämnden inte tillgodosetts.

Stadsdelsförvaltningen anser att fördjupningsplanen ska visa:
* Plats för 900 nya förskolebarn i 12 -13 förskolor, 800 kvm lokalyta/förskola och 500 kvm utemiljö/förskola
* Plats för 900 nya elever i minst en ny grundskola på stadens mark
* Ett nytt äldreboende med 66 platser med sammanlagt 3 400 kvm lokalyta
* Stödboende i två enheter på sammanlagt 1 100 kvm lokalyta
* Två gruppboenden på sammanlagt 700 kvm lokalyta
* Fem nya mindre parker
* Utrymme för två fullstora bollplaner i idrottsparken och en lika stor yta för spontanidrott.

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel, tfn: 508 09 245

10 Ansökan om utvecklingsmedel från länsstyrelsen

DNR: 504-244/2008

Regeringen har avsatt medel för genomförande av de nationella handlingsplaner som finns inom alkohol- och narkotikaområdet. En del av medlen fördelas via länsstyrelserna till förebyggande och tidiga insatser, i första
hand för att stödja nya eller utveckla redan befintliga verksamheter. Målgruppen är bl.a. barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Stadsdelsnämnderna Norrmalm, Kungsholmen och Östermalm beviljades i juli 2006 sammanlagt 800 tkr i utvecklingsmedel för projekt "Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa". Projektet genomförs i samverkan
med Norra Stockholms psykiatri i city och BUP Kungsholmen.

Av olika skäl påbörjades projektet inte förrän i augusti 2007. Projektperioden kommer därför att förskjutits. Projektet har också utökats och omfattar parallella barn- och föräldragrupper. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden tillsammans med stadsdelsnämnderna Kungsholmen och Östermalm ansöker om 1 mnkr i utvecklingsmedel för att genomföra projektet, vilket inkluderar utvärdering och kostnadsökningar.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

11 Begäran om projektering av 250 nya förskoleplatser i etapp 1 Norra Stationsområdet

DNR: 302-284/2008

Det framtida Norra Stationsområdet innebär en kraftig expansion av bostäder. Stadsdelsförvaltningen beräknar ett behov av totalt ca 800-
900 förskoleplatser för Stockholms stad.

För att tillgodose behovet av förskoleplatser i etapp 1 av Norra Stationsområdet begärs projektering hos SISAB motsvarande 250 nya förskoleplatser. I ärendet begär stadsdelsnämnden vidare att stadsbyggnads- och exploateringsnämnderna tar hänsyn till det kommande behovet av förskoleplatser i arbetet med detaljplan och markanvisningar för etapp 1 Norra Stationsområdet.

Handläggare: samordnare Stefan Larsson Lindmark, tfn: 508 09 310
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

12 Entledigande av ledamot i Norrmalms handikappråd

DNR: 000-286/2008

Handläggare: sekreterare Sten Lagerberg, tfn: 509 09 411

13 Entledigande av ledamot samt val av ny ledamot i budgetberedningen år 2008

DNR: 000-292/2008

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

14 Nedskrivning av fordringar äldre än ett år

DNR: 101-195/2008

Enligt kommunfullmäktiges regler för ekonomisk förvaltning ska en osäker fordran skrivas ned och tas bort ur räkenskaperna efter ett år. Efter genomgång av ärenden som överstiger 10 000 kronor per ärende föreslås
att fordringar avseende äldreomsorg och övriga fakturor nedskrivs med sammanlagt 262 101 kronor.

Handläggare: ekonomiassistent Annika W Magnusson, tfn: 508 09 073

Svar på remisser

15 Låt upphandlade företag betala för privatiseringen - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-154/2008

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Ann-Margrethe Livh m.fl. (v) som föreslår att upphandlade företag ska vara med och finansiera de kostnader privatiseringen medför för staden. De föreslår därför att kommunfullmäktige ska besluta att kartlägga fasta och löpande kostnader, räkna ut den del av overheadkostnaden som enskilda utförare ska betala samt ta fram en modell för hur kostnaden ska kunna föras in i entreprenadavtalen.

Konkurrensutsättning och kundvalssystem är i grunden en politisk och ideologisk fråga och förvaltningen tar därför inte ställning till de förslag som Ann-Margarethe Livh m.fl. (v) lagt fram. Förvaltningen vill dock framhålla att det inte bara för staden som beställare uppstår kostnader, utan även för anbudsgivaren/utföraren som t.ex. kan behöva anlita konsult för att kunna lägga anbud och delta i anbudstävlan.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

16 Vårdnadsbidrag i Stockholms stad - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-148/2008

Regeringen förväntas fatta beslut om en ny lag som ger kommunen rätt att betala ut vårdnadsbidrag med 3 000 kronor per månad till föräldrar med barn mellan ett och tre år. Kommunfullmäktige har, förutsatt att den nya lagen träder i kraft, beslutat att vårdnadsbidrag ska införas i Stockholms stad. Bidraget föreslås kunna tas ut som helt eller halvt bidrag. I det senare fallet föreslås barnet ha rätt att delta i av kommunen finansierad förskoleverksamhet upp till 25 timmar per vecka.

Stadsdelsförvaltningarna föreslås ansvara för information, administration och utbetalning av bidraget. Förvaltningen anser att stadsdelsnämnderna måste vara garanterade full kompensation för de kostnader införandet av vårdnadsbidrag kommer att medföra. Vad gäller frågan om i vilken omfattning barnet ska ha rätt att delta i förskoleverksamhet föreslår förvaltningen att de regler som nu gäller i de fall deltidsavgift utgår ska tillämpas även för de barn vars föräldrar uppbär halvt vårdnadsbidrag.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

17 Ny inriktning behövs inom familjevården - vi måste arbeta för fler adoptioner - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-143/2008

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Tomas Rudin (s) och Jacki Nylander (v) som föreslår att nya riktlinjer ska tas fram vad gäller arbetet med familjehemsplacerade barn och svenska adoptioner. De föreslår också att en särskild arbetsgrupp skapas inom socialtjänstförvaltningen för att stötta stadsdelsförvaltningarnas socialtjänst med utbildning om svenska adoptioner och med att hitta lämpliga svenska adoptivfamiljer.

Stadsdelsförvaltningen anser inte att det finns någon anledning att ta fram nya riktlinjer för varken arbetet med familjehemsplacerade barn eller svenska adoptioner. Förvaltningen anser därmed att det inte heller finns något behov av att skapa en särskild arbetsgrupp för att stötta stadsdelsförvaltningarna i dessa avseenden.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

18 Skolplan för Stockholms stad - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-222/2008

Kommunstyrelsen har remitterat förslag till skolplan för Stockholms stad till stadsdelsnämnden. Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till skolplanen som är kortfattad och lättillänglig för läsaren samtidigt som den innefattar de flesta områdena i läroplanerna och de utvecklingsområden som framkommit i stadens kvalitetsredovisningar.

Det bör dock framgå tydligare i skolplanen att skolan har ett uppdrag att samverka, t.ex. med fältverksamheten kring det drogförebyggande arbetet samt med socialtjänst och omgivande samhälle kring barn i behov av särskilt stöd eller barn som far illa. Förvaltningen anser också att övergången mellan förskola och grundskola liksom mellan grundskola och gymnasieskola är ett viktigt utvecklingsområde som bör lyftas fram tydligare i skolplanen.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

19 Uppdatering av Stockholms stads e-strategi - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-232/2008

Kommunstyrelsen har remitterat förslag om uppdatering av Stockholms stads e-strategi. Utvecklingsarbetet utifrån e-strategin ska på sikt bidra till att Stockholm återfår sin position som en av världens bästa städer inom IT och e-förvaltning. Strategin ska kompletteras med årliga handlingsplaner som tas fram av stadsledningskontoret, med förslag till prioriterade insatser.

Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till den uppdaterade e-strategin som tar ett samlat grepp om ett antal centrala IT-frågor och ställer medborgarnas behov, intressen och möjligheter i fokus.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

20 Nytt drifts- och förvaltningsuppdrag, stadens datakommunikation - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-58/2008

Kommunstyrelsen har remitterat "Nytt drifts- och förvaltningsuppdrag, stadens datakommunikation" till stadsdelsnämnden. Förslaget innebär att kommunstyrelsen ska få det samlade ansvaret för den strategiska ledningen av stadens datakommunikation. Den operativa driften ska upphandlas i konkurrens, enligt förslaget. Lösningen innebär att staden får ett beställar- utförarförhållande för drift och förvaltning av stadens datakommunikation.

Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget som bland annat innebär en tydligare ansvarsfördelning. Det är viktigt att en förändring av datakommunikationen inte påverkar verksamheterna negativt. Vidare bör överföringen av det operativa ansvaret för de förvaltningsinterna näten till
en operatör ske stegvis. Det behövs en tydlig tids- och projektplan med klara avgränsningar för det fortsatta arbetet. De ekonomiska konsekvenserna för stadsdelsförvaltningarna måste framgå när det gäller kostnader för drift- och utveckling.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

21 Utredning av, under samrådet, inlämnade alternativa lösningar för Slussenområdet - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-129/2008

Cecilia Obermüller (mp) och Stefan Nilsson (mp) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige. Enligt motionen finns det anledning att utreda alternativa förslag till utformning av Slussenområdet som lämnats
in under samrådstiden 2007.

I slutet av 2007 tog stadsbyggnadsnämnden beslut om att gå vidare med förslaget "Nya Slussen" men att en vidare bearbetning av utformning måste ske.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till att idéer om Slussens utformning som framkommit under samrådet, tillvaratas och utvecklas, under förutsättning att arbetet kan inrymmas inom ramen för den planerade bearbetningen av "Nya Slussen" under 2008.

