Din position: Hem > Tyresö kommun > Kommunfullmäktige > Sammanträde 2024-10-24
Beskrivning av ärendet
Inga nya frågor har lämnats in till sammanträdet.
Interpellationer från tidigare sammanträden
En interpellation lämnades in och bordlades vid kommunfullmäktiges sammanträde den 29 augusti 2024:
Inger Wolf Sandahl (V) lämnar en interpellation till Anita Mattsson (S) om tillgängliga parkbänkar, bilaga. Interpellationen överlämnas till samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämndens ordförande Fredrik Bergkuist (M) för besvarande.
Fredrik Bergkuist (M) har lämnat in ett skriftligt svar, bilaga.
Inger Wolf Sandahl (V) och Fredrik Bergkuist (M) yttrar sig.
Interpellationer som har lämnats in till sammanträdet
Per Carlberg (SD) har lämnat in en interpellation till Fredrik Bergkuist (M) avseende kommunens egna vägar och deras vinterunderhåll. Interpellationen kommer att besvaras vid ett senare tillfälle.
Interpellation (V) till kommunstyrelsens ordförande om tillgängliga parkbänkar
Interpellationssvar från Fredrik Bergkuist (M) Tillgängligheten av parkbänkar i Tyresö kommun
Interpellation från Per Carlberg (SD) till Fredrik Bergkuist (M) avseende egna vägars vinterunderhåll
Avskrivning av motioner
Motion om Rundmars gård som anmäldes av Kristdemokraternas Ulf Perbo och Joakim Grimborg till kommunfullmäktige 2024-04-25 återkallas av motionärerna (DNR: 2024/KS:179).
Motioner som har lämnats in till sammanträdet
Miljöpartiets Ajda Asgari och Marie Åkesdotter har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om grönare skolgårdar, se bilaga.
Miljöpartiets Marie Åkesdotter och Liberalernas Alexander Enkvist har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att utreda inrättandet av en parklek i Tyresö, se bilaga.
Ordföranden ställer frågan om kommunfullmäktige beslutar i enlighet med föreslaget beslut och finner att fullmäktige beslutar i enlighet med det.
Motion (L, MP) om Parklek i Tyresö centrum Motion (MP) om grönare skolgårdar
Avsägelser som inkommit till sammanträdet
Maria Rey (S) avsägelser sig uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige.
Jan-Åke Svensson (M) avsäger sig uppdragen som ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i äldre- och omsorgsnämnden, ersättare i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt uppdraget som ledamot i Stiftelsen Tyrestaskogen.
Anna-Lena Bohm (M) avsäger sig uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige.
Förslag på fyllnadsval som lämnats in till sammanträdet
Jeanette Hellmark (M), nuvarande ersättare i kommunstyrelsen, föreslås ny bli ny ledamot efter Fredrik Bergkuist (M). Mårten Blix (M) föreslås som ny ersättare efter Jeanette Hellmark (M).
Peter Freij (M) föreslås som ny ersättare i Krisledningsnämnden efter Fredrik Bergkuist (M).
Mikael Onegård (M), nuvarande ersättare i samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden, föreslås bli ny ledamot efter Fredrik Bergkuist (M). Torbjörn Skarin (M) föreslås som ny ersättare efter Mikael Onegård (M).
Ewelyn Schlossman Jangrot (M), nuvarande ersättare i äldre- och omsorgsnämnden, föreslås bli ny ledamot efter Jan-Åke Svensson (M). Lillemor Johansson (M) föreslås som ny ersättare efter Ewelyn Schlossman Jangrot (M).
Senem Arhan Tamimi (M) föreslås bli ny ersättare i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden efter Jan-Åke Svensson (M).
Roger Gusthage (M) nuvarande ersättare i Tyrestaskogen, föreslås bli ny ledamot efter Jan-Åke Svensson (M). Margareta Baxén (M) föreslås bli ny ersättare.
Kommunstyrelseförvaltningen gavs i uppdrag att samordna arbetet med, och att ta fram, en vattentjänstplan för Tyresö kommun (KSM2023-392.340).
Arbetet med framtagandet har samordnads av VA-enheten, berörda myndigheter har inkommit med synpunkter som har beaktats vid färdigställandet av vattentjänstplanen. Vattentjänstplanen har också ställts ut för att berörda fastighetsägare och allmänhet ska ges möjlighet att inkomma med synpunkter enligt lag krav.
Ärendet har beretts av samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden och av kommunstyrelsen som föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
.
Beslutsgång
Ordföranden ställer frågan om kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag till beslut och finner att fullmäktige beslutar i enlighet med det.
Ulf Perbo (KD) reserverar sig med hänvisning till den reservation Kristdemokraterna lämnade in till samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden 2024-09-25 § 23, bilaga.
Nuvarande taxa för kommunalt vatten och avlopp (VA-taxa) antogs den 19 december 2023 (§ 97) av kommunfullmäktige och började gälla den 1 januari 2024.
