Din position: Hem > Tyresö kommun > Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden > Sammanträde 2024-09-25
SHN/2024:184
Tyresö kommuns elever har ett löpande klimattema under årskurs 8. Klimatrådet är ett moment under temaåret och syftar till att ge kommunens åttondeklassare möjlighet att träffa politiker och tjänstepersoner samt att få framföra sina egna förslag för hur klimatarbetet i kommunen kan förbättras.
Under Klimatrådet kommer fyra representanter från skolornas klimatråd på: från Strandskolan, Dalskolan, Nyboda skola, Fornuddens skola, Tyresö skola och
Kumla skola att presentera sina förslag på förbättringar och andra idéer för kommunens klimatarbete.
Kommunens samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnd kommer efter Klimatrådet att svara på de förslag och idéer som framförts genom en skriftlig kommuniké som kommer att publiceras offentligt.
Med anledning av organisationsförändringar i kommunen senarelades Klimatrådet från vårterminen till höstterminen, varför eleverna nu går i årskurs 9.
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att informationen noteras.
Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget och finner att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller det.
Samhällsbyggnadskontoret informerar om aktuella projekt.
SHN/2024:180
Kommunstyrelseförvaltningen har upprättat delårsrapport 2 för perioden januari-augusti 2024 för samhällsbyggnad- och hållbarhetsnämndens verksamhet. Rapporten omfattar VO 17 Gemensam verksamhet samt VO 10 Samhällsbyggnad. Ekonomisk rapportering finns även för VO 19 politisk verksamhet. Rapporten följer den kommungemensamma mallen, men är anpassat för kommunstyrelseförvaltningens organisation med centrala staber samt två kontor: samhällsbyggnadskontoret och stöd- och servicekontoret. I rapporten återfinns viktiga händelser, måluppföljning och ekonomisk rapport, samt uppföljning av risker och uppdrag. Ärendet bedöms inte beröra barn varför någon prövning av barnets bästa inte har genomförts.
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att:
Delårsrapport 2 för kommunstyrelseförvaltningen.
KSM/2024:260
Ulf Perbo reserverar sig mot beslutet och avser inkomma med en skriftlig reservation (bilaga).
Nuvarande taxa för kommunalt vatten och avlopp (VA-taxa) antogs den 19 december 2023 (§ 97) av kommunfullmäktige och började gälla den 1 januari 2024.
En översyn av taxan har genomförts baserat på förväntade kostnadsförändringar, ökade kostnader för vattenleveranser och spillvattenhantering, men även mot bakgrund av ökade kostnader för klimatanpassningsåtgärder och ett allt större resurs- och renoveringsbehov.
Höjningen inför 2025 föreslås mot bakgrund av bland annat fortsatt ökade kostnader för inköp av vattentjänster från Stockholm Vatten och Avfall AB:s (SVOA), samt ökade kapitaltjänstkostnader, avskrivnings- och räntekostnader från färdigställda projekt.
Som följd av de ovan beskrivna kostnadsökningarna behöver brukningsavgifterna, både de rörliga och fasta, från och med 1 januari 2025 höjas med sexton procent (16%) för att kompensera för de ökade kostnaderna.
Anläggningsavgifterna föreslås höjas med tio procent (10%) för att täcka framtida kapitaltjänstkostnader från exploateringsområdena.
Ordförande Fredrik Bergquist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden föreslår att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
Ulf Perbo (KD) yrkar att brukningsavgiften ska vara 14 % istället för 16 %.
Anders Linder (S) Yrkar avslag på Ulf Perbos (KD) ändringsyrkande.
Björn Stenqvist (MP) yrkar bifall till ordförandeförslaget.
Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller beslutspunkt 1 i enlighet med ordförandeförslaget. Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller beslutspunkt 1 i enlighet med Ulf Perbos (KD) ändringsyrkande.
Sedan ställer ordföranden frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget avseende beslutspunkt 1 och 2 och finner att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller det.
Per Carlberg (SD) anmäler särskilt yttrande (bilaga).
VA-taxa 2025
KSM/2023:396
Detaljplanen syftar till att möjliggöra en utveckling av kommunens kretsloppscentral för att ge verksamheten en ökad kapacitet för återvinning och återbruk. Planen ska möjliggöra uppförande av ändamålsenlig bebyggelse utifrån verksamhetens behov. Anläggningen ska även förses med ett mer effektivt bullerskydd för att minska störningar för omkringliggande bostäder. Ombyggnationen ska effektivisera markanvändningen inom anläggningen, öka tydligheten och förbättra säkerheten för såväl besökare som personal.
Detaljplanen tas fram med standardförfarande.
Detaljplanearbetet finansieras inom ramen för avfallskollektivet.
Förslaget har varit ute på granskning under perioden 14 maj – 4 juni 2024. Under granskningen inkom åtta yttranden.
Kommunstyrelseförvaltningen bedömer att detaljplanen för Kretsloppscentralen kan antas.
Ordförande Fredrik Bergquist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden föreslår att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att detaljplanen för Kretsloppscentralen antas.
Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget och finner att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller det
· Tjänsteskrivelse antagande av detaljplan för Kretsloppscentral
· Plankarta (augusti 2024)
· Planbeskrivning (augusti 2024)
· Granskningsutlåtande (augusti 2024)
· Undersökning av betydande miljöpåverkan (oktober 2023)
· Enklare prövning av barnets bästa (oktober 2023)
· Bullerutredning (mars 2024)
· PM Dagvatten (april 2024)
· Kompletterande PM Dagvatten (april 2024)
· PM Geoteknik (februari 2024)
· MUR Geoteknik (februari 2024)
· PM Markmiljö (februari 2024)
· Kvalitetsprogram (augusti 2024)
KSM/2021:634
Syftet med detaljplanen är att öka framkomligheten och trafiksäkerheten för alla trafikslag samt att stärka det regionala cykelnätet. Planen syftar även till att minska risken för översvämningar i omgivningen, stärka den gröna strukturen längs med Bollmoravägen samt att omgestalta vägen från trafikled till stadsgata.
Bedömningen är att detaljplanen ökar framkomligheten för alla trafikslag.
Förslag till detaljplan innebär att området planläggs som gata, delar av intilliggande kvartersmark löses in och blir allmän plats.
Detaljplanen finansieras via medelreserven. Utbyggnaden finansieras inom ramen för investeringsprojektet, som planeras ingå i det av kommunfullmäktige fastställda investeringsprogrammet.
Kommunstyrelseförvaltningen bedömer att detaljplanen för Bollmoravägen kan ställas ut för samråd.
Per Carlberg (SD) och Björn Stenqvist (MP) yrkar bifall till ordförandeförslaget.
Christina Melzén (L) hade yrkat avslag till ordförandeförslaget om hon hade haft rösträtt.
Per Carlberg (SD) lämnar särskilt yttrande (bilaga).
Christina Melzén (L) lämnar särskilt yttrande (bilaga).
Björn Stenqvist (MP) lämnar särskilt yttrande (bilaga).
SHN/2024:177
Björn Stenqvist (MP) reserverar sig mot beslutet och avser inkomma med en skriftlig reservation (bilaga).
Ordförandeuppdrag
Tyresö kommun ska vara en levande kommun som värnar om natur och skärgård. En bygd att trivas, växa upp och bli gammal i. Närheten till naturen, vattnet och storstaden skapar unika förutsättningar och måste bibehållas i samhällsplaneringen. Vi ska tänka på hur och var vi bygger så att det anpassas utifrån Tyresös förutsättningar.
Människors behov och efterfrågan ska vara vägledande för hur bostadsbeståndet utvecklas. Många invånare önskar bo i småhus, och för att möta denna efterfrågan vill vi skapa möjligheter för byggnation av fler småhus.
Fredrik Bergkuist (M)Ordförande i Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att kommundirektören ges uppdraget att identifiera lämpliga områden i vår kommun för småhusbyggande.
Anita Mattsson (S), Ulf Perbo (KD) och Per Carlberg (SD) yrkar bifall på ordförandeförslaget.
Björn Stenqvist (MP) yrkar avslag på ordförandeförslaget.
Sedan ställer ordföranden frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget. Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden avslår ordförandeförslaget. Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget.
Christina Melzén (L) hade yrkat bifall till ordförandeförslaget om hon hade haft rösträtt.
KS/2024:171
Tyresö kommun har fått in ett Tyresöinitiativ med förslag att ta fram en gratiskarta. Förslaget låg ute för omröstning under perioden 22 mars - 23 april 2024 och fick 134 röster och 17 kommentarer. Se bilaga Förslag från Tyresöinitiativet - Gratis karta över Tyresö.pdf.
En arbetsgrupp har utrett vad som krävs för att möta Tyresöinitiativet. Arbetsgruppen tolkade förslaget som att syftet med kartan vore att planera vandringar och promenader.
Den gratiskarta som Tyresö kommun tidigare låtit ta fram hade fokus på att hitta adresser och en del sevärdheter tillsammans med information om Tyresös kommundelar, natur- och aktivitetsutbud. Ett gaturegister kompletterade kartan.
Idag uppfylls behovet som kommuninvånaren pekar på genom olika digitala kartor och kommersiella karttjänster som finns för att navigera till en plats eller en adress. Kommunens webbkarta visar motionsspår, grillplatser, gång- och cykelvägar med mera. Webbkartan uppdateras även löpande och hålls mer ajour än trycksaker. Kommunen har även tagit fram promenadkartor i A4-format som kan skrivas ut eller hämtas på bibliotek eller i servicecenter. Den digitala cykelkartan visar sevärdheter, branta backar och lämpliga cykelvägar. Kommunen har även en digital kommunkarta med sevärdheter, gaturegister och kommuninformation som kan laddas ner från hemsidan.
Att möta önskemålet med en gratis karta över kommunen skulle kosta ca 85 000 kr fördelat på ca 15 000 kr för tryck och 70 000 kr för intern tid baserat på taxans timpris. Timpriset i beräkningen kommer från Taxa för bygglov, plan och geografisk information 2024 (KSM/2023:41). Kostnader återkommer om en ny tryckt kommunkarta tas fram återkommande.
Ordförande Fredrik Bergquist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar:
SHN/2024:183
Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämndens delegationsordning. Beslut som fattas av delegat ska normalt anmälas. Anmälan innebär inte att nämnden får fastställa eller ompröva besluten. Det går inte att återkalla lämnad delegering för redan fattade beslut, men däremot framledes.
SHN/2024:179
Handlingar till samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden för kännedom.