Handläggare: landskapsarkitekt Britt Mattsson, tfn: 508 09 330

22 Yttrande till länsstyrelsen med anledning av tillsynsbesök på Riddargårdens vård- och omsorgsboende

DNR: 602-205/2008

Länsstyrelsen genomförde i februari 2008 ett oanmält tillsynsbesök på Riddargårdens vård- och omsorgsboende. Länsstyrelsen riktar kritik mot Norrmalms stadsdelsnämnd för brister i dokumentationen som man anser medför brister i rättssäkerheten. Länsstyrelsen lämnar i sitt beslut också synpunkter på personalens kunskaper om jämställdhet ur ett brukarperspektiv samt på att det inte finns riktlinjer för hur man ska hantera situationer där äldre kvinnor utsätts för våld.

I beslutet lämnades också synpunkter på att de äldre vid ett tillfälle under besöket lämnats ensamma i samband att personalen hjälpte andra boende. Med anledning av att hissarna på Riddargården är försedda med kodlås påpekar länsstyrelsen, att inlåsning inte är tillåten. Länsstyrelsen påpekar också att verksamheten måste säkerställa rutiner för hur fel och brister i verksamheten ska identifieras, dokumenteras, analyseras och åtgärdas.

Förvaltningen redovisar i föreliggande yttrande åtgärder som kommer att vidtas eller redan vidtagits med anledning av länsstyrelsens kritik.

Handläggare: utvecklingssekreterare Ann-Catrin Rönnqvist, tfn: 508 09 527

23 Fortsatt alkoholserveringstillstånd i restaurang Berzelii Bar - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 507-249/2008

Ansökan om alkoholserveringstillstånd mellan kl. 11.00 och 03.00 inom- och utomhus tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

24 Alkoholserveringstillstånd för restaurang 19hundra - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 507-252/2008

Restaurang 19hundra, Regeringsgatan 66, har ansökt om tillstånd för alkoholservering utomhus till kl. 02.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

25 Utökad tid för alkoholservering i restaurang City Conference Center - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 507-231/2008

Restaurang City Conference Center, Drottninggatan 71 B, har ansökt om utökat tillstånd för alkoholservering utomhus till kl. 02.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

26 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

27 Protokoll från Norrmalms handikappråd

28 Protokoll från sociala delegationens sammanträden under första kvartalet 2008

Protokollen cirkulerar under sammanträdet

29 Ekonomisk månadsuppföljning för mars med årsprognos för 2008

DNR:100-276/2008

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. mars 2008 samt en bedömning av kostnaderna för resten av året. Totalt beräknas ett underskott på 11,0 mnkr. Åtgärder för att undvika underskott 2008 kommer att föreslås nämnden i samband med tertialrapport 1.

Handläggare: controller Christina Nyström, tfn: 508 09 066

30 Beslut fattade enligt delegation

- tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd
- vidaredelegering av beslut enligt alkohol- och tobakslagen
- beslut angående begäran om att få ta del av sekretessbelagda handlingar
- inköp av hantverkstjänster till belopp överstigande 50 tkr

31 Inkomna / upprättade handlingar

32 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärenden.

Slutet sammanträde

33 Upphandling av konsumentvägledning

DNR: 103-209/2008

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap. 2 § sekretesslagen

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

34 Utmaning angående drift av fritidsgårdar/mötesplatser och parklekar inom Norrmalm

DNR: 400-235/2008

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap. 2 § sekretesslagen

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

35 Nedläggning av faderskapsutredning

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap. 4 § sekretesslagen
Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (30 kb)

§1 Frågor och synpunkter från allmänheten

Inga frågor eller synpunkter framfördes.

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Lars Arell (s) valdes, att jämte ordföranden Hanna Broberg (m), justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 29 april 2008.

Anmäldes att protokoll från stadsdelsnämndens sammanträde den 27 mars 2008 justerats den 2 april.

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ersättaren Cecilia Önfelt (c) anmälde en skrivelse angående gatubeläggning och möjligheten att minska mängden partiklar i luften.

Ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en övrig fråga.

Ordföranden Hanna Broberg (m) anmälde en övrig fråga angående Valborgsfirandet.

Ordföranden Hanna Broberg (m) informerade om att dagordningen utökats med följande två ärenden:

· Entledigande av ledamot samt val av ny ledamot i sociala delegationen år 2008. Ärendet tas upp som punkt 13 B på dagordningen.

· Underrättelse om miljösanktionsavgift. Ärendet tas upp som punkt 14 B på dagordningen.

Dagordningen fastställdes.

§4 Socialpsykiatrin på Norrmalm – svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s)

Diarienummer 502-689/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ordföranden Hanna Broberg (m) anmälde ett särskilt uttalande från moderaterna, ledamoten Peter Sikström (fp) och ledamoten Johanna Jämstorp (kd).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 april 2008.

Vice ordföranden Lars Arell (s) har inkommit med en skrivelse till stadsdels­nämnden där han begärt att förvaltningen sammanställer och kommenterar de synpunkter som framförts av några intresseorganisationer över de konse­kvenser
en konkurrensutsättning av den socialpsykiatriska verksamheten kan få. Han vill också veta hur personal och brukare bedömer konsekvenserna av en kommande konkurrensutsättning.

Förvaltningen delar i mycket de synpunkter som framförts vad gäller de psykiskt funktionshindrade och deras behov. Som förvaltningen ser det kommer större krav att ställas på biståndsbedömarna om ansvaret för insatser läggs på privata utförare. Det kan finnas risk för att samarbetet kring den enskilde blir lidande om flera utförare kommer att svara för olika typer av insatser. Enligt chefen för den social­psykiatriska enheten finns en stor oro bland både personalen och brukare för vad en konkurrensutsättning av verksamheten kan komma att innebära.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ordföranden Hanna Broberg m.fl. (m), Peter Sikström (fp) och ledamoten Johanna Jämstorp (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Den oro som framförs i skrivelserna och från en del personal är viktig att ta på allvar. Kontinuitet och trygghet är viktigt för brukarna i dessa verksamheter, men också möjligheten att efter motivationssamtal, och    delaktighet i förslag till insatser få göra ett val. En ökad valfrihet och samverkan med fler aktörer är inte tänkt att innebära ökad splittring eller otrygghet. Vi tilltror brukare och professionell personal att hitta rätt verksamheter, att utveckla och förnya samverkan och förenkla de beslut som krävs för att ge bra och trygga insatser. Staden bör härutöver arbeta för en bättre samverkan över stadsdelarna för att förenkla och säkerställa den enskildes behov och önskemål.

§5 Hantering av medborgarförslag och bildandet av ett informationscenter för Norra Stationsområdet och Citybanan

Diarienummer 099-228/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 april 2008.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående uppföljning av medborgarförslag som rör frågor som faller utanför nämndens ansvarsområde och som lämnas vidare till berörd förvaltning. I skrivelsen framförs också att stadsdelsnämnden bör ta ansvar för att ett informationscenter för Norra Stationsområdet och Citybanan skapas.

Det ligger utanför förvaltningens mandat och uppdrag att genomföra den uppföljning och redovisning av medborgarförslag som efterfrågas i skrivelsen. Det ligger också utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde och förvaltningens uppdrag att svara för att ett informationscenter skapas för stora byggprojekt.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Miljöpartiets skrivelse hade sin upprinnelse i ett konkret problem som en Norrmalmsbo stötte på, i samband med att han skrev ett medborgarförslag som inte ledde någonvart.

När man tittar närmare på frågan ser man enkelt att vi här har ett kommunikationsproblem. Vår skrivelse var ett försök att förebygga kommande störningar inom vår stadsdel med god beredskap inför genomförandet av flera stora byggprojekt som sträcker sig över mer än tio års tid.

Som vi ser det finns två sidor av kommunikationsproblemet. Det första handlar om hur förvaltningen hanterar medborgarförslagen efter att dessa har lämnats in på stadsdels­förvaltningen och förvaltningen vidarebefordrat dem till berörda nämnder för behandling.

Det andra är hur vi långsiktigt från stadsdelens sida kan bidra till att störningarna från de långvariga byggarbetena blir så små som möjligt. Det kan ske genom ett samlat informationscenter där Norrmalms stadsdels­nämnd/förvaltning som berörs av projekten tar initiativet.

Förvaltningens hantering av medborgarförslagen som skickas till andra berörda förvaltningar har säkerligen diarieförts. Därför borde det vara enkelt att åtminstone göra en lista över dem och anmäla kontinuerligt till nämnden som man gör med delegationsärenden. Det skulle göra insynen lättare för politiker som vill följa upp vad som hänt med medborgarförslag som har lämnats in i vår nämnd.

Vad gäller informationscenter anser vi fortfarande att det är en fråga som vår stadsdel – med störningarna från bygget av Södra länken i minnet - borde vara intresserad av, eller komma med ett eget förslag för en bra kommunikation mellan Norrmalmsborna och de mångtaliga entreprenörerna som involveras i byggarbetena. Detta just för att ha mindre problem med klagomålshanteringen i en snar framtid.

Förvaltningen har i detta fall nöjt sig med svaret att ”det ligger utanför deras mandat och uppdrag” i stället för att komma med ett eget förslag. Detta beklagar vi. Många uppdrag och mandat kommer till stånd om förvaltningen och den styrande politiska majoriteten, som de gör i många andra fall, aktivt arbetar för en fråga och lägger fram ett förslag. En aktiv samordning av information till medborgarna skulle inte heller strida mot någon av kommunfullmäktiges direktiv.

§6 Klimatarbetet i stadsdelen – svar på skrivelse från ledamoten Yildiz Kafkas (mp)

Diarienummer 300-229/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 april 2008.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) har inkommit med en skrivelse till stadsdels­nämnden där hon föreslår att förvaltningen får i uppdrag att ta fram ett åtgärds­program för att minimera de klimatpåverkande utsläpp som stadsdelsnämndernas verksamheter orsakar och att uppföljningsbara kvalitetsmål för utsläpp av koldioxid fastställs. Hon föreslår även att förvaltningen ska få i uppdrag att ta fram en resepolicy.