En översyn av taxan har genomförts baserat på förväntade kostnadsförändringar, ökade kostnader för vattenleveranser och spillvattenhantering, men även mot bakgrund av ökade kostnader för klimatanpassningsåtgärder och ett allt större resurs- och renoveringsbehov.
Höjningen inför 2025 föreslås mot bakgrund av bland annat fortsatt ökade kostnader för inköp av vattentjänster från Stockholm Vatten och Avfall AB:s (SVOA), samt ökade kapitaltjänstkostnader, avskrivnings- och räntekostnader från färdigställda projekt.
Som följd av de ovan beskrivna kostnadsökningarna behöver brukningsavgifterna, både de rörliga och fasta, från och med 1 januari 2025 höjas med sexton procent (16%) för att kompensera för de ökade kostnaderna.
Anläggningsavgifterna föreslås höjas med tio procent (10%) för att täcka framtida kapitaltjänstkostnader från exploateringsområdena.
Ärendet har beretts av samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden samt av kommunstyrelsen som föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
Yrkanden
Ulf Perbo (KD) yrkar att brukningsavgiften ska vara 14 % istället för 16 %.
Martin Nilsson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.
Ordföranden ställer frågan om kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag till beslut. Därefter ställer ordföranden frågan om kommunfullmäktige beslutar i enlighet med Ulf Perbos (KD) yrkande. Ordföranden finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag till beslut.
Särskilda yttranden
Per Carlberg (SD) hänvisar ett det särskilda yttrande som Sverigedemokraterna anmälde till samhällsbyggnads- och hållbarbetsnämnden 2024-09-25 § 23, bilaga.
Priset för en matlåda till hemtjänsten föreslås från och med 1 januari 2025 höjas från 62 kronor till 69 kronor för att kunna bibehålla dagens utbud och kvalitet. I dag går kommunen med ett underskott på 300 000 kronor per år på grund av att priset som brukaren betalar för matlådan inte täcker produktionskostnaden. Om matlådorna fortsätter att levereras i nuvarande kvalité och omfattning så kommer någon av förvaltningarna att fortsätt att gå med underskott och i förlängningen innebär det en subvention av matlådorna på någon annan verksamhets bekostnad. Därav vikten av att höja priset på matlådorna till ett självkostnadspris.
Ärendet har beretts av äldre- och omsorgsnämnden och av kommunstyrelsen som föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
Detaljplanen syftar till att möjliggöra en utveckling av kommunens kretsloppscentral för att ge verksamheten en ökad kapacitet för återvinning och återbruk. Planen ska möjliggöra uppförande av ändamålsenlig bebyggelse utifrån verksamhetens behov. Anläggningen ska även förses med ett mer effektivt bullerskydd för att minska störningar för omkringliggande bostäder. Ombyggnationen ska effektivisera markanvändningen inom anläggningen, öka tydligheten och förbättra säkerheten för såväl besökare som personal.
Detaljplanen tas fram med standardförfarande.
Detaljplanearbetet finansieras inom ramen för avfallskollektivet.
Förslaget har varit ute på granskning under perioden 14 maj – 4 juni 2024. Under granskningen inkom åtta yttranden.
Kommunstyrelseförvaltningen bedömer att detaljplanen för Kretsloppscentralen kan antas.
Ärendet har beretts av samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden och av kommunstyrelsen som föreslår att kommunfullmäktige beslutar att detaljplan för Kretsloppscentralen antas.
Handlingar som ingår i beslutet
· § 132 KS 2024-10-08 Antagande av detaljplan för kretsloppscentral
· § 13 SHN 2024-09-25 Antagande av detaljplan för kretsloppscentral
· Tjänsteskrivelse antagande av detaljplan för Kretsloppscentral
· Plankarta (augusti 2024)
· Planbeskrivning (augusti 2024)
· Granskningsutlåtande (augusti 2024)
· Undersökning av betydande miljöpåverkan (oktober 2023)
· Enklare prövning av barnets bästa (oktober 2023)
· Bullerutredning (mars 2024)
· PM Dagvatten (april 2024)
· Kompletterande PM Dagvatten (april 2024)
· PM Geoteknik (februari 2024)
· MUR Geoteknik (februari 2024)
· PM Markmiljö (februari 2024)
· Kvalitetsprogram (augusti 2024)
Kommunstyrelseförvaltningen har upprättat ett förslag till delårsrapport för tertial 2 utifrån en förenklad förvaltningsberättelse Kommunkoncernen bedöms uppnå målet om god ekonomisk hushållning. Utifrån uppföljningen om god ekonomisk hushållning kan bedömningen göras att verksamheten bedrivs effektivt, det vill säga den kommunala servicen infriar kommuninvånarnas behov och förväntningar och verksamheten bedrivs på ett kostnadseffektivt sätt och ekonomin är hållbar över tid.