Kommunfullmäktige har nyligen antagit ett nytt miljöprogram med övergripande mål för stadens miljöarbete. Förvaltningen anser inte att stadsdelsnämnden ska fastställa några lokala miljömål av den karaktär Yildiz Kafkas (mp) föreslagit.

Vad gäller frågan om resepolicy finns redan framtagna lokala riktlinjer och förvaltningen anser inte att det finns anledning att göra några ändringar i rikt­linjerna eller ta fram någon resepolicy i enlighet med vad Yildiz Kafkas (mp) föreslagit.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Varken miljöprogrammets sex övergripande mål för miljöarbetet i Stockholm eller kommunfullmäktiges inriktningsbeslut om ”En hållbar livsmiljö…” utgör hinder för en nämnd, om nämnden – i linje med kommunfullmäktiges beslut – vill göra ännu mer för miljön genom att höja ambitionsnivån i de lokala delmålen, skärpa kraven inom sitt verksamhetsområde och ta fram lokala policydokument i viktiga frågor för att framstå som ett gott exempel. Detta är givetvis möjligt om den politiska viljan finns.

Vi har inte heller fått någon redovisning om huruvida förvaltningen i sitt miljöarbete är på väg att uppfylla de sex minimikraven som anges i miljöprogrammet eller inte. Inte heller finns en heltäckande redovisning om hur vår stadsdel bryter ner de kommunövergripande sex miljömålen till lokala delmål och hur dessa följs upp för att uppnå dessa delmål.

För att kunna få in Norrmalms stadsdels miljöarbete i stadens integrerade lednings- och styrsystem (ILS) bör detta följas upp lokalt och redovisas i nämnden, t.ex. genom verksamhetsberättelser/bokslut. ILS innebär också att dessa miljöarbeten som förs i systemet ska integreras med nämndens alla verksamheter. I kommunfullmäktiges inriktningsbeslut nämns följande: ” Det är angeläget att staden arbetar med de globala miljöutmaningarna ur det lokala perspektivet. Stockholm har inlett sitt klimatarbete genom att kartlägga stadens utsläpp av växthusgaser och hur dessa kan minskas. De åtgärder som är mest angelägna och ger störst effekt både i form av minskad klimatpåverkan och i form av god kostnadseffektivitet identifieras. Ett nytt miljöprogram för staden har utarbetats med syftet att styra och samordna miljöarbetet i stadens egna verksamheter. Miljöarbetet ska bedrivas integrerat hos samtliga förvaltningar, bolag och verksamheter i staden”.

Det är viktigt att Stockholms näst största stadsdel vid framtagandet av kommande verksamhetsplaner redovisar hur varje enhet ska jobba för att förbättra miljön i stadsdelen, därmed bidra till att stadens miljömål uppnås. Nu anger förvaltningen att ”Ansvariga nämnder ska i samråd med stadsledningskontoret utveckla och fastställa indikatorer eller nyckeltal för uppföljning av målen”. Frågan är när? Det är anmärkningsvärt att när nu snart halva mandatperioden har gått är dessa kriterier fortfarande inte fastställda. Detta visar ännu en gång att den politiska majoriteten inte prioriterar miljöarbetet. Efter förvaltningens svar på skrivelsen blir behovet än större av att förvaltningen tar ett eget initiativ och tar fram ett ärende som redovisar bristerna och skälen till att ett bra miljöarbete numera inte kan bedrivas i vår stadsdel, så att vi har möjlighet att väcka frågan i en högre instans. Det är föga tröst att i verksamhetsplan 2008 finns ett fåtal indikatorer (4) som följer kommunfullmäktiges mål i budgeten. Samtidigt följs inte alla de sex målen i miljöprogrammet som också är antagna av samma kommunfullmäktige. Utan en uppföljning förlorar även de fyra indikatorerna i verksamhetsplanen sin betydelse. I miljöprogrammets bilaga 1 finns förslag till indikatorer/uppföljningsmått som miljöförvaltningen tagit fram. I väntan på det politiska initiativet från kommunstyrelsen kunde dessa med fördel användas. Även om samråd med kommunstyrelsen förordas för uppföljning av miljöarbetet i olika nämnder finns de inget förbud mot att när kommunstyrelsen dröjer med samrådsinitiativet tar nämnderna själva detta initiativ och initierar ett samråd. En stadsdel av denna storlek som Norrmalm med många stora miljöfrågor är gott och väl lämpad att göra det. Alternativet är att förvaltningen, för att vinna tid, kommer med ett eget förslag till delmål.

Trots alla brister i stadsdelens miljöarbete allmänt vill vi ge en eloge till förvaltningens remissvar i planärenden som ofta håller en hög nivå vad gäller uppmärksamhet kring miljöaspekter i planeringen. Det är givetvis bekymmersamt att dessa synpunkter inte alltid beaktas centralt.

Det bifogade dokumentet i detta ärende ”Riktlinjer för fordon och resor i tjänsten”, daterat till den 20 september 2006 är ett internt tjänstemanna­dokument som inte har något politiskt beslut bakom sig och inte heller tidigare presenterats för nämnden innan frågan aktualiserats med vår skrivelse. Därför vet man inte heller hur riktlinjerna följs eller om den politiska församlingen tycker att det finns behov av kompletteringar. Förvaltningens ”Riktlinjer för fordon och resor i tjänsten” är ett internt tjänstemannadokument som på inget sätt kan ersätta en resepolicy som tas av den politiska församlingen i nämnden. Det är också viktigt att anmärka att de interna riktlinjerna för fordon och resor är fokuserat på bilresor, där kollektivt åkande inte nämns med ett enda ord. Inte minst därför måste en politiskt beslutad resepolicy tas fram.

§7 Redovisning av konsumentvägledningsverksamheten – svar på skrivelse från ledamoten Yildiz Kafkas (mp)

Diarienummer 099-223/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 april 2008.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) vill att förvaltningen ger en uttömmande redo­visning
av konsument­vägledningsverksamheten inom stadsdelen och av det arbete som bedrivs tillsammans med andra stadsdelar. Hon vill också att förvaltningen redovisar hur nedskärningar i budget påverkat arbetet och hur förvaltningen arbetar för att förhindra att ungdomar hamnar i skuldfällan och hur allmänheten informeras om skuldsanering.

Förvaltningen har enbart positiva erfarenheter av den konsumentverksamhet som nu bedrivs i samverkan med andra stadsdelsförvaltningar, vilket i mycket kompenserar den minskning av resurser som sammanslagningen medfört. Något direkt förebyggande arbete för att förhindra att ungdomar hamnar i skuld­fällan görs inte. Frågan om skuld­rådgivning och skuldsanering är en egen verksamhets­gren. Även den verksamheten bedrivs i samverkan med andra stadsdels­förvaltningar.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Miljöpartiet förundras över att förvaltningen i sitt tjänsteutlåtande verkar vara nöjd med situationen vad gäller verksamheterna konsument­vägledning, skuldrådgivning och skuldsanering. Vid halvårsskiftet 2007 har den politiska majoriteten bestämt att de tre stadsdelarna i norra innerstaden (Norrmalm, Östermalm och Kungsholmen) skulle slås samman och senare även Södermalm ingå i detta samarbete. Nu har vi fått kännedom om ytterligare en stadsdel, Skärholmen som numera får ”en viss rådgivning” utan att vi har lyckats hitta ett nämndbeslut på det. De fyra stadsdelarnas befolkningsmängd uppgår sammanlagt till minst 288 871 personer. Utöver dessa tillkommer Skärholmenborna för att få ”viss” rådgivning. Allt detta har hittills skötts av två rådgivare på Norrmalm (1 konsumentrådgivare, 1 skuldrådgivare). Enligt Konsumentverkets bedömning bör det finnas en konsumentrådgivare per 20 000 invånare. Det betyder drygt 14 heltidsanställda konsumentrådgivare för Norrmalm, Östermalm, Södermalm och Kungsholmen. Dessutom inkommer – enligt uppgift från förvaltningen - flera samtal från 22 andra kommuner ända från Södertälje till Österåker som förvaltningen tvingas att avvisa. Det är tydligt att en sådan service är eftertraktad, men av den politiska majoriteten inte prioriterad.

Vi har ingenting emot samarbetet mellan olika stadsdelar, just för att få nytta av varandras erfarenheter och ge en bra service till invånarna. Däremot är vi emot att under benämningen ”samarbete” slå dem samman utan att tillskjuta medel, istället dra in resurserna för denna viktiga samhällsservice.

§8 Underlag till budget 2009 med inriktning 2010 och 2011

Diarienummer 100-169/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) deltog inte i beslutet men anmälde ett särskilt uttalande.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 mars 2008.

Stadsdelsnämnden ska lämna ett underlag till kommunstyrelsen inför den centrala budgetberedningen. Underlaget ska beskriva bland annat trender, utvecklingstendenser, strukturella frågor och demografiska förändringar samt effekterna av dessa och eventuella åtgärder.

I ärendet redovisar förvaltningen strategiska satsningar och prioriterade frågor under kommande tre år, exempelvis fortsatt förskoleutbyggnad, parkinvesteringar, högre kvalitet på parkskötseln och en effektivare lokalanvändning för att möta ökade lokalkostnader.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Delvis godkänna förvaltningens förslag till budgetunderlag.

  2. Därutöver anföra följande:

Budgetunderlaget har tagits fram med ledning av en borgerlig budget och vision för framtiden, vilket gör att väsentliga aspekter av befolkningens behov saknas.

De omfattande privatiseringarna och centraliseringarna minskar radikalt människornas insyn och inflytande, vilket gör att det behövs en rejäl diskussion om demokratifrågorna i staden. Nämndens möjligheter att påverka ekonomin minskar också genom de s.k. kundvalsmodellerna.

Inom äldreomsorgen krävs stora satsningar för att öka kvaliteten och jämställdheten. Vänsterpartiet anser att en utbyggnad av äldreboendet är nödvändigt. Många ensamstående äldre äldre som inte uppfyller kriterierna för ”vårdpaket” önskar bo på äldreboende tillsammans med andra gamla för gemenskap och ha nära till hjälp för att känna trygghet. Det handlar också om att öka personaltätheten, höja lönerna för de lägst avlönade samt införa rätt till heltidsanställning för dem om önskar det.

Vänsterpartiets krav på förkortad arbetstid med oförändrad lön kvarstår. Det finns stora samhällsekonomiska vinster med kortare arbetstid. Många kvinnor kommer automatiskt att få heltidstjänster och många män kommer att frigöra tid för arbete i hemmet. Fler människor kommer in på arbets­marknaden. Stress och psykisk ohälsa minskar, vilket skulle kunna leda till att stadens mål på ett sjukskrivningstal om 5 % närmades. Tid frigörs också för att bli klimatsmart. Fler har tid att åka kollektivt, engagera sig i miljöfrågor och på ett ansvarsfullt sätt ägna sig åt återvinning och att ta hand om sitt avfall.

Vänsterpartiet vill verka för en förskola med stor personaltäthet. En fortsatt satsning på barn och ungdomars fritid är också en av vänster­partiets prioriterade frågor. Aktiviteterna ska drivas i egen regi.

Finansieringen av våra prioriteringar framgår av 2007 års reservations­budget för staden.

Särskilda uttalanden

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) lämnade följande särskilda uttalande:

I ett läge där stadsdelsnämnden redan redovisar ett underskott pekar budgetunderlaget på stora kostnadsökningar som till en del är en direkt effekt av den borgerliga politiken.

Ökade lokalkostnader med flera hundra procent följer på försäljningar av kommunala fastigheter. Privatiseringen av verksamhet skapar kostnader för övertalighet, och sjukfrånvaron växer när medarbetarna känner att deras arbetsgivare vill göra sig av med dem. Prognosen pekar på att majoriteten varken klarar att hålla budget eller att leva upp till sina vallöften.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Innan man tar fram en budget är det lämpligt att granska bokslutet som avser verksamhetens utfall året innan. Miljöpartiet har vid behandling av det senast redovisade bokslutet för år 2007 från den 14 februari 2008 uppmärksammat att resurser som stadsdelen fått inte motsvarar behovet. Insparade pengar är inte liktydigt med en godtagbar kvalitetsnivå i verksamheten. Vi har lyft fram dessa områden som är underfinansierade: äldreomsorgen, handikappområdet, barn och unga, hemtjänsten.

Det är i stort fortfarande aktuellt, utom att delar av hemtjänsten har avknoppats. Insatser inom miljöområdet och konsumentrådgivningen har varit försumbara både under 2008 och i den nu föreslagna budgeten för 2009. Istället har man slagit ihop konsumentrådgivningsverksamheten med Kungsholmen, Södermalm och Östermalm som skulle skötas endast av två konsumentrådgivare. Utöver att dela på 2 (!) konsumentrådgivare och en budget- och skuldrådgivare mellan fyra stadsdelar har dessa två personer dessutom bidragit till Skärholmens stadsdel med rådgivning. Det säger sig självt vilken effektivitet en sådan verksamhet kan uppvisa. I själva verket behövs en konsumentrådgivare per 20 000 invånare, vilket innebär att det bara för Norrmalms stadsdel skulle behövas tre heltids­anställda konsumentvägledare, dessutom behövs skuldrådgivare. Även om man nu bestämt sig för att anställa en konsumentrådgivare till är det långt ifrån tillfredställande. Vi har inte heller fått någon information om ifall Skärholmens stadsdel betalar någon ersättning till Norrmalms stadsdel för konsumentrådgivningstjänsterna som de får. Naturligtvis skulle det vara önskvärt att Skärholmen hade tillräckligt med egna resurser och inte behövde stöd av en annan stadsdel.

Det är förståeligt att varje politisk majoritet gör sin prioritering, men man undrar vad som prioriteras av den nu styrande majoriteten förutom att spara in pengar från angelägna verksamheter? Eftersom kommunala verksamheter är skattefinansierade - just för att tillhandahålla en god samhällsservice - går det inte att jämföra med affärsverksamheter och man får inte tumma på verksamhetens kvalité för att spara pengar, särskilt när man har råd att bekosta den.

I budgetförslag 2009 kan man konstatera att vissa ansvarsområden tagits bort från texten. Ett sådant är, som också handikapprådet markerar i sitt senaste protokoll, tillgängligheten:

”…budgetens struktur har förändrats jämfört med tidigare år. Kommunfullmäktige har formulerat inriktningsmål för stadens verksamheter. Handikapprådet uppmärksammade att tillgängligheten
inte finns med som ett övergripande inriktningsmål. Detta är beklagligt eftersom tillgänglighetsfrågorna generellt är mycket viktiga och måste beaktas i alla förekommande sammanhang i staden…”.

Satsningar på miljöområdet är under all kritik – undantaget är mindre investeringar på parkskötsel som är långt ifrån tillräckliga. De under­finansierade verksamheterna inom äldreomsorgen, handikapp­området, barn och unga måste få tillräckligt med resurser för att uppnå en acceptabel nivå. För att uppfylla kommunfullmäktiges inriktningsbeslut om ”En trygg och snygg stad” och ”En hållbar livsmiljö ska värnas och utvecklas” bör Agenda 21 samordnare eller annan likvärdig funktion inrättas för att driva ett internt och externt aktivt miljöarbete i stadsdelen, bl.a. för information till skolor, företagare och övriga medborgare.

Den genomsnittliga sjukfrånvaron på förvaltningens enheter är närmare dubbelt så stor som staden i genomsnitt. Vi befarar att det har med nedskärningar, omorganisationer och otrygghet på jobbet att göra.

I budget 2009 är det viktigt att ta med påslag för pris- och löneökningar i beräkningen samt ökande lokalhyror. Samtidigt vill vi liksom förvaltningen uppmärksamma ännu en gång på vikten av att i samband med planeringen av Norra Stationsområdet behovet av lokaler för samhällsservice som förskolor, skola och fritidsgårdar beaktas. Det är inte rimligt att staden inom en ny stadsdel med beräknade 20 000 nya invånare inte planerar en skola, förskolor eller fritidsgårdar.

Miljöpartiet återkommer med mer konkreta förslag till budget för Norrmalms stadsdel vid behandling av budget 2009 i kommunfullmäktige.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§9 Utvärdering av lekparken i Vasaparken

Diarienummer 300-94/2008 och 013-536/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Rapporten godkänns.

  2. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att genomföra föreslagna åtgärder.

  3. Det av nämnden återremitterade medborgarförslaget om att inhägna lekparkerna i Vasaparken och Observatorielunden besvaras med detta tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 mars 2008.

Norrmalms stadsdelsnämnd uppdrog vid sammanträdet i januari 2007 åt förvaltningen att genomföra en utvärdering av lekparken i Vasaparken efter ombyggnaden. En webbaserad enkät genomfördes under hösten 2007. Av de 105 svaren framgår att ca 66 % anser att lekparken förbättrats efter ombyggnaden medan ca 30 % svarat att den inte förbättrats. Till de positiva omdömena hör att det blivit en väldesignad lekpark och särskilt uppskattat av barnen är studsmattor och klätternät på gummiberget. Kritiken gäller i första hand säkerheten. Framför allt efterfrågas staket och inhägnader men även ytterligare lekplatsutrustning i synnerhet fler gungor.

Förvaltningen föreslår att ett nytt staket av samma typ som används idag sätts upp som inspringningsskydd mellan gungställningen och sandlådan och att det befintliga gräskantskyddet nedanför kullen mot Odengatan byts ut mot samma typ av staket som vid gungorna för att minska risken för att barn springer ut från lekparkens område. Förvaltningen föreslår också att ett eluttag dras fram till scenen samt att repstängslet vid gummiberget kortas in i ändarna.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:   

Enkätundersökningen ger en bra bild av vad föräldrarna och allmänheten tycker om lekparken vid Vasaparken. Vi förutsätter att vid den fortsatta planeringen av lekparkens verksamhet tas dessa synpunkter till vara. Vi vill också markera att materialet som användes för gummiberget kanske inte är det mest lyckade och förvaltningen bör se över om det är möjligt att byta ut det mot ett lämpligare material, helst naturmaterial, med mindre risk för halka.

§10 Fördjupning av översiktsplaner för Karolinska och Norra Station samt svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s)

Diarienummer 300-283/2008, 300-226/2008

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till stadsbyggnads­nämnden.

  2. Skrivelsen från Lars Arell m.fl.(s) besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ordföranden Hanna Broberg (m) anmälde, med stöd av ersättaren Cecilia Önfelt (c), ett särskilt uttalande från moderaterna, ledamoten Peter Sikström (fp) och ledamoten Johanna Jämstorp (kd) ett särskilt uttalande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 april 2008.

Stadsdelsnämnden har, i sitt remissvar i augusti 2007, med anledning av de fördjupade översiktsplanerna för Karolinska - Norra Station, tydligt klargjort det framtida behovet av samhällsservice. I det förslag till fördjupning av översikts­planerna som bearbetats efter samrådsskedet har de behov av samhällsservice som framförts av nämnden inte tillgodosetts.