Ärendet har beretts av kommunstyrelsen som föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
Anita Mattsson (S), Mats Lindblom (L), Klara Watmani (S), Marie Åkesdotter (MP), Peter Freij (M), Susann Ronström (S). Emelie Hedberg (M), Christoffer Holmström (S), Per Carlberg (SD) och Ajda Asgari (MP) yttrar sig.
Anita Mattsson (S), Mats Lindblom (L), Klara Watmani (S), Peter Freij (M), Susann Ronström (S). Emelie Hedberg (M), Christoffer Holmström (S) och Ajda Asgari (MP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.
Ajda Asgari (MP) anmäler ett särskilt yttrande, bilaga.
Bilagor
Tjänsteskrivelse Delårsrapport 2 för Tyresö kommun
Delårsrapport 2 för Tyresö kommun
Bilaga 1 Uppföljning av politiska uppdrag
Delårsrapport 2 för arbetsmarknads- och socialnämnden
Delårsrapport 2 för äldre- och omsorgsnämnden
Delårsrapport 2 för kultur- och fritidsnämnden
Delårsrapport 2 för byggnadsnämnden
Delårsrapport 2 för barn- och utbildningsnämnden
Delårsrapport 2 för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
ÄON § 80 Delårsrapport 2 2024
ASN § 60 Delårsrapport 2 2024
BN § 32 Delårsrapport 2 2024
BUN § 92 Delårsrapport 2 2024
GVN § 59 Delårsrapport 2 2024
KFN § 63 Delårsrapport 2 2024
Bjarne Vifell (SD) meddelar att de tjänstgörande Sverigedemokraterna inte deltar i beslutet.
Investeringsprogrammet ska fastställas två gånger per år, i juni och november, enligt gällande investeringspolicy. Med anledning av senarelagt beslut om kommunplan fastställs programmet för 2024 endast i oktober. Ärendet ska beredas av kommunstyrelsen och beslutas i kommunfullmäktige. Programmet bygger på kommunstyrelsens plan för strategiska investeringar, som fastställts av kommunstyrelsen.
Ärendet har beretts av kommunstyrelsens arbetsutskott och av kommunstyrelsen som föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
Yttranden
Anita Mattsson (S), Raymond Moubé (C), Mats Lindblom (L), Emelie Hedberg (M), Inger Wolf Sandahl (V), Bjarne Vifell (SD), Fredrik Bergkuist (M) yttrar sig.
Anita Mattsson (S), Emelie Hedberg (M), Inger Wolf Sandahl (V) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.
Raymond Moubé (C) ändringsyrkar att Bollmoravägen etapp 1 samt Amaryllisparken stryks ur investeringsprogrammet, i övrigt yrkar han bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.
Mats Lindblom (L) ändringsyrkar att Bollmoravägen etapp 1 stryks ur investeringsprogrammet, i övrigt yrkar han bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut
Raymond Moubé (C) anmäler ett särskilt yttrande, bilaga. Mats Lindblom (L) anmäler ett särskilt yttrande, bilaga.
Ordföranden ställer frågan om kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag till beslut och finner att kommunfullmäktige bifaller det.
Ordföranden ställer frågan om kommunfullmäktige bifaller i enlighet med Mats Lindblom (L) och Raymond Moubé (C) ändringsyrkanden. Därefter ställer ordföranden frågan om kommunfullmäktige avslår ändringsyrkandet. Ordföranden finner att kommunfullmäktige har avslagit ändringsyrkandet.
Investeringsprogram 2024-2036 Bilaga 1 Investeringsprogram 2024-2036 § 13 KSAU Investeringsprogram 2024-2036
Äldre-och omsorgsnämnden samt arbetsmarknads-och socialnämnden redovisar gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum enligt socialtjänstlagen (SoL) och lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Även avbrott i verkställigheten redovisas om beslutet inte verkställts på nytt inom tre månader från dagen från avbrottet innefattas.
Rapporteringen sker på individnivå en gång per kvartal. En avidentifierad information redovisas i statistikform till nämnd och därefter till kommunfullmäktige samt kommunens revisorer. Vid detta sammanträde redovisas ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 § SoL, 4 kap. 2 § SoL samt 9 § LSS från perioden 1 april till 31 juni 2024.
AON § 54 Rapportering av ej verkställda beslut enligt kap 4 kap. 1 § SoL Rapportering av ej verkställda beslut enligt kap 4 kap. 1 § SoL ÄON Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 § SoL ÄON Ej verkställda beslut LSS ÄON april-juni 2024 ÄON Ej verkställda beslut SOL ÄON april-juni 2024
EY har på uppdrag de förtroendevalda revisorerna i Tyresö kommun genomfört en granskning med syftet att granska barn- och utbildningsnämndens arbete med kvalitet och likvärdighet inom grundskolan och fritidshemmet.
Revisionsrapport och revisionsskrivelse biläggs till kommunfullmäktige för kännedom.
Revisionsskrivelse Granskning av likvärdig skola Tyresö
Rapport Granskning av likvärdig skola Tyresö