Stadsdelsförvaltningen anser att fördjupningsplanen ska visa:

· Plats för 900 nya förskolebarn i 12 -13 förskolor, 800 kvm lokalyta/förskola och 500 kvm utemiljö/förskola

· Plats för 900 nya elever i minst en ny grundskola på stadens mark

· Ett nytt äldreboende med 66 platser med sammanlagt 3400 kvm lokalyta

· Stödboende i två enheter på sammanlagt 1 100 kvm lokalyta

· Två gruppboenden på sammanlagt 700 kvm lokalyta

· Fem nya mindre parker

· Utrymme för två fullstora bollplaner i idrottsparken och en lika stor yta för spontanidrott.


Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilda uttalanden

Ordföranden Hanna Broberg m.fl.(m) ledamoten Peter Sikström (fp), ledamoten Johanna Jämstorp (kd) och ersättaren Cecilia Önfelt (c) lämnade följande särskilda uttalande:

Den nuvarande processen för utveckling av nya bostadsområden saknar tydliga samverkansstrukturer för den samhällsservice som krävs. Att Norrmalms stadsdel i ärende 11 väljer att gå fram med förslag om mark­anvisning för förskoleplatser är ett utryck för att man måste säkerställa
att dessa behov förs in tidigt i planarbetet. Var skolan ska ligga är t.ex. avgörande för attraktiviteten i området, men också för att skolan ska kunna vara en del av valfriheten. Förskolekapaciteten måste vara tillräcklig och kan inte planeras in i ytor utan utemiljö eller i så påkostade lokaler att verksamheterna får orimliga långsiktiga driftskostnader. Frågan om äldreboende bör också samordnas i en övergripande strategi för utveckling av boendestandard och kostnadseffektiva investeringar.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Vid den tidigare behandlingen av ärendet om Norra stationsområdet har Miljöpartiet liksom stadsdelsförvaltningen uppmärksammat vikten av att i tidigt planskede planera in anläggningar som är nödvändiga för en välfungerande ny stadsdel. Vi har också stöttat förvaltningens synpunkt att trafikplaneringen bör kunna starta med gång- och cykeltrafikanter i stället för som i dagsläget med biltrafik. Det råder också brist på inplanerade skolor och förskolor och dit hörande gårdar samt en modern avfallsinfrastruktur. Vi har sagt att när det gäller de befintliga byggnaderna som skall bevaras i området bör dessa utnyttjas på ett rationellt sätt, bl.a. borde vissa av dem kunna användas till boenden för äldre.

Med facit i hand kan man konstatera att synpunkter från tjänstemän och politiker i den stadsdel som berörs av den stora omdaningen inte beaktas. Här har vi ett demokratiskt problem. Det enda miljöpartistiska förslag som har hörsammats är att anlägga solceller på Karolinska sjukhusets tak och det ligger i Solna. Trots att det enligt uppgift finns utrymme i de mellanrum som bildas mellan tunnlar och överdäckning inom Norra stationsområdet för att bygga en underjordisk mindre återvinningscentral, liknande under Vanadis­berget, har man ändå inte planerat någon återvinningscentral. Detta trots att det är ett kommunalt ansvar. Vid tidiga diskussioner anmärkte vi att man inte tar intryck av de senaste årens klimatdiskussioner och energi-problematik. Då blev vi övertygade om att en redovisning av hur man vill använda modern miljöteknik i det nya bostadsområdet och möjligheterna till energi­sparandet skulle presenteras. Vi har ännu inte sett skymten ens av en över­gripande miljö- och energiplan för hela området.

Vi tycker att det är oroväckande att synpunkter från den stadsdel som berörs av planen inte beaktas och att det inte heller förklaras varför man avfärdar dem. I stort sett alla inom stadsdelsnämnden var överens om att lyfta fram vikten av att planera in skolor och förskolor inom det nya området, ändå har detta inte påverkat planerarna och beslutsfattarna centralt. Förhoppningsvis kan förvaltningens klara och tydliga deklaration om behovet av skolor, förskolor, stödboende, äldrevårdsanläggningar och idrottsplatser som redovisas i detta ärende leda till uppmärksamhet och en attitydförändring hos planerarna. Vi vill också uppmärksamma på att en ny stadsdel med 20 000 nya invånare behöver en egen badanläggning och inte hänvisas till det planerade, nya Vanadisbadet. Det nya badet i Norra station måste vara tillgänglig för vanligt folk, barn och ungdomar utan att bli en status­anläggning med höga inträdesavgifter.

Slutligen vill vi att Norra Stationsområdet utvecklas till en klimatneutral stadsdel.

§11 Ansökan om utvecklingsmedel från länsstyrelsen

Diarienummer 504-244/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden ansöker, tillsammans med stadsdelsnämnderna Kungsholmen och Östermalm, om 1 mnkr i utvecklingsmedel för förlängning av projektet ”Barnkraft – stödgruppsverksamhet för barn och föräldrar som lider av psykisk ohälsa”.

Vice ordföranden Lars Arell (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna och ledamoten Yildiz Kafkas (mp).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 april 2008.

Regeringen har avsatt medel för genomförande av de nationella handlingsplaner
som finns inom alkohol- och narkotikaområdet. En del av medlen fördelas via läns­styrelserna till förebyggande och tidiga insatser, i första hand för att stödja nya eller utveckla redan befintliga verksamheter. Målgruppen är bl.a. barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Stadsdelsnämnderna Norrmalm, Kungsholmen och Östermalm beviljades i juli 2006 sammanlagt 800 tkr i utvecklingsmedel för projekt ”Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa”. Projektet genomförs
i samverkan med Norra Stockholms psykiatri i city och BUP Kungsholmen.

Av olika skäl påbörjades projektet inte förrän i augusti 2007. Projek­tperioden kommer därför att förskjutits. Projektet har också utökats och omfattar parallella barn- och föräldragrupper. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden tillsammans med stadsdels­nämnderna Kungsholmen och Östermalm ansöker om 1 mnkr i utvecklings­medel för att genomföra projektet, vilket inkluderar utvärdering och kostnadsökningar.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Barn till psykiskt sjuka föräldrar är en av de grupper som är i allra störst behov av samhällets stöd. Det är därför ett ytterst angeläget arbete som ansökan avser. Samtidigt är ansökan i sig ett tecken på att de reguljära resurserna för att ge stöd till dessa barn inte är tillräckliga. Stödet till barn till föräldrar med problem i form av missbruk eller sjukdom måste snarast förstärkas.

__________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§12 Begäran om projektering av 250 nya förskoleplatser i etapp 1 Norra Stationsområdet

Diarienummer 302-284/2008

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsnämnden begär att Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) projekterar för 250 nya förskoleplatser i etapp 1 Norra Stationsområdet.

  2. Stadsdelsnämnden begär att stadsbyggnads- och exploateringsnämnderna tar hänsyn till det kommande behovet av förskoleplatser i arbetet med detaljplan och markanvisningar för etapp 1 Norra Stationsområdet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 april 2008.

Det framtida Norra Stationsområdet innebär en kraftig expansion av bostäder. Stadsdelsförvaltningen beräknar ett behov av totalt ca 800-900 förskoleplatser för Stockholms stad.

För att tillgodose behovet av förskoleplatser i etapp 1 av Norra Stationsområdet begärs projektering hos SISAB motsvarande 250 nya förskoleplatser. I ärendet begär stadsdelsnämnden vidare att stadsbyggnads- och exploateringsnämnderna tar hänsyn till det kommande behovet av förskoleplatser i arbetet med detaljplan och markanvisningar för etapp 1 Norra Stationsområdet.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§13 Entledigande av ledamot samt val av ny ledamot i Norrmalms handikappråd 2008 till 2010.

Diarienummer 000-286/2008

Stadsdelsnämndens beslut

1. Bodil Vaks-Lennmo, företrädare för Föreningen för Hörselskadade och Döva Barn med Familjer, entledigas från sitt uppdrag som ledamot i Norrmalms handikappråd.

2. Géraldine Norén, företrädare för Föreningen Autism i Stockholms län, utses till ny ledamot i Norrmalms handikappråd.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§14 Entledigande av ledamot samt val av ny ledamot i budgetberedningen år 2008

Diarienummer 000-292/2008

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Peter Sikström (fp) entledigas från sitt uppdrag som ledamot i budget­beredningen.

  2. Till ny ledamot i budgetberedningen utses Amelie Tarschys Ingre (fp).

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§15 Entledigande av ledamot samt val av ny ledamot i sociala delegationen år 2008

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Andreas Nilsson (s) entledigas från sitt uppdrag som ledamot i sociala delegationen.

  2. Till ny ledamot i sociala delegationen utses Tara Twana (s).

Förslag till beslut

Vice ordföranden Lars Arell (s) föreslog att Andreas Nilsson (s) skulle entledigas från sitt uppdrag som ledamot i sociala delegationen och att Tara Twana (s) skulle utses till ny ledamot i delegationen.

§16 Nedskrivning av fordringar äldre än ett år

Diarienummer 101-195/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Nämnden beslutar om nedskrivning av fordringar avseende dödsbon, hyra för försökslägenhet, barnomsorgsavgifter etc. avseende ärenden äldre än ett år med sammanlagt 262101kronor.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 14 april 2008.

Enligt kommunfullmäktiges regler för ekonomisk förvaltning ska en osäker fordran skrivas ned och tas bort ur räkenskaperna efter ett år. Efter genomgång av ärenden som överstiger 10000 kronor per ärende föreslås att fordringar avseende äldreomsorg och övriga fakturor nedskrivs med sammanlagt 262 101kronor.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§17 Underrättelse om miljösanktionsavgift

Diarienummer 302-277/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden avstår från att lämna yttrande i ärendet.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 16 april 2008.

Stadsdelsnämnden har mottagit en underrättelse om miljösanktionsavgift avseende förskolelokalen på Tempeltrappan 1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden avser besluta att stadsdelsnämnden ska betala en miljösanktionsavgift om 5000 kr med motiveringen att lokalen togs i bruk innan den hade anmälts till miljöförvaltningen enligt gällande regelverk. Stadsdelsnämnden har möjlighet att yttra sig i ärendet.

Förvaltningen anser att miljöförvaltningen har gjort en rimlig bedömning och har inget att erinra i fråga om miljösanktionsavgiften. I ärendet redogör dock förvaltningen för de omständigheter som medförde att anmälan försenades kraftigt.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§18 Låt upphandlade företag betala för privatiseringen – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-154/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 april 2008.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Ann-Margrethe Livh m.fl. (v) som föreslår att upp­handlade företag ska vara med och finansiera de kostnader privatiseringen medför för staden. De föreslår därför att kommunfullmäktige ska besluta att kartlägga fasta och löpande kostnader, ­räkna ut den del av overheadkostnaden som enskilda utförare ska betala samt ta fram en modell för hur kostnaden ska kunna föras in i entreprenadavtalen.

Konkurrensutsättning och kundvalssystem är i grunden en politisk och ideologisk fråga och förvaltningen tar därför inte ställning till de förslag som Ann-Margarethe Livh
m.fl. (v) lagt fram. Förvaltningen vill dock framhålla att det inte bara för staden som beställare uppstår kostnader, utan även för anbudsgivaren/utföraren som t.ex. kan behöva anlita konsult för att kunna lägga anbud och delta i anbudstävlan.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Lars Arell (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Reservationer

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Tillstyrka att motionens förslag om en kartläggning av kostnaderna för den utförsäljningspolitik som nu bedrivs i staden.

  2. Tillstyrka motionens förslag om att tydliggöra att staden har löpande kostnader som hänför sig till offentligfinansierad verksamhet som bedrivs i privat regi.

  3. Därutöver anföra följande:

Den politik som nu genomförs, med privatisering av kommunal verksamhet som ett mål i sig, genomförs utan hänsyn till om kostnaderna för skattebetalarna blir högre eller kvaliteten på verksamheten försämras. Det är ett ideologiskt motiverat säljande för sakens egen skull, och medborgarna har rätt att få veta vad den förda politiken kostar, på kort och lång sikt.

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att tillstyrka motionen av Ann-Margarethe Livh m.fl. (v).

§19 Vårdnadsbidrag i Stockholms stad – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-148/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) samt ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) deltog inte i beslutet men anmälde ett särskilt uttalande

Ledamoten Johanna Jämstorp (kd) anmälde, med stöd av ordföranden Hanna Broberg m.fl. (m), ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 april 2008.

Regeringen förväntas fatta beslut om en ny lag som ger kommunen rätt att betala ut vårdnadsbidrag med 3000 kronor per månad till föräldrar med barn mellan ett och tre år. Kommunfullmäktige har, förutsatt att den nya lagen träder i kraft, beslutat att vårdnads­bidrag ska införas i Stockholms stad. Bidraget föreslås kunna tas ut som helt eller halvt bidrag. I det senare fallet föreslås barnet ha rätt att delta i av kommunen finansierad förskoleverksamhet upp till 25 timmar per vecka.

Stadsdelsförvalt­ningarna föreslås ansvara för information, administration och utbetalning av bidraget. Förvaltningen anser att stadsdelsnämnderna måste vara garanterade full kompensa­tion för de kostnader införandet av vårdnads­bidrag kommer att medföra. Vad gäller frågan om i vilken omfattning barnet ska ha rätt att delta i förskole­verksamhet föreslår förvaltningen att de regler som nu gäller i de fall deltids­avgift utgår ska tillämpas även för de barn vars föräldrar uppbär halvt vårdnadsbidrag.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Lars Arell (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservationer

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Avslå införandet av vårdnadsbidrag i Stockholms stad.

  2. I huvudsak godkänna förvaltningens yttrande.

  3. Därutöver anföra följande:

Den borgerliga majoriteten vann valet på arbetslinjen men med införandet av vårdnadsbidraget uppmuntras föräldrar, och då särskilt kvinnor, att stanna hemma. Den kommunala ekonomin kommer att påverkas negativt då kommunerna förlorar skatteintäkter samtidigt som man betalar ut bidrag till folk för att stanna hemma.

Fortfarande tjänar män mer än kvinnor på arbetsmarknaden och den offentliga sektorn domineras av kvinnor med dåliga löner och oftast ofrivilliga deltidsarbeten. Av ekonomiska skäl blir valet enkelt, den som tjänar sämst får stanna hemma. Effekten blir i många fall ett långvarigt utanförskap från arbetsmarknaden.

Dagens pensionssystem bygger på hur mycket vi har förvärvsarbetat på arbetsmarknaden. Kvinnor som stannar hemma med barn och erhåller vårdnadsbidrag får därmed i slutändan sämre pension.

Det är viktigt att behålla kvalitén på förskolan vilken är en pedagogisk verksamhet där barn från olika delar av samhället får en möjlighet att mötas. För många barn med föräldrar som har annan etnisk bakgrund än svensk är förskolan det enda forum de har för att lära känna det svenska samhället och lära sig det svenska språket. Och det är i de mer utsatta delarna av samhället, exempelvis i invandrarfamiljer och bland arbetslösa, som risken är störst att kvinnan kommer tvingas stanna hemma med barnen.

Det är inte fel att vara hemma med sina barn när barnen är riktigt små. Det är just därför vi har en föräldraförsäkring som gynnar detta. Ett införande av vårdnadsbidraget skulle sända fel signaler till vår nästkommande generation. Det skulle visa på att staten uppmuntrar familjer att överlåta sysslor i hemmet, som man egentligen bör dela på, till den ena partnern, vilket i de flesta fall kommer vara kvinnan.

Förslaget om vårdnadsbidraget är omodernt och det är ett slag mot allt jämställdhetsarbete.

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

Stadsdelsnämnden uppmanar kommunfullmäktige att återkalla beslutet om att införa vårdnadsbidrag i Stockholms stad med följande motivering:

Vårdnads­bidraget är ett av de mest bakåtsträvande och barnfientliga politiska beslut som har fattats på mycket länge.

Bidraget kommer sannolikt att främst tas ut av kvinnor som idag står långt från arbetsmarknaden och försämrar därmed deras möjligheter till egen försörjning när bidraget har tagit slut. Mycket få män kommer att ta ut bidraget som återskapar 50-talets hemmafruar.

Erfarenheterna från Norge talar för att många av kvinnorna som tar ut vårdnadsbidraget har sitt ursprung i andra länder. Deras barn kommer förmodligen av ekonomiska eller andra skäl att inte gå i förskolan och ta
del av den språkutvecklande verksamheten. Barnen kommer att hamna på efterkälken redan innan de börjat skolan.

Inte heller ensamstående föräldrar kommer att ha möjlighet att ta ut vårdnadsbidraget, som endast gynnar välbeställda familjer: de som har råd att trappa ner arbetstiden, råd att sätta in bidraget på banken till barnen eller har en privat barnflicka.

Dessutom försvårar vårdnadsbidraget stadsdelsnämndens planering av antalet förskoleplatser vilket även påverkar de som väljer att inte ta ut bidraget. Om antalet deltidsbarn ökar kraftigt påverkas den pedagogiska verksamheten på förskolan, vilket påverkar alla barn. Risken är också att bidraget leder till neddragningar i förskolan. Behovet av öppen förskola och parklek kan komma att öka. Extra resurser för att möta dessa behov saknas i budgeten.

Särskilda uttalanden
Ledamoten Johanna Jämstorp (kd) och ordföranden Hanna Broberg m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Äntligen införs vårdnadsbidrag i Stockholm! Alliansens politik har inom en rad områden inneburit satsningar på valfrihet och mångfald och det är mycket tillfredställande att detta nu även gäller barnomsorg. Vårdnads­bidragets syfte är att ge familjer mer inflytande över hur de vill ordna sin barnomsorg och inte minst större möjlighet att tillbringa mer tid tillsammans. Poängen är att öka familjers valfrihet och inflytande, inte att vi ska tala om exakt hur de ska välja.

Stockholmarna efterfrågar större valfrihet, mer inflytande och mer flexibla lösningar, även inom barnomsorgen. Vårdnadsbidraget är en del av stadens arbete med att ge dem det. Den attitydundersökning som USK genomfört visar att stockholmsföräldrar är positiva till vårdnadsbidraget, vilket är mycket glädjande.

Alla barn är unika individer och har olika behov. Vissa barn trivs på förskolan tidigt medan andra barn behöver mer tid i en lugnare miljö innan de är redo för exempelvis förskola. Vi litar på att föräldrar i allmänhet väljer den typ av barnomsorg som är bäst för deras barn. För de allra flesta innebär det även tid på förskola. Vi tycker utan tvekan att den pedagogiska verksamheten på förskolan är viktig och satsar också på att utveckla den. Vårdnadsbidraget ska finansieras med avsatta pengar ur den centrala medelsreserven och därmed inte ta resurser från andra verksamheter i SDN.

Det är positivt att vårdnadsbidraget kan tas ut både helt och halvt, så att de föräldrar som vill kan gå ner i arbetstid och få mer tid med sina barn. Om 30 timmar i veckan, för alla barn på deltid, minskar administrationen är det viktigt att lyfta fram.

Reformen är ny och det innebär som oftast att det finns en del praktiska frågetecken, vilket denna remiss har till uppgift att utreda. Alla reformer innebär en omställningsperiod där det är svårt att exakt förutspå utfall och konsekvenser. Det råder dock inga tvivel om att reformen som helhet är mycket bra och att det är viktigt att Stockholms stad inför vårdnadsbidraget så tidigt som möjligt. Stockholmsfamiljerna har fått vänta länge nog på den ökade valfrihet som vårdnadsbidraget innebär.

Vårdnadsbidraget är en satsning på större valfrihet för barnfamiljer, inte i första hand en jämställdhetssatsning. Vi anser dock att både mammor och pappor är kapabla att fatta bra beslut om hur de vill organisera sin barnomsorg. Större valfrihet och mer flexibla system gör det möjligt för både män och kvinnor att bättre kombinera arbetsliv med familjeliv. Vårdnadsbidraget tillsammans med den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen och satsningar på en utveckling av förskolan tror vi leder både till ökad jämställdhet och nöjdare barn och föräldrar.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi i Miljöpartiet är positiva till grundtanken om att få mer tid med sina barn. Ett bra samhälle ska kunna tillgodose sådana grundläggande mänskliga värden.

Men vi anser att ersättningen blir alldeles för låg i det förslag som nu är ute på remiss. Risken är stor att det blir en kvinnofälla. Om man i stället införde, t.ex. en generell arbetstidsförkortning och återinförde friåret skulle både mammor och pappor kunna få mer tid med sina barn.

Mp har i övrigt ett eget alternativ till barnomsorg, tvåfamiljssystem.

Två familjer tillsammans tar ansvar för familjernas respektive barn. Föräldrarna turas helt enkelt om med omsorgen av barnen i sina hem enligt ett schema som de inblandade kommer överens om. Föräldrarna anställs och får barnskötarlön av Stockholms stad. På så sätt kan föräldrarna i de två familjerna arbeta i sina ordinarie arbeten motsvarande fyra dagar i veckan. Barnen får vara tillsammans med sina föräldrar och andra vuxna i familjens nätverk i avvaktan på förskoleplats och köerna kortas. Trycket på förskolan minskar och en minskning av barngrupperna kan genomföras. Eftersom båda föräldrarna ingår i systemet främjar det också jämställdheten.

Föräldrarna är alltså kommunala dagbarnvårdare för egna barn. De får en ersättning som är beskattad, pensionsgrundande och på en högre nivå än det av regeringen aviserade vårdnadsbidraget.

__________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§20 Ny inriktning behövs inom familjevården – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-143/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 april 2008.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Tomas Rudin (s) och Jackie Nylander (v) som föreslår att nya rikt­linjer ska tas fram vad gäller arbetet med familjehemsplacerade barn och svenska adoptioner. De föreslår också att en särskild arbetsgrupp skapas inom socialtjänst­förvaltningen för att stötta stadsdelsförvaltningarnas socialtjänst med utbildning om svenska adoptioner och med att hitta lämpliga svenska adoptiv­familjer.

Stadsdelsförvaltningen anser inte att det finns någon anledning att ta fram nya riktlinjer för varken arbetet med familjehemsplacerade barn eller svenska adoptioner. Förvalt­ningen anser därmed att det inte heller finns något behov av att skapa en särskild arbetsgrupp för att stötta stadsdelsförvaltningarna i dessa avseenden.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade, med stöd av ledamoten Yildiz Kafkas (mp), fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:   

  1. Delvis godkänna förvaltningens förslag till remissyttrande.

  2. Därutöver anföra följande:

Förvaltningens okritiska beskrivning av familjehem och familjehems­placerade barn i Sverige är enligt vår uppfattning inte riktig utan sanningen torde ligga närmare den beskrivning som motionärerna ger.

§21 Skolplan för Stockholms stad – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-222/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ersättaren Cecilia Önfelt (c) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 april 2008.

Kommunstyrelsen har remitterat förslag till skolplan för Stockholms stad till stadsdels­nämnden. Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till skolplanen som är kortfattad och lättillgänglig för läsaren samtidigt som den innefattar de flesta områdena i läro­planerna och de utvecklingsområden som framkommit i stadens kvalitetsredovisningar.

Det bör dock framgå tydligare i skolplanen att skolan har ett uppdrag att samverka, t.ex. med fältverksamheten kring det drogförebyggande arbetet samt med socialtjänst och omgivande samhälle kring barn i behov av särskilt stöd eller barn som far illa. Förvalt­ningen anser också att övergången mellan förskola och grundskola liksom mellan grundskola och gymnasieskola är ett viktigt utvecklingsområde som bör lyftas fram tydligare i skolplanen.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade, med stöd av ledamoten Yildiz Kafkas (mp), fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdels­nämnden skulle ha beslutat att lämna remissen utan eget ställningstagande.

Särskilt uttalande

Ersättaren Cecilia Önfelt (c) lämnade följande särskilda uttalande:

För att hjälpa unga att delta i samhället på ett positivt sätt skall skolans samhällsundervisning inbegripa grundläggande ekonomi, både vad gäller offentliga utgifter och den individuella ekonomin.

Många unga hamnar lätt i en skuldfälla utan att kunna bedöma konsekvenserna. Det är också viktigt att tidigt förstå hur samhällets offentliga sektor är uppbyggd, vart våra skatter går.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§22 Uppdatering av Stockholm stads e-strategi – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-232/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) samt ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 april 2008.

Kommunstyrelsen har remitterat förslag om uppdatering av Stockholms stads e-strategi. Utvecklingsarbetet utifrån e-strategin ska på sikt bidra till att Stockholm återfår sin position som en av världens bästa städer inom IT och e-förvaltning. Strategin ska kompletteras med årliga handlingsplaner som tas fram av stadsledningskontoret, med förslag till prioriterade insatser.

Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till den uppdaterade e-strategin som tar ett samlat grepp om ett antal centrala IT-frågor och ställer medborgarnas behov, intressen och möjligheter i fokus.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Lars Arell (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservationer

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Slå fast att alla IT-system för styrning, uppföljning och administration ska utformas så att de hanterar all offentligt finansierad verksamhets information.

  2. I övrigt besvara remissen med förvaltningens skrivelse.

  3. Därutöver anföra följande:

Att använda IT för att effektivisera den offentliga verksamheten och göra den mer lättillgänglig för medborgarna är en självklarhet. När huvudlinjen i den förda politiken är att ingen verksamhet ska bedrivas i kommunens regi är det därför av allt mindre intresse att utveckla system som tar sikte på den minskande andel av verksamheterna som finns kvar inom staden. Både för att medborgarna ska uppleva någon verklig valfrihet, och för att kunna följa upp hur skattemedel används måste den övergripande inriktningen vara att samtliga system ska omfatta all offentligt finansierad verksamhet.

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Som sitt yttrande över remissen delvis åberopa förvaltningens tjänsteutlåtande.

  2. Därutöver anföra följande:

Vi vill gärna uppdatera stadens e-strategi, men utifrån andra värderingar än vad som framgår i det remitterade förslaget. E-strategin ska enligt vår mening vara ett stöd för att öka demokratin, förbättra välfärden och utveckla användarvänliga IT-system som underlättar för anställda i arbetet och i kontakten med invånarna. Vi ser IT som ett redskap för att utveckla samhället i en ekologiskt hållbar riktning och vill använda vinsterna av teknikutvecklingen till att öka kvaliteten i verksamheterna och inte till att sänka skatten.

En radikal e-strategi skulle ha målet att demokratisera datoranvändningen. Publika datorer skulle även vara tillgängliga på förskolor, skolor, servicehus och andra kommunala verksamheter. Fortfarande är det få äldre, kvinnor och lågavlönade som har och som använder Internet. Hushåll med försörjnings­stöd nekas bistånd till bredband, vilket ger deras barn sämre möjlighet i skolan jämfört med andra barn. Personal i äldreomsorg, förskola och andra fältverksamheter har också sämre tillgång till IT än andra anställda, vilket måste lösas.

Vi anser att e-strategin ska innehålla riktlinjer för utveckling av e-demokratin, så att staden inte bygger nya hinder för dem som idag står utanför, samtidigt som de som idag är delaktiga får det ännu lättare att göra sin röst hörd.

För de som inte använder datorer ska ordinarie tjänster finnas kvar. Vi tror inte att de kontaktcenter som byggs upp helt kan ersätta den personliga service som medborgarkontoren har erbjudit.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Delvis godkänna förvaltningens förslag till svar på remiss.

  2. Därutöver anföra följande:

I en levande demokrati är dialogen mellan medborgare och politiker en grundläggande hörnpelare. Demokratin måste hela tiden utvecklas och teknikens nya möjligheter utnyttjas för att så många medborgare som möjligt ska känna att de är med och påverkar den representativa demokratin.

Webbplatsen Insyn

bör utvecklas till en dialog mellan förtroendevalda och medborgarna. Det är önskvärt att alla stadsdelsnämnder använder insyn för att lägga upp protokoll och handlingar. Målet är också att alla politiker kommer åt handlingar på stadens intranät hemifrån.

e-demokrati

skapar förutsättningar för en mer deltagande och direkt demokrati. Under senare år är det rörelser som lyckats samla sig genom det snabba utbytet av information världen över som tvingat fram demokratiska reformer.

- Genom internet kan kommunikationen mellan väljare och valda stärkas, direkt deltagande i beslutsfattandet möjliggöras och bakgrundsinformation spridas.

Rådslag

har handlat om allt från trafiklösningar till placeringen av en ny skola. Förutom vanliga möten och information på webben har medborgarna kunnat debattera frågorna på en hemsida under en vecka och chatta med politiker och tjänstemän för att sedan slutligen ta ställning till tydliga alternativ via webben eller med pappersröstsedel.

- Det handlar ofta om att göra information och beslutsunderlag tillgängliga på webben. Men också att rådfråga kommuninvånare i särskilda medborgarpaneler som stadsdelen Älvsjö i Stockholm. I ett flertal kommuner har rådslag genomförts, som i Sigtuna och Kalix.

Digital information

som produceras inom stadens förvaltningar och riktar sig till stockholmarna eller andra externa läsare bör så långt det är möjligt vara plattforms-oberoende, d.v.s. fungera likvärdigt inom såväl Windows-, som Mac OS- och Linuxmiljö.

§23 Nytt drifts- och förvaltningsuppdrag, stadens datakommunikation – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-58/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 april 2008.

Kommunstyrelsen har remitterat ”Nytt drifts- och förvaltningsuppdrag, stadens data­kommunikation” till stadsdelsnämnden. Förslaget innebär att kommunstyrelsen ska få det samlade ansvaret för den strategiska ledningen av stadens datakommunikation. Den operativa driften ska upphandlas i konkurrens, enligt förslaget. Lösningen innebär att staden får ett beställar- utförarförhållande för drift och förvaltning av stadens datakommunikation.

Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget som bland annat innebär en tydligare ansvarsfördelning. Det är viktigt att en förändring av datakommunikationen inte påverkar verksamheterna negativt. Vidare bör överföringen av det operativa ansvaret för de förvaltningsinterna näten till en operatör ske stegvis. Det behövs en tydlig tids- och projektplan med klara avgränsningar för det fortsatta arbetet. De ekonomiska konsekvenserna för stadsdelsförvaltningarna måste framgå när det gäller kostnader för drift- och utveckling.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen i enlighet med vänsterpartiets förslag till beslut i socialtjänstnämnden.

§24 Utredning av, under samrådet, inlämnade alternativa lösningar för Slussenområdet – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-129/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 april 2008.

Cecilia Obermüller (mp) och Stefan Nilsson (mp) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige. Enligt motionen finns det anledning att utreda alternativa förslag till utformning av Slussenområdet som lämnats in under samrådstiden 2007.

I slutet av 2007 tog stadsbyggnadsnämnden beslut om att gå vidare med förslaget ”Nya Slussen” men att en vidare bearbetning av utformning måste ske.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till att idéer om Slussens utformning som framkommit under samrådet, tillvaratas och utvecklas, under förutsättning att arbetet kan inrymmas inom ramen för den planerade bearbetningen av ”Nya Slussen” under 2008.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) föreslog att ärendet skulle återremitteras.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) tog först upp frågan om återremiss och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat att ärendet skulle avgöras idag. Ordföranden fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Återremittera ärendet.

  2. Förvaltningen kompletterar ärendet med en presentation av de alternativa förslagen och kommenterar åtminstone de mest seriösa av dem.

  3. Därefter anföra följande:

Förvaltningens förslag till beslut ger en positiv känsla, men genom att säga "under förutsättning att arbetet kan inrymmas inom ramen för den planerade bearbetningen av Nya Slussen under 2008" - kan man inte ta hänsyn till Monica Anderssons (tidigare stadsbyggnadsråd i Stockholm), Torsten Westmans (arkitekt och tidigare stadsbyggnadsdirektör i Stockholm) m.fl. förslag på allvar. De flesta av förslagsställarna är mycket erfarna och kompetenta personer inom stadsbyggnadsfrågor och borde bemötas bättre.

Det är en stor brist att de alternativa förslagen inte redovisas i ärendet för att nämnden ska ha en uppfattning om vad de går ut på innan man tar ett beslut. Om man inte ens kortfattat beskriver förslagen som man ska besluta om, eller åtminstone hänvisar till källan så att man ska själv kunna hämta in information, kan man ifrågasätta legitimiteten av samrådsförfaranden.

Frågeställningarna som alternativförslagen väcker måste besvaras.

§25 Yttrande till länsstyrelsen med anledning av tillsynsbesök på Riddargårdens vård- och omsorgsboende

Diarienummer 602-205/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 31 mars 2008.

Länsstyrelsen genomförde i februari 2008 ett oanmält tillsynsbesök på Riddargårdens vård- och omsorgsboende. Länsstyrelsen riktar kritik mot Norrmalms stadsdelsnämnd för brister i dokumentationen som man anser medför brister i rättssäkerheten. Läns­­­styrelsen lämnar i sitt beslut också synpunkter på personalens kunskaper om jämställdhet ur ett brukarperspektiv samt på att det inte finns riktlinjer för hur man ska hantera situationer där äldre kvinnor utsätts för våld.

I beslutet lämnades också synpunkter på att de äldre vid ett tillfälle under besöket lämnats ensamma i samband att personalen hjälpte andra boende. Med anledning av att hissarna på Riddargården är försedda med kodlås påpekar länsstyrelsen, att inlåsning inte är tillåten. Länsstyrelsen påpekar också att verksamheten måste säkerställa rutiner för hur fel och brister i verksamheten ska identifieras, dokumenteras, analyseras och åtgärdas.

Förvaltningen redovisar i föreliggande yttrande åtgärder som kommer att vidtas eller redan vidtagits med anledning av länsstyrelsens kritik.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§26 Fortsatt alkoholserveringstillstånd i restaurang Berzelii Bar – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 507-249/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om alkoholserveringstillstånd mellan kl. 11.00 och 03.00 inom- och utomhus tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 april 2008.

Restaurang Berzelii Bar, Hamngatan 2, har ansökt om fortsatt alkoholserveringstillstånd i samband med ägarskifte. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§27 Alkoholserveringstillstånd för restaurang 19hundra – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 507- 252/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om alkoholservering utomhus till kl. 02.00 tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 april 2008.

Restaurang 19hundra, Regeringsgatan 66, har ansökt om tillstånd för alkoholservering utomhus till kl. 02.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§28 Utökad tid för alkoholservering i restaurang City Conference Center – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 507-231/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om utökad serveringstid utomhus till kl. 02.00 tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 april 2008.

Restaurang City Conference Center, Drottninggatan 71 B, har ansökt om utökat tillstånd för alkoholservering utomhus till kl. 02.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§29 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 21 april 2008 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§30 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sammanträde i Norrmalms handikappråd den 2 april anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§31 Protokoll från sociala delegationens sammanträden under första kvartalet 2008

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sociala delegationens sammanträden under första kvartalet 2008 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§32 Ekonomisk månadsuppföljning för mars med årsprognos för 2008

Diarienummer 100-276/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för mars 2008 godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 april 2008.

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. mars 2008 samt en bedömning av kostnaderna för resten av året. Totalt beräknas ett underskott på 11,0 mnkr. Åtgärder för att undvika underskott 2008 kommer att föreslås nämnden i samband med tertialrapport 1.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§33 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Av avdelningschefen Margareta Forsslund tillstyrkta ansökningar om alkohol­serverings­tillstånd anmäldes.

Av stadsdelsdirektören vid Kungsholmens stadsdelsförvaltning Anders Carstorp fattat beslut om vidaredelegering av beslut enligt alkohol- och tobakslagen anmäldes.

Av avdelningschefen Mona Lindgren resp. biträdande enhetschefen Eje Thunman fattade beslut angående begäran om att i forskningssyfte få ta del av sekretessbelagda handlingar anmäldes.

Av avdelningschef Margareta Forsslund fattat beslut om inköp av tjänster till belopp överstigande 50 tkr anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§34 Inkomna / upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande handlingar anmäldes:

  1. Beslut från länsstyrelsen i Stockholms län angående uppföljning av tillsyn vid Solå City. Diarienummer 502-253/2008.

  2. Beslut från länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Attendo Care AB att bedriva enskild verksamhet i form av Informatörerna. Diarienummer 602-234/2008.

  3. Projektplan Frivilliga projektet/sociala innehållet. Diarienummer 007-151/2008.

  4. ”Aktiv tillvaro” i seniorboende och inom hemtjänst. Fritidsverksamheten Vasaträffen. Verksamhetsberättelse 2007 och 2008. Diarienummer 504-697/2007.

  5. Fler heminstruktörer främjar folkhälsan! – Uttalande från SRF Stockholms stad. Diarienummer 001-236/2008.

  6. Samma regelverk var man än bor i Stockholm! – Förslag till uttalande från SRF Stockholms stad. Diarienummer 001-237/2008.

  7. Öppet brev från Samfundet S:t Erik angående stadsbiblioteket. Reg.nr 20140.

  8. Stadsdelsförvaltningens svar med anledning av ansökan om bidrag från Stockholms läns Dövas Pensionärsförening. Diarienummer 004-102/2008.

  9. Förteckning över diarieförda handlingar under perioden 2008-03-18 till 2008-04-14.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§35 Övriga frågor

· Ersättaren Cecilia Önfelt (c) anmälde en skrivelse angående gatubeläggning och möjligheten att minska mängden partiklar i luften genom att ta bort asfalt och låta den gatsten som finns under, utgöra beläggning. Diarienummer 399-299/2008.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till trafikkontoret.

· Ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en övrig fråga med anledning av den skrivelse han tidigare inkommit med, angående handläggning av ekonomiskt bistånd till SL-kort och som överlämnats till stadsdelsförvaltningen för beredning. Han var själv osäker på om förvaltningen besvarat skrivelsen.

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsförvaltningen fick i uppdrag att undersöka om skrivelsen besvarats och via e-post återkomma till nämnden med besked.

· Ordföranden Hanna Broberg (m) tog upp frågan om planeringen inför Valborgs­mässoaftonen då ledamöter och ersättare i stadsdelsnämnden kommer att medverka genom att utanför olika systembolag på Norrmalm dela ut broschyrer angående langning. Det kommer också att finnas banderoller som de medverkande ska bära i samband med detta. Både broschyrer och banderoller finns att hämta på Tulegatan 13.

Vasastans fritidsgård och Birkagårdens ungdomscafé kommer att ha öppet fram till kl. 22.00 på Valborgsmässoafton. Fältassistenter och ”nattvandrare” kommer att finns ute i stadsdelen under kvällen och natten.